PDA

View Full Version : Yuran pengajian di IPTS



mdfahmie
14-12-10, 05:13 PM
Salam semua.
Anak saya telah gagal dalam peperiksaan semester 1
di UITM kerana masalah peribadi.
Walaubagaimanapun, anak masih menunjukkan kesungguhan
untuk belajar lagi.
Masalahnya, saya kurang berkemampuan untuk menghantar
meneruskan pengajian di IPTS kerana sedia maklum yuran
pengajian terlalu tinggi.
Boleh sesapa maklumkan yuran pengajian diperlukan di setiap
IPTS?
IPTS mana ada January intake?

Terima kasih kerana sudi membantu pakcik.

squall_dx
14-12-10, 05:39 PM
saya tak berapa pasti berapa yuran sebenarnya tapi biasanya mengikut kiraan umum, yuran IPTS lebih kurang 3 kali ganda dari IPTA.

kalau berdasarkan pengalaman kawan saya mengikuti kursus kejuruteraan elektrik di IPTS, jumlah pinjaman keseluruhan menjangkau RM 63,000.

mungkin kene cek tiap2 satu universiti dan berdasarkan kursus jugak kot.

edie_sedgwick
15-12-10, 11:41 AM
kalau dia betul2 bersungguh boleh kot invest utk byr yuran dia - tp dgn condition utk semester 1 sahaja.

sbb kalau dia betul2 ada kesungguhan, dia akan belajar betul2 pastu akan dpt results yg cemerlang. bila results dh cemerlang (cgpa > 3.5), boleh la apply scholarship/convertible loan dr jpa, tnb, petronas, telekom etc

try la apply ipts yg bagus mcm utp, mmu or uniten

tp kalau dia gagal lagi, suruh dia keje or amik kursus teknikal yg dia minat kt ikbn/ikm

kt ipts saya blaja dulu, kos pengajian termasuk living allowance cecah 90k, tp alhamdulillah almost semua penaja yg setelkan

avicenna
15-12-10, 11:53 AM
MMU ... minimum 64k. bile campur lain lain , dekat 100k gak.
kalau takde sponsor , tayah la masuk MMU , takut sangkut ditengah / hujung jalan sbb kene bayar fees dulu baru bole masuk exam / register subjek.

mdfahmie
15-12-10, 12:54 PM
Kalau apply IPTA lagi untuk intake akan datang.Boleh ke? Anak saya cemerlang dlm pelajarannya suatu ketika dulu.UPSR - 5APMR - 9ASPM - 6A, 4BMasuk UITM (Dip Mecha Eng) tapi ada masalah kena tumbuktu yang semangat nak belajar kat UITM da tak de...Masa last exam, buat ala kadar aje supaya terkeluar dari UITM.Plan nak masukkan ke MMU (Jan intake) tapi macam tak mampu aje...Pening kepala pakcik tapi tangungjawab seorang ayah harus dilaksanakanagar anak tidak keciciran.

zamreda
15-12-10, 12:59 PM
salam kepada TS...

perkara ini sama mcm diriku ini....

gagal dlm sem 1 kat uitm...

tapi lpas tu..bermohon utk ke politeknik dan IKm....

ternyata diterima masuk ke poli..dan abis 3 tahun...

dan yang pelik...terjumpa geng2 yng gagal dlm pengajian kat uitm saing masuk ke poli....mmg pelik...:D


jadi klau betullah encik famie ade masalah kewangan...jgn dicuba di swasta...

bepa anak encik fahmie ade?...klau nie tunggal takperlah...ok..teruskan ke swasta

avicenna
15-12-10, 01:24 PM
kat uitm tu sape sponsor ?
kalau belum dapat pinjaman ptptn lagi , boleh apply semula diploma kat mana mana.
kalau dah dapat ptptn , kene langsaikan dulu , baru boleh apply ptptn semula.

cadangan saya adalah apply buat diploma di Institut Kemahiran Mara ----> http://www.ikm.edu.my
kalau SPM ok = 6A 4B , takde masalah kot.

lepas dapat diploma baru la pegi kat U lain. untung buat diploma ni sebenarnye , berbanding buat degree tapi repeat sem.

mdfahmie
15-12-10, 02:54 PM
Untuk Poly & IKM, pengambilan baru bulan berapa?Bulan Jun ye kalau tak silap...

zamreda
15-12-10, 03:04 PM
Untuk Poly & IKM, pengambilan baru bulan berapa?Bulan Jun ye kalau tak silap...

yer mmg bulan jun atau julai....yng penting ambik isi borang IKM dan poli..
klau nak ceritakan kelebihan dan kekurangan...mmg dua2 tempat tersebut ade....


tak kisah klau lambat....yng penting encik fahmie tak pening kepala dgn yuran...sbb tak mahal sgt...

duit yng ade tu boleh usahakan utk kenderaan anak encik....masa sem last kenderaan mmg perlu utk student yng duk luar kerana sibuk dgn projek...

Adreen
15-12-10, 03:31 PM
leh je apply masuk balek UiTM
DENGAN SYARAT taleh apply program yg sama
kene apply program lain

tayah le masuk IPTS kalo tak mampu
byk gak IPTS yg MQA pun tak lepas lagi

mdfahmie
15-12-10, 04:23 PM
leh je apply masuk balek UiTM
DENGAN SYARAT taleh apply program yg sama
kene apply program lain

tayah le masuk IPTS kalo tak mampu
byk gak IPTS yg MQA pun tak lepas lagi

Boleh ke apply UITM balik?Camner caranya? Kena apply online macam biasa ke?Kalau dah kena dismissal, boleh buat rayuan ke?

bangpit
15-12-10, 04:35 PM
bole rasanya pasal ada kenalan yg kena kick pada sem 1...then rest for 1 semester pastu apply balik tapi course yg lain laa...dapat pulak dan dah abis degree dah pun...

kn tny anak gak samada dia sanggup atau tak nak study sesuatu course tu, depend on his capability and past record...kesian kat budak tu kalau kita jer suka course tapi tuan tubuh yg nak study tak berapa suka....bole gak apply diploma dulu, dah abis br sambung buat degree, sama jerr...atleast tak rugi sgt kalau terus buat degree sangkut tgh jalan...

zamreda
15-12-10, 04:41 PM
Boleh ke apply UITM balik?Camner caranya? Kena apply online macam biasa ke?Kalau dah kena dismissal, boleh buat rayuan ke?

boleh ajer tu...tapi kena carik kos lainlah......elektrikal ker.....
en fahmi pegi ajer kat HHP tu.....buat rayuan...
klau intake januari nie klau ade kekosongan boleh ajer tu..


p/s:aku masa failed tu member2 aku suruh pujuk smbg balik guna kos lain...

tapi hati dah tawar...malaslah..

Adreen
15-12-10, 09:12 PM
kalo kene dismiss taleh buat rayuan dah
kecuali kalo ko ade kabel kuat
tapi slalunye keputusan muktamad

kalo nak apply semula tggu kuar iklan bulan februari lah
cenel yg sama iaitu website UPU

dolby
15-12-10, 09:47 PM
go for politeknik, jika tidak dpt buat rayuan.. but, pilihan lain tetap ada... tgk pada budget dan semangat anak pakcik untuk sambung belajar..

p/s: jgn selekehkan "politeknik". Sbb outcome of poli sama spt ipta lain.. diploma

zamreda
15-12-10, 10:14 PM
go for politeknik, jika tidak dpt buat rayuan.. but, pilihan lain tetap ada... tgk pada budget dan semangat anak pakcik untuk sambung belajar..

p/s: jgn selekehkan "politeknik". Sbb outcome of poli sama spt ipta lain.. diploma


ceh.....tul tu..aku stuju.....bravo utk dolby...:D

wo0p
15-12-10, 10:42 PM
Anak encik sambung belajar ape , Diploma, ke Degree ?

kalau nak ikutkan mmu ok , member saya pointer tak seberapa bagus pun dapat kerja, bergantung kepada keyakinan diri sendiri
MMU tengok course

Biasanya kalau dpt PTPTN tak ada masalah, kena ubah set mind tak mampu, rata2 kawan saya habis diploma tak mau dah sambung belajar, sebab mmu pun ada student yang tak mampu juga, ada dpt MARA, tapi mara sekarang tengah tutup, tapi ada ura2 akan buka semula

RM54000 untuk accounting MMU, kalau Degree biasa dlm RM36000- 42000, Biasanya Deposit awal sem dlm RM1600,

Dari segi belanja bulan2 tanpa ada awek Rm350 sebulan, Sewa murah area cyberjaya memang mahal skit rm250 sebulan, kalau ada transport boleh duduk jauh dapat lagi murah mcm SK ataupun dengkil , tapi jauhlah, dan kes curi/pecah rumah memang tak dpt ellakkan , tawakal jelah.. mungkin kalau dpt kat melaka murah skit
Bianya yuran saya rm5000+ setiap semester bersamaan 4 bulan , semester pendek dlm Rm2000+ Itu pun PTPTN yang tanggung sepenuhnya, semester pendek memang dibayai sendiri oleh bapa saya,

Untuk diploma biasanya bawah RM18000 yang IPTS malaysia yang bukan kolebrasi dengan luar negara.


tengok course yang diambik Business , IT , Engineering atau Creative Multimedia , nak pilih course ada yang ptptn tak support,

Kalau taknak buang masa lebih baik sambung IPTS, kalau tidak kerja dulu , sambung belajar untuk June Intake,

Biasanya 4 mata kredit kalau kat MMU RM1270
kalau 3 mata kredit RM952.5

Rasanya Uniten Murah skit untuk management, tapi kalau bidang engineering agak mahal sedikit sebab uniten memang terkenal dalam bidang tersebut

saya graduate politeknik masa diploma dulu, dan skrg aku tengah ambik degree accounting MMU, dari segi transfer kredit agak kureng skit la , Sebab politeknik guna bahasa Melayu dalam pembelajaran..


PTPTN kalau dpt pointer 3.7 keatas dpt free , jadi biasiswa .. tapi kena apply bila lepas graduate..


yang penting anak pakcik minat bidang ape ? dia minat kearah matematik,? calculation, membaca ?

comedown93
24-03-11, 11:16 PM
hai.i have diploma qualification(engineering). nak mintak tolong kasi info sket. anyone plz

Brief description: sy ada tengok2 sket yuran2 utk ipta/s kat m'sia ni. eg-
1. uitm/unimap: utk bachelor full time, 1sem=min rm1.5k, 8sem=min rm12k. klu part time 1sem=min rm3k
2.upm/um: utk bachelor full time, 1sem=min rm1.2k
3.space utm: utk bachelor pjj, 1sem=min rm4k, min 6sem=min rm24k
4.unikl/other ipta: for bachelor full time and part time, min6sem=min rm25k
klu buat full time kat ipta, kos murah tapi xkeje(meaning xde sumber kewangan). klu buat part time/pjj lak, kos tinggi n tempoh pengajian dah jd lame plak(tapi sambil keje n ade sumber kewangan)

Question:so yg mana lagi elok, buat part time atau full time? sebab fees,cost and tempoh pengajian utk part time and full time dh dekat2 same.ataupn anyone plz suggest ipta/s mane yg menawarkan kedua2 kos yg paling murah dan tempoh pengajian paling singkat. janji ade degree

pablo_the_don
24-03-11, 11:59 PM
ekceli ada kolej2 yang masuk free je
bila da masuk
kolej akan uruskan loan ptptn
so pejadah yuran pengajian semua da termasuk dlm pemotongan ptptn
tiap bulan dapat elaun la sekian2 (jumlah bergantung polisi kolej)

nak tau lebih lanjut,
datng lah ke karnival pengajian tinggi - jom masuk U kat the mines bertarikh 3-4hb 4 nanti
dapatkan maklumat kat booth2 IPTS

ChEf_N|3aM
25-03-11, 12:28 AM
kalau tak mampu... cuba pulak open university.. kita boleh tangguh pengajian kita kalau kita mampu... tak efek pada cgpa... pengajian tu boleh sambung bila2..

comedown93
25-03-11, 10:25 PM
technically, ade x ipts yg offer bachelor program(engineering or business) max 3semester and total fees(excluding life cost) max rm10k?regardless the MQA status. but still nevertheless, it is complied with international accredition(eg. bulan2 kena hantar assignment, ade kuiz, final exam is hand written etc)

MUfanz
25-03-11, 10:48 PM
apa dah jadi dengan anak pakcik ni agaknya

takut aku tgk nombor2 duit dalam thread ni

zamreda
25-03-11, 11:01 PM
apa dah jadi dengan anak pakcik ni agaknya

takut aku tgk nombor2 duit dalam thread ni


tulah tak update.....harap2 pakcik nie jelaskan keadaan....

totti 10
26-03-11, 04:55 AM
apa dah jadi dengan anak pakcik ni agaknya

takut aku tgk nombor2 duit dalam thread ni

haha utk org yang belajar pree n mmg tak amik tau langsung pasal tuition fee wtc nih
mmg agak seram gakla tgk no2 tuh
bape tahun nak bayar utang blajar tuh
demm

highlander
27-03-11, 10:12 PM
Mcm nak demam tgk yuran IPTS mahal gila sasau melampau.
Satu lagi option mohon OUM. Kerja sambil belajar jadi tak la membebankan mak bapak
Biar dia sendiri kerja cari duit utk bayar yuran baru la tau nak hargai susah payah cari duit

fzizz_zack
03-05-11, 11:44 PM
comedown.. dip in eng kat mane?
eniway, email me or contact my handphone.
fzizz_zack86@yahoo.com
019 225 7893

skak191
19-05-11, 02:28 PM
say no to ipts especially colleges.. byk masalah timbul nanti..ada yang MQA pun x lepas..tau2 dah abis belajar sijil tak diakui MQA, lagi kita rasa rugi, rugi masa, tenaga, duit. Cadangan saya, klau tak dpt rayuan uitm, masuk politeknik. ada kawan saya result first class dpd politeknik, masuk ipta sambg degree. Tapi result anak pacik bukanlah rendah, spm 6A, knp tak masuk matrikulasi? sayangnye..

chunli
19-05-11, 02:54 PM
say no to ipts?

ok.

.

eksp
19-05-11, 04:25 PM
say no to ipts?

ok.

.

aku rasa dia maksudkan kolej2 swasta yang kecik2 kot... yang ada kebarangkalian takde MQA pun..
mmu tak dikategorikan bersama la chon

pilihkasih
10-10-11, 09:56 PM
salam...hmm lame dah post mak cik ni ye....

nway situasi anak mak cik tu mmg " sejibik " mcm sy.....
sy pun dulu uitm...amek electronic engine....
pk2 balik...tah mcm mane la boleh amek kos ni....huhu

tp nak jdkan punca pasal tersilap masuk kos tu satu sebab juge la...
but sikap malas tu pun mmg punce jugak la...

so sini aku nak nasihatkan buat fresh2 spm sume....
rase2 diri tu terrer kat sekolah dulu score time last2 minute.....

better jgn la amik matrix coz anda cuma ade setahun untuk perform(time matrix...result aku ok gak)
kalau anda jenis study ala-kadar je...bg aku la...better u go for diploma first...then go through the degree....

walaupun lambat....tp korg study xde la teruk sgt mcm budak2 matrix....
so better u go like that...at least...u have diploma in ur hand...and kalau ade degree...lg la bagus.....

now aku skang study kat unikl...
unikl ni kre ipts...but still under mara....
beza unikl ngan ikm, iktm....
kat unikl...yurannye still kene bayar and amountnye agak tinggi jugak aroun rm5k per sem for diploma and rm6.5k for degree
tp mostly student bumiputera akan dpt loan mara....but depends on pendapatan parent la mcm mane either anda akan dpt full loan or half loan

kalu kat iktm, ikm plak...
anda tak perlu bayar yuran ape2(betolkan aku kalu tersilap) plus akan dpt elaun lg tu(dlm rm300 above tak silap)...

so pd yg pernah melalui zaman hitam....
jgn bermuram durja....
jdkan kegagalan anda di mase lampau utk anda merubah masa depan anda...(cewah)
aku syorkan...korg apply la masuk institusi2 under MARA nih....

alhamdulillah...aku dpt score balik kat tempat baru aku study nih...

(sape2 student unikl MIAT kat sini....sile angkat tangan mcm sy...hehe)

sekian

fizah_tinggi
10-10-11, 11:09 PM
aku rasa ko masuk matrik ke ko masuk diploma ke..kena pulun kot mana2 pun..kalau tak nak study ..toksah menyusahkan diri nak bayo hutnag kemudian hari..:D

jalila
13-07-12, 01:24 PM
salam.. sy nak tanya tentang mmu.. kalau lepasan diploma.. nk sambung degree ada pinjaman tak??

KERENGGE
22-11-12, 11:10 AM
YURAN IPTS

1. Undergraduate $22,000 - $26,000
2. Postgraduate $36,000 - $45,000

ini adalah HANYA tuition fees sahaja... kalau dahulunya
program Nursing ni paling tinggi feesnya, $55,000 up to
$65,000. Maka berebut2 la IPTS run program ni hatta
sehingga tepu jadinya...

Keperluan nurse:
1. Hospital kerajaan - 500 orang setiap tahun
2. Hospital swasta - 1'500 orang setiap tahun

Pelajar yang tamat pengajian setiap tahun adalah
35,000 orang... Mana nak letak diorg ni...???

Seandainya ada sebarang permasalahan berkaitan
kemasukan ke IPTS, boleh berhubung dgn saya....

feeqry
11-12-12, 01:09 PM
boleh try KOLEJYPC yuran murah gila jika nk bandingkan dgn KPTM, KLMU,MMU,UNITEN,UNISEL
diploma 3thn= 16 K shaja ptptn ....lain2 IPTS = 24 K
foundation ke degree U.K 4thn = foundation dapat biasiswa UTUSAN.. degree bole mohon ptptn





Salam semua.
Anak saya telah gagal dalam peperiksaan semester 1
di UITM kerana masalah peribadi.
Walaubagaimanapun, anak masih menunjukkan kesungguhan
untuk belajar lagi.
Masalahnya, saya kurang berkemampuan untuk menghantar
meneruskan pengajian di IPTS kerana sedia maklum yuran
pengajian terlalu tinggi.
Boleh sesapa maklumkan yuran pengajian diperlukan di setiap
IPTS?
IPTS mana ada January intake?

Terima kasih kerana sudi membantu pakcik.