PDA

View Full Version : Chicken Nuggets: How Bad Are They?



Gripen
29-01-12, 09:09 AM
Sebab aku letak topik disini dan bukan Kesihatan sebab biasanya yang makan Nuggets adalah anak-anak, dan ibubapa lah yang memberi nuggets, so kalau ibubapa terdidik, harap-harap takdalah mereka memberi anak2 mereka makan 'racun'. Read on if you care about your kids.


When the kids are wailing, the boss wasn’t happy with your presentation, and the kitchen is anything but pristine, what mom hasn’t thrown up her hands and given in to demands for chicken nuggets? Like, three times a week?

Maybe Mom should tell the kids: Be careful what you wish for.

This week 17-year-old British factory worker Stacey Irvine was rushed to the hospital when she collapsed, struggling to breathe. During the exam, doctors were stunned to learn that Ms. Irvine had never in her life eaten fruit or vegetables; instead she had eaten almost nothing but fast-food chicken nuggets since she was two years old.

Her mother, Evonne Irvine, told reporters she had gone to great lengths to try to feed her daughter more nutritious food, at one point even trying to starve the girl, but it hadn’t worked. Stacey responded that, once she started eating nuggets, she “loved them so much they were all I would eat.”

Learn to grow your own fruits and vegetables.
What’s so bad about nuggets?

They would be bad enough if they were merely chunks of chicken that had been breaded and deep-fried in oil. One documentary describes McDonald's nuggets as chickens “stripped down to the bone, and then 'ground up’ into a chicken mash, then combined with a variety of stabilizers and preservatives, pressed into familiar shapes, breaded and deep fried, freeze dried, and then shipped to a McDonald’s near you.”

Aside from chicken and oil, those “stabilizers and preservatives” are said to include dimethylpolysiloxane, a form of silicone also used in cosmetics. Another additive is tertiary butylhydroquinone (TBHQ), a form of butane. According to one report, chicken is only about 50 percent of a McNugget; the remainder is a mixture of corn-derived ingredients, sugars and synthetic substances.

If a four-piece serving of Chicken McNuggets carried a nutrition label, at first glance it wouldn’t seem too scary: 190 calories, 12 grams of carbs and 12 grams of fat. But consider that more than half of those calories (56 percent) are from fat—and protein accounts for a mere four percent. Add a whopping 360 mg sodium, and its image as “the more nutritious fast-food snack” fades.

What’s the worst that can happen?

Aside from collapsing and gasping for air, as Stacey Irvine did? Doctors also discovered that the veins in Ms. Irvine’s tongue were swollen and she was diagnosed with anemia. Further, such a high salt intake can increase a person’s blood pressure (which ultimately can put them at risk for a stroke or heart attack).

McNuggets are low in nutrients everyone needs, such as calcium, fiber, vitamins, antioxidants and healthy fats, so a steady diet of nuggets means missing out on the health benefits of those ingredients.

Source:
http://health.yahoo.net/experts/dayinhealth/chicken-nuggets-how-bad-are-they
Ibubapa kadang2 rasa pelik, anak solat dah ok, sekolah agama ok, makanan dibeli dari duit halal, tapi kenapa anak2 degil or macam2 penyakit hati? Well, even Western expert believe food is the source of you, You are What You Eat.

In a documentary many years ago - SuperSize Me, in one part showed what actually was in a Chicken McNuggets, showed schools with fasfood as the school food and the relation to disciplinary level.

Jangan pulak, oh McDonalds tak bagus, tapi since Ayamas brand Malaysia, ada logo Halal, boleh je. This is another misconception. Doesn't matter.

Bad food = unhealthy people = bad behavior.

Video Jamie Oliver tentang bahayanya Chicken Nuggets.

http://www.youtube.com/watch?v=XKSoiDtdi9s

Part 1 of SuperSizeMe, yang lain, sebagai ibubapa...Islam pulak tu rajin2 la cari. Jangan malas...asyik nak pegi kenduri kawin...bersantai...read and learn for once.


http://www.youtube.com/watch?v=mQj2u4ap5bo

DatukM
29-01-12, 09:31 AM
kalo korang rajin carik dlm utube bersepah macam mane nuggets ni dibuat

sampe tak sanggop nak makan lagi dah rasenye :D

Chuy4 4ng3L
29-01-12, 09:33 AM
best way is, home made nugget, burger...

DatukM
29-01-12, 09:34 AM
kalo bole elak goreng2

Gripen
29-01-12, 09:40 AM
buat sendiri, pakai lean daging then panggang. Kalau sendiri buat, nak sedap boleh letak serbuk kari sikit.

Cuma kalau buat sendiri, shelve life x lama so kena frozen kan. Kena ajar anak2. suka makan fries or nuggets or anything.

Aku still simpan fries from McD yang dah masuk 3 tahun, semut dan lipas pun x makan. Rupa fries masih elok kuning2. X busuk pun.

Tapi ramai je ibubapa masih reward anak dengan McD ke KFC ke.

Chuy4 4ng3L
29-01-12, 09:42 AM
camne nak frozen kan eh? aku tgk karipap, pau org frozenkan...
tetiba masuk dalam masakan plak.. tapi tak OT kot sebab related dengan nak elak makan fast food yg kita tatau apa isi kandungan dia...

morpheuzneo
29-01-12, 10:28 AM
aku terus stop makanan2 processed food ni. lepas tgk dokumentari dan program jamie oliver tu. pastu tgk pulak rancangan river cottage tu.. macma mana dia buat segala macam sosej! macam nak muntah aku!!

kalau ayam.. - apa saja part ayam yg bukan tulang .. sampai ke kepala.. akan di gunakan.!

kalau lembu..! lagi gila skang.. segala part yg pelik2 semua masuk! usus.. otak.., kepala., lidah. telinga.. ekor.., yeaks..

apa khasiat nya?

kalau nak beli jugak.. beli laa yg premium.., tapi itu pun aku tetap sangsi. penyudahnya.. no more sosej or apa2 benda processed food pun.

lagi sihat. anak2 aku pun aku mmg tegah diaorang makan processed food. , si abang mmg tak sentuh langsung. adik nya kadang2.. but now dah makin kurang.. itu pun bukan dgn aku lah. dgn mak nya aje.

fikirkan kesihatan jangka panjang.

ibanez_712
29-01-12, 12:22 PM
best way is, home made nugget, burger...

kalau rajin la......

Gripen
29-01-12, 12:25 PM
kalau malas..and masih nak anak makan nuggets or other processed food bermakna bagi anak makan racun...

kalau benda lain kita boleh rajin, penakanan keluarga kena la rajin.

rajin and sabar, sabar sebab kalau anak nangis nak benda yg terlarang...either dituruti atau ignore.

Gripen
29-01-12, 12:33 PM
this is a Sunday, only 1230pm, sempat lagi nak list down ... make a list of what the family food for next week.

Apa yg Jeremy cuba buat di Britain dan US, dia nak inspire parents to start back home cooking sebab majoriti ibubapa bawah 50 dah x masak dah kat UK and US. Semua either tapau, microwave kan frozen dinner or soup.

Kalau kat Malaysia, ibubapa muda masih memasak tapi kurang ilmu masak kesihatan, hanya ikut apa yg mereka belajar dari ibu mereka turun temurun without analyzing.

Lagi murah jaga kesihatan sekarang, eat and prepare good food dari kemudian hari nak kena pegi hospital telan 20 biji drugs a day .. by pass la apa la.

mnajem
29-01-12, 12:49 PM
masa aku jumpa dietician kat ampang puteria 2 bulan lepas, dia pun bgtau chicken nuggets ni dari sisa ayam
suruh aku jangan makan langsung

Gripen
29-01-12, 12:58 PM
sisa ayam - kaki, kepala, mata segala organ2 yg dicampur chemicals to make it stick togheter than coloring to make it yellow...and low grade bread crumbs.

Tapi kalau makan ayam goreng pasar malam sama je, carcass tulang2 ayam breaded with flour and fried with 3 bulan punya minyak.

Its a choice, everybody has a choice, learn to eat well for you and family or sakit dihari tua. Sekarang ni ramai
semuda 30 tahun dan mcm2 penyakit, and the treatment makin mahal, 50k for kidney transplant, 30k for heart etc.

http://img856.imageshack.us/img856/1932/mccancer.jpg

State of California requirement, not Federal but at least Californians have been warned.

Kalau kat Malaysia negara Islam yang dicintai ni?

awwa11
30-01-12, 10:48 AM
bukan je budak2 suka
aku yg dah tua ni pun suka mkn
nuggets, fries, sosej dan adik beradiknye
fvrt dari kecik
tak lama dah nak mati nampaknya
:riso:

DarkEmpress
30-01-12, 11:01 AM
tapi kalo dah bagi anak kat org len jaga...
susah gak nak stop...
x kan nak larang org tuh bagi nugget kat anak...
cam x kena pulak...
ni yg rasa cam nk berenti keje je...

rimau_kumbang
30-01-12, 11:02 AM
bukan je budak2 suka
aku yg dah tua ni pun suka mkn
nuggets, fries, sosej dan adik beradiknye
fvrt dari kecik
tak lama dah nak mati nampaknya
:riso:

Kalo xmakan pon akan mati jugak.. :hohoho:

Sent from my GT-P1000 using Rimautalk

Gripen
30-01-12, 11:03 AM
cakap je...benda ni x bagus, pelan2 nasihatkan and bagi alternatif ... tempe ke

aku suka tempe.

cannondale
30-01-12, 11:13 AM
aku dah tak beli nugget dan daging berger untuk family aku
kalau gi pasaraya aku selalu beli ubi kentang yang mentah
balik rumah potong bentuk jejari panjang2..rendam air garam
goreng sampai garing..cicah dengan sos dan mayonis
rasa macam cheezy wedges kfc :)

setengah orang yang tak tahu dia fikir kita ni kedekut
sampai berkira nak beli makanan processed food ni
padahal dorang tak tahu pasal kesihatan..

kalau balik kampung aku selalu bawak stok keropok lekor :)

Oris
30-01-12, 11:20 AM
Ramli pun buat cegini ke?

Gripen
30-01-12, 11:31 AM
keropok lekor yg high grade i.e kurang tepung 90% or more ikan a lot better than nuggets.

Kalau goreng make sure low oil and pakai la minyak yg bagus or rebus lagi baik.

Kena buat mcm so bila anak kita keluar rumah x duduk dgn kita, dia tau bukan sahaja yg halal tapi halal dan toyibah.

ekzos_pipe
30-01-12, 11:33 AM
hmm kita dgn persatuan pengguna pun tak berapa nak kuat, pengguna sendiri pun suka cakap "ada aku kesah..", "duit aku..", "asal sedap sudeyy.." mungkin nak fight mcm kat US saman McD tuh lama lagi la kot.


cakap je...benda ni x bagus, pelan2 nasihatkan and bagi alternatif ... tempe ke

aku suka tempe.

tempe bagus, boleh licinkan kulit... eheheheh

tp tak semua org ble telan tempe mcm ada member saya dia org utara. eventually kawin ngan org johor jawa, skrg ni dah boleh dah makan tempe

Atmi_Raniya
30-01-12, 12:01 PM
kalau tengok gaya hidup org2 Barat yg peti ais dia penuh dgn makanan segera/proses food ni, cam dlm rancangan Jamie Oliver ari tu

yg ambil cth sorang house wife, tk pernah masak sendiri dah berapa lama, pastu tiap2 hari hidangkn anak2 dia sampai semua dah overweight.

Saya dan org2 kita ni mungkin tk sampai jadi begitu tapi sesekali teringin tu, makan la juga tapi tk la sampai jadi amalan harian.

makanan yg segar pun kalau terlebih makan pun mudarat jugak.

Gripen
01-02-12, 12:34 PM
kalau tengok gaya hidup org2 Barat yg peti ais dia penuh dgn makanan segera/proses food ni, cam dlm rancangan Jamie Oliver ari tu

yg ambil cth sorang house wife, tk pernah masak sendiri dah berapa lama, pastu tiap2 hari hidangkn anak2 dia sampai semua dah overweight.

Saya dan org2 kita ni mungkin tk sampai jadi begitu tapi sesekali teringin tu, makan la juga tapi tk la sampai jadi amalan harian.

makanan yg segar pun kalau terlebih makan pun mudarat jugak.

dah jadi mcm tu dah for urbanites professionals. Both parents working, anak sent to daycare, balik ... penat .. put the frozen diner, nuke it.

Dapur pun bersih.

That lifestyle is even promoted by KFC, tgk iklan yg ada busy working mom, penat...terus bawak satu family. makan KFC.

Adreen
01-02-12, 12:42 PM
kdg2 nak salahkan parents pon taleh gak
on weekdays, kalo keje balek umah dah malam
bila nak masaknya?
pagi2 bangun uruskan anak sumer bila lagi nak masak
kalo tak tido tak cukop rehat stress, akan saket gak on long term kan
weekend je kot kalo nak masak pon
salahkan lifestyle skang la yg lebeh kepada materialistik
kalo yg kaya sikit leh ada maid takpe kot

aku dah tak baper makan nugget
kadang2 je racun diri sendrik makan kepsi punye
sebab mekdi nye nugget tak sedap :D
kalo sosej aku suke beli nutriplus punya
rebus dalam air panas pon tak goreng
pastu letak dlm plastik, lumur sos ngan mayo byk2, pastu makan sambil tengok muvi
yummy sedappp
tak slalu jugak
dlm sebulan skali kalo aku malas nak masak ke mak aku mogok masak ke

Chuy4 4ng3L
01-02-12, 01:05 PM
teringat aku baru kuar spital masa peknen ari tu..
aku warded sebab nak tukar insulin.. (aku diabetic dan pregnant masa tu.. so kena cucuk insulin)
kat spital punya la jaga makan kan..

hari first balik, aku makan nasik beras taj mahal satu senduk kecik
pastu tak sempat kan, wat la sambal tumis naget..
dengan sayur..

tup2 lepas makan, 2 jam wat BSP, perghhhh naik gula..
macam heran gila la..
how bad la naget tu

Gripen
01-02-12, 01:10 PM
tu bukan salah nugget sahaja, thats from rice too. 1 mangkuk nasi - 10 sudu besar gula. Nasi is a high carb food. Those yg nak lose weight and maintain, makan nasi dalam 2 kali seminggu sahaja dan 1 mangkuk sahaja.

Nasi boleh digantikan dengan quinoa, makanan ruji yg diamalkan oleh native American, low cal, high protien. Tapi kalau x biasa, jangan and since its imported its expensive.

Replacement for rice - wholemeal capati

salammmm
01-02-12, 01:21 PM
mcm mana dengan nugget tempura..?

sebab aku makan ari tu ..bila gigit,nampak mcm isi dada ayam kat dalam die...

Chuy4 4ng3L
01-02-12, 01:34 PM
tu bukan salah nugget sahaja, thats from rice too. 1 mangkuk nasi - 10 sudu besar gula. Nasi is a high carb food. Those yg nak lose weight and maintain, makan nasi dalam 2 kali seminggu sahaja dan 1 mangkuk sahaja.

Nasi boleh digantikan dengan quinoa, makanan ruji yg diamalkan oleh native American, low cal, high protien. Tapi kalau x biasa, jangan and since its imported its expensive.

Replacement for rice - wholemeal capati

memang nasik tinggi karbo.. tat y 1. aku tukar pakai beras taj mahal..
2. aku guna satu senduk kecik (yang pakar pemakanan tu advice aku masa aku warded tu)

even kat spital pun aku makan nasik byk tu jer.. (sobsss tak cukuppp tauuu hahaha)

Gripen
01-02-12, 01:55 PM
beras taj mahal - mahal ;) tapi okla sbb lagi mahal rawatan kalau kena full blown diabetes.

In 1992 dulu, aku pegi UPM, bahagian food tech kot masa tu developed soyam - soya and ayam.

Soy perasa ayam lagi la bagus dari carcass ayam dicampur chemical dan dibentuk2kan.

Satu cara, maybe nampak anti sosial, kalau ada bday party at McD or KFC or even home bday party tapi serve benda tu, aku. bagi anak aku pegi. Masa orang jemput, aku akan tanya whats in the menu, alasan anak aku have alergies, unsuspecting parents will just say whats on the menu.

kampung_girl
03-02-12, 12:14 PM
aku dah tak beli nugget dan daging berger untuk family aku
kalau gi pasaraya aku selalu beli ubi kentang yang mentah
balik rumah potong bentuk jejari panjang2..rendam air garam
goreng sampai garing..cicah dengan sos dan mayonis
rasa macam cheezy wedges kfc :)

setengah orang yang tak tahu dia fikir kita ni kedekut
sampai berkira nak beli makanan processed food ni
padahal dorang tak tahu pasal kesihatan..

kalau balik kampung aku selalu bawak stok keropok lekor :)

memang org akan pikir kita kedekut if buat sendiri
aku ni jenis masak, bukan pe malas nak bagi laki/anak2 makan racun banyak sgt
tapi kawan2 opis aku ble kater aku ni jenis kedekut

lagi satu, aku nak jugak buat beger, nuget,.. sendiri
tapi masalahnye, tak sedap n tak reti
aku penah buat kentang macam yg ko buat
tak sedaplah(agaknye sebab aku tak letak perasa banyak mcm yg dijual tu)
family makan, tapi tak selicin fast food yg dibeli

Gripen
03-02-12, 12:50 PM
buat berger sendiri byk recipe online, dari yg healthy ke yg well sedappp. Nak sedap pakai daging batang pinang.

Burger joint aku selalu pegi in melawati - Mustafa Jones, a black American Muslim ... dia buat burger patties daily and x frozen so mmg fresh.

Apa2 pun, get your family to eat fresh and if u do homecook, make it healthy.

ibanez_712
03-02-12, 01:01 PM
Burger joint aku selalu pegi in melawati - Mustafa Jones, a black American Muslim ... dia buat burger patties daily and x frozen so mmg fresh.



fuhhh...steak dia pun layan....

Chuy4 4ng3L
03-02-12, 01:19 PM
kat wangsa maju depan BRJ pun depa kata ada org jual beger buat petties sendiri.. aku tak penah try lagi.. tapi katanya limited perday... saper cepat dia dapat...

Atmi_Raniya
03-02-12, 06:31 PM
burger pattie ni bukan 100% daging kan? banyak guna tepung soya..eh dah masuk bab burger la pulak,

pasal nugget ayam ni, dulu2 memang kerap la beli sbb hubby kerap outstation jadi ada stok makanan segera gitu.

tapi anak2 pun sekarang dah tk berapa suka makan nugget ayam tu sbb kata diorang dah tk sedap.

Saya try menu tuna sandwich (tuna chunk dlm tin) dan Nugget tauhu,

bukan saja sedap tapi lebih berkhasiat krn guna soya+udang. tapi goreng la jugak cuma

sikit saja krn guna non stick pan (kontroversi non stick pan tkleh nk elak gak, aduhai..)

z_far
05-02-12, 12:14 AM
^^
kak atmi, tuna chunk dlm tin tu pun xelok ada byk merkuri... kalau bole nak buat sandwich pun gunala bahan fresh kalau nak guna ikan belila ikan n rebus sendiri... better dari dlm tin

Oris
06-02-12, 07:16 PM
tunggulah adabi buat prodok cucur ayam, lebih kurang mcm cucur pisang adabi tu...

Gripen
06-02-12, 07:33 PM
http://i1211.photobucket.com/albums/cc421/jbarocca/10906a68.jpg

Mungkin dah penah nampak...
dan nak tau what is the cancer causing chemical substance ...

http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/Risk/acrylamide-in-food

sila baca.

Cuma masaalahnya, semua US based, MOH belum pernah buat kajian mendalam terhadap goreng pisang ke karipap keropok leko etc.

So while you advoid burgers, nuggets, fries but still munching keropok or karipap, same difference.

So far, only CAP and PPIM yg buang deep analysis. Tapi mainstream
media x keluarkan.

rimau_kumbang
09-02-12, 05:09 PM
Tapi aku sangat suka nugget lembu ramly...best giler

Sent from my GT-P1000 using Rimautalk

2009
10-02-12, 01:44 AM
Sesiapa kata susah and makan masa lama nak buat nuggets/meatballs tu, memang jenis cari excuses je pada pendapat aku. Aku orang lelaki ni pun pernah buat few times. Tiap kali wife aku dalam pantang, aku buat guna minced meat etc, pastu kasi frozen... All by myself.

Makan masa around satu petang je an buat. siap le dalam 2 box (standard size tupperware ice cream), cukup le for almost 1 week kalau untuk orang dalam pantang. And mak or maid aku bikin nuggets/meatballs tu jadi soup.

Anyway, kita masih boleh makan nuggets, fries and chips tu, tapi kena cari yang jenis tak bergoreng lee... Issue utamanya benda tu 'oily'...

Ni nak share.

http://www.philips.com.my/c/airfryer-frying-without-oil/182775/cat/

Aku pakai Philips Airfryer ni. Tak yah goreng, save duit minyak masak. Less mess, takde terpercik minyak ke apa ke... The fries and nuggets taste way better dari yang jenis goreng. Harga Airfryer ni getting cheaper and cheaper now (one day jadi common cam microwave). Gi carik sendiri kat kedai.

Even mertua aku pun carik satu for himself lepas dia tengok aku pakai. Dia jenis jaga pemakanan ni, sebab dia still go for marathon (half actually) walaupun dah retirement age.

Kita ni kalau dah jenis suka cari excuses, memang susah le... :frust:


2009

morpheuzneo
10-02-12, 02:29 AM
2009 - ari tu Jusco equine buat sales.. airfryer ni .. harga 500++ aje yg demo set.. ada 2 demo set yg dia nak jual., bukan demo laa. tapi display kot. .sbb tak pernah pakai pun.

aku masa tu tak faham macam mana airfryer ni berfungsi.. tapi dia kata . bleh goreng tanpa minyak. !

wah.. ini sudah cukup bagus. :).

kene tunggu sales lagi laa gamaknya..

Gripen
10-02-12, 08:04 AM
aku beli Sharp Helsio oven, goreng pakai heated water, kalau masukan ayam yg breadsd rasa mcm ayam goreng tapi x pakai minyak pun. Beli masa Sharp warehouse sale, original price RM4K, warehouse clearance RM600.

sharp-world.com/products/shs_oven/

kalau nak tau burger ke pakai daging lean or segala2 bahagian lembu lain, check surface daging tu. kalau ada putih2 mcm burger Ramly, its not premium. Other parts also included.

morpheuzneo
10-02-12, 11:22 AM
aku beli Sharp Helsio oven, goreng pakai heated water, kalau masukan ayam yg breadsd rasa mcm ayam goreng tapi x pakai minyak pun. Beli masa Sharp warehouse sale, original price RM4K, warehouse clearance RM600.

sharp-world.com/products/shs_oven/

kalau nak tau burger ke pakai daging lean or segala2 bahagian lembu lain, check surface daging tu. kalau ada putih2 mcm burger Ramly, its not premium. Other parts also included.

oii. mdai.. mdai..! manyak bagus itu oven! aku pernah tgk skali aje kt harvey-norman.

tgk cara memasak pakai oven ni! sangat sihat eh. :)


http://www.youtube.com/watch?v=ESJZ3-kEgTU&feature=related

so.. mostly ko masak apa pakai benda ni ? ayam ? ikan?

Gripen
10-02-12, 02:15 PM
ayam ikan calamari lamb boleh bake fry etc and still use the water heater oven to bake cakes muffin etc.

cleaning is also easy, theres a cleaning button either to descale etc.

sLumsCum
10-02-12, 02:58 PM
gripen punya link tu japan domestic model. ini local model http://www.sharp.com.my/product.php?ProductID=AX1100VS
tadi aku call customer service dia kata RM1000++. berapa ++ tu tak pasti sebab pic tak angkat call. boleh masuk list ini barang.

2009
10-02-12, 10:16 PM
2009 - ari tu Jusco equine buat sales.. airfryer ni .. harga 500++ aje yg demo set.. ada 2 demo set yg dia nak jual., bukan demo laa. tapi display kot. .sbb tak pernah pakai pun.

aku masa tu tak faham macam mana airfryer ni berfungsi.. tapi dia kata . bleh goreng tanpa minyak. !

wah.. ini sudah cukup bagus. :).

kene tunggu sales lagi laa gamaknya..

Aku test masak nuggets, fishball, french fries, thick slices of potatoes and sosej menjadi ngan airfryer nih...

Tapi bila aku try masak frozen karipap ngan samosa, tak menjadi... Rasa tak sedap... Ntah le... Maybe sebab aku tak defrost betul-betul kot... and maybe karipap and samosa tu memang brand tak sedap...

Menda ni guna hot air, dia circulate hot air tu around the food. Macam kukus gak le, tapi pakai hot air instead of steam.

Kalau kukus, kita panaskan air jadi wap panas. Pastu steam tu flow dari bawah ke atas... Tapi kalau airfryer ni, kat bahagian atas machine ni ada coils, so coils ni jadi panas dan kasi udara sekelilinganas gak. Hot air tu plak kena circulate dari atas ke bawah, pastu ulang balik... Gitu je laa penerangan aku. Tak berani aku nak godek benda alah ni lebih-lebih takat ni.

Senang cerita, airfryer ni tak leh masak kuih pau... :frust:

Oven Sharp tu menarik gak... Tapi aku baru je beli oven 3 tahun lepas. Aku pakai je la yang ada nih...

Tapi sebenarnya kita tak yah ada benda-benda fancy ni nak masak pemakanan sihat. Masak jenis rebus, steam or panggang pun OK je... Kena creative and rajin surf internet le sikit part nih...

Masalah terbesar aku ngan anak-anak dari segi pemakanan aku rasa ialah nak kasi diorang makan sayur... Susah woo... Tapi slowly getting better laa...


2009

Gripen
10-02-12, 10:26 PM
to get kids to eat vegie, the vegie has to be colorfull, instead of semu hijau, try red capsicum then green yellow with green peas corn ke...

RM1000++ tu old model, the new one probably RM4000++.

yup, you dont need fancy hardware for healthy cooking, you need healthy recipes. Banyak all over the net, tapi kalau masakan Melayu, tu sendiri kena modify ... even MOH pun after 50 years x go into this.

ibanez_712
13-02-12, 09:23 AM
chicken nugget or fist nugget yang lebih elok?

ke dua2 tak elok...
:|

rimau_kumbang
13-02-12, 10:45 AM
chicken nugget or fist nugget yang lebih elok?

ke dua2 tak elok...
:|

fist nugget memang la xelok :hohoho:

ibanez_712
13-02-12, 11:01 AM
alamak...typo...fish nugget

:| :|

Oris
13-02-12, 02:33 PM
Tapi aku sangat suka nugget lembu ramly...best giler

Sent from my GT-P1000 using Rimautalk

1st time dgr nugget lembu..

rimau_kumbang
13-02-12, 02:36 PM
1st time dgr nugget lembu..

LOL..,dah 2-3 tahun dah kuar bro.. U should try..best

Sent from my GT-P1000 using Rimautalk

Oris
13-02-12, 03:18 PM
jahnam perut den kang....

rimau_kumbang
13-02-12, 03:34 PM
jahnam perut den kang....
setakat makan sekali sekala xkan terus jahanam kot...
cuba la...https://e-marketkhas.com/3825-5670-thickbox/ramly-nuget-lembu-1kg.jpg

Oris
13-02-12, 04:07 PM
yang sedap tuler selalu bawak bahana.....

contoh, den makan sata semalam.. sedap, podeh melaha.. dah arini.. sakit perut wo.. menusuk2..