PDA

View Full Version : Susu untuk ibu mengandung terbaik



northern
12-05-12, 09:05 PM
hampir 10 tahun aku nikah tanpa anak. beberapa minggu lalu bini aku bad mood jer. Loya2. Angin teruk. Makan tak lalu. Marah2 aku. Habaq kata aku ni busuk dan lain2.

Jadinya 2 minggu lepaih Aku bawa p klinik.Doktor check darah. Dok esok tu Doktor call aku kata bini aku suspek mengandung tapi doktor tak mau nak konfem apa2 sebab hcg bini aku terlalu rendah. Doktor buat appointment minggu depan check darah sekali lagi.

Doktor habaq hcg bini aku kena ada bacaan hcg 1++ baru doktor boleh kata bini aku mengandung. Aku pun baliklah.

Minggu lepaih aku bawa bini aku p check darah sekali lagi dan balik rumah. Dok isok tu doktor call aku. Doktor habaq bini buat perangai sebab ada orang baru nak mai. Aku punyalah tak faham. dalam hati aku doktor cina ni buang tebiat ka apa. Jadi doktor pangge mai klinik.

Dia buat checking. Jadi doktor tu terang kat aku yang hcg bini aku tertinggi. Patutnya bacaan hcg bini aku kena 1++ tapi yang ni dekat hcg bini aku nak sampai 400.

doktor scan bini aku dah didapati ada 2 kantung (satu besaq satu kecik, 2 denyutan jantung yang kuat dan bagus ada 2 saluran makanan. Aku tanya doktor apa maksud doktor. Doktor habaq bini aku mengandung kembar tapi doktor kata ni peringat awai jadi macam2 boleh jadi. Bini aku nak mengandung 6 minggu 4 hari.

Aku punya happy tak terkata. Syukur pada Allah SWT kerana mengkabulkan doa kami dan bagi sekali 2 teruih.

Aku nak tanya kaum2 ibu suppliment susu untuk ibu yang mana hampa dok minum? Aku tengok kat tesco tadi tapi aku tak dapat nak buat keputusan sebab pening tengok brand2 yang dok ada seperti:
Anmum materna
Dumex dumil mama
dan beberapa jenama lagi

Boleh tak kongsi2 review hampa?

Terima kasih

DatukM
12-05-12, 09:15 PM
susu mana2 pon sama

aku bagi hi-goat je
minoman yg paleng digemari oleh nabi
u cannot be wrong with that

gbum
12-05-12, 10:30 PM
tahniah!

mak hang minum nie ari ari...

http://2.bp.blogspot.com/-I90d2yJFm10/TsMkGwHlfLI/AAAAAAAANC4/cGzfoJIeaw4/s1600/Mamil_Mama.jpg
ada koko flava minum tetiap pagik...

pehtu cam datuk K... kasik susu kambheng...sebelum tdo malam
http://www.agpharmacy2u.com/images/PICT4157.JPG

mnajem
12-05-12, 10:31 PM
btw, hi goat ni baby boleh minum ke
wife aku selalu minum ni sebab members tapi aku tak berani suggest bagi kat anak aku sebab dia dah jadi powder takut ada letak bahan kimia apa2 yg tak sesuai utk baby.
kalo susu kambing yg fresh takpa

btw nothern, tahniah. lekat jugak sampai dua tu hehe. berkat kesabaran.

Atmi_Raniya
12-05-12, 10:33 PM
saya pernah try minum Anmum materna tapi tak abih pun setin sbb tak berapa nk minum susu serbuk ni disbbkan rasa loya. Jadi saya hanya ambik pil kalsium dari doktor saja.

pastu saya banyak minum susu HL Marigold tu dan susu soya,

1 perkara lagi kalau di awal pregnancy, doktor akan syorkan ambil pil asic folik utk saraf bayi yg baru nk jadi. Anak kembar eh? tahniah.

teringat my mother yg mengandungkan adik2 kembar saya dulu.

z_far
12-05-12, 10:43 PM
tahniah.. aku pn minum hi goat sbb alergi susu lembu dan produk tenusu lembu yg lainnya....
kalau tak allergi susu ape2 pn ok tapi pastikan minum 2 cawan sehari sbb kalau tak cukup susu nanti baby amek kalsium mama nanti mama sakit gigi sakit tulang plak..
tak suka minum susu makan pil kalsium tp paling penting mkn sayur2 n buah2 kalsium hanya akan diserap dengan bantuan vitamin d, so since aku allergi produk tenusu doktor suggest aku makan banyak sayur n banyak minum jus spt jus oren dan sbgnya sebab doktor kata sumber kalsium bukan dari susu sahaja. lagi satu kalau nak anak cergas kena make sure mama nye zat besi mencukupi kalau bole makan banyak buah n sayur biar banyak2 esp ade kembar ni nak bagi 2 anak dapat cukup nutrient

northern
13-05-12, 01:52 AM
Terima kasih DatukM gbum mnajem Atni_Raniya Z_far

Chuy4 4ng3L
13-05-12, 07:06 AM
Susu anmum bagus... 2 anak dara aku, aku minum anmm... Tp susu anmum materna gula tinggi sket... So ngandung ayyan ngan bby skang ni, aku xminum....
Just mkn asid folic ngan kalsium pil...

2 anak dara tu tulang kuat... Mimi siap dari kuar tido meniarap.. Ala anka omputeh gitu... Seminggu 2 camtu dia da leh angkat pala...



Eh lupa...

Tahniah na... Jaga lelok na bby bby.. Hang kena jaga dabel extra.. Ringan2 tulang tulung org umah hang... Dia emo sikit2 tu jgn dok p layan plak.. Satgi berapi pala baqhang... Hahaha... Tahniah.. Happy for u.... Hang p install pregly kat hp..

raZZol©
13-05-12, 11:50 AM
tahniah bro,

wife aku dulu mnm anmum materna......byk kotak gak......siap dapat termometer lagi,free lepas antar borang reedeam hehe......
tulang baby kuat, 3bln dah meniarap........

lagi satu ko kena tolong wife ko tu,jgn kasi dia wat keje sangat,nak2 keja berat, bahaya tu.........
mcm aku dulu, semua keje aku buat, wife aku just masak ,rehat dan tido jer.......

DatukM
13-05-12, 12:29 PM
altho i respect it
but
sorry i dont buy the drink-this-xxxxxx-brand-make-my-baby-stronger etc etc
itu susu ibu mengandong bukan susu baby
susu utk baby adalah susu ibu - the best food u can offer
a milk is a milk

sebab wife aku masa 1st pregnancy minom susu UHT biasa je pon (kalo overweight minom low-fat)
3-4 bulan da bole meniarap jugak
indeed 3-5 bulan itu normal

other than that, actually the commercial brand itself is doing the talking

tak caya korang tanyela memane dokter yg tak biased dgn memane dairy product brands

as long u get balanced n healthy diet

eniwei
never drink unpasteurized dairy milk

Atmi_Raniya
13-05-12, 12:37 PM
altho i respect it
but
sorry i dont buy the drink-this-xxxxxx-brand-make-my-baby-stronger etc etc
itu susu ibu mengandong bukan susu baby
a milk is a milk

sebab wife aku masa 1st pregnancy minom susu UHT biasa je pon (kalo overweight minom low-fat)
3-4 bulan da bole meniarap jugak
indeed 3-5 bulan itu normal

other than that, actually the commercial brand itself is doing the talking

tak caya korang tanyela memane dokter yg tak biased dgn memane dairy product brands

as long u get balanced n healthy diet

eniwei
never drink unpasteurized dairy milk

setuju. cth terdekat ialah saya.:ngurat: cumanya

kalau mampu, berikan yg terbaik utk isteri tersayang

DatukM
13-05-12, 12:49 PM
setuju. cth terdekat ialah saya.:ngurat: cumanya

kalau mampu, berikan yg terbaik utk isteri tersayang

sebab itu yg terbaik utk dia - UHT
even penah beli anlene gold setin tu dia minom sekali dua je (lebih aku yg ngabehkan) :l
dia cakap tak sedap

penah try jugak anmum last2 buat jadi tepung cengkodok kao :l
takde keje aku nak ngabehkan susu ibu mengandong

Gripen
13-05-12, 05:12 PM
tak perlu all these hyped formula, its driven by the pharma cartel through the billion dollar advert campaign and lemmings of policy makers like MOH kita,baik ko beli buku on natural healthy pregnancy from Dr William Stoppard follow the diet plan and exercise.

Nuril
14-05-12, 12:46 AM
tahniah!
huuu...sekali lekat dapat kembar
memang besh la

aku minum susu biasa je
fresh milk....biasa minum yg goodday punya
sebab aku memang tak boleh minum susu tepung ~ade macam bau sikit

masa aku awal pregnant dulu, doc ada suggest
dia lagi prefer ibu minum susu biasa n amek cheese daripada minum susu formula untuk ibu mengandung tu
sebab susu formula tu memanglah kalsium dia tinggi, tapi gula dia pun lebih jugak
jadi dia suruh amek cheese n susu biasa...n dia bagi kalsium tablet
banyak makan buah n sayur untuk penghadaman yang ok
yang lain tu dia cakap ikut pandai lah ~haha
n masa awal2 dulu alahan aku agak teruk....n sampai mencecah 4bulan lebih
doc tak bagi lagi amek iron tablet tu sebab iron tu boleh tambah mabuk secara tak langsung
tapi dia pesan once mabuk dah hilang, mesti makan iron tu...sebab penting

tu je kot aku nak share
hehe

joetheking
14-05-12, 09:02 AM
Nanti kandungan nak masuk 4 bulan, sila start makan kalsium... Bini aku dah kena anak no. 2 nie. Dekat seminggu juga la dia tak boleh nak bangun. Dia cakap sakit tulang belakang dgn cepat cramps. Kalsium penting untuk pembinaan tulang bayi dlm kandungan, nak-nak pulak dapat kembar. Kalsium ambil yang tablet punya.

DarkEmpress
14-05-12, 09:15 AM
tahniah....
susu nih ikut selera gak...
macam saya anak 1st leh telan anmum....
anak 2nd nih minum anmum kuar balik...
la nih amik susu biasa je...
doc pon kata x kesah susu apa asal kalsium cukup...

yg penting kena 2 kali sehari...
kalo terlupa sekali dah sakit2 badan...
tpi kalo kembar maybe kena lebih la kot....

DatukM
14-05-12, 09:38 AM
bole develop osteoporosis oo kemudian hari kalo tak cukop kalsium diet masa pregnant sbb baby sedot

Atmi_Raniya
14-05-12, 12:07 PM
macam kata iklan susu, 'badan kita kehilangan kalsium setiap hari', fakta or myth?

ini kelebihan kalsium dlm badan:


Promotes strong bones
Lowers blood pressure
Reduces risk of colon cancer
Reduces symptoms of premenstrual syndrome (PMS)
dan


How is calcium important for the developing foetus?
Of the many nutrients that are required to support the developmental demands of the foetus, one such nutrient is calcium.

Yes, as an expectant mother, you need to stock up enough reserves of calcium in your body to help your baby build strong bones and teeth,

healthy heart, nerves, muscles, develop a normal heart rhythm and blood clotting abilities.

Besides this, adequate amount of calcium and vitamin D will also help ease your own muscular cramps during pregnancy.

If your diet is deficient in calcium, then your baby may start withdrawing it from your own bones which may in turn have adverse effects on your health.

Thus, up your calcium intake to not only suffice for your baby but to also strengthen your bones and prevent bone related diseases such as osteoporosis in later life.

About two-thirds of the fetal calcium is transferred from the mother to the baby after the 30th week of pregnancy, with a major percentage

being obtained from the mother’s diet and the rest from maternal reserves.

Lang
15-05-12, 09:13 AM
Tengok orang kot. Macam wife aku dia tak lalu nak minum Anmum. Kata dia meloyakan.

1st time dia minum, muntah terus =_=

...

Skang nak kasi cuba dumex dumil apatah yang keluar kat TV tu.

avicenna
15-05-12, 03:26 PM
Anmum Materna.. tapi bukan yg putih , sbb loya .... minum yg Coklat.
Ramai loya yg putih kot , bile ade bau Coklat , kurang skit loyanye :)

northern
15-05-12, 03:31 PM
Terima kasih banyak2 diatas cadangan, pandangan dan lain2 lagi

Lang
17-05-12, 09:19 AM
Anmum Materna.. tapi bukan yg putih , sbb loya .... minum yg Coklat.
Ramai loya yg putih kot , bile ade bau Coklat , kurang skit loyanye :)

Dua-dua dah cube sumenye ke sinki...

Ni dah beli dumil tak tahu la ok ke tak

DatukM
17-05-12, 09:29 AM
Dua-dua dah cube sumenye ke sinki...

Ni dah beli dumil tak tahu la ok ke tak

ko jangan buang mbazir mahal o
baik ko buat tepong cengkodok mcm aku buat
kah
kadang2 wife aku senyap2 letak dalam milo aku
minom2 je lain mcm :l

fa|thz|LeR
17-05-12, 09:42 AM
aku tak sure aku minum apa. haha. tp aku baru beli n ada dua flavour. satu coklat n satu vanilla. aku amik vanilla, takde la rasa loya sgt. tp coklat lebeh kurang loya aku rasa.

utk aku yg mmg pangkah terus kpd susu, agak liat utk aku nak start minum susu. mmg dr sebelum kawen aku x suka susu. air kotak biasa tu pun aku x minum. mmg agak payah. tp aku baru start minum, alhamdulillah ok. aku bolehla telan jugak. sebelum ni aku mmg amik pil calcium since aku x minum susu langsung kan. n still continue amik pil calcium.

btw, congrats! jg wife elok elok. ringan ringankan tulang bantu wife. :)

Lang
17-05-12, 09:57 AM
ko jangan buang mbazir mahal o
baik ko buat tepong cengkodok mcm aku buat
kah
kadang2 wife aku senyap2 letak dalam milo aku
minom2 je lain mcm :l
Bukan buang la...

Muntah...

Atmi_Raniya
17-05-12, 01:21 PM
apa susah2 kalau takleh minum yg jenis tepung. dah la mahal. minum jenis UHT dlm kotak tu. beli la stok utk seminggu ke.

sedap pon sedap, khasiat pon ada. yg penting tak membazir kena buang or buat cekodok. antara susu2 uht yg saya minum time pregnant.

selain susu soya.

19215


19216


19217

DatukM
17-05-12, 01:30 PM
tak semesti kene minom susu

byk lagi alternatif lain utk kalsium
certain kind of cheese
tgk popeye tu kuat sbb makan spinach
yoghurt

makan calciyum pon moleh :p
http://farm3.static.flickr.com/2407/2294393578_3e988c95e5.jpg

emy
17-05-12, 02:01 PM
aku baca susu ibu mengandung td. eh.

fa|thz|LeR
17-05-12, 03:33 PM
mcm atmi bubuh tu, aku minum cekelat je, lain aku tak minum.

northern
18-05-12, 05:05 PM
dapat sample free dari dumex mumil mama a+ kat tesco tadi. perisa cokolat. ada sapa2 yang pernah minum susu ni? review please

DatukM
18-05-12, 05:08 PM
dah dapat sample tu rase la sendiri :p

lain org lain taste

pu3_cute
19-05-12, 01:45 AM
aku beli anmum materna sekotak.. rasa ceklat..
baru pernah minum 2 gelas kot sepanjang pregnen dh 4 bln ni..
xleh masuk.. loya..

sudahnye aku leh makan ni je..
nestle fat free yogurt
19223

dgn yg ni..
marigold 0% fat yogurt
19222

Lang
19-05-12, 03:38 PM
Aku cakap kat wife aku kalau tak sedap...tambah la milo :-B

kala_lepek
20-05-12, 05:09 AM
dulu teman kai anmum materna yg original..lambat habis..
la ni perisa cekelat..cpt lak habis

northern
20-05-12, 12:09 PM
hehehehe nak tanyalah pendapat ibu2 yang pernah minum. Bye the way wife minum Dumex Mamil Mama

radi4042
20-05-12, 05:35 PM
saya punye pengalaman, saya minum juga anmum materna dan ambil juga susu UHT full cream Dutch lady... boleh kata hampir setiap hari disamping makan pil asid folik dan yg lain2 dibekalkan klinik tu...so far alhamdulillah, nmpk kedua2 anak sgt aktif dan lasak dan jarang sakit. tp semua tu dgn kuasa Allah ye...

northern
21-05-12, 10:40 PM
sungguh. Kita hanya mampu berdoa dan merancang tapi hanya Allah yang menentukan

naylisuhaili
05-09-12, 10:22 AM
aku minum hi-goat dan dumil mama ..
sedap pun sedap.. hohohoho