PDA

View Full Version : proton sekarang nie takde ...



nufa
15-12-10, 03:18 PM
proton sekarang nie takde maslh cm dulu lagi ker??

cthnya..mslh pintu/power window/dll..

maksud aku utk produk baru ..cm persona, satria neo, gen2 cps, exora

aku tringin gak nk beli proton klu problem kecik2 nie dh x der...

:ahha:

zamreda
15-12-10, 03:22 PM
utk masalah tu ko kena cek beribu2 kali sblum sain....

klau dah sain tu...bai2...lantaklah..
tekan up down2 windows smpailah salesman tu bosan..

pusing2 keliling test drive berjam jam.....
gearbox klau ade bocor...3 jam dah kong dahh..

kes gearbox takder dlm waranti..sbb mahal tu...


....klau penjual nak marah tu hak kitalah....kita tanggung hutang..diorang nak untung jualan ajer...

luzi
15-12-10, 03:24 PM
Saga BLM isteri aku...
1. ada masalah contact point pada suis power window.
tekan untuk turun, boleh. nak naikkan...kena tekan beberapa kali sampai contact point itu kena pada tempatnya, baru la naik.
untuk masalah ini, kena tukar set suis power window itu.
nasib baik model ini guna 2 power window saja.
2. ada bunyi macam burung layang-layang berkicauan pada bahagian enjin.
disyaki bunyi bearing pada salah satu pulley yang berpusing itu.

mr_naza
15-12-10, 04:38 PM
^^ eh..bukan ko bela burung layang2 ke...hehehe...grau je...

aku ade prob ngan pintu...buka lampu dlm xnyala...dah ckp kat SC tuka tapi sme jgak...tapi aku xriso sgt sbb lampu je...lain2 ok...

zamreda
15-12-10, 04:45 PM
^^ eh..bukan ko bela burung layang2 ke...hehehe...grau je...

aku ade prob ngan pintu...buka lampu dlm xnyala...dah ckp kat SC tuka tapi sme jgak...tapi aku xriso sgt sbb lampu je...lain2 ok...

tukar apa tu?suis ker?....nie wiring problem nie....

tukar 1 set...:D

mr_naza
15-12-10, 05:11 PM
tukar apa tu?suis ker?....nie wiring problem nie....

tukar 1 set...:D

tukar suis kat pintu tu...aku rasa ade mslh wiring...tp bila diadjust ngn tgn ok je nyala...

zamreda
15-12-10, 05:14 PM
tukar suis kat pintu tu...aku rasa ade mslh wiring...tp bila diadjust ngn tgn ok je nyala...

oo tu bkn wiringlah....mcm suis hatch blkg kancil gak nie..tenyeh ade on...tapi biarlah....bkn ade kacau enjin pon..

mr_naza
15-12-10, 05:21 PM
oo tu bkn wiringlah....mcm suis hatch blkg kancil gak nie..tenyeh ade on...tapi biarlah....bkn ade kacau enjin pon..

tula pasal...mmg aku biar kan je...tenyeh2 xmau jgak aku tuka kereta lain...:D

tetikus
16-12-10, 10:19 AM
aku pakai persona dh masuk 3 yrs. so far tk penah ada isu, power window jammed ke dll, tk penah lagi kena since out from showroom.

pagi tadi pegi baru htr kereta ke SC utk servis (65K km).. cuma kali ni je baru nk claim waranty. waterpump dah show sign leaking, cover waranty (extended 5yrs waranty or 150k km)..pastu bush power stering dh haus (RM50 siap semua)..lain2 just regular maintenance saje.

so far, aku puas hati la pakai produk baru proton. byk dh improve, lineup model dia skrg ni, byk yg boleh beat kereta luar... lagi best, kalo dasar kerajaan bagi lagi rebet ke industri proton (turun tax dan harga), lagi la aku suka..

zamreda
16-12-10, 11:33 AM
aku pakai persona dh masuk 3 yrs. so far tk penah ada isu, power window jammed ke dll, tk penah lagi kena since out from showroom.

pagi tadi pegi baru htr kereta ke SC utk servis (65K km).. cuma kali ni je baru nk claim waranty. waterpump dah show sign leaking, cover waranty (extended 5yrs waranty or 150k km)..pastu bush power stering dh haus (RM50 siap semua)..lain2 just regular maintenance saje.

so far, aku puas hati la pakai produk baru proton. byk dh improve, lineup model dia skrg ni, byk yg boleh beat kereta luar... lagi best, kalo dasar kerajaan bagi lagi rebet ke industri proton (turun tax dan harga), lagi la aku suka..

mesti dpt buatan yng merdu....mmg 50/50...

nufa
16-12-10, 11:45 AM
^^ eh..bukan ko bela burung layang2 ke...hehehe...grau je...

aku ade prob ngan pintu...buka lampu dlm xnyala...dah ckp kat SC tuka tapi sme jgak...tapi aku xriso sgt sbb lampu je...lain2 ok...

kereta apa tu... model apa

mr_naza
16-12-10, 12:18 PM
saga BLM nufa...so far xde kerosakan major...tingkap,pintu,enjin,lampu depan dn belakang semua tiptop...

nufa
16-12-10, 05:25 PM
aku rasa cm dh kurzng konfiden la dgn kereta malysia nie.. ada bro tu bgtau aku.. dia overhall wira dia.. byk brg enjin platik dia kata.

myvi aku 1 thn dh rosk power window.. tu yg aku tension sgt tu... lps tu body lembik pulk tu... ada budk gaduh kat kereta aku. budk A dan B, budak A tu terajang la budk B. budk B tu pun terjatuh secara tersndr k belakag kena kereta aku.. kemek... aduyaaaiii.. mcm tu pun dh kemek.

kereta import cm vios ...kau rasa kemek tak???

---------- kemaskini 16-12-10 05:25 PM ----------

klu persona stkt nie ada problem minor/major?

zamreda
16-12-10, 05:42 PM
aku rasa cm dh kurzng konfiden la dgn kereta malysia nie.. ada bro tu bgtau aku.. dia overhall wira dia.. byk brg enjin platik dia kata.

myvi aku 1 thn dh rosk power window.. tu yg aku tension sgt tu... lps tu body lembik pulk tu... ada budk gaduh kat kereta aku. budk A dan B, budak A tu terajang la budk B. budk B tu pun terjatuh secara tersndr k belakag kena kereta aku.. kemek... aduyaaaiii.. mcm tu pun dh kemek.

kereta import cm vios ...kau rasa kemek tak???

---------- kemaskini 16-12-10 05:25 PM ----------

klu persona stkt nie ada problem minor/major?

tu pon tension ker?.........

mana2 kereta pon mesti ade defeat.....tu bergntung cmana pembuatan dlm kilang...

klau nak lagi hebat........caldina...tu kena dgn kocek ko...

Oris
16-12-10, 07:40 PM
Genoris: dah lima tahun...

kes kegagalan;

1, suis adjust side mirror.. tukar (Under waranty)
2, reverse sensor.. tukar (Under waranty)
3, water pump bearing + alternator bearing wear off.. tukar bearing ajer.. (after 120K km..)
4, clutch bearing torn, tukar clutch kid (after 170K km..)
5, enjin dah start makan myk hitam, x repair lagik..(after 170K km..)
5, crank shaft sensor mulfunction.. tukar (after 190K km..)
6, alternator bearing wear off again.. tukar alternator ( after 200K km..)

future..
1, cam shaft sensor (tukar)
2, trotle body (servis)
3, power window, belakang... ketat, sebab jarank sgt pakai..
4, cable plug (tukar)
5, absorber (tukar)

so kesimpulannya, takdeler byk ragam.. satisfied!! dan, kalo x nak langsung meragam, silalah trade in keta proton @ perodua anda utk kereta baru apabila odometer mencecah 100K km ya.. :wahaha:

gbum
16-12-10, 08:33 PM
aku pakai saga blm dekat 3 tahun.. mileage dah clock 90 000km... idup bahgia... tapi sejak abis warranty...baru la mai masalah sket sket..
-handle pintu patah(maybe aku kaso sangat kot)
-engine mounting berbunyi
-suis power window penumpang demam...kejap ok kejap idak... kena pakai yg drebarnye ok...

tue je kot...
overall... ok sangat la ngan rega sub 40K...

luzi
17-12-10, 11:04 AM
-suis power window penumpang demam...kejap ok kejap idak... kena pakai yg drebarnye ok...
suis ni masalahnya pada contact point.
ada carbon deposit sebab masa kita tekan suis tu...ada spark kecil dan spark ini meninggalkan carbon deposit.
rekaan suis ni pula bukannya straight forward bagi membolehkan kita disassemble dan cuci contact point tersebut.
cara mudah...tukar set suis.

---------- kemaskini 17-12-10 11:07 AM ----------


-suis power window penumpang demam...kejap ok kejap idak... kena pakai yg drebarnye ok...
suis ni masalahnya pada contact point.
ada carbon deposit sebab masa kita tekan suis tu...ada spark kecil dan spark ini meninggalkan carbon deposit.
rekaan suis ni pula bukannya straight forward bagi membolehkan kita disassemble dan cuci contact point tersebut.
cara mudah...tukar set suis.

morpheuzneo
17-12-10, 11:09 AM
aku pakai saga blm dekat 3 tahun.. mileage dah clock 90 000km... idup bahgia... tapi sejak abis warranty...baru la mai masalah sket sket..
-handle pintu patah(maybe aku kaso sangat kot)
-engine mounting berbunyi
-suis power window penumpang demam...kejap ok kejap idak... kena pakai yg drebarnye ok...

tue je kot...
overall... ok sangat la ngan rega sub 40K...


suis ni masalahnya pada contact point.
ada carbon deposit sebab masa kita tekan suis tu...ada spark kecil dan spark ini meninggalkan carbon deposit.
rekaan suis ni pula bukannya straight forward bagi membolehkan kita disassemble dan cuci contact point tersebut.
cara mudah...tukar set suis.

ya betul.. cepat2 claim warranty Gbum..!

~~~

sekadar sambung komen gbum pasal kereta dia., selain bini gbum.. aku rasa.. aku adalah penumpang yg agak kerap jugak laa dok dlm kereta gbum..! kitaorang bergilir2 kalau nk gi ke gym tu.. kadang kereta aku.. kadang kereta dia.., tiap kali aku naik kereta dia.. aku tak boleh tidak mesti nak puji.. dan rasa nyaman sungguh.

kau duduk sebagai penumpang.. rasa begitu selesa dan nyaman.. jauh langsung dari zaman iswara. wira.. waja.., dan ekperience masa drive pun sedap..!

pada aku - tiada fault yg boleh nk cari pada kereta dgn value sebegini..! better money dari spend kt perodua !

luzi
17-12-10, 11:16 AM
kau duduk sebagai penumpang.. rasa begitu selesa dan nyaman.. jauh langsung dari zaman iswara. wira.. waja.., dan ekperience masa drive pun sedap..!
ni mesti design aircond vent yang boleh putar 360 darjah tu.
seperkara lagi...aircond Proton memang kuat dan menyejukkan...pandangan aku laa.

sawi
17-12-10, 11:24 AM
tahun 80-an, aku skolah rendah lg, 1st proton saga keluar, mmg jd kebanggaan, igt lg masa tu aku bila keluar mana2 siap kira brp kete proton yg jmpa di jalan raya.... :hohoho:

masa proton dengan CEO lama dia dulu, mmg byk product "mereka" yg aku kutuk...
tp sejak CEO baru, utamanya sejak Persona di keluarkan, aku jatuh hati semula pada product2 mereka...
lagi2 bila BLM keluar... sana sini sikit2 defect tu biasa la, yg ptg Proton mahu belajar dan perbaiki...

rasanya di peringkat engineering/pengilangan tu mcm byk improve...
skarang ni maybe kena "byk" improve kat Service Center dr sudut memenangi hati pelanggan + jaga kualiti.

morpheuzneo
17-12-10, 11:25 AM
ni mesti design aircond vent yang boleh putar 360 darjah tu.
seperkara lagi...aircond Proton memang kuat dan menyejukkan...pandangan aku laa.

betul..! diaorang betul2 ambik feedback orang ramai pasal airkon..! negara kita tak boleh pakai airkon suam-suam kuku macam kereta JDM jepun.. negara jepun mmg dah sejuk..!

dan 360 darjah punya muncung airkon tu..mmg membantu.! tutup terus pun boleh.. lagi baguih..

kalau waja dulu.. - mati kejung pemandu macam aku bila jalan jauh..! siap kene pakai glove lagi..! beku tangan kalau tak woo! :D..

hsbc
17-12-10, 11:27 AM
patutla Myvi still top local selling car

proton nyer technician still samdol2 belaka

---------- kemaskini 17-12-10 11:35 AM ----------

tapi kan
kalau eksiden konfem proton nyer body kuat & blh absorb impact much better than any produa cars
hari tu baca kt metro...sorang tentera bwk laju gila BLM then terbabas & langgar lori...kereta memang trashed kaw2 tp still survived & upper torso & kaki pon still intact-thanks to airbag & chasis/firewall proton yg memang kuat..kalau myvi/viva yg eksiden confirm kaki dh hancur
hard truth to absorb if u are myvi owner haha

luzi
17-12-10, 11:51 AM
proton nyer technician still samdol2 belaka

---------- kemaskini 17-12-10 11:35 AM ----------

tapi kan
kalau eksiden konfem proton nyer body kuat & blh absorb impact much better than any produa cars
hari tu baca kt metro...sorang tentera bwk laju gila BLM then terbabas & langgar lori...kereta memang trashed kaw2 tp still survived & upper torso & kaki pon still intact-thanks to airbag & chasis/firewall proton yg memang kuat..kalau myvi/viva yg eksiden confirm kaki dh hancur
hard truth to absorb if u are myvi owner haha

well, thanx to "proton nyer technician still samdol2 belaka".

Chinozie
17-12-10, 12:01 PM
betul..! diaorang betul2 ambik feedback orang ramai pasal airkon..! negara kita tak boleh pakai airkon suam-suam kuku macam kereta JDM jepun.. negara jepun mmg dah sejuk..!

dan 360 darjah punya muncung airkon tu..mmg membantu.! tutup terus pun boleh.. lagi baguih..

kalau waja dulu.. - mati kejung pemandu macam aku bila jalan jauh..! siap kene pakai glove lagi..! beku tangan kalau tak woo! :D..


ngehhh ngehhh koo silap...takde maknnyer suam2 kuku
byk pomen ckp...Toyota nyer air cond mmg champion...itu diaorg cakap...manufacture lain kurang pasti...

koo tak rasa naik keta Toyota ...tak payah model baru aaa...model lama yg den pakai skrang nie pun dah sejuk gilos...
takde makna nyer suam2 kuku...semua naik keta aku...#1 nyer level, temperature setengah...semua kata sejuk...tu belah malam...kaloo belah siang tempreture just naik abis...cukup sejuk dah...hahahahaa...

tp persona aritu drive...leh tahan gak sejuk dia...huuuuu cejukk...

Perodua pun ada problem power windows...hahahaha...apa daaa...
Toyo milleage 400K...ok jee...alhamdulillah...




patutla Myvi still top local selling car

proton nyer technician still samdol2 belaka

---------- kemaskini 17-12-10 11:35 AM ----------

tapi kan
kalau eksiden konfem proton nyer body kuat & blh absorb impact much better than any produa cars
hari tu baca kt metro...sorang tentera bwk laju gila BLM then terbabas & langgar lori...kereta memang trashed kaw2 tp still survived & upper torso & kaki pon still intact-thanks to airbag & chasis/firewall proton yg memang kuat..kalau myvi/viva yg eksiden confirm kaki dh hancur
hard truth to absorb if u are myvi owner haha

kooo nak beza car sedan car dgn compact car...alooo brother...
ikut class ler...

myvi or viva mmg tak bape safety...body lembik, crossmember pun takde...
nama pun compact car...kena aaa dgn gaya dia...mcm kancil gak...

try plak bezakan BLM dgn Vios n city...rasa paling bawah kot...

gbum
17-12-10, 01:16 PM
myvi or viva mmg tak bape safety...body lembik, crossmember pun takde...
nama pun compact car...kena aaa dgn gaya dia...mcm kancil gak...

try plak bezakan BLM dgn Vios n city...rasa paling bawah kot...

thats what you got for a half price of vios/city...
BLM 40k,city 86k,vios 84k, go figure... huehuehue....

tapi chasis blm/savvy mmg proven bagus... apa kenama test dari jerman tuh buat.... TUV ke mende ntah...

redsun
17-12-10, 01:45 PM
persona wife aku xsmpai stahun lg pakai:-
1-baru amik sejam alarm bunyi xhenti2...xleh gune alarm kne gune manual smpai skang..dh g btolkan pon same gak..
2-nk bukak tangki minyak kene kumpil ngan kunci..spring kt dlm dh tcabut..dh 4 kali tukor, 4 kali lar ilang spring 2..
3-seat blakang xkuat..ade bunyi tikus ble kete bjalan coz besi 2 bergesel..
cmno 2..pikir lar sindri...

zamreda
17-12-10, 02:07 PM
nie btul2 membantutkan semangat nufa nak tukar "bini"....:setan::setan::setan:

redsun
17-12-10, 02:14 PM
bkn niat nk kondem kluaran negare sndri tp ni sume pngalamn yg btol, xde tokok tmbah...

zamreda
17-12-10, 02:17 PM
bkn niat nk kondem kluaran negare sndri tp ni sume pngalamn yg btol, xde tokok tmbah...

klau cerita tu aku maleh dahh,dah bersepah2.......tu sbb 50/50 ajer utk peluang yng mmg bagus

klau dpt yng terbest wlopon low line...mmg oklah..

klau yng mcm harem wlopon high line tu nak kena ketuk diorang tu..

Chinozie
17-12-10, 03:21 PM
thats what you got for a half price of vios/city...
BLM 40k,city 86k,vios 84k, go figure... huehuehue....

tapi chasis blm/savvy mmg proven bagus... apa kenama test dari jerman tuh buat.... TUV ke mende ntah...

sbb price dah kena controlled...!
kaloo real price sure abis...

nak tak nak kena telan jeee...

morpheuzneo
17-12-10, 04:00 PM
persona wife aku xsmpai stahun lg pakai:-
1-baru amik sejam alarm bunyi xhenti2...xleh gune alarm kne gune manual smpai skang..dh g btolkan pon same gak..
2-nk bukak tangki minyak kene kumpil ngan kunci..spring kt dlm dh tcabut..dh 4 kali tukor, 4 kali lar ilang spring 2..
3-seat blakang xkuat..ade bunyi tikus ble kete bjalan coz besi 2 bergesel..
cmno 2..pikir lar sindri...

ni namanya owner nya lembab.. dah tau ada isu.. komplen laa kuat2! yg pegi ambik bawak balik jugak kereta tu buat apa? tak reti komplen? komplen kt forum.. kt online jadi apa? kami boleh repair kereta anda?

nak cari point nk kutuk proton tu..mmg laa begini.. ! walhal.. kalau problem alarm -> 1st skali disablekan alarm. then kalau check balik segala module mmg ada isu.. tukar aje the whole set..! apa susah? kan under warranty? , problem tangki minyak nak bukak kene umpil.. tukar 4 kali , 4 kali pun rosak - ini lagi nampak benar pembohongnya! Ini benda mekanikal lah.. ada kabel dan ada tuil yg release spring utk cangkuk penutup tangki minyak tu..! wira aku dulu pernah jadi isu ni.. pergi tukar sekali saja.., elok sampai sudah..! (under warranty lagi.), kalau sampai 4 kali tukar rosak balik.., aku rasa itu bukak problem proton.. tapi user problem.. (orang IT panggil problem ni.. ID + 10 + T.. haa.. susah nak solve problem ni.. melainkan tukar user.

Problem ketiga apa?seat belakang ada bunyi2 macam tikus? pegi saja Proton service center - tunjukkkan dia bunyi tu.. pastu ada solution.. kalau dah buat macam2 tak boleh - last skali proton akan tukar aje seat tu..! mmg pernah pun geng waja dulu.. komplen pasal seat.. tukar terus..! , malah ada yg recurring isu dgn kereta nya bahagian enjin dan ECU.. komplen kuat-kuat.. dapat kereta baru terus..!

Ini kaki keji ni..! cari point aje nk kutuk proton..! sorry.. aku takkan benarkan komen2 bodoh yg konon nak tunjukkan proton punya produk tu hodoh sangat dna engineer dia bodo..! engineer kt sana tu skolah luar negeri jugak tau.. takde laa bodo sangat yg sedap sangat ko kutuk2 tu..! no.. aku takde makan komisen dgn proton..! tapi aku pantang orang2 yg tau ngutuk aje.. action sendiri tak de..!

AbdullahCheng
17-12-10, 04:12 PM
^
ID1OT, PEBKAC ni ahbeng ada satu lagi term

"face problem" ;D

nufa
17-12-10, 04:48 PM
ni namanya owner nya lembab.. dah tau ada isu.. komplen laa kuat2! yg pegi ambik bawak balik jugak kereta tu buat apa? tak reti komplen? komplen kt forum.. kt online jadi apa? kami boleh repair kereta anda?

nak cari point nk kutuk proton tu..mmg laa begini.. ! walhal.. kalau problem alarm -> 1st skali disablekan alarm. then kalau check balik segala module mmg ada isu.. tukar aje the whole set..! apa susah? kan under warranty? , problem tangki minyak nak bukak kene umpil.. tukar 4 kali , 4 kali pun rosak - ini lagi nampak benar pembohongnya! Ini benda mekanikal lah.. ada kabel dan ada tuil yg release spring utk cangkuk penutup tangki minyak tu..! wira aku dulu pernah jadi isu ni.. pergi tukar sekali saja.., elok sampai sudah..! (under warranty lagi.), kalau sampai 4 kali tukar rosak balik.., aku rasa itu bukak problem proton.. tapi user problem.. (orang IT panggil problem ni.. ID + 10 + T.. haa.. susah nak solve problem ni.. melainkan tukar user.

Problem ketiga apa?seat belakang ada bunyi2 macam tikus? pegi saja Proton service center - tunjukkkan dia bunyi tu.. pastu ada solution.. kalau dah buat macam2 tak boleh - last skali proton akan tukar aje seat tu..! mmg pernah pun geng waja dulu.. komplen pasal seat.. tukar terus..! , malah ada yg recurring isu dgn kereta nya bahagian enjin dan ECU.. komplen kuat-kuat.. dapat kereta baru terus..!

Ini kaki keji ni..! cari point aje nk kutuk proton..! sorry.. aku takkan benarkan komen2 bodoh yg konon nak tunjukkan proton punya produk tu hodoh sangat dna engineer dia bodo..! engineer kt sana tu skolah luar negeri jugak tau.. takde laa bodo sangat yg sedap sangat ko kutuk2 tu..! no.. aku takde makan komisen dgn proton..! tapi aku pantang orang2 yg tau ngutuk aje.. action sendiri tak de..!

aku tengok ayat dia takde kutuk pon.. kau je yg emosi

---------- kemaskini 17-12-10 04:51 PM ----------


nie btul2 membantutkan semangat nufa nak tukar "bini"....:setan::setan::setan:

aku bukn nk tukr..tp nk tambah.. kau silap tu... kekel kan yg lama dn ambil lg 1 yag baru

morpheuzneo
17-12-10, 05:06 PM
aku mmg emosi dgn orang kutuk proton..! :D.. unless kalau isu tu mmg known issue dan proton tak ambik tindakan.. then wajarlah kutukan tu

zamreda
17-12-10, 06:29 PM
aku tengok ayat dia takde kutuk pon.. kau je yg emosi

---------- kemaskini 17-12-10 04:51 PM ----------



aku bukn nk tukr..tp nk tambah.. kau silap tu... kekel kan yg lama dn ambil lg 1 yag baru

bagus2 org kaya.....nie baru btul......

esok dah ade kereta baru.....barulah nufa dipandang saham tinggi...

ibnusina8791
17-12-10, 07:52 PM
Once upon a time Proton nyer Service centre memang bermasalah. Kita suruh repair, dia tak buat tapi dia jawab, Dah proton memang macam ni la. Tapi tu dulu, waktu proton gah sebagai pengeluar nombor satu negara. Tapi sekarang proton dah banyak berubah dek kerana Perodua dah berjaya merampas takhta nombor satu tu. So proton dah tersedar dari lamunannya. Sekarang ni kalau hantar kereta tapi still ada masalah, komplen lagi sehingga anda dapat dapat atasi masalah tu. Kalau perlu bawa ke atas, bawa je ke atas. Untung-untung dapat parts baru atau kete baru dgn syarat kete masih dalam warranty period. Cuma just nak cakap je laa, masalah kete ni bukan proton sahaja. Tapi semua kereta pun sama cuma cara bagaimana masalah ni dapat diatasi tu jer yg berbeza. Segala masalah ada penyelesaiannya. Untuk kembali ke topik, saya tak boleh nak komen sbb saya tak pakai kete proton generasi kini sbb saya masih setia dgn wira 8 tahun tu. minta maaf yer... tapikan pendapat saya je laa, masalah ni mungkin dah kurang sbb dah kurang dah org komplen pasal proton melainkan basher tegar atau yg dulu penah jadi mangsa service center hampeh dan sekarang ni pakai kete bukan proton tapi still nak kutuk proton.

morpheuzneo
17-12-10, 08:10 PM
Eh'eh ibnusina.. Aku walaupun x pakai proton dah.. Xder aku nk kutuk proton eh. Yg kutuk tu.. Mmg dah

Mmg dah kental hatinya akan terus kutuk proton..

-- Sent via BlackBerry using Tapatalk --

highlander
18-12-10, 06:03 AM
biasalah.. kualiti yg kita dapat sesuai dgn harga yg kita bayar
jgn kata proton, pengeluar kereta yg dah lama berada kat pasaran spt toyota pun hadapi masalah defect sehingga terpaksa tarik balik drpd pasaran. so far tak ada lagi berita proton menarik produk drpd pasaran dsbbkan masalah2 besar.
cuma kereta proton/perodua ni body tak kukuh. mudah kemek.

hsbc
18-12-10, 11:17 PM
cuma kereta proton/perodua ni body tak kukuh. mudah kemek.

ko ni outdated la
kala bercakap pasal model wira yg seangkatan & sebelumnya..memangla pakai besi tn milo(itupon yg spec local bukan spec UK tau)
start dari waja ke chasis memang kuat...yg model baru especially savvy & saga BLM..chassis high tensil

highlander
19-12-10, 11:55 AM
ko ni outdated la
kala bercakap pasal model wira yg seangkatan & sebelumnya..memangla pakai besi tn milo(itupon yg spec local bukan spec UK tau)
start dari waja ke chasis memang kuat...yg model baru especially savvy & saga BLM..chassis high tensil

Ya betul pandangan sy outdated sebab sy skarang ni masih menggunakan model lama.

hsbc
19-12-10, 07:16 PM
Ya betul pandangan sy outdated sebab sy skarang ni masih menggunakan model lama.

kalau gitusorry la
coz aku pakai waja so far memang penah terpusing 180 darjah pastu langgar divider pada kelajuan <100kmh..alhamdulillah family semua still selamat scratch skit2 ...yep body waja memang terbaeeeeekkkk

exs
19-12-10, 08:05 PM
1. Waja 5 tahun aku guna, power window sblah pmandu rosak skali saja.
2. Satria neo guna stahun, masalah aircond saja. Dah jual tp aircond ada warranty. Jual bkn sbb problem, tukar kereta.
3. Gen2 cps, ada bunyi ngok ngek kat blkg, seat belakang xdipasang ketat. Stakat ni tu ja masalah dia.
4. persona elegance, bunyi ngok ngek kat belakang, absorber ditukar under warranty. Takdak mslh major lg stakat nih.
5. Exora, cruise control rosak. Ditukar under warranty.

Semua kereta yg disebutkn, aircond amat sejuk. Dan aku puas hati dgn almost smua di atas. Paling byk masalah, waja tu la tp smua aku claim warranty. Klau ada problem, claim ja warranty terus. Mintak sampai dapat. Stakat ni aku xpernah ada masalah nk claim warranty

zamreda
19-12-10, 08:08 PM
1. Waja 5 tahun aku guna, power window sblah pmandu rosak skali saja.
2. Satria neo guna stahun, masalah aircond saja. Dah jual tp aircond ada warranty. Jual bkn sbb problem, tukar kereta.
3. Gen2 cps, ada bunyi ngok ngek kat blkg, seat belakang xdipasang ketat. Stakat ni tu ja masalah dia.
4. persona elegance, bunyi ngok ngek kat belakang, absorber ditukar under warranty. Takdak mslh major lg stakat nih.
5. Exora, cruise control rosak. Ditukar under warranty.

Semua kereta yg disebutkn, aircond amat sejuk. Dan aku puas hati dgn almost smua di atas. Paling byk masalah, waja tu la tp smua aku claim warranty. Klau ada problem, claim ja warranty terus. Mintak sampai dapat. Stakat ni aku xpernah ada masalah nk claim warranty

mmg tul..kasi hentak SC....aper guna waranti....

Atmi_Raniya
19-12-10, 08:51 PM
pakai exora dah setahun lebih, masalah aircond dan pun diservice, yg lain2 ok, jimat minyak dan luas, lebar, berbaloi beli dgn harga bawah RM80k

masa tu

tetikus
20-12-10, 10:05 AM
persona wife aku xsmpai stahun lg pakai:-
1-baru amik sejam alarm bunyi xhenti2...xleh gune alarm kne gune manual smpai skang..dh g btolkan pon same gak..
2-nk bukak tangki minyak kene kumpil ngan kunci..spring kt dlm dh tcabut..dh 4 kali tukor, 4 kali lar ilang spring 2..
3-seat blakang xkuat..ade bunyi tikus ble kete bjalan coz besi 2 bergesel..
cmno 2..pikir lar sindri...

ni semua minor problem.

#1 : biasanya module pada bonet dpn, blkg atau pintu je yg maybe rosak. minta diaorg ganti saje benda tu. tkde masalah. warranty ada kan.
#2 : minor jugak. SC kena adjust@ relocate penutup dia. kalo mechanic SC yg experience molek, benda ni boleh solve senang je.
#3 : ni lagi la minor. bunyi ni dtg dari seat hinge pada seat belakang. ko mesti dari model M line @ H line. buka saje seat tu, pastu tape kan saje dgn maskin tape ke, atau getah pada hinge tersebut. setle. buat sendiri pun boleh, hantar SC pun boleh. mmg ni antara common minor problem persona M @ H model.

SC skrg ni, aku tgk pun byk yg dah improve. sabtu lps, diaorg call aku utk follow up balik utk tau condition kereta after 3 day out from service bay.

hsbc
20-12-10, 11:43 AM
cuma jgn pegi kt SC2 yg besar macam kt jalan selaman bandar baru bangi

aku tny nk major overhaul 20K saga BLM RM460!!!
pg SC kt sri gombak(ex-EON tapi Protn edar dh takeover)=rm260 for same major overhaul 20k

morpheuzneo
20-12-10, 11:52 AM
cuma jgn pegi kt SC2 yg besar macam kt jalan selaman bandar baru bangi

aku tny nk major overhaul 20K saga BLM RM460!!!
pg SC kt sri gombak(ex-EON tapi Protn edar dh takeover)=rm260 for same major overhaul 20k\

kalau pegi SC.., jgn lah pegi yg kecik2 macam yg HSBC tulis ni.! aku dah pernah terkena yg kt bangi ni..! buat keje ntah hapa2.. caj macam haraamm!! mmg aku ban terus!!
~~

lagi baik korang pegi SC kt Mutiara Damansara tu..! puas hati.. mmg terbaik situ. Atau yg kt tepi KESAS highway tu..! situ by appointment saja..! kereta Gen2 R3 bini aku manja.. tak leh antar SC bodo2.. mesti tergeliat diaorang nak keluarkan even air-filter.. sebab Gen2 R3 tu.. dah di ikat rapi dgn sgala strut bar nya..!

caj takde laa mahal mana pun.. dan korang better check apa yg diaorang suggest kan tu..! benda2 optional.. tak perlu ambik pun takpe. harga SC melampau.

antara yg aku perasan - injector cleaner - SC jual sebotol 38rnggit. , pegi beli kt auto spare part shop yg biasa aku pegi - rm10-12 ringgit saja.. !

luzi
20-12-10, 03:22 PM
seingat aku...di SC, Service Advisor akan terangkan dalam servis kali ini apa yang akan dilakukan dan apa barang yang akan ditukar/diservis.
barang2 tambahan seperti engine treatment, injector cleanor, wiper cleaner and so on...boleh dikeluarkan dari list.
ini option...customer boleh tolak.
kalau SA kata tak boleh...sila tukar SC.

kunjungi SC yang besar seperti di Proton COE (tepi KESAS HW), Mutiara Damansara (seberang Tesco) atau Glenmarie (sederet Porsche, Perodua).

bagi yang nak claim warranty...tanya dulu alat gantinya dah ada atau tidak.
make sure alat ganti dah ada baru serah kereta.
ada kes di mana...alat ganti kena order dulu...tapi kereta dah kena tinggal.
so, rugi je kereta buang masa di SC sementara menantikan alat ganti tersebut tiba.
kes ini terjadi pada Savvy Manual adik aku.
tunggu wiring harness complete set...tukar under warranty sebab fius power window selalu putus setiap kali turunkan tingkap.

nufa
21-12-10, 02:32 PM
ok jugak luahann ht korng nie...

zamreda
21-12-10, 02:46 PM
[QUOTE=morpheuzneo;2625829]\

kalau pegi SC.., jgn lah pegi yg kecik2 macam yg HSBC tulis ni.! aku dah pernah terkena yg kt bangi ni..! buat keje ntah hapa2.. caj macam haraamm!! mmg aku ban terus!!
~~



Assalamualaikum...

Alhamdulillah Allah swt telah panjangkan hayat hidup aku hingga ke hari ini. Sekiranya aku ditakdirkan mati semlm,sudah tentu terpampang kat paper seorg lelaki mati dlm kebakaran kereta.

Ok,nak diringkaskan cerita. Aku nak kongsi pasal tidak puas hati dengan service center kereta proton kat Bangi. Mmg teruk..!!!
Mekanik pun mcm tak tahu ape.. Sbb ape aku ckp mcm tu,pasal asalnya kereta aku kebakaran fuse. Then aku tunjukla mane fuse yg tbakar.. Boleh plak dia tanye aku tu fuse ape.. sedangkan kat atas kotak fuse tue dah terang2 tulis siap dgn gambar lagi identiti2 fuse tue.. time dia tgk kereta aku tue,aku perhati la dekat tp maklumla aku pun bukan tahu sgt pasal kereta..

Kemudian,dia ckp kat sini tak leh nak repair.. xcukup spare part dan kakitangan,then dia mintak aku ke s.alam. So,aku pegi la ke sana.. Time mula2 bawak kereta tue dalam 500meter aku bau minyak kuat sgt.. Then aku tgk meter minyak,turun laju dari kebiasaan.. Hampir 1km,meter minyak dah sampai 1/4 dari 1/2 Tank.. aku cepat pusing balik ke pusat service tue. Sampai kat sana,myk betul2 E dan semua org padang depan kereta aku.. bila aku keluar je tgk depan kereta,MENCURAH-CURAH minyak petrol keluar dari depan kereta.. cepat2 aku panggil mekanik yg ade berdekatan..
Rupa2nya,mekanik yg tengok kereta aku sblm nie,tak pasal betul paip minyak dari tangki ke enjin lepas dia bukak sblm nie..

Kecuaian mekanik kat pusat service tue mmg mengerikan dan sgt merbahaya.. Kate mekanik kat HQ S.alam mmg boleh terbakar kereta.
bos pusat service tue plak bila panggil menyorok kat dalam je..

Ape2 pun korang berhati2 kalau service kat situ..
Kereta aku skrg ade kat HQ Proton..

Pusat service tue..
PUSAT SERVIS MESRA BANGI
Kat seksyen 4, kat dlm petronas..


nie ambik dari porem sblh......

iezhankhaleef
21-12-10, 03:23 PM
Gen2 1.6M"BullDog"

aku selalu mehadapi masalah door handle interior part..sakit hati sesangat..thn 2010 ni dah 5x aku tukaq menatang tu..dah la mahal jgk rm35/psc menatang door handle bulat tu..proton buat manatang tu dgn plastic btol mineral ker?....yg lain ALHAMDULILLAH laa...stakat nie aku berpuas hati ngan Gen2 aku.psl enjin no komen yg psti 1st STARTING mmg lembab ckit. aku shj masalh gen2 aku yg dah usang gaban.

fizah_tinggi
21-12-10, 04:14 PM
persona wife aku xsmpai stahun lg pakai:-
1-baru amik sejam alarm bunyi xhenti2...xleh gune alarm kne gune manual smpai skang..dh g btolkan pon same gak..
2-nk bukak tangki minyak kene kumpil ngan kunci..spring kt dlm dh tcabut..dh 4 kali tukor, 4 kali lar ilang spring 2..
3-seat blakang xkuat..ade bunyi tikus ble kete bjalan coz besi 2 bergesel..
cmno 2..pikir lar sindri...

hanginnya aku baca...almaklumlah aku pun pakai persona ekekeke :D:D:

alhamdulillah keter aku ok je..masa memula ambik ada prob ckit kat pintu keter..ntah cane dr dlm leh buka luar tak leh..esoknya aku p komplen..masa tu gak dia buat..takde la plak aku nak tunggu sethn baru komplen..:p

pastu dlm masa 2-3 bulan pakai ada bunyi kt tayar belakang..so masih under warranty..masa servis 5000, aku komplen dia betulkan FOC...walaupun time tu aku cuak giler takut2 kena caj bagai sebab aku p servis sorg2 kat bando KT..ayah jauh nak teman..:D

then alhamdulillah smpi skang dah nak masuk anniversary pertama, personaku ok..skang mileage baru 12k ++ lambat lagi nak servis yg 15k....tak tau la time tu cane..sb dah takleh dpt servis free...jadi nnt better gi EON atau bengkel biasa ekk??

gbum
21-12-10, 04:31 PM
selagi under warranty... buat jer kat service centre...

hsbc
21-12-10, 04:44 PM
ade 2 proton SC kt bangi
satu yg seksyen 4 yg pomen dia cabut petrol line tuh sepertimana yg saudara zamreda baru post
satu lg yg kt area kilang sapura(overcharged melampau2)

dua2 sucks!

ekzos_pipe
21-12-10, 05:41 PM
wife punya kereta, wira SE first model 2003. takde major problem, ada pon power window je la, sebelah driver, itu pon kong 2008 - lepas 5 tahun. ganti power window lawya - RM30, tak smpi setahun kong, ganti balik yg elok RM48 baru ok dan smooth. lelain maintenance part wear & tear standard la.

saya dok area bangi, selalu pegi yg kat kajang utama, mmg OK la, yg area SS4/petronas hanya pernah pegi sekali dua je, pernah suruh servis/tune balik TB/ECU, mmg tak berapa best la dia buat. kat kajang utama siap ble kawtim pakai minyak sendiri semua beli kat kedai sparepart, lepas tuh bila dia servis TB/ECU guna MUT dia mmg okeh... lani servis TB tuh just buat sendiri je. Lani keta nak masuk 8 tahun ni servis kedai sendiri je dan takde masalah alhamdulillah.

cuma proton ni kadang2 kalau pengalaman saya, kita ni suka sangat guna part2 lawya sebab murah eg. power windows. Bila kong je balik, mesti kita kondem kata proton tak guna la bagai, pada saya kalau kita guna barang elok tak pon ori terus insyaAllah lagi tahan lama.

kalau tak caya try la pasang barang2 lawya murah2 kat keta Myvi ke, Honda ke ape ke, saya rasa kita mungkin akan dapat result yg sama juga kurang ketahanan.

joetheking
21-12-10, 06:18 PM
Kalu persona, seat belakang bunyi.... balut je dengan PVC insulation tape @ electrical tape. Confirm hilang... satu lagi time nak lock kena hempas sikit seat tu baru dia lock.

2009
21-12-10, 06:26 PM
Senang cerita, kalau tak nak leceh or pening kepala, baik tak yah pakai Proton for the time being. But then again, what other choices do rakyat marhaen have?

:hohoho:


2009

ibnusina8791
21-12-10, 07:13 PM
Senang cerita, kalau tak nak leceh or pening kepala, baik tak yah pakai Proton for the time being. But then again, what other choices do rakyat marhaen have?

:hohoho:


2009


Apa plak takde... Pro2 kan ada... kete second pun ada...

nufa
22-12-10, 03:04 PM
bila baca apa yg korang cerita ni.. aku rasa cm x nk beli proton jer...

ekzos_pipe
22-12-10, 03:31 PM
tak gak perodua pon ada problem dia jugak, mcm member opis, myvi dia, power window pun ada problem dia gak, tang switch la. tapi dia bila proton nih tang masalah dia tuh lagi senang popular la...

morpheuzneo
22-12-10, 04:09 PM
[QUOTE]

Assalamualaikum...

Alhamdulillah Allah swt telah panjangkan hayat hidup aku hingga ke hari ini. Sekiranya aku ditakdirkan mati semlm,sudah tentu terpampang kat paper seorg lelaki mati dlm kebakaran kereta.

Ok,nak diringkaskan cerita. Aku nak kongsi pasal tidak puas hati dengan service center kereta proton kat Bangi. Mmg teruk..!!!
Mekanik pun mcm tak tahu ape.. Sbb ape aku ckp mcm tu,pasal asalnya kereta aku kebakaran fuse. Then aku tunjukla mane fuse yg tbakar.. Boleh plak dia tanye aku tu fuse ape.. sedangkan kat atas kotak fuse tue dah terang2 tulis siap dgn gambar lagi identiti2 fuse tue.. time dia tgk kereta aku tue,aku perhati la dekat tp maklumla aku pun bukan tahu sgt pasal kereta..

Kemudian,dia ckp kat sini tak leh nak repair.. xcukup spare part dan kakitangan,then dia mintak aku ke s.alam. So,aku pegi la ke sana.. Time mula2 bawak kereta tue dalam 500meter aku bau minyak kuat sgt.. Then aku tgk meter minyak,turun laju dari kebiasaan.. Hampir 1km,meter minyak dah sampai 1/4 dari 1/2 Tank.. aku cepat pusing balik ke pusat service tue. Sampai kat sana,myk betul2 E dan semua org padang depan kereta aku.. bila aku keluar je tgk depan kereta,MENCURAH-CURAH minyak petrol keluar dari depan kereta.. cepat2 aku panggil mekanik yg ade berdekatan..
Rupa2nya,mekanik yg tengok kereta aku sblm nie,tak pasal betul paip minyak dari tangki ke enjin lepas dia bukak sblm nie..

Kecuaian mekanik kat pusat service tue mmg mengerikan dan sgt merbahaya.. Kate mekanik kat HQ S.alam mmg boleh terbakar kereta.
bos pusat service tue plak bila panggil menyorok kat dalam je..

Ape2 pun korang berhati2 kalau service kat situ..
Kereta aku skrg ade kat HQ Proton..

Pusat service tue..
PUSAT SERVIS MESRA BANGI
Kat seksyen 4, kat dlm petronas..


nie ambik dari porem sblh......

NGERI betul kesilapan oleh pusat servis bangi ni.,. kalau kene kt aku.. ada adiik beradik aku - aku sarankan - pi report polis.. ada unsur kecuaian dan negligence. Aku akan ambik nama pengurus, nama mekanik yg buat kesilapan tu.. dan komplen bertulis.., dan guna lawyer aku - dan tuntut gantirugi teladan pada pusat servis ni.! jgn risau - diaoarng mesti ada cover insurans dari tuntutan pelanggan sebegini..

Ini bukan main2.. dah ramai orang mati terbakar..! mujur kau ni bijak sikit.. kau alert dan pusing balik..! mujur tak jadi apa2.. , kalau ada mat rempit atau abang lori campak aje puntung rokok di tepi kereta kau.. nescaya kau akan nampak adegan filem SKOP production.. depan mata..!

Jangan diamkan kes sebegini.! aku pernah kena kes kelalaian pusat servis honda (bukan sekadar kelalaian.. tapi ada unsur penipuan..! tukar barang aku dan pasang barang tak elok (yg lama) pada kereta aku - aku buat surat komplen.. dari lawyer aku.. , dan mintak ganti rugi teladan..!

Hasilnya -Honda berunding dgn aku untuk tidak membawa kes ni lebih jauh, mereka berjanji utk tukar tukar segala barang yg aku komplen tu percuma.., malah segala barang yg aku tak puas hati tu pun di ganti lain.. selain kereta aku di cat semula.. dan mereka memberi warranty ke atas kerja2 penukaran tu selama 6 bulan. Dan kereta aku di handle oleh 6 orang pakar dari kilang honda dari melaka (mmg diaorang hantar orang untuk handle kes komplen aku tu), sampai siap. Sementara tunggu tu.. aku dapat kereta gantian dari honda.

Kita pengguna .. dah terlalu lama di perbodohkan oleh pusat2 servis ni.. sampai masa korang pulak kenakan mereka ni.

mr_naza
22-12-10, 04:37 PM
xleh pakai rupanya SC bangi ngan selaman...keta ayah aku hntr kat bangi selama warranty...keta aku plak kat selaman...patut la caj 100+ - 200+...rupanya mmg overcaj igt stended...xsangka aku tertipu rupanya...kat kajang utama ok ek...lain kali pergi situ la...kne buat appointment x??

Atmi_Raniya
22-12-10, 04:54 PM
bila baca apa yg korang cerita ni.. aku rasa cm x nk beli proton jer...

ape pening2. ada bajet beli kereta mahal selain proton beli je la. kalau dengar org cakap macam2, try beli, then baru tahu. tak suka, tukar

amx
22-12-10, 05:08 PM
tak semua keta proton bermasalah.

dan tak semua keta jenama lain tu bagus.

beli, guna pakai dan alami sendiri.

kalau duk tnya pendpat org jer..... takleh terima gak.

masa aku beli citra, dah byk dengar problem pasal radiator bocor, chamber senget, tapi aku gatal gak beli. so far takde masalah pon. alhamdulillah.



sesetengah orang...kadang2 dengar komen dari orang lain. sekadar dengar cite org dari mulut ke mulut. pastu buat kesimpulan.

nufa
04-01-11, 12:57 PM
aku hari tu perodua punya pusat servis.. pasal power window aku dah problem... kali pertama problem dia kasi tukar..

kali kedua problem , dia kata.. power window tu mmg cm tu... kena tekan lama sikit ..

morpheuzneo
04-01-11, 01:30 PM
aku hari tu perodua punya pusat servis.. pasal power window aku dah problem... kali pertama problem dia kasi tukar..

kali kedua problem , dia kata.. power window tu mmg cm tu... kena tekan lama sikit ..

Jawapan mcm ni yg buat customer patahkn hidung service assistant tu..

Bagi buku lima skali kek hidung dia..pastu jawab.. Eh sorry.. Customer marah mmg camtu.. Dia geram dengar jawapan standard cmni..

Aku mmg xleh dengar jawapan gini. Boleh menyebabkan naik darah

Oris
04-01-11, 01:40 PM
nothing perfect in automotive industry.. thas why they give nominal and tolerance... even Ferrari can broke down just after 4 month on the road..

huge Grant's and his ferrari as example..
http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2011/01/01/article-0-0C9F7788000005DC-185_468x315_popup.jpg
one word.. 'bad luck' ahha..

nufa
11-01-11, 06:19 PM
aku teringin jgk nk pakai proton persona ni.. sbb ada lotus handling...ye ke???

tp bila tengok isu2 kecik nie.. tu yg tak sdp tu...

zamreda
11-01-11, 07:00 PM
aku teringin jgk nk pakai proton persona ni.. sbb ada lotus handling...ye ke???

tp bila tengok isu2 kecik nie.. tu yg tak sdp tu...

boleh kaver ajer.....blajlah cara2 mcgvyer...

zantedeschia
12-01-11, 09:45 AM
gen2 aku punya problem mileage 70k

1. door handle patah (2 kali) hahah aku ganas sangat kot

2. kabel power window putus dgn motor dia rosak (kiri dan kanan sebelah belakang
walaupun selalunya takde orang dok seat belakang)

3.exhaust leaking (after 3 and half years)

lain semua ok jer vroommmm vrommmmmm :D

haiyoo u pay peanut u got monkey la kan...tak nak problem kecik2 ni beli la kereta mahal
hihihi samer je dalam banyak2 kereta mesti ada 2-3 customer kena problem bodoh2 ni :p

beli kereta murah pastu expect kereta perfect hahahaha

luzi
12-01-11, 11:28 AM
aku teringin jgk nk pakai proton persona ni.. sbb ada lotus handling...ye ke???
Lotus Handling (LH) bukan bermaksud absorber, spring, anti-roll bar dari jenama Lotus secara fizikalnya.
LH adalah falsafah kepada pengendalian dan respons kereta PROTON terhadap input dari pemandu.
ianya melibatkan faktor agihan berat, damping rate, spring rate, anti-roll bar stiffness, chassis rigidity and so on.
semua penetapan parameter tersebut adalah berdasarkan kepada falsafah LH.

model awal yang mendapat sentuhan LH adalah Satria GTi dan diikuti Waja.
bandingkan ciri-ciri pemanduan model tersebut dengan model2 sebelumnya seperti Satria, Iswara, Saga, Perdana dan Wira.

cikfen
12-01-11, 01:59 PM
Saga BLM isteri aku...
1. ada masalah contact point pada suis power window.
tekan untuk turun, boleh. nak naikkan...kena tekan beberapa kali sampai contact point itu kena pada tempatnya, baru la naik.
untuk masalah ini, kena tukar set suis power window itu.
nasib baik model ini guna 2 power window saja.
2. ada bunyi macam burung layang-layang berkicauan pada bahagian enjin.
disyaki bunyi bearing pada salah satu pulley yang berpusing itu.

Bunyi layang2 tu bukan bunyi AFM ker? Lebih kurang cam salur udara.. kalau bising sangat tukar jer AFM tu, percuma jer kat pusat service EON dengan syarat ada stok, silap2 kena tinggal kereta sehari... aku dah kena dah sebelum nie.

luzi
12-01-11, 03:31 PM
Bunyi layang2 tu bukan bunyi AFM ker? Lebih kurang cam salur udara.. kalau bising sangat tukar jer AFM tu, percuma jer kat pusat service EON dengan syarat ada stok, silap2 kena tinggal kereta sehari... aku dah kena dah sebelum nie.

owh, tak pasti pula...sebab bunyi tu random pitch...bukan ada frequency tertentu macam bunyi bearing atau parts yang berputar.
lagi satu...Saga BLM tu tak hantar ke Proton SC untuk service under warranty...so tak dapat nak claim under warranty.

thanx for the heads up...*thumb up*