PDA

View Full Version : Senarai Tugas Pegawai Sistem Maklumat



Cik_LiLo
10-04-03, 02:55 PM
Assalamualaikum..

Saya tengah buat kertas kerja perjawatan tetap..
boleh tak nak mintak tolong..

listkan tugas-tugas seorang pegawai sistem maklumat..
apa yang perlu dia dilakukan dalam konteks kerja dia..

huhuhu penting nih.. nih soal masa depan.. :D

sekian, bantuan diperlukan.. terima kasih.

pentamaya
10-04-03, 04:09 PM
Antara senarai tugas yg perlu/wajib ada:-

1 .Menguruskan dan melaksanakan Projek Pembangunan dan Penyenggaraan Sistem Maklumat Berkomputer dan dipertanggungjawabkan kepada Pusat Komputer.
2. Melaksanakan pembangunan dan penyenggaraan sistem maklumat.
3. Menganalisa dan melaksanakan keperluan sistem maklumat dalam pentadbiran dan pengurusan universiti di Peringkat Pusat dan Fakulti /Pejabat
4. Membantu merancang pembangunan sistem maklumat yang telah dikenalpasti oleh universiti/Pejabat
5. Membantu merancang dan menguruskan keperluan peralatan yang bersesuaian dengan keperluan penggunaan Sistem maklumat yang akan dibangunkan.
6. Memberi khidmat nasihat kepada pengurusan universiti berkaitan dengan sistem maklumat.
7. Membantu merancang program latihan kepada staf di dalam Bahagian Sistem Maklumat .
8. Mengenal pasti, menguji dan menilai kesesuaian perisian / pakej yang terdapat di pasaran untuk kegunaan di dalam pembangunan Sistem Maklumat.
9. Mengkaji semula sistem maklumat yang sedia ada bagi memperbaiki keupayaan sistem dan bagi menampung keperluan Pengguna yang bertambah/berubah dari masa ke semasa.


Sekian.

Cik_LiLo
10-04-03, 04:17 PM
terima kasih en penta
kalo sesapa ada tambahan.. sila kan yer..

huhuhu.. doakan la, semoga kertas keja aku nih diterima oleh JPA.

obiwan
10-04-03, 04:20 PM
Meh la sini Cik Lilo... boleh aku usik ko hari2 :D :D :D

-= Obi-Wan =-

Cik_LiLo
10-04-03, 04:23 PM
cess ko nih... aku tanya pasal senarai tugas laa...
cepat.. ko tolong la aku..
senaraikan lah tugas tugas SA..
aku kena submit sabtu nihh.. ish ish
blank otak PK..

obelicks
10-04-03, 04:23 PM
yang paling power.. yang bawah sekali..

pegawai sokongan kepada tugas2 lain.. ;)

nih yang pegawai sistem maklumat pun buat tender.. wat benda2 lain yang tak related sebab termasukd alam bidang dia..
hehehehe

pentamaya
10-04-03, 04:28 PM
Tambahan:-

Perkhidmatan Pegawai Sistem Maklumat (PSM) telah menjadi semakin penting berikutan dengan kemajuan dalam bidang teknologi maklumat dan komunikasi (ICT). Penggunaan sistem komputer dan teknologi maklumat dalam perkhidmatan awam kini telah menjadi semakin meluas dan terus meningkat sejajar dengan pemodenan perkhidmatan awam dan hasrat kerajaan untuk mewujudkan kerajaan elektronik. Dalam hal ini, Pegawai Sistem Maklumat memainkan peranan utama sebagai pengurus, peneraju dan pakar runding dalam perlaksanaan dasar-dasar dan program pembangunan teknologi maklumat dan komunikasi sektor awam.

Antara bidang tugas utama Pegawai Sistem Maklumat adalah:

Perancangan dan Pembangunan Sistem Maklumat;
Pengurusan dan Pentadbiran ICT;
Pengurusan pangkalan data dan rangkaian;
Pengaturcaraan dan perisian komputer;
Keselamatan sistem maklumat kerajaan;
Pengurusan dan Pemantauan projek-projek ICT;
Pembangunan Personel dan Pengurusan Program Latihan ICT;
Pengwujudan jalinan strategik (Strategic linkages) dengan pembangunan ICT Sektor Swasta; dan
Perkhidmatan Konsultansi/Pakar Perunding ICT.

antifanatik
11-04-03, 10:05 PM
kalau semua senarai pentamaya masuk .... abih le mati siapa yang menjawat jawatan tu ..... apa ke idak nya semua sekali dia kena buat.
Pegawai sistem maklumat terpecah kepada beberapa tugas dan selalunya tugas-tugas tersebut ditanggung oleh individu yang berbeza kerana terdapat perbezaan skill yang di perlukan

1. Pegawai sistem maklumat - pengaturcara
lebih kepada pengaturcaraan dan sistem enhancement

2 Pegawai sistem maklumat - sistem
yang nie selalu kena jaga server dan network

3. Pegawai sistem maklumat - planning
Yang nie juga di kenali sebagai system analyst.

Berdasarkan penbahagian yang diberi tu, gunakan senarai yang penta bagi untuk segregate tugas dan tanggungjawab. Baru le orang-orang IT nie lambat kena darah tinggi.

Cik_LiLo
15-04-03, 01:55 PM
ok, terima kasih atas info anda semua..
sukacita dimaklumkan.. kertas kerja saya dah siap sepenuhnya.. :D

tuahayam
15-04-03, 10:15 PM
ko buat kertas keje apa tu lilo.. first time aku namapk ko begitu serius buat keje.. kalu tak asyik masuk bincang je..:D:D

pentamaya
16-04-03, 06:24 PM
Terima kasih antifanatik utk maklumat itu.

antifanatik
16-04-03, 06:53 PM
penta saya respek u

mnajem
16-04-03, 10:10 PM
Cik Lilo nak ambil peksa khas jawatan ke?
keje ngan Kerajaan Negeri/Kerajaan patutnya kena ambil peksa tuk konpem kan ?

//aku nak mintak PTD,ada orang nak sokong? ke nak aku jadi engineer gak,cam boring je ngadap komputer :D

Cik_LiLo
17-04-03, 09:17 PM
tuahayam
aku kena keja betul betul, nih soal masa depan aku...

mnajem
bukan nak amik peksa, tapi skang nih.. jawatan aku hanya kontrak selama 2 tahun,
bos aku cadangkan untuk wujudkan perjawatan tetap di tempat aku..
jadi aku di amanahkan untuk membuat kerja kertas pengwujudan jawatan tetap di Lembaga Biasiswa Negeri Kedah..
post sebagai Pegawai Sistem Maklumat...
kalo ada rezeki aku kat sana, insyaAllah aku akan bergelar pegawai :D
doakan lah kejayaan aku dan kejayaan kita bersama..

penta
aku pun respek ko jugak.. ;)

myth
18-04-03, 10:16 AM
Posting asal oleh mnajem
//aku nak mintak PTD,ada orang nak sokong? ke nak aku jadi engineer gak,cam boring je ngadap komputer :D

aku sokongggg!!!!!!!!!!! leh kaya oooooooooo... glemer lagik... naik pangkat pun senang... :D

Cik_LiLo
18-04-03, 12:58 PM
tapi. kalo mintak PTD.. kena ada banyak kabel..
fiber optik ke.. huhhuuuhu susah tuh..

kalau insan biasa cam aku nih susah jugak..

tunoxs
25-04-03, 02:39 PM
Aku ader senarai tugas yang disenaraikan oleh UTM!!

haaaaaa ni dia:-

TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB PENOLONG PEGAWAI SISTEM MAKLUMAT(PPSM)

4.1 Penolong Pegawai Sistem Maklumat (PPSM) mempunyai tugas dan tanggungjawab yang berbeza bergantung kepada jawatan iaitu PSM (F3), PPSM(F4) dan PPSM (F5) dan mengikut jabatan/unit beliau bertugas. Tugas harian F5 adalah seperti berikut:

A) Bahagian Sistem Maklumat
Jawatan : Penolong Pegawai Sistem Maklumat (F5)
Senarai Tugas :
1 Bertanggungjawab membantu menyelenggara Sistem Pendaftaran, Sistem Peperiksaan Pelajar dan /sistem Pendaftaran Mata pelajaran Ko-Kurikulum.
2 Bertanggungjawab membantu menyelenggara Sistem Maklumat Kewangan Universiti.
3 Membantu di dalam membuat kajian, analisa, merekabentuk serta membangun dan melaksanakan sistem maklumat.
4 Membuat pengaturcaraan mengikut spesifikasi yang diberikan oleh Pegawai Sistem Maklumat.
5 Menilai dan mengemaskini aturcara yang dibuat sesuai dengan teknologi dan kehendak semasa.
6 Melakukan perubahan kepda aturcara yang dibuat mengikut kesesuaian sistem berdasarkan spesifikasi yang diberikan oleh Pegawai Sistem Maklumat.
7 Melakukan ‘debugging’ aturcara.
8 Membantu di dalam melaksanakan perubahan kepada sistem sedia ada atau yang baru.
9 Menyediakan dokumentasi aturcara dan membantu menyediakan dokumentasi pengguna dan sistem.
10 Membantu melatih pengguna dalam menggunakan sistem yang dibangunkan atau sistem yang telah diubahsuai.

B) Bahagian Servis dan Penyenggaraan
Jawatan : Penolong Pegawai Sistem Maklumat (F5)
Senarai Tugas:
1 Menyelia juruteknik dan helpdesk
2 Mengawasi dan mempertingkatkan mutu kerja-kerja baikpulih, pemasangan PC dan instalasi perisian.
3 Mengawasi dan mengemaskinikan Inventori peralatan dan kompenan Komputer.

C) Bahagian Rangkaian dan Komunikasi
Jawatan : Penolong Pegawai Sistem Maklumat (F5)
Senarai Tugas:
1 Menyelenggara server-server Novell dan Window NT di Pusat Komputer dan seluruh pejabat pentadbiran universiti.
2 Membantu Pegawai Sistem Maklumat merekabentuk rangkaian komputer di fakulti/bahagian dalam menentukan pemilihan jenis kabel dan jenis hub yang diperlukan.
3 Membantu Pegawai Sistem Maklumat menentukan konfigurasi alat-alat rangkaian komputer seperti Hub, Router dan lain-lain.
4 Menguji perisian baru yang berkenaan dengan server yang dapat membantu memaksimakan penggunaan server.
5 Memberi khidmat nasihat kepada pengguna-pengguna komputer di UTM mengenai perisian internet dan cara-cara menggunakan internet.
6 Menyelenggara rangkaian dan kabel komputer diseluruh UTM.
7 Memastikan peralatan rangkaian komputer seperti modem, hub, router, network card, kabel dan lain-lain dalam keadaan baik.
8 Pendawaian bagi Komputer PC baru ke hub, modem dan router.
9 Konfigurasi rangkaian untuk komputer PC dan modem dan menyelesaikan masalah yang dilaporkan oleh pengguna komputer di UTM berkaitan dengan rangkaian komputer.

D) Bahagian Multi Media
Jawatan : Penolong Pegawai Sistem Maklumat (F5)
Senarai Tugas:
1 Menyedia, mengemaskini dan menambahkan maklumat dalam ‘homepage’ universiti.
2 Menyelenggarakan ‘web server’ universiti dalam pembinaan ‘homepage’ universiti.
3 Membuat penyelidikan perisian internet dan ‘hompage’ dalam membangunkan ‘homepage-homepage’ untuk universiti.
4 Membina dan mengemaskini kiosk untuk UTM bagi penyebaran maklumat universiti kepada pelajar dan pelawat ke UTM.
5 Melaksanakan segala arahan-arahan dari pegawai atasan dari masa ke semasa dalam menjalankan tugas seharian.
E) Bahagian Latihan dan Perundingan
Jawatan : Penolong Pegawai Sistem Maklumat (F5)
Senarai Tugas:
1 Melatih staf UTM di dalam penggunaan Perisian Komputer pada Kerangka Utama, Macintosh dan Komputer Peribadi (PC).
2 Membantu dalam penggunaan perisian di dalam Bengkel/Seminar.
3 Menasihat dan membantu staf UTM di dalam penyelesaian masalah penggunaan perisian.

F) Bahagian Server Utama
Jawatan : Penolong Pegawai Sistem Maklumat (F5)
Senarai Tugas:
1 Melaksanakan dan menguji perisian dan instalasi perisian.
2 Menyediakan prosedur/panduan penggunaan sesuatu perisian.
3 Mengurus penggunaan ruang data secara berkesan.
4 Melaksanakan pengurusan data.
5 Memastikan keselamatan data/maklumat.
6 Memastikan semua perisian berfungsi dengan baik.
7 Membantu unit operasi dalam memberi khidmat kepada pengguna.
8 Menyediakan laporan /log aktiviti yang dilaksanakan.
9 Menyediakan akaun komputer untuk pengguna.
10 Menyediakan semua jenis laporan kerosakan peralatan dan perisian.
11 Melaksanakan proses ‘backup data’ mengikut penjadualan yang tersusun.
12 Melaksanakan sistem pemantauan supaya sistem komputer beroperasi dengan baik.
13 Menyediakan dokumentasi laporan dan menganalisa penggunaan komputer serta bahan rujukan untuk pengguna.
14 Memantau sistem manual dan komunikasi komputer ke semua bahagian/fakulti.
15 Membantu pengguna dalam penggunaan peralatan dan perisian komputer.
16 Membuat laporan/log dan tindakbalas mesej atau permintaan pengguna.

tunoxs
25-04-03, 02:44 PM
Aku ader senarai tugas yang disenaraikan oleh UTM!!

haaaaaa ni dia:-

TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB PENOLONG PEGAWAI SISTEM MAKLUMAT(PPSM)

4.1 Penolong Pegawai Sistem Maklumat (PPSM) mempunyai tugas dan tanggungjawab yang berbeza bergantung kepada jawatan iaitu PSM (F3), PPSM(F4) dan PPSM (F5) dan mengikut jabatan/unit beliau bertugas. Tugas harian F5 adalah seperti berikut:


A) Bahagian Sistem Maklumat
Jawatan : Penolong Pegawai Sistem Maklumat (F5)
Senarai Tugas :
1 Bertanggungjawab membantu menyelenggara Sistem Pendaftaran, Sistem Peperiksaan Pelajar dan /sistem Pendaftaran Mata pelajaran Ko-Kurikulum.
2 Bertanggungjawab membantu menyelenggara Sistem Maklumat Kewangan Universiti.
3 Membantu di dalam membuat kajian, analisa, merekabentuk serta membangun dan melaksanakan sistem maklumat.
4 Membuat pengaturcaraan mengikut spesifikasi yang diberikan oleh Pegawai Sistem Maklumat.
5 Menilai dan mengemaskini aturcara yang dibuat sesuai dengan teknologi dan kehendak semasa.
6 Melakukan perubahan kepda aturcara yang dibuat mengikut kesesuaian sistem berdasarkan spesifikasi yang diberikan oleh Pegawai Sistem Maklumat.
7 Melakukan ‘debugging’ aturcara.
8 Membantu di dalam melaksanakan perubahan kepada sistem sedia ada atau yang baru.
9 Menyediakan dokumentasi aturcara dan membantu menyediakan dokumentasi pengguna dan sistem.
10 Membantu melatih pengguna dalam menggunakan sistem yang dibangunkan atau sistem yang telah diubahsuai.


B) Bahagian Servis dan Penyenggaraan
Jawatan : Penolong Pegawai Sistem Maklumat (F5)
Senarai Tugas:
1 Menyelia juruteknik dan helpdesk
2 Mengawasi dan mempertingkatkan mutu kerja-kerja baikpulih, pemasangan PC dan instalasi perisian.
3 Mengawasi dan mengemaskinikan Inventori peralatan dan kompenan Komputer.


C) Bahagian Rangkaian dan Komunikasi
Jawatan : Penolong Pegawai Sistem Maklumat (F5)
Senarai Tugas:
1 Menyelenggara server-server Novell dan Window NT di Pusat Komputer dan seluruh pejabat pentadbiran universiti.
2 Membantu Pegawai Sistem Maklumat merekabentuk rangkaian komputer di fakulti/bahagian dalam menentukan pemilihan jenis kabel dan jenis hub yang diperlukan.
3 Membantu Pegawai Sistem Maklumat menentukan konfigurasi alat-alat rangkaian komputer seperti Hub, Router dan lain-lain.
4 Menguji perisian baru yang berkenaan dengan server yang dapat membantu memaksimakan penggunaan server.
5 Memberi khidmat nasihat kepada pengguna-pengguna komputer di UTM mengenai perisian internet dan cara-cara menggunakan internet.
6 Menyelenggara rangkaian dan kabel komputer diseluruh UTM.
7 Memastikan peralatan rangkaian komputer seperti modem, hub, router, network card, kabel dan lain-lain dalam keadaan baik.
8 Pendawaian bagi Komputer PC baru ke hub, modem dan router.
9 Konfigurasi rangkaian untuk komputer PC dan modem dan menyelesaikan masalah yang dilaporkan oleh pengguna komputer di UTM berkaitan dengan rangkaian komputer.


D) Bahagian Multi Media
Jawatan : Penolong Pegawai Sistem Maklumat (F5)
Senarai Tugas:
1 Menyedia, mengemaskini dan menambahkan maklumat dalam ‘homepage’ universiti.
2 Menyelenggarakan ‘web server’ universiti dalam pembinaan ‘homepage’ universiti.
3 Membuat penyelidikan perisian internet dan ‘hompage’ dalam membangunkan ‘homepage-homepage’ untuk universiti.
4 Membina dan mengemaskini kiosk untuk UTM bagi penyebaran maklumat universiti kepada pelajar dan pelawat ke UTM.
5 Melaksanakan segala arahan-arahan dari pegawai atasan dari masa ke semasa dalam menjalankan tugas seharian.


E) Bahagian Latihan dan Perundingan
Jawatan : Penolong Pegawai Sistem Maklumat (F5)
Senarai Tugas:
1 Melatih staf UTM di dalam penggunaan Perisian Komputer pada Kerangka Utama, Macintosh dan Komputer Peribadi (PC).
2 Membantu dalam penggunaan perisian di dalam Bengkel/Seminar.
3 Menasihat dan membantu staf UTM di dalam penyelesaian masalah penggunaan perisian.



F) Bahagian Server Utama
Jawatan : Penolong Pegawai Sistem Maklumat (F5)
Senarai Tugas:
1 Melaksanakan dan menguji perisian dan instalasi perisian.
2 Menyediakan prosedur/panduan penggunaan sesuatu perisian.
3 Mengurus penggunaan ruang data secara berkesan.
4 Melaksanakan pengurusan data.
5 Memastikan keselamatan data/maklumat.
6 Memastikan semua perisian berfungsi dengan baik.
7 Membantu unit operasi dalam memberi khidmat kepada pengguna.
8 Menyediakan laporan /log aktiviti yang dilaksanakan.
9 Menyediakan akaun komputer untuk pengguna.
10 Menyediakan semua jenis laporan kerosakan peralatan dan perisian.
11 Melaksanakan proses ‘backup data’ mengikut penjadualan yang tersusun.
12 Melaksanakan sistem pemantauan supaya sistem komputer beroperasi dengan baik.
13 Menyediakan dokumentasi laporan dan menganalisa penggunaan komputer serta bahan rujukan untuk pengguna.
14 Memantau sistem manual dan komunikasi komputer ke semua bahagian/fakulti.
15 Membantu pengguna dalam penggunaan peralatan dan perisian komputer.
16 Membuat laporan/log dan tindakbalas mesej atau permintaan pengguna.

tunoxs
25-04-03, 02:44 PM
Aku ader senarai tugas yang disenaraikan oleh UTM!!

haaaaaa ni dia:-

TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB PENOLONG PEGAWAI SISTEM MAKLUMAT(PPSM)

4.1 Penolong Pegawai Sistem Maklumat (PPSM) mempunyai tugas dan tanggungjawab yang berbeza bergantung kepada jawatan iaitu PSM (F3), PPSM(F4) dan PPSM (F5) dan mengikut jabatan/unit beliau bertugas. Tugas harian F5 adalah seperti berikut:


A) Bahagian Sistem Maklumat
Jawatan : Penolong Pegawai Sistem Maklumat (F5)
Senarai Tugas :
1 Bertanggungjawab membantu menyelenggara Sistem Pendaftaran, Sistem Peperiksaan Pelajar dan /sistem Pendaftaran Mata pelajaran Ko-Kurikulum.
2 Bertanggungjawab membantu menyelenggara Sistem Maklumat Kewangan Universiti.
3 Membantu di dalam membuat kajian, analisa, merekabentuk serta membangun dan melaksanakan sistem maklumat.
4 Membuat pengaturcaraan mengikut spesifikasi yang diberikan oleh Pegawai Sistem Maklumat.
5 Menilai dan mengemaskini aturcara yang dibuat sesuai dengan teknologi dan kehendak semasa.
6 Melakukan perubahan kepda aturcara yang dibuat mengikut kesesuaian sistem berdasarkan spesifikasi yang diberikan oleh Pegawai Sistem Maklumat.
7 Melakukan ‘debugging’ aturcara.
8 Membantu di dalam melaksanakan perubahan kepada sistem sedia ada atau yang baru.
9 Menyediakan dokumentasi aturcara dan membantu menyediakan dokumentasi pengguna dan sistem.
10 Membantu melatih pengguna dalam menggunakan sistem yang dibangunkan atau sistem yang telah diubahsuai.


B) Bahagian Servis dan Penyenggaraan
Jawatan : Penolong Pegawai Sistem Maklumat (F5)
Senarai Tugas:
1 Menyelia juruteknik dan helpdesk
2 Mengawasi dan mempertingkatkan mutu kerja-kerja baikpulih, pemasangan PC dan instalasi perisian.
3 Mengawasi dan mengemaskinikan Inventori peralatan dan kompenan Komputer.


C) Bahagian Rangkaian dan Komunikasi
Jawatan : Penolong Pegawai Sistem Maklumat (F5)
Senarai Tugas:
1 Menyelenggara server-server Novell dan Window NT di Pusat Komputer dan seluruh pejabat pentadbiran universiti.
2 Membantu Pegawai Sistem Maklumat merekabentuk rangkaian komputer di fakulti/bahagian dalam menentukan pemilihan jenis kabel dan jenis hub yang diperlukan.
3 Membantu Pegawai Sistem Maklumat menentukan konfigurasi alat-alat rangkaian komputer seperti Hub, Router dan lain-lain.
4 Menguji perisian baru yang berkenaan dengan server yang dapat membantu memaksimakan penggunaan server.
5 Memberi khidmat nasihat kepada pengguna-pengguna komputer di UTM mengenai perisian internet dan cara-cara menggunakan internet.
6 Menyelenggara rangkaian dan kabel komputer diseluruh UTM.
7 Memastikan peralatan rangkaian komputer seperti modem, hub, router, network card, kabel dan lain-lain dalam keadaan baik.
8 Pendawaian bagi Komputer PC baru ke hub, modem dan router.
9 Konfigurasi rangkaian untuk komputer PC dan modem dan menyelesaikan masalah yang dilaporkan oleh pengguna komputer di UTM berkaitan dengan rangkaian komputer.


D) Bahagian Multi Media
Jawatan : Penolong Pegawai Sistem Maklumat (F5)
Senarai Tugas:
1 Menyedia, mengemaskini dan menambahkan maklumat dalam ‘homepage’ universiti.
2 Menyelenggarakan ‘web server’ universiti dalam pembinaan ‘homepage’ universiti.
3 Membuat penyelidikan perisian internet dan ‘hompage’ dalam membangunkan ‘homepage-homepage’ untuk universiti.
4 Membina dan mengemaskini kiosk untuk UTM bagi penyebaran maklumat universiti kepada pelajar dan pelawat ke UTM.
5 Melaksanakan segala arahan-arahan dari pegawai atasan dari masa ke semasa dalam menjalankan tugas seharian.


E) Bahagian Latihan dan Perundingan
Jawatan : Penolong Pegawai Sistem Maklumat (F5)
Senarai Tugas:
1 Melatih staf UTM di dalam penggunaan Perisian Komputer pada Kerangka Utama, Macintosh dan Komputer Peribadi (PC).
2 Membantu dalam penggunaan perisian di dalam Bengkel/Seminar.
3 Menasihat dan membantu staf UTM di dalam penyelesaian masalah penggunaan perisian.



F) Bahagian Server Utama
Jawatan : Penolong Pegawai Sistem Maklumat (F5)
Senarai Tugas:
1 Melaksanakan dan menguji perisian dan instalasi perisian.
2 Menyediakan prosedur/panduan penggunaan sesuatu perisian.
3 Mengurus penggunaan ruang data secara berkesan.
4 Melaksanakan pengurusan data.
5 Memastikan keselamatan data/maklumat.
6 Memastikan semua perisian berfungsi dengan baik.
7 Membantu unit operasi dalam memberi khidmat kepada pengguna.
8 Menyediakan laporan /log aktiviti yang dilaksanakan.
9 Menyediakan akaun komputer untuk pengguna.
10 Menyediakan semua jenis laporan kerosakan peralatan dan perisian.
11 Melaksanakan proses ‘backup data’ mengikut penjadualan yang tersusun.
12 Melaksanakan sistem pemantauan supaya sistem komputer beroperasi dengan baik.
13 Menyediakan dokumentasi laporan dan menganalisa penggunaan komputer serta bahan rujukan untuk pengguna.
14 Memantau sistem manual dan komunikasi komputer ke semua bahagian/fakulti.
15 Membantu pengguna dalam penggunaan peralatan dan perisian komputer.
16 Membuat laporan/log dan tindakbalas mesej atau permintaan pengguna.

tunoxs
25-04-03, 02:44 PM
Aku ader senarai tugas yang disenaraikan oleh UTM!!

haaaaaa ni dia:-

TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB PENOLONG PEGAWAI SISTEM MAKLUMAT(PPSM)

4.1 Penolong Pegawai Sistem Maklumat (PPSM) mempunyai tugas dan tanggungjawab yang berbeza bergantung kepada jawatan iaitu PSM (F3), PPSM(F4) dan PPSM (F5) dan mengikut jabatan/unit beliau bertugas. Tugas harian F5 adalah seperti berikut:


A) Bahagian Sistem Maklumat
Jawatan : Penolong Pegawai Sistem Maklumat (F5)
Senarai Tugas :
1 Bertanggungjawab membantu menyelenggara Sistem Pendaftaran, Sistem Peperiksaan Pelajar dan /sistem Pendaftaran Mata pelajaran Ko-Kurikulum.
2 Bertanggungjawab membantu menyelenggara Sistem Maklumat Kewangan Universiti.
3 Membantu di dalam membuat kajian, analisa, merekabentuk serta membangun dan melaksanakan sistem maklumat.
4 Membuat pengaturcaraan mengikut spesifikasi yang diberikan oleh Pegawai Sistem Maklumat.
5 Menilai dan mengemaskini aturcara yang dibuat sesuai dengan teknologi dan kehendak semasa.
6 Melakukan perubahan kepda aturcara yang dibuat mengikut kesesuaian sistem berdasarkan spesifikasi yang diberikan oleh Pegawai Sistem Maklumat.
7 Melakukan ‘debugging’ aturcara.
8 Membantu di dalam melaksanakan perubahan kepada sistem sedia ada atau yang baru.
9 Menyediakan dokumentasi aturcara dan membantu menyediakan dokumentasi pengguna dan sistem.
10 Membantu melatih pengguna dalam menggunakan sistem yang dibangunkan atau sistem yang telah diubahsuai.


B) Bahagian Servis dan Penyenggaraan
Jawatan : Penolong Pegawai Sistem Maklumat (F5)
Senarai Tugas:
1 Menyelia juruteknik dan helpdesk
2 Mengawasi dan mempertingkatkan mutu kerja-kerja baikpulih, pemasangan PC dan instalasi perisian.
3 Mengawasi dan mengemaskinikan Inventori peralatan dan kompenan Komputer.


C) Bahagian Rangkaian dan Komunikasi
Jawatan : Penolong Pegawai Sistem Maklumat (F5)
Senarai Tugas:
1 Menyelenggara server-server Novell dan Window NT di Pusat Komputer dan seluruh pejabat pentadbiran universiti.
2 Membantu Pegawai Sistem Maklumat merekabentuk rangkaian komputer di fakulti/bahagian dalam menentukan pemilihan jenis kabel dan jenis hub yang diperlukan.
3 Membantu Pegawai Sistem Maklumat menentukan konfigurasi alat-alat rangkaian komputer seperti Hub, Router dan lain-lain.
4 Menguji perisian baru yang berkenaan dengan server yang dapat membantu memaksimakan penggunaan server.
5 Memberi khidmat nasihat kepada pengguna-pengguna komputer di UTM mengenai perisian internet dan cara-cara menggunakan internet.
6 Menyelenggara rangkaian dan kabel komputer diseluruh UTM.
7 Memastikan peralatan rangkaian komputer seperti modem, hub, router, network card, kabel dan lain-lain dalam keadaan baik.
8 Pendawaian bagi Komputer PC baru ke hub, modem dan router.
9 Konfigurasi rangkaian untuk komputer PC dan modem dan menyelesaikan masalah yang dilaporkan oleh pengguna komputer di UTM berkaitan dengan rangkaian komputer.


D) Bahagian Multi Media
Jawatan : Penolong Pegawai Sistem Maklumat (F5)
Senarai Tugas:
1 Menyedia, mengemaskini dan menambahkan maklumat dalam ‘homepage’ universiti.
2 Menyelenggarakan ‘web server’ universiti dalam pembinaan ‘homepage’ universiti.
3 Membuat penyelidikan perisian internet dan ‘hompage’ dalam membangunkan ‘homepage-homepage’ untuk universiti.
4 Membina dan mengemaskini kiosk untuk UTM bagi penyebaran maklumat universiti kepada pelajar dan pelawat ke UTM.
5 Melaksanakan segala arahan-arahan dari pegawai atasan dari masa ke semasa dalam menjalankan tugas seharian.


E) Bahagian Latihan dan Perundingan
Jawatan : Penolong Pegawai Sistem Maklumat (F5)
Senarai Tugas:
1 Melatih staf UTM di dalam penggunaan Perisian Komputer pada Kerangka Utama, Macintosh dan Komputer Peribadi (PC).
2 Membantu dalam penggunaan perisian di dalam Bengkel/Seminar.
3 Menasihat dan membantu staf UTM di dalam penyelesaian masalah penggunaan perisian.



F) Bahagian Server Utama
Jawatan : Penolong Pegawai Sistem Maklumat (F5)
Senarai Tugas:
1 Melaksanakan dan menguji perisian dan instalasi perisian.
2 Menyediakan prosedur/panduan penggunaan sesuatu perisian.
3 Mengurus penggunaan ruang data secara berkesan.
4 Melaksanakan pengurusan data.
5 Memastikan keselamatan data/maklumat.
6 Memastikan semua perisian berfungsi dengan baik.
7 Membantu unit operasi dalam memberi khidmat kepada pengguna.
8 Menyediakan laporan /log aktiviti yang dilaksanakan.
9 Menyediakan akaun komputer untuk pengguna.
10 Menyediakan semua jenis laporan kerosakan peralatan dan perisian.
11 Melaksanakan proses ‘backup data’ mengikut penjadualan yang tersusun.
12 Melaksanakan sistem pemantauan supaya sistem komputer beroperasi dengan baik.
13 Menyediakan dokumentasi laporan dan menganalisa penggunaan komputer serta bahan rujukan untuk pengguna.
14 Memantau sistem manual dan komunikasi komputer ke semua bahagian/fakulti.
15 Membantu pengguna dalam penggunaan peralatan dan perisian komputer.
16 Membuat laporan/log dan tindakbalas mesej atau permintaan pengguna.

tunoxs
25-04-03, 02:51 PM
Uikssss......................... Kenapa banyak sangat ni, waaaaaaaaaaaa jangan salahkan aku sebab tak disengajakan. AKu ingat kenapa pasal slow sangat line. aku try la tekan butang Balas Kiriman dua tiga kali......

harap maaf

pentamaya
25-04-03, 03:23 PM
Berapa banyak mau posting daaa, tunoxs???

DeqSal
25-04-03, 03:34 PM
ermmm

**tunoxs...anyway thanks yer...ko dah menyedarkan aku betaper banyaknyer lagi skop keje aku kat sini...

...good info for beginner..

tunoxs
25-04-03, 06:26 PM
Kiriman asal oleh pentamaya
Berapa banyak mau posting daaa, tunoxs???


Sori laa.....................................

Aku mana sengaja,,,,,,,,,,,, aku klik butang hantar kiriman, tunggu lama................ macam connection time out jer, aku try ler sekali lagi, last2 sekali kuar banyak2

tak sengaja beb, salah aku ker salah server, salah admin ker, salah bill gates ker aku tak tau...............

noctorno
25-04-03, 07:39 PM
pagi sebelum pukul 8 minum
keluar minum pukul 9-10 pagi
lunch tengah hari
minum lagi pukul 3-4 petang

tunoxs
28-04-03, 03:23 PM
Kiriman asal oleh noctorno
pagi sebelum pukul 8 minum
keluar minum pukul 9-10 pagi
lunch tengah hari
minum lagi pukul 3-4 petang

selain minum dan makan buat aper?

noctorno
08-05-03, 01:22 PM
depan main computer chatting.
jalan laju laju (baru nampak sibuk)

AbgLang
17-06-03, 10:29 AM
Salam..
tunoxs..
utk PSM plak di UTM. ko tada senarai tugas tu ker?

tunoxs
17-06-03, 04:43 PM
AbgLang

tak der la, yang tu pun aku search kat google