PDA

View Full Version : Antara 135, 130 dan 125



NAZIRAN1979
10-07-09, 03:39 PM
Aku nak beli motor baru... Tapi tak tau nak pilih yang mana satu antara berikut
Yamaha LC135
Modenas 130
Honda Wave 125Excite

Aku nak buat pergi kerja jer. (jarak +/-20km)
Tapi kekadang nak balik kampung (Penang to Ipoh)

Aku baca iklan dia memang dia cakap produk mereka lah terhebat....
Tapi any how aku nak tanya pendapat umum dari korang lah. Yang mana satu yang agak berbaloi untuk beli bagi kegunaan seperti yang dinyatakan.....
Kalau boleh biarlah motor tu tahan lasak sikit (tak banyak ragam), dan selesa utk perjalanan sederhana jauh:ckptepon::ckptepon:

MeowHidayah
10-07-09, 04:09 PM
pd aku LC135 pun ok utk jln jauh... slalu gak kalu aku outstation nampak rider bawak LC letak beg kat seat blakang, plat wilayah travel sampe perak, johor, penang... dr segi FC kalau ngko tak merempit so bley kata jimat laa... tu org kata laa pasal LC punye FC...

pulutjingga
10-07-09, 04:34 PM
Aku nak beli motor baru... Tapi tak tau nak pilih yang mana satu antara berikut
Yamaha LC135
Modenas 130
Honda Wave 125Excite

yamaha LC135 baru smart nak mampwos..

xsbr nk tunggu loan aku masuk huhu

Kuar LC satu ar..

LC santek..pilih la LC

NAZIRAN1979
10-07-09, 05:11 PM
pd aku LC135 pun ok utk jln jauh... slalu gak kalu aku outstation nampak rider bawak LC letak beg kat seat blakang, plat wilayah travel sampe perak, johor, penang... dr segi FC kalau ngko tak merempit so bley kata jimat laa... tu org kata laa pasal LC punye FC...


yamaha LC135 baru smart nak mampwos..

xsbr nk tunggu loan aku masuk huhu

Kuar LC satu ar..

LC santek..pilih la LC
Aku ader gak dengar2 pasal rantai LC ni mudah haus.....
Aku sendiri perasan kalau org bawak Yamaha LC nik bunyi rantainya tu jelas....

MeowHidayah
10-07-09, 06:20 PM
tak sure plak kes rantai mudah haus tu... since ngko dah highlight nak ulang alik ipoh-penang skali sekala LC le seswai sbb ade radiator... bley direct...

Modenas 130 tu pun ok gak... setakat ulangalik pi koje... long distance tak pasti...

Chinozie
10-07-09, 06:50 PM
huuu...smart seh !
bape riban aaa motor nie on the road ?

http://1.bp.blogspot.com/_6uf475reQaY/SEvFfUUSNwI/AAAAAAAAAWQ/bFZR3xMoihk/s400/lc135-coverset-7.JPG

perangai
10-07-09, 11:03 PM
modenas 128GT tu macam pencabar yamaha 135LC je

DarkEmperor
10-07-09, 11:29 PM
nk betol2 tahan lasak baek punyer amek la ex5 mimpi....
ahhahaha

dawos
12-07-09, 10:02 AM
Yamaha LC135
Modenas 130
Honda Wave 125Excite

mmg betul tue.. kalau nak tahan lasak pakai ex5

kalau nak tahan lasak gune honda Honda Wave 125Excite ... kalau nak pakai manja gune Yamaha LC135.. kalau nak kate cepat haus.. gune rantai yang kecik sikit tue sbb rantai ade 3 jenis mmg cepat haus kalau gune yang kecik tue tp pikap pun sedap jalan jauh menangis..

kalau nak pakai bersahaja pakai Modenas 130..

bergantung pada ko minat yang minat la.. even aku kate ex5 best pun kalau ko kate dah minat LC135 so tetap ko akan pilih gak LC135..

ikutla penggunaan ko dan minat ko mcm mana.. amik LC kalau rasa nak jalan jauh sbb die gune sistem dah mcm enjin kereta so jalan jauh takde mslh

Awang Goneng
12-07-09, 10:33 AM
Lc!lc!lc!lc!lc!lc!lc!lc!lc!lc!lc!lc!lc!lc!lc!

NAZIRAN1979
12-07-09, 12:42 PM
Ramai yang cadang LC... Tapi nak dengar gak komen pasal modenas 130 nik.....

SoulShadow
12-07-09, 01:27 PM
budak abis skolah bleh la pakai LC... bukan pe bro LC ni nampak cantik. tapi kalau nak pakai lama x payah la. tapi kalo org tua kira bleh gak pasal x ganas sgt bawa moto. kalau 125z tu kira ok...Modenas 130..x tau tapi 120 ok...Honda Wave 125Excite..x tau tapi ex5 lagi ok...dah lame x main moto.!..x nak moto cc besa ker bro paling murah nih dlm pasaran ...nakedbike.. ER6N 650cc dlm RM30,000 je..

NAZIRAN1979
12-07-09, 01:47 PM
budak abis skolah bleh la pakai LC... bukan pe bro LC ni nampak cantik. tapi kalau nak pakai lama x payah la. tapi kalo org tua kira bleh gak pasal x ganas sgt bawa moto. kalau 125z tu kira ok...Modenas 130..x tau tapi 120 ok...Honda Wave 125Excite..x tau tapi ex5 lagi ok...dah lame x main moto.!..x nak moto cc besa ker bro paling murah nih dlm pasaran ...nakedbike.. ER6N 650cc dlm RM30,000 je..

Bukan tak minat.. cumer buat masa nik nak pakai cup chai dululah....

maly
12-07-09, 06:01 PM
kalu ikut aku yamaha fz150i

NAZIRAN1979
13-07-09, 09:04 AM
Ni ader sikit info pasal modenas 130 xcite.
Aku ambik kat web site dia
MODENAS (http://www.modenas.com.my/v2motorcycle.asp?id=62)
16320
Engine
Type 4-stroke, 1 cyl, SOHC
Bore X Stroke 53.0 x 59.1 mm
Displacement 130
Compression Ratio 10
Carburetor KEIHIN NCV24
Starting System kick and electric starter
Cooling System Air cooled

Transmission
Type 4-speed rotary (down)
Clutch Centrifugal and wet
Primary Reduction Ratio 3.000 (69/23)
Final Reduction Ratio 2.800 (42/15)
Driving System Chain

Chassis
Type Pipe backbone
Front Suspension Telescopic fork
Rear Suspension Trailing Swing
Front Brake Single disc
Rear Brake Drum

Electrical System
Battery 12V3.5Ah

perangai
13-07-09, 11:26 AM
excite 130 macam besar sangat ah bontott dia... aku prefer 128gt doh yang baru tu.. modenas gak

se7en
13-07-09, 11:48 AM
modenas baru nie ade masalah pada brek dia bunyi bising x ?

sp3d2
13-07-09, 08:47 PM
pakai gt128 la bro. 130cc pada harga rm5000 (third party).

mr_naza
14-07-09, 12:59 PM
aku penah baca forum most lc135 prob kat rantai...bunyi agak kuat,dan cepat haus...pastu moto terhangat di pasaran...bawak mmg sedap klu stakat 120-130 xde hal la...tmbh ko nak jalan2 yg agak jauh...moto gt128 aku baca review org kate agak bagus...handling sedap,cuma mula2 handle gegar tp pas dh tukar minyak hitam ok dh...enjin pn ok kire blh cucuk lc...honda bg aku skrg xbape nak thn nk banding ngan honda dlu2...tp trplg pada ko...bg aku klu nk jln jauh baik amik cc besar skit cam 130 ke atas...:D

dawos
14-07-09, 01:09 PM
betul tue.. kalau nak jalan jauh angkat yang 130cc ke atas..kalau pasal rantai aku tatau.. tapi kalau gune rantai yang 415 ker 410 dah lupe lar.. dah lama dah tinggal motor nie.. just pakai biasa jer..mmg cepat haus lar.. tp kalau gune 428 bg aku sama ajer..

tapi kalau nak angkat lc135 pesan aku jgn amik yang ade clucth nye.. pakai yang auto clutch nye..sbb kalau yg clutch nye problem dekat housing die..cepat tngkap housing clutch..

NAZIRAN1979
14-07-09, 01:13 PM
aku penah baca forum most lc135 prob kat rantai...bunyi agak kuat,dan cepat haus...pastu moto terhangat di pasaran...bawak mmg sedap klu stakat 120-130 xde hal la...tmbh ko nak jalan2 yg agak jauh...moto gt128 aku baca review org kate agak bagus...handling sedap,cuma mula2 handle gegar tp pas dh tukar minyak hitam ok dh...enjin pn ok kire blh cucuk lc...honda bg aku skrg xbape nak thn nk banding ngan honda dlu2...tp trplg pada ko...bg aku klu nk jln jauh baik amik cc besar skit cam 130 ke atas...:D
Tapi any how aku masih lagi tertarik kat motor nasional kita....
Kadar penggunaan minyak pon agak jimat gak berbanding ngan LC135....dan satu hal lagi Modenas exicte nik lebih bernilai pada wang anda (aku).......


betul tue.. kalau nak jalan jauh angkat yang 130cc ke atas..kalau pasal rantai aku tatau.. tapi kalau gune rantai yang 415 ker 410 dah lupe lar.. dah lama dah tinggal motor nie.. just pakai biasa jer..mmg cepat haus lar.. tp kalau gune 428 bg aku sama ajer..

tapi kalau nak angkat lc135 pesan aku jgn amik yang ade clucth nye.. pakai yang auto clutch nye..sbb kalau yg clutch nye problem dekat housing die..cepat tngkap housing clutch..
Kalau boleh memang nak carik yang auto Clutch. dan satu lagi nak pakai electric stater

raZZol©
14-07-09, 02:31 PM
but be careful...security kena tahap gaban.....moto 'panasss' tue........

mr_naza
15-07-09, 10:54 AM
Tapi any how aku masih lagi tertarik kat motor nasional kita....
Kadar penggunaan minyak pon agak jimat gak berbanding ngan LC135....dan satu hal lagi Modenas exicte nik lebih bernilai pada wang anda (aku).......

klu makeup gt128 tu mmg gempak...badan dah solid dah...ko modified skit blh lawan lc135 tu...aku igt klu dh amik ckup pn nak amik gt128...ade 1 forum moto ni bincang pasal gt128 oleh owner gt128 sndri...tp aku xigt forum mne...minyak agak sep tapi klu jenis perah throttle smpi hbs letak tangki besar pn xgune...lg 1 gt128 ni klu xsilap aku gune chasis xcite130 gak then tangki gt128 ngan xcite130 same...ade brake disk blkg...lc xde...:D enjin pun sedap sbb amik kawasaki punye...

DarkEmperor
15-07-09, 11:07 AM
ramai yg cakap gt128 bkn je gune chasis xcite130...
enjin pn same gak...

so secare dasarnye xcite130 dgn gt128 adlh mende yg same...
beza hanye pd name n rekabentuk body...

mr_naza
15-07-09, 12:31 PM
enjin aku xsure...rasa sama...keluaran kawasaki kan...

NAZIRAN1979
10-08-09, 09:17 AM
Aku dah memang nak ambik Modenas punya kapchai...
Dari info dan maklumat yang korang berikan aku rasa ambik gt128 best gak ....
harga pon dalam lima riban jer.....

mr_naza
10-08-09, 10:24 AM
yup lima riban...aku jrg tgk gt128 kat jln skrg...smua stok LC je...igt modenas xpower ker?? hahaha...

sp3d2
10-08-09, 10:05 PM
gt128 da byk kat jalanraya skang. moto ni mmg lawa. yg paling penting ialah kadar pengunaan minyaknya sgt jimat.

zamreda
10-08-09, 10:31 PM
gt 128 ok gak .tapi org komplen pasal balancing cranksyaf...ade yng tukau cranksyaf x-cite..baru ok....
Lc memang ok utk jalan jauh..sbb ader liquid cooler...tapi klau bermasalah...sediakan lah RM 1k lah...

morpheuzneo
11-08-09, 03:28 AM
kalau ada cita2 nk jalan jauh sikit.. apsal tak angkat yamaha fz150i?

4strokes.., liquid cooled.. bawak sedap.. minyak jimat..

http://www.sgbikemart.com.sg/images/new/FZ150I.jpg

kawan2 aku kt mbc pun ramai dah 'downgred' ke motor ni..

dolu2 mereka pakai zzr-250 lah.. zxr laa.. itu semua motor2 sakit.. dah lama atas jalan.. bawak sedap.. tgk lawa.. tapi poket sakit woo..!!

baik beli model2 baru cam ni.. jimat dan lawa jugak..

satu lagi model yg best.. dan gila jimat minyak adalah suzuki fxr..

dawos
11-08-09, 08:40 AM
die nak angkat ade bakul nye motor.. senang nak letak beg kalau jalan jauh :peace: kalau nak gune beg sandang mau jenuh gak bahu...

pastu paling penting nak letak anak die dalam bakul nak bawa jalan-jalan pada waktu petang :siulan:

NAZIRAN1979
20-08-09, 04:58 PM
Aku ader dapat sikit info pasal GT128 nik.....

Ok ni spesifikasi Modenas GT128
DIMENSI
Panjang keseluruhan – 1950 mm
Lebar keseluruhan – 680 mm
Tinggi keseluruhan – 1060 mm
Jarak roda – 1245 mm
Ruang kelegaan bumi – 120 mm
Ketinggian tempat duduk – 750 mm
Berat kering – 102 kg
Kapasiti tangki minyak – 4.3 liter
Penggunaan bahan api – 64.4km/liter @ 80km/j
ENJIN
Jenis – 4 lejang, SOHC satu silinder
Gerek x Lejang – 53.0 x 59.1 mm
Sesaran – 130 cc
Nisbah mampatan – 10 : 1
Kuasa Kuda Maksimum – 7.18 Kw @ 7500 rpm
Tork maksimum – 10.7 N.m / 5500 rpm
Karburator – Keihin NCV24
Sistem nyalaan – DC – CDI
Sistem penghidupan – Penghidup tendang dan lektrik
Sistem sejukan – Udara
Kapasiti minyak enjin – 1.1 liter
CASIS
Jenis – Paip – tulang belakang
Saiz tayar hadapan – 70/90 – 17 38p
Saiz tayar belakang – 80/80 – 17 44p
Suspensi hadapan – Cabang teleskopik
Suspensi belakang – Penyerap hentak dwitindakan
Brek hadapan – Cakera tunggal 234mm
Brek belakang – Cakera tunggal 192m
TRANSMISI
Jenis – 4 kelajuan sistem gear berputar
Jenis klac – Automatik multi cakeri (basah)
Nisbah pengurangan premier – 3.000 (69/23)
Nisbah pengurangan akhir – 2.800 (42/15)
Sistem pacuan – Pemacu rantai
SISTEM ELEKTRIKAL
Bateri – 12v 3.5 Ah (Sel kering)
Bacaan Tambahan:

Oris
20-08-09, 05:08 PM
amik LC135.. dah ar comei.. nk2 singapore spec..perghh.. nk jual balik pun ade rega lagik.. (ko suka cup cai kan?..ok r LC)..

NAZIRAN1979
13-08-10, 10:28 AM
1 Ramadhan 1432H
Aku dah dapat GT128 aku warna Green Kriptonina (mengikut broser yang dia bagi)
aku beli motor siap insurans first party $5200...
baru tiga hari pakai belum leh kater aper2 lagi...

MUfanz
13-08-10, 10:30 AM
$ = singapore dollar?..US dollar?..brunei dollar?..australia dollar?


letak la gambar sikit

NAZIRAN1979
13-08-10, 10:37 AM
Malaysian rionggit lahhhh..
gambar ??? ari senin nik leh tak.. luper nak bawak kamera....

mugen
13-08-10, 02:27 PM
1 Ramadhan 1432H
Aku dah dapat GT128 aku warna Green Kriptonina (mengikut broser yang dia bagi)
aku beli motor siap insurans first party $5200...
baru tiga hari pakai belum leh kater aper2 lagi...
tahniah dah memiliki motorsikal buatan malaysia,mcm saya x mampu beli moto mcm awk beli motot jepon jee

badakcipan
13-08-10, 02:32 PM
bleh join sini

[Link Deleted]

NAZIRAN1979
17-08-10, 10:46 AM
:loser::loser::loser::loser:Ni ha gambar moto baru AKUUUUUUUUUUU:peace::peace::peace:
http://i771.photobucket.com/albums/xx356/AFK7980/My%20Machine/128Kriptonian/PICT0003-1.jpg http://i771.photobucket.com/albums/xx356/AFK7980/My%20Machine/128Kriptonian/PICT0004-1.jpg

http://i771.photobucket.com/albums/xx356/AFK7980/My%20Machine/128Kriptonian/PICT0005-1.jpg http://i771.photobucket.com/albums/xx356/AFK7980/My%20Machine/128Kriptonian/PICT0006-1-1.jpg

Mitsui
17-08-10, 11:21 AM
ok la ni.. tidur malam pun lena skit.. nak park memana pun tak payah la nak rantai satu motor..

LC kalu.. ada orang duk umah flet aku tengok siap bawak naik lif park kat depan umah..

morpheuzneo
17-08-10, 11:40 AM
LC mmg panas! Nuovo pun!! aku berminat dgn 2-2 motor ni.. tapi 2-2 pun panas!

tapi resale value bagus ni! rmai orang cari..!

good choice there naziran! tidur malam hati senang bak kata orang atas! :)

DarkEmperor
17-08-10, 12:05 PM
aku mayb akan ikot jejak langkah ko naziran...

kenapa??

pengalaman pertama...
MZ skuter nyamok tuh...
aku beli x sampai sebulan di lancarkan...
huih taim neh hot spare part dia...
handle lock rosak coz ade org sentap...

pengalaman kedua Yamaha 125Z....
tempat kunci habes kopak...
pencuri dapat ditangkap...
memalukan kaom melayu je... :|

pengalaman ketiga Yamaha 135 LC...
yg neh pon memula kunci kopak...
tapi x dapat cari sape culprit...

x lame kendian dalam 2 minggu...
pling hilang...
dayyuummm.... :|

teros beraleh ke keta....
OT sat...
keta pon ade gak org yg cube try kopak kunci bahagian penumpang depan...
habes rosak x bley masok kunci dah... :|

kesimpulannye cari la yg x hot dipasaran... :|

NAZIRAN1979
17-08-10, 12:17 PM
ok la ni.. tidur malam pun lena skit.. nak park memana pun tak payah la nak rantai satu motor..

LC kalu.. ada orang duk umah flet aku tengok siap bawak naik lif park kat depan umah..

Kalau dah sampai macam ni tahap keselamatannya...
perghhhh baik tak payah.....
Beli motor nak menyenagkan hidup... last2 menyusahkan hidup lagi.......:tensi::tensi:

morpheuzneo
17-08-10, 12:30 PM
nk takde orang curik kan - amik Demak! ada satu tu design sebijik 135LC.., gerenti takde orang cilok.. :p.

NAZIRAN1979
17-08-10, 02:21 PM
Tapi kalau dah memang jenis kutu berahak. ko letak aper pon... di curik gak....
Walau bagaimanapon aku paling kesian kepada mereka yang tinggal kat rumah flat murah...
pergh.... sedih aku tengok...
KAlau tak curik motor petrol pon dia sesah....

sp3d2
17-08-10, 06:20 PM
gt 128 pun apa kurang panasnya. tak kisah la apa model ko pakai, extra lock tetap kene ada. moto baru katakan. sapa tak terliur. lain la moto aku ni, tinggal kunci pun orang tak nk ambik. haha

mugen
18-08-10, 12:22 AM
amik suzuki shogun...hati senang motor cun,power,bedesup

zamreda
18-08-10, 12:28 AM
nk takde orang curik kan - amik Demak! ada satu tu design sebijik 135LC.., gerenti takde orang cilok.. :p.

design ok tu.....tapi enjin 110 cc.....
nie mmg pencuri pon taknak....

nufa
24-08-10, 08:14 AM
shogun...? x kan x terpilih?

---------- Post added at 08:14 AM ---------- Previous post was at 08:02 AM ----------


amik suzuki shogun...hati senang motor cun,power,bedesup

btol ker..klu btol aku angkat 1

bangpit
07-09-10, 12:18 AM
kalau nak beli moto tak de sape nak curik amik Demak jer yg tiru mcm EX5...adik ipar aku beli moto ni tak sampai sebulan kn curi awal pagi kat d'sara damai, dia siap dah buat report polis lg...tup3 jumpa balik dok tepi jalan tak jauh dari umah dia ptg tu jugak...suspek pencuri tu tinggal mcm tu pasal dah tau tu model Demak...hahahah

Imddin
07-09-10, 03:38 AM
Honda Wave 125 Exite ke Ultimo?
Pada pendapat aku, utk kegunaan seperti yg di nyatakan, lebih baik kau ambil LC.
tapi kalau soal minyak petrol dititik beratkan, kau ambil Wave 125.