PDA

View Full Version : Anak pandai berjalan umur berapa..?



cannondale
15-07-10, 11:31 AM
orang kata anak perempuan cepat dari anak lelaki..umur 9 bulan dah pandai berjalan..

Anak lelaki aku dah setahun 2 bulan tak pandai berjalan lagi..asyik bangun lepas tu duduk..aku bagi dia tolak kerusi, nak bagi otot peha dia kuat.. sekarang ni nampak berani sket nak berdiri lama..cuma segan2 nak melangkah..

kenapa lambat eh..? anak jiran sebelah rumah aku beza sebulan muda dari dia..dah boleh berjalan..laju plak tu.. tapi budak tu mak dia jaga full time.. macam anak aku hantar dekat pengasuh.. masa umur dia 4 bulan pengasuh dah letak dalam walker.. adakah sebab ini dia lambat berjalan..

anak korang pulak macam mana.. ?

farcruise
15-07-10, 11:45 AM
4 bulan dah masuk walker? biasanya masuk walker bila dia dah boleh duduk...kalo tulang belum kuat tak patut masuk walker

Baby boy aku baru je start berjalan betul2 awal bulan ni (umur 1 tahun 5 bulan)...sblm ni dia just berdiri meniti meja & kerusi, merangkak dah laju gile

Mak mertua aku yg jaga dia sejak lahir (jaga waktu kiteorg gi keje)...rasanya dia dimanjakan, kalo hantar nursery maybe dah lama jalan

Selalu gak dengar orang cakap, anak lelaki sulung lambat berjalan...dan kalo gigi tumbuh dulu, dia lambat jalan...

Nasihat doktor, kalo cecah 2 tahun still takmo jalan, better pegi check-up...

xamel2001
15-07-10, 12:28 PM
Anak aku yg sulung 1 tahun 7 bulan baru jalan. Tgk pada baby nye development jugak. Lagipun bila baby dah tau rasa sakit sbb jatuh mungkin dia takut2 nak cuba lagi. Kita kena la bagi semangat utk dia cuba lagi.

DatukM
15-07-10, 12:41 PM
anak aku umor 10 bulan

baru tatih2 sambil pegang tangan dia
tp baru laswik dia dah boleh berdiri kejap tanpa bantuan
paling lama 15saat

on the same note
before aku riso sgt dia tak merangkak even after 8 months, duduk pon tak stabil lagi time tu
sbb ada orang ckp ada baby yg xmerangkak tp teros berdiri/jalan je
aku penah baca kalo skip merangkak mungkin akan ada masalah fokus masa belajar
tp alhamdulillah bulan 9 tba2 dia dah pandai merangkak, duduk pon dah stabil
skang ni bangon2 tido je pon dia nk teros berdiri, asek berdiri je kejenye :D

eksaited tgk perkembangan dia

bagi aku baby tak elok dlm walker
wpn mudahkan kta, tp nnt dia malas satu, lg satu tak elok utk tulang belakang

plus, jangan terlalu bandingkan sgt perkembangan anak sendiri dgn orang lain
macam anak aku tua dari anak sepupu sebulan je
masa awal2 perkembangan dia mcm cepat sket dari anak aku
aku bincang dgn wife aku, ala xpe lepas ni dia catchup la tu :)
skang anak aku progress cepat sket sesuai dgn umo dia
yg penting make sure perkembangan psikomotor n kognitif dia sesuai dgn umo
anak orang lain cepat, rezki dia

farcruise, tak silap aku, bukan 2 taon, tp setaon

Chuy4 4ng3L
15-07-10, 12:45 PM
depend lah..
anak aku yang sulung jalan 1tahun 1bulan camtu..
dia lagi lah.. lahir dengan byk masalah..
bahu patah (shoulder distosia).. tapi ok la tu.. oh dia gegel...

adik dia pun jalan dalam lebih kurang dia gak...
tak berapa kasik walker..
bahaya..
biar je dia merangkak... gud for her..

DatukM
15-07-10, 12:52 PM
cop

pandai berjalan maksod jalan sendiri
o
jalan dengan bantuan (tatih2)
?

cannondale
15-07-10, 12:55 PM
cop

pandai berjalan maksod jalan sendiri
o
jalan dengan bantuan (tatih2)
?

pandai berjalan sendiri tanpa bantuan

Chuy4 4ng3L
15-07-10, 12:56 PM
pandai jalan tu org kata dapat kaki dah la...
tanpa bantuan..
tatih tatih tu 1st level nak pandai berjalan tu

farcruise
15-07-10, 12:56 PM
Ye ke meor kena check bila umur setahun? bukan normal ke anak start berjalan dalam lingkungan 1-2 tahun? just lambat sket je...

Doktor yg ckp kena check bila nak cecah umur 2 tahun tu...sorang aku tgk kat tv9, pakar kanak-kanak...sorang lagi adik aku...

Even wife aku ckp dalam buku/majalah dia pernah baca pun ckp camtu...

Apa2pun, jgn terlalu bandingkan dgn anak org lain...perkembangan setiap anak berbeza-beza...

Baby aku tak besar pun, anak sebelah rumah umur muda sebulan dah double size...serius scary tgk anak dia sungguh semangat...

DatukM
15-07-10, 01:02 PM
Ye ke meor kena check bila umur setahun? bukan normal ke anak start berjalan dalam lingkungan 1-2 tahun? just lambat sket je...



ok silap paham
tu yg aku tanye tadi tu #6

aku siap simpan lagi chart baby development milestone dlm hp
what a curious inexperienced father :D
tp aku tak riso sgt la just nk monitor je la

bangpit
15-07-10, 01:03 PM
jgn riso kalau anak lambat berjalan, anak buah pompuan aku umo 14 bulan br leh jalan...bila dah jalan, aktif pulak tu, dia dah tak nak org dukong dia dah, g bandar melaka jenjalan br ni, asyik jalan jer dia, org tgk dia geram comey nak amik dukung, dia tak mo...may be dulu dia dah puas org dukung dia laa...

anak buah aku lelaki pulak br 15 bulan boleh berjalan betul tanpa bantuan....so, tak leh riso sangat kalau anak lambat berjalan....

TiQ
15-07-10, 01:15 PM
mak aku pernah berkata..dolu2..aku pun lambat berjalan..pemalas nak langkah
aku wat dek jer kat sesape yang nak tatih2 aku



anda korang pulak macam mana.. ?

hmmmmm....anda saya....

cannondale
15-07-10, 02:05 PM
mak aku pernah berkata..dolu2..aku pun lambat berjalan..pemalas nak langkah
aku wat dek jer kat sesape yang nak tatih2 aku



hmmmmm....anda saya....


alamak silap typing pulak..

mintak pengawas tolong adjust..

kazhared
15-07-10, 03:04 PM
Cannondale,
Aku dah tlg betulkan....

..

Anak aku pulak lambat semuanya.
Lambat nak mengiring.
lambat nak angkat ******.
Lambat nak merangkak..
Lambat nak berjalan....

Tapi aku ok je.
Biarkan aje.

Yang aku ingat anak aku berjalan umo 1 thn 2 bulan.
Kira lmbt la kalau compare dgn anak jiran, (pompuan) umo 9 bln dah jalan..laju plak tu.

sekarang ni tak bercakap lagi.
Pandai cakap pun bahasa dia je..

farcruise
15-07-10, 03:20 PM
sekarang ni tak bercakap lagi.
Pandai cakap pun bahasa dia je..

Sama anak aku, bercakap bahasa toddler.

Sampai kita pun nak mengajuk dia ckp.

Bunyi pelik-pelik tu yg tak tahan.

Iris
15-07-10, 03:26 PM
ala releks la baha..dia lmbt jln je pun.
org tua kata biar lmbt jln, tak penat sgt mak ayah dia nk kejar

anak aku(boy) umor 1thn bleh jln tnpa dipegang
tapi bercakapnya lmbt la plk..bahasa alien je byk.
masuk 4thn ne baru ckp lancar
tapi kau, skali dia kluar mcm bertih jagung..

aku rasa anak ko nnt bila dh bleh jalan mesti jadi pelari pecut ne..:D

MukH
15-07-10, 03:27 PM
anak aku yg sulong....10 bulan 2 minggu...si abg ni sume cepat...ckp pun cepat...

no 2....1 thn 4 bulan kot...mmg lmbt dr si abg....ngengada lebih...pastu tembam...badan berat...bajet comel...geget kanggg...yg best...dia skip 1 peringkat...dia tak menyarap...dia terus pandai merangkak lepas dah pandai pusing2 badan tu...ckp pun x bape boleh lg...

kazhared
15-07-10, 03:37 PM
anak aku berjalan jatuh (tatih-tatih) cuma 2 hari je..
Lepas tu dah bleh jln lancar.
Tak sampai seminggu dah bleh lari..
Kurus aku nak kejar dia tau!

..

Farcruise,

Tu lah..
Tapi dari pembacaan, parents xleh ckp pelat2..
nanti anak pun pelat jugak.
Parents kena cakap dgn betul...

Budak2 kan imitate kelakuan kita kan.

Atmi_Raniya
17-07-10, 05:37 PM
Salam, saya nak kongsi pengalaman saya. 4 org anak saya semuanya boleh berjln masa umur kurang setahun tapi lambat la boleh bercakap. Maklumlah kaki dpt dulu, gigi pulak lambat tumbuh. Kira lega sikit takyah dukung nak gi mana2. Tak tahu la org lain, tapi anak saya semua awal2 dah letak dlm 'baby walker', ok je tk pulak ada masalah. Kadang2 budak2 sekarang ni asyik didukung je, dah tu berat badan faham2 je la, tu yg lambat nak melangkah tu.

kazhared
19-07-10, 04:57 PM
Ada orang kata kalau letak anak dlm walker nanti anak jalan jengket-jengket..
Tatau la kebetulan ke hape.

Tapi anak aku memang macam menjengket sket..

Aku ok je.
Asalkan anak aku bleh berjalan...

Atmi_Raniya
19-07-10, 05:03 PM
Ada orang kata kalau letak anak dlm walker nanti anak jalan jengket-jengket..
Tatau la kebetulan ke hape.

Tapi anak aku memang macam menjengket sket..

Aku ok je.
Asalkan anak aku bleh berjalan...

Rasanya budak2 yg baru dpt kaki memang teruja lebih tu yg menjengket2 kaki. Anak saya semua cam tu, lama2 ok, tapi ada juga yg terjadi sepupu saya, menjengket sampai 4-5 thn, baru kelam kabut gi mengurut kaki tu, ye la dah macam cacat sikit.

teruteru_bozu
06-08-10, 12:17 PM
jgn bandingkan perkembangan anak kite ngan anak org lain...
smuanya lain2...wpun adik beradik.

anak aku 9bulan...xde tanda2 nk berjalan pun lagi...duk tgh ligat merangkak laju2
start dr umur 7bulan...
tpi meniti/memanjat tu dr umur 5/6bulan lagi...dia mcm xde try2 nk lepaskan tgn pun.
maybe lmbt skit kot...

DatukM
06-08-10, 10:18 PM
1st day bulan pose ni 1st besday my doter
aku saspek hari tu dia dah bole jalan
sbb baru2 ni dia dah pandai jalan a few steps :)

rastaf
08-08-10, 03:51 PM
anak aku jalan dalm umur setahun 2 bulan..pastu skang dia dah bosan berjalan asyik suruh aku dukung jer..sabo jer la

kala_lepek
22-11-10, 04:43 AM
askum..
en. kazared...ntuk pengetahuan, bayi yg mendapat sepenuhnya susu ibu mempunyai perkembangan agak cepat kerana mendapat semua keperluan tubuhnya berbanding yang minum susu campur2. susu tepung.

saya bat comparison tgk ramai yg mcm tu...lagi satu, walker buleh digunakan untuk melatih otot bayi, seloknya 5 bulan dah didedahkan.
tapi kalau beb yg dah bule panjat, x digalakkan letak walker tanpa pgwasan, bimbang aan terbalik walker tue.

anak saya bjalan umur 1thn 2bulan, guna susu cmpur2, makan banyak, tapi badan kecil sahaja...setap kali nak makan, saya masukkan dlm walker ejap kasi dia fokus dan x bgerak ke mana2

flash
22-11-10, 02:02 PM
letak baby dlm baby walkers, ajar dia jln pelan2. 2/3 bln dah blh jln2 jatoh. paling cpt baby 14 bln dah stabil dah

DibaLatif
02-01-11, 11:39 AM
10 bulan dah pandai berdiri dan lepas tangan. 1-2 langkah jatuh. Pandai merangkak dalam 5 bulan. Dulu takut juga dia skip merangkak, terus berjalan sebab umur 1-2 bulan dah mula nak berdiri, tak ada tanda-tanda nak duduk or mengiring pun. Alhamdulillah, setakat ni ikut development yang betul.
Well, saya elakkn baby dari tengok TV. Bagi dia explore sendiri dunia dia. =)

revomatrix
02-01-11, 01:38 PM
anak aku umur 10 bulan dah boleh berjalan ..tapi kena selalu tengok pergerakan ..kadang2 jatuh gak sebab tak imbang badan dengan baik .

kepada mak ayah kat luar sana ...lebih baik jgn bandingkan anak dengan orang lain ...nnt perasaan kecewa tuh ada dalam hati .

selalu bersama anak ...saya pun kadang2 outstation gak ..dan saya suruh isteri muatnaik video dalam facebook saya ..senang nak tengok apa perkembangan anak saya

bangpit
02-01-11, 01:56 PM
anak buah aku 13 bulan br leh jalan...bila dah start jalan, dia tak mo org dulung dia dah...jenuh jugak nak kepong dia takut dia jalan jauh-jauh

Ahn
09-01-11, 07:29 PM
Adik yang paling kecit pandai berjalan setat umur 9 bulan.
Genap setahun dah stabil.




.

manja11
07-07-11, 12:07 PM
emmmm...nak tanya sikit ni...anak aku dah setahun 9 bulan tapi still blm jalan sendiri...kita pegang da bru pandai jalan...aku risau jugak coz anak-anak kawan sumua dah jalan yang lahir lambat dari anak aku pun dah jalan...
Yang istimewa anak aku ini lahir tak cukup bulan just 32weeks je...berat 1.55kg je...mungkin kah ini faktornya????

kengkawan di luar sana blh tolong aku ke? aku dah tanya dekat klinik tapi nurse cakap biasa je....

Betul ka biasa je??? Ada tak kengkawan di luar sana yang mempunyai anak lambat berjalan????

Atmi_Raniya
07-07-11, 01:27 PM
emmmm...nak tanya sikit ni...anak aku dah setahun 9 bulan tapi still blm jalan sendiri...kita pegang da bru pandai jalan...aku risau jugak coz anak-anak kawan sumua dah jalan yang lahir lambat dari anak aku pun dah jalan...
Yang istimewa anak aku ini lahir tak cukup bulan just 32weeks je...berat 1.55kg je...mungkin kah ini faktornya????



1 thn 9 bulan pada pandangan saya kalau belum boleh berjalan tu memang agak lambat .

Memandangkan anak puan ialah bayi premature, jadi ianya juga menyumbang kpd lambat

berjalan.

eloklah puan bawa anak berjumpa pakar kanak2. lagipun dah banyak klinik pakar kanak2

swasta yg boleh puan jumpa utk consultasi.

Selain itu ransangan terhadap fizikal anak juga penting utk kuatkan otot2 bayi. Adakah anak

sudah boleh merangkak?

Bersabarlah ye krn ini lah cabaran bagi ibu2 terutama yg punya anak premature. jika anak

puan tiada masalah kesihatan yg lain, lambat laun dia akan berjaya juga melangkah :)

SoulShadow
08-07-11, 12:30 AM
sudah merangkak kah? boleh berdiri..? atau ada tanda2 baby ni nak berjalan tapi x boleh?? ...tapi kalau dipimpin dia akan jalan kan... so rasanya x ada masalah tu ..cuma mungkin dia masih belum berminat hendak berjalan atau takut...

macam baby gua dulu... memang kena pimpin ... dirikan dia kt dinding .. pastu beri dorongan supaya dia berjalan cuma selangkah kehadapan ..pastu sambut lah dia ..sudah cukup untuk bina keyakinan dia.. .. kena buat selalu.. ....

..dia masih takut agaknya..tu.. btw kalau dari fizikal rasanya dari luaran pun kita boleh tahu samaada kaki baby tu normal atau x... saya rasa ok ..kalau x tentu nurse tu dah alert awal2.. kalau boleh berdiri maksudnya okeylah tu.. .. rasa macam best je ajar baby jln nih.. xaxaxa! tapi kalau dah mula jln ..uhhh !!!

manja11
08-07-11, 08:43 AM
Thanks coz bagi aku pandangan yang amat menenangkan hati... merangka laju dah...berdiri kt dinding n berjalan mengadap dinding pun laju dh... bab panjat memanjat lagi lah teror...cuma itu ja masalah lum mula jalan...tiap-tiap petang aku bawa jalan2 dekat taman...aku pimpin tangan dia laju juga berjalan...tapi bila berdiri sendiri dia masih belum dapat seimbangkan badan...tu yang aku bengang sikit... kalo ikut due bersalin sebenar anak aku baru setahun 7 bulan...tapi aku tak kira lah cam tu...heheheeee....

Btw, aku sabar menunggu langkah pertama puteraku..... :-)

flora
08-11-11, 05:05 PM
flora ada 2 anak. Yg sulung tu, umur 1thn 6bln bru bleh bjln. Yg si adik ni, smua serba cpt, alhamdulillah. Brjalan masa usia blum 1thun :)

emy
08-11-11, 05:26 PM
anak buah aku sabtu ni setahun..tp tak reti lagi jalan..
as of semlm lah..
just panjat2..berdiri2 kat meja..
aku ajar tatih jugak.. aku pegang tgn dia.. tapak kaki menjengket2 lagi..
maybe sbulan 2 ni kot..baru Nur Asiah Yusra reti jalan.. hehe..

MummyYana
09-12-13, 12:40 PM
Sy lahirkan anak sy pada hari yg sama adik suami lahirkan anak dia..mula2 saya rs gembira sgt sbb bleh berkongsi pengalamab dgn adik ipar..tetapi sejak ank semakin membesar..makin kerap org compare ank sy dan ank adik ipar..mula2 sy xamik hati pun tetapi makin lama ank sy dh setahun 2 bln lum pandai berjalan lg..family sebelah suami slalu compare kan ank kami.ni dh bleh jln ank sy bila lg..ank dia dh bleh ckp ank sy bila lg..ank dia dh bleh mwnyiarap ank sy biler lagi bila lama kelamaan sy jd stress penah satu hari sy paksan ank sy berdiri ms umur dia staun...sy paksa dia berdiri di dinding sampai ank sy menangis..tp lepas sy tbaca satu artikel setiap ank pkembangan berbeza n setiap ank mempunyai keistimewaan masing2 sy trus slow dan xpaksa ank sy lg. Sy biarkan dia develop skills sendiri.penah suatu hari slh sorg dr kluarga suami suh ank sy berdiri..ms tu umur ank sy lum staun..dia suh sy berdirikan..dia ckp nk tgok kaki ank sy begkok ker tak sbb tu lmbt jln..sedih sgt hati sy..hanya tuhan yg tau..cacat ke anak aku ni sampai org ckp camtu..tp sy byk positifkan diri dgn baca artikel2 dan juga tahap perkembangan bayi..pd ibu2 di luar sana sabr la..ank xbleh bjln ke ckp ke kt xbleh paksa..kt mesti pcaya suatu hari nanti ank2 ni bleh membanggakan kt..insyaAllah..jadi jgnla compare ngan ank org lain...

Lang
09-12-13, 01:15 PM
Jangan pakse anak berjalan kalau dia belum bersedia, macam suh dia masuk walker dan sebagainye.
Kata pakar kanak2, bayi yang di pakse berjalan akan merosakkan tulang belakang bayi. Biar dia merangkak selagi dia mahu.

Okeh ini cerita saya pulak.
Anak saya pun sering di bandingkan dengan kazen dia yang dah berjalan masa umur 9 bulan.
Anak saya hanya pandai bangun dan duduk walaupun dan berumur 10 bulan.
Bila anak saya dah setahun ibu dia mula risau sebab anak kami masih lagi merangkak.
Jadi saya terpakse mencari pakar untuk bertanya, adakah anak saya ini normal?
Doktor kata ini adalah normal.

Emak saya kata saya dulu mula berjalan masa umur 2 tahun :hmm: Tapi elok jea saya boleh jalan skang :ayam:
Anak saya nie kira terrel dari bapak dia sebab boleh berjalan pada umurnya 1thn 3bulan.
Skang dia baru berumur 1tahun 4bulan

DarkEmperor
09-12-13, 01:44 PM
^
^
laen orang laen masenyer tuk pandai berjalan...
so dont worry lah...
even mak ko sendiri pon cakap ko start berjalan mase umo dua tahon kan... :D
mende yang same jugak tuk pandai bercakap...

anak aku yang 1st dalam mase 9 bulan nak masok 10 bulan dah start berjalan dah...
x sampai setahon dah start mule nak berlari...
ini anak kalau bawak pi jenjalan...
xmo dukung langsong...
menanges kalau didukung...
penat okeh nak kejar dia kalau pi shopping... :|

yang 2nd lambat sket...
setahon dua bulan cenggitu baru start berjalan...
ini anak kalau pi jenjalan susah gella nak suh jalan sendiri...
asek nak didukung je...
menanges kalau letak bawah suh jalan sendiri... :|

DatukM
09-12-13, 02:35 PM
wpn tak perlu risau tp ada threshold dia utk setiap perkembangan baby
so kalo dah lepas threshold value tu kene amek tindakan la

mcm anak member aku dah 2+ taon tp x pandai cakap lagi
kene pi speech therapy


alhamdulillah anak laki aku 2 minggu sebelom besday pertama dah boleh jalan n stabil
which is just last month

inteprem :p
http://i.imgur.com/IO7gMRf.jpg?1