PDA

View Full Version : Buat grill tapi bila pasang workmanship teruk gila -apa nak buat?



ekzos_pipe
01-12-09, 05:52 PM
:salam:

Nak tanya hangpa la yg dah masuk rumah baru nih, saya ada problemo la dgn kontraktor pasang grill rumah.

Masalahnya, dia pasang grill rumah saya, satu masa pasang tak panggil saya, lepas tu pasang plak smpi pecah dinding dengan area frame tingkap. Skru main drill sebarang je senget benget. Welding pulak smpi terbakar dinding - ada kesan hitam lepas tuh cat pakai cat grill - cat minyak. Cat grill lak mmg kasar gila. Tu belum masuk lagi beberapa grill yg senget benget.

Masalahnya, nak kasi chance dia perbaik ke atau terus pull the plug. Kontraktor tuh kata salah rumah sebab tak rata la, payah pasang la, tuh yg smpi pecahkan dinding rumah, drill skru sebarang.

Saya cukup tak puas hati, takkan rumah buat kena ikut girll pulak? Lagi satu bila tgk rumah jiran, Ok je kontraktor lain pasang, GILA kemas, dah le tuh siap murah RM400 dari saya punya pulak. Ada sangkar lagi utk pintu depan dan belakang. Saya punya grill straigh pintu depan dan belakang.

So minta pendapat, skrg ni mmg tak puas hati ni, boleh ke kita main kata saya taknak sedangkan dia dah pasang? Risau dia mengamuk karang habis rumah saya pulak karang. Kalau mintak betulkan pulak, rasanya workmanship dia dah mmg macam tuh, so buang masa saya je karang dan buang duit dia je repair, lagi payah nak forfeit.

Minta pendapat.

Yatie
01-12-09, 05:57 PM
hurm better x yh teruskan ataupun tuntut ganti rugi ataupun suruh dia repair kasi betul2 cantik baru byr..selalu selagi keja x abis kita x yh kasi dia duit dulu.btw kontraktor tu melayu ke cina??

morpheuzneo
01-12-09, 06:17 PM
klaau dah workmanship dia teruk.. kau ketuk keluar.. semua grill dia.. kau humban luar pagar! bila dia datang.. kau simbah dia dgn balance cat minyak tu..! pastu kau baling molotov cocktail! tak ada lagi dia ganggu kau dah..!

:D.. gila kejam saranan aku! jgn ikut aku wei! aku panas baran! jgn buat hal :D

~~~~~~~~~

kau stop kan terus kerja dia! jgn teruskan! suruh dia bukak balik apa yg dia pasang senget benget tu! dan belah dari site..

bayar dia.. utk pampasan ganti rugi saja., kau pun mintak ganti rugi dari dia. ! kalau tak kau ugut. buat laporan polis cawangan jenayah perdagangan.. kata - kontraktor penipu ! habis rosak rumah kau sebab barangan grill dia yg tak berkualiti!

saman dia di tribunal tuntutan pengguna! make sure evidence bergambar semua cukup!

ambil gambar rumah jiran yg ada grill terbaik..! dan ini semua boleh di gunakan sama membuat tuntutan gantirugi di tribunal tuntutan pengguna.. !

make sure contact. no dan rumah kontraktor tu.. kau dah kenal pasti! in case dia hilangkan diri nanti.

~~~~~~

aku pun tgh nego grill ni., ada satu kontraktor ni keje bagus..! tapi bapak lembab! dia buat keje ikut suka pace dia..! tapi customer2 dia sanggup tunggu kerana keje dia mmg cantik.

tapi .. tak tau lah aku sabar ke tak.

2009
01-12-09, 06:44 PM
Kau follow suggestion dari morph... Jangan bagi muka sangat kat geng-geng taraf anjing nih...

Btw, camno kontraktor boleh pasang grill kat rumah kau time kau takde? Tu kira menceroboh la tuh ye... Boleh saman tuh... :sengih:


2009

emy
01-12-09, 06:47 PM
org umah kasi masuk kot..

ekzos_pipe
02-12-09, 09:55 AM
yatie: kontraktor melayu, tapi yg sebelah rumah pon melayu gak, lagi budak2 muda je buat, murah satu hal la. lepas tuh kemas gila seriously dari segi pasang tak kecah, smpi la cat grill guna sembur punya. Rumah saya guna cat berus tangan satu hal la, siap ada nampak kesan tak rata, ada terkopek, siap ada join mula berkarat... fenin... waaaa....

2009 : hmm sini area bangi ni lain mcm sket, owner umah suma bagi kunci utk kontraktor buat rumah.. tanya org lain pun ramai mcm tuh, based on trust.

morph: tu la pasal ikut hati mmg la, tapi risau gak di sabotaj benda lain ke. tang bayar ganti rugi ke dia tuh nak kira macam mana aa? ke kira upah kesian je? tapi umah saya dah lubang2 dah.. hancur lulur hati tgk umah baru di nodaiiiii...........

member saya ada cadang, kontraktor yg buat ok tuh cth harga RM1600, saya punya yg tak OK ni RM2000, so bayar ganti rugi/tolong cabut grill rosak dia balik tuh mula RM200 MAX pun RM400, so kalau pasang grill ngan kontrator lain still dalam bajet range... ok ke?

SeNdiPeN
02-12-09, 11:38 AM
mR. Ekzos..
mcmana solution..dah take action blum?

kalau tak abis byr lagi, bole proceed dgn cadangan mr morph tu, tp kalau byr pn dekat2 nk abis dah..payah sikit la nk mnta betulkan balik..sebabnya knyakan kontraktor kena plak kalo kontraktor melayu ni mmg dh sifat semulajadi dia dh lali dgn komen/kutukan/kritikan..marah mcmana pun dia boleh buat pekak badak je..kena plak kalo pyment dh byr n breakeven point/modal dia dh balik....base on pnglman2 lps duk layan karenah2 kntraktor ni

tapi kalo blum byr lagi,time kita plak buat tndakan yg spatutnya hak kita sbgai pngguna,minta je diorang buka kalo tak puas hati..n kalo sanggup kenselkan terus job dgn diorang..cari orang lain..bagi je la upah diorang pasang n bukak balik..diorang tak rugi pun..grill tu diorang boleh guna balik dgn sdikit modification..tak ada la zalim mana pun..tu hak kita as a consumer..

lagi satu utk grill tingkap minta diorang buat frame yg ada L-Cover utk cover sekeliling frame tngkap tu, bukan saja utk nmpak lagi kemas..tp paling pnting utk keselamatan..kalo setakat frame biasa,buka tingkap sekali tendang dh bole tertanggal grill tu..tak perlu potong ke grgaji ke apa ke..kes mcm ni dh 2 kali kena kak rumah kakak saya..yg ni pada saya semua kena ambik prhatian sblum pasang grill..nk lagi selamat frame tu pakai besi solid..tak semestinya wrought iron..mahal sikit tak pe, jnji selamat n kita berikhtiar sdaya upaya utk protect diri,keluarga n harta bnda kita..

ekzos_pipe
02-12-09, 12:05 PM
mR. Ekzos..
mcmana solution..dah take action blum?



Sendipen: uih lama tak nampak sini hehehe. OK dah call dah, dia mula nak repair tapi dia kata dah frame tingkap tuh mcm senget, simen tak rata, plaster tak betul, so dia tak boleh buat bnyk pun utk repair, itu buat saya lagi hangin. Mcm mana kontrakor salahkan rumah plak? takkan rumah nak kena ikut design grill, pelik la. Lepas tuh dia kata nak fix, lepas tu turun harga, 2 kali, tapi saya kata masalahnya workmanship teruk, saya sangat tak puas hati, takkan kena bayar utk benda tak puas hati dan tak nak saya pakai, lepas tu terus dia kata "saya bagi je la grill tuh" tapi dalam nada marah terus letak talipon.. patutnya saya la yg marah sebab rumah saya dah lubang2, pecah2.. pelik betul.

Dia jugak buat plaster siling, yg ni walaupun abit pricey tapi kerja setakat ni puas hati la dan dah konsider dah siap, tapi grill mmg out gila. Tgh hari ni nak jumpa, nak bayar habis plaster syiling je la. Grill maybe mcm morph ngan sendipen punya pendapat byr upah bukak dan repair balik lobang2 - itu pon kalau dia nak repair la.. aduuu rugi.. makin bnyk kos keluar - ingatkan nak cepat buat cepat masuk. Nak elak byr umah double - sewa + baru - tgk lagi kena.. fenin laa wehh

Sendipen, L-cover tu apa?

nuur82
02-12-09, 12:27 PM
rsnya ni mesti amik kontraktor melayu kan...?

Adreen
02-12-09, 01:05 PM
rsnya ni mesti amik kontraktor melayu kan...?


nampak sgt ko baca posting no 1 je

SeNdiPeN
02-12-09, 04:18 PM
ye mr ekzos..jarang2 masuk


.....Lepas tuh dia kata nak fix, lepas tu turun harga, 2 kali, tapi saya kata masalahnya workmanship teruk, saya sangat tak puas hati, takkan kena bayar utk benda tak puas hati dan tak nak saya pakai, lepas tu terus dia kata "saya bagi je la grill tuh" tapi dalam nada marah terus letak talipon.. patutnya saya la yg marah sebab rumah saya dah lubang2, pecah2.. pelik betul.


dia dh untung dgn plaster siling, n boleh cover kos utk grill tu kot..tu yg bole bagi free je tu..hehee

btw kos utk grill ni tak ada la tinggi mana pun..hrga besi kt mrket skrg dlm $1,800+- je satu tan..tak macam tahun lepas, smpai cecah $2600 satu tan, biasanya bengkel2 besi ni diorang beli pukal..kalau beli sikit2 je pakai kira hrga per kaki..n utk grill rumah abis sebuah rumah pun tak abis satu tan lagi..paling2 byk pun 150kg je..n hrga utk raw material saja tak lebih 300..pastu cmpur upah+api+kos2 lain dlm 300..baru 600..tu je modal...lain2 pada tu dh untung diorang dh tu, tu pasal bengkel2 besi bole survive wlaupun job tak byk...tu psl kalau diorang dh bagi free tu mmg diorang dh untung dh tu..:peace:

sama juga dgn plaster siling, kos sekeping plaster siling 4'x8' tak sampai pun $30,tak percaya pegi mana2 kedai plaster siling tny berapa sekaki..kt jln reko kajang ada satu tpt, diorang bagi 70 sen sekaki..n cornice plak dlm RM1 sekaki..pastu cmpur steel rod buat gntung yg tu pun tak lebih $5 sebatang yg pjg 8 kaki..kalau ikut hrga raw material mmg murah giler2 la...tp yg jadi mahal sebab kita tak pandai nk buat sndiri je..tu yg jadi big big big problem tu...:tensi:

L-cover tu actually aku pn tak tahu org panggil apa..dengar mmber2 ckp mcm tu..yg tu buat cover side sebelah dalam dan luar sekeliling birai tingkap/pintu..biasanya seinci dalam dan luar..lagi lebar lagi selamat..sbb kbyakan grill diorang pasang samada sebelah luar/dalam birai tu

pasal plaster rumah yg tak rata..apa yg kontraktor tu bgtau mmg betul la tu..sbb rumah2 sekarang banyak yg jadinya plaster tak rata, kena plak kalau yg buat tu jenis tak cermat..yg ni pntingnya ketelitian tukang besi masa buat ukuran..kalau jenis yg teliti diorng terus bawa timbang air utk ukur kerataan n kalau tak rata diorang akan adjustkan terus grill dgn plaster tu..tp yg ni jarang2 orang buat..

MUfanz
02-12-09, 04:32 PM
bukak tingkap skali tendang dah boleh tertanggal grill ni bagus jugak utk ciri2 kesalamatan kalo rumah terbakar..

kontraktor ni buat siling dgn grill...aku rasa grill bkn speciality dia...
cuba tanya umah sebelah..mesti grill dgn plaster siling org lain2

SeNdiPeN
02-12-09, 04:51 PM
bukak tingkap skali tendang dah boleh tertanggal grill ni bagus jugak utk ciri2 kesalamatan kalo rumah terbakar..

kontraktor ni buat siling dgn grill...aku rasa grill bkn speciality dia...
cuba tanya umah sebelah..mesti grill dgn plaster siling org lain2

:sengih:betul tu..mmg ciri2 keselamatan masa kebakaran, kena design grill yg boleh ditendang dari dalam dan luar la..tp kalau alang2 mcm tu baik tak payah pakai grill..lg selamat kalau ada kebakaran..tp betul jugak apa yg mufanz cakap tu..mungkin ada designer2 di luar sana boleh come out with the idea mcmana konsep grill yg selamat kalau ada kecemasan sprt kebakaran..

pasal speciality kontraktor ni..jarang ada kontraktor yg pakar dlm semua bidang..masing2 ada speciality masing2...kntrktor ni pun ramai yg sub2 kan kerja kt org lain kalau dpt keje..kira mcm ali baba jugak la..n dlm krja renovation rumah mmg byk mcm tu..ada tu diorg langsung tak buat sndiri pun..semua main sub, diorang amik komisen je...

Eric Tiong
03-12-09, 09:44 AM
Ada tak apa2 gbr yg bole share kat sini. Senang skt nak bg pandangan...tp kalau grill dah bukak dah upah org lain pasang ker x bole buat apa la...

Mcm kesan terbakar tu biasa x byk dan elok dia gna 'bakar' sbb ada yg pasang pakai paku konkrit jer atau skru yg mudah tercabut bila diumpil pencuri. Kalau bakar---dia 'tanam' so susah la kerja kalau nak diumpil juga..kalau dia dah cat pakai cat grill....memang keja ambik dapat la tu, x pa kau cari jer undercoat sapu 2-3 layer then bole sapu balik ikut cat asal. Cat grill tu oil based tp cat dinding water based---yg buat keja tu main hentam jer!

cuma yg dinding berlubang kritikal ker, means sampai crack--kalau takat lubang jer tanpa crack wall filler will do then cat balik lps tutup.

grill senget---tu camana means timbang air senget atau tengok mata kasar jer nampak senget . Susah skt nak komen yg ni. Kos pulak nak tengok jenis rod yg diguna, klu u punya n ur nebor same rod then over charge la.

Hope this helps:peace:

ekzos_pipe
14-12-09, 04:56 PM
Ok tengkiu geng dah settle, lepas komplen dgn benda ni semua, kontraktor tuh last2 bagi je grill tuh, so saya bayar baki plaster syiling tuh. Tang gambar tuh mmg ada nak upload, tapi kes dah settle. Tadi bayar pun dia relek je, kata bagi, tapi saya kata nanti saya akan cabutkan, dan call dia angkut balik besi dia. Satu lagi hal tambah, kat dinding saya dah mula ada karat2 tinggal, punda dari grill dia.. undercoat pun tak betul... tak smpi sebulan dah karat.. hmm pening..

morpheuzneo
14-12-09, 05:25 PM
bagus lah.. dah settle kes grill ko.

Sapa2 yg nak pasang grill... aku nak rekomen satu pakcik melayu ni.. bengkel grill kt Batu 12 Jln Kajang cheras. Asalnya kawan aku kontraktor india yg rekomen..! kalau kontraktor pun boleh rekomen pakcik grill ni.. makanya.. baguslah hasil kerja nya.

aku dah booking grill aku dgn pakcik ni. senang kira dgn pakcik ni..

design dia pun.. design stail baru.

kalau korang nak apa ke nama Iron apa tu? tingkap tu.. yg lawa tu.. pun ada. !

contact : Shafril grill - 019-2785069. Cakap ler aku rekomen.. murah ler sikit kot.

nanti kalo ada gambar nya aku letak laa sini.

MukH
14-12-09, 05:39 PM
wrought iron bro....

leh dpt murah ekkk....ni yg mcm sentap jiwa nk bikin nih....hehehehhee...

morpheuzneo
14-12-09, 06:06 PM
haaa.. wrought iron..! kaler dia cantik pulak tu..!

boleh aku mintak pekerja dia catkan pagar aku.. dan buat kan effect wrought iron tu.. :D

tak malu betul aku.. ! :p

ekzos_pipe
15-12-09, 08:59 AM
aiseh dah kontek org lain plak dulu, takper la terima kasih morph..

la ni nak cabut yg grill dia, lepas tuh nak plaster balik sendiri lubang2 yg ditinggalkan.. adeh...