PDA

View Full Version : Wanita dan anak gadis Penan di cabul dan di rogol sesuka hati.



morpheuzneo
10-09-09, 02:33 PM
Aku selalu baca sekali imbas saja berita ni. Selalu keluar di The Star, Malay Mail dan akhbar2 lain. Cara berita ni di tulis macam berita ni tak berapa penting dan serius.. seolah2 ianya bukan isu mengenai rakyat negara kita..

tapi apa yg aku baca hari ni kat Media online - The Nut Graph (http://www.thenutgraph.com/penan-girls-and-women-sexually-violated) buat aku terpanggil utk berkongsi kisah pencabulan dan penganiayaan terhadap kaum Penan di sarawak.

baca bawah ni ya, aku malas nk translate.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Penan girls and women were sexually violated

9 Sep 09 : 5.45PM
By Ding Jo-Ann


http://www.thenutgraph.com/user_uploads/images/2009/09/09/PenanHome_InteriorDark.jpg
Shadowy interior of a Penan home (Pics courtesy of Sofiyah Israa @ Flickr (http://www.flickr.com/photos/malayrish/))


PETALING JAYA, 9 Sept 2009: Nearly a year after, a government task force report has confirmed that Penan women and children in Sarawak were raped and sexually abused by timber workers.

The report by the national task force (http://www.bernama.com/bernama/v5/newsindex.php?id=363090) set up in October last year also found troubling incidents of children as young as 10 years old being sexually abused by the timber companies' truck drivers when they took the children to school.

The task force reported that students were "frequently molested" by the truck drivers.

"In one account, the truck driver molested a 14-year-old's breasts on the journey to school," the report, written in Malay, said.

It said that in another incident, a girl was taken away by the truck driver after the boys were told to get down from the vehicle. Other girls in the truck managed to escape, but were unable to help that one girl get down in time.

In yet another instance, a girl was riding, together with her father, in a timber truck to go to Long Bangan to apply for her identity card. "Halfway through the journey, the passengers were told to alight, but the driver hung on to Mary (not her real name) and sped off. He then stopped the truck, dragged her to a bush by the side of the road and tried to molest her.

"Her father and the other passengers ran after the truck after realising that Mary had been apprehended, and managed to catch up with them and stop any further abuse," the report said.

An interviewee told the task force she had been raped by the timber company's truck driver on her way to a neighbouring longhouse, in addition to being raped when she was 12 outside the school compound by an unidentified man.

"She recalled that the government used to provide vehicles to take them home from school during the term breaks. However, this had been discontinued, so they had to rely on the timber companies as the only means of transportation," the report noted.

In the absence of any viable alternatives such as proper tarred roads or school buses, Penan children who live in the interior are entirely reliant on the timber companies for transport as some of their schools are located four to six hours away by truck.

The report was prepared mostly from interviews conducted by ministry officials and other representatives, including women's groups, in November 2008 when they visited the Penan community in Sarawak. The task force was set up to investigate the allegations of rape and sexual abuse (http://www.brunomanser.org/en/news/?show=118) of Penan women and girls in the Baram district.

Surprising release
After close to a year of not wanting to make the report public, the Women, Family and Community Development Ministry (http://thenutgraph.com/penan-task-force-report-not-available) released a copy of the report to Parti Keadilan Rakyat (PKR) Wanita chief Zuraida Kamaruddin on 8 Sept.

"After months of unanswered calls and letters to the minister, I went to see the minister (Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil) yesterday and was informed by her staff that I could collect the report," Zuraida told The Nut Graph over the phone.

The report was subsequently made available to The Nut Graph via e-mail.
No explanation (http://www.thenutgraph.com/Shahrizat-keeps-mum-on-penan-report) was given by the ministry as to why the report could not be made public initially. The ministry has also yet to explain why it took so long to make the report available to the public despite numerous calls to do so in the interest of public accountability (http://www.thenutgraph.com/call-to-release-penan-task-force-report).


http://www.thenutgraph.com/user_uploads/images/2009/08/20/200809_PENAN_LISTEN.jpg
Penan woman
Bigger picture
Apart from documenting the individual instances of rape and sexual abuse, the task force also found that the Penan were especially vulnerable because of their low socioeconomic status and lack of access to government and healthcare services.

The factors that cause the community's vulnerability include overdependence on timber companies for transportation and other services, poverty, and the remoteness of their villages.

The report also cited the Penan's distrust of the authorities, and their low self-esteem as a result of prejudices against them.

"All these factors sexual violations, not having ICs, health problems, dropping out of schools are closely related to imbalanced development. The lack of roads and public transportation causes the Penan difficulties in engaging with the outside world, including government agencies.

"In order to ensure more balanced development, the involvement of the Penan in matters that affect their lives must be increased," the report said.
The report also made several specific proposals to address sexual abuse, including raising awareness within the Penan community on personal safety, violence towards women, and sex education.

"Teachers in Penan schools would also need to be educated to be sensitive to the specific needs and difficulties faced by the community," the report said.

The task force also proposed for "trusted vehicle drivers" and a pupil management assistant to accompany the Penan children back to their villages. No specific proposals were mooted on how to make it easier for those who have been raped and sexually abused in the Penan community to report such incidents.

Despite the task force's findings, it remains to be seen whether any of the offenders will be charged and brought to justice for the sexual abuse perpetrated on the Penan women and children. Although several police reports have been made, it is unclear whether the police (http://malaysiakini.com/news/110882) will be investigating the matter. http://www.thenutgraph.com/user_uploads/images/2008/12/15/FAVICON.gif

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kasihan kan? syarikat2 balak ni macam begitu rakus sekali.. sudah lah kawasan hutan suku penan tu yang mereka ceroboh. tak cukup dgn balak mereka ambil.. balak mereka pulak mereka ratah kaum wanita penan. Yang bawah umur hingga umur 10tahun pun jadi..! mentang2 lah mereka tu tak ada apa2 .. mereka betul2 treat kaum penan ni macam binatang di hutan saja. guna .. campak.. agak2 bakal bawa masalah.. bunuh saja.

Soalannya - mana pergi lelaki2 penan? kenapa mereka tak gunakan undang2 rimba saja? Sumpit saja para pemandu kurang ajar ni! kasi potong kepala lah! kenapa tak buat gitu ya?

atau ada tukar 'cover' ke aktiviti2 haram ni? aku nak tau lebih lagi pasal isu ni.. nk tengok macam mana kerajaan bn nk handle isu ni..!

isu ni naik pun sebab report yg di serahkan kepada PKR. Kalau Anwar bijak dia boleh tolong orang2 penan ni.. dan dapat sokongan ikhlas dari orang2 sarawak.

terlalu sibuk politiking.. nasib rakyat negara sendiri jadi mcm binatang buas di hutan saja.

sedih. :tanya:..dan bengang.

AbdullahCheng
10-09-09, 02:50 PM
Sebenarnya, kes ni dah lama dah... kat semenanjung pun ada... tapi tak la sebrutal kat sarawak nun.


not having ICs

this is the main prob. dorang ni mcm denied from being a M'sian citizen.

and pls remove the hyperlink on the 'police' part tuh. saya rasa sedikit tersinggung.

Neo5
10-09-09, 02:57 PM
The state government tido, wakil/staf yg diberi tanggungjawab tak buat kerja.

Simply a tragedy.

sp3d2
10-09-09, 03:01 PM
orang penan ni suka pindah randah. mereka kaum nomad. aku penah jumpe sorang lelaki penan kat sarawak. pemalas nk mampus. orang nk posing ambil gambar pun die wat dek jer. maybe sebab tu la lelaki penan ni tak membela nasib kaum mereka sendiri.

mungkin masa pompuan diorang kene rogol tu, lelaki penan ni tgh best layan tido.

kalo orang ulu dan melanau rajin, mereka wat rumah tinggi2. orang penan dok lam pondok jer.

DatukM
10-09-09, 03:09 PM
berita lama ni sebenarnye
tapi x selesai2 lagi

Teletubbies
10-09-09, 03:12 PM
teringat bruno manser yang memperjuangkan nasib org Penan. Tapi dulu takder internet hanya ada MSM jer, aku anggap dia just org putih yang menyibuk ttg hak asasi org di Malaysia. Rupanya skrg nampaklah betul apa yang diperjuangkan. Patut la kenapa kerajaan Sarawak memburu dia satu masa dulu. untuk menutup pelbagai "jenayah" rupanya.

http://en.wikipedia.org/wiki/Bruno_Manser

morpheuzneo
10-09-09, 03:14 PM
and pls remove the hyperlink on the 'police' part tuh. saya rasa sedikit tersinggung.

pasai apa nk tersinggung?

link tu mmg asal ada dalam artikel tu. tiada bentuk hasutan atau hinaan pun.

link police tu.. merujuk kepada berita di bawah ni.




No budget, so no to rape probe

The police have reportedly told Non-Governmental Organisations (NGO) members that it is unable to support a joint Police-NGO mission to investigate the allegations of rape of Penan schoolgirls by logging company workers in Baram because of a lack of money.

itu saja isinya.. untuk apa perlu anda tersinggung?

boleh jawab dlm bentuk pm, utk tidak off-topik kan thread ni.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ttg komen yg kata orang penan ni pemalas, yg ni aku -no komen. sebab tak kenal sikap dan perangai orang penan ni.

sbb.. kalau tgk dari suku2 kaum asli kt malaysia ni.. macam rajin aje.

cuma cara hidup mereka mmg relax gila lah!

kalau ada input2 lain.. dari sumber2 berita atau bahan2 bacaan lain.. silalah kongsi di sini.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

info pasal Bruno Manser tu.., hmm. kena cari buku Lakei Penan, utk faham apa yg dia perjuangkan utk orang penan ni. Sebab masa zaman mahathir - dia label Bruno Manser ni pengacau.. dok sibuk2 masuk negara orang dan kacau suasana aman (kata Tun lah.. )

Tapi kalau Bruno pun memperjuangkan nasib Penan dan wanita2nya.. maka.. aku kena re-visit sejarah lah. Banyak benda yg kita tau sebelum ni melalui media massa kita kadangnya.. selepas 10-15 tahun.. baru kita tau isu sebenar.. dan apa yg mereka telah selewengkan fakta.

sapa jumpa link utk muat turun atua beli DVD bawah ni.. kasi tau ya.

http://www.brunomanser-derfilm.ch/img/flgbl_h450.jpg

emy
10-09-09, 03:23 PM
org asli kalau malas mmg takleh dok utan rasanya..rasanya dorang lagi rajin drpd org bandar ni..

DarkEmperor
10-09-09, 03:50 PM
aku penah jumpe sorang lelaki penan kat sarawak. pemalas nk mampus. orang nk posing ambil gambar pun die wat dek jer. maybe sebab tu la lelaki penan ni tak membela nasib kaum mereka sendiri.



erk...
ko baru jumpe sorg dari beratos2...
then kebetulan org yg ko jmpe tu plak malas nk layan ko...(penat mayb)
dh ko chop diaorg sume pemalas...
apekah??

sp3d2
10-09-09, 03:54 PM
sepanjang hari die dok lepak kat dalam pondok die.....

tapi aku tarik balik la kenyataan aku tu. mungkin yg lain rajin. aku yg overgeneralize.

mangabra
10-09-09, 04:00 PM
aku rasa orang penan ni ada slow sikit laa...
kalau orang iban dah tentu kena potong kepala perogol tu...
tak pun kena mandrem...
( kalau salah mohan maaf haaa...)

MUfanz
10-09-09, 04:02 PM
ni salah abu bakar elah la...
tak membela nasib kaum sendiri...


kes2 mcm ni dianggap kes terpencil...
byk lagi nasib org2 kampung kat pedalaman tu yg kita tak tau...
kesahihan cite tu pon kita tak pasti....
mana tau diorg tu diberi upah dlm memberi khidmat sex kat pekerja2 balak tu

ekzos_pipe
10-09-09, 04:54 PM
So apa tindakan kerajaan skrg nih? dari berita tuh pun, kementerian wanita yg mcm2 cerita bela wanita mcm nak tutup kes je? polis lakkata takde bajet?.. huh pelik..

hantar tentera la, tolong sana. tentera pun mmg dudok dalam hutan. sambil2 ronda, tolong org penan ni, lepas tu suroh masuk tentera raging jadi gagah.

serra
10-09-09, 06:00 PM
kalau dia pemalas tu apa salahnya. dah hidup kat hutan, bukannya kena berkejar traffic jam pun. tak de stress, darah tinggi dan segala penyakit orang bandar yg rajin.

MukH
10-09-09, 06:14 PM
orang asli gombak ade lg advance pe dlm hal2 nih...ni ade org yg bercerita lah...betul tak betul aku tak tau...suku ape aku tak ingat....perempuan dia yg carik laki tuk sex....ntahlahhh...katanyer...kalo dia berkenan ngan ko...tanpa segan silu mintak kt ko...saya nk benih awak...huhuhuhu...diaorg pun dah pandai melawa...ah beng2 timber co ni dah lama tibai diaorg...so...adelah yg menjadi benih nyer...jgn terkejut kacukan org asli ngan cina nih...huhuhuhu....ntahlaaa....aku tak tgk...susah aku nk mengiya kan...

anaktimur84
10-09-09, 09:58 PM
aku rasa orang penan ni ada slow sikit laa...
kalau orang iban dah tentu kena potong kepala perogol tu...
tak pun kena mandrem...
( kalau salah mohan maaf haaa...)

setahu aku org yang kerja tebang balak ni orang indon....

xpasti lagi meka slow... mungki laki penan takut kot. ye la, kebiasaannya salah sorang pekerja balak tentu bawa senapang untuk langkah keselamatan tika di hutan. bukan snapang je dorang ada.. parang, mesin gergaji tangan, dll lagi.. macamana org penan nak lawan... kalau org penan mati kene bunuh pun xde sapa yang tahu.. boleh tutup je. polis nak masuk hutan nak siasat tentu la malas nak redah jauh ke dalam hutan...

mungkin disebabkan faktor2 di atas la beri kelebihan penebang balak tu ambil kesempatan pada wanita penan... lebih2 lagi wanita penan ni cute dan berkulit putih...

phrozen
10-09-09, 10:58 PM
setahu aku org yang kerja tebang balak ni orang indon....

xpasti lagi meka slow... mungki laki penan takut kot. ye la, kebiasaannya salah sorang pekerja balak tentu bawa senapang untuk langkah keselamatan tika di hutan. bukan snapang je dorang ada.. parang, mesin gergaji tangan, dll lagi.. macamana org penan nak lawan... kalau org penan mati kene bunuh pun xde sapa yang tahu.. boleh tutup je. polis nak masuk hutan nak siasat tentu la malas nak redah jauh ke dalam hutan...

mungkin disebabkan faktor2 di atas la beri kelebihan penebang balak tu ambil kesempatan pada wanita penan... lebih2 lagi wanita penan ni cute dan berkulit putih...

yang aku pernah jumpa kat dalam kem balak tu pelbagai bangsa....driver banyak cina,indon dan local sarawak....tak boleh nak kata.....
tapi manager camp memang selalu cina....yang kelakar aku pernah jumpa satu pekeliling kat notis board camp....bunyi lebih kurang camnie
"Pengurus dan penolong pengurus dilarang membuat hubungan dengan tukang masak"

tukang masak biasanya permpuan indon....

tapi kawasan penan ni memang ulu betul....lagipun dalam camp ni,undang2 yang jaga pengurus....mana ada polis nak masuk sana kalau takder kes...

anaktimur84
11-09-09, 07:59 AM
tapi kawasan penan ni memang ulu betul....lagipun dalam camp ni,undang2 yang jaga pengurus....mana ada polis nak masuk sana kalau takder kes...

kalau pengurus pun tumpang skaki camner nak jaga undang2 camp? anak2 buah pun join skali ler? :setan:

morpheuzneo
11-09-09, 09:23 AM
baca the star hari ni.. full coverage isu ni di muka depan.

pilihanraya punya pasal.. barulah kerajaan bn.. nk tunnjuk usaha sikit tentang masalah penan ni.

baca juga di muka 4.. jawapan polis - masih nada yg sama - Sila beri lebih maklumat utk polis buat tindakan. Polis ni pun tak fikir - Penan tu macam orang utan.. skolah tak.. belajar pun tak.. mana lah mereka tau apa nak buat atau prosedur macam mana. Polis lah kena masuk dalam hutan perkampungan mereka berdasarkan maklumat dari laporan 111 mukasurat tu.

Interviewlah mangsa, ambil DNA sample (mangsa), kemudian round-up semua pekerja pembalakan tu .. dari manager sampai ke pemotong balak.. ambil juga DNA sample nya. masukkan lah dalam database.. mesti ada yg trigger matching nya! (ni bercerita pasal mencari sapa bapak anak2 mangsa rogol ni. Para pekerja ni rogol hingga beranak pinak mangsanya. )

ekzos_pipe
11-09-09, 09:50 AM
Interviewlah mangsa, ambil DNA sample (mangsa), kemudian round-up semua pekerja pembalakan tu .. dari manager sampai ke pemotong balak.. ambil juga DNA sample nya. masukkan lah dalam database.. mesti ada yg trigger matching nya! (ni bercerita pasal mencari sapa bapak anak2 mangsa rogol ni. Para pekerja ni rogol hingga beranak pinak mangsanya. )

Ahah, bila cakap pasal database ni sini ada isu, apa jadi rang undang2 bank DNA dulu? dah lulus terus ke atau ada pinda escape clause bagi certain people dalam rang undang2 tuh?

anaktimur84
11-09-09, 10:11 AM
sanggup ke polis nk redah jauh ke dalam hutan? kene hantar area pedalaman di malaysia pun dah ada yang merungut... :D

jawapan yang paling mudah nak elak dari kene masuk hutan, adalah xde bajet... mana pekerja balak tu tak naik toncang.

morpheuzneo
11-09-09, 10:40 AM
Ahah, bila cakap pasal database ni sini ada isu, apa jadi rang undang2 bank DNA dulu? dah lulus terus ke atau ada pinda escape clause bagi certain people dalam rang undang2 tuh?

sudah di luluskan (dgn tergesa2) .. sebelum paklah undur diri tu. hadiah terakhir dia.

:)

asura
11-09-09, 10:47 AM
polis masuk utan tade dapat duit ..tade pendapat utk badan polis. Baik buat sekatan
jalan raya ..lagi masyukk ..lagi pon skang ni dekat raya.

Polis buat duit ..syarikat minyak buat duit ..tol lagi2 la buat duit.

menteri wanita dalam BN yg kononnya hebat melaungkan perjuangan hak wanita dan
ibu tunggal cume rajin berjuang pasal bab poligami jer. Isu serius dlm hutan tade
kesan pd politik dan periuk nasi mereka ..dorang tade masa nak layan.


.

Humairah
11-09-09, 12:19 PM
Shahrizat melenting cam kes Kartika tak dalam isu ni?

serra
11-09-09, 02:49 PM
bagi depa tu undi kaum penan ni tak penting sangat sebab confirm BN menang punya.

sp3d2
11-09-09, 03:19 PM
total 10 ribu jek orang penan ni...

bigboy
11-09-09, 03:52 PM
kesian...
org amik kesempatan pada kaum aslli yg tk dpat pertahan kan diri...

:(

k_a_a
11-09-09, 04:01 PM
Kalau tengok satu sudut lain pula, itulah jadinya apabila Penan menolak pembangunan terancang. Maksud saya, oleh kerana itu, mereka terpencil dan terpinggir, kurang ilmu. "Rogol" di sini adalah juga "statutory rape" di mana kalau cinta pun, sebab bawah umor, di kira rogol juga. Lagi satu, akibat terpencil sangat, maka org yg jahat boleh buat apa saja, dan kaum ni dah la sikit (dlm setiap kelompok mereka), tak tahu nak buat apa atau tak boleh/tak berani nak buat apa. Nak mengadu pada sapa pun tak tau. Kalau ada ilmu dan telefon boleh telefon polis. Kalau ada jalan yg baik boleh org lain datang atau mungkin ada polis disana. Nak hubungi org kampung lain pun tak boleh atau tak tau yg ada kelompok kampung lain di luar radius kawasan yg mereka biasa.

Jadi, kebetulan pula yg duk berinteraksi dgn kaum ni adalah org yg jahat. Org jahat ni dah moden, punyai teknologi, ada senapang nak bunuh, kalau nak kejar, guna truck lagi laju dari berlari, ada jentolak dimana sorang saja boleh robohkan sekampung kaum Penan dalam masa beberapa jam saja.. Jadi mereka takut lah.. Tapi hakikatnya, mereka sendiri tak nak berubah, nak duk pakai cawat je... dah tu kena kelentung dan kena bully oleh org2 jahat..

Zaman 100 tahun dulu mungkin sesuai cara hidup depa ni, skrg tak lagi dah.

anaktimur84
11-09-09, 04:57 PM
aku search gambo kat tenet... wanita penan tak pakai cawat.. depa pakai baju dan kain gak. ada iras2 cina...

ada sesapa tau tak link laporan penuh kes rogol wanita penan nie?

morpheuzneo
11-09-09, 05:29 PM
ni cerita dari Al-jazeera.

7w2otctyynE&hl=en&fs=1&"

so far belum sentuh isu rogol lagi.., tapi punca segala masalah ni.. inilah dia.

yg bawah ni baru sentuh pasal rape.

yYcWt3rDsDQ&hl=en&fs=1&"

to be fair to state govt. betul ke orang penan ni tak mau pembangunan?

apa beza penan dgn iban.. dan suku2 lain di sarawak?

kalau di ambil hutan mereka.. apa ganti punca pendapatan mereka?

baca juga blog ini - tentang bagaimana report polis mereka mengenai kejadian rogol ni di tolak -

http://sarawakheadhunter.blogspot.com/2008/10/dont-forget-rape-of-penans.html

nampak gaya.. memang kena mintak international media attention .. baru kerajaan buka mata kot. ?

kerajaan negeri serawak pun turut sama dalam cover up ni? (baca sini : http://thebrokenshield.blogspot.com/search/label/Penan)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ini dia report yg sibuk di perkatakan. (sila klik di atas imej utk download pdf report)

http://4.bp.blogspot.com/_248Ce0De-Lo/SqaeBxtA8qI/AAAAAAAABcY/D25exlz7OqM/s400/Report+Cover.jpg (http://hornbillunleashed.files.wordpress.com/2009/09/penan-ir.pdf)

pdf report ihsan dari : Hornbill Unleashed (http://hornbillunleashed.wordpress.com/2009/09/08/3766/).

warversa
17-09-09, 09:13 AM
ini kena buat jalan bertar nih sampai kawasan mereka nih. baru leh buat tempat mereka sebagai eco-tourism, mesti banyak specis flora&fauna leh jumpa, atau jalan tu nantik jadi jalan utama bawak balak/hasil hutan kuar..

azman14c
14-10-09, 01:14 AM
wanita penan dah nafikan mereka kena rogol.