PDA

View Full Version : Bincang Pendingin Hawa



osiris
01-06-03, 01:52 AM
Assalamualaikum,
boleh sesapa kasi cadangan jenis pendingin hawa apa yang terbaik ??
kalau boleh yang boleh set time untuk dia start

kedah
01-06-03, 02:09 AM
yang ada remote la bang....semua penghawa dingin dah ada remote kot la nih..

boneka
01-06-03, 02:14 AM
ala... skarang banyak dah air cond yang ade timer ni... jangan risau.. sume jenama best.

osiris
01-06-03, 04:31 PM
ya ka
jenis I ok tak ??

boneka
01-06-03, 05:43 PM
jenis tu aku rasa ok je.. sebab boleh dipercayai la... tapi nko tengok la waranty dia dulu sebelum beli.

osiris
02-06-03, 12:43 AM
tQ geng
mak aku nak ambil york,tapi aku tak berkenan :p
aku cadangkan kat dorang ambil I atau national.
tgklah nanti :)

lembumankambin
02-06-03, 12:54 AM
Kalau nak beli tengok horse power dier berape, kalau tinggi barulah sejukkkkkk.

znoc
02-06-03, 06:31 AM
nak best beli ler eric cool.....

osiris
02-06-03, 08:00 PM
eric cool ?? tak pernah dengar pun

1 HP tu maksudnya horse power ek ??
makin banyak makin bagus ??
aku harap lepas nie,bilik aku jadi beku :D

amieshoro
02-06-03, 08:05 PM
aku cadangkan beli air cond yang boleh suhu sejuk...
pas tue ada sensor untuk mengesan pencuri dan budak2 bawah umur....

jangan lupa check waranty dulu...

:)

osiris
02-06-03, 08:22 PM
lor..
lagi teruk
mesti gila babas punya mahal :D
takperlah,aku nak cari yang asalkan boleh sejukkan rumah & bilik aku nie :)

ReeN
02-06-03, 08:36 PM
pendingin hawa? khas utk kaum hawa je ke??


hehe.. bukan penghawa dingin ke??

osiris
03-06-03, 01:06 AM
hehehe
mengikut tatabahasa yang sebenarnya
penggunaan perkataan Pendingin Hawa adalah yang tepat bukan penghawa dingin macam selalu kita cakap / kat radio eRa pun selalu

hawa = wanita / udara
pendingin = penyejuk

pendingin hawa = penyejuk udara
penghawa dingin = ???


aiseyman,jadi cikgu tata bahasa lak :p

chatid
17-06-03, 10:42 AM
amik National, aku pakai National punya brg tahan lama gilos. aku pakai air cond samsung (1 hp) dah kaput dah, tensen betul, nak repair pun kedai tak reti. aku dah nekad nak ambik National je lepas ni. York punya air cond pun tahan lama gak.

setahu aku HP ni tak penting sgt, yg penting tgk BTU dia. aku tak reti nak kira camno

osiris
17-06-03, 01:03 PM
BTU
aku pernah nampak benda nie
10800 btu bagi hitachi (1HP)
ada yg lebih power...
hehe

boyot7
18-06-03, 06:35 PM
nak murah sikit dan berkualiti...beli lah Pensonic 1 hp "ice Box" dlm RM750..tidak termasuk pemasangan....

apa lagi .....

taqu
19-06-03, 05:09 PM
Panasonic,National,LG,Hitachi, mana satu aku nak pilih ye?

chatid
19-06-03, 05:31 PM
taqu, amik National la, ramai org pakai, tahan lama, parts senang

sawi
14-08-03, 12:10 PM
air conditon.. saya kat opis ni jadi penjaga air cond.. hehehe... selalu bila iar cond rosak, mereka akan carik saya utk tolong buat apa yg patut...

dan menurut supplier/pomen aircond yg ambil tender maintenance air cond kat sini, National yg tahan lama dan tip-top.. then york... sebab national dan york ni spare part murah... tahan lama... dan mudah utk dibaiki...

dan jenama air cond paling susah nak baiki dan spare part susah.. samsung dan I... tapi samsung dan I ni dia best sebab kalau on ada keluar music gitu..then digital detect suhu bilik... tapi apa guna benda tu semua kalau cepat rosak...dah rosak susah plak nak dibaiki...

so... saya punya saranan... National atau York...
kalau nak budget murah... beli yg jual kat makro tu pun ok.. tapi taktau la kan.. ahaks...

chatid
14-08-03, 02:39 PM
arghh betul cakap akuinsan, saya punya samsung mmg tak guna ler, nampak je cantik. memang lepas ni beli national je. nak repair pun susah, kedai tak nak

bani
08-10-05, 11:52 PM
askum aku suggest ko guna acond york
murah. tahan lama. spare part pon senang cari
kalau nak murah lagi guna laaa fujiare
tu pon ok gak kalau 1 hp dalam 630 +pasang 150 lebih kurang rm 780 jee
nak yang lawa lg ade emm tapi harga dia macam nasional mahal cikit laa.
.

syakuntala
19-10-05, 02:24 PM
kalu remote aircond rosak kat mana leh cari? berapa harga dia ek..rasanya pakai jenis toshiba...lupa plak jenis apa

SixShot
19-10-05, 02:33 PM
Who is the global expert on air conditioner ?.... YORK and Carrier... takleh nak nafikan lagi inilah dua jenama Air conditioning compressor terbaik didunia bagi yang mementingkan kualiti dan ketahanan... harga mahal laa sikit.. split unit tu tak kesah laa korang nak belasah jenama apa.. asai cantik and kena ngan design rumah sudah... kalau nak guna YORK punya pon baguis juga.. tapi gedabak besar laa...

r2d2
19-10-05, 07:50 PM
RM lebih amik Y0RK...........
aku kat umah pakai Y0RK utk ruang tamu... bilik titun pakai MITSU...

Kruger
01-01-06, 07:16 PM
Beli air-cond brand York, so far so good....aku pakai air-cond nih! siap ader timer lg....

bani
17-02-06, 01:38 AM
Assalamualaikum,
boleh sesapa kasi cadangan jenis pendingin hawa apa yang terbaik ??
kalau boleh yang boleh set time untuk dia start
askum
ko beli brand york pasal spare part pon senang . harga pon ekonomi
n ketahanan pon ok .

bani
17-02-06, 01:42 AM
eric cool ?? tak pernah dengar pun

1 HP tu maksudnya horse power ek ??
makin banyak makin bagus ??
aku harap lepas nie,bilik aku jadi beku :D

emm kalau setakat bilik tu 1.5 dah ok dah tu . 1 hp pon blh tapi tunggu lama skit .

bani
17-02-06, 01:45 AM
amik National, aku pakai National punya brg tahan lama gilos. aku pakai air cond samsung (1 hp) dah kaput dah, tensen betul, nak repair pun kedai tak reti. aku dah nekad nak ambik National je lepas ni. York punya air cond pun tahan lama gak.

setahu aku HP ni tak penting sgt, yg penting tgk BTU dia. aku tak reti nak kira camno
sama juga lebih kurang 9400 btu +_ 1hp
nak kira panjang x dengan lebar (fitt)X 70 =btu
lebih kurang lee

bani
17-02-06, 01:47 AM
Panasonic,National,LG,Hitachi, mana satu aku nak pilih ye?
york hehhehe...pasal spare part dia senang n murah berbanding yang lain tuu
wakakaka

netBIOS
04-05-06, 09:47 PM
cara nak kira BTU senang ajer...

luas ruang/bilik (panjang X tinggi x lebar) x 5 atau 6=??? BTU

yang mana satu
5 - kalau ruang yang tidak mengeluarkan banyak haba/bilik yang jurang orang lar
6 - untuk ruang yang banyak sumber haba/ada ramai oarang pon consider load jugak tue

*semua dalam kiraan dlm feet/kaki yer.......

jhana
05-05-06, 12:23 AM
ada sapa2 pakai York aircond yg sekali dgn water heater? Nampak idea tu interesting tapi takut air tu suam aja

Gripen
05-05-06, 12:00 PM
aku cadangkan beli air cond yang boleh suhu sejuk...
pas tue ada sensor untuk mengesan pencuri dan budak2 bawah umur....

jangan lupa check waranty dulu...

:)

Brand apa tuh yang ada semua features diatas?

Currently aku pakai Panasonic untuk bilik tidur and ruang tamu. Brand Carrier kat mana nak carik,dah tak popular kat Malaysia? Kat Singapore still in the market.

pcaku
08-05-06, 05:55 PM
Kat umah saya 2 biji Hitachi 2 biji Mistral..
setakat ni dua-dua jenama tu okay... tapi Mistral tu murah sikit..
so far so good.. Pe pe hal pun kalau rosak tukar aje la, tapi compressor garenti lima tahun
okay la tu...

bani
27-05-06, 01:42 AM
kalu remote aircond rosak kat mana leh cari? berapa harga dia ek..rasanya pakai jenis toshiba...lupa plak jenis apa
harga dia 1500.00o0 hahaha beli jee aircond baru

solar_youth
23-07-06, 01:02 AM
hehe.nak tanya sikit camna dgn power consumption?? agak2 berapa ringgit kos pengunaan air cond(kita ambik contoh 1 hp,bukak 8 jam sehari) selama sebulan?? sapa ada formula utk kira??

tenno01
23-07-06, 06:09 PM
aku g kedai haritu, dealer tu suggest beli cap panasonic, katanya senyap n sejuk...tp dia tak galakkan amik panasonic yg ada auto-cleaner, vacuum tu...kata dia kalo rosak, nak repair susah, mahal....
bilik tv aku dah ada york, tapi aku rasa cam bising sket, berdengunggg jer bunyi...kene letak silencer kot...

saha
15-08-06, 10:50 AM
mmg pun aku nye opis ari tu.. kene RM150.00 mase nak baiki. maintanenn tu kate x spare part..... alih2 aku tgk dia adjust sket wayar pas tu Ok. hmmm dah ok kenelah bayar banyak lak tu... untuk upah sambung wayar....

*p/s: kalu ade kemahiran senang nak cari makan....

pixie_gurl
16-08-06, 12:44 AM
tatau sangat lerr ..
tapi kat umah pakai national
LG pon ader campo laaa

york pon ader huhuk