PDA

View Full Version : bincang˛ Satria GTi.......



emmet_23
28-02-03, 01:18 AM
kalau leh korang citer aaaa pasal keta nih kat sini...nak komen ker apa ker pasal keta jenis ni...smart siot keta ni!:woww:

aan_naba
28-02-03, 08:39 AM
memang smart....yelah semua dah lengkap......sport rim dah ada...cc pun tinggi....ranggi pun ranggi.....accessories ok.....cuma aku belum mampu untuk memilikinya......yelah....kalau dah bulanan 1000 lebih....pernah bawak....memang best.....buat masa ni tu ajelah aku tahu.....lebih wa pu ce tau...

skylineGTR
28-02-03, 09:50 AM
ok cumer takder b*ntot jer... tu yang tak besh tuhs... :p

RaZeEF
28-02-03, 10:01 AM
memang best..bukan sajer nak kata best..tapi memang best...dalam adik beradik dia (coupe 1.8), memang dia antara yg terbaik..top 3 kalau ikut majalah motorworld 2002..bulan berape punyer issue aku tak ingat pulak...aku pun dah pakai keter ni dah dekat setahun...minyak dia tak sebanyak yang kiter sangkakan..(yelahh..1.8 kan)...fuel cosumption dia memang bagus compare dengan model2 wira dan satria sebelum ini..(waja tak tau la pulak)...Masa standard dulu..lebih kuwang 2 bulan lepas beli, aku rembat kat federal highway dari tol batu 3...0-100kmh dia ialah 7.8 sec (berdasarkan rev/speed meter ApeXi)...second gear top boleh generate sampai 59 hp pada 4550 rpm (ini pun pakai meter Apexi aku)...so bagi aku..saper nak beli keter ni..memang aku galak kan...bukan sebab aku pakai..tapi memang bagus..aku dah pakai 4 biji keter dah..dan bagi aku ini yang terbaik...kalau ader duit lebih..boleh la buat ape yang patut kan owang kater...sebab factory spec dia..kuasa bagi engine Gti ni (4G93) ialah 139hp..kalau nak tambah lagi boleh la....heheheh:::

booster
28-02-03, 10:26 AM
berapa harga dia sekarang?
auto ade tak??
susah la pakai manual kat kl ni..asyik jam je..
tgh survey kete yg best nie...

mito7
28-02-03, 10:41 AM
tak berani nak komen.... tak mampu nak beli.....

linuxlah
28-02-03, 11:28 AM
linuxlah tak suka kat keta nie. Pasal indah kabar dari performance. Ingatkan keta nie laju gila la pasal linuxlah pernah dengar yang Satria Gti lagi power dari Puegot GTI . Tapi bila bawak macam tak leh nak lawan vtec kecik ajer... linuxlah tengok engine macam engine putra aje....memang pun.

emmet_23
28-02-03, 11:34 AM
Posting asal oleh RaZeEF
memang best..bukan sajer nak kata best..tapi memang best...dalam adik beradik dia (coupe 1.8), memang dia antara yg terbaik..top 3 kalau ikut majalah motorworld 2002..bulan berape punyer issue aku tak ingat pulak...aku pun dah pakai keter ni dah dekat setahun...minyak dia tak sebanyak yang kiter sangkakan..(yelahh..1.8 kan)...fuel cosumption dia memang bagus compare dengan model2 wira dan satria sebelum ini..(waja tak tau la pulak)...Masa standard dulu..lebih kuwang 2 bulan lepas beli, aku rembat kat federal highway dari tol batu 3...0-100kmh dia ialah 7.8 sec (berdasarkan rev/speed meter ApeXi)...second gear top boleh generate sampai 59 hp pada 4550 rpm (ini pun pakai meter Apexi aku)...so bagi aku..saper nak beli keter ni..memang aku galak kan...bukan sebab aku pakai..tapi memang bagus..aku dah pakai 4 biji keter dah..dan bagi aku ini yang terbaik...kalau ader duit lebih..boleh la buat ape yang patut kan owang kater...sebab factory spec dia..kuasa bagi engine Gti ni (4G93) ialah 139hp..kalau nak tambah lagi boleh la....heheheh:::

RaZeEF...
harga pasaran keta ni baper ek? kalau second hand ada tak?...agak˛ la kan,baik beli baru ker 2nd hand...kalau ada duit baik beli baru kan,kalau setakat cukup nak pakai,camner...

tiextri
28-02-03, 11:52 AM
komen aku pada keter ni.....komen peribadi aku bagi satria gti yang baru keluar kedai

aku suka sebab :

keter kontot? bagi aku no problem. aku suka sebab bagi mata aku ia nampak cute dan seksi..........seimbas pandang macam b**tot orang pompuan. sorry yek orang pompuan sebab aku mata keranjang tapi biji mata tak macam bola keranjang......

dua pintu.......bagi aku tak menjadi masalah walau pun orang kata kereta orang kedekut. aku suka sebab pintu dua ni 'piece 'nya panjang. pintu empat biasanya pintu depan pendek berlakang panjang....betul tak? tapi kalau macam perdana ke subaru wrx sti ke bmw ke ok la, pintu depan panjang sket dari belakang. lagi satu biasanya tingkap kat pintu belakang nampak berserabut dengan frame terutama macam keter iswara. kurang berkenan aku.

enjin....? okay la sebab 1.8 pun boleh produce 139 hp tanpa turbo.

acc.......? okay jugak tapi tak ade ape yang nak dibanggakan sangat. macam bisa je. lebih sikit dari wira je......

suspension......? depa claim bagus......tapitak tau le pulak pasai ape kawan aku beria-ia nak tukar ngan yang lain.

aku tak suka sebab :

rekabentuk sama je ngan satria biasa........(mungkin pasal nama pun satria gti kot) tapi lagi menarik kalau tukar 50% ruapa bentuk luaranya supaya tak nampak sangat ke'satria'annya. bagi aku la.....

lobang ekzos yang dua tu, ntah kenapa rimas je biji mata aku tengok. mungkin sebab cover luarnye petak kot.

sebab paling utama........boleh katakan kalau kat atas highway, sepuloh biji yang aku jumpa 6-7 biji mesti suka 'perangat' aku. (yang ni termasuk yang dah memakeup macam bulldozer....tak tau le gti ori atau klon). sesiapa yang biasa kena 'perangat' tau le betapa panasnye hati

nak beli?.......teringin jugak....tapi alang alang beli gti lebih baik pakai perdana v6.

RaZeEF
28-02-03, 03:50 PM
Emmet :..harga GTi OTR sekarang 72,000 ++..tapi finance nyer interest murah sekarang..so takder hal..minimum down payment aku tanyer member aku kat proton ari tu RM 6000++....

linuxlah:memang lah tak sepower vtec..ko ni pun..agak2 la nak compare..keter aku maser standard pun asyik kena tapau ngan EK4 dekat 86x..hehehhe..tapi kalau betul convertionnyer..tak payah masuk turbo ke aper..setakat tukar camshaft performance ngan extractor bagus punyer...confirm Vtec tu pulak kena tapau ngan ko..Ini fact..aku tak tipu!!..heheh:D

Textri:Betul la suspension dia memang lebih sedap dari model2 proton yang lain..satu lagi point aku lupa nak mention!:cungile:

visiOn
01-03-03, 12:49 AM
dulu satria gti nih kete idaman aku....
aku suke bawak sebab rase stabil..nampak sporty...pastu aku suke bunyik dia biler tekan minyak tuh..apsal tah...:D...

coolmonk78
01-03-03, 01:13 AM
hehehe.. sgti .. hmm.. sporty.. nice looking... sexy .. boleh la..
perfomance ? ok la.. 1.8cc .. biasa la .. sure la power dari keta jenama protonyg lain termasuk putra dan perdana .. power to weight ratio .. remember ?? and stability ?? ok la .. compare ngan putera le kan.. since the engine is lowered ... and "tuned" by lotus le katakan.. apa yg lotus tune tu ekk ?? tune dgn pasang monroe and 16" JRD ?? hehehe... letak le satu macam nyer ranggi 2pcs 16" .. baru sempoi sket .. the tyre .. michelin .. ok la tu .. a good rubber babe ...
apa apa pun .. aku suka la sgti ni dari segi luaran dan dalaman .. kemas le nampak kecuali exhaust tu .. hampeh .. side skirt cantik.. bumper cantik .. ok la ...
tapi yg aku tak tahan ngan most sgti ni driver dia .. isk.. belagak jek.. cam diri dia rasa hebat jek.. boring aku tengok .. ke aku yg jeles ekk.. hmm.. tak jeles pun actually .. since driving a powerful car doesn't mean u r a good driver .. kat highway leh le kitai .. kalau jalan corner kat area genting ke .. cameron ke .. teluk bahang ke .. hehehe...
anyway .. bagi aku .. sgti tak berbaloi le ngan harga ..

LeeMafia
01-03-03, 01:30 AM
Kalau nak bandingkan ngan kereta proton lain memang tak boleh ler.. tapi ada baik buruknyer....

apa yang kita boleh bezakan dengan GTi, Wira 1.8 & Putra.

Handling GTi Lagi bagus... powerfull dapat kat Putra... overall dapat kat Wira 1.8.

kalau kat Trek... biasanyer orangselalu main ngan GTi sebab handling dia... Offset masa connering kurang.. tayar belakang tak membuang. boleh guna tebing ( gutter ) untuk connering...

tapi aku try Civic EK lagi bagus handling dia... connering bagus... boleh maintain Red Line masa connering....

coolmonk78
01-03-03, 01:35 AM
ni apa punya jenis la ni .. handling kat gti aku setuju le.. tapi powerful kat putra aku kurengg sket .. putera generation lama mmg le .. tapi yg generation baru sbl dihentikan production tu .. tak le power sgt kot Mafia oi ..
anyway .. wira 1.8 ok .. sesuai utk semua golongan .. muda or tua ... kaki lenjan or kaki slow n steady ..

nana
01-03-03, 10:42 PM
kete idaman me...suka sangat...tgh kumpul duit ni..hahahaha..:p

morpheuzneo
02-03-03, 10:09 AM
isshk.. korang dok citer-citer GTi.. Putra.. Wira..
Waja? korang tak citer ke? , cambest aje aku tengok kete ni..
bawak pun sodap... , setakat nak tapau Honda tu.. , dah 2-3 kali dah kene tapau honda..,(Waja tapau Honda.., bukan honda tapau Waja..)
especially kat korner..., Waja selamba aje.. maintain speed.., tapi honda apsal tah.. cepat benar brek nya....

komen..komen....;)

emmet_23
05-03-03, 11:51 AM
ish ish ishhh...nape rleh masuk citer pasal keta lain lak lni..Putra,Wira,Waja semuanya masuk sini..kan ker ni topik keta Satria GTi..kalau setakat nak compare ngan keta tu takper laa..ni sampai melalut lalut lak pasal keta lain...

taqu
05-03-03, 04:54 PM
Aku suka keter nie sebenarnya. Cuma weakness nyer ialah 2 pintu je, tak boleh la beli.

Civic VTI tapau GTi atau GTi tapau Civic VTI? GTi ada 10 hp kuasa kuda extra, Civic VTI lebih banyak torque, GTi lebih ringan dari Civic VTI. Aku rasa dua2 keter nie boleh saling follow mem follow kalau pecut :)

Madd
05-03-03, 06:06 PM
Aku prefer Wira 1.8 dari Satria GTi kerana GTi std. memang tak boleh tapaw 1.8 std. Ni kerana kereta-kereta baru perlu mengikut banyak spesifikasi dan kawalan asap etc. sebelum boleh di jual ke kebanyakan negara.

Tapi dari segi kelawaan, kalau pakai GTi kebarangkalian awek nak sangkut lebih baik dari 1.8. Perempuan, apa depa tau?

mmi_088
06-03-03, 05:23 PM
kalu Gti ni murah lagik ... dlm rm57-63k ..... bley la aku angkat ...
tp ... sbb da mahai sangat (utk aku la) ... tak berbaloi rasanya ...

taqu
06-03-03, 06:09 PM
Wira 1.8 is auto only. Kena cabut auto gearbox tu dulu :D

emmet_23
07-03-03, 12:12 PM
kekadang tu kan korang jgn aaaa terpedaya ngan Satria GTi yg telah diklonkan...asalnya Satria biasa jer,tapi cover set jer pakai GTi nyer...aku kekadang tu sakit hati gak,iyer aaa kan nak kasik kelabukan mata org tgk aaa tu...

taqu
07-03-03, 01:09 PM
Satria GTi tak leh klon asal ke? Taruk body-kit GTi, taruk enjin 4G93, kemudian improve suspension, boleh jadi klon yg berjaya tak?

r2d2
08-03-03, 02:07 AM
BAGI AKU GTi....... GAGAL....SBB........MESIN "BERAT" (SETTING KAT ECU)....LAIE SODAP PUTRA/WIRA 1.8

linuxlah
08-03-03, 10:53 AM
Posting asal oleh taqu
Wira 1.8 is auto only. Kena cabut auto gearbox tu dulu :D

dulu kan ada wira 1.8 yang manual punya siap seat recaro lagi.

emmet_23
18-03-03, 10:27 PM
keta ni best kan....

emmet_23
20-03-03, 04:32 PM
aku rasa cam nak sambar jer keta ni satu...jeles maaa ngk org pakai...

emmet_23
21-03-03, 11:44 PM
penah tgk satria GTi bikin tak?

emmet_23
22-03-03, 01:35 PM
sapa² ada gambar satria GTi kat sini...teringin aaa nak wat wallpaper gambar tu...

leukoplast
22-03-03, 01:49 PM
esok kite gi beli gti ko emmet..bleh le ko bwk awek koooooooooooo........heheheeeeeeeeee..........

emmet_23
22-03-03, 01:54 PM
Posting asal oleh leukoplast
esok kite gi beli gti ko emmet..bleh le ko bwk awek koooooooooooo........heheheeeeeeeeee..........

timkai aaaaa!..timkai?tembikai....ehhehehehe
aku tak kisah beb,member˛ pun aku leh bwknyer...member˛ lebih penting per...mana nak carik member˛..

emmet_23
09-04-03, 02:44 AM
apa kata kalau GTi ni harga dia murah sket....

CrazyBoarders
09-04-03, 06:54 PM
Posting asal oleh emmet_23
apa kata kalau GTi ni harga dia murah sket.... bankrup ler proton jawabnya:cipan: :cipan: :cipan:

xamel2001
12-04-03, 03:40 PM
GTI ni memang lawa. Accessories pun menarik. Performance OK. Tapi kete ni is considered as "hot car", so jadi target pencuri kete. Yelah, seat Recaro depan belakang, CD player, Bodykit, macam - macam lagi accessories dia yg boleh jual. Tapi aku prefer Putra drp GTI ni.

Tang kata driver GTI ni berlagak, aku kira setuju jugak le. Tak semua le, tapi aku penah encounter dgn driver2 yg berlagak nih. Mana taknye, aku potong kete dia, terus kejar... siap bakar lagi tu. Hangin aku...

ekzos_pipe
12-04-03, 08:59 PM
sabar xamel....tak perr....nanti kita upgrade masuk enjin mivec....baru kita tengok sapa bakar sapa....4g92mivec lawan ngan 4g93 gti....172hp lawan 140++hp.....

emmet_23
15-04-03, 02:36 AM
kalau yg pakai GTi ni bujang laei kira ok aaa..leh bawak awek jejalan..tapi kalau dah kawin,n then ada anak la plak..camner citer nyer nih?..sesuai laei ker pakai GTi...

eipol_bs
16-04-03, 04:06 AM
Den buek maso nie pakai satria.Tp..den mmg berkonan betol
ngan satria GTI nie.Tak dinafikan kan...mmg keto tue cantik.
Nampak sporty.Oleh kerano hargonyor melampui duit kocek den..
tak mampu ler den.
Skrg nie...den tongah kompol duit nak cari halfcut...bodykit satria
GTI.Membor den kobar ado setongah kodai halfcut jual Bodykit
GTI...