PDA

View Full Version : Melayari Internet Percuma di Telefon Bimbit (Pengguna Hotlink Sahaja)



putraqalha
14-09-10, 04:37 PM
Aku tak tau thread nie dah ader ker blom atau boleh post ker tak..

if dah ader atau x bole post MoD bole ler delete thread nie..heheheh

aku just nak share mungkin dah ader yang dah tau..

Steps 1

1. Pada paparan menu utama skrin
tekan *100# untuk ke EasyMenu

2. Pilih no.7 (Internet dan Tetapan)

3. Pilih no.3 (Prepaid Broadband)

4. Pilih no.4 (Service Switching)

5. Pilih no.2 (Switch to Prepaid Broadband)

6. Pilih no.1 untuk Proceed

7. Tunggu SMS Pengesahan

Steps 2

Untuk sesetengah telefon bimbit .. khusus brand Nokia
tetapan berikut perlu dilakukan

Menu -> Settings -> Connections -> Access Points -> Maxis 3G Internet -> Access Point Name: tukar dari unet kepada bbnet

Steps 3

1. Buka samada Opera Mini atau Bolt

2. Untuk Opera Mini .. pastikan tetapan berikut telah dilakukan:
- tekan #8
- pilih Advanced
- pilih Protocol -> tukar ke Socket
Peringatan !!

Apabila anda tukar profile daripada Hotlink (yg asal) kepada Prepaid Broadband .. anda tidak dapat menggunakan perkhidmatan:
- MMS
- Portal WAP

Jika anda berhajat untuk menggunakannya
- ikut semula Step 1
- pada no.5 .. Switch semula ke Hotlink
- tunggu SMS pengesahan

Selamat mencuber

Imddin
15-09-10, 12:40 AM
Aku tak tau thread nie dah ader ker blom atau boleh post ker tak..

if dah ader atau x bole post MoD bole ler delete thread nie..heheheh

aku just nak share mungkin dah ader yang dah tau..

Steps 1

1. Pada paparan menu utama skrin
tekan *100# untuk ke EasyMenu

2. Pilih no.7 (Internet dan Tetapan)

3. Pilih no.3 (Prepaid Broadband)

4. Pilih no.4 (Service Switching)

5. Pilih no.2 (Switch to Prepaid Broadband)

6. Pilih no.1 untuk Proceed

7. Tunggu SMS Pengesahan

Steps 2

Untuk sesetengah telefon bimbit .. khusus brand Nokia
tetapan berikut perlu dilakukan

Menu -> Settings -> Connections -> Access Points -> Maxis 3G Internet -> Access Point Name: tukar dari unet kepada bbnet

Steps 3

1. Buka samada Opera Mini atau Bolt

2. Untuk Opera Mini .. pastikan tetapan berikut telah dilakukan:
- tekan #8
- pilih Advanced
- pilih Protocol -> tukar ke Socket
Peringatan !!

Apabila anda tukar profile daripada Hotlink (yg asal) kepada Prepaid Broadband .. anda tidak dapat menggunakan perkhidmatan:
- MMS
- Portal WAP

Jika anda berhajat untuk menggunakannya
- ikut semula Step 1
- pada no.5 .. Switch semula ke Hotlink
- tunggu SMS pengesahan

Selamat mencuber
Wifi still boleh guna....?

putraqalha
15-09-10, 01:22 AM
huhuu wifi x leh guna dekat opera mini..

tp sib baik aku nyer henpon ader web browser symbian so bole bole aku guna bowser tue..

opera mini hya untuk pakai hotlink jer..

kalau nokia sng setting skit

oto1202
15-09-10, 11:12 AM
huhuu wifi x leh guna dekat opera mini..

tp sib baik aku nyer henpon ader web browser symbian so bole bole aku guna bowser tue..

opera mini hya untuk pakai hotlink jer..

kalau nokia sng setting skit


betul2 free ke? mesti pakai opera mini ke? kalau pakai web browser symbian yg biasa, tolak kredit ke? opera ni cantik saja tapi bila aku cuba takda pinch zoom. ada double tap zoom saja. tapi nasib la htc hd2 punya opera canggih ada pinch zoom. cuma tak cantik mcm opera mini dan opera 10.6.

Chuy4 4ng3L
15-09-10, 11:46 AM
huhuu wifi x leh guna dekat opera mini..

tp sib baik aku nyer henpon ader web browser symbian so bole bole aku guna bowser tue..

opera mini hya untuk pakai hotlink jer..

kalau nokia sng setting skit

aku pakai opera mini time guna wifi kat umah aku leh je... sure ke takleh?

Adreen
15-09-10, 01:22 PM
tak buleh
dia akan still tolak kedit

putraqalha
15-09-10, 03:05 PM
ok aku guna opera mini v 5.1..aku pakai nokia n97

kalau kowang pakai henpon nokia kowang cuber mcm nie..

1. Setting > App mgr > Installed apps > Opera mini

2. Tekan Option > Suite setting > Acces point < --- yang nie kowang kena tukar dari unet ke bbnet

ok kowang cuber..harap kowang paham..

peringatan lagi skali kowang x bole guna fungsi mms bile tukar ker prepaid broadband..

Adreen
15-09-10, 05:48 PM
pakai opera mobile leh?
aku tak pakai mini

putraqalha
15-09-10, 08:02 PM
aku dah try pakai opera mobile x leh la..

derang suggest pakai opera mini..

skang nie 100% work kat opera mini aku..

Adreen
16-09-10, 11:45 AM
ko cek tengok kedit ko tak tolak ke

oto1202
16-09-10, 12:01 PM
kalau tamat tempoh @ takda kredit, boleh tak?

sampai bila promosi ni? mesti nokia saja ke? ni yg payah ni kalau pakai jenama lain.

putraqalha
16-09-10, 12:10 PM
brand lain pun bole..

tapi aku x tau setting dier..

ko nyer dah bole pakai ker..

Adreen

aku double check kredit aku mmg x tolak..

just.
16-09-10, 12:50 PM
weh kenape mms tak leh guna?

putraqalha
16-09-10, 03:01 PM
just.

yang itu aku pun x tau kenapa..

derang bgtau bila ko swicth sim kad ko ker prepaid broadband mmg x leh guna mms

ejai
16-09-10, 09:58 PM
better korang pulun free internet nie cukup-cukup, seminggu dua lagik maxis musti patch


Sent from my iPhone using Tapatalk

flash
16-09-10, 10:17 PM
yg free jer..............

putraqalha
17-09-10, 10:54 AM
better korang pulun free internet nie cukup-cukup, seminggu dua lagik maxis musti patch


Sent from my iPhone using Tapatalk

mana ko tau ejai..

baru nak pulun abis2..

siot arr..

ejai
17-09-10, 12:25 PM
standard arr...
biler dah kecoh kat internet, org maxis musti dah tau...
diaorg punyer management musti taroh cukup-cukup org techinical

riezals
17-09-10, 01:07 PM
betul tu x lame lagi mesti kene blok punye..
mane ade brang free rugi la maxis mcm ni..
sbelum diorang wat keje mari kite keje kan diorang..

Lang
21-09-10, 10:25 AM
bbnet tu nak tukar kat mana beb...aku penin nak settingkan tuk handphone nokia nie.

aku pakai samsung takyah tukar ape2 pun. tukar kepada prepaid borakbang. Pastu set g app manager pergi opera mini set access point maxis wap. mende nie ke aku kene tukar jd bbnet?

...

Trick berfungsi dekat opera 5.1 atau opera 4 ada yg claim leh run kat opera 3. Cube try and error

...

korang le google internet. Cam biasa. kalau forum bdn nie leh masuk tp xleh login. Kalau nak login buleh kalau site tue ada mobile view. macam facebook. m.facebook.com atau touch.facebook.com

Lang
21-09-10, 02:19 PM
leh login tp kene try byk kali. tgh try post ni

putraqalha
21-09-10, 05:40 PM
lang..

kalau x silap aku dier leh load 100kb per page..

kalau lebih dari dier kuar error..

n ader certain phone dier 100% working..

huhuhuu..

buat masa nie saper yang dah berjaya..

Lang
21-09-10, 06:37 PM
load without image kawtim hehehe

putraqalha
22-09-10, 08:28 AM
amacam dah bole post ker pakai bb free nie

Lang
22-09-10, 09:30 AM
Dah le. tgh gune la ni. aku dh lama gune mende ni. site yg ajar aku ni ckp leh bk laman sesawang yg ada m.blabla jer.
lepas try n error smlm. leh jer bk laman sesawang www.blabla. tp kalau site tu support mobile view memang terbaik.

kalau nk berym gune m.ebuddy.com

nokiac3
22-09-10, 09:55 PM
salam to all,

nak tanye sikit la,setting ni khas tuk hp yg ade 3g jer ker, coz sy dah cuba dgn nokia c3 sy (tiada 3g tp bole wifi)tp x bejaya..kepada saper2 minta tolong sy.thanks

Lang
23-09-10, 06:59 AM
ada gprs pun dah okey.

yang ptg leh install opera mini 5.1

putraqalha
23-09-10, 06:11 PM
salam to all,

nak tanye sikit la,setting ni khas tuk hp yg ade 3g jer ker, coz sy dah cuba dgn nokia c3 sy (tiada 3g tp bole wifi)tp x bejaya..kepada saper2 minta tolong sy.thanks

yup betul cakap abang lang tue..

tapi aku rasa gprs signal very weak..

x sekuat line 3g

Senyum
28-09-10, 04:27 PM
Boleh lagi ke ni?

h1km4h
07-10-10, 11:29 AM
wow freeeee

siriyes ke...

aku cam ssh nak pecaye provider telco bleh bg free

bg aku diorang ni cekik darah

ade je benda nk putarbelit disebalik ke'free'an tersebut huhu

cehhhh tp nk xnak kene pakai gak haha

Lang
07-10-10, 01:32 PM
free via hacking using opera mini 5.1

h1km4h
08-10-10, 08:47 AM
free via hacking using opera mini 5.1


OIC...i likeeeeeee

ijamjawa
11-10-10, 12:29 PM
Hye Lang..
Tumpang tanya, ko pakai samsung Per? leh bg info mcm maner nak set operamini untuk samsung galaxy s...

Lang
11-10-10, 06:53 PM
Hye Lang..
Tumpang tanya, ko pakai samsung Per? leh bg info mcm maner nak set operamini untuk samsung galaxy s...

Aku pakai samsung wave.

Tgk la sok aku tgh cube try kat enset kawan aku. Harap2 jadi la...Kalau okay aku kasi taw okeh.

Lang
12-10-10, 09:19 AM
Dah boleh buat utk galaxy s.

Utk pertama kali open opera mini gune wifi. Lepas tu br try gune setting ni.

Gud luck.

cannondale
12-10-10, 09:23 AM
aku guna line.. tak guna prepaid..

boleh dapat free jugak ker..?

Lang
12-10-10, 10:20 AM
aku guna line.. tak guna prepaid..

boleh dapat free jugak ker..?

prepaid saje bro.

Function tue wujud kat maxis prepaid saje

miedori
14-10-10, 09:07 AM
ada x sape2 yg guna c6?semlm sy dh buat setting,blh online tnpa tolak kredit.tp hr ni tba2 xblh.error msg unable to login,check ur network setting.lbh kurang mcmtu la.ada sape2 blh tlg x?

ejai
14-10-10, 09:14 AM
maxis dah patch kot, dah tak bleh dah. tunggu komen pengguna setia dulu


Sent from my iPhone using Tapatalk

Lang
14-10-10, 01:23 PM
sama xleh gune dh.

wirawaja
14-10-10, 01:44 PM
rasanyer maxis dah blok kot...ari dah tak leh guna...semalam ok lagi

miedori
14-10-10, 04:25 PM
sama xleh gune dh.

sblm ni blh guna ke?hset pe?1 hr je dpt guna.huhu...

Lang
14-10-10, 06:52 PM
sblm ni blh guna ke?hset pe?1 hr je dpt guna.huhu...

gune enset samsung wave....dah tanyer ramai yg buat mende nie. Sume kata xleh login dah lolz

riezals
14-10-10, 07:18 PM
yup.. ari ni pun aku dh x bleh guna.. dh kne blok kot.. huhu

miedori
15-10-10, 08:52 AM
yup.. ari ni pun aku dh x bleh guna.. dh kne blok kot.. huhu

huhu...kesiannya..br 1 hari guna dh kena block.huhu..

wirawaja
15-10-10, 09:28 AM
ari pun sama dah tak leh guna ... member kata dulu pernah kena gak tapi tak lama satu hari jer ... ni dah masuk hari ke2 ... still xleh masuk.... :-(

Lang
15-10-10, 10:11 AM
Aritu jadi camnie gak...aku ingat enset rosak...

Hope so leh la gune lg nnt :p

riezals
15-10-10, 10:17 AM
rase mcm x de harapan je..

miedori
15-10-10, 11:25 AM
mula2 ada loading symbol yg bulat tu kat tepi mini opera tu lepas tu symbol bulat hilang,kuar 3.5G bwh tu ada simbol anak panah pegi blk tu trs xleh connect.klu error msg unable to connect,check n/w setting

Senyum
15-10-10, 11:12 PM
Guna pakej 5MB seminggu pun ok jugak. Murah. RM3 je seminggu.:)
Tapi jgn guna pada pc/laptop nanti kejap je dah limit.
Gunakan handphone dan guna pelayar web Opera Mini.

riezals
16-10-10, 09:51 AM
Guna pakej 5MB seminggu pun ok jugak. Murah. RM3 je seminggu.:)
Tapi jgn guna pada pc/laptop nanti kejap je dah limit.
Gunakan handphone dan guna pelayar web Opera Mini.

macam mana nk guna pakej ni

Senyum
17-10-10, 12:47 PM
macam mana nk guna pakej ni
Gunakan star code *100#
Pilih Internet dan tetapan
Pilih Mobile Internet
Pilih Pakej yg dikehendaki.

riezals
17-10-10, 12:56 PM
ooo.. ok2
tq................

Lang
19-10-10, 10:38 PM
No hopes...kompem kene blok dah hahaha

nufa
18-11-10, 12:02 PM
aku punya handset sonyerikson 771i boleh tak?

Smartz™
10-10-11, 04:19 AM
sesape ade trick terbaru..?