PDA

View Full Version : upah cat rumah berapa....?



nuur82
18-11-09, 04:14 PM
ingat umah baru nih nak cat nak tutup kesan2 wiring tuh....nak suruh cat belah ruang tamu, dapur kering n dapur basah jer.....
camne nak cari tukang cat umah n berapa anggaran diaorg cas...?

morpheuzneo
18-11-09, 05:09 PM
rumah kau area mana?

kt bdn ni ada sorang tukang cat.. cuba guna fungsi carian.. mesti kau bleh jumpa.

xyhie
19-11-09, 10:09 AM
ingat umah baru nih nak cat nak tutup kesan2 wiring tuh....nak suruh cat belah ruang tamu, dapur kering n dapur basah jer.....
camne nak cari tukang cat umah n berapa anggaran diaorg cas...?

napa ada kesan wiring plak?

u reno dulu then bru wiring ke?

klu bru reno....tgu few month first.....takut kalu wat reno....ada wat pye(tampal simin/pye bg licin) nti tk kering lg kt dlm....bila cat....few mths akan npk kesan gelap(berbelak)....buruk rupa

nuur82
24-11-09, 03:09 PM
sebelah umah jiran aku kata dia ty upah cat ruang tamu shj dah rm300...uihh...mahal tuh....tp klu cat sendiri lagik bagus kan....leh jimat kos upah-mengupah org nih....agak2 camne teknik/cara2 nak mengecat umah erk.....? apa benda alat yg perlu dibeli.....

fikir2 baik cat sendiri...tp takut tak lawa jer lah....nampak mcm tak rata kan.....
kpd sapa yg tahu cara nak cat umah supaya nampak kemas leh tlg perturunkan ilmu.....


tqq.......

2009
24-11-09, 03:29 PM
Nak mengecat sendiri? Internet kan ada? Surf je laa... :sengih:

Btw, cuba dulu kat bilik yang paling kecik dan paling tak penting i.e bilik maid... Bila dah terer, baru start buat bilik-bilik lain...


2009

MUfanz
24-11-09, 03:52 PM
mengecat ni nampak senang...
kalo tak kena gaya nya...dah la penat...tak lawa plak tu.....
sendiri mau igt...

treec00l
24-11-09, 05:46 PM
buat iklan kat mudah.com, utk perkhidmatan mengecat yg murah. amik untung dlm RM50. je.

kat situ la ko praktis. kalo customer marah, ckp je, "nak yg murah, sesuailah dgn kualitinye".

kan dah dpt tempat utk bereksperimen :D

*tp jgn ikot ckp aku, kalo ikot gak, tanggung sendiri lah, huhuhu*

kampung_girl
01-12-09, 01:55 PM
aku cat rumah aku bulan 7 hari tu -2 lapis cat-double storey 20x70 (ruang tamu, dapur, ruang tangga, master bedroom, pagar). Cat aku sediakan. Upah RM1000 coz tukang cat datang dari Kelantan. Dia siap basuh lagi rumah aku pas cat. Aku pernah survey harga, upah cat untuk ruang tamu dan ruang atas je kat KL ni dorang nak dekat seribu untuk 2 lapis.Itupun cat sedia sendiri

nuur82
01-12-09, 02:03 PM
aku cat rumah aku bulan 7 hari tu -2 lapis cat-double storey 20x70 (ruang tamu, dapur, ruang tangga, master bedroom, pagar). Cat aku sediakan. Upah RM1000 coz tukang cat datang dari Kelantan. Dia siap basuh lagi rumah aku pas cat. Aku pernah survey harga, upah cat untuk ruang tamu dan ruang atas je kat KL ni dorang nak dekat seribu untuk 2 lapis.Itupun cat sedia sendiri

kampung_girl,

rumah aku 20x65....
utk (ruang tamu, dapur, ruang tangga, master bedroom, pagar)...tu berapa tin abis...? ko guna cat apa...? berapa rm kos utk beli cat shj tak termasuk upah...? mmg klu nak cat umah kena 2 lapis ker...?
maaplah, aku nih cetek ilmu tang cat2 nih......

kampung_girl
01-12-09, 02:29 PM
kampung_girl,

rumah aku 20x65....
utk (ruang tamu, dapur, ruang tangga, master bedroom, pagar)...tu berapa tin abis...? ko guna cat apa...? berapa rm kos utk beli cat shj tak termasuk upah...? mmg klu nak cat umah kena 2 lapis ker...?
maaplah, aku nih cetek ilmu tang cat2 nih......

kalau tak silap aku guna Jotun. Harga dalam rm97 untuk 5 liter. nanti aku cek balik. seingat aku tak habis 500 pun untuk cat. warna cream/oren untuk ruang tamu n tangga, purple untuk master bedroom, hitam untuk pagar.untuk cat undercoat, dalam 5 liter.dalam 20 liter je kot semau.nanti aku cek balik.

Ikut kedai cat, bli colour yg shining untuk ruang dalam rumah.baru cantik.kalau kat luar takyah. hanya cukup weathershield je.

ko gi survey n dapatkan nasihat kedai cat lagi bagus.tanya dorang peralatan apa yg kena bli untuk cat rumah.Aku dulu, guna berus penggelek yang panjang satu, berus kecik dua,dan beberapa peralatan lain yg aku tak ingat.tak habis RM50 pun.

pasal 2 lapis cat, aku terpaksa cat undercoat dulu coz warna asal dulu merah+oren. jadi nak hilangkan kaler merah n bagi cantik n smooth dinding tu, terpaksalah. undercoat tu murah je. tak sampai rm50. bli yg jenama bodoh pun takpe. hanya untuk tutup lapisan cat lama yg terang dan cacat cela dinding(terkopak..)

Total aku cuma bajet RM2000 je. memang tak lari bajet.

Kangkung
15-12-09, 02:01 PM
Ala sonang ajo. Cat sekarang ni dah ok dah. Cam zaman dulu kalau tak pandai mengecat nampak berbalam. Sekarang ni kalau pakai cat kualiti Sisson ke Dulux ke, ko cat selang sebulan pun tak nampak beza. Nampak sama je. Guna je roller..... Golek.... Golek.... Golek......

Zul_Wave125s
26-08-10, 08:36 PM
salam aku ahli baru kat cini hehehe..aku wat keje tukang,kalau nak cat rumah interior dan exterior bleh je,harga bleh runding...selain tu aku wat mozack lantai,ikat bata,wat bumbung....aku taw buat je la sbb selama ni aku keja dgn tokey je,dpt korek skit2 la pengalaman dia jd tokey...aku wat keja tp tokey relax je huhuhu,dah name pun tokey kan..aku pn teringin jd tokey hahahaha

---------- Post added at 09:36 PM ---------- Previous post was at 09:30 PM ----------

aritu tokey aku ambik rm4000 utk cat minyak dan cat air...sbb 2 tingkat umah tu,atas papan bawah batu...rm4000 tu pun kes tuan umah nak tambah service,die nak letak simen board kat papan2 yg xley digunakan...rm4000 skali dgn barang smua...aku wat kat area alor star sbb aku duk sana,nk lik KL tak taw bila lg....kalau nak service mengecat ley kol aku 0174728148.....nama aku zul...huhuhu

highlander
31-08-10, 08:19 AM
Cat mengecat tak la susah mana. Ada baiknya cat sendiri utk jimatkan duit. Kalau pd sy yg miskin ni duit RM1000 bukannya sikit.

Apa yg penting kualiti cat tu. Pilih cat yg berkualiti tinggi (tp mahal la sket). sy prefer nippon paint sbb lebih pekat dan nampak rata bila kering. sy pun first time mengecat rumah, tak ada pengalaman langsung, tp hasilnya memuaskan jantung. mengecat ni takes time, sbb kena bersihkan dulu dinding, dan tampal mana2 lubang supaya nampak rata, jadi kena la buat sikit2. Roller pun kena pilih yg sesuai supaya cat nampak rata dan tak ada tekstur ketara.

Utk pilih warna cat, fikirkan dulu konsep atau mood reruang yg kita inginkan, sbb warna cat perlu sesuai dgn perabot, langsir dan perhiasan yg ada.

flash
01-09-10, 01:32 PM
apa susah panggil tukang cat minta qtn ler

kazhared
02-09-10, 04:00 PM
Aku dengan suami, cat sendiri rumah berkeluasan 2 tingkat 20 x 65 gak.

Guna cat nippon paint (ada kilat punya) 1 tin 5 lima dapat RM 65. Murah la... sebab kat tempat lain semua RM 80++
Roller kitorang beli macam-macam jenis, last sekali yang guna cuma 2 je..
Yang baki tu simpan kalau nak guna lagi.

1 rumah guna dalam 3 tin sahaja...
Cat 2 lapis la jugak..
Amik masa 2 hari.

Letih sangat!

Cenkudu
18-09-10, 05:02 PM
tp kalau bahagian luar rumah nak mampus kalau nak cat. x larat sbb panas

dzunaa
07-11-10, 08:55 AM
jika sesiapa nak cat rumah atau pejabat,,,call je terus dzun 0194341418. boleh bincang...free je bincang...tp nak cat bayar la...hehehehe....
boleh abgi upah sahaja atau sekali dengan barang...tp elok dgn barang,,sbb lau owner beli harga dah lain tu....

farcruise
07-11-10, 04:27 PM
Aku suka cat rumah. Rumah aku cat sendiri ruang tamu, ruang makan & ruang masuk rumah.

Waktu sekolah dulu, selalu cat rumah parent aku. Paling susah pun, cat siling, lenguh.

Bagi aku, senang je nak cat ni. Kalau nak cat tampal tu, kena sesuaikan ton warna.

dzunaa
10-11-10, 09:56 AM
ala....cat nie murah jer...lau aku biasa ambik...rm300 untuk rumah flat...upah jer la... lau rumah dua tingkat....tgok keadaan lam umah la...ada rm500, sampai rm2000 pun ada...tgok la...bnyak ragam,bnyak colur, bnyak brg2, byak2 shape,....harga mahal la sikit...:)

chunli
10-11-10, 01:42 PM
penah gak cat blk sniri.. dgn mak.. sbb ckp nak terai satu kaler ni.

kaler ape ntah. peach tak silappp..

mak pun bg la sapot .. kasik cat.. roller.. tlg cat skali..

satu area dinding je ar..

skali da siappppp..

tak suke la plakkk :wahaha:

ayah jenguk bilik pun dah usha smacam je. sbb mak ayah prefer putey ..

pastu cat smulaaa.. dgn putey. ha. baru puas ati..

tp part nak hati2 takmo tekene calit tpt lain tu yg leceh sket tu ngeee :ayam:


Aku suka cat rumah. Rumah aku cat sendiri ruang tamu, ruang makan & ruang masuk rumah.

Waktu sekolah dulu, selalu cat rumah parent aku. Paling susah pun, cat siling, lenguh.

Bagi aku, senang je nak cat ni. Kalau nak cat tampal tu, kena sesuaikan ton warna.

dah byk kali wat mesti hasil keje pun memuaskan..

.

Eloys79
17-11-10, 11:51 PM
Aku dengan suami, cat sendiri rumah berkeluasan 2 tingkat 20 x 65 gak.

Guna cat nippon paint (ada kilat punya) 1 tin 5 lima dapat RM 65. Murah la... sebab kat tempat lain semua RM 80++
Roller kitorang beli macam-macam jenis, last sekali yang guna cuma 2 je..
Yang baki tu simpan kalau nak guna lagi.

1 rumah guna dalam 3 tin sahaja...
Cat 2 lapis la jugak..
Amik masa 2 hari.

Letih sangat!

salam..u beli cat kat mana?murah giler..kalau ada lagi saya pun nak beli ingat nak cat rumah la..hehe.i duduk area puchong xtau nak beli cat apa..

redsun
19-11-10, 12:11 PM
salam..sy budak baru kt cni..upah cat ni murah jer..kalo nk cat, nak pasang kipas/lampu/air-cond/nk renovate rumah bleh kol lar 014-2136922..harge bleh bincang..xde cekik darah pnyerrr jgn riso...nk tgok hasil keje ade kt web http://jitunhglobalresources.webs.com/ , tp web xhbis update lg..huhuhu...