PDA

View Full Version : Berbaloikah membeli Ipad berbanding Laptop biasa?



fosilmitra
29-04-11, 12:24 PM
:salam:

Apa pandangan kalian semua, adakah berbaloi kita membeli Ipad berbanding laptop?...

Bagaimana dari segi fungsi Ipad berbanding laptop biasa? Lebih kurang ke atau sama saja... Yg acik paham Ipad nie tidak menggunakan keyboard, tapi menggunakan touchscreen... disamping dari segi memory hardisk laptop lebih besar berbanding Ipad... dlmpada itu, laptop atau notebook menggunakan modem untuk utk capaian di internet, sedangkan ipad hanya perlu menggunakan sim dan broadband jer... Tah ler... acik masih kurang jelas tentang Ipad nie... cuma dari segi harganyer, acik rasa mcm berbaloi beli Ipad lagi berbanding laptop... dan utk makluman semua, acik mmg ada desktop dirumah, cuma tgh merancang nak beli yg boleh dibawak ke oversea dgn mudah... ehemmm

Mohon pencerahan dan bantu buat perbandingan antara keduanyer... TQ...

gbum
29-04-11, 12:37 PM
ipad guna dia

-main intenet(email,surfing,fb,tweet etc)
-main aps
-layan multimedia(movie,song)

hanya buley buat satu task dalam satu masa.tengah surf email, taley bukak apps lain.maybe just buley play mp3 while surfing or reading pdf

-so apa tujuan nak pakai?

DarkEmperor
29-04-11, 12:59 PM
berbaloi or x berbaloi depends pade usage ko...
but for worshipper anything from apple is worth it... :|

Dd
29-04-11, 01:40 PM
Meh nak jawab. Tak berbaloi kalau ko beli dan nak terus gantikan laptop. Sebab banyak benda yg tak sesuai guna ipad.
Nak menaip lama2 pun tak sedap. Berbaloi kalau ko nak guna as laptop punya sidekick. Guna time2 pegi travel
malas nak bawak laptop berat2 camtu. Ipad boleh connect internet guna wifi jugak.
Boleh la guna nak buat main game, nak type document pun bleh... nak tgk movie... mcm2 jugaklah kalau explore apps dia.

ERFi
29-04-11, 02:22 PM
ipad guna dia

-main intenet(email,surfing,fb,tweet etc)
-main aps
-layan multimedia(movie,song)

hanya buley buat satu task dalam satu masa.tengah surf email, taley bukak apps lain.maybe just buley play mp3 while surfing or reading pdf

-so apa tujuan nak pakai?

Bro, skang da bole multitask.

mnajem
29-04-11, 02:59 PM
try consider option lain juga. tablet bukan hanya ipad saja :)

http://www.engadget.com/photos/asus-eee-pad-transformer-versus-motorola-xoom/

gbum
29-04-11, 03:00 PM
dem,aku ketinggalan

---------- kemaskini 29-04-11 03:01 PM ----------


Bro, skang da bole multitask.

---------------------------------------------------------

Dd
29-04-11, 03:07 PM
try consider option lain juga. tablet bukan hanya ipad saja :)

http://www.engadget.com/photos/asus-eee-pad-transformer-versus-motorola-xoom/

aku rasa dia nak tanya between ipad and laptop. bukan choices of tablet vs laptop.

fosilmitra
29-04-11, 03:32 PM
-so apa tujuan nak pakai?

:salam:

Ops... malu lak nak habaq... sekadar nak check forum BDN dan facebook acik jer waktu gie obersea sana... :p

---------- kemaskini 29-04-11 07:33 AM ----------


try consider option lain juga. tablet bukan hanya ipad saja :)

http://www.engadget.com/photos/asus-eee-pad-transformer-versus-motorola-xoom/

Perghhh... berkenan sungguh acik dgn yg nie... thanx bro mnajem... :)

Atmi_Raniya
29-04-11, 03:39 PM
kalau yg selesa guna keyboard utk menaip, lebih2 lagi seorang blogger ke apa ke, tentunya selesa guna laptop.

tapi org yg jenis 'on the go' maka Ipad/tablet ni berbaloi la, ada dua2 lagi berbaloi.

se7en
29-04-11, 04:12 PM
Beza la utk heavy work xsesuai..santai ok..

Tp utk urgent bole je excel..word..xde mslh


Sent from my iPad using Tapatalk

morpheuzneo
29-04-11, 04:30 PM
try consider option lain juga. tablet bukan hanya ipad saja :)

http://www.engadget.com/photos/asus-eee-pad-transformer-versus-motorola-xoom/


aku rasa dia nak tanya between ipad and laptop. bukan choices of tablet vs laptop.

untuk orang yg kurang mengerti.. mereka mengkategorikan ipad sama seperti tablet lain.. sama seperti kita panggil Colgate utk ubat gigi.. walhal banyak brand lain...

jadi jawapan tu bertepatan.. , selain Ipad.. yg pakai apple Ios., tablet lain pun ada acik - tapi pakai OS - Android. Malah Blackberry pun ada keluarkan Tablet - Playbook.

Praktikal? sangat bagus utk browsing.., penggunaan secara ringan.. - membaca buku ebook, baca majalah. tgk video.. belajr benda2 baru secara santai.

Heavy usage? nak kene taip banyak? - laptop masih lagi praktikal. nak menaip pakai ipad ni.. bukan kerja yg mudah.. :) macam ayam patuk-patuk.



dem,aku ketinggalan

---------- kemaskini 29-04-11 03:01 PM ----------



---------------------------------------------------------
macam mana kau boleh ketinggalan Gbum? kata slalu tgk Datuk guna Ipad 2 kt Concorde.. :)

tak lama lagi mesti Gbum juga akan join geng datuk tu beli Ipad.. boleh join diaornag main Angry bird versi network.. :)

ChEf_N|3aM
29-04-11, 04:38 PM
mahal gak motorola xoom kalau pakai pakej maxis http://www.mobile88.com/news/read.asp?file=/2011/4/28/20110428193600&phone=Motorola-Xoom-official-launch-price-Malaysia

mnajem
29-04-11, 07:20 PM
aku rasa dia nak tanya between ipad and laptop. bukan choices of tablet vs laptop.

aku tau, aku suruh dia (advocate) consider option lain juga. tak semestinya IPAD is the ONLY choice for tablet. advocacy.
ipad ada kelemahan,video call utk FaceTime je. ada iphone takpe la juga. ni kalo iphone sendiri guna, ipad sendiri guna nak call sape.

---------- kemaskini 29-04-11 07:21 PM ----------


kalau yg selesa guna keyboard utk menaip, lebih2 lagi seorang blogger ke apa ke, tentunya selesa guna laptop.

tapi org yg jenis 'on the go' maka Ipad/tablet ni berbaloi la, ada dua2 lagi berbaloi.

apple products utk orang yang berduit.
orang yg komplen minyak mahal tak sesuai guna apple products (joke).

ipad ada external keyboard, kene beli asing.

---------- kemaskini 29-04-11 07:23 PM ----------


mahal gak motorola xoom kalau pakai pakej maxis http://www.mobile88.com/news/read.asp?file=/2011/4/28/20110428193600&phone=Motorola-Xoom-official-launch-price-Malaysia

Asus EEEpad transformer lagi murah kot. Tengok la sapa nak bawak M'sia nanti. Dgrnya murah RM1,000 berbanding XOOM.

zizan
29-04-11, 09:24 PM
samsung galaxy tab pon choice yang menarik..

tapi ts kata untuk layan fb dan forum je, leh la pakai tablet2 yang dicadangkan.

oto1202
29-04-11, 09:27 PM
Bagi aku tetap laptop. Microsoft dah bertahun2 develop computer. Mesti percaya kepada yg otai.

ChEf_N|3aM
29-04-11, 10:27 PM
bang laptop lebih kepada keja.... tablet yang dorang cakap nie lebih kepada hiburan ... :D

se7en
29-04-11, 11:00 PM
untuk orang yg kurang mengerti.. mereka mengkategorikan ipad sama seperti tablet lain.. sama seperti kita panggil Colgate utk ubat gigi.. walhal banyak brand lain...

jadi jawapan tu bertepatan.. , selain Ipad.. yg pakai apple Ios., tablet lain pun ada acik - tapi pakai OS - Android. Malah Blackberry pun ada keluarkan Tablet - Playbook.

Praktikal? sangat bagus utk browsing.., penggunaan secara ringan.. - membaca buku ebook, baca majalah. tgk video.. belajr benda2 baru secara santai.

Heavy usage? nak kene taip banyak? - laptop masih lagi praktikal. nak menaip pakai ipad ni.. bukan kerja yg mudah.. :) macam ayam patuk-patuk.



macam mana kau boleh ketinggalan Gbum? kata slalu tgk Datuk guna Ipad 2 kt Concorde.. :)

tak lama lagi mesti Gbum juga akan join geng datuk tu beli Ipad.. boleh join diaornag main Angry bird versi network.. :)

aku rase playbook still jauh drpd barisan utk bersaing dgn samsung n ipad..

xsalah aplikasi email senjata utama yg blackberry xde utk bende nie..

aku guna ipad untuk santai n xpenah consider utk major work..


Sent from my iPhone using Tapatalk

mnajem
30-04-11, 01:39 AM
ipad orang guna utk serious job juga, yg laptop kinda bulky and nonsense utk digunakan

Military: http://www.redmondpie.com/uk-military-adopts-apple-ipad-for-training-soldiers/
Flight control: http://www.padgadget.com/2010/04/05/flight-control-hd-app-training-aussie-air-traffic/

Flight control tu dalam Android phone aku pun ada. Saja nak kasi up iPad

Dd
30-04-11, 12:51 PM
Aku rasa konsep dia macam ni... Duluuuu ada pc dgn laptop. Most ppl masa tu prefer pc sebab option
Untuk upgrade lebih best, untuk gamers pun lagi best pc. So orang beli laptop as supplement to pc. Untuk
senang bawak mana2. Tapi pc lebih best..at that time. So skrg laptop dah best. Ada pulak tablet.
Tablet ni pun most ppl guna as supplement to laptop. Nak lagi senang bawak, lagi convenient. Guna time
Meeting bagai nak buat presentation pun boleh dan tak bulky.

Nak kata untuk entertainment semata tu tak jugak, ramai aje exec guna for business purposes. Entertainment
aku rasa more or less sama macam guna laptop lah. Selain buat keje ada surf, tgk movie and main game.
Boleh jugak guna ipad as 2nd monitor untuk laptop...extension of monitor. Aku rasa galaxy tab kalau nak
surf and menaip agak tak layan sebab skrin kecik. Kena scroll banyak.

DatukM
30-04-11, 04:44 PM
1st of all
get the fact right

ipad is not the same class with laptop even netbook
coz its a tablet
a device dat sits somewhere between ur laptop and ur phone

Dd
30-04-11, 07:32 PM
1st of all
get the fact right

ipad is not the same class with laptop even netbook
coz its a tablet
a device dat sits somewhere between ur laptop and ur phone

Uiiii garangnye. It's really not about the fact tu right or wrong sini.
Dan aku rasa TS pun tau ipad not in the same class as laptop. Dia nak guna untuk bawak
Gi oversea...so nak tau berbaloi tak beli bawak gi sana. It's a question of comparison.

CupidOfLuv
01-05-11, 11:53 AM
betul la tu daling
xde sape cakap tablet = laptop = netbook pon kan
dia tanya mana yg patut dibeli jek

:)

IMO for the time being
aku masih prefer laptop aku skrg compare to tablet kalo nak bawak p obesi skalipon
based on:
- apps
- size
- weight
- tayah xtra hardware

laptop mine ala-ala tablet, sama size, berat lebih sket jek
pastu boleh lipat dan guna touchscreen keyboard, more applications and etc.

mnajem
01-05-11, 02:11 PM
utk tukang tanya;

-ambik tablet jika;

-anda nak kurangkan risiko kena RSI utk setakat tengok movie, tablet boleh baring
-anda punya masa banyak utk menunggu - kene naik bas, selalu naik flight, boring tunggu time boarding
-malas nak boot laptop/macbookair - boleh baca PDF, ebook sambil tunggu giliran kat klinik/repair kereta.


kalo nak ambik tablet cari yg boleh multitasking, stroge boleh expand, kalo nak ambik ipad means ko target la yg 64GB terus kalo bernafsu besar. android based tablet kebiasaannya ada external storage slot so kalo beli yg low-end lepas tu ko beli la microSD kalo rasa tak puas.

screen orientation iPad ok.

aku guna samsung galaxy tab,takde masalah nak scrolling pun. sebab beza skrin dia tak banyak.
dan ada fungsi video call, game etc banyak juga. nak puas hati cuba la banyak2 jenis tablet ni, fikir mana yg sesuai.

byk jugak yg aku tengok kat satu forum ni jual balik ipad dia sebab dah beli then tak guna.samada impulse buying atau dah taktau nak buat ape dgn duit.

tablet guna USB charging tak sesuai,teramat slow. kene beli charger asing.
macam SGT boleh je guna USB charger mana2. aku dgn wife guna HTC wildfire aku punya USB charger utk charge phone dan tablet memasing.
dalam kereta aku pun boleh charge tablet/phone sebab ada USB port.


ipad, i doubt.try la tgk kot kene beli extension lain hehe.. janji ade duit

ERFi
01-05-11, 02:23 PM
Amik je iPad2 bhaii. Kool. Eceh.

mnajem
01-05-11, 04:26 PM
try je usha LYN tuh, 64GB pun leh dapat RM1.3K haha = ipad1

Dd
01-05-11, 05:50 PM
Lagi bagus jugak kalau TS pegi tert tengok option tablet yg ada. Feel sendiri. Tak boleh jugak
setakat dengar pendapat orang. Because only you know what suits you best.

DatukM
01-05-11, 11:38 PM
aduii apekah
kene selalu letak smilie agaknye
* ekceli aku nak sambong lagi aritu tp time tu tgh rush for samting

susah betol kalo jadi orang melayu ni
asek nak terase je
ekceli aku tak garang pon kat posting tu
its just a statement, a fact
a dry plain boring technical statement :D

sebab dia nak banding beli ipad dgn laptop
lebey kurang macam banding beli limau dengan oren la, eh epal
itu maksod aku

pastu admin pon sama bersekongkol
apekah
admin patot atas pagar laa
kalo ye pon takyah la jelas sangat

menjawab soklan
ipad ni sesuai utk mereka yg selalu on the go
for casual uses
main games, setakat tgk video, dengar lagu ok la, baca ebook
kalo utk keje menaip for a long time tak sesuai la kot

it falls down to what ur gonna do with it actually
same mcm nak banding beli henpon biasa o blekberi la lebey kurang

sesuatu yg ko wish ko bole achieve on ur henpon (mobility & flexibility)
n samting yg ko wish ko bole buat on ur laptop/desktop anywhere everywhere (power n performance)
its like a transit between ur henpon n ur laptop/desktop

dats why kalo ada phone n laptop from the same brand is a big plus
itu mmg the best scenario la sbb sume gune propietary OS from apple
kalo kat windows bole gune itunes la tp
tp kat windows itunes sucks big time

anyway ipad 2 wifi baru rm1499 (16gb)
wifi + 3g rm1899

but if u go with ipad
dont forget dat the money ur most likely to spend will not stop there at the ipad price tag only
with apple products its an initial "investment" :D

jadi jawapan sebenarnye berbaloi atao tidak sape2 pon takbole nk jawab kat sini
sangat berbaloi jika ko tahu capability ipad n tengok kesesuaian untuk ape ko nak beli ipad

oleh itu mintak maaaaaapppla sape2 yg terase
yeh yeh?
:D

flash
02-05-11, 02:20 AM
berbaloi, memang berbaloi kalo penggunaannya blh memenuhi keperluan korang.

Dd
02-05-11, 09:25 AM
aduii apekah
kene selalu letak smilie agaknye
* ekceli aku nak sambong lagi aritu tp time tu tgh rush for samting

susah betol kalo jadi orang melayu ni
asek nak terase je
ekceli aku tak garang pon kat posting tu
its just a statement, a fact
a dry plain boring technical statement :D

sebab dia nak banding beli ipad dgn laptop
lebey kurang macam banding beli limau dengan oren la, eh epal
itu maksod aku

pastu admin pon sama bersekongkol
apekah
admin patot atas pagar laa
kalo ye pon takyah la jelas sangat

menjawab soklan
ipad ni sesuai utk mereka yg selalu on the go
for casual uses
main games, setakat tgk video, dengar lagu ok la, baca ebook
kalo utk keje menaip for a long time tak sesuai la kot

it falls down to what ur gonna do with it actually
same mcm nak banding beli henpon biasa o blekberi la lebey kurang

sesuatu yg ko wish ko bole achieve on ur henpon (mobility & flexibility)
n samting yg ko wish ko bole buat on ur laptop/desktop anywhere everywhere (power n performance)
its like a transit between ur henpon n ur laptop/desktop

dats why kalo ada phone n laptop from the same brand is a big plus
itu mmg the best scenario la sbb sume gune propietary OS from apple
kalo kat windows bole gune itunes la tp
tp kat windows itunes sucks big time

anyway ipad 2 wifi baru rm1499 (16gb)
wifi + 3g rm1899

but if u go with ipad
dont forget dat the money ur most likely to spend will not stop there at the ipad price tag only
with apple products its an initial "investment" :D

jadi jawapan sebenarnye berbaloi atao tidak sape2 pon takbole nk jawab kat sini
sangat berbaloi jika ko tahu capability ipad n tengok kesesuaian untuk ape ko nak beli ipad

oleh itu mintak maaaaaapppla sape2 yg terase
yeh yeh?
:D

Kalau macam tu ko pun kena belajar baca part aku kata garang tu sambil senyum.
Sebab it was cynical.
Lagipun ko suruh orang get the fact right... which implies you think people yg post
tak get the fact right.... i believe they do get the fact right.
It is not fact actually... what you state was that tablet sits between laptop and mobile phone.

Soalan dia is like asking should i buy oranges for the vit c... or buy pills.
Same function tapi pills lagi senang nak bawak... convenient. Oren ko kena peel pastu
meleleh2 air. Leceh.

If ko ekceli ada nak sambung lagi from your statement masa tu... should sambung instead
berenti macam tu and implies something else.

:) :)

Lang
02-05-11, 11:16 AM
Aku cadang kan beli Netbook.

Kecik dan mudah dibawa. Nak menaip pun senang.

Nak nampak sytlo pakai la ipad.

Ipad berbanding tablet lain dipasaran. Skrinnya lebih besar puas sket nak melihat paparan diskrin.

Fungsi sume lebey kurang jer. For Internet use, tgk movie, main game dan lain-lain.

kmkn
03-05-11, 12:02 AM
ipad la best .... masa kat airport, ada pelancong india ka arab tak tau ....dia cakap kat kastam dia bawa notebook ...padahal bag dia kecik ja ....aku duk kat blakang heran la ....tgk2 nipis nya ...rasanya ipad la ..... tgk dlm airpot tu penuh pelancong main ipad ....mmg kalau traveling ipad ni mudah kecil rigan

oto1202
03-05-11, 05:03 AM
ada juga yg nipis. check laptop keluaran apple. kalau disusun kat bahagian pinggan, sure mcm sama je.

mr_naza
03-05-11, 12:33 PM
setakat surf xbyk menaip...amik ipad,galaxy tab...berbaloi...kalau nak buat keje usung la laptop tu...skrg ade option playbook...pilih jgn xpilih

farcruise
03-05-11, 01:28 PM
Leh je kalo nak buat keje menaip dengan ipad, tapi kena invest beli aksesori keyboard la.

http://booksandpublishing.com/files/2010/01/ipad-keyboard.jpg

Tapi aku still prefer android tablet...Asus eee-pad pun nampak cun :)

http://i1.expansys.com/img/b/217613/asus-eee-pad-transformer-android-tablet-with-keyboard.jpg

SoulShadow
03-05-11, 04:33 PM
ermm... bro try tgk iconia....w500

mnajem
03-05-11, 05:10 PM
kalau nak present keje utk business trip off shore ke cari mac book air aje. guna SSD, mmg mantop, tapi utk number crunching purpose tak lawam macbookpro lagih.


beli dua-dua la. rasa tak selesa guna satu lagi.
ipad ni utk orang yg ada notebook.

netbook? hmm kinda waste.

bangpit
03-05-11, 07:18 PM
barangan apple ni org yg berduit jerrr....untuk aku walaupun berkenan sangat, masih tidak berkemampuan.....so, aku dah pk byk kali2...dan aku proceed untuk amik dell vostro v130 jerr, much practical dan ringan....aku ni jenis suka lepak sambil baring depan tv....ringan laa sikit aku nak mengangkat laptop tu....

revomatrix
03-05-11, 09:04 PM
aku nampak iPad nih bagus utk trader macam aku ...

bukak iPad ..tengok stocks , forex , IPOs ...lepas buy/sell ...aku maintain tengok indicator dan news ...dan leh lock trade aku anytime ..damned ...

tak perlu bukak laptop yang berat tuh ..melainkan kalau kat rumah jer ...leh bukak laptop dan sync'up ipad dengan macbookpro aku ...done !

bagus iPad nih kalau travel ..takde laa berat bag laptop yang selalu kena sandang kesana kemari ..

dah lama aku teringin iPad sejak keluaran pertama lagi ..utk memudahkan trader seperti aku

Mitsui
03-05-11, 11:01 PM
aku pernah ada dilema ni.. beli notebook atau tablet (ipad or tab)

last aku beli netbook tablet yang multitouch screen bleh lipek2...
buat dual boot.. satu run ubuntu dan satu lagi aku flash dengan androidx86 punya projek..
android still belum stable.. tapi mereka2 tengah kerja keras mengusahakannya.. tunggu tak lama jer lagi..

so far aku rasa berbaloi dengan pilihan aku..

mnajem
04-05-11, 12:04 PM
aku pernah ada dilema ni.. beli notebook atau tablet (ipad or tab)

last aku beli netbook tablet yang multitouch screen bleh lipek2...
buat dual boot.. satu run ubuntu dan satu lagi aku flash dengan androidx86 punya projek..
android still belum stable.. tapi mereka2 tengah kerja keras mengusahakannya.. tunggu tak lama jer lagi..

so far aku rasa berbaloi dengan pilihan aku..

boleh tuan nyatakan brand apa netbook tablet tu. menarik gak tu.
boot time dia lama tak?

kelebihan tablet ni dia standby sepanjang masa macam fon,boot jarang sangat kecuali kalau hang.. tu pun sebulan sekali pun susah.

Mitsui
04-05-11, 04:38 PM
Lenovo s10-3t.


http://youtu.be/COwIbuqhPvU

ni video flash ngan android.. boot dia sekejap jer.. tunggu release yang betul2 perfect punya android.. menangis la samsung tab..
lagi pun android file kecik.. ada USB stick yang 8gb pun dah cukup buat traveling punya HDD, boot dari USB jer..