PDA

View Full Version : Insuran kereta lama



Ahn
02-08-10, 12:34 PM
Member nak beli kereta yang dah 20 tahun lama.
Kereta taon 1982.
Tapi dia x tau berapa nak bayar insuran
kalu kereta tuh dah 20 taon.
Ada yang kata,
kereta 20 taon x bleh buat insuran dah.
Kalu bleh buat insuran,
di mana yg available for kereta yang dah 20 taon?
Member tanya saya,
tapi saya x tau.
Jadi nak mintak tolong korang.

treec00l
02-08-10, 12:54 PM
Member nak beli kereta yang dah 20 tahun lama.
Kereta taon 1982.
Tapi dia x tau berapa nak bayar insuran
kalu kereta tuh dah 20 taon.
Ada yang kata,
kereta 20 taon x bleh buat insuran dah.
Kalu bleh buat insuran,
di mana yg available for kereta yang dah 20 taon?
Member tanya saya,
tapi saya x tau.
Jadi nak mintak tolong korang.


suruh die gi buat insurans kat pejabat opis.

xpon, apply kat my-eg punye website.

FYI, aku tak penah buat.

MUfanz
02-08-10, 01:03 PM
aku pon tak tau kereta dah lebih 20 tahun tak boleh buat insurans

Ahn
02-08-10, 01:03 PM
lagi 1,
lagi lama kereta tuh, lagi mahal insuran.
Ada betul?

MUfanz
02-08-10, 01:06 PM
aku igtkan lagi lama kereta tu..lagi murah insurans

Ahn
02-08-10, 01:10 PM
lor mupang,
saya pom x tau.
baca di forum laen,
ada yang kata camtuh.

MUfanz
02-08-10, 01:17 PM
mintak alih ke bincang automotif kalo ingin jawapan yg menyakinkan

aieyda
02-08-10, 01:50 PM
lagi 1,
lagi lama kereta tuh, lagi mahal insuran.
Ada betul?


uii...lagi lama kete lg murah insurans nye..
kete aku baru pakai 3 bulan eksiden,trus claim insurans..so taun dpn insuran aku still masih mcm aku beli baru la...
aku tau ni pun dr kwn2 la..makin lama kita pakai kete lg murah insurans..
tu yg aku sebat awl2 insurans aku...:)):))

Chuy4 4ng3L
02-08-10, 02:07 PM
sebat awal2?
ko rugi la kat NCB..
kalo ko menten tak claim insuran, NCB tiap tahun akan naik, so insuran ko akan jadi murah...

cam aku tahun lepas, member aku wat jadi 45%, so tahun ni 55% la... walaupun aku beli kete tu 2 tahun lepas.. tapi sebab kete lama (2004)

pasal kes ahn, abah aku kata insuran boleh mencapai 200% ke 300%...
kete lama lagi mahal...

treec00l
02-08-10, 02:17 PM
die mahal kat loading (lebey kurang konsep risiko).

NCD memang boleh capai maximum @ 55%.

tapi takde lah mahal sgt. tambah2 kalo ambik 3rd party.

Chuy4 4ng3L
02-08-10, 02:18 PM
NCD ke NCB eh.. slalu dengar abah kata NCB.. kalo salah sorry eh. hehehe

treec00l
02-08-10, 02:23 PM
NCD = non-claimant Discount.

NCB = non-claimant B....

aku tak igt dah. tapi bende yg same rasenye. memang wujud kedue-due term tu rase2nye :D

Chuy4 4ng3L
02-08-10, 02:25 PM
ahaa sama je la.... ni dapat dari google

Apabila anda trade-in kereta lama anda kepada kereta baru, sama ada brand new atau second hand car, anda perlu tahu, anda boleh pindahkan NCB (atau disebut juga sebagai NCD) kereta lama anda kepada kereta yang anda baru beli.

NCB adalah potongan diskaun Insurance yang diberikan kepada anda kerana anda tidak pernah membuat tuntutan Insurance. Sebagai imbalan, syarikat Insurance memberikan anda diskaun.

akma
02-08-10, 03:11 PM
kenderaan perlu ada insurance tuk buat road tax no matter brapa tawon pun kenderaan tersebut.

skrg ni if im not mistaken 3rd party insurance dah tak wujud.
minimun insured skrg adalah RM5K kot..

NCB tu selagi kereta atas nama yang sama adalah buleh ditransfer ke mana mana kereta milik tuan punya nama yang sama.

NCB n NCD tu sama...B tu stand for Bonus, and D for Discount.

=)) =))

tetiba aku jawab dgn siyes sbb aku ngantok.

DarkEmperor
02-08-10, 03:18 PM
kenderaan perlu ada insurance tuk buat road tax no matter brapa tawon pun kenderaan tersebut.

skrg ni if im not mistaken 3rd party insurance dah tak wujud.
minimun insured skrg adalah RM5K kot..

NCB tu selagi kereta atas nama yang sama adalah buleh ditransfer ke mana mana kereta milik tuan punya nama yang sama.

NCB n NCD tu sama...B tu stand for Bonus, and D for Discount.

=)) =))

tetiba aku jawab dgn siyes sbb aku ngantok.

aku macam terkagom tgk posting kema kali neh....
point aku same dgn kema...

akma
02-08-10, 03:28 PM
eeh..pastu kalo tak silap aku, tuk kete yang dah 20 tawon ni ada charges lain.
"loading" charges if tak silap aku..
dia mmg akan charge for kereta yang dah reach certain age.

sumer insurance pun takde limitation tuk cover brapa2 tawon pun kete tu..
tapi better carik insurance yang senang tuk claim..

kete tu beli COD ke loan?



aku ari ni mcm bijak sbb ngantok kot..

aieyda
02-08-10, 03:30 PM
sebat awal2?
ko rugi la kat NCB..
kalo ko menten tak claim insuran, NCB tiap tahun akan naik, so insuran ko akan jadi murah...

cam aku tahun lepas, member aku wat jadi 45%, so tahun ni 55% la... walaupun aku beli kete tu 2 tahun lepas.. tapi sebab kete lama (2004)

pasal kes ahn, abah aku kata insuran boleh mencapai 200% ke 300%...
kete lama lagi mahal...


ncb aku zero lagik..heheheee
tp mati la taun dpn..huhuhu

kyousuke
02-08-10, 04:23 PM
NISSAN BLUEBIRD 910 SSS....TAHUN 80 LEBEY....INSURAN 3RD PARTY...TAK MELEBIHI RM600...:hohoho:....nape tak bgtau kyou...kyou pun tgh nak bli kete ol'skool yg pawerutttt...nnti upload gamba kete tu ye ahn...:hohoho:

AbdullahCheng
02-08-10, 07:18 PM
nak nissan bluebird 910 SSS....yg bodi nye elok lagi....tak nak karat2...


tak tentu..dia depend pada stok.. kalo ade je kang aku roger ko....


kete ape ye...bgtau la...mne tau ade yg berminat ke...


ko cari kete oldskool ke? aku ade kaki yang jual kete2 olskool..

apejadah korang ni? ini OT. aku delet.

CupidOfLuv
02-08-10, 07:55 PM
paling senang
dekat luar JPJ building,
selalunya ada opish kecit2 mcm bilik karaoke jamban gerai kecit tu, ala2 booth la
paling cikai pon Kurnia la..

ko bawak jek geran copy/asal keta tu, bagi dorang check..
berapa insuran ble masok n policy serta lelain keperluan yg nak tau
even kalo ko bawak ke Kurnia, tp Kurnia xle terima sbb reason blabla
ejen tu akan tolong check insuran mana ble masok utk keta tu

ni pengalaman aku yg tak seberapa masa nak renew insuran van lama abah aku la..
selesai dgn senang ati je pon..
van tu pon usianya >20 tahun

:)

nokai
02-08-10, 08:25 PM
Member nak beli kereta yang dah 20 tahun lama.
Kereta taon 1982.
Tapi dia x tau berapa nak bayar insuran
kalu kereta tuh dah 20 taon.
Ada yang kata,
kereta 20 taon x bleh buat insuran dah.
Kalu bleh buat insuran,
di mana yg available for kereta yang dah 20 taon?
Member tanya saya,
tapi saya x tau.
Jadi nak mintak tolong korang.

kebanyakan kompeni cuma berani kasi insuran utk keta 15 tahun ke bawah.. yg dah 15 tahun ke atas ada syarat2 tambahan..
nie perbincangan kat satu mailing list tu.. kesimpulannya, soh member ko tentukan :D..



Ingin bertanya & minta pertolongan…
Ada tak mana2 syarikat insurance yg masih mahu mengeluarkan insurance bagi kereta yg berusia 15 tahun ke atas?

Ini kerana syarikat insurance saya yg sedia ada sudah tidak mahu mengeluarkannya untuk kereta saya.

Kalau ada pun,kata mereka cuma Malaysia Motor Insurance Pool.( maaf kalau tersilap ) yg boleh itupun selepas inspection dgn Puspakom.

Aduhh! Leceh la nak ke Puspakom,kena amik cuti lagi kena beratur lagi….tension tu…

Jadi kalo ada sahabat2 yg tau insurance mana yg ‘sudi’ amik ,sila kasi tau ye…
Setiap pandangan dan nasihat saya dahulukan dgn ucapan Terima Kasih..

p/s …buat masa ni saya guna P & O insurance…



Ni xperience saya renew rdtax 2 bln lepas di seremban,umur kete dah 21 taun.

First pegi sndiri nak buat Insuran kat Tokio Marine, depa kata kete lebih 15 taun tak amik lagi, pas tu gi MAA pun sama gak, pas tu pegii P&O pung sama gak, semua aku pegi direct office dia, pas tu pegi post office die suruh pi puspakom dulu…letih bro pusing2.

Last aku relax 2-3 hari(rodtax dah mati nih.. naik moto je) pas tu aku pegi kat ajen insuran yg penah aku berurusan dulu2, Apek tu cakap boleh maaa.. kasi saya bikin satu jam lu boleh angkat itu lodtax.

Dia buat MAA, 1st party, tapi Cover mesti tidak kurang dari rm10k walau pung kete ko market value dia rm2k je.. huh hampeh tul. Aku kena dekat 3 ratus belum campur rdtax, rodtax pegi buat sendiri…. habis lah rm400 lebih kurang.

Apa nak buat.. kerna sayang ngan Honda EX Oldskol ni aku pasrah….hu..hu..hu..

**kesimpulannye..suruh ajen yg uruskan,depa ni dah biasa dan tahu kerenah birokrasi!!!



saya telah semak dengan pihak insuran kejap tadi.... dan di bagitau insuran yang masih mengambil kereta2 15 tahun keatas ialah

1. Kurnia insurance.... usia kereta sehingga 20 tahun .... minimum insuran 1st party rm10k

2. Alliance insurance..... kereta2 berusia 15 tahun keatas tetapi hanya insurance 3rd party yang mana dipaksa mengambil PA.... yg mana premiumnya akan menjadikan bayaran lebih tinggi dari insurance 1st party.

kyousuke
02-08-10, 09:22 PM
skang ni aku dah target nak amek kete nissan bluebird 910 SSS...so...insuran etika terima tak...

zamreda
02-08-10, 09:42 PM
boleh ajer.....kereta bapak@aku nie dah 27 tahun daahh.....
guna insurans kurnia ajer....skg dah ade roadtax tapi kereta bersidai.....:D

kyousuke
02-08-10, 10:33 PM
boleh ajer.....kereta bapak@aku nie dah 27 tahun daahh.....
guna insurans kurnia ajer....skg dah ade roadtax tapi kereta bersidai.....:D

brape hengget kene bayo...insuran ngan roadtax...

nokai
03-08-10, 01:09 AM
skang ni aku dah target nak amek kete nissan bluebird 910 SSS...so...insuran etika terima tak...


brape hengget kene bayo...insuran ngan roadtax...

x setel lagi ke cite insuran bluebird aritu.. senang cite ko kira aje kat SINI (http://www.meshio.com/malaysia-motor-insurance-premium-calculator/).. mana2 kompeni pon sama.. sum assured min RM10k.. nilai roadtax plak lebih kurang aje ngan S15 tu..

kyousuke
03-08-10, 10:32 AM
kete tuh 1.8cc...so tak same ngan S15 sbb S15 2.0...dah tanye ngan otai bluebird...die ckp....baek amek 3dr party sbb kalau cermin blakang pecah...diorg bley carik ke....aku dah ade port mne nak carik brg2 bluebird tuh....tinggal nak huluq duet jela :hohoho:

nokai
03-08-10, 07:17 PM
standard lagi eh.. ingatkan dah transplant enjin.. biasanya yg ada option dlm 1st party cuma windscreen, bukannya cermin belakang.. tu pon x wajib ambek.. dah pakai 3rd party tu biasa la.. keta ilang ke, langgar keta org ke.. mmg masak la :D..

ko survey aje dulu bape kena antara 1st party ngan 3rd party.. kalu x banyak beza baik ambek 1st party aje..

kyousuke
03-08-10, 08:19 PM
tu la....mne la tau kalau aku terlanggar kete org...pakai 3 party insuran...pehtu kete kene curik...halamak...nangis la aku mcmneh...takpe la nnti aku refer lagi ngan abg butak aku tuh pasal 1 st party insurans...

2009
05-08-10, 03:08 PM
Toot... Toot... Toot....

Mesej deleted...

2009
05-08-10, 03:20 PM
Masih ada lagi 3rd party insurance for kereta...

Pengalaman aku:-

Minggu lepas aku gi renew roadtax kereta Kelisa mak mentua aku (first hand, model tahun 2006)... Dulu third party ngan MSIG (hanya RM110 sahaja), pastu tahun ni MSIG dah tak buat first party, so tak leh le extend ngan diorang...

Masa aku kat depan JPJ, aku pi la nak buat third party ngan Kurnia, Allianz dan a few kompeni kat depan tuh (ala kat gerai-gerai kecik depan tuh)... Diorang still ambik insurans 3rd party tapi charge mahal up to RM300 - RM400. Yang kelakarnya diorang heran camno kereta tu dulu dapat RM110 for 3rd party insurance dulu... mana la aku tahu, dulu aku tak dok Malaya... Diorang keje insurance, patut diorang le lagi tahu...

So aku rasa pelik, takkan le mahal sangat... aku rasa khinzir-khinzir kat depan tu semua nak up lebih-lebih... So aku call MSIG. Aku cakap aku nak buat tukar je jadi first party ngan MSIG tuh, alang-alang kalau dah kena beratus ringgit. Nak kena check kereta la plak... kira-kira kena bayar RM850 for coverage RM25000. Then baru aku realise yang ni kereta pakai gi pasar je and dah habis bayar (orang tua tu bayar full terus masa awal-awal), so aku cakap le nak cover RM5000 je pasal takat Kelisa ni takat bawak pegi pasar on weekend pastu rosak sikit-sikit baik tak yah coverage besar. Aku aim kena bayar less than RM400 for first party. Tapi tak nak plak diorang... Bangang betul.

So aku pi sembang le ngan sorang minah callcenter kompeni insurance, dan dia suggest gi kat HQ insurance UniAsia, dia kata kena around RM150 kot kalau suruh diorang buat 3rd party... Since malas dah aku nak deal ngan gerai taraf jamban, and malas dah aku nak perabis duit bayar insurance untuk kereta yang aku tahu probability untuk accident total loss ni tersangat rendah based on usage dia, so aku ikutkan je laa... Guess what, masa kat kaunter tu UniAsia charge aku RM89.20 je for third party insurance untuk kereta Kelisa tahun 2006... Makcik kat kaunter tu cakap yang RM150 tu salah, memang lagi murah... Aku pun tak tau ni mahal ke murah, tapi yang pasti RM89.20 tu memang jauh beza ngan RM300-RM400 yang gerombolan khinzir depan JPJ tu offer.. :hohoho:

Terfikir aku betapa gerai-gerai insurance khinzir yang ada depan JPJ tu sebenarnya salah kira or memang purposely nak sembelih aku kaw-kaw punya... Or memang diorang ni tahu charge je, tapi kiraan as a 'juru nilai' or 'analyst' tu memang diorang tak tau apa... kiranya ikut buta je apa yang dah ada... So untuk tidak mengatakan yang diorang ni tak tahu buat kerja or bodoh tak pandai membaca or mengira, maka aku dengan niat baik ni consider diorang ni nak menipu / sembelih aku lee since diorang ni semua pandai-pandai...

Pasni aku tak nak dah bazir duit bayar first party lagi untuk kereta takat harga below RM100K nih... Buat penat je... Member aku bayar first party pun tak gak settle-settle kes claim kereta Waja dia yang kena curik... :sengih:


2009
p/s: Bayar insurance mahal-mahal tiap bulan pun tak guna, baik kurangkan je payment tu kalau risk anda adalah rendah... tiap tahun kereta kita jatuh value gak... :wahaha:

Humairah
05-08-10, 03:53 PM
thn depan kete kelisa 2003 aku nak insured10k jer....kekeke...giler kedekut.....:D

nufa
05-08-10, 05:14 PM
cuba apply takaful...

2009
06-08-10, 10:47 AM
thn depan kete kelisa 2003 aku nak insured10k jer....kekeke...giler kedekut.....:D

Bagi aku tu tak kedekut, cuma being practical... Berapa sangat harga Kelisa 2003 kau tu kat second hand market? Practically below RM15K right? Silap gaya memang ada yang below RM10K. So insured je rendah-rendah... Kalau anything happen pun, insurance company takkan cover sampai maximum gak... Kita je yang gatal bayar lebih-lebih... Kalau satu company tu tak nak, pi cari company lain... Kita pengguna kena bijak!

Nak lagi best, insured je third party... Kalau rosak, kau fix sendiri... Nak risau pasal belum hantar bayar bulan, rasanya takat Kelisa 2003 ni patut habis dah... unless kau dulu ambik loan 9 tahun le... :hohoho:


2009

Humairah
06-08-10, 11:46 AM
aku rasa thn ni aku insured 15 kot.....aku wat loan 5 thn je......bawah 10k eh skang? pakai sampai reput la kete aku...malas wat hutang dah..(buat masa terdekat)...

kyousuke
06-08-10, 08:01 PM
ok...nissan sentra aku insuran etika...cover utk rm10k...kot...aku dah lupa...pehtu aku tanya ngan abg butak aku n beberapa otai berkenaan nissan bluebird 910 SSS...insuran ngan roadtax duet rm600...sebenarnye tak sampai rm600...rm589 mcm tu...sbb roadtax rm289.00....

mugen
09-08-10, 01:24 PM
tambah sket kalo kete melebihi 15thn akan dikenakan "loading" sebanyak 15%,maksudnya kalau ncd 30% tolak 15% tggal lagi 15% ajee,bayaran insuran akan meningkat semula,hehe garuk kepala beb

zack2terer
10-08-10, 07:31 PM
wa nye sunny yg dah 20thn kene ambik insurans 1st party...kurnia insurans

bakri444
17-08-10, 01:47 AM
honda accord 1.8 taun 1984..insuran n road tax baru que renew:2 ogos 2010 - road tax RM178 (6bulan) insurans RM538(12 bulan)..tu pun dah masuk semua caj ntah apa2 ntah coz kete ni que dah convert ke 2.0.jadi xde kete yg insurans x ambik cuma caj lebih coz risiko dia rugi lebih tinggi berbanding kete baru.