PDA

View Full Version : Civic 2.0 vs Civic 1.8



Isharizal
30-05-11, 11:58 AM
kengkawan tolong aku vote yg mana 1 nak pilih ni...
explain ckit pro & cons between 2 model ni..
finin la..:ahha:

ekzos_pipe
30-05-11, 01:09 PM
2.0
pro - spec lagi best
con - harga lebey

1.8
pro - harga kurang sket
con - spec kurang sket

lebih lanjut tunggu morph salah sorg civic owner sini.. heheh

morpheuzneo
30-05-11, 02:17 PM
2.0
pro - spec lagi best
con - harga lebey

1.8
pro - harga kurang sket
con - spec kurang sket

lebih lanjut tunggu morph salah sorg civic owner sini.. heheh

Bukan lah aku sorang saja., ada ramai lagi. Ada yg pakai 2.0 pun.. :)

Pokok pangkalnya.. tanya poket..! kalau rasa2 anda memang kaki upgrade.. dan suka menambah cantik dan laju kereta - Civic 2.0 mmg best! heaven kata orang.. semua after market part mmg banyak buat utk Civic 2.0.. sebab enjin k20A ni dah lama. banyak model honda lain pun pkaia K20A ni.

Kalau anda jenis pakai kereta.. standard.., happy dgn apa yg ada., jenis penjimat..dan bukan lah slalu merempit.. (kadang-kadang takpe...) - maka 1.8 sesuai untuk anda. Minyajk jimat., kereta takde problem. maintenance murah.. pakai 5 tahun pun takde hal .. (aku dah 5 tahun pakai civic 1.8 ni )
Baru ni ada kawan office tumpang dari alamanda utk balik ke office - masa pegi ke alamanda , dia nak Civic warna sama.. tapi baru seminggu keluar kedai.. , dan masa balik dia naik dgn saya. Tanya mereka2 dalam kereta - Ini kereta baru ke bang? - aku jawab - mana ada baru .. dah 5 tahun dah. Tanya diaorang lagi - apsal takde beza macam kereta yg kita naik masa datang tadi.. ? dia pun civic 1.8 jugak.., baru 1 minggu keluar., , Aku jawab - " sama aje., tgk pada cara jaga. Lagipun Civic bukan mcam kereta stail lama.. yg nak kene tukar belting atau major overhaul lepas 80 ribu atau 120ribu.., servis saja.. jaga servis.. kereta akan tiptop.

Kesimpulan dari cerita aku tu - Civic aku dah 5 tahun.., tapi tak rasa macam kereta 5 tahun pun. Value pun tak turun banyak. loan aku dah tinggal sikit.., tapi tgk value kt pasaran.. eh.. still ada value .. cumanya.. aku tak berminat nak tukar-tukar kereta. Lagipun model baru Civic yg nak keluar tahun depan tu tak lawa.. lagi lawa ko ambik model Civic sekarang..

soalan : bila nak angkat? Aku cadangkan kau ambik model Civic 1.8S-L.. , ada leather seat dan siap dgn bodykit lawa.

http://www.motortrader.com.my/Cars/Images/Honda-Civic-18-SL-2010/civic18s-L-2010-%282%29.aspx

se7en
30-05-11, 02:49 PM
Bukan lah aku sorang saja., ada ramai lagi. Ada yg pakai 2.0 pun.. :)

Pokok pangkalnya.. tanya poket..! kalau rasa2 anda memang kaki upgrade.. dan suka menambah cantik dan laju kereta - Civic 2.0 mmg best! heaven kata orang.. semua after market part mmg banyak buat utk Civic 2.0.. sebab enjin k20A ni dah lama. banyak model honda lain pun pkaia K20A ni.

Kalau anda jenis pakai kereta.. standard.., happy dgn apa yg ada., jenis penjimat..dan bukan lah slalu merempit.. (kadang-kadang takpe...) - maka 1.8 sesuai untuk anda. Minyajk jimat., kereta takde problem. maintenance murah.. pakai 5 tahun pun takde hal .. (aku dah 5 tahun pakai civic 1.8 ni )
Baru ni ada kawan office tumpang dari alamanda utk balik ke office - masa pegi ke alamanda , dia nak Civic warna sama.. tapi baru seminggu keluar kedai.. , dan masa balik dia naik dgn saya. Tanya mereka2 dalam kereta - Ini kereta baru ke bang? - aku jawab - mana ada baru .. dah 5 tahun dah. Tanya diaorang lagi - apsal takde beza macam kereta yg kita naik masa datang tadi.. ? dia pun civic 1.8 jugak.., baru 1 minggu keluar., , Aku jawab - " sama aje., tgk pada cara jaga. Lagipun Civic bukan mcam kereta stail lama.. yg nak kene tukar belting atau major overhaul lepas 80 ribu atau 120ribu.., servis saja.. jaga servis.. kereta akan tiptop.

Kesimpulan dari cerita aku tu - Civic aku dah 5 tahun.., tapi tak rasa macam kereta 5 tahun pun. Value pun tak turun banyak. loan aku dah tinggal sikit.., tapi tgk value kt pasaran.. eh.. still ada value .. cumanya.. aku tak berminat nak tukar-tukar kereta. Lagipun model baru Civic yg nak keluar tahun depan tu tak lawa.. lagi lawa ko ambik model Civic sekarang..

soalan : bila nak angkat? Aku cadangkan kau ambik model Civic 1.8S-L.. , ada leather seat dan siap dgn bodykit lawa.

http://www.motortrader.com.my/Cars/Images/Honda-Civic-18-SL-2010/civic18s-L-2010-%282%29.aspx

Haha

Betul morp,
Pakai je civic mana2 model..mmg rase berbaloi la..lgpun 1.8sl pun dh xjauh beza dgn 2.0cc....kalo pakai standard pun dh smart

morpheuzneo
30-05-11, 04:06 PM
satu lagi kelebihan 1.8 -> tapi aku tak berapa berani nk cakap.., kaki2 lari..(penjenayah) suka aim 2.0.. sebab kereta ni senang nak bikin atau nak baraikan..! part mesti laku..

pastu kalau nak lari pun snang..! :)

make sure kalau beli kereta.. pasang alat penggera tambahan dan kunci xtra.. (kt mana kunci xtra tu tak leh tulis sini.., nak tau pm saya) .

zack_serdang
30-05-11, 04:26 PM
kalu ko betul2 kaki rempit la...bak kata bro morph...
ko angkat yg 2.0.... bukan yg auto...yg manual :))...
type R...khas tune for racing....barang2 sume high performance...
tapi kete ni memang panas...pandai2 la ko jaga...

p/s ...nak tanye morph...bro ko tow dak...satu divice yg bole detect kete via GPS...
kire contoh...member aku pinjam kete...pastu die bwk tah merata...peh tu aku bole detect kat mane kete tu..
kire lock mcm GPS la....tow x berapa die punye service fee die?lagi satu aku pernah dengar cite..kete vellfire satu cine ni kene rompak mase bini die bukak pintu pagar...peh tu laki die call sape tah..trus detect kete kat jalan mane...pastu system sume bg mati....xle on engine...ade org tow x bape service mcm ni nye price?per month ke...per year ke...
sory OT skit

revomatrix
30-05-11, 05:01 PM
kengkawan tolong aku vote yg mana 1 nak pilih ni...
explain ckit pro & cons between 2 model ni..
finin la..:ahha:

better Civic 2.0S

Ko nak beli kete civic 2.0S ? aku nak jual kete aku ..sebab nak angkat Insight ...

PM aku kalau nak detail.

ibanez_712
30-05-11, 07:13 PM
depend kemampuan ko...

kalau boleh affort 2.0, just go...kalau tak, 1.8 cukup....kena kira maintenance semua(servis, tayar, dll) termasok roadtax + insurans....

morpheuzneo
31-05-11, 08:33 AM
better Civic 2.0S

Ko nak beli kete civic 2.0S ? aku nak jual kete aku ..sebab nak angkat Insight ...

PM aku kalau nak detail.

hehehe.. sempat iklan tu! :D..

haa.. kalau minat 1.8 auto.. boleh laa pm pakcik jugak.! mana tau ada yg berkenan. :p.

Kereta mmg di jaga baik.. minyak enjin pakai Shell fully synth/ Honda synth.. atau HKS fully synth saja..

boleh pakcik bawak kluar kete baru... (civic jugak. hahaha, tapi manual - impiana aje tu.. )

se7en
31-05-11, 10:34 AM
kalo nak baru lg amik keta aku..baru pakai 3 bulan...
:D

leh sambar lain gak..haha

ibanez_712
31-05-11, 11:05 AM
ape kes semua civic owner nak jual ni??

:hohoho:

revomatrix
31-05-11, 11:07 AM
ape kes semua civic owner nak jual ni??

:hohoho:

ingat nak beli Insight ..lepas tuh boleh laa beli Germans auto ...tangan dah tak tahan nak merasa turbo continental ..

satu Japanese car , satu lagi European car

satu kete eco-hybrid , satu lagi kete nak besit atas jalan ..

ibanez_712
31-05-11, 11:34 AM
lepas tuh boleh laa beli Germans auto ...tangan dah tak tahan nak merasa turbo continental ..



adakah scirocco??
:hohoho:

revomatrix
31-05-11, 11:50 AM
adakah scirocco??
:hohoho:

haha...tak kot ...Das Auto tak berkenan sangat ...

ekzos_pipe
31-05-11, 06:03 PM
ingat nak beli Insight ..lepas tuh boleh laa beli Germans auto ...tangan dah tak tahan nak merasa turbo continental ..


nak murah turbo conti ada, volvo 240 turbo hehehehe... ble buat mcm bawah nih

http://autopixx.de/bilder/P2Ftb62t/volvo-240-turbo.jpg

mugen
01-06-11, 01:03 AM
amik 2.0 2nd full spec je,harga murah sikit,speed lebih skit hehe

Isharizal
01-06-11, 01:18 AM
tq frenz..byk gak info dpt tp aku byk baca kat forum, ada yg kata 1.8 tu jimat minyak tp ada gak yg kata kuat..macamana tu???
kepada mereka2 yg promote keta : hohohooo!!! aku nak beli keta baru gak hee..
kalau kewangan x menjadi masalah, adakah anda memilih Civic 2.0???

---------- kemaskini 01-06-11 01:22 AM ----------


satu lagi kelebihan 1.8 -> tapi aku tak berapa berani nk cakap.., kaki2 lari..(penjenayah) suka aim 2.0.. sebab kereta ni senang nak bikin atau nak baraikan..! part mesti laku..

pastu kalau nak lari pun snang..! :)

make sure kalau beli kereta.. pasang alat penggera tambahan dan kunci xtra.. (kt mana kunci xtra tu tak leh tulis sini.., nak tau pm saya) .

insyaALLAH klau jadi beli, kompom kawan roger :)

vmotion
01-06-11, 10:01 AM
jika kewangan okay, just go for type-r.


:)

Isharizal
01-06-11, 10:04 AM
jika kewangan okay, just go for type-r.


:)
type-R x bleh la bro...dah tahap perlumbaan ni :))

mugen
01-06-11, 05:44 PM
yess 2.0 lebih save than 1.8,fullstop

Isharizal
01-06-11, 11:54 PM
yess 2.0 lebih save than 1.8,fullstop
alrite..muktamad Civic 2.0..tq guys..

morpheuzneo
02-06-11, 01:35 AM
tq frenz..byk gak info dpt tp aku byk baca kat forum, ada yg kata 1.8 tu jimat minyak tp ada gak yg kata kuat..macamana tu???
kepada mereka2 yg promote keta : hohohooo!!! aku nak beli keta baru gak hee..
kalau kewangan x menjadi masalah, adakah anda memilih Civic 2.0???

kereta aku 1.8 - full tank boleh pegi average main kt bandar - dulu dalam 500-600.

Sekarang lepas tukar tayar fuel-max dari Dunlop - betul2 lagi jimat... full tank pegi sampai 600-680. Kalau highway sampai 780km satu tank saja.

---------- kemaskini 01-06-11 01:22 AM ----------



insyaALLAH klau jadi beli, kompom kawan roger :)


yess 2.0 lebih save than 1.8,fullstop

2.0 lagi save? berapa full tank boleh pegi tu? kalau ikut average yg aku slalu dngar geng2 civic slalu compare - kalau bandar - dalam 300++km saja, highway dapat laa 450 - 500.

maybe mugen bleh explain sikit tang mana lagi jimat.

yg aku boleh fikir - maybe sebab 2.0 cukup power - maka tak perlu tekan minyak lebih2.. , lain tu aku tak berapa nampak.

revomatrix
02-06-11, 08:58 AM
aku dah ada civic 2.0S pun , nak downgrade ke Insight sebab ada plan nak tambah kete lagi ..

kalau tiapkali aku g masuk highway , aku akan mula pakai cruising mode ..utk jimat minyak ..malas nak tekan pedal minyak

mugen
02-06-11, 04:39 PM
2.0 lagi save? berapa full tank boleh pegi tu? kalau ikut average yg aku slalu dngar geng2 civic slalu compare - kalau bandar - dalam 300++km saja, highway dapat laa 450 - 500.

maybe mugen bleh explain sikit tang mana lagi jimat.

yg aku boleh fikir - maybe sebab 2.0 cukup power - maka tak perlu tekan minyak lebih2.. , lain tu aku tak berapa nampak.
2.0 lebih jimat sebab tork dia lebih besar or dalam bahasa melayunya daya kilasan.....lebih besar tork mean lebih senang dia menggerakkan sesebuah jentera. Tork kecil akan mgunakan rev yg lebih tinggi sekaligus berkaitan dgn pnggunaan petrol.....pengalaman aku sendiri sebelum ini pakai enjin F20b single cam non vtec than h22a....so dari 2.0 upgrade ke 2.2,pggunaan minyak juga menjadi isu sblm aku tukar enjin.....tapi after transplan happen.......wow ia lebih jimat....dgn syarat jgn bukak vtec slalu hehe,lgpun takkan pegi balik keje pon nak bukak vtec mcm tak praktikal,ape yg penting ia cepat(tork)

Isharizal
03-06-11, 09:24 AM
yess 2.0 lebih save than 1.8,fullstop
terima kasih semua...
keputusan muktamad Civic 2.0 insya ALLAH.. :)

morpheuzneo
03-06-11, 10:02 AM
2.0 lebih jimat sebab tork dia lebih besar or dalam bahasa melayunya daya kilasan.....lebih besar tork mean lebih senang dia menggerakkan sesebuah jentera. Tork kecil akan mgunakan rev yg lebih tinggi sekaligus berkaitan dgn pnggunaan petrol.....pengalaman aku sendiri sebelum ini pakai enjin F20b single cam non vtec than h22a....so dari 2.0 upgrade ke 2.2,pggunaan minyak juga menjadi isu sblm aku tukar enjin.....tapi after transplan happen.......wow ia lebih jimat....dgn syarat jgn bukak vtec slalu hehe,lgpun takkan pegi balik keje pon nak bukak vtec mcm tak praktikal,ape yg penting ia cepat(tork)

terima kasih atas explanation ko mugen. ianya logik. dgn syarat jgn kaki bukak vtec laa.. no wonder ada sorang member 8thgen civic tu pakai 2.0 tapi minyak boleh pegi sampai 700 satu tangki. hmm.

Tapi sekarang dah banyak ke enjin K20A? mahal ke utk tranplant?

mugen
03-06-11, 11:38 AM
K20A mmg dah tersedia masuk kat negara kita melalui choshop,aku pun tgk belambak ada,tapi tak tergerak plak nak bertanya coz aku stick pada H series dgn B series aje,kos transplant dalam 1.5k aje complete,tapi aku aritu kena dlm 700 coz abg aku buat kt bngkel dia hehe

AzmieHamid
09-06-11, 11:24 AM
Assalamualaikum,
Saya sedang mencari Civic 1.8 Tahun 2006/07 Warna Putih untuk dijual.
Bodykit Mugen / Modulo.
Kalau ada minta PM saya.
Tq.

Isharizal
14-06-11, 12:29 PM
nak kena booking tunggu sampai 2-3 bulan pulak dah...

ibanez_712
14-06-11, 12:42 PM
standard la...thailand mari kan?

revomatrix
14-06-11, 01:35 PM
Assalamualaikum,
Saya sedang mencari Civic 1.8 Tahun 2006/07 Warna Putih untuk dijual.
Bodykit Mugen / Modulo.
Kalau ada minta PM saya.
Tq.

amik jer Civic 2.0S aku ..

bodykit Mugen

interior/exterior semua standard

pm aku kalau nak harga best

reason : nak downgrade ke Insight

morpheuzneo
15-06-11, 11:39 AM
Assalamualaikum,
Saya sedang mencari Civic 1.8 Tahun 2006/07 Warna Putih untuk dijual.
Bodykit Mugen / Modulo.
Kalau ada minta PM saya.
Tq.

macam mana nak PM - anda baru 1 posting.. kene rajin posting kt BDN .. baru boleh guna fungsi pm.

apa kata .. anda penuhkan kuota anda.. , dan bila dah boleh guna PM.. anda Pm saya..

saya ada civic 1.8 2006/2007 - Register 29dec2006, on the road Jan 2007.

Warna Bronze metallic.. dgn semua kemasan asal masih dlm keadaan terbaik.

nak warna putih? skali dgn bodykit mugem atau Type RR? - boleh di uruskan - extra 5k saja..

reason nak jual : saja2 tukar angin. :) , takde laa desperate seller.. kalau ada.. ada lah. kalau takde., kereta masih dlm keadaan tip top condition utk aku pakai hari2..

extra bonus kepada bakal pembeli - handling telah di improve - hasil dari projek2 handling improvement dari group 8th generation Honda (kelab honda) - antaranya - Rear tie bar, anti roll-bar yg lebih kukuh - Kesannya - tiada kesan 'fish-tail' macam yg biasa pengguna civic 1.8 hadapi..
extra lagi - air filter - telah di tukar kepada K&N - lebih power dan lebih jimat petrol.
lain2 extra - boleh di ketahui dgn menghubungi saya sendiri.. :)

Redondo
19-06-11, 07:29 PM
Assalamualaikum Morp..

Sorry off topic sikit dan aku tau aku niee tak boleh pm kau..

Aku betul2 nak minta tolong kau ni..

nie contact aku 019-2409427.. harap kau contact aku

revomatrix
26-06-11, 12:39 AM
bro morph ,

apa pendapat ko kalau aku upgrade part bawah nih ?
kalau ada pendapat lain , aku sedia mendengar

harga semua item = hampir RM1k

K&N High Flow Drop In Air Filter
Racing Sport Air Filter Suction Kit
Apexi Power Air Filter

mad_red
13-07-11, 12:03 AM
civic 2.0 memang mantabeb..!! bagus, anda telah melakukan 1 pilihan yg bijak...

p/s: bile la aku lak leh angkat FD2 ni..huhuhu....

ibnusina8791
14-07-11, 06:18 PM
Cuba try tanya AAM. Kene call dorang tanya pasal smart tracker 2. Saya penah tengok dorang detect kete member saya. Pastu bagi mati enjin. Atau kalau tak nak bagi mati enjin dia just akan bagi emergency sign, contohnya lampu brek belakang akan berkelip 3 kali setiap 5 saat. Pihak polis telah dilatih (katanya) utk bertindak kalau nampak kete yang lampu belakang/brek dia berkelip 3 kali setiap 5 saat. Pastu kita boleh track kete kita di mana sbb dia guna GPS. Tak silap ada website yang ada peta macam stail google map. GPS receiver akan diletakkan di tempat yang kita tau tapi org lain tak tau. Tu jer yg saya tau. Harap membantu. Dari segi harga rasanya lagi murah dari captor yg GPS tu.


kalu ko betul2 kaki rempit la...bak kata bro morph...
ko angkat yg 2.0.... bukan yg auto...yg manual :))...
type R...khas tune for racing....barang2 sume high performance...
tapi kete ni memang panas...pandai2 la ko jaga...

p/s ...nak tanye morph...bro ko tow dak...satu divice yg bole detect kete via GPS...
kire contoh...member aku pinjam kete...pastu die bwk tah merata...peh tu aku bole detect kat mane kete tu..
kire lock mcm GPS la....tow x berapa die punye service fee die?lagi satu aku pernah dengar cite..kete vellfire satu cine ni kene rompak mase bini die bukak pintu pagar...peh tu laki die call sape tah..trus detect kete kat jalan mane...pastu system sume bg mati....xle on engine...ade org tow x bape service mcm ni nye price?per month ke...per year ke...
sory OT skit

morpheuzneo
14-07-11, 06:36 PM
Cuba try tanya AAM. Kene call dorang tanya pasal smart tracker 2. Saya penah tengok dorang detect kete member saya. Pastu bagi mati enjin. Atau kalau tak nak bagi mati enjin dia just akan bagi emergency sign, contohnya lampu brek belakang akan berkelip 3 kali setiap 5 saat. Pihak polis telah dilatih (katanya) utk bertindak kalau nampak kete yang lampu belakang/brek dia berkelip 3 kali setiap 5 saat. Pastu kita boleh track kete kita di mana sbb dia guna GPS. Tak silap ada website yang ada peta macam stail google map. GPS receiver akan diletakkan di tempat yang kita tau tapi org lain tak tau. Tu jer yg saya tau. Harap membantu. Dari segi harga rasanya lagi murah dari captor yg GPS tu.

Pesanan dari saya - se-eleoknya.. hal2 sekuriti kereta anda dan saya.. tidak di bincangkan secara 'open' di forum.
Kalau kat honda forum - isu2 sekuriti ktia tak sebut pun brand ke.. atau cara dan ciri-ciri..! ini kerana.. polis dah banyak kali tangkap pencuri kereta zaman baaru ni.. yg bila di geledah rumahnya dan komputernya.. dia mengintai di forum2 kelab kereta untuk mencari mangsa2 yg seterusnya.! Biasalaa kt forum kt oarng nak brag.. aku pakai ini.. aku pakai itu.. yg aku pakai kalau kene curi dia akan blink 5 kali.. dan aku letak aku punya GPS tu kt bawah seat.. gerenti diaorang tak tau..! (tanpa forumer tu sedar - dia membuka pintu keretanya utk orang senang2 curi.. )

so.. kalau nak tanya pasal hal2 sekuriti.. biasanya di galakkan ahli2 forum (macam honda) turun JTT dan bincang face to face.. dan siap boleh demo lagi.

kalau kt bdn ni - pakai pm pun boleh. aku sendiri dah reply 2-3 pm pasal sekuriti dan barangan tambahan pada kereta..

ada benda yg kita boleh openly declare.. ada benda yg kita elok simpan utk pengetahuan sendiri ..

saya dah tengok banyak jugak demo sistem2 sekuriti kereta berasaskan GPS dan GSM dan juga cara lain.. jika nak maklumat lanjut booleh pm saya.

investment utk sistem2 alarm dan tracker canggih ni - mmg masa beli tu kita rasa mahal.. tapi bila dia dapat selamatkan balik kereta kita.. kita akan kata bersyukur aku spend duit buat benda ni.. dari aku beria2 mekap kerta aku.. tapi tak securekan kereta aku. :)

ibanez_712
14-07-11, 07:01 PM
brape kos tu agak2? aku mcm nak letak je....

lordnikon
19-07-11, 12:15 PM
of cos 2.0 better than 1.8....harga pun dh lebih Rm15k!!
but rsnye 1.8 lg jimat minyak lah....tpi bwk menten ler 120.kmh
kalo tekan jer mmg mengketedarah minyak kete ni...nk2 vtec dh open...
sape2 join familyday trip to bukit merah jun hr tu tau la...
dr rnr tapah ke bukit merah 1/2 jam je.. minyak abis separuh tank...giler tol...
mane tak konvoi 160-170kmh...

morpheuzneo
19-07-11, 01:12 PM
of cos 2.0 better than 1.8....harga pun dh lebih Rm15k!!
but rsnye 1.8 lg jimat minyak lah....tpi bwk menten ler 120.kmh
kalo tekan jer mmg mengketedarah minyak kete ni...nk2 vtec dh open...
sape2 join familyday trip to bukit merah jun hr tu tau la...
dr rnr tapah ke bukit merah 1/2 jam je.. minyak abis separuh tank...giler tol...
mane tak konvoi 160-170kmh...

Wah.. Kau pun join ke trip family day bukit merah ? Ini hardcore civic club member ni.
Aku x follow sbb ada event lain clash dgn tarikh tu.
__

Apa pun,, tukng bukak topik ni x tau dah beli kereta baru ke tak... Senyap aje dh..
Last aku dengar.. Dia dh angkat CTR...

:p...

lordnikon
19-07-11, 02:51 PM
yup bro morph...aku follow...nick aku kt 8gcc zer0cool...
rugi tak g bro...mmg besh...tapi konvoi tak tahan tuh...diorg speed giler2...haha

peh...kalo TS dh angkat ctr mmg mantaplah...ajak join 8gcc la plak...:)

---------- kemaskini 19-07-11 03:01 PM ----------

lg satu nk tambah...kalo model 2.0 ade gear shifter kan...
so nasihat jgn slalu sgt guna gear shift ni (mcm mode manual )
penggunaan yg kerap especially bile salu drop gear akan menyebabkn gear mudah slip...
kesan jgn panjang akan memndekkn jangka hayat gearbox anda...
dah ramai owner civic 2.0 yg alami mslh ni...sekian

morpheuzneo
19-07-11, 07:08 PM
^^ woo.. ZeroCool..! gua kt sana nama sama jugak. :), skang gua slalu join geng 8gcc BBM group aje.. kalau kau pakai Blackberry .. bleh join skali..! slalu ada TT atau race halal.. kt mex. (aku tak join.. aku kadang2 aje tgk..)

kalau gearbox dah slip tu apa ubatnya?

lordnikon
27-07-11, 03:06 PM
morph, aku perasan gak nick ko kt 8gcc...tapi ko jrg msuk forum kn...
aku rs kalo gear slip tu kna tukar gigi kt dlm tula kot...tak pon tukr gearbox seketol...huhu
ko tanak join ke diorg konvoi ujung mgu ni ke seremban?

morpheuzneo
27-07-11, 03:43 PM
morph, aku perasan gak nick ko kt 8gcc...tapi ko jrg msuk forum kn...
aku rs kalo gear slip tu kna tukar gigi kt dlm tula kot...tak pon tukr gearbox seketol...huhu
ko tanak join ke diorg konvoi ujung mgu ni ke seremban?

tak nak.. diaorang tu semua hantu-hantu..! bapak laju semua tu.! kang aku pun terikut2.. seronok cucuk mencucuk..
kereta aku standard.! korang geng kereta putih semua ada letak toyol.! itu pasal laju-laju.. :)

kalau TT dekat2 oklaa! (ko ajak laa deeba dgn amoy tu.! gerenti ramai turun)

mad_red
30-07-11, 11:26 AM
Bro morp..bape rege kete ko nak jual tu..mileage bape lak..

revomatrix
30-07-11, 12:46 PM
Bro morp..bape rege kete ko nak jual tu..mileage bape lak..

beli jer kete aku nih


Item(s): Honda Civic FD 2.0S

Package includes:
Year manufacture : 2007

color = sparkling gray

all standard parts ,no upgrade

bodykit : Mugen

Price : RM99k (negotiable)

Warranty: already exceeded 3 years

Dealing method:

Location of seller:KL

Contact method/details: PM

Age of item:4 years

---

Item(s) conditions:
well maintain.
Service every 5k kilometer

currently mileage at ~75k

Picture:
will upload ASAP

Reason for sale:
downgrade to Honda Insight

Isharizal
11-10-11, 09:05 AM
Bro morph...akhirnya dapat gak keta setelah menunggu 2 bulan..saya nak tau pasal alat penggera tambahan & kunci extra tu..nak PM bro x layak lg la so bleh x text saya di no ni 0136114464..

satu lagi kelebihan 1.8 -> tapi aku tak berapa berani nk cakap.., kaki2 lari..(penjenayah) suka aim 2.0.. sebab kereta ni senang nak bikin atau nak baraikan..! part mesti laku..

pastu kalau nak lari pun snang..! :)

make sure kalau beli kereta.. pasang alat penggera tambahan dan kunci xtra.. (kt mana kunci xtra tu tak leh tulis sini.., nak tau pm saya) .

lordnikon
14-10-11, 04:38 PM
Bro morph...akhirnya dapat gak keta setelah menunggu 2 bulan..saya nak tau pasal alat penggera tambahan & kunci extra tu..nak PM bro x layak lg la so bleh x text saya di no ni 0136114464..

bro, jom join the club... http://eightgc2.forumup.com/index.php?mforum=eightgc2&sid=484b3f8eb69bcf115c80562942697128
macam2 hal pasal civic fd boleh bincang kat sana... :)

revomatrix
14-10-11, 04:44 PM
bro, jom join the club... http://eightgc2.forumup.com/index.php?mforum=eightgc2&sid=484b3f8eb69bcf115c80562942697128
macam2 hal pasal civic fd boleh bincang kat sana... :)

kita jumpa di sana

morpheuzneo
14-10-11, 07:45 PM
Bro morph...akhirnya dapat gak keta setelah menunggu 2 bulan..saya nak tau pasal alat penggera tambahan & kunci extra tu..nak PM bro x layak lg la so bleh x text saya di no ni 0136114464..

don't worry bro..! aku boleh aje jawab kt sini., tapi sini tak ramai sangat geng Honda.., kalau pegi kt 8thGCC honda club lagi ramai..! the best way nak tanya pasal sistem alarm dan sekuriti tambahan... adalah bila kau join TT..,

malam ni dan malam esok ada Double trouble TT.. tak silap aku kt Ghulam mee..! pi masuk SINI (http://eightgc2.forumup.com/viewtopic.php?t=14644&highlight=&mforum=eightgc2) utk info pasal JTT tu... tak kesah.. tiap TT ada aje geng baru yg join.!

lagi pun.. kt forum tu ada rules... hal2 sekuriti tak boleh bincangkan kt forum.. pencuri2 kereta ni pun.. diaorang celik IT jugak.., apa korang share.. diaorang pun test nanti utk cari weakness.

Kalau nak tau lagi.., kau boleh pegi Honda Global Amity Seri Kembangan! setau aku pelan keselamatan diaorang paling best dlm market. (kalau kereta hilang lebih 72jam tak jumpa balik., diaorang replace kereta baru.. siap tolong kasik kau duit poket utk korang belanja sementara dapat kereta baru! ada 2 orang kawan aku dah benefit dari pelan ni )

:)

lordnikon
20-10-11, 03:16 PM
kita jumpa di sana

uik...takde pon...:bintang: