PDA

View Full Version : [Tips] Cara betul menggosok/seterika baju kemeja..



morpheuzneo
12-01-11, 06:48 PM
Sumber : blog saya. (http://gojigoji.wordpress.com/2011/01/12/tips-cara-betul-menseterika-kemeja/)

~~~~

[Tips] Cara betul menseterika kemeja


Di tahun baru ni, mesti ramai yg buat wardrobe clearing dan buang baju2 lama yg dah tak muat, warna tak cantik.. dan nampak lusuh tu. Dan di samping tu beli pulak kemeja-kemeja baru untuk di pakai giliran pergi kerja..

Selalu kita menggosok / menyeterika baju kemeja tu kan.. sama ada time pagi nak pergi kerja.. atau jenis yg bijak sikit – gosok seminggu sekali. (tips jimat : Gosok lah seminggu sekali.. )

Tips video di bawah ini adalah dari seorang lelaki jepun.., tapi cara dia menggosok memang sebijik cara mak saya ajar saya menggosok dari kecik dulu..!

Masa kecik2 dulu., kitaorang pakai seterika tembaga yang arang tu.!

korang pernah pakai tak? hahahah.. seterika ni sangat tricky! tapi inilah seterika terbaik utk gosok baju..! nak bagi baju tu wangi.. gosok-gosokkan seterika tu atas daun pisang.. ! (wangi macam bau nasi lemak atas daun pisang tu ler.. bila korang pegi skolah atau ke pejabat :p)

buat yg dah lupa.. atau tak pernah tgk.. inilah rupanya


http://gojigoji.files.wordpress.com/2011/01/birds5032.jpg?w=320&h=240

Seterika Arang (Brass Iron using charcoal)



Ok laa.., itu seterika lama., zaman baru sekarang.. seterika stim ler.. ramai orang pakai kan? Tak kira berapa maju zaman berubah.. cara seterika baju yg betul rupanya tetap sama ! kagum saya.. http://s2.wp.com/wp-includes/images/smilies/icon_smile.gif?m=1286132865g

Ok., mari kita tgk cara betul menggosok baju..



http://www.youtube.com/watch?v=IeA9gH_iWXY&feature=player_embedded

dulu2 memang mak ajar, lepas gosok terus lipat. sekarang ni saya lebih suka gantung semua kemeja saya.

Ok bincangkan - sama tak dgn korang buat? saya tau .. ramai jugak pompuan2 kt sini.. garu kepala bila nak kene gosok baju utk suami/abang/ayah.. kan?

perhatikan betul2 cara pakcik jepun ni.. dia bermula dgn sisi depan kemeja , kiri dan kanan sisi.. kemudian lengan baju.. kemudian bukak baju tu dan gosok bahagian belakang kemeja.. dan letakkan balik sisi kiri dan kanan kemeja di depan belakang baju tadi... dan gosok balik.. (tips: nak senang butangkan kemeja kita - ini saya baru belajar.)

then tgk cara dia lipat..! waa.. kemas betul.. :) dengki seh.. :)

sawi
12-01-11, 07:00 PM
aku mmg FAILED gosok2 baju...
so kalau beli baju/seluar...aku carik jenis kain susah kedut @ senang diurus...

kalau masok washing machine, siap je basuh, cpt2 jemur elak kedut sejuta yg sukar diurus...

fakta : saya malas gosok...

morpheuzneo
12-01-11, 07:03 PM
Boleh di praktikkan sawi.. :) slow-slow.. lama-lama jadi habit yg bagus.. :)

kepuasan hati bila pakai baju yg di gosok kemas.. walau pun baju tu dah baju lama .. tapi still nampak kemas.. :)

Ahn
12-01-11, 07:12 PM
perhatikan betul2 cara pakcik jepun ni..

1. dia bermula dgn sisi depan kemeja , kiri dan kanan sisi..
2. kemudian lengan baju..
3. kemudian bukak baju tu dan gosok bahagian belakang kemeja..
4. dan letakkan balik sisi kiri dan kanan kemeja di depan belakang baju tadi...
5. dan gosok balik.. (tips: nak senang butangkan kemeja kita - ini saya baru belajar.)




Dari setat pandai gosok baju,
memang akan gosok baju cara gini.
T-shirt pom saya akan iron skali.
X buleh pakai t-shirt yg x kena iron.
Nampak serabai je. :p
Kadang2 depends jugaks dengan jenis seterika.
Kalu seterika stim,
kedut baju cepat hilang berbanding seterika yg bukan stim.












.

morpheuzneo
12-01-11, 07:24 PM
Kalu seterika stim,
kedut baju cepat hilang berbanding seterika yg bukan stim.
.

betul dan tak betul.. - betul seterika stim cepat hilang kedut.. , tak betulnya - kalau gosok kt kain kapas - lepas aje gosok.. tak lama lepas tu dia akan ronyok balik. cepat nampak ronyok..! so biasa saya akan spray sikit starch untuk bagi gosokan tu kekal kemas (sebab saya dan isteri gosok seminggu sekali )

Tapi kalau yg gosok pagi2 waktu nak pergi kerja - tak ada masalah - pakai seterika stim saja sudah cukup..! baju akan kemas sampai pulang kerja.. :)

tomyam
12-01-11, 07:27 PM
xsuka iron baju kemeja bapak... iron dekat setengah jam.. tonyoh sampai berpeluh2.. akhirnya berkedut balik... adeh, pasal ape la dok buat kain ssh nk hlg kedut

Ahn
12-01-11, 07:37 PM
Ha'ah,
seterika pom depends dengan jenis kaen.
Kalu kaen cotton gosok dengan seterika stim,
nanti kaen tuh dah sejuk,
kedut lar balik.
Kaedah kasik spray kat kedut tuh dulu slalu praktik.
Selalunya t-shirt lar.

Ada jugaks certain kaen kemeja yang cepat kedut.
Walopom guna kaedah spray macam Morp buat,
nnti bila kaen tuh dah sejuk,
kedut balik macam x kena iron.
Cemana ek?





.

ERFi
12-01-11, 08:19 PM
Wa untung, bukak2 almari, baju kemeja sudah tergantung tersusun rapi. Thanks mama.

morpheuzneo
12-01-11, 08:35 PM
Wa untung, bukak2 almari, baju kemeja sudah tergantung tersusun rapi. Thanks mama.

Jgn lupa forward Video ni kepada cik butterfly anda.. :), pastu hantar baju kau utk seminggu pakai kt dia.. dan test skill dia.. :)

kalau pass.. hantaran sama.. kalau fail.. hantaran mintak diskaun.. :p.

emy
12-01-11, 08:36 PM
saya biasa gosok leher dulu...
then depan kiri... belakang... depan kanan.. ikut bentuk ironboard..
then lengan kiri kanan..

MUfanz
12-01-11, 09:10 PM
aku hanya mengambil masa 3 minit utk gosok sehelai kemeja...


tau.........korang nak ckp aku hebat kan

Chuy4 4ng3L
12-01-11, 09:21 PM
aku ari ari iron baju kemeja...
mula dengan leher baju...
pastu lengan kanan kiri...
then belakang sisi kanan kiri...
then sisi kanan kiri...

siap....
tak lipat dah sebab terus hangerkan...

pastu aku suka spray..
guna air letak downy...
baju jadi wangi je...

oh tak suka iron seluar slack yg lembut... benci betul la nak buat side

DatukM
12-01-11, 09:29 PM
aku tak suke iron
tp kalo aku iron satu baju mao 15menet sbb aku nak make sure takde imperfection langsong
dats why da kawen skang ni tugas2 iron diserahkan bulat2 kpd wife (dia pon cakap dia suke iron) :)
bese dia iron dlm 2-3 kali seminggu sekali banyak (depends pada kelapangan)

aku kalo iron bukan atas ironboard mmg phail
tp kalo kat ironboard
style aku plak terbalek
kolar => belakang baju => lengan baju => sisi depan

reason dia sisi depan tu paling last
sbb nanti bila dah abes iron nanti kompom aku kene iron depan tu balek sbb dah keronyok balik dek pusing2 baju
save one step

ChEf_N|3aM
12-01-11, 11:26 PM
x silap aku kat jepun nie ade diploma gosok baju :|

SMaCK
13-01-11, 12:49 AM
aku mmg fail kalau gosok seluar tapi nak buat side....pergh..mesti lari..susah nak kejar...:setan:..tapi bapak aku mmg champion...dah cuba belajar tetapi fail...tapi kalau nak buat side kat baju mmg lagik la susah

DatukM
13-01-11, 08:33 AM
semua seluar aku aku dah 'disable' kan side
sume iron straight je
mcm skema je ada side :D

MaLaPeTaKa
13-01-11, 08:47 AM
mmg terbaik....tapi aku nk beli iron stim yg gantung pakai water base....

selalu ader ket butik2 dan cloths department....

mudah simple dah cepat....

Chuy4 4ng3L
13-01-11, 09:29 AM
mmg terbaik....tapi aku nk beli iron stim yg gantung pakai water base....

selalu ader ket butik2 dan cloths department....

mudah simple dah cepat....

wishlist aku utk tahun ni...
kalo iron steam macam ni, ada ke sapa2 dah try guna?
still kena gosok2 macam yg iron steam biasa ke?

ada orang letak lilin time iron side suar.. aku tatau camne... eh lilin ke kanji tah...
kalo tak silap, ada jual kan yg spray punya kanji tu?

farcruise
13-01-11, 09:32 AM
Tak dpt lak tgk video cara seterika yg betul tu (ampes tul cyberoam nih)

Cite psl seterika org zaman dulu2, mak aku pernah bgitau dulu org pakai kanji.

Guna seterika arang tu gak, kanji ni memastikan tiada kedutan dan pakaian sgt kemas

DatukM
13-01-11, 09:33 AM
steam iron jenis tu bape eh?
dlm 3rat ada tak?

aku tgk kat mall mcm senang gile iron pakai tu
main lalu je sambil gantung sambil iron
takyah nak press2
very convenient

MaLaPeTaKa
13-01-11, 10:07 AM
aku ader terperasan kat jusco mid...
harga dia dlm 6 ratus lebih tak silap aku...

time tuh aku tgk last year bulan julai...
tgh berangan dgn awek aku bila dah kawin nnt bila iron tak payah laa nk terbongkok2 nk iron baju ....
sure takkan hangus bila iron...hehehe....

DatukM
13-01-11, 10:16 AM
standing steam iron tu bole iron baju yg kedot kuat ke?
rase kene ada skill gak ni
bukan bole main lalu je kan
sebelah tgn tegangkan, sebelah tgn gosok
kat parkson tu promoter tu buat nampak senang sbb dah bese :D

< rm300 ada tp made in china
reliability tidak diketahui
hehe

morpheuzneo
13-01-11, 10:26 AM
standing steam iron ni..tak semua baju sesuai yer.. adik2 dan abe-abe..!

pengalaman aku keje kedai baju kt Yaohan The mall zaman2 skolah dulu., steamer ni sesuai utk baju2 kain licin seperti satin..dan lembut.

kalau kain cotton.. dan jeans.., hampeh tak jalan.! jenis kain silk lagi laa.. kena temp. tinggi.. (silk berbeza dgn kain rayon atau campuran petroleum yglain - yg perlukan suhu rendah.) silk adalah jenis semulajadi dan perlu suhu tinggi.. (tak jalan dgn steamer ni)

pendapat aku - steamer ni sesuai utk baju2 perempuan saja.. - blouse dress.. sebab baju perempuan kalau nak pakai iron biasa.. abis berterabur segala stone-stone atau labucinya.. sebab tu butik2 dan kedai baju pakai standing steamer ni..! utk baju kain keras , cotton , jeans.. silk - kt belakang store tu tetap ada Iron besi seketul.. utk gosok baju2 sebelum di pakaikan pada mannequin display tu.

:)
pendapat aku lagi - dari beli steamer macam tu - baik laa ko beli sterika steam biasa yg punya tekanan stim yg tinggi (macam tefal yg aku pakai 2 bar tekanan nya.. boleh di gunakan secara vertical.. ) jadi kalau nak seterika baju yg tak boleh seterika secara biasa.. boleh set steam nya pada tahap tertinggi dan gantung baju serta lalukan seterika di atas baju tu.. (sama effect macam steamer jugak )

MUfanz
13-01-11, 10:30 AM
ada kat sini yg guna cordless iron..?

korang penah alami masalah wayar iron bergulung?
iron aku punya wayar dah buat aku hilang sabar ni

kantaben
13-01-11, 10:38 AM
igtkan ada trick2 lain
sama je mcm gosok kemeja abah
:D

morpheuzneo
13-01-11, 11:30 AM
ada kat sini yg guna cordless iron..?

korang penah alami masalah wayar iron bergulung?
iron aku punya wayar dah buat aku hilang sabar ni

Mahal mupang... Ada ari tu laurastar buat demo kt rumah aku.. Cordless iron.. Ada steam lagi.. Mahal bukan2..

Baik beli sterika stim mcm pakcik dlm video tu guna.. Itu harga seribu lebih...(China made ..steam pressure smpai 2.5 bar). Kalau yg mahal japan made smpai 3bar ke atas.. Mahal.. Dekat 4-d ribu..

Wayar dia gantung kt atas.. So xkan bergulung ler..

ssangyong
13-01-11, 03:10 PM
credit to bro morph... saya seorang lelaki dan mula gosok baju sekolah sendiri sejak darjah 2. kisah sedih ni, mak tiri saya malas skit zaman tu semua kene uruskan sendiri. bila masuk darjah 4 saya kene gosok baju saya + adik saya yg masuk darjah 1 plak masa tu. takpela, at least saya berdikari dan pandai gosok baju sendiri. syukur skrg saya g keje pakai casual je, kurang dah 1 tugas bini nak gosok baju saya. nice info and tips... selamat beramal... gosok jgn tak gosok.

DatukM
13-01-11, 03:14 PM
ada kat sini yg guna cordless iron..?

korang penah alami masalah wayar iron bergulung?
iron aku punya wayar dah buat aku hilang sabar ni

kalo pake ironboard dia xkn bergulung
plus ko kene ikot wayar tu la bkn dia ikot ko, jgn paksa dia
eh pebende aku ckp ni

Adreen
13-01-11, 11:18 PM
igtkan ada trick2 lain
sama je mcm gosok kemeja abah
:D

ha'a
aku beriye la tengok manatau ada teknik len ke
rupanya sama mcm mak aku ajar je
cuma aku tak lipat
abah prefer gantung so tade kesan lipatan kat baju

aku tetipo ngan video tu hahah

morpheuzneo
14-01-11, 12:36 AM
korang tgk secara santai.., cuba tgk penuh concentrasi.. pasang headphone..! dan hayati kesungguhan pakcik tu menggosok baju.!

baca kt sini komen2 terbaik video ni..





Humans find beauty in watching things done very well. This man clearly has been ironing his entire life, and is so skilled at it that he has made it into an artform, which is why we can watch him do it, transfixed.


zan25051 (http://www.youtube.com/user/zan25051) 1 week ago 17 http://s.ytimg.com/yt/img/pixel-vfl3z5WfW.gif



tapi - kalau korang perhati betul2.. uncle ni sebenarnya ter'miss'.. 2 bahagian penting kt baju tu.. -

1. atas bahu tu dia tak gosok.. (kalau aku - aku akan lipat dan gosok bahagian bahu dan sekitar leher tu.

2. dia gosok lengan tu kemas... siap buat side lagi., tapi perhatikan part last masa dia nak lipat baju tu.. - eh.. bahagian atas lengan tu dia tak gosok pun kan?

abih camno?

---------- kemaskini 14-01-11 12:48 AM ----------

Seterika cordless stim - khas utk mufanz.. :).. gerenti bertambah hensem..


http://www.youtube.com/watch?v=APhFbvSNZCo&feature=related

ni model yg dia guna (kot.. )

http://www.goodhousekeeping.com/cm/goodhousekeeping/images/Panasonic-Cordless-Iron-fb-73187573.jpg

kerry
14-01-11, 02:38 AM
dari kecik sampai aku form 5 akak aku yang gosokkan baju sekolah
aku memang tak reti nak gosok.
dan taim dah kje ni, kena la gosok sendiri.
10 minit gak kot. :))

nanti kena serah tugas ni bulat2 pada org rumah la jawabnye.

perlu ke tekan kuat2 taim iron baju tu?

annuraudhah
14-01-11, 05:06 AM
^ bukan xreti..malas lebey nih..
skrg bole je gosok sndr kn? :p

mixo
14-01-11, 09:07 AM
semat seh pakcik tu...

orng cakap kalau nk mudah gosok baju dan senang hilang kedut, jagan guna washer machine biler basuh baju tapi basuh dngan menggunakan tangan...dan masa jemur tu jangan perah kuat2 baju tu...

tak tau la betul ke idak..sbb ygn buat2 sume tu bukan aku...tapi orang gaji aku...haha

DatukM
14-01-11, 09:15 AM
semat seh pakcik tu...

orng cakap kalau nk mudah gosok baju dan senang hilang kedut, jagan guna washer machine biler basuh baju tapi basuh dngan menggunakan tangan...dan masa jemur tu jangan perah kuat2 baju tu...

tak tau la betul ke idak..sbb ygn buat2 sume tu bukan aku...tapi orang gaji aku...haha

basoh gune mesin
tp jgn dry spin
tros gantong

sbb basah baju tak sempat nak kecut balik n tinggalkan keronyok

Chuy4 4ng3L
14-01-11, 09:23 AM
^^ betul, jgn dry spin..
kalo rajin, bilas last tu letak downy, pastu terus sidai.. tayah perah...
hasilnya, tayah teruk2 gosok baju sangat

raZZolŠ
14-01-11, 09:29 AM
cara aku iron lak ( guna iron board yg jual kat kedai tue, bujur tue) :

- iron koler dulu
- bawah koler
- lengan kiri kanan (sbb kalo iron bhgn depan dulu sblm lengan, yg depan tu akan kedut blk time nak iron lengan) <--pandangan aku la.korang aku tak tau...
- bghn belakang
- barulah bhgn depan (bghn depan diletakkan atas bhgn blkg)
- sedia utk digantung @ dipakai

* mgg lepas g rmh akak aku, dia guna starika tanpa wayar...ada tempat alat panaskan dia, cam pic yg morp tempet tue.......tp agak ssh gak sbb nak kena panaskan dulu.....

flash
16-01-11, 03:43 AM
siyos giler bab gosok ni paling nyampah. baju pon anta dobi. kemeja n suar siap gosok skali. tq

ChEf_N|3aM
16-01-11, 01:11 PM
selalu mak aku iron kan baju aku... :P... tapi kalau dia takde... aku iron jer janji x berkedut...

kalau nak iron seluar aku masukkan separuh iron board tu dalam seluar baru aku iron.. last kali baru iron kaki seluar... oh pandai jugak aku iron baju & seluar... cuma pemalas jer lol

morpheuzneo
18-01-11, 08:32 AM
siyos giler bab gosok ni paling nyampah. baju pon anta dobi. kemeja n suar siap gosok skali. tq

kat semenanjung ni mahal melampau.!

teringat masa bercuti kt KK.., antar baju kt kedai dobi kt sana., pergh siap gosok harga sama.. ! kagum gila aku.! laju pulak tu dia gosok.

tapi kadang kalau malas tu atau mmg baju tu aku sayang gila.. aku antar jugak baju tu ke dry-clean center.. cantik aje baju tu siap ada plastik lagi.! so boleh gantung lama.. :)