PDA

View Full Version : bahasa negeri mana paling susah nak belajar...??



umikniey
21-01-03, 11:40 AM
a'kum...

dah banyak sangat dah baca posting ko org ni,umi pun nak buka topik baru je la..
nak tanya,bahasa negeri mana yg ko org rasa paling susah nak belajar???atau paling susah nak faham???

perak?sabah?sarawak?kelantan?atau...???:gaduh:

Volfeed
21-01-03, 07:37 PM
Nogoghi Sombilan (betul k ni?)

mfsafavi
21-01-03, 09:43 PM
negeri sabah gamaknya
kena dok sana...

jauh la belanja nak gi sana tuuu

http://www.rpgplanet.com/ff9/ff10/images/a7.gif

serra
23-01-03, 02:05 AM
loghat pahang belah semantan. tu la bahasa palingggg pekat.

sebol
23-01-03, 02:25 AM
Bahasa bagi orang yang takde negeri/negara

maksud aku hebrew

sherrina
23-01-03, 08:06 PM
hebrew tu bahasa orang Israel ke?

hmm...bahasa Sarawak kot paling payah. Tak paham langsung. Some of the words are totally different.

osiris
23-01-03, 08:33 PM
bahasa org iban/kadazan/murut/bajau kot... :D

umikniey
23-01-03, 09:27 PM
Posting asal oleh oggy
bahasa org iban/kadazan/murut/bajau kot... :D

semo bahasa tu kat sarawak la...umi tau bahasa iban & melanau je...
2 pun 2 thn bergaul dgn budak2 iban masa form six.sekarang ni,kira fasih gak tapi malu nak cakap.klu da kawan umpat,kita tau...so,x rugi belajar bahasa negeri org ni...:rolleyes:

osiris
24-01-03, 01:22 AM
oh gitu..
cikgu saya ada cerita,dorang cakap sini = situk & situ = sinik ..
btol ke ?

ArwenLOTR
25-01-03, 09:27 AM
sini-sinik, situ-situk...agak nye lah..

Integra
26-01-03, 01:07 AM
....loghat baling kedah....aku yg org kedah tulen sendiri pun sampai hari ni tak leh paham hahahah

ruren
26-01-03, 09:14 AM
aku ning orang teganung....kire nye buleh gok paham siket-siket....

LadyKay
26-01-03, 10:11 AM
Posting asal oleh umikniey
semo bahasa tu kat sarawak la...umi tau bahasa iban & melanau je...
2 pun 2 thn bergaul dgn budak2 iban masa form six.sekarang ni,kira fasih gak tapi malu nak cakap.klu da kawan umpat,kita tau...so,x rugi belajar bahasa negeri org ni...:rolleyes:

kire untung gak ko nie, umi....from my POV, kalo ader yg dok kutuk ko depan orang, buat2 tak paham lerr....boleh lancarkan serangan balas later....:D that's what i do if my colleagues dok kutuk lady kat belakang lady....they kutuk in hokkien or cantonese, heaven help them when i strike back....:D

Sonic
26-01-03, 03:12 PM
sapa cakap loghat sabah susah..sonang bah tue kita semua datang sini ler...saya memula pindah sabah susah gak cakap loghat diorang but ok lah...yang susah nyer bahasa pertuturan bangsa diorang macam bajau/suluk...

Loghat Sabah...
1. Kita = Awak/untuk adik beradik

Suluk
1. Pa Kain kau ? = Pergi Mana KAu ?
2. 2 pilak = 2 ringgit

p/s:kalo silap harap dimaafkan..

LadyKay
26-01-03, 04:25 PM
lady penah duduk kat sabah for a few months....masa tu, dunno anything (how they speak)....sampai la, i have a hard time understanding them....:D

oxyn
27-01-03, 09:36 AM
Bahasa Sabah yg biasa , cam bahasa baku tuh , senang nak faham dan nak cakap. Cuma bahasa suku kaum tuh , tuh yg payah tuh , nganga jer la...

Bahasa paling senang nak faham ? Utara kot?..

tuahayam
27-01-03, 10:07 AM
aku rasa negeri sembilan ngan sabah sarawak....

TUAKBLUES
28-01-03, 06:16 PM
bahasa negeri sabah... dan sarawak.. ramai org tanpa izin kat sana... so bhasa diaorang tercampur aduk la...

Man_United
28-01-03, 06:48 PM
Assalamualaikum ..

aku suka bahasa sarawak .. menarik .. kkkekee .. susah nak paham laa ..

sherrina
29-01-03, 04:43 AM
bahasa kelantan pon payah gak. kene plak yg pekat banget tuh....:p

Hei8
29-01-03, 10:44 PM
Bahasa orang gila,bahasa Bayi,Bahasa hindu,Bahasa Papua New Ginea,Bahasa sungkai Perak,Bahasa Pengaturcaraan dll

Rayzt
31-01-03, 02:17 PM
aku rasa pun bhs org sabah n sarawak ni susah sikit coz jauh dr semenanjung...... tahu sikit2 jer...

azzirza
31-01-03, 10:04 PM
bhs org sabah n sarawak ni bukanla susah sgt..sbb lebih kurang cam bahasa melayu baku jugak..cuma yg mungkin susah sgt nak faham tu bhs suku kaum tu je la..

Nemesis
07-02-03, 06:33 PM
aku rase, bahasa melayu baku paling susah nak belajar cause banyak words dia yang kita xpernah dengar lagi. tapi aku respec nagn satu U kat USA yang ada subject learning malay

Quali
07-02-03, 10:53 PM
Bahasa Negeri : banyaakkkkkk tuuuuu!!

Sarawak : lebih 20 bahasa suku kaum bumiputera..belum dikira bahasa melayu sarawak. Dalam bahasa melayu sarawak pula...mempunyai istilah, gaya bahasa dan intonasi yang berbeza mengikut bahagian / daerah.

Sabah : lebih 18 bahasa suku kaum....tak dikira bahasa melayu sabah...Sama seperti sarawak.

Kelantan : Bahasa dasar yang sama....cuma istilah yang banyak membezakannya sebab faktor daerah.

Terengganu : Bahasa yang tidak jauh beza daripada Kelantan...cuma istilah tertentu dan gaya bahasa banyak mempengaruhi loghat terengganu.

Perak : sedikit menarik...terdapat Banjarian yang memang sukar nak faham. Akhiran yang berima "ie" adalah identiti bahaso perak.

Pahang : Tidak ada yang luar biasa sangat. Cuma faktor suku kaum di pedalaman sedikit membezakan istilah dalam penggunaan bahasa. Pengaruh bahasa terengganu jugak menjadi faktor kepelbagaian bahasa di pahang.

Kedah...Perlis dan Pulau Pinang : bahasa serumpun yang sedikit "laser" tapi sangat seronok di dengar dan sangat mudah dipelajari. Mungkin atas sebab gaya bahasa yang menarik.

Johor : Biasa jeeee....cuma suku kaum jawa je yang sedikit kelainan di situ. tapi di negeri lain juga terdapat bangsa jawa.

Negori 9 : ni juga menarik...suku kaum bercambah juga menjadi kan negori mempunyai identiti bahasa tersendiri. Tetapi agak mudah untuk difahami pertuturan bahasa melayu asas negori..

Kesimpulan :
Negeri yang mempunyai pelbagai bangsa, budaya, daerah, ceruk pedalaman...merupakan negeri yang susah nak pelajari bahasanya..

Tanya umikkk.....berapa banyak bahasa di sarawak yang dikuasainya???
:cipan:

NSX
08-02-03, 12:12 AM
bahasa luar NEGERI la susah

C-Fumofufu
08-02-03, 02:41 AM
kelate la mane lagi

ako pelik la diroang ni..... dok msia bezaman dah tapi still tak dapat nak paham orang kecek kelate. pengendali2 tu laaa :gelaks: ape la

umikniey
08-02-03, 09:44 AM
rasanye...nak belajar semo bahasa di dunia ni.tentu best!

CupidOfLuv
12-02-03, 09:24 AM
Posting asal oleh Integra
....loghat baling kedah....aku yg org kedah tulen sendiri pun sampai hari ni tak leh paham hahahah

sama la kita Integra.... Cupid sendiri pon tak paham bahasa depa... depa cakap campoQ siam sket... tambah˛ belah naka... tualang... buah epal pon depa panggey epon... mana la ku tahu...!! Akakaka.. tu baru bahasa negeri sendiri dah tak paham..

pendek kata mana bahasa negeri yg tempatnya ulu˛ tuh mmg tak paham la...

nasib baikla Cupid dulu dok Sabah.. 10 thn .. so paham gak la apa dowang cakap... bahasa Qlate pon tak susah sbb mmg kampung Cupid kat sana.. hihihiih..

Garbiula
12-02-03, 11:30 PM
aku tak faham....bahasa negeri tu maksudnya bahasa loghat ke atau bahasa yang totally lain dari bahasa asal... maksud aku... pelat atau bahasa??? sebab... kalau nak kira... bahasa jawa contohnya... bahasa jawa dah jadi satu bahasa yang lain... sebab 90% perkataan dalam bahasa jawa dah ada ejaan nya sendiri... kalau loghat plak... at least kita still bole paham loghat kedah...kita boleh paham loghat p[erak...walaupun pekat mana sekali pun... kita still bole tangkap...

ok lah... bagi aku loghat yang paling susah nak paham ialah loghat perak area parit, lambor ngan bota sebab ayat dia dah ada melodi

kalau bahasa negeri... aku rasa bahasa murut ngan iban... totally tak paham... sekian terima kasih...

*tengah amik kursus bahasa orang asli kat kampung sungai pusu...

ani
13-02-03, 11:07 PM
bahasa sarawak...
sabah ok lagi....

umikniey
14-02-03, 09:26 AM
*tengah amik kursus bahasa orang asli kat kampung sungai pusu... [/B][/QUOTE]

nan ti leh ajar umi

Quali
14-02-03, 12:15 PM
Aku setuju dengan pandangan Garbiula.....

Susah mana pun.....selagi ada aku....masih...bujang...
kira boleh la faham. masing2 ada prespektif sendiri menilainya.

Harry Potter
14-02-03, 04:40 PM
Bah kamurang ingat bahasa sabah susah kah..
sinang bah itu, kalau kita butul-butul mau belajar tida susah. cuma slang saja yang lain.

Kalau tidak picaya datanglah disabah..

minhaj
14-02-03, 04:47 PM
ai Hei8........sembang bahasa pengaturcaraan ke????

hebat betul bercakap guna VB...........hehehe

LadyKay
15-02-03, 07:24 PM
Posting asal oleh Harry Potter
Bah kamurang ingat bahasa sabah susah kah..
sinang bah itu, kalau kita butul-butul mau belajar tida susah. cuma slang saja yang lain.

Kalau tidak picaya datanglah disabah..

lo, ini punyer Harry Potter mai dari mana....but lady paham bahasa sabah ko tu....

Catalyst
19-02-03, 07:59 PM
Bahasa Tghanu payoh gok kalu cakak pekak... nok˛ beloh kuala berang ngan hulu dungung... Pekak giler... Dok faham starang baroh aku...

-TERENGGANU-

zengdegil
30-04-03, 05:04 AM
salam weh....

koi pon dok tau baser bende hok susoh nok blajor...baser arab senang dok?

:koi sokmo cakak baser koi anjerk...hok lain tu koi tok tau nok cakak...paham sikit sikit under la.