PDA

View Full Version : bowling equiptments...



sugarush
29-05-03, 12:45 AM
nak tanya korang sikit...
kalau kat kl tu, kat mana yg jual bola & kasut bowling yg murah?

ajim_ronso
29-05-03, 05:50 AM
erk....kalau kat kl tuh ....besar...tuh.....
area maner ko nak....kalau subang ..kat summit usj,kalau ampang kat ampang point.......kalau kat tgh kl ,,,,kat federal bowl...kalau sunway pun ader gak......byk ler....kalu nak murah lagie tanyer redline....

aragonz
29-05-03, 07:33 AM
sugarush: ko nih straight bowler ke.. hook ke spinner?
kalau straight ngan hook bowler.. tempat yg paling sesuai sekarang ialah.. ko gi kat cheras leisure mall. kata sana tengah offer.. gerenti tak menyesal nyer.
lagi satu ko nak equip yg jenis mana? plastic ball ka? medium range ka? high end? memana pon boleh. ko gi la usha kat sana. pi beli storm big hit tuh. baru rm280.
kalau ko pakai bola y g berat 13 ke atas.. tersangat2 la sesuai...
so.. selamat membeli la ek..

pretender
29-05-03, 08:34 AM
sugarush : utk lebih detail ko bole tanya terus pd masterČ bincang nih spt red_line, aragonz, ajim, boyot, magewar, ayoi dll...

selamat bershopping... bila dah dpt nanti rajinČ la menjoinkan diri ngan masterČ semua tu... terutama sekali ngan rizalman (cfu aku...:D)

manjai
29-05-03, 08:43 AM
hemm hari tu aku gi kat leisure mall nye proshop... boleh tahan gak harganya... so sugarusah ko pegi le jejalan kat leisure mall tu untuk dapt maklumat lebih sikit..
p/s: malam ni aku gi sana nak tebuk lubang bola aku... mao follow?

yusoff
29-05-03, 08:44 AM
Sugar,

Dalam membeli bola dan kasut bowling saya rasa ada dua perkara yang perlu diambil kira iaitu :-

1) Budget - Berapakah budget yang anda ada untuk membeli kedua-dua peralatan tersebut?

2) Jenis balingan anda iaitu :-

i) Straight ball/balingan lurus - Untuk straight ball anda untuk permulaan anda boleh membeli bola plastik yang dibuat dari Polyester.kebaikan bola ini ialah ianya murah dan harga di Leisure Mall utk bola Plastik ialah :-

a) Storm Plastic - RM159
b) Coca Cola - RM349
c) Zone(Glow in the dark) - RM179
d) Sports Tech - RM169
e) Ebonite Plastic(Rainbow Colour) - RM149

Bagaimanapun kelemahan bola plastic ini ialah ianya kosong didalam dan oleh itu kebiasaanya apabila bola itu menghentam pin bola itu akan terpesong ke arah lain.

Oleh itu adalah dicadangakan kepada anda untuk membeli bola Reactive dimana rasanya kebiasaanya dibuat dari urethane dan mempunyai "isi" didalam bola itu atau pun dipanggil core.jenis core atau bentuk core bergantung kepada jenis bola.Bola ini lebih solid dan dapat membantu anda dalam permainan anda dan membantu utk mendapatkan strike bila line anda betul dan memberi 'pin reaction' yang lebih mantap.

Antara bola2 Reactive yang terdapat di Leisure Mall,Cheras ialah:-

1) Columbia Scout Reactive -RM199 (Berat 10lb).Dijual di Pyramid pada harga RM380.

2) Brunswick Zone Mr - RM 189 (Harga asal RM299)

3) Storm Trauma - RM299 (Berat 11lb 2 oz)

4) Ebonite Predator - RM319(Asal RM539) Berat 13/14/15lb

5) Columbia Chaos - RM499(asal RM629) berat 14lb

6) Storm Eraser PBT -RM379 (Asal RM499) berat 13/15lb Dijual pada harga RM600+ di Pyramid

7) Columbia Rev-RM499 (asal RM629) berat 13lb 4 oz

8) Columbia Icon 300 - RM599 15/16lb

9) Storm Elnino -RM399(RM629) 16lb

10) Storm Tour Power - RM449 (RM579) 13/15lb

11) Storm Pearl - RM399 (Asal RM499) 13lb

12) Columbia Rock On-RM499(RM679) 15lb 4 oz

13) Storm Shock Trauma - RM499 (RM599)

sebenarnya banyak lagi bola di kedai itu(master Bowl) dan mereka mengadakan jualan besar-besaran oleh kerana merekan akan berpindah ke 14, Jalan SS 15/4B Subang Jaya pada Jun 03.

Sila lihat review bola-bola diatas di www.ballreviews.com (http://www.ballreviews.com) ataupun di www.bowlingballreviews.com (http://www.bowlingballreviews.com)

Perlu diingatkan terdapat pelbagai jenis keadaan lane yang hanya sesuai untuk bola-bola bowling yg dijual.Biasanya ianya dibahagikan kepada tiga jenis lane condition :-

1) Dry/light oil - Lane yg kering dan sedikit minyak

2) Medium oil - lane yang mempunyai minyak yg sederhana

3) Heavy Oil - Lane yang mempunyai banyak minyak - Selalunya selepas lane itu baru di oiled.

Sebagai contoh bola yang saya pakai iaitu Bola Storm Trauma Shock amat sesuai digunakan di Pyramid oelh kerana keadaan lanenya medium/heavy oil dan amat kurang berkesan apabila digunakan di Pandan Strikers dimana lane agak kering.(Tu yg asyik kalah JP aje)Ini amat tepat untuk yang bermain hook seperti saya.Pada yang bermain straight ball seperti Ayoi tidak mempunyai banyak masalah dengan keadaan lane.Tentang spinner seperti Red,Ajim dan Magewar itu kena tanya mereka.

Kasut juga agak penting untuk membuat approach yang baik dan membolehkan anda releasekan bola dengan lebih selesa.
Budget sekitar RM150 membolehkan anda membeli kasut Master yang agak baik di Leisure Mall.Brand yg elok ialah brand Dexter dan Linds tapi harga agak mahal utk kasut yg baik iaitu sekitar RM300 keatas.


Cara yang termudah ialah anda ajak Sifoo di Bincang.Net ini seperti Redline yang suka tolong and advise orang.ajak aje dia and then bawak dia pergi makan KFC ke MC D ok mesti setlle nya.Dia org tak kedekut ilmu.

Harap maaf jika ada sebarang kesilapan dalam advise saya diatas.Saya pun baru2 nak belajar main hook.

manjai
29-05-03, 08:48 AM
hush pokcik.. ni seminar nak beli bola apa:D

pretender
29-05-03, 08:53 AM
haaaaa tu dia... panjang lebar advise dr pakcik ucop...
terima kasih pakcik ucop... bertambah skit pengetahuan aku...
terutama pasal bola boling...

Putrakatak
29-05-03, 09:33 AM
pakcik berapa rega satu set pin...oonnggg
ingat nak beli ler bloh training kat blakang umah....ngeeeeee

manjai
29-05-03, 10:09 AM
hem putra katak.. kalao ko nak beli set pin kan aku boleh tlong carikkan.. dalam 5-6 ratus aje :D itu pun yg 3.4 pound aje....so ko kena la korek lubang kat belakang umah nak wat lane nye lak :D

boyot7
29-05-03, 10:13 AM
Bila lah gua nak dapek angkek kasut SSH6 nie.....??

kambinggila
29-05-03, 10:20 AM
banyak la ko training belakang rumah.. wah complete list bola nyer rege

yusoff
29-05-03, 10:30 AM
Nah..Ambik lagi..Jangan tak beli udah.Ni dipetik dari posting pakcik di malaysianbowlers.

**********************

Dear bowlers,

Assalamualikum dan salam sejahtera.

Seperti yang anda semua sedia maklum Leisure Bowl di Leisure Mall Cheras
akan beroperasi sehingga 8hb Jun ini sahaja.Pada hari terakhir ada offer
RM1.50 segame sepanjang hari.

Ni saya nak updatekan harga2 bola bowling yg tgh on sale di kedai Pro Shop
disitu iaitu Master Bowling Supplies Sdn. Bhd.Mereka akan dibuka sehingga
7hb June sahaja dan akan berpindah ke 14,jalan SS 15/4B,Subang Jaya.Sila
hubungi mereka di 03-91333985 012-2720278(Muszaidy).Sila call mereka dulu
sebelum kesana sebab kadang2 kedai tak dibuka pada masa2 tertentu.

Bola2 Storm

Line Harga Asal Offer Jenis Berat yg ada(lb) Di tpt lain(RM)

N/A n/a 159 Plastic 10-13

Big Hit 299 229 Reactive 14 350-380

Trauma n/a 299 Reactive 11 2oz

EraserPBT 499 379 Reactive 13/15 580-600++

El Nino 629 399 Reactive 16 580-600++

Tour Power 579 449 Reactive 13/15

Pearl 499 399 Reactive 13


ElNino Gold 599 499 Reactive 15 3oz

La Nina 699 349 Reactive 16

Shock Trauma 599 499 Reactive 14/15 600++

Charge n/a 499 Reactive n/a 600++


Core Power n/a 499 Reactive n/a



Saya rasa ini lah peluang anda untuk membeli bola2 Storm pada harga yang
amat berpatutan.Jika saudar dilihat banyak pilihan yang terdapat di kedai
ini dengan harga yang cukup murah.

Untuk lihat review bola-bola diatas sila layari www.ballreviews.com ataupun
www.bowlingballreviews.com

Ini amat penting oleh kerana bola bowling hanya sesuai untuk salah satu
condition seperti berikut :-

1) Dry/Light Oil - Seperti di Pandan Strikers,Endah Parade,Pertama Bowl

2) Medium - Ampang Superbowl,Ampang Point. Mines

3) Medium/Heavy - Pyramid

Berat bola pulak bergantung kepada jenis balingan anda samaada Straight,Hook
ataupun Spinner/Helicopter.Secara amnya untuk Spinner mereka menggunakan
bola yang ringan dengan berat maksima sekitar 11/12 lb oleh kerana mereka
lebih mementingkan 'ball revolution' ataupun putaran bola.

Untuk pemain hook mereka menggunakan bola yang berat utk mendapatkan
'impact' dan 'pin reaction' yang baik.yang main straight ball pun biasanya
menggunakan bola yg berat utk tujuan impact yang mantap dan pin reaction
yang baik.

Secara amnya berat bola hendaklah sekitar 10% berat badan anda.Sebagai cth
jika berat badan anda 70kg.10% ialah 7kg.Oleh itu anda boleh menggunakan
bola yang beratnya sekitar 13-14pound(ie 1kg=2lb)

Kepada mereka yang pernah menggunakan bola-bola Storm diatas komen-komen
anda amat dihargai.

Saya akan updatekan anda harga2 bola jenama lain tidak lama lagi.

Harap maklum

Yusoff

aragonz
29-05-03, 12:19 PM
hah.. tunggu apa lagi.. sebelum abih offer baik hang pi sana sugarush... kalau tak kang rugi aje ko beli kat kedai lain.. semue memahal..

boyot: hang pau kate aa boyot...macam tak besa plak... kekekke

cupid
29-05-03, 12:44 PM
Putra : kalau nak buat lane tu buat bebanyak sikit buleh aku tumpang practice kat blakang umah ko tu .. tak yah bayar ekkk... heheh

Kite ingat nak tambah bola satu lagi ler tapi berat cuma 11lb je.. hmm

Herri Izami
29-05-03, 12:51 PM
time kasih la..pakcik sbb bagitau sume pasal bola nie...mcm cfu pretender ..Q tu cakap bertambah pengetahuan....

waa...sape nak sponsor beli storm charge yg ada bau ceri tu....

Herri Izami
29-05-03, 12:52 PM
??

QMS
29-05-03, 02:15 PM
Kiriman asal oleh Herri Izami
time kasih la..pakcik sbb bagitau sume pasal bola nie...mcm cfu pretender ..Q tu cakap bertambah pengetahuan....

waa...sape nak sponsor beli storm charge yg ada bau ceri tu....

something wrong.....pengendali please check....why it was happen.....

Herri Izami
29-05-03, 02:21 PM
Boyot: Tolong si Q ni dia dah gunakan saya dalam posting hehehe...tukar gender la nampak gayanya saya ni...Ini dah kira saiko yang terlampau hahahahaha...

Q: Ini kena bawa naik ke court ni hehhehe...awak rindu dekat saya ke sampai posting pun berubah hahahhaa....

Pakcik: Thanks for your information.

QMS
29-05-03, 02:25 PM
amboi..suka ati aje yeak..Herri...ako pun tak tau camne..aku yg posting nama ko kuar...boyot...cek laa....ako nak posting tak bleh..asik kena kuar..aje....sbb nama Herri kuar nanti...dia ni ada bela hantu gamaknya...

Herri: ko nak bawak ke court badminton ke takraw ke volleyball ke..suka ko laa....tpi kang aku jadik spoiler nama ko...jg marah aa...

manjai
29-05-03, 02:38 PM
ehh kengkawan .. bola yg kata boleh mengeluarkan bau wngi tu berapa hergenye ek? RM100 boleh dapat tak :d

aragonz
29-05-03, 03:00 PM
manjai: rm100 x 5 la... heheh.. pi simpan duit dulu... heheheheh

sugarush
29-05-03, 03:11 PM
wahhhh... ramainye yg reply... thanks a lot guys!

actually aku ni baru nak start main bowling dgn cara yg betul & baru nak masuk kelas bowling... & aku student utm jb, kebetulan next sem aku ambik subjek bowling.. sebab tu la aku nak tanya korang pasal bola & kasut, thanks for the informations!!

aku main straight ball je, so naik belajar main hook.. pasal harga tu, mmg aku budget below 400 for ball + shoes.. tapi rite now mmg aku takleh nak beli lagi coz no money!!! uwaaaa... apsal kat cheras tu jual murah sgt??? apsal sekarang ni baru aku tau?? tgk la nanti camana.. bila aku dah ade duit, aku akan contact korang yg tau latest info on harga bola kat kl tuh.. ok?

pasal kasut plak, kalau below RM200 tu kira ok lagi la... aku suka dexter!!! kenapa la kasut tu lawa sgt? aku tak tahan tgk, aku teringin sgt nak beli kasut dexter...

sorry la aku takleh nak jumpa korang yg expert dlm bidang ni coz the problem is aku kat kedah, & next week nak balik utm jb... maybe next time kalau aku turun kl ok?? insyaAllah

once again, eeny meeny many thanks!!!!!!!!!!

yusoff
29-05-03, 05:54 PM
Lagi dan lAgi



Dear All,

A'kum

Ni saya updatekan lagi senarai2 bola yang On Sale di Leisure Mall,Cheras.


Bola2 Brunswick

Line Harga Asal Offer Jenis Berat(lb)

The Rock n/a 199 n/a n/a

Monster Scream n/a 199 n/a n/a

Attack Zone 399 229 Reactive 11/15

Impact 649 n/a Reactive 13

X Zone 699 499 Reactive 15

Inferno n/a 599 Reactive 15/16


Bola2 Columbia

Line Harga Asal Offer Jenis Berat(lb)

Power Surge 629 499 Reactive n/a

Monster Scream n/a 199 n/a n/a

Attack Zone 399 229 Reactive 11/15

Impact 649 n/a Reactive 13

X Zone 699 499 Reactive 15

Inferno n/a 599 Reactive 15/16


HArap Maklum

Yusoff

boyot7
29-05-03, 06:01 PM
Sugarush- Kalau lalu kat KL pada 08/jun/2003 nie..singgah lah..Sunway Pyramid...Team bincang lawan tournamnet kat sana...

red_line
29-05-03, 06:47 PM
setakat ini bola bola yg berbau adalah...

Storm Core Power LRG - banana smell
Storm Charge - Cherry smell
Storm x Factor - chocolat
Storm Red Line - kasut smell.. :hahaha:

boyot7
29-05-03, 07:31 PM
Gua berminat ngan Storm Redline...lahhh...berapa nak tolak..tuhhh..?? Bayar ansur2 boleh ker...?? he he he.....

sugarush
29-05-03, 08:11 PM
alahai boyot7... 8hb takleh la coz 9hb dah start kuliah... :(
maybe next time
thanks anyway

aragonz
30-05-03, 07:51 AM
ala sugarush... tak per next time jangan lupa datang.. bleh join kitaorg nanti....

red: sejak di sponsor oleh storm nih cepat aje hang tau keluaran terbaru ek...

Katerina
30-05-03, 08:54 AM
asyik nk tukar bula je boyout ni.. mcm terer:D

manjai
30-05-03, 08:55 AM
hah... betul ke red di sponser oleh storm.... hemm hebat tu.... emm encik red boleh tak jadi cfu saya :)
p/s: aku bercitaČ nak main untuk sesuatu kelab pada akan datang :D

aragonz
30-05-03, 09:45 AM
manjai: memang la die di sponsor oleh storm...

kate: boyot saje tak tunjuk tuhh..... jejageee

red_line
30-05-03, 09:50 AM
heeiii.... core power aku... apsal laa carry pin ko pelik .... ni yg rase nak bakar aje nih...

takper .. aku tengok sebulan 2 lagi.. kalau tak dapat gak carik tune dia aku memang tolak arr.... memang takde jodoh aku ngan dia... bukan tak kuat.. tapi kuat sangat.... samapi aku terpakse perlahan kan gila gila balingan aku...:cedih:

QMS
30-05-03, 09:59 AM
waa..waa..red...aku dok tingat Storm Charge tu....

red_line
30-05-03, 10:00 AM
haha.. aper lagik... sambar jangan tak sambar.... :D

semalam sesaje g main ngan aragonz.. bau ceri dia ngalahkan bau pisang akoo... :p

aragonz
30-05-03, 10:04 AM
ape lagi.. mintak Q belikan la..
Q: bleh le Q.. belikan ler... heheheh.. kokan cayang kat kitaorg.. kekekek

QMS
30-05-03, 10:05 AM
ala ko sejak dah pakai bmw nie aragonz...bola pun dah tukar pakai storm charge ceri tu...ko la belikan utk ako..ko pun sayang ako gak kan...he...he...

aragonz
30-05-03, 10:13 AM
err.. aku dah bankrap dah... nih siap loan kat red lagi... cam ne nak belikan utk ko? BMW pon tak bayo lagi nih...err ko kan banyak kredit kad.. meh nak swipe lapan.. kekekekek
bleh beli storm yg bau coklat plak... hehe x factor tuh...

red_line
30-05-03, 10:21 AM
Storm out did themselves with this ball
Likes: This ball is awsome!!!! X's are the only factor that counts. Even on thin shots the ball takes the pins and throws them around. This is the hardest hitting ball I've ever owned. Very forgiving, When it snaps, nothing's stopping the backend.Good for most conditions.
Dislikes: Not many I have left a couple of splits. The backend is so powerfull that it sends messengers all over and knocks down pins that are suppose to stay up. If u release right and hit the pocket ur should have no problems. The chocolate smell has got to go.

haa... nie review utk x factor storm.. :D

aragonz
30-05-03, 10:27 AM
apa lagi red.. yg tuh pong kurang dalam 450 jer... sambar aa.. biar muflis sekejap... tapi puas hati.. tak cukup mintak aa ngan Q... kekekke

QMS
30-05-03, 10:29 AM
aragonz: apa lagi yg ko nak...storm charge & kasut sst6 tu...kang jumpa ako bawak list yea..senang aku nak wat audit nanti...hee...hee...

manjai
30-05-03, 12:12 PM
aragonz.. ko ada abola yg wangie tu ek.. malam ni bawak ek. aku nak rasa gak bau tu :D