PDA

View Full Version : kwsp,socso,epf



alisya
05-09-12, 10:54 PM
saya dengar bila dah kerja ,sebahagian gaji kita kena potong sebab nak bayar kwsp,epf dan sockso..tapi apa fungsi sockso:haih:,kwsp dan epf ni?perlu ke bende semuani?

ejai
05-09-12, 11:54 PM
errr..... umo baper nie?

manjacat
05-09-12, 11:59 PM
kwsp dengan epf tu mende yang sama dik oi

visz
06-09-12, 12:12 AM
yer dik..sama la epf dgn kwsp tu..sosco tu perkeso dlm bahasa melayu keselamatan social pekerja

manjacat
06-09-12, 12:18 AM
perlu ke bende semuani?

meh saya jawab sebab saya bosan

kwsp/socso tu semua penting..
socso tu brape hengget jek.. tak terasa pun pemotongannya.

kwsp tu terasa la sket.. sebab 11%
tapi potong pun, masuk dalam simpanan kita gak. bukannya pegi tempat lain.
lagipun kwsp tu, majikan kene topap lagi duit..
so macam dapat duit free jugak la majikan bagi..

alisya
06-09-12, 09:56 AM
errr..... umo baper nie?16 tahun,kenapa anda tanya saya ni?

---------- kemaskini 06-09-12 09:58 AM ----------


meh saya jawab sebab saya bosan

kwsp/socso tu semua penting..
socso tu brape hengget jek.. tak terasa pun pemotongannya.

kwsp tu terasa la sket.. sebab 11%
tapi potong pun, masuk dalam simpanan kita gak. bukannya pegi tempat lain.
lagipun kwsp tu, majikan kene topap lagi duit..
so macam dapat duit free jugak la majikan bagi..11% peratus?ada gaji org tu kena potong banyak sebab sokso dan kwsp ni.please give me an example..

Awang Goneng
06-09-12, 09:58 AM
Tora datang lagi, kahkahkah,
Kalau keje gomen takde dapat caruman majikan,

Macam lanun le

rimau_kumbang
06-09-12, 10:08 AM
16 tahun,kenapa anda tanya saya ni?

---------- kemaskini 06-09-12 09:58 AM ----------

11% peratus?ada gaji org tu kena potong banyak sebab sokso dan kwsp ni.please give me an example..

Lagi2 wrong information yg adik dapat tu..kwsp tu memang fix 11% so mana plak ada org yg kena potong banyak..socso tu potong lagi le sket..

Kwsp ni kira simpanan hari tua..bila dah bersara nanti adik boleh la kuarkan duit kwsp adik tu. Socso plak lebih kurang macam insurans..kalo ada kemalangan masa bekerja socso akan bayar pampasan.

paham tak penjelasan akak ni?
Yang lain 2 sila tanya akak manjacat

Sent from my GT-N7000 using Xparent Blue Rimautalk 2

Pacheng
06-09-12, 10:08 AM
KWSP/EPF - ni utk simpanan hari tua anda, kalau sempat tua la.
Socso - ni mcm insurans gak. bila keje, auto matik ada. apa2 jadi masa bekerja, socso cover. luar waktu kerja, x cover....

ibanez_712
06-09-12, 10:11 AM
epf sokso ni menang kena potong dari gaji ko....
majikan ko pun kena bayor kat akaun ko...
nnt ko dah tua, boleh la kuarkan...or bila ko nak beli umah, boleh kuarkan...

so nnt epf tu ade 2 akaun la...akaun 1 + akaun 2...yakni akaun yg ko byr dgn akaun yg majikan ko byr


kalau gaji ko dah besar, LHDN plak datang cium2 pipi...

:hohoho:

cikbam
06-09-12, 10:57 AM
aku nk hijack thread ni

ada umo minimum ke nk amik kwsp beli rumah?

Sent from my Acqua using Tapatalk 2

ejai
06-09-12, 11:18 AM
umo 16 dah bleh bukak acct kwsp /socso ker?

yg6011
06-09-12, 11:23 AM
visit www.kwsp.gov.my (http://www.kwsp.gov.my) more helpful....

rimau_kumbang
06-09-12, 11:40 AM
umo 16 dah bleh bukak acct kwsp /socso ker?

Untuk makluman, umur minimum bagi pendaftaran KWSP adalah 14 tahun.

DatukM
06-09-12, 12:59 PM
sian gak ko ni mcramsey alicia

kwsp == epf
Kumpulan Wang Simpanan Pekerja
Employee Provident Fund

tengok nama pon da bole agak



Latar Belakang

KWSP merupakan sebuah institusi keselamatan sosial yang ditubuhkan di bawah Undang-Undang Malaysia, Akta Kumpulan Wang Simpanan Pekerja 1991 (Akta 452) yang menyediakan faedah persaraan kepada ahlinya melalui pengurusan simpanan mereka secara cekap dan boleh dipercayai. KWSP juga menyediakan sistem yang efisien dan mudah bagi memastikan para majikan memenuhi tanggungjawab undang-undang serta kewajipan moral mereka untuk mencarum kepada KWSP bagi pihak pekerja mereka.

Siapakah Ahli Kami?

Pekerja Sektor Swasta dan Pekerja Tidak Berpencen Sektor Awam. Sehingga Jun 2012, KWSP mempunyai seramai 13.35 juta ahli. Bilangan ahli aktif dan masih mencarum adalah seramai 6.33 juta. Bilangan majikan aktif pula adalah seramai 496,939.

Caruman Wajib

Caruman adalah wang yang dikreditkan ke akaun individu ahli di KWSP. Amaun tersebut terdiri daripada caruman pekerja dan caruman majikan dan dikira berdasarkan gaji bulanan pekerja. Kadar caruman semasa adalah mengikut upah/gaji bulanan diterima.Bagi pekerja yang menerima upah/gaji bulanan RM5,000 dan ke bawah caruman pekerja sebanyak 11% dipotong daripada gaji bulanan mereka, manakala caruman syer majikan sebanyak 13%. Bagi pekerja yang menerima upah/gaji melebihi RM5,000 caruman pekerja kekal 11% manakala 12% adalah caruman oleh majikan.

Alokasi Pelaburan

Caruman bulanan anda dilaburkan melalui beberapa instrumen kewangan yang diluluskan untuk menghasilkan pendapatan. Ini termasuklah Sekuriti Kerajaan Malaysia, Instrumen Pasaran Wang, Bon & Pinjaman, Ekuiti dan Hartanah.

Dividen

KWSP memastikan simpanan anda selamat dan mendapat dividen yang berpatutan. KWSP menjamin dividen sebanyak 2.5 peratus setahun. Untuk memastikan bayaran dividen, KWSP melaburkan caruman anda melalui instrumen kewangan yang diluluskan bagi mendapatkan pulangan yang optimum.

Dividen dimasukkan ke dalam akaun anda setiap tahun. Kadar dividen yang diisytiharkan oleh KWSP adalah tertakluk kepada pulangan pelaburan yang dibuat melalui instrumen-instrumen yang diluluskan.

Dividen Tahunan dikira berdasarkan baki pembukaan simpanan anda setakat 1hb Januari setiap tahun. Dividen Bulanan pula dikreditkan ke akaun anda berdasarkan jumlah caruman bulanan yang diterima.
http://www.kwsp.gov.my/portal/about-epf/overview-of-the-epf

peh!
rajin nye aku

alisya
06-09-12, 03:42 PM
Untuk makluman, umur minimum bagi pendaftaran KWSP adalah 14 tahun.oh makasih beritahu ni..ingat umur 18 taun baru boleh..sebab kakak syaa kata umur 16 atau 17...salah info heheheh:teponlahye:

---------- kemaskini 06-09-12 03:43 PM ----------


epf sokso ni menang kena potong dari gaji ko....
majikan ko pun kena bayor kat akaun ko...
nnt ko dah tua, boleh la kuarkan...or bila ko nak beli umah, boleh kuarkan...

so nnt epf tu ade 2 akaun la...akaun 1 + akaun 2...yakni akaun yg ko byr dgn akaun yg majikan ko byr


kalau gaji ko dah besar, LHDN plak datang cium2 pipi...

:hohoho:Lhdn tu ape bende?kenapa lhdn tu nak cium2 pipi..?

---------- kemaskini 06-09-12 03:44 PM ----------


sian gak ko ni mcramsey alicia

kwsp == epf
Kumpulan Wang Simpanan Pekerja
Employee Provident Fund

tengok nama pon da bole agak



http://www.kwsp.gov.my/portal/about-epf/overview-of-the-epf

peh!
rajin nye akutak perasan pun yg ni..kat laman web diorang..11% peratus berapa huh?10 hengget?dan 12% peratus berapa huh?

---------- kemaskini 06-09-12 03:46 PM ----------


Tora datang lagi, kahkahkah,
Kalau keje gomen takde dapat caruman majikan,

Macam lanun lememang betulsebab gaji diorang dah kira banya dan elauan tambahan lagi..

rimau_kumbang
06-09-12, 03:48 PM
tak perasan pun yg ni..kat laman web diorang..11% peratus berapa huh?10 hengget?dan 12% peratus berapa huh?

apa pulak 10 hengget...kira la...kalo gaji rm1500 = 1500 x (11/100)=rm 165...kalo gaji rm700= 700 x (11/100)= rm77

ibanez_712
06-09-12, 04:08 PM
lhdn tu adik beradik bdn...

DatukM
06-09-12, 04:09 PM
ku rindu jaman kene tolak epf dulu
ekekekek

Oris
06-09-12, 04:23 PM
potongan EPF itu perlu.. jika tidak, maner gomen nk kerok duit segera utk pam akaun kompeni2 kroni2 be end yg dah nazak...

:eh: terbau politik pulak.... tgk kiri kanan... :run:

---------- kemaskini 06-09-12 04:24 PM ----------

new way.. kwsp dgn epf tu orginisasi yg sameler.. lol

mr_naza
06-09-12, 04:44 PM
baik betul akak2 ni layan adik alisya..mentang2 username perempuan...nak layan jugak la...:D adik alisya yang disayangi kwsp/epf ni 1 organisasi kerajaan yg mengawal duit untuk pekerja swasta..pekerja swasta ni xde pencen so kwsp/epf ni membantu hari tua pekerja2 swasta...socso plak organisasi yg bertindak melindungi hak pekerja dimana setiap pekerja yang kemalangan semasa dalam waktu kerja mungkin diluar waktu kerja.so kalau kemalangan pampasan akan diberi mengikut tahap kecederaan...ape lagi yang adik alisya manjakani tak faham?akak2 sedia membantu :p

rimau_kumbang
06-09-12, 04:45 PM
baik betul akak2 ni layan adik alisya..mentang2 username perempuan...nak layan jugak la...:D adik alisya yang disayangi kwsp/epf ni 1 organisasi kerajaan yg mengawal duit untuk pekerja swasta..pekerja swasta ni xde pencen so kwsp/epf ni membantu hari tua pekerja2 swasta...socso plak organisasi yg bertindak melindungi hak pekerja dimana setiap pekerja yang kemalangan semasa dalam waktu kerja mungkin diluar waktu kerja.so kalau kemalangan pampasan akan diberi mengikut tahap kecederaan...ape lagi yang adik alisya manjakani tak faham?akak2 sedia membantu :p

akak naza ni memang baik...nama betul dia nazariah

mr_naza
06-09-12, 04:50 PM
akak naza ni memang baik...nama betul dia nazariah

bukanlah akak rimau...nama akak siti nur nazariah...yg mr dpn username akak tu nama bapa akak...eh ter-explain plak psl akak kat sini...maafkan akak adik alisya sayang

alisya
06-09-12, 05:22 PM
apa pulak 10 hengget...kira la...kalo gaji rm1500 = 1500 x (11/100)=rm 165...kalo gaji rm700= 700 x (11/100)= rm77itu dah kira banyak tu,kata sikit..

rimau_kumbang
06-09-12, 05:23 PM
sikitla tu...11%....kalo 50% baru la banyak....lagipon dia potong tu nanti utk kita jugak di kemudian hari

alisya
06-09-12, 05:24 PM
lhdn tu adik beradik bdn...tak fahamlah,terang lebih sikit bole?:siulan:

mr_naza
06-09-12, 05:25 PM
itu dah kira banyak tu,kata sikit..

kalau gaji besar mmg byk...yg gaji ciput ni berapala sgt untuk hari tu dik...

rimau_kumbang
06-09-12, 05:25 PM
lhdn tu lembaga hasil dalam negeri.....yang orang dok cakap kena bayar income tax tu...diorang punya keje la tu

alisya
06-09-12, 05:28 PM
baik betul akak2 ni layan adik alisya..mentang2 username perempuan...nak layan jugak la...:D adik alisya yang disayangi kwsp/epf ni 1 organisasi kerajaan yg mengawal duit untuk pekerja swasta..pekerja swasta ni xde pencen so kwsp/epf ni membantu hari tua pekerja2 swasta...socso plak organisasi yg bertindak melindungi hak pekerja dimana setiap pekerja yang kemalangan semasa dalam waktu kerja mungkin diluar waktu kerja.so kalau kemalangan pampasan akan diberi mengikut tahap kecederaan...ape lagi yang adik alisya manjakani tak faham?akak2 sedia membantu :pterima kasih kerna beritahu dan yg lain juga ,terima kasih akak2..untuk pengetahuan mr naza ,saya ni memang perempuan,kenapa mr naza cakap macamtu,it seem u are jealous of me..

cikbam
06-09-12, 05:31 PM
Naza tu buat lawak je tu...
Jgn amik hati la

Sent from my Acqua using Tapatalk 2

alisya
06-09-12, 05:33 PM
sikitla tu...11%....kalo 50% baru la banyak....lagipon dia potong tu nanti utk kita jugak di kemudian harisaya benci betul dgn pemotongan gaji sebab sokso dan epf ni...mengacau jumlah gaji kita ke..mula-mula 15oo lepas tu jadi 1000 je...kenapa diorang tak kasi percuma je cover insuran tu...leceh..nanti kalau duit abis,kena tunggu umur 60 tahun baru boleh ambik,dan kiamat dulu ...nampak sgt kerajaan nak guna duit rakyat...hmm..

---------- kemaskini 06-09-12 05:34 PM ----------


lhdn tu lembaga hasil dalam negeri.....yang orang dok cakap kena bayar income tax tu...diorang punya keje la tuincome tax?macam mane tu huh?kat tempat saya tak perlu bayar cukai pun,area kuantan saya,tak kena bayar pun..

---------- kemaskini 06-09-12 05:35 PM ----------


akak naza ni memang baik...nama betul dia nazariahcamne akak tahu nama dia..kawan akak ke?

manjacat
06-09-12, 05:39 PM
income tax?macam mane tu huh?kat tempat saya tak perlu bayar cukai pun,area kuantan saya,tak kena bayar pun..

income tax bukan sume orang kene bayar dik oii
orang gaji2 3000 ke atas jek kene bayar macam puan nazariah, puan rimau, datin M, miss Iban dan sebagainya
kalau orang gaji 500 pun kene bayar, masak laa.. mane die nak cekau duit

DatukM
06-09-12, 05:39 PM
aik dah keje plak ke?

ejai
06-09-12, 05:41 PM
income tax?macam mane tu huh?kat tempat saya tak perlu bayar cukai pun,area kuantan saya,tak kena bayar pun..

income tak tak dibayor kat pbt kuantan atau kerajaan pahang, kita bayo income tax nie kat kerajaan pusat. tak kira ada kat mana pun, tetap kene bayo




camne akak tahu nama dia..kawan akak ke?

diaorg tuh housemate

mr_naza
06-09-12, 05:42 PM
terima kasih kerna beritahu dan yg lain juga ,terima kasih akak2..untuk pengetahuan mr naza ,saya ni memang perempuan,kenapa mr naza cakap macamtu,it seem u are jealous of me..

haruslah jeles dik non...akak yg lama kat sini pun dorg tak layan akak sangat sekali adik alisya ade semua berebut...jeles taw ngan adik....

---------- kemaskini 06-09-12 05:45 PM ----------


saya benci betul dgn pemotongan gaji sebab sokso dan epf ni...mengacau jumlah gaji kita ke..mula-mula 15oo lepas tu jadi 1000 je...kenapa diorang tak kasi percuma je cover insuran tu...leceh..nanti kalau duit abis,kena tunggu umur 60 tahun baru boleh ambik,dan kiamat dulu ...nampak sgt kerajaan nak guna duit rakyat...hmm..

---------- kemaskini 06-09-12 05:34 PM ----------

income tax?macam mane tu huh?kat tempat saya tak perlu bayar cukai pun,area kuantan saya,tak kena bayar pun..

---------- kemaskini 06-09-12 05:35 PM ----------

camne akak tahu nama dia..kawan akak ke?

income tax bayar kat kerajaan pusat...kalau kuantan bayar door tax aka cukai pintu dan land tax or cukai tanah....akak ngan akak rimau dulu penah belajar tasauf sama2 kat gunung semanggol dulu...:D

alisya
06-09-12, 06:03 PM
haruslah jeles dik non...akak yg lama kat sini pun dorg tak layan akak sangat sekali adik alisya ade semua berebut...jeles taw ngan adik....

---------- kemaskini 06-09-12 05:45 PM ----------



income tax bayar kat kerajaan pusat...kalau kuantan bayar door tax aka cukai pintu dan land tax or cukai tanah....akak ngan akak rimau dulu penah belajar tasauf sama2 kat gunung semanggol dulu...:Dcukai pintu pebende tu?betul ke ramai org layan saya,betul ke,laa sayakan innocent tapi nakal macam baik..

rimau_kumbang
06-09-12, 06:20 PM
saya benci betul dgn pemotongan gaji sebab sokso dan epf ni...mengacau jumlah gaji kita ke..mula-mula 15oo lepas tu jadi 1000 je...kenapa diorang tak kasi percuma je cover insuran tu...leceh..nanti kalau duit abis,kena tunggu umur 60 tahun baru boleh ambik,dan kiamat dulu ...nampak sgt kerajaan nak guna duit rakyat...hmm..[COLOR="#800517"]


kan dah kasik contoh tadi...kalau gaji 1500 tolak 11% baru 165...+ socso...abis2 pon..nanti gaji dapat la dalam 1300...xde la tinggal rm1000 je.....sekarang u benci...tapi kalau xsimpan kwsp...nanti bila dah tua dah berenti keje....dah xde income baru menyesal xtolak kwsp

apimarak
06-09-12, 06:20 PM
G keje rajin2....nati bile epf dh byk meh ni wt investment melalui epf dgn aku.......

alisya
06-09-12, 06:24 PM
G keje rajin2....nati bile epf dh byk meh ni wt investment melalui epf dgn aku.......ni dah kira promote ni,sape-sape tolong remove post ni..

apimarak
06-09-12, 06:33 PM
Amboi nk remove teros......ha mari2 dekat2 rapat2 saya ada jual unit trust...meh beli meh beli meh beli.......

Puas ati aku.....

Kwsp- kumpulan wang simpanan pekerja
Epf- employee provident fund

Ha ada info xleh delete....

rimau_kumbang
06-09-12, 07:30 PM
hawhawhaw amboii akak api ni