PDA

View Full Version : Juru cakap semasa bertunang



Kuro-Obi
22-07-12, 06:54 AM
salam semua..

untuk yang sudah bertunang/berkahwin atau akan bertunang ni..

siapa yang korang lantik untuk jadi juru cakap semasa bertunang?

kongsi la ye disini, jangan lupa kongsi juga apa jurucakap sembangkan semasa pertunangan.

morpheuzneo
22-07-12, 07:38 AM
Salam...

sapa yg nak bertunang ? ko ke?

well.. aku pernah jadi juru cakap majlis bertunang ni., mula2 tu aku slalu ikut rombongan kawan2.., lama2 aku macam faham ler sikit2 flow merisik utk bertunang ni..

1st - datang sebagai orang datang laa., so.. jaga adat-adat orang yg bertandang.. ! antaranya - hormat kepada tuan rumah .., hormat kepada orang tua2..

2. bagi salam.., bagitau sapa kau.. sedara ke.. kawan ke.. kawan baik ke., lagi cantik kalau di mulakan dgn sedikit doa... semoga majlis berjalan dgn lancar.

3. sunat aje ni..(sunat melayu) .. nampak lebih melayu dan cantik majlis tu kalau kau bagi pantun sikit.! haa.. meriah jadi majlis nanti.. sbb tuan rumah pulak kelam kabut nak menyambut pantun.. di sini kemesraan dapat di mulakan.

4. dah abis sesi mukadimah.., bagitau lah hajat utama datang.. orang belah kami ni berkenan nak menyunting anak tuan.. atau anak gadis rumah ni.. utk jadi suri hati. jadi nak membincangkan lah.. bagaimana agaknya.. utk menjadikan hasrat mereka ni jadi kenyataan..

5. dengar pulak jawapan tuan rumah.... tgk jenis tuan rumah... dan sedara mara.. ada yg kerek. ada yg mesra..

6. paling penting... tetapkan masa bertunang berapa lama.., bila majlis nikah nya.. dan berapa hantaran nya!

7. bab hantaran ni.. lagi elok. sebelum bertandang.. diskas siap2.. set satu figure.. jgn masa bertandang baru nak nego! mapuh kene jual anak! biasa mak bapak takde laa nak tinggi sangat., sedara mara yg dok mengenakan rombongan yg datang!

8. Diskas elok2 dgn keluarga lelaki yg meminang.. (ko juru cakap..) tanya diaroang sanggup ke tak .. tempoh tu.. hantaran tu..! kalau tak setuju! cakap terus terang.. dgn berlapik ler ya! kita ni melayu.. cakap pun macam melayu lah.. walau tak setuju.. tapi tetap berlapik. .

9. dah setuju semua - maka.. di persilakan mak rombongan lelaki.. (kalau masih ada).. ada mak sedara paling tua utk menyarungkan cincin tanda! jgn buat bodo pulak.. tak bawak cincin tanda.! (ada berlaku! kelam kabut pinjam aje cincin sesapa utk sarungkan!)

10. selesai lah sudah majlis nya.. apa lagi .. balik laa! tunggu majlis kawin pulak! :D

semoga membantu.

ibanez_712
22-07-12, 10:16 AM
takyah tunang, bawak tok kadi, nikahkan je trus....

Awang Goneng
22-07-12, 10:37 AM
Laki mak sedare aku, kalau nak enak lagi jangan la cari yang muka seriyes sangat,
Kalau yang pandai berseloroh ok jugak, jadi meriah siket.

exs
23-07-12, 02:48 PM
salam semua..

untuk yang sudah bertunang/berkahwin atau akan bertunang ni..

siapa yang korang lantik untuk jadi juru cakap semasa bertunang?

kongsi la ye disini, jangan lupa kongsi juga apa jurucakap sembangkan semasa pertunangan.

aku lantik orang yg boleh kontrol keadaan.
aku cakap kat dia, hantaran jangan lebih dari RM7k (masa tu la)
kalau depa mintak lebih, jgn setuju.

dan disebabkan aku still takut dia tak boleh kontrol keadaan, aku pi jugak masa bertunang tu, duduk sebelah dia.

mmg hantaran tak lebih RM7k. RM6999 :D

gbum
23-07-12, 03:09 PM
selalunya yang menjadi jurucakap yelah antara yang dihormati dalam keluarga...(bapa saudara/datuk saudara)

and then yg pandai berkata kata dengan jelas dan terang.... tidak cuak dan mumble...

ini yg penting....

yg firm tak firm... yg pandai berseloroh ke serius ke... pandai pantun ke syair ke.. itu blakang kira...

lepas tue make sure ada list apa yg nak dibincangkan...
kalu ada benda kiv, yang tidak jelas, yang tidak bersetuju, terus state"akan dibincangkan kemudia oleh kedua bakal pengantin"... jangan termanggu manggu... terus ke point seterusnya... tak perlu nak betekak... ini majlis... jaga air muka memasing...

cara paling selamat yelah... diskas dulu dengan pasangan masing masing... kendian tetapkan semua menda...

tarikh nikah/kenduri
tempoh bertunang
jumlah hantaran
duit hantaran berapa jumlah
barangan hantaran berapa balas berapa

so semasa majlis.. cukup sekadar mengumumkan/mengisytiharkan...

diskasen time majlis hanya mengundang masaalah...

aien
23-07-12, 03:31 PM
mase aku bertunang. aku panggil pakcik (abang bapak aku) jadi jurucakap.
die sangat bijak berkata-kata dan sebab die pakcik, die tak segan-silu meminta hantaran.
hiks.

rimau_kumbang
23-07-12, 03:31 PM
selalunya yang menjadi jurucakap yelah antara yang dihormati dalam keluarga...(bapa saudara/datuk saudara)

and then yg pandai berkata kata dengan jelas dan terang.... tidak cuak dan mumble...

ini yg penting....

yg firm tak firm... yg pandai berseloroh ke serius ke... pandai pantun ke syair ke.. itu blakang kira...

lepas tue make sure ada list apa yg nak dibincangkan...
kalu ada benda kiv, yang tidak jelas, yang tidak bersetuju, terus state"akan dibincangkan kemudia oleh kedua bakal pengantin"... jangan termanggu manggu... terus ke point seterusnya... tak perlu nak betekak... ini majlis... jaga air muka memasing...

cara paling selamat yelah... diskas dulu dengan pasangan masing masing... kendian tetapkan semua menda...

tarikh nikah/kenduri
tempoh bertunang
jumlah hantaran
duit hantaran berapa jumlah
barangan hantaran berapa balas berapa

so semasa majlis.. cukup sekadar mengumumkan/mengisytiharkan...

diskasen time majlis hanya mengundang masaalah...

sapa yang nak jadi jurucakap tu xkisah le sapa2 pon...yang penting benda nk dibincangkan tu...tarikh nikah...bape hantaran....bila nk kena serah duit hantaran....sebab ada yang nk masa hari kenduri...ada yang nak sebulan sebelum...pastu tentang hal2 lain bape dulang nak kasik ke apa ke tu biasanya orang cakap akan dibincangkan kelak.

mnajem
23-07-12, 04:27 PM
aku jadi jurucakap utk adik ipar aku. pasal takde anak laki sulung dalam family wife aku ni hehe.. nervous tak pasal2 la jugak.

Oris
23-07-12, 04:33 PM
aku jadi jurucakap utk adik ipar aku. pasal takde anak laki sulung dalam family wife aku ni hehe.. nervous tak pasal2 la jugak.


samaler kita bei... aritu dah hampir2 nk kena g minang ank dara org dah.. tapi jodoh x panjang.. siperempuan boleh angau dgn bekas boipren dia..

mnajem
23-07-12, 04:55 PM
samaler kita bei... aritu dah hampir2 nk kena g minang ank dara org dah.. tapi jodoh x panjang.. siperempuan boleh angau dgn bekas boipren dia..

aku ingat laki wakil mentua ipar aku (pakcik biras aku).. masa tu dia buat syarat, if belah dia yg putuskan tunang, ganti rugi 2x ganda. if laki 1x ganda.
dia yg tetapkan syarat mcm tu.. aku dengar aje. sebab dah tau mmg masing2 dah kenal n suka sama suka so tak berapa risau sangat.

skrg ipar/biras aku dh anak satu.

gbum
23-07-12, 05:03 PM
aku ingat laki wakil mentua ipar aku (pakcik biras aku).. masa tu dia buat syarat, if belah dia yg putuskan tunang, ganti rugi 2x ganda. if laki 1x ganda.
dia yg tetapkan syarat mcm tu.. aku dengar aje. sebab dah tau mmg masing2 dah kenal n suka sama suka so tak berapa risau sangat.

skrg ipar/biras aku dh anak satu.

haha... suka sama suka pong... adik aku break jugak,frust menunggin member....
tapi tadak la denda beganda... just pihak pompuan pulangkan balik la segala belanja...dan cincin...

totti 10
23-07-12, 05:18 PM
hui ade gak main boleh pulang berganda2 nih
macam tu aku set 5 kali ganda and then sabotage relationship tu sdiri. pull her string smpai
buat dia rase nak break. 500% return of investment within a year.
MLM unstopbebal pon tak mcm tu baiii

DatukM
23-07-12, 05:23 PM
kalo makpak loaded kompom akan tanggong
no need to have relationship in the 1st place
pastu bahagi dua
jenis anak durhaka la

xamel2001
23-07-12, 05:27 PM
He dropped on to his knee and opened a heart shaped box lined with red velvet, revealing a diamond ring and utter these two words, "Marry me...".


- baru la American.

rimau_kumbang
23-07-12, 05:57 PM
aku ingat laki wakil mentua ipar aku (pakcik biras aku).. masa tu dia buat syarat, if belah dia yg putuskan tunang, ganti rugi 2x ganda. if laki 1x ganda.
dia yg tetapkan syarat mcm tu.. aku dengar aje. sebab dah tau mmg masing2 dah kenal n suka sama suka so tak berapa risau sangat.

skrg ipar/biras aku dh anak satu.
biasanya kalau belah pompuan yg putuskan kena pulang balik cincin dan bayar double....kalau belah laki yg putuskan....kira burn je la...pompuan simpan je semua yang dah dibagi tu...

mnajem
23-07-12, 06:07 PM
biasanya kalau belah pompuan yg putuskan kena pulang balik cincin dan bayar double....kalau belah laki yg putuskan....kira burn je la...pompuan simpan je semua yang dah dibagi tu...

Mmg pun. Time aku kawen dulu takde pulak bende mcm ni haha

Sent from my WT19i using Tapatalk 2

rimau_kumbang
23-07-12, 06:10 PM
Mmg pun. Time aku kawen dulu takde pulak bende mcm ni haha

Sent from my WT19i using Tapatalk 2

Time aku pon xde..time sepupu aku yg kena camtu.

Sent from my GT-N7000 using Rimautalk

mnajem
23-07-12, 10:20 PM
hui ade gak main boleh pulang berganda2 nih
macam tu aku set 5 kali ganda and then sabotage relationship tu sdiri. pull her string smpai
buat dia rase nak break. 500% return of investment within a year.
MLM unstopbebal pon tak mcm tu baiii

aku rasa sampai tua pun ko tak kawin mcm ni pikiran materialistik hahaha

Kuro-Obi
23-07-12, 11:42 PM
terima kasih semua,

ekceli aku dah set dah bapak sedara jadi juru cakap..

tapi kat sini takde sorang pon suruh ayah jadi juru cakap eh..

tak boleh eh?

ntah..aku tak reti la bab2 neh.. kahkah.

exs
23-07-12, 11:54 PM
terima kasih semua,

ekceli aku dah set dah bapak sedara jadi juru cakap..

tapi kat sini takde sorang pon suruh ayah jadi juru cakap eh..

tak boleh eh?

ntah..aku tak reti la bab2 neh.. kahkah.

Boleh saja kalau nak. Takdak halangan.

mnajem
23-07-12, 11:59 PM
boleh je nk mintak abah ko jadi wakil.
actually kalau ada kawan yg matured sikit pun boleh mcm kawan aku buat. janji pandai berbudi bahasa dan tak celupar/outspoken tak tentu hala.

morpheuzneo
24-07-12, 12:58 AM
biasanya kalau belah pompuan yg putuskan kena pulang balik cincin dan bayar double....kalau belah laki yg putuskan....kira burn je la...pompuan simpan je semua yang dah dibagi tu...


Mmg pun. Time aku kawen dulu takde pulak bende mcm ni haha

Sent from my WT19i using Tapatalk 2

haa.. coba ko buat kt family2 belah2 darah pakistan atau india tgk..! adat diaorang lain..! lelaki buat hal. kene bayar denda kt belah pompuan tu.., betul tak aku tak tau la.. ni kawan aku yg ada 'khan-khan' ni kasi tau.. nak pasti tanya pazi ler.. , maybe dia bleh bagi pencerahan.

Tapi banyak skang dah ikut adat melayu dah... sama dgn standard melayu malaysia.

Atmi_Raniya
24-07-12, 12:30 PM
jarang la org mintak bapak bakal pengantin yg jadi juru cakap pasal anak dia yg nk bertunang dan tentunya bapak kita ada perasaan exsited terlebih dan jadi gemuruh

dan bimbang terbuat silap, jadi elok la bagi org lain. time nikah pun sama, ada je bapak ppuan yg panik/gemuruh nk nikahkn anak dia, so bagi kt jurunikah.

cam kes saya dulu, memang kena cari org yg 'pandai bercakap' dan dia biasa jadi wakil sedara2 yg lain nk buat majlis tunang