PDA

View Full Version : Info nak beli PS3



kazhared
06-07-11, 12:32 AM
Aku ada plan nak beli PS3 untuk suami aku.
So, tadi aku survey kat sg buloh area the store tu.
Tanya kat satu kedai ni, dia kata PS3 yang lama (version tebal 80gb hd) harga RM1000.
Siap modify dan boleh main game yang sedut tu.
Aku macam WTH?
Biar betul.....
Lepas tu, kalau nak tambah kapasiti hd tu pun boleh... harga jadi RM1200.
Since aku tak pakar sangat pasal game ni kan, aku nak tanya korang kat sini...

1. Sepengetahuan aku, PS3 ni tak boleh main game sedut.. sekarang dah boleh ke?
2. Harga yang ditawarkan tu berpatutan atau tak masuk akal? Aku tanak la beli barang recon ke second hand ke kan...
3. Ade ke set PS3 ni yang recon? Kalau ada, nak tau camne?

Kedai ni jual barang murah la..
PSP yang bersion 3000 tu RM670 je.
Last year lepas raya aku beli RM1200...

Memang WTH la kan....
Tak dapat terima kenyataan aku dibuatnya.

ERFi
06-07-11, 12:50 AM
Ok, 1st, suami lu untung.

Wa syorkan lu pegi beli kat kedai Sony.
Sebab? Sebab murah. RM1,200++ lu dapat console yang 320GB.
Plus lu dapat warranty dari Sony Malaysia (wa tak sure bapa lama) sebab tu console untuk version Malaysia.
Pepehal kalo rosak, lu hantar je kat kedai Sony.
Kalo lu beli kat kedai-kedai game, berkemungkinan tu stock console Singapore or Hong Kong or Japan version,
maka lu takkan dapat warranty dari Sony Malaysia.
Kalo rosak, payah.
Banyak problem.

Tu 1st, 2nd, bab game sedut.
Wa ade gak dengar khabar angin ni.
Dah bole modified PS3 untuk main game sedut.
Tapi bile dah modified, lu tak bole main game secara online (multiplayer).
Dan bile dah modified, there's no turning back.
Lu tak bole nak kembalikan PS3 lu ke keadaan asal.

Keadaan demographic dan psychographic gamers skang ni,
memang banyak more to multiplayer game.
Kalo main game sorang-sorang or secara offline or single player ni,
tak dapat rasa betol-betol kenikmatannya.

Nasihat wa, bile lu dah beli,
lu takyah modified.
Main je game original (lu amalkan konsep 'alah membeli menang memakai')
Tapi before nak beli sesuatu game, sila research dulu.
Jangan main beli tak tentu hala game-game ni.
Nanti lu gak rugi.
Sebab harga satu game adalah dalaml lingkungan RM120-RM250 (bergantung pada kedai).

Wa syorkan, beli game yang ade 'replay value' yang tinggi.
Maksud 'replay value' tu adalah bile lu dah menang main game tu, lu rasa nak main lagi sebab game tu mantap.
Atau sebab game tu menawarkan mode multiplayer yang sangat addicted.
Bile lu dah beli game yang ade 'replay value' yang tinggi, maka lu takkan rasa rugi.
Sebab lu bole lenjan sakan game tu.

e.g - Call of Duty series - very highly addicted sebab mode multiplayernya sangat mantap.*kalo suke main game perang la
Tak pun game bola. or ape sahaja, bergantung pada minat la.

So untuk dapat tau game tu ada 'replay value' yang tinggi, sila la buat research.

Lang
06-07-11, 08:15 AM
Beli jer yang ori de.
Game sedut ni bukan murah pun depa jual RM30.
Tak pun sedut guna unifi yg tak berapa nak murah.

Game ps3 ni saiz game dia giga bang besar.
Kalau main ori beli la 2nd game belambak kat forum low yat. Plg murah RM30
God of war 3 pun dah ada org jual RM60 lol

kazhared
06-07-11, 09:40 AM
Ok thanx epi n lang.

Kalau nak main online kat ps3 ni camne?
Sungguh aku tatau....
Guna wifi ke boleh guna brodband modem tu je?
Umah aku takde stimik pun...so macam option utk main online tu letak tepi kot.

Aku tanya kedai tu semalam...
Gamr sedut mostly 20gb dan ke atas.
Satu game rm30 tak kisah la bape kapasiti dia pun.
Pastu dia offer aku lagi, ps3 yg tebal + hd 500 gb + game sedut penuh = rm1000.

Memikat der....
Takleh tahan........

Epi: aku dah janji nak beli present utk suami aku. Memula dia nak superbike tapi aku tak setuju sebab nanti aku xleh naik. Camne nak bawak baby naik superbike kan? So aku ckp dgn dia beli ps3 dgn tv baru je.....

Aku tengah compare ps3 dgn xbox 360 sebenarnya.
Tapi offer cina tu kat aku semalam memang interesting la...
Macam xleh ditolak je.

Tapi aku tak beli lagi.
Aku tunggu korang punya feedback kat sini.

ERFi
06-07-11, 09:53 AM
Ni pendapat wa je tau.
Kalo wa, wa lagi yakin untuk beli terus kat kedai Sony.
Lagi terjamin.
Memang cina-cina ni offer kadang-kadang mengegar jiwa, tapi ade takut ada unsur-unsur tipu muslihat.
Lagi satu, ramai yang dah buat review, mengatakan PS3 jenis tebal ni tak tahan lama, cepat panas.
Wa punye PS3 tebal punye version la, skang da rosak sebab kene YLOD (lu gugel ape itu YLOD).
Skang ni wa tengah tunggu PS3 baru.
Wa nak sambar nanti kat Sony.
Tu sebab cina tu letak murah.
Sebab tebal punye tak berapa nak bagus plus die da modified, memang la akan turun lagi harga sebab tak bole main online.

Bab online ni, wa tak berapa pakar.
Tapi setau wa, nak online kat PS3 ni tak bole pakai broadband modem tu.
Lu kene pakai internet rumah. Then PS3 tu akan connect secara WiFi.
Kalo takmo secara WiFi, bole je pakai cable (RJ45).
Bab online better tanye Lang dengan lebih mendalam.

kazhared
06-07-11, 10:40 AM
Ooooo ok paham.
So kena ada internet kat rumah.
Option out.

Kau punya ps3 sampai jadi panas tu nape?
Sebab kau main lama sangat ke atau main sekejap2 pun dah tak tahan panas?

Ok pasal warranty kan, aku tanya gak kat cina tu semalam.
Dia kata,

"kak, ini barang sudah modify punya.tapi kita modify bukan bukak casing.kita cuma run software saje...sama macam akak punya psp la... Kalau ic rosak ka apa ka, kakak bawak dtg sini. Kakak dengan abang cuma bayar barang saja...itu workmanship kita cover la kak. So kalau ic harga 30, upah technician 50 kalau anta lain tempat.kalau anta sini akak cuma bayar itu harga ic saja la.30 saja maaa...."

Itu la yang cina tu cakap kat aku...

Mana lang ni?
Aku nak tanya pasal main game online tu.

Kau epi, main game ape je kat ps3?

selipar
06-07-11, 10:47 AM
last week member aku beli ps3 320gb dekat bernard rm1280, malaysia punya version. singapore version rm1200 lebih kurang. lagi berbaloi beli yang versi malaysia senang nak claim waranti apa apa jadi. jadi belilah yang versi malaysia. tak pening kepala.

pasal game tu, mcm erfri dgn lang cakap, takyah buang masa beli yang boleh main game sedut, nak download tu bukan kecik. baik beli yang ori je boleh main online. aku beli modern warfare 2 dulu sampai sekarang aku main lagi, multiplayer. macam erfri cakap la, cari game yang replay value dia tinggi, dah habis main pun rasa nak main lagi, tak jemu tak bosan dan boleh main bila bila even 1 tahun lagi pun.

DarkEmperor
06-07-11, 10:50 AM
beli yg ori...
jgn beli yg modded...

modded lagi mahal dari ori plus banyak function x bley pakai...
silap2 ps3 tuh kene lock sebab modded...

kalau beli modded seolah2 mcm ps3 xde semangat/soul/spirit etc etc...
ianye seolah2 zombie yg x membawak keseronokan...

kazhared
06-07-11, 11:08 AM
Perrggghh ayat kau de....
Menusuk jiwa menikam qalbu betul! :)

Eh aku tak tulis lagi eh pasal harga game sedut tu?
Satu game sedut tu, tak kisah la bape besar pun, harga dia rm30.

Ok pasal function ps3 yang takleh guna tu kan...
Boleh cerita sikit tak apa functionnya tu?
Apa function yg xleh guna kalau ps3 modded ni?

Cecite...cecite...

Atmi_Raniya
06-07-11, 11:28 AM
bagus info pasal PS3 ni, saya pun tak tahu sebelum ni ada yg modded . baru2 ni lalu tepi kedai Sony, tengok mrk offer PS3 harga RM1,200+

cuma tawar hati nak beli sbb game dia kena yg ori,

anak2 nak main ni paham2 lah, macam2 game diorang nak.

kazhared
06-07-11, 11:34 AM
Yes...itu la masalahnya...
Cuma dalam case aku, aku dgn suami bukan hardcore gamer pun.
Lepas tu selalu cepat boring dgn satu game je.
Kalau ada byk2 game tu, syok sket kan...
Bleh pilih2....

DarkEmperor
06-07-11, 01:29 PM
Yes...itu la masalahnya...
Cuma dalam case aku, aku dgn suami bukan hardcore gamer pun.
Lepas tu selalu cepat boring dgn satu game je.
Kalau ada byk2 game tu, syok sket kan...
Bleh pilih2....

harga game ori is not an issue here....
mcm yg org2 kat atas bgtau...

bley je dapatkan game2 yg murah...
2nd hand...

kalau pandai carik bley save up to 80% dari harga asal...
alasan game ori mahal dah x bley digunepakai tuk zaman sekarang... :D

plus secare x langsong membuatkan ko n somi ko berhati2 ketika belanje tuk maen game...
kalau beli yg pirate ko akan piker...
alaaa 30 je...
pedehal...
beli beli n beli je...
but ekceli rugi...

aku berani bet 7/10 or kurang daripade jumlah game sedut yg dimaen xkan dipandang lagi...
coz it has no value in it...
pas maen akan berabok...

kalau beli ori...
it still has value on it...
ko bley jual balek...
ramai yg nak beli kat luar sane...
bley maen tukar2 game lagi kalau mau...
kalau sume nak beli game baru saket la...

so banyak or x banyak game is not an issue here... :D

pandangan dari seorang yg xde PS3... :|

---------- kemaskini 06-07-11 01:35 PM ----------

owh yeah....
jangan sangka beli modded console bley maen game sedut 100%...

x sume game bley maen ekceli...
ade certain2 game n akan ade certain game yg memang x bley maen kat modded PS3...

kenape??
sebab certain game esp kalau baru...
perlukan latest firmware update kat PS3 tuk maen...
kalau dah modded camner nak update firmware??
kan dah rugi 30 tuk satu game...

ERFi
06-07-11, 02:04 PM
Ooooo ok paham.
So kena ada internet kat rumah.
Option out.

Kau punya ps3 sampai jadi panas tu nape?
Sebab kau main lama sangat ke atau main sekejap2 pun dah tak tahan panas?

Ok pasal warranty kan, aku tanya gak kat cina tu semalam.
Dia kata,

"kak, ini barang sudah modify punya.tapi kita modify bukan bukak casing.kita cuma run software saje...sama macam akak punya psp la... Kalau ic rosak ka apa ka, kakak bawak dtg sini. Kakak dengan abang cuma bayar barang saja...itu workmanship kita cover la kak. So kalau ic harga 30, upah technician 50 kalau anta lain tempat.kalau anta sini akak cuma bayar itu harga ic saja la.30 saja maaa...."

Itu la yang cina tu cakap kat aku...

Mana lang ni?
Aku nak tanya pasal main game online tu.

Kau epi, main game ape je kat ps3?

Kenapa PS3 wa panas?
Sebab wa lenjan tak hengat punye.
Tu zaman wa takde awek, so PS3 adalah 'awek' wa.
Tiap-tiap hari wa mengadap.
Dalam purata 10jam sehari.
Hari minggu memang hampir 24jam la PS3 tu 'on' je.

Sebab ape wa lenjan tak hengat punye?
Sebab wa ketagih main game online / multiplayer.
Time tu wa main game Call of Duty (COD) Modern Warfare.
Serius berbaloi beli game tu.
Walaupun mahal, time tu wa beli RM210 hengget.
Tapi kepuasannya memang tangkap sampai ke jantung.
So, kat sini tak jadi isu kalo game ori tu mahal. Sebab kite puas.

Cina-cina kedai game ni lu jangan percaya sangat.
Kuat gebang.
Hari ni cakap lain, esok cakap lain.

Dulu masa zaman before PS3 wa rosak, wa selalu main game perang.
Antaranya COD Modern Warfare 2 (inilah punca PS3 wa rosak, wa marathon main game ni sebab ketagih.)
Pastu ade gak game bola macam FIFA. Itu kalo suami lu suka bola, game FIFA memang wajib ada.
Tak rugi kalo beli game FIFA ni sebab replay value die tinggi.
Suami lu bole mengadap game tu selama setahun sebelum tunggu FIFA baru keluar.
Kalo nak racing, wa cadangkan lu amik Need For Speed (NFS) : Shift 2.
NFS ni wa main dengan member wa, kitorg main online lawan gamer-gamer dari seluruh dunia.
Pernah gak la menang. Mengharumkan nama Malaysia. Eceh.

Selain tu, wa main game Resident Evil (RE).
Game RE ni even multiplayer die takde kecuali co op mode, tapi replay value die tinggi.
Lu akan ketagih main game ni even lu da menang.
Lu ketagih nak tembak zombies kat kepala.
Wa repeat main game RE ni ade la nak dekat 29 kali.

Pastu kalo lu suke main game jenis tak tentu hala atau action adventure lu wajib main GTA4,
Red Dead Redamption, Mafia 2 dan Assasin's Creed series.
Replay Value die memang tinggi.
Serius tak rugi lu beli.

Sebenarnye banyak lagi game-game best. Tu wa petik yang wa pernah main before PS3 wa rosak.

Ok, ni bab game eksklusif (GE).
PS3, Xbox360 dan Wii ade GE die masing-masing.
So untuk PS3 GE adalah seperti Metal Gear Solid, Uncharted, Heavy Rain, God of War & GT5 (wa sebut yang paling best je la).
Maka dengan itu, kalo lu beli PS3 nanti, lu dan suami lu WAJIB main game-game tersebut.
Baru lu dapat feel kePS3an itu. Kat tempat lain takkan dapat.

Ok, habis bab game.
Bab game ni sebenarnye sangat subjektif.
Terpulang kat lu sebab yang nak main lu dengan suami lu.
Taste orang tak sama.

Cite pasal 'fully functional' PS3 ni,
wa tak berapa nak sure sebab wa tak pernah merasa PS3 yang dah di modified.
Tapi wa rasa, maybe lepas dah modified, PS3 tu tak dapat nak akses ke PSN.

PSN adalah salah satu komuniti untuk gamer-gamer PS3 untuk download demo-demo game, trailer game baru,
movie trailer, beli add-on content, chatting, bersosial di alam maya, download movie, music dan bermacam-macam lagi.
Bile da ade PS3, kalo kite tak gunakan sebaik mungkin PSN, maka baik lu main brickgame, main tetris. Lagi best.
So, bile da modified, kemungkinan PS3 lu takkan dapat akses ke PSN.

Tapi lu sendiri cakap, rumah lu takde internet, so watpe nak berPSN-PSN atau bermultiplayer ni betol tak?
So terpulang kat lu.
Tepuk dada. tanya selera.
Kalo lu tanye wa, selera wa skang ni, wa mengidam roti banjir dekat Kayu Original Nasi Kandar.
Kari die mantap.
Lawan plak dengan kopi o ais.
Perghh.

Ehh.

zack_serdang
06-07-11, 04:19 PM
Dan bile dah modified, there's no turning back.
Lu tak bole nak kembalikan PS3 lu ke keadaan asal.
.

ape yg erfi mention neh totaly true...
cume nak buat sedikit pembetulan kat sini...
bile dah modified (custom firmware)..bole turning back balik..
pasal mod nye ps3 version 3.55 je...
cara nak unmod balik just update ke new firmware..
tapi bile dah update new firmware xle nak mod balik..
bese org jual ngan package ngan hdd yg besar2 mcm 1tb or 500gb tu..
sume recon..pasal recon/secondhand je yg firmware bawah 3.60 (3.55)...
yg beli baru sume dah update ke firmware 3.60...
so xde nak mod....
so that mean kazhared ade 1 choise je kalu nak pakai yg mod nye ps3...
kene beli yg recon/secondhand...
kalu beli yg baru...kompom xle mod
sekian tengkiu..

kalu salah sile betulkan kenyataan saya :)

Lang
07-07-11, 01:57 AM
Yang modinye leh jer main Online

Seingat aku ada satu site nie leh hack masuk PSN

Name hack ni agak kurang sopan F**KPSN

Custom Firmware skang dah agak power skang. Sume game dah leh main. Sbb member aku ada yg dah modi PS3 dia

Dia rasa berbaloi sebab pakai UNIFI...sedut hari2 game PS3 siap sehari dua jer utk game yang bersaiz 20gb

kazhared
07-07-11, 08:56 AM
Ok understood.

Selain dari isu PSN tu, apa lagi function yang mungkin takleh guna untuk modded PS3 ni?

zack_serdang
07-07-11, 09:17 AM
Ok understood.

Selain dari isu PSN tu, apa lagi function yang mungkin takleh guna untuk modded PS3 ni?

sume bole..totaly same..:)

morpheuzneo
07-07-11, 10:47 AM
aku pun sedang mengintai2 ps3 ni.. bagus info dalam thread ni. aku suggest mod gamers tolong pin kan thread ni.

banyak info. Aku pun tgh intai2 modded ps3.. naktau jugak apa pro dan con nya. !

sbb .. baru last weekend ronda2 dgn anak2.. tgk modded ps3 kt mid valley.. game semua stored dlam console saja.. (macam Wii yg dah mod.. semua game simpan dalam hard disk aje)

loading game cepat., pilihan game banyak.., kene pulak pakai unifi.. kejap aje download 20gb.. (torrent atau sharing site)

cumanya - modded ps3 ni masih baru.. jadi tak banyak sangat pakar lagi.. slowly nanti akan ramai jugak pakai modded ni.

kalau modded pakai software saja. takde apa perlu takut..! simpan laa ori hard disk tu ke tepi bila pakai modded ni letak hard disk lain.

kalau ada apa2 hal. cucuk balik hard disk yg ori.. dan tukar firmware kepada yg supported dan ori balik.

then antar laa repair.. dan claim warranty.. - takleh gtu?

ERFi
07-07-11, 10:54 AM
^
Bro, bile kite dah tukar hard disk, maka secara automaticnya warranty akan habis sebab kat port hard disk tu ade sticker. Koyak je sticker tu, maka segalanya telah berakhir.

zack_serdang
07-07-11, 11:12 AM
aku pun sedang mengintai2 ps3 ni.. bagus info dalam thread ni. aku suggest mod gamers tolong pin kan thread ni.

banyak info. Aku pun tgh intai2 modded ps3.. naktau jugak apa pro dan con nya. !

sbb .. baru last weekend ronda2 dgn anak2.. tgk modded ps3 kt mid valley.. game semua stored dlam console saja.. (macam Wii yg dah mod.. semua game simpan dalam hard disk aje)

loading game cepat., pilihan game banyak.., kene pulak pakai unifi.. kejap aje download 20gb.. (torrent atau sharing site)

cumanya - modded ps3 ni masih baru.. jadi tak banyak sangat pakar lagi.. slowly nanti akan ramai jugak pakai modded ni.

kalau modded pakai software saja. takde apa perlu takut..! simpan laa ori hard disk tu ke tepi bila pakai modded ni letak hard disk lain.

kalau ada apa2 hal. cucuk balik hard disk yg ori.. dan tukar firmware kepada yg supported dan ori balik.

then antar laa repair.. dan claim warranty.. - takleh gtu?

bro morp...
besenye org x sempat nak tukar firmware kalu ps3 buat hal...kalu dah xle on tetibe mcm mane mo tukar firmware ye tak?
melainkan yg rosak tu mcm lense ke..bluray xle play ke..still bole tukar firmware..
lagi satu..bile dah tukar firmware ...walaupun ko replace balik hardisc ori dalam ps3 tu...firm dah xle nak tukar...once dah update xle nak downgrade balik firmware..

sume ps3 yg mod di pasaran..sume secondhand or recon..so aku rase xde masalah kalu nak claim warranty...warranty kedai tu la...bukan official sony...
kalu beli kat sony...version die skrg 3.60+...xde custom firmware lagi untuk version tuh...

sekian tengkiu

---------- kemaskini 07-07-11 11:17 AM ----------


^
Bro, bile kite dah tukar hard disk, maka secara automaticnya warranty akan habis sebab kat port hard disk tu ade sticker. Koyak je sticker tu, maka segalanya telah berakhir.

aku suggest mcm ni...harddisc dlm ps3 tu jgn usik...
pakai external hardisc...ps3 bole sapport 1tb...
1 game avarage 16GB...so bole simpan +- 60 game..

kelebihan pakai external hardisc ps3 menjadi kurang panas...pasal harddisc kat dalam x run...bluray player pun x run..:)

kazhared
07-07-11, 11:37 AM
ext hdd sama macam yang kita guna utk pc tu ke atau ade ext hdd lain nih?
Sebab ape... cina tu cakap kat aku, even kita save game kat dalam ext hdd, kita still kena copy game tu hdd ps3 then baru bleh play game.
takleh main straight dari ext hdd.........

betul ke tak betul tu aku tak pasti la

---------- kemaskini 07-07-11 11:40 AM ----------

Lagi satu kan, camne nak tau ps3 tu recon ke tak recon?
dulu masa aku nak beli PSP, cina tu ajar aku cara nak tau psp tu original ke recon ke seken hen ke..
Kalau ps3 camne nak tau?
Ade tips tak?

Ke... semua ps3 yang jual kat kedai selain kedai sony tu semua recon/seken hen?

zack_serdang
07-07-11, 12:06 PM
ext hdd sama macam yang kita guna utk pc tu ke atau ade ext hdd lain nih?
Sebab ape... cina tu cakap kat aku, even kita save game kat dalam ext hdd, kita still kena copy game tu hdd ps3 then baru bleh play game.
takleh main straight dari ext hdd.........

betul ke tak betul tu aku tak pasti la

---------- kemaskini 07-07-11 11:40 AM ----------

Lagi satu kan, camne nak tau ps3 tu recon ke tak recon?
dulu masa aku nak beli PSP, cina tu ajar aku cara nak tau psp tu original ke recon ke seken hen ke..
Kalau ps3 camne nak tau?
Ade tips tak?

Ke... semua ps3 yang jual kat kedai selain kedai sony tu semua recon/seken hen?

external hdd yg sama mcm kita guna kat pc...cume yg lainnya ialah...format kene tukar ke FAT32..then external hdd tu jenis yg ade power sendiri..ko xle pakai power dari ps3 USB port..
bile dah copy dalam external hdd..xperlu copy dlm hdd internal dah...
internal hdd tu kegunaan die nak simpan save game file...
pasal tu kat kedai game yg menawarkan perkhidmatan sedut game...ko tayah bawak ps3 ko ke kedai...cukup bawak external hdd(paling murah aku jumpe rm15 1 game)
x sapport...let say ko ade external harddisc yg xde power...ko still bole guna..pakai USB power adapter.. PS3 usb-->power usb adapter-->external harddisc..

xsemestinya yg ko beli kat kedai bukan sony tu recon..die mcm handfhone gak...kire AP set la..kire dorg jual set singapore ke...taiwan ke...hongkong ke..
kalu beli kat official kompom ori..ori ngan ap ni beze die warranty je..

susah nak tow ps3 tu recon atau x...
first mesti kite tengok fizikal ps3 tu kan?tapi name pun recon...kompom la fizikal die 99.9% macam baru...
mcm tu gak la ngan h.fhone..antara tips yg bole ko praktikan...
pastikan ps3 yg ko beli...usb port die lansung xde kesan penggunaan...body dorg bole jaga bg x calar...tapi usb port xle nak elak...
then pastikan serial number kat ps3...same ngan serial number dikotak
(kawan aku ade terkene beli ps3...kotak lain...ps3 lain...peh tu gegar balik kedai...ckp nak report polis...dapat tukar 1 to1...walaupun da pakai 1bulan...pasal kire penipuan disitu)
tu antara tips mudah yg bole di praktikan..
that why kalu kite nak tolak sebarang gadget ni...kite bole diman harga kalu mase kita jual siap ngan box sekali
tapi ape yg pasti...sume ps3 yg jual dah siap di modi sume recon...

DarkEmperor
07-07-11, 12:27 PM
Yang modinye leh jer main Online

Seingat aku ada satu site nie leh hack masuk PSN

Name hack ni agak kurang sopan F**KPSN

Custom Firmware skang dah agak power skang. Sume game dah leh main. Sbb member aku ada yg dah modi PS3 dia

Dia rasa berbaloi sebab pakai UNIFI...sedut hari2 game PS3 siap sehari dua jer utk game yang bersaiz 20gb
kalau dah sedot tuh bukan game ori namenye bro....

bai de wei...
yup fakpsn memang bley masok PSN n membuatkan ko bley maen game secare on9...

but thats not for too long...
as Sony dah detect...
nanti bile dia update firmware, kemungkinan besar dah x bley pakai lagi....
n have to wait for another update from fakpsn...

plus kalau x silap aku fakpsn only compatible with firmware 3.41...
any latest than that x bley pakai...

so berbalek pade point aku yg kat atas...

owh yeah....
jangan sangka beli modded console bley maen game sedut 100%...

x sume game bley maen ekceli...
ade certain2 game n akan ade certain game yg memang x bley maen kat modded PS3...

kenape??
sebab certain game esp kalau baru...
perlukan latest firmware update kat PS3 tuk maen...
kalau dah modded camner nak update firmware??
kan dah rugi 30 tuk satu game...

game yg bley dimaen akan jadi limited...

zack_serdang
07-07-11, 12:31 PM
dengan erti kata lain...
ps3 mod ni prefer kepada pemain game offline...kalu nak multiplayer pun pakai tambahan joystick je la...ps3 bole sapport sampai 5 joystik dlm satu2 masa..

owh ye...saya bole main game yg terlatest dari ps3 menggunakan custom firmware...
ye saye offline player...
sekian...harap membantu

DarkEmperor
07-07-11, 02:54 PM
owh ye...saya bole main game yg terlatest dari ps3 menggunakan custom firmware...
ye saye offline player...
sekian...harap membantu

jgn la cakap seolah2 langsong xde masalah bley maen game yg terlatest dgn gunakan custom firmware...
it looks like u trying to deny my point here n making it looks like my point totally invalid...
jgn puseng2 sgt mcm cina cina kat kedai gebang...

my point here not all game can be played on modded PS3...
esp when the game need 3.56 firmware and above to play.

the truth is...
any game required 3.6 firmware cannot be play at all on PS3...
but for game that required 3.56 firmware, some of them...
i repeat some of them....
can be played only by backing up and modifying eboot...

kazhared
07-07-11, 04:02 PM
Itu normal la kot.
Kalau dah modded, memang selalu kena update software.
Same goes to my PSP...
Kalau ade game baru je, kena update software.
Sekali update RM30.
Tapi aku pun jarang-jarang sangat main game kat PSP ni.
Sedot game pun 2,3,4 bulan sekali...
Sedot sampai penoh 8gb MS tuh.

Agreed when people said unethical when we buy modded PS3.
Sama macam DE cakap la.
Macam zombie.
Tapi, kalau bukan hardcore gamer (contoh cam aku la kan), tapi gatal-gatal gak nak beli PS3.. camne?
Money wise, I think its better to buy modded PS3.
Epi hardcore gamer... dia lain.
Aku dengan suami mana la ade masa sampai 10 jam nak hadap PS3 je.
Dapat main seminggu sekali pun dah cukup bagus.

Aku tak decide lagi nak beli PS3 yang modded @ unmodded.
Nak gi survey tv jap.. nak bagi compatible dengan PS3 nanti.

Korang semua teruskan mengeluarkan fakta kat sini.....
Nanti aku senang nak pertimbangkan.

Anyway... zack kau guna modded PS3 ke??

zack_serdang
07-07-11, 05:02 PM
saya x gebang mcm cina-cina kedai bro:)
CFW (custom firmware )3.60 kuar 24 april lalu..
so bole main latest game...:)
kalu nak bole pm aku :)
piracy xle bincang siney :)

yerp aku guna modded ps3

kazhared
07-07-11, 07:07 PM
DE,
aku ade gak tegnok Wii tu.
Tapi game dia cam tak best je..
Cam kanak-kanak sangat plak....

zack,
selama kau guna modded PS3 tu, kalu dah bape kali update CFW dia?
kau update sendiri ke bawak ke kedai?
Game plak camne?
Kau update sendiri gak ke?

zack_serdang
07-07-11, 07:19 PM
3 kali...3.41...pastu 3.55..pastu 3.60
yg 3.60 paling lame mau kuar..
aku wat sendiri je...:)
kat kedai dorg charge 100-150...
ade wat bisnes lagi...:))

game aku sewa..sehari rm3 ringgit...pastu aku sedut la...
cume sewa ni ko kene buh deposit rm80...
xpun ko bg satu game kat die sebagai cagaran (game kene same value ngan yg ko pinjam +- la)
value dari segi harga ngan ke latesan die:)
x pun aku pinjam je la ngan bebudak ps3 group...
atau g kedai sedut...bayar lar rm15...aku anggap la mcm aku beli cd :)
game aku x pernah download dari internet...pasal...
1st lame gile nak tunggu...kalu unifi aku tatau la..kalu dah game 20gb++...
2nd banyak report bile nak siap download file corup...dah la tggu bertaun..dah siap xle main...lagi benggang...
kalu download movie lain...at least ko bole gak play walaupun download cite x abis..


game update?aku x paham update game cane tu?

kazhared
07-07-11, 07:36 PM
bukan game update..
Maksud aku, kau sedot game kat kedai ke atau sedot sendiri.
Ok, question answered.

Lagi satu soalan kan, kalau modded PS3 ni still boleh main cd game yang original tu ke?
Ke dah takleh guna cd game ori cuma boleh main game sedot je?

Mitsui
07-07-11, 07:52 PM
beli ori.. pastu belasah main sampai 7 hari 7 malam.. rosak trus hantar warranty..

sekarang ni dah banyak dah barang-barang addon untuk main game pirate ni.. takyah bukak console nak modified pun ada, just plug in jer..
tapi dangeres nya.. takut nanti sony ban console tu jer la kalau tersilap connect online.. jadilah perhiasan.

kazhared
07-07-11, 08:22 PM
barang-barang addon tu contohnya ape?

zack_serdang
07-07-11, 08:38 PM
memang nak buat tayah bukak sebarang skru pun...
xde penambahan hardware pun...cume ubah firmware..tu je..:)

yop...kalu dah modded bole men cd game original...
aku sendiri ade beberapa keping cd yg aku suka ...nak buat koleksi...
sebenarnya custom firmware ni tujuan die...sistem akan allow ko install third party software dlm ps3 tuh..
software utilities...(manager) so bile ade software tu...bile ko select software tuh...ade function copy hold disc to hdd..
tu je pun....
bukan tukar lense ke..ape ke...:)

lagi pun mase open game tu...
still kene ade cd ori sekeping dalam ps3..untuk bootup...

sekian tengkiu

---------- kemaskini 07-07-11 08:40 PM ----------


bang.. Wii baru dah nak keluar dah.! Wii U.. tgk sini >> BDN - Yeay!!-Nintendo-Wii-U-baru-dah-di-umumkan! (http://bincang.net/forum/showthread.php?113756-Yeay%21%21-Nintendo-Wii-U-baru-dah-di-umumkan%21)

wakakaka morp siap wat iklan...ko jadi dealer ke bro?
bole la saya beli murah2..:))

kazhared
07-07-11, 09:17 PM
eheh.

aku tgh buat comparison mana satu yg lebih sesuai utk aku n family.
modded or unmodded ps3...

Aku nak dgr pendapat dari dua2 pihak.
so senang la nak buat penilaian.
kalau nak beli gajet ni kena buat research mendalam.
sebab nak klua duit beribu untuk entertainment kan..
jadinya aku nak la jadi pembeli bijak..
to consider all the options that i have.

wii yg ada skang ni grafik dia tak mengancam..
sebab tu la aku tak berkenan sgt...

:)

zack_serdang
07-07-11, 09:28 PM
since ni thread ps3...
aku pun sokong ko beli ps3...
ps3 bole jadi bluray player....dah ade kegunaan lain disitu...:)

Dabatusai
07-07-11, 11:55 PM
since ni thread ps3...
aku pun sokong ko beli ps3...
ps3 bole jadi bluray player....dah ade kegunaan lain disitu...:)

jenuh aku bace yg ko anto...but...aku dah picit icon Thanks verygood:
cume nak add cket...pastikan juge blueray dics filem 2 ori..
yg pirate pon ade di pasaran...leh efek player :bleednose:

zack_serdang
08-07-11, 10:31 AM
jenuh aku bace yg ko anto...but...aku dah picit icon Thanks verygood:
cume nak add cket...pastikan juge blueray dics filem 2 ori..
yg pirate pon ade di pasaran...leh efek player :bleednose:

mano satu ko picit bro? :))ko salah picit kot:))
yerp...kat ps3 neh sume kene ori...bluray disc ke...dvd ke...audio ke...sume oli tow...lense ps3 ni manja skit...
sebenarnya aku sendiri tatau tahap kemanjaan lense die..since aku x pernah buh yg pirated..

kazhared
08-07-11, 11:49 PM
Ok.

Kata la kalau aku beli unmodded PS3, currently its 3.60 CFW.
Kena update jugak ke CFW from time to time atau pun setiap CD game original yang aku beli tu nanti dia akan compatible dgn semua CFW??

Ape bebelit soalan aku tah...

Dabatusai
09-07-11, 01:11 AM
Ok.

Kata la kalau aku beli unmodded PS3, currently its 3.60 CFW.
Kena update jugak ke CFW from time to time atau pun setiap CD game original yang aku beli tu nanti dia akan compatible dgn semua CFW??

Ape bebelit soalan aku tah...

Kire ko pakai ori la kan??
Kalo ori cam biase la...jike masuk 1st time latest blue Ray disc akan install update
Atau jike xde leh update ngan tenet...
Tapi bile update jgn trus ke console...slow :sleepy:
Better dl update pakai pendrive pas 2 baru install masuk console

p.s> ko nak beli consolekan? cermat jage console...budak2 mmg suke game neh
cam2 leh jadi...

kazhared
10-07-11, 12:31 PM
Ooooo...
maknanya console tu akan automatic update dengan adanya CD game tu la eh..
Tak perlu la kita nak connect benda tu kat internet pastu update manually.

Ooooo... paham dah.
tq!

kazhared
12-07-11, 12:02 PM
Ok ada soalan lagi.

Kalau ps3 ni kan, main kat tv plasma hd ready, grafik dia ok tak?
Ke lebih kurang cam ps2 je??

Untuk kepuasan maximum, kena guna lcd tv full hd / led tv tv ke?

Macam korang ni, main ps3 kat tv jenis apa?

zack_serdang
12-07-11, 12:19 PM
lol...
sampai hati ko compare grafik ps3 ngan ps2...:))....
even ko pakai ps3 kat crtv pun...dah ketara beze die ngan ps2...apetah lagi ko pakai kat tv yg sapport hd(high defenation)

aku pakai LCD 40" HD ready...bukan fullhd..kalu kat bilik pakai 32" fullhd lcd...kualiti gambar hampir sama...mean x dapat nampak sangat perbezaan kalu ko x tenung betul2...
x kan ko main game ko nak tenung die punye garisan ye dak?as long as ko nye tv sapport hd then pakai input HDMI...gambar dah supperb...
sebenarnya...banyak game ps3 yang x fullhd...mean 720p je...ade gak yg fullhd..tapi xde beze...

cume kalu ko pakai kat LED tv...ok ade skit beze...grafik same....cume lebih nampk sharp dan vivid lagi la....

ok tengkiu...
harap dapat membantu...:)

kazhared
12-07-11, 11:35 PM
sebenarnya...banyak game ps3 yang x fullhd...mean 720p je...ade gak yg fullhd..tapi xde beze...

Info ni kita nak tengok kat mana?
Kat cover cd game tu ada tulis ke?

zack_serdang
14-07-11, 10:18 AM
Info ni kita nak tengok kat mana?
Kat cover cd game tu ada tulis ke?

yop kat game case tu ade tulis....
game baru skrg sume fullhd jgn isau...

kazhared
16-07-11, 03:47 PM
^ ok paham.

joystick PS3 ni memang dia bagi satu je ke?
Kalau tambah lagi satu berapa RM eh?

Joystick ni wireless kan?
Guna bateri ke?
Dia bagi sekali ke rechargeble bateri tu?

azanne
18-07-11, 05:27 PM
^ ok paham.

joystick PS3 ni memang dia bagi satu je ke?
Kalau tambah lagi satu berapa RM eh?

Joystick ni wireless kan?
Guna bateri ke?
Dia bagi sekali ke rechargeble bateri tu?

saya baru beli ps3 slim 160gb my set RM1100 free hdmi cable + controller RM155 + Modded (Free 1 game) RM80 + 1 game RM40

wire recharge dalam pakej skali..

---------- kemaskini 18-07-11 05:28 PM ----------


saya baru beli ps3 slim 160gb my set RM1100 free hdmi cable + controller RM155 + Modded (Free 1 game) RM80 + 1 game RM40

wire recharge dalam pakej skali..

bukan my set tapi sg set :)

hari nak beli led tv, baru la puas hati main GT5...

ainokaizer
11-10-11, 06:54 PM
saya baru beli ps3 slim 160gb my set RM1100 free hdmi cable + controller RM155 + Modded (Free 1 game) RM80 + 1 game RM40

wire recharge dalam pakej skali..


---------- kemaskini 18-07-11 05:28 PM ----------



bukan my set tapi sg set :)

hari nak beli led tv, baru la puas hati main GT5...
ko beli dapat berape game ori ?? boleh ps3 main on9?? aku tanyer sebab dalam dilema nie....nak beli dari kedai game or kedai sony..heheeeee

ERFi
11-10-11, 07:21 PM
^ Better lu beli kat kedai Sony.


Sent from my smartphone Cap Wau Terbang using Tapatalk

Gripen
11-10-11, 07:23 PM
Beli la yg ori, kalau mampu beli console, maka mampukan beli game ori.

helmi
12-10-11, 09:25 AM
saya baru beli ps3 slim 160gb my set RM1100 free hdmi cable + controller RM155 + Modded (Free 1 game) RM80 + 1 game RM40

wire recharge dalam pakej skali..

bli katne tu bro? aku beli bulan 5 lepas RM1350 = 640GB, modded, free 35 top game, HDMI cable, controller, usb wire

RodNey
15-10-11, 09:14 PM
sy bru usha kt tganu ni, kedai sony jadi Malaysia set la... ps3 slim 320Gb + controller x1 = rm1299

berbaloi ke?..

ERFi
15-10-11, 09:21 PM
Ok la tu bro. Under Sony. Pepehal kalo rosak senang.

RodNey
16-10-11, 09:40 PM
aku pon nk beli je..kene cari 1 game la mcm ni...emmm...

ERFi
17-10-11, 09:06 AM
^ Tips : Memandangkan game PS3 mahal (kalo kat Terengganu, wa rasa maybe lagi mahal tak tentu hala kot), better lu beli game yang mempunyai nilai 'reply value' yang tinggi + yang ada mode multiplayer yang best. Atleast bile lu da abis main single player, lu bole lenjan game tu sampai lebam main multiplayer. Contoh, kalo lu minat perang or FPS, lu amik la game Call of Duty / Bad Company. Kalo lu minat game bola, amik FIFA atau bermacam-macam lagi. INGAT, sentiasa baca review tentang game-game yang terhangat dipasaran kerana ianya dapat membantu lu. Tu cadangan wa la.

exs
17-10-11, 02:33 PM
sy bru usha kt tganu ni, kedai sony jadi Malaysia set la... ps3 slim 320Gb + controller x1 = rm1299

berbaloi ke?..

tgk kat website sony. harga skarang :

RM1099 utk 320 GB
RM1029 utk 160 GB

http://www.sony.com.my/productcategory/gam-ps3-console

RodNey
18-10-11, 08:36 PM
YUP..

da tny balik kedai sony, harga dorang jual RM1099...erm...blh da beli..

RodNey
25-10-11, 08:37 PM
ade beberapa soklan la...

1 - kalu kita jailbreak, ade risiko rosak ke?ke mcm kite bt chickHen R2 di psp?...
2 - Kalu kite gune bluray dvd movie pirate, leh rosakkan lense ps3 ?...

tQ sape sudi menjawab..

descool
02-11-11, 02:20 AM
hai..salamm semua.... ok nak bagitau.. kalau nak main playstation 3 kalau boleh jangan beli yang mod(game dalam hard disk) la.. baik beli yang origenal punya..boleh main ONLINE.walau pon mahal,tapi kita akan rasa berbaloi dengan kepuasan yang kita dapat tu.aku beli PS3(fat SG) dulu rm 1799 dapat 1 game ori tahun 2008.Hari-hari main ONLINE..memang memuaskan.dapat kepuasan 100%.Kalau setakat nak main offline..baik main PS2/Xbox360 je.
Jailbreak ke.. blueray yg pirate ka.. mengarut semua tu.. melingkupkan console je semua tu.
kalau online dah tak boleh main kat PS3..,hilang la keistimewaan dia.

Gripen
02-11-11, 06:57 AM
hello fren, xbox360 pun ada online xboxlive, kalau nak stand alone gaming ko patut stay main ps2 sahaja sebab dari zaman 1st Xbox dah ada Xbox Live.

descool
02-11-11, 12:16 PM
ya la.. memang xbox360 ada online,..tapi kat tempat kita ni kebanyakkan xbox360 semuanya telah dipiratekan boleh main game copy..harga game pon murah baru rm 7-8 bagi satu DVD9..nak dibandingkan harga game sedut ps3 rm 20-30 satu game.Lagi pon,nak main online kat Xbox LIVE tu macam top up handset ja..habis kredit,topup....kalau PS3 online line dia FRE OF CAS.

Venko
10-11-11, 11:28 PM
nak tanya sket, aku ni dalam perancangan nak beli PS3 buat kali ke-2, yg pertama tuh aku bli kat kedai biasa je, mybe SG set kot. tak sampai setahun dah kuar YLOD, hantar repair kedai tu balik, diorang tak leh repair siap pulangkan duit aku balik rm350, so aku tanya kalau nak repair tempat lain boleh ke? dia jawap " kalau you repair pung mau rm700 baik you beli baru ma" , so PS3 aku tu boleh buat hiasan dalam akuarium ke lepas aku bli baru??

soalan aku,

1. kalau aku bli PS3 Sony Malaysia warrnty set pastu kuar YLOD, so SonyMsia bleh repair ke?

2. brape lame plak boleh tahan kalau dah repair YLOD PS3 tuh? ke YLOD tuh akan kena balik selepas repair?

tolong jawap bro2 otai PS3...

(p/s : aku dah gian gila nak main PS3 nih... hehe)

Panthera
16-01-12, 06:50 PM
Suddenly silent in here...tuan tanah dah beli ps3 ke ni?aku baru decide nak angkat 1 tetibe jumpe lak discussion korang kat sini, so banyak membantu.

kazhared
17-01-12, 12:03 PM
^ Oooo...

Saya sudah beli PS3.

:D

balakblues®
17-01-12, 12:16 PM
apa yg erfi cakap tu takde satupun salahnye.
kecuali kes mcm aku yang mana jejarang main PS and sesangat taknak membazir beli games yg sama harga raket badminton aku. ini kan raket jarang aku shopping lagi mau nak spend rm200 utk one game.

so aku modified and sedut.

Lang
17-01-12, 12:19 PM
apa yg erfi cakap tu takde satupun salahnye.
kecuali kes mcm aku yang mana jejarang main PS and sesangat taknak membazir beli games yg sama harga raket badminton aku. ini kan raket jarang aku shopping lagi mau nak spend rm200 utk one game.

so aku modified and sedut.

Buy 2nd game...after finish sell back :-B

selipar
17-01-12, 12:49 PM
ade sesapa nak tolak mw3 pada harga rm10 ? :D tak merasa lagi mw3 nih :D

Panthera
17-01-12, 03:16 PM
Amacam beli yang modded ke original?share la skit berbaloi ke x sebab hampir nak beli ni,harga pun dah turun skit skarang...heeee

Lang
19-01-12, 11:35 AM
Amacam beli yang modded ke original?share la skit berbaloi ke x sebab hampir nak beli ni,harga pun dah turun skit skarang...heeee

Yang modded firmware kena 3.55 lebih tak boleh mod.

Kalau nak main online elok la beli original. Sebab yang modded dah tak boleh main online.

midiey
26-03-12, 01:16 PM
mcm maner nak main online ps3 call of duty...x der member lah nak g perang...

selipar
26-03-12, 01:20 PM
cod berapa yang kau main ni ? kalau cod:mw3 memang aku takleh nak join lah. aku dinosor main cod:mw2 lagi. haha ........

ERFi
26-03-12, 01:30 PM
^ Bro, GOW3 ade lagi?

selipar
26-03-12, 01:33 PM
ada lagi, tak usik lama dah sejak tamat. mau pinjam aku kasi, mau beli aku tamau jual. haha.

ERFi
26-03-12, 01:37 PM
Pinjam bro. Bile bole bagi?

selipar
26-03-12, 01:41 PM
bila kau percuma untuk melakukan urusan pertukaran tangan ? whatsapp aku bila kau percuma nanti.

Lang
26-03-12, 02:53 PM
Ha aku cop dulu...erfi potong que...

Dari aritu mau pinjam. Ingat nak beli sebijik la.

...

buludada sombong beb...wa add smp skang tak aprove lol

nouvosion
11-07-12, 02:48 PM
salam..

nak bertanya nie..
aku na beli ps3 dr kedai games..
mana patut aku beli set malaysia ke singapore or hong kong??
nie kes warratnty..

sori noob..br nak terjun dlm dunia ps3...

Gripen
12-07-12, 10:35 AM
salam..

nak bertanya nie..
aku na beli ps3 dr kedai games..
mana patut aku beli set malaysia ke singapore or hong kong??
nie kes warratnty..

sori noob..br nak terjun dlm dunia ps3...

beli kat KL sudah ... Sony Centre ... warranty pun senang. Avoid kedai cap ayam mcm kat Pertama ke Campbell ke ... janji mcm2 nanti ko jugak payah ...

go legit ... ;)

nouvosion
12-07-12, 02:56 PM
beli kat KL sudah ... Sony Centre ... warranty pun senang. Avoid kedai cap ayam mcm kat Pertama ke Campbell ke ... janji mcm2 nanti ko jugak payah ...

go legit ... ;)

aku pk pun mcm tue..tp mahal ckit lah..
apa2pun thx..

skunk nie aku confused sama ada nak beli yg ori or yg dah mooded nya..
coz aku nie jenis men game yg offline je..
kalo beli mooded nya x pyh kuar duit sgt beli games..
kalo beli ori version bleh x kalo nak mooded kan..

Gripen
12-07-12, 04:33 PM
aku pk pun mcm tue..tp mahal ckit lah..
apa2pun thx..

skunk nie aku confused sama ada nak beli yg ori or yg dah mooded nya..
coz aku nie jenis men game yg offline je..
kalo beli mooded nya x pyh kuar duit sgt beli games..
kalo beli ori version bleh x kalo nak mooded kan..

ada PS3 tapi offline mcm ada laptop tapi tak boleh go on the internet, basically almost useless ...

try pegi rumah member main online at PSN dulu...then ko decide.

kazhared
12-07-12, 04:39 PM
^ ehe.......

Sebenarnya tak la jugak..
Aku beli PS3 original tapi lepas tu pegi buat mod.
Lepas tu download game banyak-banyak masuk dalam hard disk.
Hard disk tu siap upgrade jadi 500GB lagi.

kalau nak main game online, at least kau kena setup wireless internet kat rumah kau (guna streamyx atau unifi)...
Kalau setakat guna broadband celcom/digi/umobile/maxis takyah.......

nouvosion
12-07-12, 07:00 PM
hmm..thanks bro2.
sudi bg nasihat/pandangan pada aku yg noob nie..

dah decide nak beli ori console nak rasa PSN dulu after that br mooded..

nizam_grik
06-09-12, 09:51 PM
askum zack_serdang nak contact mcm mana

Vio_Is
04-11-12, 01:37 PM
Beli ori slim pastu leh je nk pkai dongle..my 3cents..peace

DarkEmperor
04-11-12, 04:22 PM
kalau nak angkat slim baek beli sekarang sementare stok maseh ade...
coz sony dah stop production tuk slim neh...
kirenye sekarang yg slim neh limited sudah...

sol_badguy
04-11-12, 05:39 PM
cfw dah versi je berapa sekarang nih.teringin nak main uncharted 3

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2

DarkEmperor
04-11-12, 08:11 PM
kalau pandai carik sekarang ape je firmware yg ps3 tgh pakai bley pakai CFW sudaa...
sekarang paleng latest 4.31

naza232
06-01-14, 09:51 PM
^ ehe.......

Sebenarnya tak la jugak..
Aku beli PS3 original tapi lepas tu pegi buat mod.
Lepas tu download game banyak-banyak masuk dalam hard disk.
Hard disk tu siap upgrade jadi 500GB lagi.

kalau nak main game online, at least kau kena setup wireless internet kat rumah kau (guna streamyx atau unifi)...
Kalau setakat guna broadband celcom/digi/umobile/maxis takyah.......


Salam,
Plan ingat nak rembat ps3 memandangkan ps4 dah keluar n harga ps3 dah turun.
Bole Kazhared share beli kat mana (kedai yg ok) n mod ape yg dibuat sbb mcm u, suke main offline je.
Tq.