PDA

View Full Version : Lynas PRO & CON



miebegoga
27-02-12, 11:27 PM
Kecoh tentang pembukaan kilang memproses nadir bumi di Gebeng, Pahang oleh syarikatLynas Malaysia Sdn. Bhd. Aku tergerak untuk membuat sedikit kajian tentang isu ini selepas menonton video yang dirakam dalam bahasa Malaysia oleh seorang warganegara Australia sendiri berkaitan isu ini. Kalau dah sampai macam tu, nampak sangat perkara ini bukanlah perkara yang remeh

Setelah membaca artikel berkaitan Rare Earth Elements di laman National Geographic, aku berpendapat Malaysia memerlukan kilang memproses nadir bumi ini. Kita kena ingat, ekonomi kita sangatlah bergantung kepada pengeluaran petroleum. Bila sampai masanya, pengeluaran produk hasil daripada petroleum akan berkurangan sekali gus mengurangkan pendapatan negara. Walaupun ada industri lain seperti minyak sawit, industri seperti ini tidaklah memberi impakyang besar pada ekonomi kerana permintaan dunia tidaklah tinggi.

Nadir bumi ini diperlukan untuk menghasilkan komponen peralatan elektronik. Hasil daripada penggunaan nadir bumi inilah kita dapat menikmati peralatan elektronik yang nipis, kecil dan ringan seperti iPad 2 kerana komponen yang terhasil daripada penggunaan nadir bumi ini adalah lebih baik dan efisyen berbanding komponen yang dihasilkan menggunakan bahan tiruan.

Sekarang ini, negara China membekalkan sehingga 97% permintaan dunia untuk nadir bumi yang diproses untuk kegunaan industri. Dengan kuasa yang besar seperti itu, mereka boleh mengehadkan pembekalan sekali gus menyebabkan kenaikan harga barangan elektronik seluruh dunia. China merancang untuk mengurangkan eksport nadir bumi yang telah diproses dengan alasan untuk kegunaan dalam negara mereka walaupun kita semua tahu bahawa mereka sengaja mengekspoitasi monopoli mereka dalam pasaran dunia supaya harga bahan ini meningkat.

Permintaan untuk bahan ini tak akan berkurangan kerana industri pembuatan elektronik memerlukan bahan ini. Oleh itu, pembukaan kilang pemprosesan nadir bumi di Malaysia, merupakan satu langkah yang baik untuk menambahkan pendapatan negara. Kilang yang dibuka di Gebeng, Pahang itu akan berupaya menghasilkan nilai eksport sebanyak RM8 billion setahun dan dijangkakan meningkat dari tahun ke tahun. Ini dapat memberikan pendapatan tetap yang lumayan kepada negara kita kerana kilang tak banyak negara mempunyai kilang pemprosesan nadir bumi ini.

TETAPI

Apa yang bodoh aku lihat dalam projek ini ialah:

■ Keputusan yang dibuat oleh individu untuk mengeluarkan lesen pembinaan kilang tersebut pada tahun 2008 dibuat tanpa pengetahuan orang awam, termasuklah rakyat Pahang itu sendiri. Apabila negara mula melibatkan diri dalam pemprosesan bahan radioaktif, kajian menyeluruh perlu dijalankan sebelum apa-apa lesen atau arahan dikeluarkan untuk memulakan pembinaan.

■ Apabila negara memberikan lesen kepada syarikat luar untuk membuka kilang pemprosesan mereka, harapan kita adalah supaya dapat membuka peluang pekerjaan yang banyak kepada rakyat negara ini. Namun dalam hal kilang pemprosesan nadir bumi oleh Lynas Malaysia Sdn Bhd, peluang pekerjaan yang dibukan adalah sebanyak 350 sahaja. Langsung tak berbaloi dan tidak akan memberikan impak ekonomi yang diharapkan.

■ Pengecualian cukai selama 12 tahun. Ini adalah yang paling bodoh. Kita terlalu baik sampaikan industri yang menghasilkan sisa buangan radioaktif diberikan pengecualian cukai walaupun industri tersebut dianggarkan akan membuat untung berbillion ringgit pada tahun pertama pembukaannya. Bila negara tak dapat satu sen pun daripada industri yang sememangnya membahayakan rakyat ini, apa gunanya kita berikan mereka lesen untuk beroperasi di negara kita?

■ Menteri Western Australia, Hon Norman Moore memaklumkan sisa buangan radioaktif itu adalah milik Malaysia dan tidak akan diterima balik oleh Australia.

■ Lokasi yang terlalu dekat dengan kawasan kediaman. Jarak 2 km dari Balok dengan kepadatan penduduk seramai 16700 orang. Jika diambil kira keluasan evakuasi di Fukushima dengan jarak 40km dari Gebeng Kuantan, kebocoran sisa radioaktif akan melibatkan keseluruhan penduduk di Kuantan, Gambang, Cherating malah Kemaman di Terengganu sekalipun. Jumlah penduduk yang mungkin terlibat boleh mencecah hampir 800 hingga 900 ribu secara keseluruhannya dengan Kuantan sahaja di sekitar 600 hingga 650 ribu orang. Syarat yang ditetapkan oleh Kerajaan Australia adalah minima 35 km dari kawasan penempatan penduduk.

■ Denda RM50 juta seperti yang termaktub di bawah Akta Perlesenan Tenaga Atom Perenggan 59 (1) untuk setiap bencana kepada Lynas dilihat cukup ringan berbanding hasil RM8 Billion setahun. Hanya satu bencana yang melibatkan sisa radioaktif memadai untuk menjadi ancaman yang serius dan kekal lama kepada semua.

Kesan terhadap penduduk di kawasan sekitar kilang tersebut (Kuantan & Kemaman khususnya):

■ Nilai hartanah akan merudum kerana tiada siapa yang mahu membeli tanah atau kediaman di sekitar Kuantan dan di Kemaman.

■ Ancaman kepada syarikat berdekatan khususnya Petro-Kimia seperti Kaneka, MTBE, Petronas BASF dan BP Chemicals. Kerugian yang besar jika operasi mereka terganggu dengan insiden kebocoran sisa radioaktif yang boleh menjejaskan kesihatan pekerja mereka.

■ Pelabur baru dari luar negeri dan dari luar negara tidak akan berminat untuk melabur kerana ancaman sisa radioaktif daripada Lynas. Risiko terlalu tinggi.

■ Sektor pelancongan (Cherating) & perikanan (Kuantan) kemungkinan besar akan terjejas.


Nadir bumi yang dilombong di Mount Weld mengandungi beberapa mineral utama dan diantaranya ialah monazite. Monazite adalah bahan radioaktif. Di dalam bahan mineral monazite ini terdapat thorium, cerium dan lanthanum. Monazite kaya dengan thorium dan thorium ini juga adalah bahan radioaktif yang tinggi dan boleh digunakan untuk menggantikan uranium dalam menghasilkan tenaga nuklear.

Berikut adalah kes-kes yang berkait rapat dengan thorium:

1. Syarikat Mitsubishi Chemical yang terlibat dalam industri pemprosesan nadir bumi di Bukit Merah dikaitkan dengan 8 kes leukimia dan 7 kes kematian. Telah ditutup pada tahun 1992 dan kerja-kerja pembersihan sisa masih berjalan sehingga ke hari ini (hampir 20 tahun) dan telah menelan belanja lebih RM300 juta.

2. Kesan toksik dan radioaktif dari industri ‘rare-earth’ di Baotou Mongolia. Setiap langkah pemprosesan nadir bumi yang bermula dari perlombongan bijih ke ‘rare earth oxide’ atau ‘rare-earth metals’ banyak menggunakan bahan asid dan kimia. Malah ketika perlombongan bijih, bahan asid akan dimasukkan ke lubang yang digali. Sisa buangan radioaktif khususnya Thorium juga dihasilkan ketika melalui semua proses itu. Kebocoran bahan asid, kimia dan sisa radioaktif ini yang banyak berlaku di Baotou terbukti telah menyebabkan kemusnahan kepada hasil pertanian dan kesihatan seperti kerosakan hasil tanaman, gigi tercabut dan rabut putih atau beruban diawal usia muda sekitar 20-an. Malah kematian disebabkan kanser juga direkodkan walaupun lokasi penempatan penduduk berada 10KM dari kawasan penyimpanan sisa buangan radioaktif itu.

3. Kajian yang dilakukan oleh Kolej Perubatan Jiangxi di China dari sample darah dan ujian IQ pada kanak-kanak mengemukakan kesimpulan bahawa kanak-kanak di sekitar umur 7-10 tahun yang tinggal berdekatan dengan kawasan pemprosesan nadir bumi berkemungkinan mempunyai IQ atau kecerdasan akal yang lebih rendah berbanding mereka yang tinggal jauh atau yang tinggal di kawasan yang terkawal.

Aku berpendapat, projek Lynas ini sangatlah tidak sesuai dan berisiko tinggi. Projek ini boleh dijalankan sekiranya lokasi kilang tersebut diletakkan dalam kawasan kawalan 35 km minimum seperti yang digariskan oleh kerajaan Australia dan boleh menjadi sumber pendapatan yang lumayan kepada negara sekiranya cukai dikenakan terhadap syarikat Lynas Malaysia Sdn Bhd. Kalau dua yang aku sebutkan ini tak berlaku, maka sebagai rakyat tentanglah projek ini habis-habisan. Ini adalah untuk kebaikan kita bersama.

Sumber:
1.Apa itu Lynas?
2.National Geographic: Rare Earth Elements

http://smilemyfta.blogspot.com/

Info Tambahan
http://en.wikipedia.org/wiki/Rare_earth_element
http://en.wikipedia.org/wiki/Radioactive_decay



The Bukit Merah mine in Malaysia has been the focus of a US$100 million cleanup which is proceeding in 2011. "Residents blamed a rare earth refinery for birth defects and eight leukemia cases within five years in a community of 11,000 — after many years with no leukemia cases." Seven of the leukemia victims died. After having accomplished the hilltop entombment of 11,000 truckloads of radioactively contaminated material, the project is expected to entail in summer, 2011, the removal of "more than 80,000 steel barrels of radioactive waste to the hilltop repository." One of Mitsubishi's contractors for the cleanup is GeoSyntec, an Atlanta-based firm.[37] Osamu Shimizu, a director of Asian Rare Earth, "said the company might have sold a few bags of calcium phosphate fertilizer on a trial basis as it sought to market byproducts" in reply to a former resident of Bukit Merah who said, "The cows that ate the grass [grown with the fertilizer] all died."[48]

totti 10
28-02-12, 01:01 AM
PRO :

aku dgr fresh grad lynas bayar RM3000+
jumlah yang agak tggi utk fresh grad.

kahkah.
kelakar kan??

Gripen
28-02-12, 07:22 AM
bagi aku, padan la muka orang pahang teruramanya orang Pekan. You just voted for your own coffin.

ROI - zero, zero sum game.

spider
28-02-12, 07:24 AM
PRO :

aku dgr fresh grad lynas bayar RM3000+
jumlah yang agak tggi utk fresh grad.

kahkah.
kelakar kan??

Nanti dia kasi kad radioaktif :D

Tapi patut lagi tinggi, sbb high risk ... paling koman 20k keatas, sbb jangka hayat tu semakin berkurang bila duk terdedah kat kilang beradioaktif nih. :D

Adreen
28-02-12, 07:52 AM
:idon'twantoliveonthisplanetanymore:

byk keburukan dari kebaikan
tambah pulak menguntungkan pihak tertentu
nak banding dengan china walopon negara komunis depa amek berat kebajikan rakyat depa
negara pon luas
boleh letak kilang kat ulu banat mana2
why tamau letak kilang ni kat sarawak ke ulu banat sabah ke
why semenanjung
jadi letopan bom pape ke tenggelam satu semenanjung

morpheuzneo
28-02-12, 07:56 AM
dah ada topik seperti ni sebelum ni -

soalan aku simple aje - kilang asal utk concentration nya adalah di Australia.. , tapi kenapa bab nak proses bahan rare-earth ni kene buat kat malaysia? itu saja.

pada aku - kalau lah bahan rare earth tu dari sumber alam kita.., mmg kita patut cuba membangunkan industri ini dgn menggunakan teknologi pemprosesan terkini yg lebih selamat.. berbanding China.. yg buaat cincai aje.

tapi .. ini ambik tanah dari australia.., bawak masuk sini.. then sisa buangannya.. australia pun tak mau terima balik. abis tu nak campak ke mana?

ahad lepas - iklan satu muka besar Mosti mengatakan -antara syarat kelulusan lesen TOL (temporary operating license) adalah - sisa buangan akan di hantar keluar negara.
Pagi ni .. aku dengar berita - kerajaan sedang mengenalpasti 2-3 site utk tujuan penyimpan sisa buangan rare earth ni..!

apa ke longkang?

sebenarnya - the real deal adlah -

- duit kerajaan pusat dah amik... termasuk laa kerajaan pahang!
- kilang dah buat..! complete dah pun... siap test run dah.
- korang kona ikut mana pun - kilang tetap akan beroperasi. .

so.. kesimpulannya.. penduduk2 balok.. sg.ular.. (yg jaraknya tak sampai 1-2 km pun dari tapak kilang) .. dah confirm bakal jadi mutasi..!

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQzo9Y6EPpBs6qauzdWJMojWRCxe8DK2XhW5g83YGqLXE1BBwDqlw

welcome to balok.. ladies and gentelman - itu gambar bakal menteri besar pahang nanti!

xevolution
28-02-12, 08:19 AM
the exact location kilang lynas ni kat mana?
kat balok ke? dekat2 ngan pantai teluk cempedak?

ensem la Mop gambar future menteri besar P@h@ng.

ngehngeh

spider
28-02-12, 08:28 AM
Biasanya buat dulu kesan tu pikir kemudian.

mr_naza
28-02-12, 08:47 AM
sebenarnya - the real deal adlah -

- duit kerajaan pusat dah amik... termasuk laa kerajaan pahang!
- kilang dah buat..! complete dah pun... siap test run dah.
- korang kona ikut mana pun - kilang tetap akan beroperasi. .

so.. kesimpulannya.. penduduk2 balok.. sg.ular.. (yg jaraknya tak sampai 1-2 km pun dari tapak kilang) .. dah confirm bakal jadi mutasi..!

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQzo9Y6EPpBs6qauzdWJMojWRCxe8DK2XhW5g83YGqLXE1BBwDqlw

welcome to balok.. ladies and gentelman - itu gambar bakal menteri besar pahang nanti!

apa blh buat...nak tak nak kena buat...downpayment dah amik...nak lari kang hilang plak 1% dari rm8billion tu...:| ok ni andaian aku sahaja...

mnajem
28-02-12, 08:53 AM
depa main redah je
mcm ni ke kata insaf dari kesilapan.
so much a bs.

morpheuzneo
28-02-12, 08:57 AM
the exact location kilang lynas ni kat mana?
kat balok ke? dekat2 ngan pantai teluk cempedak?

ensem la Mop gambar future menteri besar P@h@ng.

ngehngeh

exact location.. tgk link >> http://superpages.com.my/listings/my128296

http://simonthongwh.files.wordpress.com/2011/06/gebeng-map.png?w=500

ni gambar sipi-sipi lah..

kalau tgk location tu.. mmg dekat sangat dgn kampung tradisi penduduk2 belah balok.. balok makmur.. balok pine.., dan seterusnya taman balok navy (ni dah dekat sangat).. dan taman gebeng .. ! pergh ini direct impact.. seberang jalan aje.. lebih kurang 500meter.

Manakala di belakang kilang ini - penduduk2 kampung sg.ular.. mmg dekat gilah.. dalam 800,1k.. hingga 2km.

dan yg paling menerima kesan - pastinya kedai nasi ayam favourite aku - tepi gebeng highway tu..! abis laa ayam2nya dah tak rupa ayam!.. dan anak pakcik nasi ayam tu yg lawa pun pasti akan bertukar rupa..

awwa11
28-02-12, 09:02 AM
org2 yg tinggal area tu patut pindah
bahaya sampai ke anak cucu cicit etc
pegi duduk australia
mintak pampasan dari company tu
and mintak PR terus

miebegoga
28-02-12, 09:14 AM
duit govt dah sebat...
nak tak nak projek kene jalan,
ape yg rakyat dpt, penyakit n mutasi je la.....

layan dulu short film nie...


http://www.youtube.com/watch?v=BlcUCFVdoc8

sLumsCum
28-02-12, 09:44 AM
bagi aku ni benda tersangat serius. kesannye bukan orang sekitar balok tu aje.
mungkin satu negara.
berharap PR menang dan projek - projek gile ni akan distopkan.
kena bayar pampasan pun bayar la.
kalau nak buat jugak buat kat pulau spratly sana. mujintou.

fosilmitra
28-02-12, 10:12 AM
:salam:

Biarkanlah... rakyat Pahang mmg org kuat BN... kiter lihat apa keputusan PRU-13 kelak... Kalau masih bertahan maka itulah kehendak rakyat mereka... :p

sanji17
28-02-12, 10:26 AM
bleh wat cite zombi kampung pisang 2

revomatrix
28-02-12, 10:44 AM
kg sg ular dekat ngan area cherating kan ? damned ..favourite spot for my vacation ...Club Med sah2 tercemar sekali ....

morpheuzneo
28-02-12, 10:52 AM
kg sg ular dekat ngan area cherating kan ? damned ..favourite spot for my vacation ...Club Med sah2 tercemar sekali ....

cherating.. further up by 5-8km.. so.. takde laa teruk sangat kot? abis2 telur kecut.. ngan t2tek kecik aje laa orang kampung tu..

hmm.. dah satu malaysia buat perhimpunan hijau bantah lynas ni.. kerajaan still nak proceed jugak?

mmg cari isu baeek utk pembangkang aje laa! bodo mereka2 ni.! mereka saja tak nak menang pilihanraya kot?

Oris
28-02-12, 11:09 AM
siapaler 350 wonderhuman yg bakal bekerja di Lynas tu ya... boleh tak kita cop mereka ni penghianat bangsa?? local ke semua???

ke seploh org nya local aka kerani, tukang kebun, jaga, cleaner???

dan, siapa pula yg kena handle bhn mentah start dari masok pelabuhan?? guna pelabuhan mana??? jalan mana??? transport kompeni mana??? how is safety measure for all the activities??

bayangkan, on the way penghantaran.. tetiba terbalik lah pulak lori tu.. debok kena kita.. yg cedera masa insiden tu segera ler nampak.. yg radiasi??? kena quarantine??? dah x boleh kerja... gelap masa depan...

raZZol©
28-02-12, 11:32 AM
yang pasti banyak keburukan dari kebaikan.......

mr_naza
28-02-12, 11:33 AM
cherating.. further up by 5-8km.. so.. takde laa teruk sangat kot? abis2 telur kecut.. ngan t2tek kecik aje laa orang kampung tu..

hmm.. dah satu malaysia buat perhimpunan hijau bantah lynas ni.. kerajaan still nak proceed jugak?

mmg cari isu baeek utk pembangkang aje laa! bodo mereka2 ni.! mereka saja tak nak menang pilihanraya kot?

isu lynas dorang tak heran...isu khalwat UBA baru dorang heran...

Jdai83
28-02-12, 11:49 AM
Chernobyl version South East Asia...Yeah, kamon Malaysia...Malaysia Boleh...Kah kah kah...Nnt kite tgk kot2 la ada Prof X ke Magneto ke dr kalangan org2 Pahang

Oris
28-02-12, 11:56 AM
petikan dari selangor kini 30 disember 2011~6 january 2012

Selangor Sokong Kempen Anti-Lynas~oleh Afeeqa Afeera

Shah Alam - Kearajaan Selangor akn mengunjurkan majlis mkn mlm bln dpn utk kempen menghalang pelaksanaan projek Loji Lynas Advanced Materials Plant (Lamp) yg beroperasi di Pahang.

Majlis pd 7 Jan itu di Pusat Konvensyen Shah Alam (SACC) merupakan inisiatif permulaan di Selangor yg bakal mengumpulkan pihak prihatin terhadap isu projek loji Lynas di Kuantan.

Difahamkan dana yg dikumpulkan bakal digunakan bg membiayai usaha membawa syarikat Lynas ke mahkamah.

Exco Pelancongan, Hal Ehwal penguna dan alam sekitar, Elizabeth Wong Keat Ping berkata, kempen yg dikenali sebagai 'anti-lynas' turut mendapat kerjasama drpd barisan pimpinan Exco Selangor lain dijangka dilaksanakan secara berperinkat oleh negeri2 lain.

kerajaan Selangor menganjrkan kempen ini sebabagai salah satu usaha padu utk menyokong kempen ini secara berterusan. saya juga difahamkan majlis mkn mlm ini ak bergerak ke negeri lain.

antara pemimpin yg akn menyertai majlis itu adalah Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik bdul Aziz Nik Mat, presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Ahli Parlimen Gombak, Azmin Ali dan beberapa pemimpin lain, katanya

Projek Lamp yg dijadualkan beroperasi sepenuhnya September tahun ini mendpt bantahan org ramai dikuantan dan seluruh negara krn ia beroperasi kelak ia akn menghasilkan sisa radioaktif thorium yg merbahaya kpd penduduk sekitar.

Pelbagai usaha dilakukan utk menghalang pembinaan loji itu namun ia sehingga kini tdk diberikan perhatian serius kerajaan negeri.

Loji itu kini dihenikan sementara menantikan penilaian satu panel pro-nuklear yg dilantik Kementerian Sains, Technologi dan Alam Sekitar (Mosti)

Difahamkan, sekiranya projek itu diluluskan barisan panel tersebut, loji yg dikendalikan Lynas Corporation itu akan menghasilkan sisa radioaktif thorium.

Sementara itu, Ahli Parlimen Kuantan, Fuziah Salleh berkata, pihaknya menolak sekeras-kerasnya projek loji berkenaan disebabkan ia tdk selari dgn pembagunan lestari di negeri itu,

xamel2001
28-02-12, 12:07 PM
Rakyat Pahang (esp. Gebeng dan sewaktu dgn nya) should know by now. Your pleas and objection have fallen into deaf ear of your leader.

Kalau still tak belajar dari isu ni and change your leadership, better start tilling your grave.

miebegoga
28-02-12, 12:36 PM
http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/424120_351826684857107_133145123391932_1042762_2101011867_n.jpg

serius bende nie...
mesti di gagalkan sebelum ia beroperasi sepenuhnya

anaktimur84
28-02-12, 12:43 PM
sekali singapura ugut nak bom lynas, habis semua tanah tergadai kt singapura... :|

xamel2001
28-02-12, 12:45 PM
Sedangkan sampah yg collect dari rumah tu banyak kontraktor tak properly dispose, how can we expect utmost safety precaution akan diambil kira utk handle rare earth material?

manjacat
28-02-12, 01:47 PM
aku dah la ade klien kat gebeng (MTBE)
jadi ade kemungkinan aku akan datang sane lawat klien..

kemungkinan besar aku balik jadi cyclops..

Oris
28-02-12, 02:17 PM
berapa RM gantirugi yg perlu dibayar pada Lynas jika projek ini dihalang??

siapa yg kena bayar?? kerajaan negeri Pahang?? sipolan yg luluskan projek ini???

ibanez_712
28-02-12, 02:43 PM
kemungkinan besar aku balik jadi cyclops..

wahhh...kacakkknyeee abang.... :|


what's done is done.

rakyat pahang dah pandai2..."i'm blind but not deaf"

izsabelle
28-02-12, 03:08 PM
:idon'twantoliveonthisplanetanymore:

byk keburukan dari kebaikan
tambah pulak menguntungkan pihak tertentu
nak banding dengan china walopon negara komunis depa amek berat kebajikan rakyat depa
negara pon luas
boleh letak kilang kat ulu banat mana2
why tamau letak kilang ni kat sarawak ke ulu banat sabah ke
why semenanjung
jadi letopan bom pape ke tenggelam satu semenanjung

sebab kat sabah sarawak even lat ulu2 banat pon still ramai penduduk... and dorang fikir bumiputra yang kat ulu2 tu dah cukup ganas. kang kalo letak kat situ, tak kan siap2 la kilang tu.. ada2 jer pekerja yang hilang.. oppsss

Tapi kan... benda ni betul2 menakutkan. kang ada2 jer yang bermutasi.hmmm

Gripen
28-02-12, 03:21 PM
Radiation spill kat Bukit Merah 1992 pun Mitsubishi tak habis bersihkan
lagi...tapi melayu Perak being Melayu still vote for UMNO.

So aku rasa kalau meletup ke radiation leak mcm kat Bukit Merah,majoriti Melayu Pahang akan tetap undi UMNO.

UMNO dah pun keluarkan analisis bahawa isu Lynas tidak akan menyebabkan Pahang jatuh ke tangan PR.

Gebeng, Pahang...Bukit Perak...area Melayu. Melayu being Melayu...kalau Pahang Darul Judi pun Melayu x pedulik, apa la sangat radiation?

Melayu are simple minded people, kalau keperluan mereka cukup everything else x pedulik. Keperluan - anak gomen nak sponsor belajar ke tak...baja dan benih ada subsidi ke tak...and of late BR1M ... dapat ke tak...Radiation? Mutatation? to a Melayu ... apa itu? oh dah takdir apa nak buat... bla bla bla

Lain la kalau area Lembah Klang ke...ada mix Melayu Cina etc ... tak perlu baja subsidi ke or BR1M ..

http://www.consumer.org.my/index.php/health/454-chronology-of-events-in-the-bukit-merah-asian-rare-earth-developments

ekzos_pipe
28-02-12, 04:03 PM
tmpt ni most likely takkan meletup mcm reactor nuclear or bomb ke, tp org concern dgn waste. walaupun radiation sikit, bila dah kumpul lama2 jadi bnyk la dan memburukkan keadaan kalau disitu amalkan sistem pengrusan waste yang buruk

dulu pn ada kes kat bukit merah, so kenapa la buat. bila nak buat pulak, buat dkt dgn kawasan penempatan org. gila, buat la jauh2 hulu banat sana..

so mcm mana isu ni? tp skrg ni dok sibuk kes khalwat la pulak..

mnajem
28-02-12, 04:12 PM
isu khalwat kat Kuantan lak tu.. teralih dari isu super penting ni.
isu khalwat tu moral/akhlaq individu
kalo kat West tak jadi isu, lagi penting isu2 keselamatan ni
tapi ni malaysia, ramai melayu
so nasib la korang .

miebegoga
28-02-12, 04:17 PM
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=LDxmDjhLXSA

Bukit Merah - the true story

mr_naza
28-02-12, 04:58 PM
tmpt ni most likely takkan meletup mcm reactor nuclear or bomb ke, tp org concern dgn waste. walaupun radiation sikit, bila dah kumpul lama2 jadi bnyk la dan memburukkan keadaan kalau disitu amalkan sistem pengrusan waste yang buruk

dulu pn ada kes kat bukit merah, so kenapa la buat. bila nak buat pulak, buat dkt dgn kawasan penempatan org. gila, buat la jauh2 hulu banat sana..

so mcm mana isu ni? tp skrg ni dok sibuk kes khalwat la pulak..

bila nampak rm8billion setahun pastu blh demand lagi...sebab jadi antara pengeluar di dunia...sebab $$$$$$$$$ ape lagi buta blh jadi celik yang celik mmg terlebih celik la...rakyat?penduduk?ape la sangat...xde effect kat negara pun...income effect kat negara....

ekzos_pipe
28-02-12, 06:33 PM
bila nampak rm8billion setahun pastu blh demand lagi...sebab jadi antara pengeluar di dunia...sebab $$$$$$$$$ ape lagi buta blh jadi celik yang celik mmg terlebih celik la...rakyat?penduduk?ape la sangat...xde effect kat negara pun...income effect kat negara....

hahaha, tp ramai gak yg sokong lynas ni, tgk berita org buat himpuman aman anti lynas siap ada yg kena belasah bagai oleh yg pro lynas.. marah beno depa..

berita wartawan kena belasah:

http://www.bernama.com/bernama/v6/newsgeneral.php?id=648285
http://malaysiakini.com/news/190449

maybe ble pindahkan kot kilang ni pada area yg pro hehehehe

Gripen
28-02-12, 06:44 PM
patut kilang ni buat kat Pekan, Pahang area Najib...350 skilled workers ... negara berpedapatan tinggi and complete the industries ... auto ada, military ada and now rare earth.

Gripen
28-02-12, 06:47 PM
oh, in Terengganu pula sebab nak berterima kasih kepada pengundi Ganu yang memberikan sokongan padu kepada UMNO, gomen dah luluskan pembuatan kilang Resin or some radioactive plant FDI ;)

totti 10
28-02-12, 07:26 PM
..income effect kat negara....

Kalaulah income tuh yang dpt menikmatinye rakyat jelata... KURANG la sikit kot sakit atinye
inikang las2 nye just dapat BR1M RM500 5tahun skali jekkkkkkkk
kahkahkah

mr_naza
28-02-12, 11:08 PM
Kalaulah income tuh yang dpt menikmatinye rakyat jelata... KURANG la sikit kot sakit atinye
inikang las2 nye just dapat BR1M RM500 5tahun skali jekkkkkkkk
kahkahkah

hahaha...bukan rm500 55tahun sekali ke?kahkahkah...ekjos,yang sokong tu ade la dapat sikit...haah ape kate pindah ke tempat pro tapi aku rasa xde effect la...rm8billion setahun tuuuuuuuuuuuuu.....

spider
28-02-12, 11:15 PM
aku konpius nih, rasanya baca awal2 cam tak kena cukai berapa tahun ntah, habis gomen untung celah mana?

okes aku copy paste dari yg awal


Pengecualian cukai selama 12 tahun. Ini adalah yang paling bodoh. Kita terlalu baik sampaikan industri yang menghasilkan sisa buangan radioaktif diberikan pengecualian cukai walaupun industri tersebut dianggarkan akan membuat untung berbillion ringgit pada tahun pertama pembukaannya. Bila negara tak dapat satu sen pun daripada industri yang sememangnya membahayakan rakyat ini, apa gunanya kita berikan mereka lesen untuk beroperasi di negara kita?

Nuril
29-02-12, 01:08 AM
"yang penting poket aku
yang lain aku pedulik ape"

u know who

mr_naza
29-02-12, 08:49 AM
aku konpius nih, rasanya baca awal2 cam tak kena cukai berapa tahun ntah, habis gomen untung celah mana?

okes aku copy paste dari yg awal

untung poket sendiri kot...kerajaan xdela untung kalau xde cukai...

mr_naza
29-02-12, 12:20 PM
lagi info pasal lynas


Berikut diringkaskan 8 fakta asas penting yang perlu kita ketahui tentang Lynas:


Perkara 1

- Kilang Lynas bukan kilang nuklear. Ia hanya kilang kimia biasa- Mengikut Undang-undang Pengangkutan Antarabangsa, bahan mentah Lynas adalah bukan bahan radioaktif kerana kandungan radioaktifnya rendah.
- Dedahan Radiasi kepada orang awam adalah teramat rendah.
- Pelepasan air dan udara dari kilang Lynas tidak ada bahan radioaktif.
- Kilang Lynas berteknologi tinggi dan mematuhi undang-undang antarabangsa dan Malaysia.


Perkara 2

- Dedahan radiasi kepada paru-paru bila merokok sekotak sehari selama setahun (150mSv).
- Dedahan radiasi kepada krew penerbangan selama setahun (9mSv).
- Dedahan radiasi setiap kali membuat x-ray dan pegigian (0.1 - 0.39mSv)- Dedahan radiasi tinggal dalam rumah baru selama setahun (0.07mSv).
- Dedahan radiasi tidur sebelahan seseorang 8jam sehari selama setahun (0.02mSv).
- Dedahan radiasi menonton tv 4jam sehari selama setahun (0.02mSv).
- Dedahan radiasi oleh kilang Lynas pada orang awam selama setahun (0.002mSv).


Perkara 3

Undang-undang Malaysia dan Antarabangsa berhubung had dedahan radiasi kepada manusia:
- Orang Awam (tidak melebihi 1.0mSv/setahun).
- Pekerja Sinaran (tidak melebihi 20mSv/setahun.


Perkara 4

Lynas tidak sama dengan Asian Rare Earth(ARE), Bukit Merah.
- Bahan mentah Kilang ARE di Bkt Merah adalah bahan buangan industri bijih timah, iaitu tahi bijih.
- Bahan mentah Lynas adalah tanah dari lombong dan bukan bahan buangan- Kandungan radioaktif bahan mentah Lynas adalah jauh lebih rendah dari bahan mentah dan sisa ARE di Bkt Merah.
- Kandungan radioaktif dalam bahan mentah ARE Bkt Merah adalah 37 kali lebih tinggi dari Lynas.
- Kandungan radioaktif dalam sisa ARE Bkt Merah adalah 60 kali lebih tinggi dari Lynas.


Perkara 5

Kenapa Tidak Australia?
- Lynas telah mendapat kelulusan bina kilang di Australia.
- Cadangan pembinaan kilang di Australia Barat didapati tidak komersial kerana kos yang tinggi dan kekurangan kemudahan asas seperti air, gas asli dan bahan kimia.


Kenapa Tidak China?
- Lynas telah mendapat kelulusan bina kilang di China.
- China telah mengenakan had eksport yang ketat dan rendah ke atas produk 'logam nadir'.


Kenapa Tidak Kemaman?
- Lynas telah mendapat kelulusan bina kilang di Kemaman- Sementara menunggu tanah dari Kerajaan Negeri Terengganu, MIDA telah mencadangkan Lynas bertukar ke Kaw Perindustrian Gebeng, Kuantan.


Kenapa Gebeng?
- Lynas telah mendapat kelulusan bina kilang di Gebeng- Kemudahan pelabuhan yang berdekatan.
- Bekalan gas asli yang sedia ada- Bekalan bahan kimia yang sedia ada.
- Bekalan air yang mencukupi.
- Wujud tenaga kerja mahir.
- Kos operasi yang kompetitif secara global.


Perkara 6

Pengurusan Bahan Sisa.


- Bahan sisa Lynas mengandungi kadar radioaktif yang sangat rendah dan tidak bahaya pada orang awam, alam sekitar dan pekerja- Dedahan sinaran dari bahan sisa ke atas orang awam adalah teramat rendah.
- Walaupun bahan sisa ini tidak berbahaya, pihak berkuasa mewajibkan ia disimpan di tempat khas sama seperti industri-industri kimia yang lain.
- Lynas melalui makmal antarabangsa telah berjaya menurunkan lagi kadar radioaktif di dalam sisa.
- Negara seperti Amerika Syarikat telah menggunakan kaedah ini untuk pembuatan jalan.


Perkara 7


Selain China, Kilang-kilang seperti Lynas yang sedang beroperasi di Negara Maju seperti Amerika Syarikat dan lain-lain.
- Prosesan Sepenuh (Molycorp di California, Indian Rare Earths di India dan Solikampsk di Rusia dan Silmet di Estonia di Eropah).
- Prosesan Separa (Rhodia di Perancis, Shin Etsu di Jepun dan Nippon Yttrium di Jepun).
- Kilang-kilang dalam perancangan ( Avalon Rare Metals dan Great Western Minerals di Kanada).


Perkara 8

Faedah:
-KewanganPelaburan Langsung Asing (FDI) dengan modal RM2 billionKos operasi adalah RM350 juta setahun (Servis Luar dan Tenaga Kerja).
- Tenaga KerjaLynas mengambil 350 pekerja pakar dan separa pakar dan 100 pekerja kontrak. Hanya 4 orang pekerja asing iaitu pakar dalam pemprosesan nadir bumi dari ChinaLynas mendapat sokongan teknikal dari Rhodia, Perancis yang telah mengendalikan loji nadir bumi semenjak tahun 60anIndustri sokongan akan menjana 200 peluang pekerjaan tambahan.
-Fasa PembinaanLebih 2000 orang diambil bekerja pada kemuncak fasa pembinaanMenyediakan peluang pekerjaan perniagaan untuk kontraktor dan pembekal tempatan.
-Aktiviti PerintisBesar kemungkinan, syarikat-syarikat yang menggunakan produk Lynas akan mendirikan kilang di Malaysia.


Sumber:
Tuan Hj Arazmi Juhari (Pengurus Kanan Keselamatan, Kesihatan dan Persekitaran)
Puan Mimi Afzan Afza (Pengurus Kanan Sumber Manusia dan Komuniti)

http://khairulryezal.blogspot.com/2012/02/8-fakta-mengenai-lynas-yang-perlu.html

Gripen
29-02-12, 01:01 PM
tengok video demo anti-Lynas, yg jadi pengacau...budak2 Melayu ... and India ... malu2.

Dengar apa yg dilaungkan oleh mereka "Guan Eng lan&$@" ... malu2

mr_naza
29-02-12, 01:11 PM
tengok video demo anti-Lynas, yg jadi pengacau...budak2 Melayu ... and India ... malu2.

Dengar apa yg dilaungkan oleh mereka "Guan Eng lan&$@" ... malu2

tapi UMNO ngn PERKASA cakap dorg tak provoke...LGE yang provoke suh UMNO diam...kahkahkahkah...suh diam pun sakit hati beb

awwa11
29-02-12, 01:23 PM
semua ni politik je
cakap je lebih
aku rasa yg membangkang Lynas ni, ntah2 tak tahu pun ape sbnrnye kilang Lynas di pahang nun
setakat baca kat internet ape yg org tulis, semua org boleh
yg tulis tu pun belum tentu tau sepenuhnye
cuba mengaku dalam ni sape yg expert pasal earth rare process
yg study pasal ni or yg keje pasal bende ni

Gripen
29-02-12, 01:32 PM
semua ni politik je
cakap je lebih
aku rasa yg membangkang Lynas ni, ntah2 tak tahu pun ape sbnrnye kilang Lynas di pahang nun
setakat baca kat internet ape yg org tulis, semua org boleh
yg tulis tu pun belum tentu tau sepenuhnye
cuba mengaku dalam ni sape yg expert pasal earth rare process
yg study pasal ni or yg keje pasal bende ni

tu yg kat Bukit Merah Perak tu apa? Funfare?

Oris
29-02-12, 01:39 PM
tu yg kat Bukit Merah Perak tu apa? Funfare?

waktu itu.. kita maseh tiada teknologi, system dan akta pelupusan bahan berjadual... ( pergh.. jawapan ada gaya menteri tak?? :setan: )

raZZol©
29-02-12, 01:39 PM
tu yg kat Bukit Merah Perak tu apa? Funfare?

yg ni lawak, wakakaka........
apa2pun byk keburukan dari kebaikan....

avicenna
29-02-12, 01:48 PM
tu fakta positif .
cuba tepek fakta negatif plak. heheh

bagus betul 8 fakta asas ni , mmg takde buruknya. :)

mr_naza
29-02-12, 01:49 PM
tu yg kat Bukit Merah Perak tu apa? Funfare?

rumah hantu la gripen...:|

awwa11
29-02-12, 01:54 PM
tu yg kat Bukit Merah Perak tu apa? Funfare?

funfair or fanfare?

come on la..bukit merah tu before aku lahir lagi
and bukit merah tu rare earth mine
operated by mitsubishi
yg pahang ni hanya refinery
dah more than 20 yrs dah benda tu berlaku
standards pun dah berubah
ISO ade, fikir logic la sket
takkan senang2 nak lepas

Oris
29-02-12, 01:57 PM
funfair or fanfare?

come on la..bukit merah tu before aku lahir lagi
and bukit merah tu rare earth mine
operated by mitsubishi
yg pahang ni hanya refinery
dah more than 20 yrs dah benda tu berlaku
standards pun dah berubah
ISO ade, fikir logic la sket
takkan senang2 nak lepas

ISO yg mana?? :hmm:

push
29-02-12, 02:23 PM
orang ramai takut kn by product and waste management e.g. air emission contains harmful elements (sulphur and fluoron), excessive acid, and radioactive material..even China yg boleh dianggap sbg the epicentre of new economic pn tak leh handle problem ni..ko nak hrap kan orang malaysia nk setel problem ni?? yg R&D contribute only 1% of GDP according to last year stats..

sbnarnya aku tak perlu tgok pon the logic or nut and bolts of setting this factory.. pasal BN ni memang tak leh pakai dah., barua nk mamposs je lebih!!!


http://www.youtube.com/watch?v=E_ch_Q6ZQvM

awwa11
29-02-12, 02:41 PM
sama je refinery lain pun
ade je emission S, F etc
petronas nak buat refinery baru yg besar gile kt johor tu tak kesah pulak
org malaysia jugak tu

aku tak kesah orang nak kecoh pasal benda ni untuk politik
aku tak sokong mana2
tp jangan la gunakan facts yg salah
kelakar kot
study process, plant tu betol2
then nak cakap ape, cakap la
nak tunggang tebalikkan BN ke pembangkang ke, buat la

mr_naza
29-02-12, 03:47 PM
sama je refinery lain pun
ade je emission S, F etc
petronas nak buat refinery baru yg besar gile kt johor tu tak kesah pulak
org malaysia jugak tu

aku tak kesah orang nak kecoh pasal benda ni untuk politik
aku tak sokong mana2
tp jangan la gunakan facts yg salah
kelakar kot
study process, plant tu betol2
then nak cakap ape, cakap la
nak tunggang tebalikkan BN ke pembangkang ke, buat la

apa kata awwa terangkan fact yang betul kat sini...bagi jelas lagi terang kat kami yang naif ni....dan cite pasal petronas tu...:D

ibanez_712
29-02-12, 03:55 PM
ape lg awwa11, kasi story la skit...aku nak thanks ni... :D

miebegoga
29-02-12, 04:05 PM
yup, cuba bagi sedikit pencerahan..

morpheuzneo
29-02-12, 04:32 PM
sama je refinery lain pun
ade je emission S, F etc
petronas nak buat refinery baru yg besar gile kt johor tu tak kesah pulak
org malaysia jugak tu

aku tak kesah orang nak kecoh pasal benda ni untuk politik
aku tak sokong mana2
tp jangan la gunakan facts yg salah
kelakar kot
study process, plant tu betol2
then nak cakap ape, cakap la
nak tunggang tebalikkan BN ke pembangkang ke, buat la


apa kata awwa terangkan fact yang betul kat sini...bagi jelas lagi terang kat kami yang naif ni....dan cite pasal petronas tu...:D

ya betul..! jgn reti hantam saja.. awwa..

silalh bagi fakta yg betul utk kami fahami..

kenapa agaknya kilang ni selamat pada pemahaman awwa

dan kenapa kilang ni tak patut di bangkang?

balakblues®
29-02-12, 04:47 PM
awwa cakap dia p berak satgi dia reply...

raZZol©
29-02-12, 04:59 PM
awwa tgk cari sijil iso, kat mana letaknya tu......

fosilmitra
29-02-12, 05:01 PM
:salam:

Ada kenkawan ckp parti pembangkang nie dok membangkang je segala kutubkhanah yg kerajaan nak lakukan dan laksanakan... takde ke ada menda yg kerajaan baru nak buat dan diorg sokong sampai skrg?...

So, kenkawan sumer.. ada ke menda yg kerajaan buat tetapi disokong dgn sebulat suara oleh rakyat jelata dan PR?... Terpikiaq jugak acik nie... :p

Gripen
29-02-12, 05:06 PM
ko belum lahir, aku dah lahir. Since u mentione about ISO and facts, please for the benefit of the the rest here, law down the ISO standard and facts

Here's one fact, the Parliment og Western Australia rejects Lynas toxic waste. Chew on it.

totti 10
29-02-12, 05:15 PM
ek eleh minah nih nak compare SO2, NOx, n CO2 punye emission dgn radiation possibility,
aku rasa ko yang patut bukak buku kimia form 4 balik kot.

Oris
29-02-12, 05:49 PM
kalau awwa boleh bagi safety measure utk dispotition tanah yg telah diprosses cukup dah.. kata amerika dorang buat jalan.. evidence seen please..

---------- kemaskini 29-02-12 05:52 PM ----------

kompeni den ni ha.. nak jaga dispotion cooland pun huru hara... atas kertas segala yg cantik.. sekali pegi survelance audit.. outtt..

mr_naza
29-02-12, 05:54 PM
jenuh la tunggu awwa bagi penjelasan...:::

spider
29-02-12, 09:06 PM
aku paste dari FB aku, Balak kenal kot yg keluarkan kenyataan ni sbb sama jabatan :D


Baru meeting td dalm fakulti. Last week 8 lecturers pergi visit selpas dijemput mereka trmasuk Prof Ir Dr Jailani (yg ada PEng) this matter was discussed in the faculty research board.

Resolusi:-
1. Solid waste categorized as scheduled waste dihasilkan begitu byk sekali dlm plant 30,000 MTPA!!!! The way they handled is proper but how long it will last because problem in Malaysia the enforcement of OSH is sadly very weak and problematic - Prof Jai said.
2. Expert Lynas kata solid waste ni kononnya selamat & boleh dibuat baja tapi belum ada bukti tersebut memandangkan baru tahun lepas unit teknikal FKKSA cuba utk buat baja tersebut tetapi gagal kerana menggunakan asid kuat yg berkepekatan tinggi (80% H2SO4). Tak tahulah kalau ada tempat yg berjaya pula menghassilkannya. Setahu saya ada dua tiga kerat lecturer India & bangla yg buat usahasama dgn Lynas pasal engineer Lynas tu ramai expatriate/india. Tak boleh pakai, bodek kuat tu.
3. Seorg lecturer kami yg mempunyai pengalaman industri 20 tahun kata plant Lynas is exactly the same as plant-plant metal processing kat tempatnya. Cuma ditempatnya ada ore pretreatment utk buang any radioactive components yg mana telah dimusnahkan ketika perang teluk. Apa yg berlaku solid wastenya berkumpul dgn banyak & akhirnya berlaku kerosakan pd lantai berpolimer & tebing tempat solid waste itu diletak. Akhirnya pencemaran sisa beradioaktif telah menyerap sehingga ke air bawah tanah. Kita telah diperdaya & disibukkan dgn fakta2 yg tiada kaitan dengan prinsip proses kimia yang selamat. Begitu komen akhir beliau - nama rahsia.
4. Akhir2 ini Prof Badh telah maklumkan kepada pihak fakulti supaya membekukan segala aktiviti dgn Lynas. Saya selaku ketua teknikal menerima mandat ini dengan hati terbuka. Mungkin ada perkara yg tidak boleh kita bincangkan di sini bg menjaga hubungan kami sesama ahli fakulti. Bagi saya cukuplah kita menerima bahawa utk jangka masa panjang Lynas tidak seperti kita boleh harapkan kerana ia melibatkan perlaksanaan kaedah kejuruteraan dan penguatkuasaan.

Lynas ialah kilang kimia. Kami satu2nya fakulti kej kimia & sumber asli di negeri Pahang, Kuantan yg menjadi rujukan kerajaan negeri. Kami rasminya tidak menyokong apa2 aktiviti untuk menjadi JURUCAKAP bg LYNAS. Tapi kalau untuk memperbetulkan apa yg mereka buat/ mereka harus dengar nasihat kami - kami sedia bila2 masa sahaja. Cuma adakah mungkin itu terjadi? Siapakah kita di sisi orang2 putih ni?

Tak payahlah kita sebarkan bahan2 saintifik yg tiada kena mengena dengan kaedah pengoperasian kilang kimia yg selamat. Ia hanya membantu mereka (Lynas) mengaburi mata masyarakat.

Saya tidak sekali mengatakan apa yg dibawa itu salah. Tapi ada benda lain yg LEBIH BESAR yang tidak dibincangkan di mata orang awam termassuk pemimpin kita yg tak tahu bezakan perihal sains, kejuruteraan dan teknologi ini.

Gripen
29-02-12, 09:16 PM
jenuh la tunggu awwa bagi penjelasan...:::

bulu idung aku sampai dah panjang balik menunggu.

totti 10
29-02-12, 09:19 PM
mnde tipikal coporat dan solution service company.
time nak lobby segala2 macam boleh. claim macam2, remove SO2, NOx, CO2 all in one scrubber machine la
bla bla bla, bile dah dpt projek berjuta2, time delivery mcm2 la problem dia, then start create technical buzz term yang
konon2 bunyik saintifik, bila orang kampung dengar je, no question asked telan bulat2.

same like yang awwa11 tu buat, petik few buzz words, F,S, refineries, "study process",
tapi perbandingan yang dihujahkan sangat jelas dah jauh tersasar dari isu radiation.
the disaster magnitude difference is massive, huge.

awwa11
29-02-12, 11:29 PM
hahaha
bulu hidung panjang boleh dipotong, jgn nak mls sgt
semua nak hentam aku ye
kimia form 4 belajar ape ye encik totti
aku skolah pondok dulu

aku tak perlu cakap lebih2
semua dah besar dan pandai2 belaka, boleh pikir sendiri

pasal Lynas ni, aku tak cakap semuanya baik je
cuma rasa kelakar bile semua org condemn gile2
bila cakap sesuatu, jgn lah exaggerate sgt
jgn la compare Lynas dgn Chernobyl or Bukit Merah tu
mcm compare basikal dgn kapal terbang

cuba discuss dgn org luar, yg takde kaitan dgn politik malaysia
org rhodia ke, areva ke
luas sket minda tu

nak sembang panjang
jom main badminton

totti 10
29-02-12, 11:35 PM
hahaha
bulu hidung panjang boleh dipotong, jgn nak mls sgt
semua nak hentam aku ye
kimia form 4 belajar ape ye encik totti
aku skolah pondok dulu

aku tak perlu cakap lebih2
semua dah besar dan pandai2 belaka, boleh pikir sendiri

pasal Lynas ni, aku tak cakap semuanya baik je
cuma rasa kelakar bile semua org condemn gile2
bila cakap sesuatu, jgn lah exaggerate sgt
jgn la compare Lynas dgn Chernobyl or Bukit Merah tu
mcm compare basikal dgn kapal terbang

cuba discuss dgn org luar, yg takde kaitan dgn politik malaysia
org rhodia ke, areva ke
luas sket minda tu

nak sembang panjang
jom main badminton

is this your argument?
well what can i say, suits your "pondok" education

spider
01-03-12, 12:29 AM
hahaha
bulu hidung panjang boleh dipotong, jgn nak mls sgt
semua nak hentam aku ye
kimia form 4 belajar ape ye encik totti
aku skolah pondok dulu

aku tak perlu cakap lebih2
semua dah besar dan pandai2 belaka, boleh pikir sendiri

pasal Lynas ni, aku tak cakap semuanya baik je
cuma rasa kelakar bile semua org condemn gile2
bila cakap sesuatu, jgn lah exaggerate sgt
jgn la compare Lynas dgn Chernobyl or Bukit Merah tu
mcm compare basikal dgn kapal terbang

cuba discuss dgn org luar, yg takde kaitan dgn politik malaysia
org rhodia ke, areva ke
luas sket minda tu

nak sembang panjang
jom main badminton

yang aku paste tu kata2 orang bijak pandai dalam bidang kimia. So baca n paham, takdela depa2 ni nak tokok tambah sbb bukan masuk kocek depa pun :D

slique
01-03-12, 01:34 AM
28 June 1984: The Minister of Science, Technology and Environment, Datuk Amar Stephen Yong, states that the Papan dump is safe because it is being built according to stringent standards. He challenges critics to prove that the dump will be hazardous to health and the environment. In the meanwhile, ARE continues operating, dumping the thorium waste into an open field and pond next to the factory.

5 June 1984: The Prime Minister Datuk Seri Dr Mahathir Mohamad says the government has taken every precaution to ensure safety and that construction of the radioactive dump in Papan will go ahead.

rasanya gov dah ada template camne nak 'handle' benda ni..
so tunggu je la kuantan jadi macam bukit merah (maybe lagi teruk)...
tengok apa jawapan diorang.. tapi orang kuantan dah tak boleh dengar dah time tu.. daging tumbuh dalam telinga sebab mutation...bwahahaha...

morpheuzneo
01-03-12, 06:31 AM
masa tu penduduk kuantan dah jadi macam District 9 dah. (tgkler movie district 9 ni..)

ketuk rumah penduduk kuantan.. keluar makhluk ni.

http://www.minnpost.com/sites/default/files/asset/4/4z47ft/4z47ft.jpg
lynas-mutasi - mu nok gapo?

~~~

Gripen
01-03-12, 07:56 AM
hahaha
bulu hidung panjang boleh dipotong, jgn nak mls sgt
semua nak hentam aku ye
kimia form 4 belajar ape ye encik totti
aku skolah pondok dulu

aku tak perlu cakap lebih2
semua dah besar dan pandai2 belaka, boleh pikir sendiri

pasal Lynas ni, aku tak cakap semuanya baik je
cuma rasa kelakar bile semua org condemn gile2
bila cakap sesuatu, jgn lah exaggerate sgt
jgn la compare Lynas dgn Chernobyl or Bukit Merah tu
mcm compare basikal dgn kapal terbang

cuba discuss dgn org luar, yg takde kaitan dgn politik malaysia
org rhodia ke, areva ke
luas sket minda tu

nak sembang panjang
jom main badminton

where's your ISO la facts la? ISO bagai...mana ISO nya?

it is about politics sebab yg decided on this is politicians, bukan ada referendum penduduk Kuantan yg pilih.

Badminton? Im rugby player and loves contact sports...badminton too soft for me.

So, wheres your facts at hand?

tetikus
01-03-12, 08:25 AM
yang aku paste tu kata2 orang bijak pandai dalam bidang kimia. So baca n paham, takdela depa2 ni nak tokok tambah sbb bukan masuk kocek depa pun :D

aku kenal nama2 dlm statement FB spider dan org2 tersebut mmg wujud. ada lagi prof ir dari fakulti lain yg juga dijemput utk hal2 lynas ni untuk bagi statement defend projek utk public, tp semua refuse.

raZZol©
01-03-12, 08:45 AM
masa tu penduduk kuantan dah jadi macam District 9 dah. (tgkler movie district 9 ni..)

ketuk rumah penduduk kuantan.. keluar makhluk ni.

http://www.minnpost.com/sites/default/files/asset/4/4z47ft/4z47ft.jpg
lynas-mutasi - mu nok gapo?

~~~

aku nok bijan.............

Gripen
01-03-12, 08:45 AM
hahaha
bulu hidung panjang boleh dipotong, jgn nak mls sgt
semua nak hentam aku ye
kimia form 4 belajar ape ye encik totti
aku skolah pondok dulu

aku tak perlu cakap lebih2
semua dah besar dan pandai2 belaka, boleh pikir sendiri

pasal Lynas ni, aku tak cakap semuanya baik je
cuma rasa kelakar bile semua org condemn gile2
bila cakap sesuatu, jgn lah exaggerate sgt
jgn la compare Lynas dgn Chernobyl or Bukit Merah tu
mcm compare basikal dgn kapal terbang

cuba discuss dgn org luar, yg takde kaitan dgn politik malaysia
org rhodia ke, areva ke
luas sket minda tu

nak sembang panjang
jom main badminton

ko tu yg patut banyakan membaca, Bukit Merah and Lynas both are rare earth plants, cuma beza the former is owned by the Nips and the latter by the OZ.

Kalau benda ni yg simple pun x paham, x perlu nak pegi jauh dengan all the terms nak kasi orang confused.

rimau_kumbang
01-03-12, 09:06 AM
badminton too soft for me.

Jom main paintball la kalo cenggitu :)

About rare earth plant how we can be sure it is safe?how safe is safe? Sebab kalo on paper je safe, time perlaksanaan blom tau lagi..how to make sure everything follows the proper procedures? Kalo betul it is safe kenapa xbuat kt aus jek..byk sgt hidden facts la..i'm not viewing from political view..just pandangan dari org biasa..dari rakyat kepada rakyat



Sent from my GT-P1000 using Rimautalk

Gripen
01-03-12, 09:10 AM
if its really safe, and the output is harmless, the plant would have been built in OZ ... job benefits for the local, not some brown skin flat nose asians <-- thats how red neck Oz term Asian ;)

miebegoga
01-03-12, 09:17 AM
setakat hari ni, the G masih lagi belum membuat keputusan dimanakah sisa radio active akan di lupuskan,
hanya statement berbentuk umum sahaja " dilupuskan di sebuah pulau x berpenghuni di luar pahang",
so dimanakah tempat yg jadi mangsa decision maker of politician tu?

http://www.beritasemasa.my/lynas-mahu-buang-sisa-dibuang-di-pulau/

mr_naza
01-03-12, 09:36 AM
hahaha
bulu hidung panjang boleh dipotong, jgn nak mls sgt
semua nak hentam aku ye
kimia form 4 belajar ape ye encik totti
aku skolah pondok dulu

aku tak perlu cakap lebih2
semua dah besar dan pandai2 belaka, boleh pikir sendiri

pasal Lynas ni, aku tak cakap semuanya baik je
cuma rasa kelakar bile semua org condemn gile2
bila cakap sesuatu, jgn lah exaggerate sgt
jgn la compare Lynas dgn Chernobyl or Bukit Merah tu
mcm compare basikal dgn kapal terbang

cuba discuss dgn org luar, yg takde kaitan dgn politik malaysia
org rhodia ke, areva ke
luas sket minda tu

nak sembang panjang
jom main badminton

bukan hentam ko tapi nak pencerahan je...kalau ko ade fact sila kemukakan dari point of view seorang yang tahu...spider pun dah bagi penerangan dari sebelah org pakar dalam sains dan kejuruteraan...kita yang tak tahu ni kena la amik mana yang patut...cuma sekarang ni pihak G ade ke amik technical advise dari org yang mmg pakar cam yang spider mention...amik cakap orang lynas mmg semua boleh...orang2 IEAE cuma boleh verify ape yang telah dibuat tapi pihak G yang tetap bagi lesen...benda ni kena seat down properly bukan setakat gi kelab golf,karaoke then sign....

DatukM
01-03-12, 09:39 AM
i am convinced enough by the technology

but i distrust the people handling the technology

even projek software engineering pon likely to fail (wpn masa proposal janji bulan binatang)
apetah lagi projek environmentally-concerned mega engineering (i consider it mega) mcm ni

pelupusan tu aku ada terbaca dulu dia ckp stored permanently on-site?

AbdullahCheng
01-03-12, 10:00 AM
i am convinced enough by the technology

but i distrust the people handling the technology

even projek software engineering pon likely to fail (wpn masa proposal janji bulan binatang)
apetah lagi projek environmentally-concerned mega engineering (i consider it mega) mcm ni

pelupusan tu aku ada terbaca dulu dia ckp stored permanently on-site?

this.
tgk tatacara kerja orang malaysia, sorry to say, belum capai level nak buat keja gila ni.

and lagi satu aku tak sokong, pengecualian cukai 12 tahun. wtf?

dan HAZMAT dah beli baju kalis radioaktif ke belum?

Gripen
01-03-12, 11:11 AM
this.
tgk tatacara kerja orang malaysia, sorry to say, belum capai level nak buat keja gila ni.

and lagi satu aku tak sokong, pengecualian cukai 12 tahun. wtf?

dan HAZMAT dah beli baju kalis radioaktif ke belum?

Malaysian can be world class workers if the enviroment is conducive. Tiap2 pagi yg memekak bising2 nak masuk Singapore dari JB ... working at world class shipyard like Sembawang Corp are all Malaysians. Sembawang Corp, PSA etc boost world class output dan pekerja adalah Malaysian. Condusive environent, they are rewarded for good job done and punish severely if mishap happens. Theres enough law and enforcement to ensure standards are met, 90% - 99.9% of the time.

The above is not available in Malaysia ;$.

sp3d2
01-03-12, 11:24 AM
hahahaha! :))=))

buat jambatan pun retak2. buat stadium pun runtuh. nk urus bahan radiaktif yer. :))=))

sape yg setuju sgt ngan lynas ni, sila pegi buat rumah sebelah atau berdekatan kilang tu. kalo setakat setuju tapi rumah korang kat tempat lain tok sah sibuk2 nak discuss.

balakblues®
01-03-12, 04:27 PM
Prof Jai tu Dekan aku sekarang ni ha.
Prof Bad tu plak Timbalan NC (Akademik & antarabangsa) kat tempat aku ni ha.
personally aku tak pernah la borak pasal lynas ni dengan prof2 ni.
but..
sekenal aku prof jai and prof bad ni.. dorang kalo bercakap mmg tak pernah campur adukan unsur politik atau kepentingan peribadi.
soo telus.

p/s badminton sukan tough maaa... :party:

ekzos_pipe
02-03-12, 01:26 AM
breaking news, walaupun bukanlah kira buah maut muktamad meleraikan kemelut ni, tp any positive news are most welcome.. kabinet arah utk waste akan hantar balik ausie, mengenai kerajaan ausie tak terima, itu akan diserahkan kepada Lynas corp. utk settlekan...


Kabinet setuju pulang sisa nadir bumi ke Australia
5:33PM Mac 1, 2012
Walaupun ditolak kerajaan Australia, Menteri Kesihatan Datuk Liow Tiong Lai berkata kabinet telah bersetuju dengan cadangan empat menteri supaya sisa dari loji nadir bumi Lynas dihantar pulang ke Australia.

Kerajaan akan menulis surat kepada kerajaan Australia tidak lama lagi untuk menyampaikan pendirian tersebut, katanya kepada akhbar Cina hari ini selepas menghadiri mesyuarat mingguan kabinet.

Menurut News Oriental Daily, Liow berkata, kerajaan hanya akan memberikan lesen operasi kepada Lynas jika ia memenuhi kriteria tersebut.

"Kalau Lynas tidak boleh memberi jaminan, kita tidak akan luluskan (lesen operasi)," Liow dipetik sebagai berkata.

Mengenai keengganan Australia untuk menerima sisa tersebut, Liow sekali lagi menolak isu itu kepada Lynas, dengan mengatakan ia adalah masalah yang perlu diuruskan oleh syarikat Australia tersebut.

April lepas, Menteri Perlombongan dan Petroleum Australia, Norman Moore berkata Australia tidak menyokong pengimportan dan penyimpanan sisa radioaktif dari negara-negara lain.

sumber: http://www.malaysiakini.com/news/190776

2009
02-03-12, 01:56 AM
breaking news, walaupun bukanlah kira buah maut muktamad meleraikan kemelut ni, tp any positive news are most welcome.. kabinet arah utk waste akan hantar balik ausie, mengenai kerajaan ausie tak terima, itu akan diserahkan kepada Lynas corp. utk settlekan...



sumber: http://www.malaysiakini.com/news/190776

Ek leh, takat janji nak terima balik tu tak mengubah risk of exposure kat Malaysia nih... Sesilap gaya, kalau leaking masa transportation, risk siapa yang tanggung... Rakyat Malaysia gak... Tu belum cerita kalau OZ or Lynas tu sendiri delay kan penghantaran balik waste tuh...

On the same note, kalau OZ sanggup terima balik, buat apa susah-susah datang process kat Malaysia nih. Kan lagi bagus process je kat OZ sana... Ironic sungguh.

Kalau takde orang follow-up betul-betul, isu ni pasni senyap je... Silap gaya, kena main wayang lagi... Worst, beroperasi with approval dari local authority, but without consent dari locals.

Tak abis-abis kita ni kena tipu... :frust:


2009

morpheuzneo
02-03-12, 03:28 AM
betul 2009.., aku sangat setuju..! stakat janji.! sama jer macam janji najib yg kata - kami dah berubah.! kami sedar kesilapan kami masa memerintah selangor.. bagi laa kami peluang skali lagi.! hakktuiih.. :p.. sikit aku tak caya janji2.. manis ni.!

ini semua kelentong dol hancing je.. nak kasi rakyat negara ni senyap!!

~~
Tapi kan - masalah kita semua adalah - kita semua bising di peringkat akhir..! atau mmg rakyat dah bising pun seblum ni - tapi adnan sempit tu. buat tak tau aje.! dia pun prinsip adalah., ah.. ,ini negeri koi! suke koi laa nk buat mende pun.! bukan diaorang memerintah! , skali dia lupa... eh.. pemerintahan dia ada term lah! bukan seumur hidup macam sultan pahang! :D.

haa.. skang baru kelam kabut nak bagi janji manis! pada aku.. masa ni rakyat mintak apa pun.. kerajaan negeri dan pusat akan setuju.! ko mintak adnan sempit buat rumah tepi kilang tu pun dia sanggup beb! asalkan diaorang terus berkuasa! once.. rakyat percaya aje wayang ni! haahah... masa tu.. semua akan ketawa besar-besaran.. sambil lepak kt lounge pan pacific... bercerita tentang saat cemas yg mereka hadapi masa nk bukak lynas ni..(2-3 tahun akan datang)..


antara dialog antara bijan, denan sempit..
- bijan > "hoih nan..,! awok ingat lagi dok.. , betapa kecut nya telur kite masa rakyat bangkit ramai2 bangkang lynas ari tu? "
- denan - "poh paleh.., bakpe tak ingat nyer..! sampai ari ni .. kalo kawan ingat aje., mmg terus kecuit telur kawan ni haa! peluh jantan.. betine semua pun dah keluar mase tu! "
kuncu-kuncu yg sama-sama join meja tu .. ketawa berderai, sambil menarik dalam-dalam curut habanos mereka. Hahahahaha.. haahhahaa.. mmg lawak masa tu.. ketawa mereka.
- denan lagi - "awok semua tahu? , masa tu kawan dah tak tentu arah dah.., abeh.. mana dok nyer.., duit kawan dah amik! tau-tau aje laa buat projek kt negeri kawan ni., kalo idok kawan amik., kerabat pun amik jugak! jadi.. dari pada kawan puteh mata.. baik laa kawan sama2 amik. :D.,, abeh tu. kilang dah siap., rakyat pulok bangkit! , tokey lynas.. pepagi lagi dah tercegat depan office kawan ni - tanya- howdy maiitee!! today is a good day to diee?" (pergh.. ingat dia tanya today good day to die ke? rupanya today is a good day today..? tau aje laa australia pekat kan) .., mat salleh tu tanya lagi -" you have taken my moneeiey., and i have taken your word., - and now.. i don't caree.. , with or without approval.. my 'kilang' will start operation soon! make sure you win the general election maaaite! or else. i'll sue you until ur @ss turn inside out!" )
denan lagi -" haa.. pucat lesi dah kawan masa tu! "
kuncu-kuncu - ketawa lagi! haahahahahah..
bijan -" mujur laa pusat tolong awok.! kalo dok., dgn awok-awok .. dgn kawan skali. seme dah takde kt malaysia ni dah! tak cukup tanah kite ni nk lari kt malaysia ni! :D"
denan sempit - "itu ler., kalo awok tak tolong. .bagi janji2 dan gula2 pada orang kuantan dan rakyat yg bangkang projek ni! mmg habeh kita! tapi tu lah., itu citer 2-3 tahun dulu., skang kilang tu dah run full speed pun..! abeh tu bijan,.. kawan nok tanya ni - itu sisa kilang tu.. mana ke kita nak campaok kan ni? ari tu kita janji nk pulang ke ostrolia., tapi awok tau aje laa., itu seme wayang aje., mana ndak nya diaorang terima..., dah tu. tanah sisa kilang tu makin menggunung kt tepi kilang tu! skang ni tak nampak lagi sbb pagor kilang tu tinggi sama dgn menara asap kilang tu! abih.. kalau smpai lepas tinggi dinding tu! kecoh nanti! cube awok cari jalan sikit.. "
bijan - "awok sabo sikit., kita tgk projek highway mana yg tgh jalan skang ni., eh kan kita nak buat hiway pantai timur kan? haa.. masa hiway tu tgh buat., aok bawak aje keluor tanah2 tu waktu malam.. utk tambak highway tu semua !settle masalah buang sisa ni., lagi pun highway tu mmg perlukan tanah utk tambak kan? laju sikit kereta yg lalu atas highway tu nanti.. sbb ada tenaga nuklear! :D"

kuncu-kuncu gelak berderai skali lagi! sambil tambah - "kelassh mu ni bijan! patut ler aok jadi pm sepenggal lagi! perggh.. highway berkuasa nuklear tu !" haahhaha..

abis citer!

Nota : cerita di atas. adalah mengarut.. dan fiksyen saja., tak de kaitan dgn ahli politik yg hidup atau pun yg dah gol masa tu! harap tka berlaku laa eh!

ekzos_pipe
02-03-12, 07:59 AM
hahaha kalau baca balik berita tu pun mmg ada problem.. tgk tang kerjaan ausie tak mau terima, tp kabinet kita harap lynas corp settlekan ajelah..

i'd reckon breaking news ni just an attempt to cool off situations..

ERFi
02-03-12, 08:56 AM
Tunggu la, nanti Najib jadi hero. :)

mr_naza
02-03-12, 09:14 AM
janji la sangat...cam janji2 sebelum ni pastu senyap...

xamel2001
02-03-12, 09:39 AM
Tadi otw ke ofis dgr BFM Breakfast Grill. Interview dgn rep dari Green Earth... an Aussie.

Decision utk move kilang Lynas ke Malaysia is political. Bukan bisnes.

Another interesting point yg dia highlight, negara2 yg ada kilang nuklear pakat nak pindah kilang keluar negara since last year's Japan quake incident. Ke mana? Ke negara2 yg regulation 'agak loose' <- ni habis baik dia dah lapik la ayat dia ni.

revomatrix
02-03-12, 09:46 AM
AIKS ! tadi awwa11 dok baca jer ke ? ...takkan baca jer kot

tak nak balas ke ucapan para forumer nih ? aku nak dengar lagi chemical terms awwa11 nih ...

leh laa masuk dalam general knowledge aku nih ...arse

morpheuzneo
02-03-12, 10:12 AM
itu laa.. aku nampak jugak awwa ni tadi.. :).. tak jumpa ke cari kt wiki dan google?
nasib baik c-fu tak masuk jengah topik ni.! kalo tak.. lagi sebu otak lu kene tembak!
dia tgk batu2 tu.. main rasa pakai lidah aje.. dan tau sebatian apa. ada potensi ke tidak!
(keje dia berkaitan batuan dan tanah.. dan dia belajo dulu pun kt ostrolia.. )

2009
02-03-12, 10:18 AM
Kau cukup-cukup la troll awwa tuh... Dah rabak jubur dia dah tu patutnya... Kang mati plak semangat budak-budak muda nak ber'bincang' kat sini...

Apa yang xamel2001 tulis tu ada validnya... Kat Jepun diorang dah tak leh buat any nuclear reactor. Mana-mana negara maju takde bodoh nak ambik risk tak tentu hala... Masa aku kat Niigata dulu (nuclear power plant) around 2006, aku gi melawat Kashiwazaki-Kariwa Nuke Power Plant tuh... Diorang tunjukkan la documentary pasal segala persediaan diorang nak buat power plant tuh... Berapa ramai NGO and local community approval diorang kena achieve sebelum proceed. Masa construction pun, diorang ambik masa 6 tahun buat foundation, selepas total almost more than 10 years baru total construction and commissioning siap.

Nuclear risk terlampau besar, even dah buat segala persediaan pun, ada gak leakage. Korang boleh baca lagi detail laa... http://en.wikipedia.org/wiki/Kashiwazaki-Kariwa_Nuclear_Power_Plant

Ni kan plak negara kita yang jenis shortcut nih. Korang tengok rumah-rumah baru siap pun korang tahu banyak defect, ni plak hal safety critical ni, memang patut zero tolerance. Takdenya contractor na spend time lelama buat keje, budget lari woo...

Maybe some people will say that comparing nuclear power plant to this Lynas issue is too extreme, tapi apa yang aku paling risau ialah kalau dibiarkan Lynas ni beroperasi, takut n jadi some sort of precedent untuk diorang (gomen, cronies, evil private companies - whatever la nama lahanat-lahanat tu) bina plak nuclear power plant kat Malaysia nih... Tu aku punya major concern kalau Lynas ni operate. Risk dia bukan kat rakyat Kuantan je, takut pasni tetiba je ada nuclear power plant kat Semenyih, Bahau, Gemas or even kat Sg Buloh... Masa tu lahanat tu semua dah dapat duit berkepok dan lari gi negara lain cam NZ, Spain, Switzerland or even BVI.

Kita gak yang rugi... :frust:


2009

xamel2001
02-03-12, 10:19 AM
A quick one,

Ada cases where kilang nuklear were forced to close. Try cari info pasal kilang nuklear kat Phillipines. Company yg bukak kilang tu rugi in billions sbb kilang terpaksa tutup. Kenapa? Sbb the agreement utk bukak kilang tu very scandalous.

fa|thz|LeR
02-03-12, 10:33 AM
awwa kalau nak bincang, letak la fact. takyah main cakap je. kalau setakat intro itu ini kata user lain itu ini, bentangla fact tu.

kalau takde fact, atau tatau nak bentangkan atau bincang camne, baik dok diam diam mcm aku n baca je. paling busuk pun, letak la link n source. sama sama kita share. ini bukan thread funfare. ops funfair.

awwa11
02-03-12, 10:36 AM
yes aku baca balik ape yg korang semua cakap
and my bad aku terlepas pandang pasal something important

disebabkan ade org suruh aku pegi baca balik ape yg patut
dan ade org yg mempertikaikan skolah pondok aku tu
so aku perlu menjalankan siasatan
apa betul ilmu secetek yg aku ada ni songsang

before ni pun aku dah sembang dgn kwn2 aku yg expert pasal ni,
tp smlm aku jumpa sorg lg expert yg boleh clarify ape yg aku tak paham
betul lah ape yg aku fikir, process plant ni takde bahaya pun
ramai org ditakutkan dgn radioactive, yg sbnrnye sgt low, takde bahaya pun
bak kata en. totti "the disaster magnitude difference is massive, huge"
exaggerate benor

problem sbnrnye adalah waste management
kalau Australia accept waste tu, so takde masalah le kilang tu nak buat di malaysia pun
then pasal approval EIA tu, sbnrnye dusta semata mata
preliminary approval je pun
selagi belum dpt approval, kilang tu tak boleh start, tp diorg ni still nak start jugak

part paling lawak dlm cerita ni
adalah bila aku baru dpt tau smlm yg makcik ros pun terlibat sbnrnye
dia dah sign perjanjian green ape ntah dgn Lynas
haiya makcik ros ni, makin tua makin pandai

oh ye, Haji Mashal tu aku kenal rupanya
tak sangka org yg aku pernah jumpe and sembang gelak2 tu adalah dia and CEO Lynas

aku tak pandai nak tulis panjang2 ni
ajak main badminton soft sgt,
main lompat getah le kalau gitu

xamel2001
02-03-12, 10:52 AM
then pasal approval EIA tu, sbnrnye dusta semata mata
preliminary approval je pun
selagi belum dpt approval, kilang tu tak boleh start, tp diorg ni still nak start jugak


That's why diorg bagi Temporary Operating License... which pada aku dah as good as 'kilang dah boleh jalan'.

Sebelum ni ada thread where someone (arbie, aku rasa) mention EIA approval tu, even kalau EIA approval tak dapat, the powers that be boleh overwrite that decision. Org yg deal dgn EIA maybe boleh clarify statement aku ni, kalau ada salah.

Another point yg aku nampak, diorg sehabis boleh nak bagi Lynas operational sblm PRU ni. Kalau the powers that be masih remain dlm tampuk pemerintahan, no problem.

Tapi kalau Pahang fall under pembangkang, this will be an issue need to be addressed by PKR dan bermulalah sandiwara, "PKR tak jaga kebajikan rakyat". Kalau PKR mintak Lynas tutup, aku rasa mesti Lynas akan mintak compensation dari PKR, which will costs billions RM. Again, PKR will be the bad news here. - my personal opinion.

morpheuzneo
02-03-12, 10:53 AM
awwa kalau nak bincang, letak la fact. takyah main cakap je. kalau setakat intro itu ini kata user lain itu ini, bentangla fact tu.

kalau takde fact, atau tatau nak bentangkan atau bincang camne, baik dok diam diam mcm aku n baca je. paling busuk pun, letak la link n source. sama sama kita share. ini bukan thread funfare. ops funfair.

fuh.. akhirnya! lama aku tgk tengok pazi bagi ayat padu macam ni! korang mark ini thread.. mmg payah pazi utk bagi statement! amat mahal kos nk mintak statement dia. thanks pazi.

sebenarnya awwa - jgn amik ati dgn kami! nampak aje poyo..! tapi kalo dah jumpa.. sebenor nya.. ok aje!

kita pun takde kepakaran benda2 ni.. hanya dari pembacaan.. dan contoh tempat2 lain saja.

jadi.. kami mcm excited laa bila awwa start mention something yg exotic kt posting dia.. tunggu kot2 ada something yg kita bleh belajar lagi.. sbb dlm bdn ni.. macam mix pot..! semua background ada! jgn kita pandang lekeh orang yg dok online sini.., macam2 ada.. phd. ada.. dr. ada., master lagi laa ramai., dan pelbagai bidang.. ! ada IT.., ada perubatan.. ada chemistry.. , ada jugak yg lebong., dan ada yg master in wiki.. macam2 lah !:D. , jadi kita seronok bertukar2 pendapat.

awwa11
02-03-12, 11:03 AM
awwa kalau nak bincang, letak la fact. takyah main cakap je. kalau setakat intro itu ini kata user lain itu ini, bentangla fact tu.

kalau takde fact, atau tatau nak bentangkan atau bincang camne, baik dok diam diam mcm aku n baca je. paling busuk pun, letak la link n source. sama sama kita share. ini bukan thread funfare. ops funfair.

aku ada kata user lain ke? minta maaf le kalau gitu..




sebenarnya awwa - jgn amik ati dgn kami! nampak aje poyo..! tapi kalo dah jumpa.. sebenor nya.. ok aje!

kita pun takde kepakaran benda2 ni.. hanya dari pembacaan.. dan contoh tempat2 lain saja.

jadi.. kami mcm excited laa bila awwa start mention something yg exotic kt posting dia.. tunggu kot2 ada something yg kita bleh belajar lagi.. sbb dlm bdn ni.. macam mix pot..! semua background ada! jgn kita pandang lekeh orang yg dok online sini.., macam2 ada.. phd. ada.. dr. ada., master lagi laa ramai., dan pelbagai bidang.. ! ada IT.., ada perubatan.. ada chemistry.. , ada jugak yg lebong., dan ada yg master in wiki.. macam2 lah !:D. , jadi kita seronok bertukar2 pendapat.

nak ambik hati tu jauh skali
tp bila bende mcm ni jadi mainan politik, itu yg kelakar
masing2 nak tegakkan pendirian sendiri
pastu bile pecaya bulat2 apa yg org lain cakap
and aku tak pernah pandang lekeh pun pada mana2 user
sesama manusia mana boleh pandang rendah, masing2 ade kelebihan tersendiri
yg tak semua org tahu