PDA

View Full Version : [Serius]Rotan - adakah masih relevan dlm mendisiplinkan anak-anak?



morpheuzneo
02-11-10, 09:41 AM
http://blogs.straitstimes.com/assets/2008/11/6/ln-canes.jpg?1225951377


Aku nak tanya pada korang yg mempunyai anak2 yg dah meningkat dewasa., dan korang2 yg masih bersekolah.. atau muda lagi... dlm keluarga korang - adakah rotan masih relevan dlm menjaga disiplin dalam keluarga?

aku sekadar tanya - sebab aku tgk skang, kat skolah.. cikgu dah takut nk rotan anak murid., kt rumah .. mak bapak pun ramai yg takut dgn anak2.. nak mintak anak buat itu ini .. siap nak kene nego dan pujuk macam2 pada anak2..

jadi.. aku tgk .. anak-anak macam naik lemakkk.. , di depan orang.. dlm majlis.. mereka tak menunjukkan tingkahlaku yg elok..dan mak bapak pun.. macam tak reti nk handle anak mereka kt majlis dan publik.

jadi.. timbul persoalan.. dlm zaman skang ni.. rotan dah tak relevan ke? bukankah dlm islam pun pernah aku dengar satu nasihat - pukul lah anak2 mu.. selagi tidak mencacatkan mereka. kalau tak sembahyang.. tegur.. kalau tak dengar pukul..

tapi skang.. kalau pukul anak.. kang masuk teledera.. ? mak bapak pulak kene tuduh.. mendera anak.. ?

pelbagai kempen oleh jabatan kerajaan yg dulunya di pimpin oleh pompuan2 andartu yg tak kawen .. tak punya anak.. tapi hanya tau membuat dasar.. yg menyusahkan ibu bapak akhirnya.. membuat ibu bapa serba salah.. dlm dilema bila mendidik anak zaman ini.

Tak di tegur.. mata sakit, di tegur di ajar.., ada pulak yg mereport.. kata mendera.

Tgk kes artis apa baru ni., kes dia tampar anak dia aje.. sebab anak dia kurang ajar dgn dia.., aleh-aleh.. dia pulak yg masuk ke dalam .. kes dera anak! aku baca berita tu penuh rasa disgusting.. bertanya pada diri sendiri..! generasi apa yg sedang kita keluarkan ni? generasi.. manja? lembik? semua cakap anak perlu nk turut?

berikan pandangan anda.. dari sudut :

1. anda ibu bapa.. yg punya anak sedang membesar.. cabaran anda.. dan pendapat anda.

2. anda anak2 yg masih tinggal dgn ibu bapa.., atau telah berpindah keluar.. dan cara ibu bapa anda mendisiplin kan anda dulu dan sekarang.., adakah bapa anda tegas.. menggunakan rotan atau apa cara lain utk mendisiplinkan anda.. ,

terima kasih.

chunli
02-11-10, 09:52 AM
kalo kes camni.. camne plak eh? http://www.sinarharian.com.my/selangor/content/story8356003.asp ..

budak dajah 1 kne rotan sampai lebam..

budak tu takut kena marah ngan parents.. dia buat senyap je. tp kantoi gak la time bapak dia nak mandikan dia.. nmpk lebam abes kat punggung..

sampai pobia dengan cekgu.. huu..

tak tau la kot rotan tu masih baru sbb tu lebam..

ntah?? tak pnah kne rotan .. >< ..

.

ChEf_N|3aM
02-11-10, 09:56 AM
aku salahkan cartoon kat astro tu... banyak adengan buruk dalam tu.... bukan bawak teladan yang baik pun...

sehari suntuk aku dok layan cartoon dengan anak2 buah aku... memang x sesuai laa.. tapi nak buat cammane... kang tukar channel... budak2 marah plak aku... haha

Kuro-Obi
02-11-10, 09:58 AM
masa dulu, mak ayah aku didik dengan tegas...

bukan sentiasa tegas, tapi bila anak2nya ada buat silap je la.

tegas tak semestinya dengan rotan.

dengan suara yang tinggi pon dah ok.

sekang dah besar, takde dah marah2 tu sume..

sebab dah boleh fikir sendiri.

zaman sekarang, budak2 terlalu dimanjakan..

tengoklah kat sekolah, cikgu pon dah tak boleh guna rotan.. terlalu manja.

sedangkan, zaman persekolahan adalah waktu yang terbaik untuk bentuk budak2 tuh.

begitu juga dengan peranan ibu bapa dirumah.

melentur buluh biarlah dari rebungnya...

xamel2001
02-11-10, 09:58 AM
Parents aku tak pernah rotan tapi mmg dari kecik dah didik dgn disiplin tinggi. Ayah polis maa... :D.

Juniors aku kadang2 kena jugak tangan tapi mungkin tak rotan la kot. Takat ni, Alhamdulillah, well behave jugak masa pegi menziarah, hadir majlis, etc. Kalau pegi shopping tu, ok la... takde lak merengek nak mintak beli toys. Kalau kitorg cakap tak boleh, diorg understand.

Cuma skrg aku agak concern sbb kadang2 anak2 pickup perangai yg tak elok... especially bila jumpa dgn geng2 sedara-mara yg parents main lepaskan aje anak tu nak buat apa2. Dgn current situation, aku kadang2 risau jugak bila diorg biarkan anak2 diorg ni bawak anak aku keluar rumah tanpa adult supervision. Bila aku pegi perhatikan diorg main2 kat luar, mula la keluar suara2 yg kata aku ni over-protective.

Aku rasa sometimes parents have to say 'NO' kepada anak2. Dan parents pun kena ada ketegasan bila mendidik anak. Sometimes aku tgk certain parents bila kat majlis anak2 buat perangai akan kata "Uncle/Aunty, tolong marah budak ni". Aku rasa cara ni tak proper. Anak akan nampak parents takde authority bila di luar rumah.

DarkEmperor
02-11-10, 09:58 AM
i miss the time when my parents cakap kat cikgu mcm neh...
"cikgu, kalau si aizat ni buat salah, rotankan aje..."

bai de wei...
aku tgk 2 org adek aku yg last...
kehidupan diaorg tanpa rotan...
agak naek lemak lah....

suh mandi pon susah...
aku dulu sebelom kol 7 mesti mandi...
pastu pas semayang maghrib ngaji...
then 8.30 / 9.00 mesti belajar sampai kol 10...
no TV...
TV padam...

ingkar 1 of that rotan... :|
kini adek aku dah xde dah camtuh....
mak bapak aku dah penat agaknyer...

taim sekolah dulu result peksa pon kene rotan unless ko dapat score 100....
meaning kalau result aku dapat 98/100...
2 rotan kat tapak tangan... :|

bile piker2 balek no wonder taim sekolah aku dulu selalu dapat 100... =))

morpheuzneo
02-11-10, 10:00 AM
aku dh tengok berita yg chunli post kan - inilah realiti ibu bapa sekarang., anak tak boleh di usik..! besar kah lebamnya? pada mata aku.. hanya ibu bapanya yg memperbesar-besarkan cerita..! macam nak mati anak nya kene rotan.

Orang tak pernah kene rotan mmg tak tau - bila kena rotan. memang akan ada kesan. Lebam tu mesti ada.. dan akan ambil masa 2-3 hari utk hilang. Kalau orang tua2.. dulu2.. lepas bapak belasah.. mak yg akan sapu minyak atau tuam.. bagi cepat hilang bekas rotan.. di samping memujuk hati yg sedang rawan..! ibu akan berkata pada anak nya "itulah kau.., mak dah cakap.. jgn buat..kau buat jugak nak., kan dah kena dgn bapak kau..! udah laa.. lain kali dengar laa kalau ibu tak bagi tu.. adalah sebabnya..! kalau bapak kamu larang tu.. jgn laa berani-berani buat.! "

gitu laa aku dulu.. kalau kena belasah dgn bapak aku.! atau mak aku.., memang lepas tu.. datanglaa kesian dia.., tgk anak tu sakit.

~~~
so jawapan kepada soalan chunli di atas - cikgu tu wajar jer rotan budak2 tu.. supaya lain kali dia dengar cakap dan kenal rotan .. kementrian pelajaran pn dah benarkan penggunaan rotan kembali di sekolah kan? cuma cikgu aje yg tak berani nak guna..! takut kes mak bapak macam dlm link yg chunli kasik tu la..! jenis lembik.. bapak dia sendiri pun tak pernah kene rotan kot.. anak esok ada potensi jadi mcm kacang hantu..

AbdullahCheng
02-11-10, 10:04 AM
^

pastu bila anak gagal 'hidup', salahkan cikgu

wat teh hell?

morpheuzneo
02-11-10, 10:09 AM
Cuma skrg aku agak concern sbb kadang2 anak2 pickup perangai yg tak elok... especially bila jumpa dgn geng2 sedara-mara yg parents main lepaskan aje anak tu nak buat apa2. Dgn current situation, aku kadang2 risau jugak bila diorg biarkan anak2 diorg ni bawak anak aku keluar rumah tanpa adult supervision. Bila aku pegi perhatikan diorg main2 kat luar, mula la keluar suara2 yg kata aku ni over-protective.



Inilah yg aku risaukan..! kita ni cara didikan kita pada anak2 lain.., tapi bila anak2 kita berkawan dgn anak2 orang tu.. yg mak bapaknya macam anakku sazli.., nak apa pun bagi..! abis keliru anak2 kita..! dia akan balik rumah - ayah.. rumah budak tu best..! nak pegi rumah dia lagi lah..! mak bapak dia cool.., takde nak suruh2 sembahyang pun.. takde nak paksa2 kene makan sayur.. takde pun limit nak main game ke.. main komputer ke. ! siap ada bilik game utk main ps3 dgn adik beradik diaorang!

aku macam.. what the heck..! abis keliru anak-anak aku.! udah laa aku mmg tak berkenan tgk pesen kawan2 nya tu.. dan barangan2 mewah yg mereka ada.! bukan mendengki.. tapi pada aku tak elok utk perkembangan budak2..

eh... dah terlari tajuk..! tapi .. aku masih rasa rotan tu masih relevan utk disiplinkan anak.! bukan setiap masa nk rotan anak.. itu saiko namanya..! tapi rotan tu sebagai simbol aje..! dulu2 rotan kt rumah aku .. ada tergantung..! takde berani nk usik rotan tu.., nak buat apa2.. mak atau bapak aku jeling aje kt rotan tu.. aku adik beradik dah kecut perut dah..!

adakah aku benci mak bapak aku sebab rotan aku masa aku kecik? tak pun.. malah aku berterima kasih mak abah aku garang dan disiplinkan aku..! tau aje laa hidup di kolumpo.. budak2 tak semenggah .. ramai yg tak jadi orang.., kalau lah takde rotan mereka.. aku tak tau aku jadi apa..

DatukM
02-11-10, 10:10 AM
bapak aku guru disiplin
rotan2 itu perkara biasa

dulu time kat skolah sume budak takot + respek kat dia
sbb dlm keta dia ada rotan besar ibu jari

rotan itu jugakla yg bapak aku gantong kat umah dulu
:D

chunli
02-11-10, 10:16 AM
ada tgk abg sulung rotan anak2 dia..

rotan tu taruk atas almari..

ada skali anak buah ni duk main2 pintu.. bukak tutop bukak tutop buat biseng, da ckp jgn main, main jugak.. da mrh jgn main.. mainnnn jugak lg.. pastu. pap!! kne rotan tgn..

slalu nmpk anak2 laki dia je yg duk kena. anak dara sorg tu mcm tak nmpk plak lg..

tu la kalo degil2 suruh pi mandi apa suma abg sergah ah nk cari rotan. trus dak2 tu takut. kekekkee..

.

Kuro-Obi
02-11-10, 10:18 AM
rotan-rotan kerana sayang..

bukan rotan untuk mendera.

xamel2001
02-11-10, 10:19 AM
Anak2 yg kena rotan akan fikir 2-3 kali kalau nak buat perangai lagi. In fact, ada Westerners yg mula sedar kenapa anak2 'need a good spanking' sometimes.

Ingat tak dulu camne korg takut dgn cikgu disiplin yg ronda kawasan sekolah dgn rotan? Masih ingat lagi tak cara dia 'ambik lajak' sebelum swing sedas kat muntut? Dan ingat lagi tak berapa ramai yg selit buku nota dlm seluar sbb nak 'shield' muntut? :D

Parents yg menggelupur bila anak2 kena rotan ni.... ada yg jenis ingat anak dia 'angelic' sgt... walaupun perangai kat luar rumah lebih kepada 'devillish'. Dan aku rasa kes samseng sekolah yg makin menjadi2 ni... sbb budak2 dah tak takut dgn cikgu - sbb cikgu dah takut nak rotan diorg ni.

morpheuzneo
02-11-10, 10:32 AM
Ingat tak dulu camne korg takut dgn cikgu disiplin yg ronda kawasan sekolah dgn rotan? Masih ingat lagi tak cara dia 'ambik lajak' sebelum swing sedas kat muntut? Dan ingat lagi tak berapa ramai yg selit buku nota dlm seluar sbb nak 'shield' muntut? :D


ingat..mau tak ingat! siap kene pilih lagi.. antara rotan2 ni.. mana satu yg u nak? yg halus. peritnya adoiii..! yg tebal.. mau lebam buntutku..! yang sedang2 udah laa! kene jugak! letak buku teks sains tu.. skali cikgu rotan.. bunyi lain macam..! keluar kan buku! alamak.. kena jugak..:p.., tambah lagi 3 rotan... adoi..

tapi takde pun report polis..! siap boleh jumpa lagi cikgu tu.. ucap terima kasih..!

~~~~

Dalam konteks dlm rumah.. bagaimana? adakah anda rasa rotan perlu di gantung dlm rumah lagi sbagai satu simbol 'tindakan disiplin akan di ambil jika melakukan kesalahan'..

DatukM
02-11-10, 10:33 AM
rasenye budak2 naik minyak skang sbb makpak serahkan bulat2 hal2 mendidik anak kpd cikgu kat sekolah
tapi bila cekgu naik tangan sket mula tak tentu arah
mane budak tu tak naik minyak - mcm tak boleh disentuh plak

dulu masa bole rotan kat sekolah ada plak golongan cekgu yg abuse rotan
tu yg diharamkan tros

nuur82
02-11-10, 10:39 AM
bg aku rotan kena ada n masih relevan masa kini....

anak nakal buat salah bagi jer rotan...tp jgn sampai mati plak anak tu...bagi dia rs sakit skit pastu bg tahu knp kena rotan...biar dia tahu perbuatan tu salah...rotan kena bagi gak...bukan nak dera or lepas kan geram(sbb masa kita dulu pn kena rotan gak) tp bg pengajaran buat anak2...anak2 ni kadang2 bg rotan baru rs takut tak nak buat lagi...

tp klu anak dah masuk umur remaja, rotan dah tak sesuai....bawa masuk bilik ke...bw gi jalan2 makan angin kat luar tu, sambil2 tu ty anak apa masalah....berdampingan ngan anak sebagai sahabat....bg nasihat....n buatlah pemantauan 24 jam...takut anak terjebak perkara tak berfaedah......

lau anak dah meningkat usia ke tua bangka...aku tak pastilah rotan ni sesuai ke tidak lagi...pikir2 sendiri la....

ni bg pendapat aku ler....

morpheuzneo
02-11-10, 10:40 AM
rasenye budak2 naik minyak skang sbb makpak serahkan bulat2 hal2 mendidik anak kpd cikgu kat sekolah
tapi bila cekgu naik tangan sket mula tak tentu arah
mane budak tu tak naik minyak - mcm tak boleh disentuh plak

dulu masa bole rotan kat sekolah ada plak golongan cekgu yg abuse rotan
tu yg diharamkan tros

betul tu..! mak bapak skang PIBG pun tak tau apa tu..! korang ada pegi skolah.. involve? mesti alasan.. takde masa kan? :p.. aku pun.., tapi at least aku jenguk mesyuarat dan aktiviti pibg 2-2 skolah anak aku..

nak serah kt cikgu didik anak boleh - tapi bila cikgu rotan.. hukum anak.. percayalah pada justifikasi cikgu tu..! jgn melenting pulak.. :)

cikgu yg abuse rotan tu .. aku tak tau ler pulak., zaman aku takde.. , pada aku kebanyakan kes abuse oleh cikgu ni.. kadang tu .. ibu bapa yg exagerrate lebih2.. (pendapat aku lah)

kt dlm ni ada cikgu kan.. kita dengar pendapat mereka..

tapi topik aku ni lebih kepada penggunaan rotan di rumah.. :) , boleh laa selit-selit..

---------- kemaskini 02-11-10 10:42 AM ----------



tp klu anak dah masuk umur remaja, rotan dah tak sesuai....bawa masuk bilik ke...bw gi jalan2 makan angin kat luar tu, sambil2 tu ty anak apa masalah....berdampingan ngan anak sebagai sahabat....bg nasihat....n buatlah pemantauan 24 jam...takut anak terjebak perkara tak berfaedah......
ni bg pendapat aku ler....

untuk mak bapak kaya raya bleh laa kot. tapi kalau biasa2 macma kami ni.. masak laa.., tiap kali anak ada isu aje.. kene bawak pegi makan angin..! pegi bali ke.., phuket.... then baru tanya anak .. apa masalah nak? ayah tgk kau ni susah hati aje lately ni.., kau putus cinta?

hmmm.. , lain cara ada tak?

avicenna
02-11-10, 10:56 AM
aku lagi suke anak aku kene rotan dari kene tangan cikgu.....
rotan = utk mengajar
tangan = nak gaduh ke :))

alah.. rotan je , mmg la lebam , taruk minyak , tak lame lagi hilang la.
kalau kene penangan cikgu , tampar ke , hempuk ke , anak boleh hilang respect kat cikgu tu.

tapi kalau rotan , boleh set minded.

DatukM
02-11-10, 10:58 AM
rotan boleh tp bila makin meningkat dewasa esp kat sek men atas dah tak sesuai kot
lebih sesuai diplomasi

chunli
02-11-10, 11:00 AM
skola menengah ade satu cekgu ni suke cubet.

nama cekgu nyonya

sgt legend di kalangan student2 teutama dak2 laki yg slalu kene..

mmg kaw kaww ah kne cubet..

klo baca komen2 kat fb ckp psal cekgu nyonya msti cam kenangan manis je huhu

ok ok. tajuk nya ialah rotan. jgn off topik. kata lili kpd lili.

.

Chuy4 4ng3L
02-11-10, 11:07 AM
me, dulu teruk oo kena rotas as aku ni anak yg sangat ketegaq...
mama rotan, siap ade to be continued...
hanger patah, sambung p amik hanger lain...
then memang berbirat2 lah.. toksah ckp...

tapi tu yg didik aku sampai jadi cam skang..
walaupun takde la baik sangat, tapi dengan degil aku, aku buleh rosak tebabo...
belajar pun tah ke sampai PMR je la kot...

bila mai tang anak2,
aku juga amalkan kerotanan...
cuma tak sekijam mama la.. keh keh
aku rotan in certain part saje.. dan bila mereka buat salah,
then lepas rotan, aku akan explain, why...

part dengan cikgu,
hoh, aku sudah ckp dengan cikgu awal awal lagi..
"cikgu, kalo anak saya buat salah, rotan lah... asal jangan sampai cacat cela sudah.."

aku sangat appreciate cikgu cikgi yang didik anak anak aku.. (walaupun skang ni baru kat PASTI)
cikgu mas tu garang.. dia slalu kata kat aku, saya garang.. slalu budak2 kena marah, maaf ya...
aku sikit pun tak kisah....

dedulu, time sekolah,
penah kena cubit sampai biru...
balik ngadu kat mama...
pastu mama tanya napa cikgu cubit..
er er er... tak siap keje sekolah...
haaa kannn aku plak kena tambah cubittttt
sakit ooooooooo

emy
02-11-10, 11:18 AM
aku tak penah kena rotan..
tali pinggang je..kat bont0t..
mana sakit? tali pinggang ke rotan?

fa|thz|LeR
02-11-10, 11:56 AM
dalam zaman sekarang ni, rotan tu masih relevan. tp apa pun harusla berpada pada n sederhana. jgn sampai ekstrem sangat. kita pun berniat nak mengajar anak anak. biar derang tau apa yg betul n tak betul. bukan sebab setakat ada rotan, so kita pun guna. rotan ni sekali sekala boleh la, especially bila nak budak budak tu betul betul ingat. mcm yg korang experience, bila dah kene rotan, nak buat benda tu lagi pun akan pk dua, tiga, kali. sama la konsepnya.

anak anak zaman sekarang ni, terlalu manja aku rasa. aku mmg takde anak lagi, nak cakap pun tak berani. tp ini apa yg aku tengok di sekeliling aku. ada sesetengah parents tu, kalau anak dia buat apa je kat rumah org, main benda yg tak sepatutnya main, tengokkan aje. bukannya nak cubit ke anak tu, marah ke apa. alasannya, biar la dia nak buat apa, kasi kebebasan. tp kalau dah sampai pasu pecah sumer, tu kebebasan ke? pastu kalau anak tu buat silap ke apa ke, tak sampai hati nak pukul. kesian, kecik lagi. lagi la naik lemak budak tu. buat apa sahaja, nampak mcm nak kene pukul, mula la buat muka comel n nangis tipu. nama pun budak kan.

bab education lak, ramai parents sekarang suka lepas tangan, hantar tusyen, that's it. suruh cikgu ajar. pastu siap pesan, kalau anak sy buat silap ke, pukul la. tp bila budak tu balik rumah, tak follow up pun. tak tanya pun. 100% lepas tangan. pastu expect budak tu pandai. bila tak pandai, blame cikgu yg tak pandai mengajar. n bila sampai bab camni, ramai parents skang tidak menitikberatkan agama. hantar mengaji pun berkira. kalau ngan cikgu tusen, bukan main lagi. ngan ustazah ke ustaz ke, berkiranya. bila didikan agama ada, budak budak selalunya akan lebeh appreciate parents. sbb secara tak langsung didikan agama tu akan ajar anak jadi budak yg baik, n membantu anak anak dengar ckp mak bapak. hati budak budak pun lembut je bila selalu mengaji.

experience aku parents aku besarkan aku, kena pukul tu, aku sorang je kot dlm adik beradik aku yg kena. bila time adik adik aku, parents aku pun dah makin berumur, n tak larat kot. so aku la yg sambung jadi singa tu. tp aku kena pukul pun sbb aku dapat no 16. hahaha. kesian kan. ehehe. lepas tu terus insap dah. tak main main. kat sekolah rendah lak, cikgu kelas aku cikgu disiplin. so setiap pagi isnin, akan ada budak berderet beratur tunggu turn utk di rotan dalam kelas. aku selalu pk, apsal la derang ni jahat sangat sampai kena rotan. which aku rasa somehow perasaan tu dtg sbb ada didikan agama. bukanlah aku kata org lain takde didikan agama. tp background family aku mmg menitikberatkan didikan agama. penggunaan rotan, jauh sekali. ayah aku bukanla jenis pukul anak anak. n islam tu sendiri aku rasa memupuk rasa kasih n sayang pada parents, which sekaligus membuatkan anak anak patuh ngan parents.

sekian, dr aku yg takde pengalaman mendidik anak anak. hehehe. mendidik adik adik shj. hehe.

Adreen
02-11-10, 12:03 PM
aku bukan setakat rotan
buluh, penyapu, getah paip, kayu, paip besi, sebut je lah sumer dah penah kene
parut pon ada sampai skang

aku tgk adik bongsu aku kene manja sgt ngan mak ngan abah
agaknya masa dpt adik aku tu mmg mak talarat dah kot main kejar2
dulu ngan aku ngan adik aku slalu men hambat2 ngan rotan =))
sampai kitorg sorok rotan, mak beli standby sorok :D
adik bongsu aku ni, sebaya ngan DE
tapi pinggan sendrik tak reti basuh
tinggal je dlm sinki
baju tak erti basuh tak reti gosok
bukan malas
tapi mmg tak reti
masa dok hostel dulu hanta dobi
camne la nak hidop ntah
tak penah rasa susah

aku kecit2 darjah 1 kalo basuh kasut tak bersih je, mau melalak riuh satu taman la kene pukul mcm org kene
dera
hasilnye, ada jugak (bukan sumer) yg mak ajar tu sampai skang otometik aku buat

aku stuju la pukul ni mmg kasik disiplin tapi
setakat sebagai punishment, atau kdg2 sebagai coercion untuk anak2 blaja dan disiplin

MUfanz
02-11-10, 12:09 PM
masing2 buat karangan ha....
takut kena rotan dgn mop eh..?


aku tak tau nak ckp apa...
mungkin lain org lain pendekatan dalam mendidik anak dia...
ada yg dimanja2...dah besar baik budi pekerti pandai berdikari plak
ada yg dipukul dibelasah....dah besar tak jadi apa2 pon....

fa|thz|LeR
02-11-10, 12:10 PM
aku ada masa senggang, aku taip la panjang. hahaha.

ejai
02-11-10, 12:27 PM
rotan atau sewaktu dengannya tetap revelan sampai bila-bila,
sayangkan anak ditangan-tangankan...

nabi pun cakap,
simpan rotan dalam rumah (aku pun tak berapa ingat)

tp aku tak pakai rotan,
pakai hanger, kengkadang pelempang.

morpheuzneo
02-11-10, 12:30 PM
aku bukan setakat rotan
buluh, penyapu, getah paip, kayu, paip besi, sebut je lah sumer dah penah kene
parut pon ada sampai skang

aku tgk adik bongsu aku kene manja sgt ngan mak ngan abah
agaknya masa dpt adik aku tu mmg mak talarat dah kot main kejar2
dulu ngan aku ngan adik aku slalu men hambat2 ngan rotan =))
sampai kitorg sorok rotan, mak beli standby sorok :D
adik bongsu aku ni, sebaya ngan DE
tapi pinggan sendrik tak reti basuh
tinggal je dlm sinki
baju tak erti basuh tak reti gosok
bukan malas
tapi mmg tak reti
masa dok hostel dulu hanta dobi
camne la nak hidop ntah
tak penah rasa susah

aku kecit2 darjah 1 kalo basuh kasut tak bersih je, mau melalak riuh satu taman la kene pukul mcm org kene
dera
hasilnye, ada jugak (bukan sumer) yg mak ajar tu sampai skang otometik aku buat

aku stuju la pukul ni mmg kasik disiplin tapi
setakat sebagai punishment, atau kdg2 sebagai coercion untuk anak2 blaja dan disiplin

haaa.. ada pun yg kecik2 macam aku gak! :p..

kasut tak bersih.. kene baling.. kene belasah lagi.! adoi.., last2 takde dah kasut aku tak bersih..

anak2 aku skang? dah skolah menengah aku suruh basuh kasut.. muka muncung.. tak reti basuh kasut..! bibik yg buat.. ! bila aku bising .. buat kejap.. pastu .. pass balik kt bibik.

~~

Tapi aku , aku aje yg kene teruk.. adik2 aku yg lain agaknya sebab diaorang pompuan kot.. manjang selamat!

hasilnya.. bila masuk hostel - aku laa yg baju paling bersih..! walau pun takde dah mak aku nk belasah aku ..! kasut aku lah yg tahan lama..(sebab aku bilas betul2) ..

anak aku masuk hostel? - baju .. kasut.. semua kene ambik hujung minggu..! masa tu nenek dia ada.., waa.. every weekend ada orang datang.! aku pun datang jugak.. sbb aku tau.. dia mmg tak angkat port.. benda2 ni!

~~~

time aku .. aku susah nk disiplin kan anak.. sbab ada nenek dia..! kalau aku start ambik rotan ke.. tali pinggang ke.. wah.. nenek dia dulu kedepan..! "haaa.. kalau nak pukul.. pukul chek ni dulu! chek yg bela dari kecik.. cari merah.. , senang2 nak pukul2.. ! "

apakah? abis aku? bukan anak tu datang dari aku ke? malas aku nk gaduh..! tapi anak2 suka laa.. selamat..! dan naik lemak lagi..!

at least.. aku macam.. redha laa., keadaan.. tak semuanya dalam kawalan aku.. ada benda yg aku tak boleh nk kontrol 100%...

aku memantau aje lah perkembangan anak2 aku.., tapi kalau ada benda yg nk kene betulkan.. aku tetap akan intervene.. cuma cara aku tak sekeras biasa lah.. walau bagaimana aku nak assert authority aku pun..

~~

skang aku rasa.. nk introduce balik rotan.. kt rumah aku..! :p.. bukan utk dera.. tapi utk dia kenang rotan tu ada.. , menanti utk belakang dia.. kalau dia berani nk nakal.. onar.. atau bukan-bukan..

salah kah?

sweethoney
02-11-10, 12:40 PM
teringat masa aku budak2 dulu..wp aku perempuan..mmg tak lepas kena rotan dek ayah..aku dan abang aku..sbb yg tertua..ayah aku dulu2 mmg garang so kalo tak dengar cakap,degil atau tak buat keje sekolah..mmg rotan ah jawabnya..tp beza cara kat mana rotan tuh hinggap..aku biasanya kat kaki..abang aku kat punggung..rotan plak sedepa panjang..aku tgk pun seram...adik2 aku yg 2 org tuh kena jugak rotan cuma tak sesadis kitaorg..sikit2 je..mungkin ayah aku pun dah tua dan letih nak pukul2...itu belum masuk lagi dibiarkan diluar sbb balik rumah maghrib..duduk ah melangut kat situ sampai mak ayah bukakan kunci pintu...pastu kena lagi sedas rotan..haha..pastu malam mmg kena study..tutup tv..kebetulan aku dan abang aku ada exam penting..kena tuisyen dgn ayah...salah sikit jawab alamat tgn atas kepala lah atau kena sergah...dulu2 mmg terasa seksa jiwa dan raga..tp sekarang bila diingat2kan kelakar plak..sbb didikan mak ayah lah camnilah menjadikan aku dan adik beradik orang dlm erti kata yg sebenar

so pendapat aku..rotan masih lagi relevan utk disiplinkan anak2..masa aku form 5 ada je classmate lelaki kena rotan di depan kelas sbb merokok..takde plak parents diorg datang ke sekolah komplen ke hapa..boleh rotan cuma berpada2lah dgn niat utk mendidik

DarkEmpress
02-11-10, 01:29 PM
bg sya rotan kena ada dlm umah....
kitorang kecik2 dulu semua merasa kena rotan kecuali 2 adik ke bwh.....
dua2 tuh pompuan & abah pon makin berumur...
rotan dah x wujud dlm umah masa bdk2 nih...

mmg la lebam kena rotan...
tpi kita jdi takut nak ulang lg perangai nakal tuh.....
yg kena ikat kat tgh2 umah pon ada...
sbb nakal sgt....
tpi tu je cara nak bg bdk2 nih igt...

kalo mak pulak suka cubit kalo x reti dok diam...
lebih2 lg kalo kat umah org...
agak2 x dpt nak cubit time tuh blk nanti siap la...

TiQ
02-11-10, 01:35 PM
masih releven guna rotan neh...

asalkan budak yang di rotan faham kenapa dia dirotan
org dulu-dulu rotan anak..anak tu trus diam dan dgr arahan.

skrg ni jangan harap ler...ada mak bapak yang baru nak start rotan anak...mahunyerr anak tu masuk bilik hempas pintu macam nak tercabut.kuat melawan bebudak skrg...

Humairah
02-11-10, 02:25 PM
kalau anak jenis ok...tak perlukan rotan...
tp jenis liar@ nakal susah mendengar kata dan nasihat biasa tak jalan...relevan la rotan.......sbg pengajaran

p/s; aku sendiri tak pernah kena rotan/pukul.....abg2 n kakak merasa la jugak.....mungkin sbb abg2 n akak aku dah behave jd aku lak tak banyak songeh.......mengikuti jejak dorang....

anak2 sedara aku kena bantai je dgn hanger/rotan.......oleh abg2 ku......tp aku rasa anak no 5-6 @ bongsu mesti jd cam aku......selamat....sbb yg atas2 dah behave......:D

ERFi
02-11-10, 02:31 PM
Bapak wa dulu die karate tengkuk je terus.

perangai
02-11-10, 02:58 PM
aku dulu slalu kena rotan dengan cikgu.. aku tak report..sebab aku menginsafi.. wargkhagkhaghkagah konon

treec00l
02-11-10, 03:13 PM
anak aku baru 1 tahun 3 bulan.

mase umur die 4 bulan, aku dah beli rotan 1.

DarkEmperor
02-11-10, 03:20 PM
owh aku tetibe teringat dulu kecik2 aku wat perangai x senonoh taim pegi umah org laen...
bapak aku diam je...
otw balek pon ok lagi...
sampai je kat rumah...
hambek ko penangan rotan....

sejak tu aku jadi org yg berakal sket kalau gi umah sesape... :|


hopefully anak aku esok xde la dimanje dek nenek n atok dia...
but seriously kebarangkalian tuk mak bapak aku manjakan adalah 0%...
seriously...

flash
02-11-10, 03:29 PM
rotan mb langkah terakhir sblm digantung sekolah krn kesalahan murid. relevan cuma dikhuatiri akan mnyebabkan luka, lebam krn perbuatan tersebut. dah timbul kes lain plak nanti.

MukH
02-11-10, 03:32 PM
rotan....kena ade...in fact kt umah aku pun ada skang ni tuk ajar bebudak tu....kadang tu bukan ape.....pegang je pun...dah meleleh air mata...kekeke...

Chuy4 4ng3L
02-11-10, 04:17 PM
haaa.. ada pun yg kecik2 macam aku gak! :p..

kasut tak bersih.. kene baling.. kene belasah lagi.! adoi.., last2 takde dah kasut aku tak bersih..

anak2 aku skang? dah skolah menengah aku suruh basuh kasut.. muka muncung.. tak reti basuh kasut..! bibik yg buat.. ! bila aku bising .. buat kejap.. pastu .. pass balik kt bibik.

~~

Tapi aku , aku aje yg kene teruk.. adik2 aku yg lain agaknya sebab diaorang pompuan kot.. manjang selamat!

hasilnya.. bila masuk hostel - aku laa yg baju paling bersih..! walau pun takde dah mak aku nk belasah aku ..! kasut aku lah yg tahan lama..(sebab aku bilas betul2) ..

anak aku masuk hostel? - baju .. kasut.. semua kene ambik hujung minggu..! masa tu nenek dia ada.., waa.. every weekend ada orang datang.! aku pun datang jugak.. sbb aku tau.. dia mmg tak angkat port.. benda2 ni!

~~~

time aku .. aku susah nk disiplin kan anak.. sbab ada nenek dia..! kalau aku start ambik rotan ke.. tali pinggang ke.. wah.. nenek dia dulu kedepan..! "haaa.. kalau nak pukul.. pukul chek ni dulu! chek yg bela dari kecik.. cari merah.. , senang2 nak pukul2.. ! "

apakah? abis aku? bukan anak tu datang dari aku ke? malas aku nk gaduh..! tapi anak2 suka laa.. selamat..! dan naik lemak lagi..!

at least.. aku macam.. redha laa., keadaan.. tak semuanya dalam kawalan aku.. ada benda yg aku tak boleh nk kontrol 100%...

aku memantau aje lah perkembangan anak2 aku.., tapi kalau ada benda yg nk kene betulkan.. aku tetap akan intervene.. cuma cara aku tak sekeras biasa lah.. walau bagaimana aku nak assert authority aku pun..

~~

skang aku rasa.. nk introduce balik rotan.. kt rumah aku..! :p.. bukan utk dera.. tapi utk dia kenang rotan tu ada.. , menanti utk belakang dia.. kalau dia berani nk nakal.. onar.. atau bukan-bukan..

salah kah?

aku pun rasa gitu...
tambah2 kalo nak marah anak yg sulung..
ye la, nana tu dari merah ngan nenek...
nenek je la yg betul, sampai ari tu aku gado ngan mak aku pasal benda ni..
hurmmmm cant wait utk kuar dari umah tu... nak didik anak tanpa nenek...

tak salah pun kalo kenalkan anak2 dengan rotan..
cumanye, umo anak ko bukan dah tahap tak lama lagi leh kawin dah?
tak macam dah terlambat ke?

Mitsui
02-11-10, 04:23 PM
kalau rasa macam dah lama jer tak kena rotan..
siap cari pasal lagi sekurang kurangnya dapat hanger baju..

flash
02-11-10, 04:33 PM
tp kalo cikgu yg panas baran x digalakkan menggunakan rotan. ari ni rotan esok lusa sterika plak

DarkEmperor
02-11-10, 05:03 PM
^
^
x perlu la kot sampai terover imaginasi tuh... :|

okla ye aku kolos.... :D