PDA

View Full Version : Pegang Tafsir Al-Quran tanpa wudu



rahza
06-09-09, 11:33 PM
Salam...

Tumpang tanya..Apa hukumnya kalau kita pegang/baca tafsir Al-Quran tanpa dalam keadaan berwuduk?

Sebab masa zaman belajar dulu ada ustaz tu suruh bawak Tafsir dalam kelas dia. Ikut dia kata Tafsir tak kisah samada pompuan dalam haid atau tidak dia masih boleh pegang dan baca.

Kalau dalam haid pun blh pegang, kiranya tanpa wudu pun blh pegangla kan? Betulkan kalau silap.

Saya masih musykil tentang perkara ini, sebab walaupun kitab tafsir ada terdapat bahasa melayu namun ayat2 Al-Quran still juga ada dlm tu. So, apa yg menyebabkan dia blh dipegang dlm keadaan haid?

Kalau menurut ustaz tu tahap tafsir tu tak sama dgn Al-Quran sebenar. (saya lupa apa perkataan dia gunakan..camtula lebih kurang maknannya)

Sesiapa yg ada pandangan atau jawapan terhadap perkara ini amat saya alukan. Terima kasih

Axl
06-09-09, 11:59 PM
okay, yg aku taulah.. kalo kandungan rumi dia lebih banyak dari kandungan quran.. it's okay then..

itulah pandangan, seingat aku dengan ilmu sekelumit yg biasa khilaf ini..

pablo_the_don
07-09-09, 12:40 AM
buku tafsir tu bukan ayat quran sepenuhnya
so takpe

CupidOfLuv
07-09-09, 07:03 AM
tafsir al-quran, tak berwudhu' takpe..
dah sama macam kita pegang kitab fiqh.. kitab2 lama yg ada keratan ayat al-quran utk hukum tajwid.. dsb..
tapi kalo berwudhu', tu lebih afdhal..

maz
07-09-09, 08:19 AM
kalo bace yaa sin tanpa ada wuduk boleh tak...

kat opis aku bulan ramadan ni, setiap jumaat pagi, kami baca yaa sin
ada cakap tak yah ada wuduk pun takpe
aku muskil la.... camne eh...

teruteru_bozu
07-09-09, 09:41 AM
kalo bace yaa sin tanpa ada wuduk boleh tak...

kat opis aku bulan ramadan ni, setiap jumaat pagi, kami baca yaa sin
ada cakap tak yah ada wuduk pun takpe
aku muskil la.... camne eh...

baca yaasin mesti pegang quran kan?
so, kena berwuduklah..

farezwani
07-09-09, 10:02 AM
ada tak sumber2 sahih kena berwudhuk kalau nk pegang AQ?
kalau dlm AQ sebut perbuatan wudhu' jika nak solat... almaidah : 6

wallahu 'alam

maz
07-09-09, 10:36 AM
baca yaasin mesti pegang quran kan?
so, kena berwuduklah..

tak semestinya bace yaa sin kat quran
ni surah yaa sin yg kecik2 tu
yg mcm kat surau2 tu lah...
sapa tau nas2 tu.. please...

teruteru_bozu
07-09-09, 10:50 AM
tak semestinya bace yaa sin kat quran
ni surah yaa sin yg kecik2 tu
yg mcm kat surau2 tu lah...
sapa tau nas2 tu.. please...

oooooo..yg tu..aku pun x sure maz.
tpi aku..tetap amik wuduk.

mnajem
07-09-09, 10:52 AM
ada tak sumber2 sahih kena berwudhuk kalau nk pegang AQ?
kalau dlm AQ sebut perbuatan wudhu' jika nak solat... almaidah : 6

wallahu 'alam

Perdebatannya pada Waqiah : 79

"Tidak menyentuhnya melainkan mereka yang membersihkan diri"

http://al-ahkam.net/forum09/viewtopic.php?f=94&t=27486&start=0

farezwani
07-09-09, 11:01 AM
disucikan tu kena faham maknanya juga...suci apa

org kite faham ISLAM ni mende yg magic2...sedangkan AQ tu real ALLAH turunkan dan penjelasannya amat nyata di MUKA BUMI ini...

Mksud ayat tu adalah hnya org yg faham AQ dan kehendak AQ je yg betul2 akan gunakan AQ tu...

Kalau AQ tu tak boleh diakses oleh akal manusia, apa gunanya ALLAH bg AQ kat kita?

Berbalik kpd kena berwudhu baru boleh sentuh AQ tu, itu yg buatkan umat 'ISLAM' xnak pegang AQ lgsung, alasan xde wudhu xleh nak pegang...

mnajem
07-09-09, 11:06 AM
disucikan tu kena faham maknanya juga...suci apa

Dah baca ke belum link tu. Ayat AQ diperjelaskan dengan hadith.

maz
07-09-09, 11:24 AM
isk.... bace punye baca punye baca soal jawab tu kan
aku terus terang dgn jujurnye mengaku
aku tak faham la
banyak beno perawi lah sanad apa ntah aku kurang mengerti la
nak ikut yg mana satu ni...
kang aku tafsir sendiri kang
salah kang... haaaa susah

bulih dop encik mnajem
bagi kata putus kat sini
1 ayat je

BOLEH / TAK BOLEH
bace quran tanpa wuduk....
yg ttg bace yaasin kecik2 tu plak camne?

mnajem
07-09-09, 03:29 PM
soalan ni soalan berulang, TJ dah jawab:

http://bincang.net/forum/showpost.php?p=1937143&postcount=3


Diharamkan memegang al quran (mushaf) dalam keadaan berjunub dan tidak suci. Sunat untuk berwuduk sewaktu hendak membaca al quran. Dibolehkan membawa al quran yang berbentuk tafsir (bukan mushaf) dalam keadaan tidak suci berdasarkan hadis hercules membaca surat nabi yang mengandungi ayat al quran (FIqh sunnah)

farezwani
07-09-09, 04:53 PM
AQ yang fizikal tu mcm sebuah buku je...

kite bukan sembah buku

mnajem
07-09-09, 05:41 PM
AQ yang fizikal tu mcm sebuah buku je...

kite bukan sembah buku

apa masalah kamu ni.
kalau taknak pegang dalil sudah, jangan nak macam-macam.

Nak pegang Quran, guna bahasa Arab. Faham ke. Time tu lah kena baca terjemahan.
Baca terjemahan pun kalau tak faham, kena tanya kat guru yg tau.
Takde masalah langsung. Dan tak jadi isu pun, nak seribu daya, taknak seribu dalih.

Bukan berguru dalam gua al-kahfi, transit, pindah randah macam NII/Pemuda Kahfi tu

kupia
07-09-09, 07:06 PM
saya memilih pendapat yang berbeza dengan kalian, tak ada salahnya pegang dan baca mushaf quran tanpa wuduk...

nak saya bawakan dalil-dalil nas ke?

mnajem
07-09-09, 07:11 PM
saya memilih pendapat yang berbeza dengan kalian, tak ada salahnya pegang dan baca mushaf quran tanpa wuduk...

nak saya bawakan dalil-dalil nas ke?

dalam link Al-ahkam di atas sudah disebutkan dalil bagi yg membolehkan pegang mashaf tanpa wudhu'.

maz
07-09-09, 07:58 PM
maksudnye kalo setakat surah yaasin yg kecik2 tu, tak yah ada wuduk pun takpe eh.. sbb yg kecik2 tu sekali dgn tahlil bagai....

maksud suci tu... suci dari hadas besar ke?
atau dikira suci bila dah ada wuduk...



ehh ehhh tak faham faham dak maz neh...

CupidOfLuv
07-09-09, 08:32 PM
maz
aku ada 2 soalan..

1) surat yaasin tu dengan tafsir atau tidak?
2) fahaman mazhab mana yg ko refer?

ko jawab dulu yg tu..

ni jawapan aku:

1.
kalo ada tafsiran - buat sama macam kitab tafsir al-quran
kalo xda - buat sama mcm kitab al-quran
mcm yg aku cakap kat posting sblm ni, kalo nak pegang mushaf al-quran, kena ada wudhu'
sama la dgn surat yaasin yg takda tafsir tu, kena berwudhu'

2.
ada khilaf ulama' pasal pegang al-quran tanpa wudhu'
dan berbeza ajaran antara mazhab..
ada mazhab tak bagi pegang kalo dalam berhadas..
mazhab shafie tak bagi pegang kecuali berwudhu' (ni yg aku pegang)
sorry, dalam bahasa arabnya aku tak ingat, nak kena refer balik kitab hadith perawi

3. dalam apa keadaan paling afdhal, kita berwudhu'
kalo tak pasti / was-was, balek kepada paling basic utk jalan selamat
amek jer wudhu' ..

lagipon bila kita dalam keadaan berwudhu' .. kita bukan dalam keadaan berhadas
kan lebih terasa tenang :)

aleeya
07-09-09, 08:45 PM
takpe kan tanpa wuduk....
tp seelok2nya ada wuduk la kan...
lagipun dalam perbuatan seharian kita...
bukankah lebih selesa kalau sentiasa ada wuduk...
saya sendiri lebih selesa kalau sentiasa berada dalam keadaan berwuduk....

maz
07-09-09, 08:46 PM
ye lah ye lah
senang senang... amek je lah wuduk kan
lebih afdal...

aku ada byk jenis yaasin kecik
ada yg ada tafsir
ada yg takde
tp kalo aku bace yg dalam quran... aku amek wuduk..kompem
pasal mazhab mana aku pegang tu
eerrr aku dgr kawan2 opis aku la cakap
kalo bace yaasin je tak yah amek wuduk katenye
mana aku tau....

eh chup.... lg satu soklan

boleh tak kalo tak amik wuduk
tp kita pegang yaa sin kecik yg takde tafsir tu dgn berlapik
lapik dgn kain lain


eerrrr jadi mcm thread ni aku yg bukak la plak...
maaf maaf maaf...

emy
07-09-09, 09:19 PM
selama ni kan.. kalau aku dlm keadaan tak suci.. aku bawak AQ ngan berlapik.. kain lah..
tapi aku penah masuk kelas tajwid, masa tu aku dlm keadaan tak suci, ustaz tu kata boleh baca AQ (sbb kita sedang belajar)tp takleh sentuh direct.. sentuh pun dlm keadaan berlapik..

asura
08-09-09, 01:01 AM
AQ yang fizikal tu mcm sebuah buku je...

kite bukan sembah buku
menarik ni ..kat BDN ade budak berfahaman 'Islam' lain drp kite paham.

klu pegang Quran tanpa wuduk atau degan wuduk tu dikire sembah ke?

Pastu akal sape yg nak digunekan utk tafsir Quran supaya Quran tu
leh di ekses? akal Rasul Kahar ker? akal Najib ke? akal SIS? atau akal
para imam Muktabar? atau akal adik2 yg dok pra-sekolah?

atau akal semua manusia termasuk penganut Hindu, Budha, Kristian
dan lain2? Bile ko sebut akal manusia ..pelbagai jenis manusia dgn
fahaman berbeza2 dan sudut pandang mereka juga berlainan. Malah
tidak syak lagi ..tahap cendiakawan mereka jugak tak sama ..kan?

jadi akal siapa yg layak kite ambil panduan?


.

mnajem
08-09-09, 09:08 AM
aku tengok farezwani ni

1) suruh refer link dia tak response pun
2) bila kata ada pendapat yg bolehkan dia buat nampak je, kata sembah buku lah apa lah
3) dalam thread lain dia kata Nabi memang dah tak ada, Rasul ada sampai bila-bila. Point ni sama faham dengan golongan anti hadith(GAH) dan Rasul Kahar. Cuma dalam blog Kahar tu haji zaman sekarang ni ke Kampung Kemensah.

kalau sesiapa sahaja yang membawa risalah nubuwwah adalah Rasul, jadilah Rasul Mnajem, Rasul TJ, Rasul Trew, Rasul Asura.

Abis tu, ayat Sesungguhnya pada diri Rasullulah itu Uswatun Hasanah .. nak ikut sapa? Dah masing-masing Rasul.

kupia
08-09-09, 04:18 PM
kalau rajin ambik wuduk tentulah lebih baik dari tak ada wuduk ya tak?... kalau rasa bersalah baca Quran tanpa wuduk tu tak apalah kena ambik wuduk dulu, tujuannya baik kerana menunjukkan taat dan takut...

setakat yang saya pelajari hukum baca quran tanpa wuduk lebih rajih dan lebih menepati sunnah... tapi masih terbuka untuk dikritik kerana nampak je remeh perkara ni tapi kalau dikaji sedalam-dalammya memerlukan ilmu yang cukup tinggi...

Humairah
08-09-09, 05:46 PM
Kalau tgk Tilawah interaktif tu...tgh uzur pun kadang2 aku terikut...huhu......sbb nak betulkan tajwid ngan ustaz Farid Ravi....

Kalau org bukan islam yg berminat nak dalami AlQuran sebelum hijrah kedalam Islam.....dorang tak leh baca Quran/Tafsir Quran eh? Bukan Umar dulu sebelum islam baca Quran ke? dan kerana itu dia masuk ISLAM?Begitu juga Cat Steven @ Yusof Islam kan?

mnajem
08-09-09, 06:31 PM
Kalau tgk Tilawah interaktif tu...tgh uzur pun kadang2 aku terikut...huhu......sbb nak betulkan tajwid ngan ustaz Farid Ravi....

Kalau org bukan islam yg berminat nak dalami AlQuran sebelum hijrah kedalam Islam.....dorang tak leh baca Quran/Tafsir Quran eh? Bukan Umar dulu sebelum islam baca Quran ke? dan kerana itu dia masuk ISLAM?Begitu juga Cat Steven @ Yusof Islam kan?

untuk tu yg ada seorang ustaz kata boleh pegang tanpa wudhu' seingat saya, sebab kalo orang Arab buat apa nak pegang Quran terjemahan, dah dia orang Arab. seingat saya mungkin MAZA yg cakap.

Cat Steven tu still perlukan Quran terjemahan sebab dia mat saleh.

CupidOfLuv
08-09-09, 07:26 PM
baca al-quran/tafsir dengan pegang al-quran/tafsir kan perbuatan yg bebeza :)
cuba pastikan balek apa persoalan sebenarnya..

Tok Janggut
09-09-09, 11:41 AM
Assalamualaikum

Insya-Allah kita cuba leraikan permasalahan ini. Masalah memegang mushaf al quran tanpa wuduk ini terdapat perbezaan pendapat di kalangan ulama. Untuk persoalan tanpa wuduk dan

membaca al quran tanpa menyentuh mushaf atau menyentuh berlapik

Ulama menyatakan sunat membaca al quran dengan wuduk dan itu yang terbaik dan afdalnya. Jumhur menyatakan tidak salah membaca al quran tanpa wuduk.

memegang mushaf al quran tanpa wuduk

Haram orang berhadath menyentuh dan mebawa musyhaf . Ini fatwa sayyidina Ali dan tidak ada sahabat yg membantahnya (Nawawi, Majmu': 1/504)

Namun begitu, terdapat pendapat bahawa pegangan jumhur ini tedapat cacat dan bermasalah dan yang berpendapat sedemikian di antaranya ialah imam bukhiar. Mereka berhujah bahawa pada zaman rasullulah saw belum ada mushaf sepertimana kita pada zaman sekarang jadi bagaimana rasullulah saw boleh menyentuh mushaf?

memegang quran tafsir tanpa wuduk ataupun dalam keadaan berhadas besar

Dibolehkan berdasarkan rasullulah saw pernah mengutus surat dan menyertakan ayat quran di dalamnya untuk dakwah kepada Hercules.

Menjawab persoalan:

Bagi saya sebaik-baiknya berwuduk dalam membaca dan menyentuh mushaf. Kalau tanpa wuduk, perkara ini adalah khilaf dan kalau tanpa kesukaran, berwudukla.

wallahualam
tj

mnajem
09-09-09, 01:56 PM
baca al-quran/tafsir dengan pegang al-quran/tafsir kan perbuatan yg bebeza :)
cuba pastikan balek apa persoalan sebenarnya..

macam mana nak baca kalau tak pegang... letak atas rehal dan
kuis guna rotan or pakai ranting ke.

dulu ayat Quran tulis atas pelepah tamar, kulit binatang.. takde bentuk booklet macam la ni.

"Apa hukum pegang PDA ada ayat Al-Quran"

:meleleh:

Tok Janggut
09-09-09, 03:00 PM
macam mana nak baca kalau tak pegang... letak atas rehal dan
kuis guna rotan or pakai ranting ke.

dulu ayat Quran tulis atas pelepah tamar, kulit binatang.. takde bentuk booklet macam la ni.

"Apa hukum pegang PDA ada ayat Al-Quran"

:meleleh:


Booklet, PDA, etc tidak di kira sebagai mushaf. So balik kepada macam hercules tu

tj

CupidOfLuv
09-09-09, 03:40 PM
macam mana nak baca kalau tak pegang... letak atas rehal dan
kuis guna rotan or pakai ranting ke.

kan ada yang menhafaz al-quran, al-hafiz .. so tak pegang.. tp still ble baca kan? :)

rahza
13-09-09, 03:04 AM
Ish..ish..ish..
Banyak sungguh respon yang diterima.
Terima kasihlah kepada semua yg sudi memberi pandangan.

Memanglah diakui seelok-eloknya (lebih afdal) berwudhu sebelum memegang Al-Quran/Tafsir.

Bagi Al-Quran sememangnya sy tidak pernah sentuh tanpa wudhu. Al-Quran tidak sama tarafnya dengan buku. Darjatnya lebih tinggi.

Yang saya tanyakan disini adalah tentang tafsir.
Kalau nak diikutkan setiap ayat yang terdapat dlm Al-Quran adalah terkandung dlm tafsir memandangkan tafsir itu menerangkan maksud ayat dalam bahasa lain (tak kiralah melayu ka inggeris ka dll..).

Tidak sepanjang masa kita mudah utk berwudhu. Ada sesetengah org yg menyimpan tafsir dlm kereta atau beg dan dibaca bila ada kesempatan. Dalam keadaan tertentu kita tidak berada dlm keadaan yang membolehkan berwudhu (i.e. dlm bas/kereta yg sedang begerak).

itulah yg saya ingin tanyakan. bolehkah di baca tanpa mengambil wudhu.
daripada perbincangan yg diberikan kebanyakan menyatakan boleh. dan lebih afdal jika berwudhu. terima kasih atas jawapan2 yg diberi

Humairah
14-09-09, 09:06 AM
Kalau travel/balik kampung pun saya prefer bawa tafsir.....sbb tak pasti boleh kekal dalam wudu`.....:)

Nasliyana_Wafa
15-09-09, 04:34 PM
pegang al quran kene berwuduk
pegang tafsir al quran tak berwuduk takpe....
pegang buku yasin tak berwuduk takpe....yasin surah dlm al quran...
kesimpulannye berwuduklah..pahala pun dpt...

Kuro-Obi
25-09-09, 10:12 AM
apa yang aku tahu,

pegang tafsir AQ tanpa wuduk itu boleh.
cuma masalah tang pegang mushaf AQ tanpa wuduk, sama ada boleh ke tak.
kat sini, Ulama khilaf. ada kata boleh, ada kata tak.
so, aku rasa, make it simple la. tak perlu diperpanjangkan lagi sebab ini isu khilaf.

tapi better la kalu pegang dan baca AQ tu dengan berwuduk, dapat pahala lebih dan lbh afdal dibandingkan tanpa wuduk.

WA.

kupia
26-09-09, 09:48 PM
Boleh tak orang perempuan wuduk ketika haid? boleh kan?
jangan halang orang perempuan nak baca Quran ketika haid, tak ada salahnya... lebih seminggu tak bagi dia beribadat sudah kes zalim, Allah dan Rasul tidak menegahnya...

jangan buat 4 perkara... solat, puasa, tawaf dan satu lagi jangan..... jimak tak boleh tau haram...

sol_badguy
01-10-09, 11:41 PM
bagaimana kalo al-quran itu dlm bentuk cd? kalo kita install software Al-Quran dlm Playstation Portable, perlukah kita mengambil wudhuk ketika membaca Al-Quran melalui PSP?

ada sorang senior kt uni saya dulu, Al-Quran dlm cd tu disimpan dlm bentuk binari.... so takleh consider authentic Al-Quran...

Tok Janggut
02-10-09, 08:40 AM
bagaimana kalo al-quran itu dlm bentuk cd? kalo kita install software Al-Quran dlm Playstation Portable, perlukah kita mengambil wudhuk ketika membaca Al-Quran melalui PSP?

ada sorang senior kt uni saya dulu, Al-Quran dlm cd tu disimpan dlm bentuk binari.... so takleh consider authentic Al-Quran...

Cd atau yang sewaktu dengannya tidak dikira mushaf dan sunat berwuduk membaca al quran. Bukan wajib

wallahualam
tj

rahza
15-10-09, 04:35 PM
nampaknya ramai yang kurang jelas dengan persoalan yang dibangkitkan.
sekadar membaca tanpa menyentuh Al-Quran boleh dilakukan walaupun tanpa wudhu dan juga oleh wanita yang sedang haid.

yg menjadi persoalan saya ialah tentang memegang Tafsir Al-Quran. adakah ianya sama seperti memegang Al-Quran yang perlu berwudhu.

CupidOfLuv
15-10-09, 04:38 PM
rahza,
seperti yang cupid persoalkan dalam posting cupid :)


baca al-quran/tafsir dengan pegang al-quran/tafsir kan perbuatan yg bebeza :)
cuba pastikan balek apa persoalan sebenarnya..

dan jawapan yg paling tepat pd cupid sebab menerangkan both cases, memegang, membaca


Assalamualaikum

Insya-Allah kita cuba leraikan permasalahan ini. Masalah memegang mushaf al quran tanpa wuduk ini terdapat perbezaan pendapat di kalangan ulama. Untuk persoalan tanpa wuduk dan

membaca al quran tanpa menyentuh mushaf atau menyentuh berlapik

Ulama menyatakan sunat membaca al quran dengan wuduk dan itu yang terbaik dan afdalnya. Jumhur menyatakan tidak salah membaca al quran tanpa wuduk.

memegang mushaf al quran tanpa wuduk

Haram orang berhadath menyentuh dan mebawa musyhaf . Ini fatwa sayyidina Ali dan tidak ada sahabat yg membantahnya (Nawawi, Majmu': 1/504)

Namun begitu, terdapat pendapat bahawa pegangan jumhur ini tedapat cacat dan bermasalah dan yang berpendapat sedemikian di antaranya ialah imam bukhiar. Mereka berhujah bahawa pada zaman rasullulah saw belum ada mushaf sepertimana kita pada zaman sekarang jadi bagaimana rasullulah saw boleh menyentuh mushaf?

memegang quran tafsir tanpa wuduk ataupun dalam keadaan berhadas besar

Dibolehkan berdasarkan rasullulah saw pernah mengutus surat dan menyertakan ayat quran di dalamnya untuk dakwah kepada Hercules.

Menjawab persoalan:

Bagi saya sebaik-baiknya berwuduk dalam membaca dan menyentuh mushaf. Kalau tanpa wuduk, perkara ini adalah khilaf dan kalau tanpa kesukaran, berwudukla.

wallahualam
tj