PDA

View Full Version : Tinted tingkap kereta yg dibenarkan



Atmi_Raniya
24-02-11, 10:02 PM
Salam,

Spt di atas, nak mintak tolong la sesape bagi info pasal tinted window film yg dibenarkan JPJ utk

tingkap kereta, sbb MPV saya baru saja dipasang tinted yg 'blackout' di pintu penumpang dan

tingkap kecil (mpv), w/pun saya dan ingatkan hubby pasal kena saman kalau tingkap terlalu

gelap, tapi dia pasang juga (teruja sangat kot). Anyone yg tau? TQ

DatukM
24-02-11, 11:08 PM
depan max gelap 30%
lain2 50%

http://portal.jpj.gov.my/index.php?option=com_content&view=article&id=42%3Apemasangan-cermin-gelap&catid=20%3Apenguatkuasaan&Itemid=45&lang=ms

MUfanz
24-02-11, 11:27 PM
60% masih boleh diterima....maknanya 40% telus cahaya

ChEf_N|3aM
24-02-11, 11:46 PM
aku heran tengok mpv tinted gelap kat belakang... macam bawak vvip pulak...

Atmi_Raniya
25-02-11, 08:06 AM
^^ sbbnya tingkap tempat penumpang biasanya besar dan lebar sangat, jadi kalau panas tu memang la silau, tutup dgn sun protector pun masih silau.

tima kasih lah pada info anda semua!

maz
25-02-11, 08:15 AM
my fren baru je buat....
80% depan blkg kiri kanan
so far blm kena tahan jpj
tp bang polis ada la tegur sekali :)

kereta saya 60%
mmg selamat la.. tak penah kena apa2 tindakan..

DatukM
25-02-11, 08:49 AM
ler
terang2 dah cakap


Kaedah 5 (1) dan Kaedah 5 (3),Kaedah-Kaedah Kenderaan Motor (Larangan Mengenai Jenis-Jenis Kaca Tertentu) Pindaan 2000, menetapkan cermin cermin depan hendaklah telus cahaya tidak kurang 70%, manakala cermin belakang dan tepi hendaklah telus cahaya tidak kurang dari 50%.
takat ni selamat la kot
sbb pulis main tgk2 je
wait until operasi besar2an dia gune device dia tu
dia peel of depan mata ko je nanti

kadang2 aku bengang jugak dengan kete2 yg gelap (esp alphard) nak mampos ni
dah la menghalang pandangan depan
then berlagak mengalahkan vvvvip
yela dia tao org xnmpk muke dia

Chuy4 4ng3L
25-02-11, 08:55 AM
aku punya tepi pun gelap.. tapi bersebab...
dulu masa time keje balik lewat lewat malam, pernah kena follow dengan mamat satria yg penuh dengan lelaki...
takut woooo...
so aku gelapkan lah.. so that org tatau pompuan yg drive...
just utk kurangkan kemungkinan tak elok...

tapi, memang kena bersiap sedia lah ye kalo gelapkan..
macam meor kata tu, time operasi, siap la ko...
dia peel off depan mata.. silap2 dia suh peel off sendiri depan dia..
member aku siap kena cek puspakom balik.. tak pasal pasal...

tapi................
slalu aku tgk, kete besauuuuu besauuuu derang lepaskan je...

DatukM
25-02-11, 09:04 AM
aku punya tepi pun gelap.. tapi bersebab...
dulu masa time keje balik lewat lewat malam, pernah kena follow dengan mamat satria yg penuh dengan lelaki...
takut woooo...
so aku gelapkan lah.. so that org tatau pompuan yg drive...
just utk kurangkan kemungkinan tak elok...


ekceli aku soh wife aku tint kete dia pon sbb yg ni la
sbb dia selalu shift malam sampai umah kol 1 am
siap aku soh wife aku pakai tudung itam kalo keje malam

memola kedai soh bagi gelap sket (10% daripada jpj rules)
tp aku cakap ikot je la jpj
aku rase itu pon dah cukup
xnmpk pon orang kat dalam
siang xnmpk, mlm lagi xnmpk

tp honestly aku rase majoriti nk gelap sbb nk kasi nmpk macho bergaya

jadi marilah kta bersama2 mematuhi undang2 :p

zack_serdang
25-02-11, 09:10 AM
aku punya tepi pun gelap.. tapi bersebab...
dulu masa time keje balik lewat lewat malam, pernah kena follow dengan mamat satria yg penuh dengan lelaki...
takut woooo...
so aku gelapkan lah.. so that org tatau pompuan yg drive...
just utk kurangkan kemungkinan tak elok...

tapi, memang kena bersiap sedia lah ye kalo gelapkan..
macam meor kata tu, time operasi, siap la ko...
dia peel off depan mata.. silap2 dia suh peel off sendiri depan dia..
member aku siap kena cek puspakom balik.. tak pasal pasal...

tapi................
slalu aku tgk, kete besauuuuu besauuuu derang lepaskan je...

pernah aku tengok roadblock JPJ ngan Polis kat Serdang Raya sebijik kete RX8 kat situ gak mamat JPJ tu tolong koyakan...lepas tu bukak lebih kurang..:))
saman sekali kene :)) mungkin kete RX8 x cukup besauuuuu kot..

ade yg salah paham ngan tinted cermin neh...konon2 lagi gelap...lagi sejuk...salah konsep tu... memang kalu ikut logik..cermin tu gelap cahaya kurang masuk...
sebenarnya setiap tinted film ade percentage untuk filter UV ngan cahaya...kadang2 pakai la gelap 80%..tetapi % filter cahaya ngan UV hanya 30%..ianya akan membuat kan cermin ngan dalam kete lagi panas..sebab hitam ni menyerap haba..ni selalu tinted film yg murah2..gelap je lebih...tapi still panas..kalu pakai yg high quality walaupun 30% je gelap die..tapi UV filter 70%...sejuk gak..kurang la panas die...pastu nak gelap sikit pakai la second layer 50% gelap...tu yang wujud double layer..
ade jugak yg mahal dan berkualiti tinggi yg memang dah maklum gelap..ngan UV filter die pun tinggi percentage..

aku setuju ngan pendapat meor..kebanyakan org nak tinted sume nak bagi nmpk kacak dan bergaya je...kadang cari tinted yg 1 kerete bawah rm100...
cermin je gelap..dalam panas...pastu kene saman :))

aien
25-02-11, 09:12 AM
jangan la gelap sangat susah aku nak skodeng drebar hensem ke tidak.

Chuy4 4ng3L
25-02-11, 09:12 AM
ahaksss...
sebenarnya pernah kene dulu..
time tu abah pinjam kete kawan dia estima..
belakang mmg gelap tahap puma...
ada operasi.. abah da cuak.. sebab ada yg kena koyak...
dah ler kete org kan....
tapi.. kami dilepaskan.. jeng jeng

DatukM
25-02-11, 09:15 AM
nanti aku nak gelapkan 'tahap puma' jugak la kancil aku
barulah cuak pulis nak tahan
high-ranking military personnel in disguise
dah la ada stiker askar kat depan
plate number je x start dgn Z

maz
25-02-11, 09:17 AM
kdg2 sticker pun memainkan peranan penting selain keta besau2 tu ye......

Chuy4 4ng3L
25-02-11, 09:22 AM
ni pertanyaan aku lah..
ekseli kan, ada law ke utk kete "orang besar" buleh tinted gelap?

DatukM
25-02-11, 09:27 AM
ni pertanyaan aku lah..
ekseli kan, ada law ke utk kete "orang besar" buleh tinted gelap?

ada
ko tgk kat link aku bagi tu

tp banyak la prosesnye

aku rajen meh aku tepek

Pengecualian khas pemasangan cermin gelap

Pemasangan kaca gelap diberikan kepada orang-orang tertentu sahaja seperti di bawah kaedah 11(a) dan 11(b),Kaedah-Kaedah Kenderaan Motor (Larangan Mengenai Jenis-Jenis Kaca Tertentu) 1991. Mana-mana orang yang tidak termasuk dalam kaedah 11(a) dan 11(b) yang menghadapi masalah kesihatan kulit terdedah atau dengan ancaman keselamatan boleh memohon pengecualian khas untuk pemasangan khas untuk pemasangan cermin gelap.
honestly aku mmg dah terpikir hari tu nak submit (utk wife)
tp pikir2 mmg susah nak lepas punye
tros tak jadi :D

zack_serdang
25-02-11, 09:30 AM
ni pertanyaan aku lah..
ekseli kan, ada law ke utk kete "orang besar" buleh tinted gelap?

setahu aku sebesau mane pun org yg tinted cermin gelap PUMA tu..die kene buat permohonan kat JPJ...selalunye JPJ akan approve la..ye la org besau kan...
selalu menteri..hakim..peguam..kerabat diraja...org berkepentinggan tinggi dalam GOV..macam gabenor and etc..selain dari tu bole mohon tapi kene ade reason yg relevan untuk JPJ pertimbangkan..

selain tu kalu ade penyakit kulit dan mata yg kronik...ni kene forward ngan surat sokongan Doctor...member aku sorang ade sakit kulit...selambe je PUMA keliling pinggang :))

sekian tengkiu

DatukM
25-02-11, 09:35 AM
kdg2 sticker pun memainkan peranan penting selain keta besau2 tu ye......

baru pasan ni

true to some extent
selama dua taon aku drive takde lesen tu berpuloh2 kali tempoh jpj rodblok
tp xpenah kene tahan masa rodblok
:p

tp skang ni aku dah insap la
kalo jadi pape, huhu insuran pon takleh nak cover

emy
25-02-11, 09:43 AM
ada member aku..
keta dia mmg cermin tinted gelap macam vip tu..
kalau ada roadblock..
kompem dia kena tahan..
tapi lepas polis/jpj check ic dia..
dorang lepaskan member aku ni sbb kat IC dia ada stated 'K'
apa maksud tu? kerabat?

MUfanz
25-02-11, 09:49 AM
kalo takde jawatan tp nak pakai gelap jugak..
gi ambik surat kat hospital..ckp sensitif dgn matahari..


kalo cermin gelap sangat....tak payah tunggu jpj buat roadblock..
nnti tau2 surat sampai rumah suh gi pemeriksaan puspakom..

luzi
25-02-11, 10:04 AM
jangan la gelap sangat susah aku nak skodeng drebar hensem ke tidak.

nanti yu skodeng keta ai, k...keta i tak tinted gelap. ;)

btw, tak perlu tunggu roadblock/operasi untuk kena tahan pasal tinted gelap.
pernah kenalan aku yang gelap tinted keretanya, dipintas oleh 4WD JPJ...lalu saja, macam takde apa2 berlaku.
tup tup, tak lama lepas tu dia dapat surat untuk buat inspection tinted.
macam style saman ekor la plak.

tinted gelap pun bahaya kepada si pemandu di dalamnya pada waktu malam.
sebab kurang cahaya luar masuk ke dalam, si pemandu kurang nampak details akan keadaan persekitarannya.
kalau nak parking, perlu turun tingkap untuk usha kiri kanan belakang...kalau tak, koyak skirting nanti kena curb jalan.

tinted gelap pun dapat cegah bakal2 peragut/pencuri dari cuba memecah masuk kereta sebab depa tak nampak apa ada dalam kereta untuk membolehkan depa memecah masuk.

emy
25-02-11, 10:26 AM
lepas ni mesti nasha aziz apply buat tinted gelap lepas kes hitam berlaku kat dia..

se7en
25-02-11, 10:46 AM
padahal cuaca malaysia yg panas nie dah kene consider la bg tintted lebih skit gelap nye

MUfanz
25-02-11, 10:52 AM
tinted gelap tak membantu mengurangkan panas matahari pon...
warne hitam tu sendiri pon penyerap haba...

DatukM
25-02-11, 11:32 AM
padahal cuaca malaysia yg panas nie dah kene consider la bg tintted lebih skit gelap nye

bukan cahaya (visible light) tu sendiri yg menyebabkan panas
infra red (IR) n UV antara penyebab utama nya

so
carikla window tint yg ada TSER (total solar energy rejected) tinggi tanpa efek kegelapan cermin directly
tp mahal la

penerangan kat sini
http://forum.autoworld.com.my/index.php?showtopic=95090

glosari yg perlu kta tao utk pilih tint yg baik tanpe kene klentong kaw kaw
http://solargard.com/Commercial/Glossary

Atmi_Raniya
25-02-11, 12:57 PM
Kereta dah pun ditinted ari tu, nak buang pun cam sayang, tunggu lah biar 'kena' sekali kot, cermin pintu penumpang saja yg gelap betul tu, cermin belakang masih tahap biasa

Tengok la hubby nak buang ke macam mana ikut dia la, dia gak yg nak bayar saman kan. Lagi pun sayang la kalo polis sedap2 je kopek tinted kita tu waktu kena tahan.

ChEf_N|3aM
25-02-11, 03:49 PM
kadang2 kalau parking kat tepi jalan orang nak reverse kereta tengok kereta belah kiri datang pon x nampak... tinted gelap menyusahkan orang jer.....

TotalLost
02-03-11, 10:04 AM
>klau xsilap aku machine baru jpj guna 2011 ni msti nk lepas masuk 60% cahaya,baru dia kasi jalan,klau x pndai2 la ayat jpj tu..hehe

ibnusina8791
02-03-11, 10:42 AM
soalan skit nak tanya, katakan tint layer tu kadar bagi lepas cahaya ialah 60% tapi bila dilekatkan pada cermin kita adakah kadar tu menaik ke contohnya 63-65% akibat serakan cahaya pada cermin sendiri? So tak pasal bila dicheck oleh alat yang JPJ ada tu leh kantoi?

DatukM
02-03-11, 12:12 PM
soalan skit nak tanya, katakan tint layer tu kadar bagi lepas cahaya ialah 60% tapi bila dilekatkan pada cermin kita adakah kadar tu menaik ke contohnya 63-65% akibat serakan cahaya pada cermin sendiri? So tak pasal bila dicheck oleh alat yang JPJ ada tu leh kantoi?

tak ada
penah tgk tak alat tu?
dia lekat kat cermin tu
so almost undetectable sbb cermin tu pon kan lutsinar

Chinozie
02-03-11, 05:47 PM
Tinted je gelap...tp functionality takde, tak guna gak...buat keta lg lambat nak sejuk, sbb byk serap haba dari luar...

kena tgk percentage visibile light, light reflected (tak silau biler keta highb beam) , UV Rays reject (baik tuk kulit) dan Heat reject...nie paling byk membantu...keta terasa lebih sejuk...biasa nyer , lg mahal, lg bagus...color pun lambat pudar...

Atmi_Raniya
06-04-11, 08:47 AM
terbaru, hubby dah pun tukar tinted yg gelap gamat tu dgn yg biasa, katanya bukan setakat takut kena saman,

tapi kalau tinggal anak2 dlm kereta pun tak risau sangat, boleh tengok dari luar,

kalau yg gelap ari tu, jenuh nak tepek muka kat cermin utk intai dlm.

cermin kecil di bhg belakang tetap yg gelap sbb tu tak di anggap tingkap.

* rugi je, kos pasang balik, apa nak buat, kita punya advise ari tu, dia buat dekk, ops, sorry ye hubby

luzi
06-04-11, 09:46 AM
aku berpendapat, ada baiknya juga dipasangkan tinted gelap...atas tujuan keselamatan.
takpun pasang anti-smash security tinted anti seperti jenama Llumar.


http://www.youtube.com/watch?v=8mbLLHxr0ng&feature=player_embedded

sekali hentak je dah pecah berderai cermin tu, kan?
devices/tool apa yang peragut tu guna haa?

amx
06-04-11, 12:09 PM
lahanat giler penyamun tu.

dan aku berkira-kira nk pasang tinted yg cam ko cakap tuh

mahal takpa la sekali pasang. kalau kes dah kena pecah, nak pasang tingkap baru pun nak kena kuar duit gak. at least nyawa, harta benda selamat