PDA

View Full Version : [Bincang]Hukum Menyedekahkan Al-Fatihah Pada Yg Bukan Muslim



Jarr
29-06-09, 10:36 AM
take note to all user,
thread title has been changed from "Sejauh Mana Kebenaran Keislaman Jacko?"
to "Hukum Menyedekahkan Al-Fatihah Pada Yg Bukan Muslim"
you may discuss further based on the 2nd topic.

do not relate thread discussion with MJ anymore.
-pls refer to post #21 & #22-

moderator
----------------------


Sebelum tu aku nak mintak maaf pada sesapa yg tak setuju...
Sebab aku terpanggil bukak thread nih lepas aku tgk terlampau ramai org yg menyedekahkan alfatihah pada Jacko...

Sedangkan kita takde pape sumber sahih yg mengatakan dia dah peluk islam.
sekadar newspaper yg melaporkan rumours die mengucap 2 kalimah syahadah?

Even Jermaine pon takde mengesahkan apa2 pasal keislaman Jacko.Dia cuma ckp semoga Allah merahmati Jacko masa PC tu hari..sebab apa?sebab Jermaine seorang islam...ini lepas aku refer pada mereka yg tahu...iaitu ustaz dan seorang imam yg mengatakan tak perlu membincangkan lebih lanjut pasdal Jacko...

Pertama, Al Fatihah itu ummul Kitab...dan tiada peruntukkan utk org bukan islam dan tidak jelas keislaman orang itu.

Kedua, ade hijab diantara org islam dan bukan islam.Peruntukkan itu pon tiada pada org bukan islam dan tidak jelas keislaman orang itu.

Hukum die tak boleh dan berdosa menyedekahkan Al Fatihah [Ummul Kitab]pada mereka yg tidak islam dan tidak sahih islamnya.


ini yg aku dapat dari ustaz dan imam itu...kalau kamu semua tak setuju,terpulang.lagipon Jacko tu pon sapa yg nak diagungkan sangat...lainla die tu ulamak kan?stended dunia akhir zaman...renungkanlah....

Ini melibatkan akidah dan hukum Allah.....wallahualam.

aien
29-06-09, 10:48 AM
aku rase ade baeknye kalau pindah kat bilek bmm kot

lebeh detail kite leh dpt hujah

shrek
29-06-09, 10:52 AM
aku agak takut tgk tajuk Sejauh Mana Kebenaran Keislaman Jacko

bukan takut apa, pertikai kan keislaman seseorng terutama yg dah meninggal....bukan suatu perkara remeh atau sekadar utk kite meletakkan andaian - yg mana aku yakin andaian ni lebih pada sembang kedai kopi.....

perkara andaian- boleh rebak jadi fitnah...itu lagi satu perkara yg sgt menakutkan.....

rastaf
29-06-09, 10:54 AM
islam atau tidak tu antara dia dan allah s.w.t..

lagipun MJ sendiri tak pernah buat PC pasal hal besar ni...

Let bygones be bygones

Jarr
29-06-09, 10:58 AM
aku rase ade baeknye kalau pindah kat bilek bmm kot

lebeh detail kite leh dpt hujah

kalau itu yg terbaik,silakan.


aku agak takut tgk tajuk Sejauh Mana Kebenaran Keislaman Jacko

bukan takut apa, pertikai kan keislaman seseorng terutama yg dah meninggal....bukan suatu perkara remeh atau sekadar utk kite meletakkan andaian - yg mana aku yakin andaian ni lebih pada sembang kedai kopi.....

perkara andaian- boleh rebak jadi fitnah...itu lagi satu perkara yg sgt menakutkan.....

shrek,

aku tak buat andaian skarang neh..
ini setelah direfer pada mereka yg tau...
dan aku bukan sekadar suke2 nak post thread nehh...
bila hukum bercanggah dan org tatau kite kena clearkan..
supaya kelak tak jadi fitnah...dan skang aku bukan membawa fitnah...
sebab kita takde bukti yg kukuh...sampai aku dengar ade satu IPTA buat bacaan yassin utk Jacko??

thats why kalau mereka2 yg takleh trima or wont buy this issue...buleh sangat kalau nak back off utk tidak mebincangkannya...
kalau rasa cara ni salah dan aku bisa merebakkan fitnah..sila letakkan dalil or reason apa yg aku sebabkan fitnah?

even korang assuming die tu islam boleh mendtgkan fitnah kalau die tak islam kan?so?

ape yg cuba nak disampaikan skang?

DatukM
29-06-09, 11:05 AM
overall aku setuju
tp masa dia mati perasan tak gamba ambulan angkut dia dlm kain kapan kaler puteh?
kristian bese buat camtu ke eh?

Jarr
29-06-09, 11:09 AM
yep meor...
mereka just tutup die ngan kain putih...
bukan kapan...masa kat ambulan tuh its just a plain white...
nothing much than that...terpulang.

even pengebumian pon dorang nak buat tertutup, so takleh nak assume pape.

p/s:lagi sekali aku nak tekankan, aku tak pertikaikan antara dia ngan Allah..sebab tu diluar batas manusia...persoklannya skang mereka2 yg dok ade dan tak sure tapi menyedekahkan alfatihah - UMMUL KITAB.Thats all.

shrek
29-06-09, 11:10 AM
ape yg cuba nak disampaikan skang?


pendapat aku - kurang sesuai utk bincangkan keislaman seseorng,

tapi ini open discussion - kalau ada yg boleh berbincang dgn cumber yg sahih & tidak berdasarkan andaian kedai kopi....pls proceed.....

Brightsight
29-06-09, 11:12 AM
setahu aku, dalam Islam ni kalau ragu2 jangan buat (Ragu2 itu kerja syaitan).... so, pada sesiapa yg meragui tu.. renung2 kan lah...... pada sesiapa yg yakin tu, teruskanlah niat suci anda....... niat tu yg penting.... allah tidak memandang akan rupa2 kamu, tetapi dia cuma memandang akan hati2 yg bersih..... aku pun bukan arif sangat pasal agama ni, cuma sekadar pandangan sahaja.........

xamel2001
29-06-09, 11:13 AM
Hal keIslaman MJ ni biarlah antara dia & Allah.

Setahu aku, mmg tiada Press Conference pasal dia masuk Islam... yg aku dgr kebanyakannya rumors melalui e-mail, even dalam ceramah agama pun ada cerita ni. Jarr brought up a good point about menyedekahkan Fatihah dan membaca Yasin dan hukum kiranya org yg disedekahkan tu bukan Muslim.

Bintang Hollywood lain yg ada aku dgr revert ke Islam, Will Smith; again, tiada bukti yg kukuh. Sekadar artikel dan rumors. Mike Tyson pun dikatakan revert semasa dia dalam prison.. tapi sekarang, ntah le. Even late Princess Diana pun ada rumors dikatakan revert jugak, kan?

Tapi rasanya lebih sesuai kita bincangkan hukum sedekah Fatihah kepada non-Muslim daripada bincangkan keIslaman MJ.

Jarr
29-06-09, 11:14 AM
pendapat aku - kurang sesuai utk bincangkan keislaman seseorng,

tapi ini open discussion - kalau ada yg boleh berbincang dgn cumber yg sahih & tidak berdasarkan andaian kedai kopi....pls proceed.....

aku hormati pendapat ko dan aku mintak maaf kalau ko rasa kurang sesuai...

aku cuma nak clearkan permasalahan ni, sebab ni bersangkut paut ngan akidah...so as you said, open discussion.Jadi aku harap yg lain pon berbincang secara telus lah, bukan sekadar nak menegakkan benang yg basah.

p/s: thanks xamel, maybe yg tu lagi afdal...yg buat aku terpanggil pakai tajuk tuh sebab ramai sangat sedekahkan fatihah dan even yassin.So aku rasa aku bawak benda ni clearer as i can...kalau mod rasa nak tukar tajuk, i dont mind.:peace:


wallahualam.

rio
29-06-09, 11:16 AM
pendapat saya - tak baik nak berhujah tentang pegangan org yg dah mati.
nanti timbul sangsi, prejudis, fitnah... ALLAH KNOWS...
kita sesama hamba ni bersangka baik, sudah! :)
.

DatukM
29-06-09, 11:22 AM
persoklannya skang mereka2 yg dok ade dan tak sure tapi menyedekahkan alfatihah - UMMUL KITAB.Thats all.

yep, aku sangat2 stuju
aku sendiri pn tak berani nk sedekah al-fatihah

Jarr
29-06-09, 11:22 AM
:)
rio, apa kau ckp tu betul..
bersangka baik....tapi aku pertikaikan kesahihan yg bisa menjurus kearah keluarnya dari landasan tentang akidah...

Dont you think terlalu cepat kita decide atas apa tindakan kita?
who knows....Hanya Allah yg tahu rahsia Loh Mahfuz......

renungkan lah...anyway, thanks rio utk peringatan.:)

Kader
29-06-09, 11:27 AM
pendapat saya - tak baik nak berhujah tentang pegangan org yg dah mati.
nanti timbul sangsi, prejudis, fitnah... ALLAH KNOWS...
kita sesama hamba ni bersangka baik, sudah! :)
.

Alo bro.. kalau tak silap aku la, jarr cuba memberi pendapat hukum mengsedekahkan al fatihah ke pada org kafir.... kalau dah benda tuh tak bole, seharusnya tak bole.. infact kita tak tahu sejauh mana kebenarannya tentang pemelukkanya... kita berbincang... pokok pangkalnya mmg Allah S.W.T yang tahu.... Kalau timbul keraguan, maka timbullah permasalahannya..:ckptepon:

DatukM
29-06-09, 11:32 AM
aku rase beter tukao title thread ni

rastaf
29-06-09, 11:34 AM
aku terjumpe nih..yelah untuk pengetahuan bersama:

http://bincang.net/forum/showthread.php?t=53813

Jarr
29-06-09, 11:41 AM
thanks rastaf....
ade banyak nas2 yg kita kena tau...
ade banyak hadith dan imam yg perlu kita refer...
kita amik mana yg terbaik dan mnejadi sunnah...
kalau nak dikira perdebatan, takkan abis berapa malam pon kan?
so aku rasa aku dah suarakan pendapat aku disini...

aku mintak maaf kalau ade yg tersinggung....wassalam.

se7en
29-06-09, 11:31 PM
better la kite pegang pada al-quran dan sunnah ....
daripada berdebar ttg hidayah org nie ssh...nie keje Allah...
if dia islam ..dia dpt ape dijanjikan pada beliau dari Allah..

dan sebaliknye..kalo bukan beragama islam....

aku diri sendiri xde la smpi nak sedekah Alfatihah...yg pasti aku cume bersangka baik.. dan aku serah pada Allah jela....

dlm hal akidah nie...as jalan yg terbaik...kite follow jela ape yg xleh...n ape yg bole...

so dari thread rastaf bg tue pun dah jelas ttg bacaan Al-fatihah tue sendiri...ade percanggahan yg jelas..sama ada bole ke x...


:)

jedi_master
30-06-09, 12:11 AM
ntah arr,aku pon tak tau nak komen ape pasal bende nih,tapi aritu pembaca berita tv3 siap sebut 'atau name islamnya mikael jackson'.

CupidOfLuv
30-06-09, 09:20 AM
IMO
tak perlu la persoalkan keislaman MJ..
dia pon da tak bernafas kat muka bumi ni
mmg aku tak sedekah Al-Fatihah sebab aku pon meragui jugak..
tapi nak kupas lelebih pasal keislaman MJ, aku rasa sangat tak wajar

jangan la kita jadi antara org yg menyumbang azab kubur pada si mati
tak kira la samada si mati tu islam/tidak

isu yg menarik utk dikupas kat sini,
menyedekahkan Al-Fatihah pada si mati yg bukan Islam tanpa mengaitkan dengan MJ
dan lebih sesuai kalo aku tukar title thread ni supaya MJ tak terlibat
dan pindahkan thread discussion ni ke BMM

oke Jarr?

Jarr
30-06-09, 09:23 AM
ha'ah...
boleh ajer la Dila...asal mana yg baik utk semua...
aku pon rasa tajuk tu sesuai kalau nak tukau...
aku pon tak persoalkan sangat keislaman dia...tu dia ngan Allah...
cuma aku pertikaikan sedekah al fatihah pada simati...
pahala baca tu aku tau, masalahnya bila aku refer pada ustat mmg tiada peruntukkan al fatihah utk jenazah bukan islam dan takde kesahihan keislamannya.

thats all. :D

just my seposen.

NAZIRAN1979
30-06-09, 09:30 AM
Dalam hal ini, islam atau tidak seseorang itu bukan urusan kita. sedangkan kita yang mengaku Islam ini pon tak semestinya diterima keislaman kita disisi PEMILIK ALAM alam ini (ALLAH).
NAmun apa pon kita mesti sentiasa berperasangka baik terhadap seseorang.....
Secara umum (walaupon aku sendiri tahu tak ader maklumat sahih menyatakan keislaman Jacko) kita mengharapkan agar Jacson (ataupon MIKAEL) mati dalam keislaman......
Kalau tak nak was-was elok kalau kita sedekahkan alfatihah kepada diri sendiri, kedua ibu bapa kita dan keseluruhan umat muslimin dan muslimat....secara tidak langsung kalau jacson itu Mikael (Nama islam Jackson) maka dia pon tergolong jugaklah dalam kumpulan muslimin dan muslimat.....
Islam atau tidak islam seseorang itu biarlah pemilik alam ini (ALLAH) yang menentukan.

"Jika seseorang ISLAM mengkafirkan seorang ISLAM yang lain maka salah seorang (antara yang dikafirkan atau mengkafirkan) akan kafir"

Jangan berbalah tentang hal2 yang remeh macam ini. Tumpukan perhatian kita kepada pembebasan MASJID AL AQSAA dan bumi PALESTIN dan permasalahan besar yang lain....

CupidOfLuv
30-06-09, 09:44 AM
take note to all user,
thread title has been changed from "Sejauh Mana Kebenaran Keislaman Jacko?"
to "Hukum Menyedekahkan Al-Fatihah Pada Yg Bukan Muslim"
you may discuss further based on the 2nd topic.

do not relate thread discussion with MJ anymore.

moderator

Jarr
30-06-09, 09:50 AM
haa...thanks Dila...
semoga dapat berbincang dengan telus...
sapa nak relate MJ, PM aku...wakakakakakakaa...


Peace!

raZZol©
30-06-09, 09:50 AM
biarlah antara dia dengan Allah...
yg kita harapkan ialah kalo btl dia msk islam, Alhamdulliah lah...
hope yg mengislamkan dia tampilkan diri utk beri pnjelasan...

Tok Janggut
24-07-09, 11:04 AM
assalamualaikum

I think yang paling utama di sini ialah bukan sedekah fatihah tersebut. Bukan juga Islam atau tidak MJ. Islam atau tidak MJ Allah yang lebih mengetahui.

Sekiranya Islam MJ sekali pun, tidak memberi manfaat atau mudarat sedekah fatihah kita kepadanya. Amalan dan rahmat Tuhan menentukan segala-galanya.

Sekiranya tidak Islam MJ sekalipun, adakah sedekah fatihah tu wujud dalam ajaran Islam? Macam mana kita hendak membincangkan hukum halal haramnya kalau perkara itu sendiri menjadi satu pertikaian di kalangan umat Islam.

So, I always leave it as it is. Dia sudah di alam Barzakh dan menerima balasan mengikut amalan nya.

wallahualam
tj

flash
24-07-09, 11:07 AM
kalo islam boleh, kalo kafir x blh haram

Tok Janggut
24-07-09, 11:10 AM
kalo islam boleh, kalo kafir x blh haram

Apa yang boleh apa yang haram? sedekah fatihah? apa dalil sedekah fatihah pada muslim dan non muslim?

tj

chunli
24-07-09, 01:10 PM
erk.. sedekah fatihah utk org dh ninggal tak wujud dlm islam? ..

aiseyman.. br tau ne..

.

trew
24-07-09, 02:32 PM
erk.. sedekah fatihah utk org dh ninggal tak wujud dlm islam? ..

aiseyman.. br tau ne..

.

kan ke setiap anak adam bila mati putus semua amalannya kecuali 3 perkara:

1. Sedekah jariah dia
2. Ilmu yang dia ajarkan
3. Doa anak yg soleh

mana nak boleh sampai dah sedekah2 ni.

----

yang salahnya sedekah pahala bacaan al-fatihah tu... iaitu bila kita baca apa2 ayat al-Quran kita dapat pahala, kemudian pahala tu kita nak sedekahkan kat org mati...

satu sebab alasan di atas ni, satu lagi sebab pahala dan dosa dapat kat individu yang amalkan, tak boleh pindah milik.

tapi dibolehkan kalau kita mendoakan si mati menggunakan surah al-fatihah dan apa2 surah lain yang boleh dijadikan doa.

waALLAHu'alam.

wassalam.

chunli
24-07-09, 02:56 PM
assalamualaikum

I think yang paling utama di sini ialah bukan sedekah fatihah tersebut. Bukan juga Islam atau tidak MJ. Islam atau tidak MJ Allah yang lebih mengetahui.

Sekiranya Islam MJ sekali pun, tidak memberi manfaat atau mudarat sedekah fatihah kita kepadanya. Amalan dan rahmat Tuhan menentukan segala-galanya.

Sekiranya tidak Islam MJ sekalipun, adakah sedekah fatihah tu wujud dalam ajaran Islam? Macam mana kita hendak membincangkan hukum halal haramnya kalau perkara itu sendiri menjadi satu pertikaian di kalangan umat Islam.

So, I always leave it as it is. Dia sudah di alam Barzakh dan menerima balasan mengikut amalan nya.

wallahualam
tj

so bulih close la.. ramai duk pk nk sedekah ke tak nieh siap ragu2 bagai.. tu yg pelek.. rupenye takde dlm islam pun..

hal2 psal MJ ne mmg saye byk ignore je.. ngee.. :D

close ye?

maceh TJ & trew..

.