PDA

View Full Version : wall mounted aquarium



zameer
29-09-10, 03:44 PM
Salam semua....
dekat sini saya ingin mempromosikan sejenis aquarium terbaru julung2x kali berada di Malaysia...di bawakan oleh Australian Designer dan totally imported...

aquarium ini sangatlah cantik dan boleh letak di dinding/wall...macam jam dinding...tapi yang pasti ikan di dalamnya adalah real dan hidup...

17393
17394

antara ciri2 nya...
ada auto feeder...makan automatik...
percuma filter, pump dan lain2 barang aquarium (10 items)...
easy maintenance,......

so saper2 yg berminat tue boleh la halo2....
mana nak tau kalau kena citarasa nya.....angkat la satu,.....

pm saya untuk alamat blog....boleh tengok2x dulu.....
saper2x yg nak bagi komen di alu2x kan....

EncikPali
29-09-10, 03:47 PM
brape harga ni bro zameer?

DatukM
29-09-10, 03:51 PM
ini mesti five figure

zameer
29-09-10, 03:58 PM
brape harga ni bro zameer?

harga dia takder la gila2x sangat....hehehehe..
tue la nak survey brp harga yg org sanggup beli....
brg nie saya bawa dari oversea....
harga bawah RM1000....
kalau market kat malaysia nie mmg gila2 org letak harga sampai RM4+++ pun ada...
saya cuma nak tolong kawan2x yg mana ada nak renovate rumah ker...
so nampak style sikit umah kita kan...
actually saya beli untuk pasang kat umah saya...
tapi untuk menjimatkan kos terpaksalah saya beli bnyk and bawak pakai kapal....
kalau nak beli sebiji jer mmg mahal sbb ada duti import, sale tax, kos flight lg...
tue saya beli lebih....
pada saper2 yg berminat leh la nak email saya azmeer_01waz@yahoo.com

DatukM
29-09-10, 04:01 PM
owh kira murah tu

bagilah details
dimension
kedudukan accessories eg pump etc

zameer
29-09-10, 04:08 PM
owh kira murah tu

bagilah details
dimension
kedudukan accessories eg pump etc

setakat nie ada 2 type length ajer....

yg pertama size 4 kaki....
yg kedua size 2 kaki panjang......
lebar cuma 110 mm...

sesuai untuk ikan comel2x jer....
dtg satu set....lengkap dgn siphon, grass clip, auto feeder, pump, picture australian reef....etc...
dalam kotak....

DarkEmperor
29-09-10, 04:12 PM
owh lebar 11 cm je rupenye...
memang sesuai tuk guppy n seangkatan dgn nyer lah...

DatukM
29-09-10, 04:19 PM
maksud saya pam2 semua itu letak di mana?
concealed dalam dinding kah atau bagaimana?
bagaimana mahu servis itu aquarium?

zameer
29-09-10, 04:20 PM
owh lebar 11 cm je rupenye...
memang sesuai tuk guppy n seangkatan dgn nyer lah...

yup sesuai untuk ikan2 seangkatan dgn cik Guppy...hehehehe...
tapi besar sikit pun ok...tapi jgn terlalu crowded sgt....
mmg lebar dia 11 cm jer sbb nak letak kat dinding....kalau besar nnt jatuh plak....

DatukM
29-09-10, 04:24 PM
owh gantung saja rupanyaaaaaaaaaa
bagitau awal2 kan senang

eh macam lah mahu beli
:D

tapi minat itu ada

zameer
29-09-10, 04:31 PM
maksud saya pam2 semua itu letak di mana?
concealed dalam dinding kah atau bagaimana?
bagaimana mahu servis itu aquarium?

owh....sorry salah explain...
pump tue letak kat bhgn tepi akuarium (terlindung dari pandangan)
cover depan aquarium tue akan cover pump tue...

nak servis...mudah ajer....
cuma kena tukar 25% air setiap hujung minggu...ikut keadaan air...kalau ok...2 minggu sekali pun takper...
nak kel;uarkan air pakai siphon (sejenis pump tangan)....
pas tue tambah air 25% yg baru (pastikan dah dinyahklorikan)....

sebelum keluarkan air tue...eloklah cuci cermin pakai span cermin yg diberikan percuma jugak...
nnt waktu keluarkan air tue sedutlah habuk2 yg ada...
untuk jaga kulaiti air jgn terlalu banyak ikan...cukuplah 6-8 ekor saiz ikan emas...
10-14 ekor saiz ikan guppy

---------- Post added at 04:31 PM ---------- Previous post was at 04:27 PM ----------


owh gantung saja rupanyaaaaaaaaaa
bagitau awal2 kan senang

eh macam lah mahu beli
:D

tapi minat itu ada


hehehe...tak beli pun takper...
boleh bg komen apa yg patut.....

Atmi_Raniya
29-09-10, 04:45 PM
saya pun berminat gak sbb tak jumpa lagi akuarium jenis tu. tapi kalau build in lagi cantik kan.

mungkin utk rumah baru esok2 nanti boleh la, sekarang umah aptment tak sesuai rasanya, sempit

zameer
29-09-10, 04:48 PM
kat apartment pun ok....mmg payah nak jumpa kat negara kita nie...
dia special design sikit...kalau nak buat sendiri takut finishing plak tak comel...
aquarium nie dia ada mould dia sndiri...buat kat kilang...

Adreen
29-09-10, 08:14 PM
wah lawaaa
tapi kene mentenen setiap minggu
kene upah maid la camni

flash
30-09-10, 01:32 AM
bleh bela kura2 tak

zameer
30-09-10, 07:58 AM
wah lawaaa
tapi kene mentenen setiap minggu
kene upah maid la camni

setiap minggu tue cuma cadangan ajer...
especially saper2x yg nak convert to sea marine...
paling minimum sebulan sekali.....

---------- Post added at 07:58 AM ---------- Previous post was at 07:52 AM ----------


bleh bela kura2 tak

kura2 pun sesuai jgk....
saiz 2 kaki panjang sesuai untuk bela kura2...
actually nak letak lobster, ketam...semua boleh....
tapi saya xder ilmu sgt nak bela haiwan exotic nie...
nnt kalau mati rugi plak....
hehehehe

finyz
30-09-10, 08:22 AM
eh menarek nye.

aritu ade plan nk beli aquarium gak.
tp yg camni : (tp takde la beso gedabak cmtu)
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/hs303.ash2/58313_1551839283332_1455642829_1409193_254515_n.jpg

tp agak mkn space la kn.
lg2 tuk rumah kecik.

so klu gantung kt dinding,
sepp space + leh penuhkn ruang kosong.
bijak~

ade tak kt mane2 kedai,
nk tgk dpn mata lah.

eksp
30-09-10, 08:33 AM
aku rasa akuarium yang mamat tuh promote lagi kecik la finis...

akuarium tuh boleh bela ikan guppy dan ikan emas je...

akuarium yang ko cakap, siap boleh bela ikan piranha sekali

:p

zameer
30-09-10, 10:05 AM
hehehe....bapok beso gambar akuarium finyz tue....
xder jual mcm tu...
saya pnya akuarium kecik ajer....
saiz 2 kaki panjang (590x110x325mm)
saiz 4 kaki panjang (1200x110x445mm)
kalau yg besar lg mmg ada tapi xavailable skrg.....nak kena order...
harga plak mahal...

Adreen
30-09-10, 10:10 AM
sea marine tu ape lak bang?
pakai air laut ke?

MukH
30-09-10, 11:03 AM
yg finyz tunjuk nih....nmpk mcm partition tank....utk umah besar ok laa....aku minat gak nk wat...xpun build in...tp kena hack dinding skit laaa...

marine setup leceh n x sesuai kot kalo nk pakai yg jenis gantung camni...marine ni bnyk sgt equipment nye....same goes to planted tank....

kuden....marine setup ni kena air garam gak....garam khas tuk marine tank....ko kena wat air masin tuk marine setup....leceh skit laa...

DatukM
30-09-10, 11:06 AM
marine setup kalau mahu proper mau cecah five figure
member saya ada setup
very the high mentenen

kalau buat di aquarium tergantung ini
alamat bangun pagi esoknya innalillah lah nemo fish itu

DarkEmperor
30-09-10, 11:25 AM
nak sea marine kene pakai duet lebey woooo....
plus kene banyak luangkan mase...

tapi kalau ade kat umah memang cun tahap gaban lah...

flash
30-09-10, 12:57 PM
huh nak kena simpan duit ni. cun gak. cuma nak cari loc. yg sesuai

TiQ
30-09-10, 01:46 PM
paksu aku ada buat benda alah ni..x cecah ribu pom
homemade punya
ada di dinding aquarium
meja aquarium ruang tamu
lampu aquarium
nak tgk dtg rumah ai. ;)

zameer
03-10-10, 12:43 PM
actually saya ada setup satu blog utk kekawan semua...tapi tue lah nak iklan kat sini tak bole kan...saper2 nak tgk leh email saya azmeer_01waz@yahoo.com leh jgk komen2 apa yg patut

ChEf_N|3aM
03-10-10, 02:53 PM
ala url blog bleh letak kat profile ko... nanti senang org nak klik

zameer
05-10-10, 04:26 PM
saya dah letak kat profile saya...kpd kawan2 leh la usha2...

chunli
05-10-10, 04:30 PM
uishh cung nye :cintan:

ltak dlm blk bes gak tayah g akuaria klcc.. :ayam:

gmba dari side view ada tak?

nk tgk klo dari tepi rupa nye guane..

.

zameer
05-10-10, 05:02 PM
uishh cung nye :cintan:

ltak dlm blk bes gak tayah g akuaria klcc.. :ayam:

gmba dari side view ada tak?

nk tgk klo dari tepi rupa nye guane..

.

insyaAllah nnt saya letak dalam blog,.....

chunli
05-10-10, 05:03 PM
okai

pahtu kasi update yeah

maceh

.

avicenna
06-10-10, 10:58 AM
ni mounted ke masuk dlm wall ?
sbb tak nampak side , mcm kat dlm dinding plak.

gamba side please :D

kazhared
06-10-10, 01:02 PM
Kalau pun saiz kecik, bila dah tambah air dengan pump semua tak berat ke?

Takut jatuh berderai je...........

zameer
06-10-10, 04:09 PM
aquarium nie just mounted on wall dan bukannya letak dalam wall...so tak perlu nak tebuk atau major renovation...
cuma nak kena tebuk lubang screw ajer...
actually mmg design untuk tampung berat aquarium + air dlm tue..
untuk saiz 2 kaki total berat : 8.4 kg
untuk saiz 4 kaki total berat : 27.5 kg
gambar leh tgk kat blog saya...
cuba check profile saya...

ChEf_N|3aM
06-10-10, 08:28 PM
agak2 model keta mainan bleh letak tak? aku xnak letak ikan...

perangai
07-10-10, 12:07 AM
oh... kalau wall mounted tu jenis gantong je agak terseksa jugak ah ikan tu tempat dia sempit...... ingatkan tebok dinding biar akuarium dalam dinding

zameer
07-10-10, 12:20 PM
boeh ajer nak letak tapi lebar cuma 11cm ajer...

---------- Post added at 12:20 PM ---------- Previous post was at 12:19 PM ----------


oh... kalau wall mounted tu jenis gantong je agak terseksa jugak ah ikan tu tempat dia sempit...... ingatkan tebok dinding biar akuarium dalam dinding

tak sesuai untuk ikan besar...ikan kecik ajer...atau ikan leper mcm ikan bawal...:-)

zameer
07-10-10, 04:46 PM
boleh jgk kalau nak tahu serba lanjut kat forum cari.com.my...kat situ ada kwn saya citer pasal akuarium nie jgk...and ada gambar..
http://mforum1.cari.com.my/viewthread.php?tid=500263&extra=page%3D1&page=4

chunli
07-10-10, 04:56 PM
ooo oke..
bleh nmpk dh lebar dia..

http://farm5.static.flickr.com/4125/5058876639_52c7cfb0f5.jpg

mmg btol2 utk ikan kicik2 laa..

eh nice lar plak ek :cintan:

tringat ikan laga belaan T_T

letak dlm balang kat opis..

abeh ramai biseng kata gua seksa ikan yg bahagia ittew :wahaha:

.

Lang
07-10-10, 08:02 PM
XD tak rajin guwa nak tukar air...

zameer
08-10-10, 08:32 AM
ooo oke..
bleh nmpk dh lebar dia..



mmg btol2 utk ikan kicik2 laa..



eh nice lar plak ek :cintan:

tringat ikan laga belaan T_T

letak dlm balang kat opis..

abeh ramai biseng kata gua seksa ikan yg bahagia ittew :wahaha:

.

hehehehe...jgnla letak ikan besar2....sian kat dia......
kalau setakat ikan emas ok la....

---------- Post added at 08:32 AM ---------- Previous post was at 08:27 AM ----------

Cara-cara maintenance juga agak mudah kerana tidak perlu menurunkan akuarium tersebut ke bawah. Apa yang perlu dilakukan ialah menyedut 25% air dan di tukar dengan air baru yang telah dinyah klorin (dapatkan anti klorin di kedai akuarium) paling minimum sebulan sekali. Tidak di galakkan untuk menukar semua isipadu air untuk mengelakkan keseimbangan kandungan mineral air. Oleh itu, semua barang-barang untuk maintenance seperti grass clip, siphon (sejenis penyedut air), pembersih cermin akan di beri percuma. Untuk mengekalkan kulaiti air ikan yg disyorkan adalah ikan kecil yg cantik yg boleh didapati di kedai akuarium dan tidak perlu terlalu sesak eloklah kalau cuma 6-10 ekor shj.

avicenna
08-10-10, 03:06 PM
brape harga ? model A / model B
kalau beli , installation included tak ?
kalau ade contoh design , bole la jugak nak tengok :D

zameer
08-10-10, 04:17 PM
brape harga ? model A / model B
kalau beli , installation included tak ?
kalau ade contoh design , bole la jugak nak tengok :D

harga bwh RM1k
kalau nak tgk boleh...encik kat area mana
actually ada kat area bangi n JB jer...
kalau jauh payah jgk nak tunjuk real pnya...
installation boleh pilih nak pasang sendiri...
actually nak tebuk lubang screw jer...
bole bg email tak nnt saya email lebih lanjut...
atau email jer kat saya azmeer_01waz@yahoo.com

chunli
08-10-10, 05:14 PM
kalo kat bangi bleh tlg install kan ke

.

zameer
11-10-10, 08:58 AM
kalo kat bangi bleh tlg install kan ke

.

boleh2x...no problem..
actually ada sorang agen kat seksyen 5 bangi....
leh contact che zaid 0172003102
leh dtg tengok2x dulu...
kalau berkenan baru amik....
actually harga sekarang tengah promotion...
saiz besar RM850 (tak termasuk install, brg hiasan, penghantaran)
saiz kecil RM400 (tak termasuk install, brg hiasan, penghantaran)
cuma tambah RM50 each untuk install, hiasan, ataun penghantaran

paNavia
11-10-10, 03:12 PM
nice jugak..
kat bangi ada ek..
cuma part maintenance tu je yg kurang rajin sket

chunli
11-10-10, 07:29 PM
ok thanks atas quick respon hehe..

bleh tahan price..

nnti usha..

bela haiwan memerlukan kekuatan dan pesediaan utk kehilangan haiwan tersebut ><

.

emy
11-10-10, 07:44 PM
tak brape paham cara nak cuci/maintenance tu...
kat umah ada aquarium yg biasa je..
tu pun mak yg tukar air.. tengok dia sedut manual kat getah air..then air pump kuar lah..
camtu jugak ke cara tukar utk aquarium kecik ni?

zameer
12-10-10, 07:56 AM
tak brape paham cara nak cuci/maintenance tu...
kat umah ada aquarium yg biasa je..
tu pun mak yg tukar air.. tengok dia sedut manual kat getah air..then air pump kuar lah..
camtu jugak ke cara tukar utk aquarium kecik ni?

lebih kurang mcm tue la...
tapi dah di permudahkan dgn penggunaan siphon...sejenis penyedut air yg di beri percuma...
paling minimum sebulan sekali...bergantung kpd kualiti air...
tapi jgn tukar habis nnt tak balance plak air dlm tue then ikan akan merana..
cuma tukar 25% (agak2) dan gantikan dgn air baru 25% tapi pastikan air yg baru nie dah dinyahklorinkan...cari satu anti klorin kat kedai akuarium...
mcam tue lah maintenance dia...
dan yg penting tak perlu tanggalka aquarium...sbb pipe siphon nie panjang./..

---------- Post added at 07:56 AM ---------- Previous post was at 07:49 AM ----------


brape harga ? model A / model B
kalau beli , installation included tak ?
kalau ade contoh design , bole la jugak nak tengok :D

design boleh tengok di profile saya...bhgn website

zameer
19-10-10, 07:56 AM
gambar pemasangan latest boleh di tengok di forum cari...
atau blog saya..
http://mforum1.cari.com.my/viewthread.php?tid=500263&extra=page%3D1&page=5

zameer
11-11-10, 03:19 PM
terima kasih kepada yg berminat...
sila layari blog saya

zack_serdang
11-11-10, 04:28 PM
harga dia takder la gila2x sangat....hehehehe..
tue la nak survey brp harga yg org sanggup beli....
brg nie saya bawa dari oversea....
harga bawah RM1000....
kalau market kat malaysia nie mmg gila2 org letak harga sampai RM4+++ pun ada...
saya cuma nak tolong kawan2x yg mana ada nak renovate rumah ker...
so nampak style sikit umah kita kan...
actually saya beli untuk pasang kat umah saya...
tapi untuk menjimatkan kos terpaksalah saya beli bnyk and bawak pakai kapal....
kalau nak beli sebiji jer mmg mahal sbb ada duti import, sale tax, kos flight lg...
tue saya beli lebih....
pada saper2 yg berminat leh la nak email saya azmeer_01waz@yahoo.com


boleh2x...no problem..
actually ada sorang agen kat seksyen 5 bangi....
leh contact che zaid 0172003102
leh dtg tengok2x dulu...
kalau berkenan baru amik....
actually harga sekarang tengah promotion...
saiz besar RM850 (tak termasuk install, brg hiasan, penghantaran)
saiz kecil RM400 (tak termasuk install, brg hiasan, penghantaran)
cuma tambah RM50 each untuk install, hiasan, ataun penghantaran


saya ade skit pening ngan statment neh..huhuhu..kiranye saudara zameer memang bisnes jual akuarium ni la ea? siap ade pasang ejen lagi huhuhu..
bukan sambil2 la ni.. ermm.. any way yg ni aku gugel2 macam canggih skit kot.. ---------------> https://www.thewallaquarium.com/wall-aquarium,wall-aquariums,aquavista-wall-aquariums.php

zameer
26-11-10, 03:09 PM
hehehe...bukan la agen besar...
member2..
actually saya kat johor....
so suh member sorang kat kl..
sng nnt saper2 nak tgk kat kl...
kpd kwn2 lain...sila2 la lawat...
nak tolong kawan2 jer...
bkn apa..kalau beli sendiri bnyk kos mcm
kos kastam, agen, cukai kerajaan...\
saya dah reduce kan sume kos2 tue

zameer
04-12-10, 08:59 AM
promotion still there

zameer
22-12-10, 11:53 AM
ingin melihat ikan berenang2 di dinding/wall rumah anda...
inilah masanya

k3mb0j4
06-01-11, 03:12 PM
wah menarik ni....
kalau pasang kat rumah mesti nampak moden kan...

helmi
18-03-11, 09:22 AM
aku berminat...umah aku area semenyih nk contact sape nanti?
ada frame corak lain x selain dlm blog ko tu?