PDA

View Full Version : Macam mana nak buat bilik kedap bunyi yang murah?



linuxlah
13-12-02, 03:09 PM
Aku teringin nak jamming kat umah tapi takut jiran complain lak. So aku tengok jamming semua tampal sponge kat dinding. Mana nak carik sponge tu argh? Ke ada cara lain yang murah?

riey2000
13-12-02, 03:24 PM
ok ada dua cara, 1)tampal plywood/papan dseluruh bilik
2) paling murah ambil bekas / tray telur tu dan tampalkan d seluruh dinding dan syiling ,untuk menarik lagi lepas lekat kat dinding tu cuba tutupkan sebahagian atau semuanya dgn kain langsir,confirm jiran tidur nyenyak....sebab aku dah cuba............ok selamat berdendang.......

Diskuzar
13-12-02, 03:27 PM
gabungkn sedua2 cara diatas .... letakkan tray telur .. lepastu baru letak plywood ... sandwishkan tray telur tu

ashamril
13-12-02, 03:29 PM
linuxlah leh la aku join jamming nanti....

linuxlah
13-12-02, 04:18 PM
macam nie kena beli telor banyak ler....nanti aku kira. Ke boleh beli kelongsong telor aje?

Diskuzar
13-12-02, 04:20 PM
tray telur la ... bukan kelongsong telur ....

tray = bekas tempat letak telur yg empat segi tu ... dibuat dari kertas keras (kot) ..

aper daa ... ahaksss :)

the_na
13-12-02, 04:41 PM
yup....betul mcm Diskuzar cakap.....try ler ...mesti berkesan....

mito7
13-12-02, 04:59 PM
beli tilam banyak2........ tampalkan kat dinding bilik.......

boneka
13-12-02, 08:00 PM
boneka pun ada alat muzik gak... tapi boneka bubuh langsir tebal tebal... langsir mak yang tak pakai tu, boneka lapiskan banyak banyak pastu boneka gantungkan... pastu tilam ngan toto semua yang buruk buruk tu boneka letakkan kat dinding...

boneka suka main gitar kuat kuat... sebab ada feel... pastu suka main ngan dengar muzik skali.. mak boneka tak marah pun.. dulu dia marah la.. sekarang dah ada bilik kedap bunyik skali.. mak boneka dah tak marah dah eheheheh

tapi takde la 100% kedap.. kedap 85% je.. kalau nak kedap kena renovate abis abisan la.

C-Fumofufu
14-12-02, 01:52 AM
tak paham ako

cam ni ke susunan die
<dinding><traytelo><plywood><langsir>

atau

<dinding><plywood><traytelo><langsir>

atau cara lain?

mungkin cara ni die serap bunyi elok.... tapi ako takot die halang pergerakan bunyi, nanti jadi bunyi tak sekata lak.

sLumsCum
14-12-02, 02:49 AM
Camana pulak bunyi tak sekata tu c fu? echo ke?

NSX
14-12-02, 03:01 AM
diskuzar pon layan jamming ke? ...
first time aku tengok bilik yg dipenuhi tray telur kat studio jamming la.. :hehe:

morpheuzneo
14-12-02, 08:02 AM
er..

cara member aku buat.. dia pakai fiber (alaa fiber yg korang sumbat kat exzos motos tu.. warna kuning..)

dia buat panel empat segi..pastu sumbatkat sebanyak mungkin fiber.. pastu.. cari aa kain ke.. apa ke.. buat tutup nya..
pastu gantung kan ke dinding.. cara nih.. mmg.. sangat berkesan..
tapi nak membuatnya tuh laa.. bercinta.. leceh..
(macam buat frame gambar tau.. )

cara murah.. bekas telur le.. dan kalau jumpa span-span tebal tu.. boleh juga di tampalkan..

kalau korang pernah pergi ke.tri-castle studio(rumah king shah metalasia yang telah di ubah jadi studio) ..korang akan tengok banyak bende nih..di gunakan.. , sebab rumah tuh.. di tengah taman perumahan.. kiri kanan depan belakang ada rumah jiran-jiran..
tapi dari luar rumah.. takde satu bunyi pun korang dengar..

ahh.. satu lagi faktor penting.. >> pintu!! pintu biasanya kene tebal laa.. tampal dengan dinding fiber tadi..

riey2000
14-12-02, 03:30 PM
.......camni kalo nak buat kos murah,biasanya dinding kan rata terus jer tampal tray telo tu asalkan melekat ,lepas tu kalu suasana menarik , tak yah tutup ngan langsir,kalu hodoh design skit tutup ler....maksudnya kasi cun ler bilik kita kan....nak ambil tray telo kat pasar mlm byk ambil kumpol ler,tak pon beli ngan kedai jual telo murah jer 10 sen satu kalu byk lagi murah.......kan tray telo tu design dia beralun jadi bila bunyi kena kat dia dia balikkan semula....mungkin bunyi letih nak lalu atau lambat jadi orang kat luar tak berapadengar ler so jadi ler bilik kedap bunyi...tak gitu...

hafdin
19-01-12, 02:36 PM
er..

cara member aku buat.. dia pakai fiber (alaa fiber yg korang sumbat kat exzos motos tu.. warna kuning..)

dia buat panel empat segi..pastu sumbatkat sebanyak mungkin fiber.. pastu.. cari aa kain ke.. apa ke.. buat tutup nya..
pastu gantung kan ke dinding.. cara nih.. mmg.. sangat berkesan..
tapi nak membuatnya tuh laa.. bercinta.. leceh..
(macam buat frame gambar tau.. )

cara murah.. bekas telur le.. dan kalau jumpa span-span tebal tu.. boleh juga di tampalkan..

kalau korang pernah pergi ke.tri-castle studio(rumah king shah metalasia yang telah di ubah jadi studio) ..korang akan tengok banyak bende nih..di gunakan.. , sebab rumah tuh.. di tengah taman perumahan.. kiri kanan depan belakang ada rumah jiran-jiran..
tapi dari luar rumah.. takde satu bunyi pun korang dengar..

ahh.. satu lagi faktor penting.. >> pintu!! pintu biasanya kene tebal laa.. tampal dengan dinding fiber tadi..

bro, kat mana ada jual fiber yg warna kuning tu? seriously nak beli ni huhu

morpheuzneo
19-01-12, 02:57 PM
kedai Houz ada jual.. ! tak tau berapa harga.

arbie
22-01-12, 11:12 AM
paki rockwool or roxul cuba tgk katmudah.com.my

or cari kat kedai hardware sponge size 1 x 2 kaki tebal 1 inchi pas tu tampal kat dindidng mcm papan dam

kene filter low frekuensi..mcm bass guitar + bass drum kick kalo high frekunsi mcm guitar sng nak filter

morpheuzneo
18-02-12, 10:16 AM
paki rockwool or roxul cuba tgk katmudah.com.my

kene filter low frekuensi..mcm bass guitar + bass drum kick kalo high frekunsi mcm guitar sng nak filter

Apa bahan utk filter high freq.?

Apa pulak bahan utklow?


Sent from my BlackBerry 9700 using Tapatalk

Jdai83
19-02-12, 01:36 PM
Takde pic ke utk situasi2 di atas?

DatukM
19-02-12, 03:52 PM
aku rase mcm penah jumpe step by step kat gizmodo ke lifehacker

arbie
20-02-12, 03:12 PM
Apa bahan utk filter high freq.?

Apa pulak bahan utklow?


Sent from my BlackBerry 9700 using Tapatalk

besenye kalo utk bajet sound proof utk high freq kalo pakai tirai pun dah cukup (ada jarak antara dinidng dan tirai)

utk low frekeunsi (biasanya org pakai rockwool / roxul) sbb yg ni susah sikit nak filter sebenarnya..

rockwool or roxul ni besenya org buat "bass trap" kat penjuru antara dua dinding..

lagi satu ada dua jenis biasanya org buat set up bilik :-

(1) sound proof - biasanya kalo kita masuk studio kalo telinga kita berdesing (sesuai utk recording / jamming / pektis)

(2) setting akustik - kalo kita masuk studio cukup utk praktis dan kita boleh dengar semua instrumen (sesuai utk jamming / pektis tapi agak kurang sesuai utk recording)

just my 2 cents...

yunjane
20-02-12, 05:48 PM
besenye kalo utk bajet sound proof utk high freq kalo pakai tirai pun dah cukup (ada jarak antara dinidng dan tirai)

utk low frekeunsi (biasanya org pakai rockwool / roxul) sbb yg ni susah sikit nak filter sebenarnya..

rockwool or roxul ni besenya org buat "bass trap" kat penjuru antara dua dinding..

lagi satu ada dua jenis biasanya org buat set up bilik :-

(1) sound proof - biasanya kalo kita masuk studio kalo telinga kita berdesing (sesuai utk recording / jamming / pektis)

(2) setting akustik - kalo kita masuk studio cukup utk praktis dan kita boleh dengar semua instrumen (sesuai utk jamming / pektis tapi agak kurang sesuai utk recording)

just my 2 cents...

arbie nak set up sound proof room? jangan lupa nnti nak jamming ajak den sekali

just my 20 hinggit