PDA

View Full Version : kereta ku gegar...



badakcipan
30-09-03, 04:14 PM
aper lagik aku nak buat nih?...

kereta:
wira 1.3 a/b
rim 15"

masalah:
kete gegar bila cecah 100-120 km/h

yg sudah di cek dan baiki:
alingment
balancing
camber
arm sumer suda tengok tada papa still ok

aku ingat dah nak tuka absorber complete ngan spring sekali kot2 tuh yg buat hal tak pon tuka tayar lain.
aper masalah nih?

mito7
30-09-03, 04:35 PM
absober ngan spring kot.... ... .... ...

rexprimo
30-09-03, 06:12 PM
cuba ko try check plak die nyer driveshaft n gearbox......cuma aku nak tanya skit...kete ko gegar pd satu takat kelajuan or lps satu limit laju tu dia gegar direct? maksud aku cth cm kete ko tu dia gegar time 100kmh sj ke or lps atas 100kmh tu dia gegar terus walaupun speed ko lebih dr 100kmh?

novacliffs
01-10-03, 09:20 AM
[ baru terjadik kat aku.. bila timing belt lari balance dlm 2-3 gigi.. knocking sensor nyala.. pening pomen carik punca.. siap tukar sensor.. bukak head.. check valve bengkok ke tak.. rupanya.. mamat yg pasang timing belt tak perfek pasang.. seb baik la salah dia.. kalo tak nangis gua.. ]

badakcipan
01-10-03, 10:00 AM
rexprimo... memula duluh masuk 90 gegar dah stereng goyang kuat... aku buat balancing + alignment tup tup tengok chamber depan out tuka chamber screw... ok sket tapi cecah 100 - 120 plak gegar gila babas lenguh tangan aku pegang... luar biasa gegar dia... tak macam gegar enjin...

rexprimo
01-10-03, 12:50 PM
hmmm....bkn pe coz once kete membe aku gegar time cecah 100kmh n kalu atas 100kmh kete dah x gegar....yg tu bila kami check rupanya masalah gearbox....plat dlm gearbox dah longgar......selain dr itu cuba ko check driveshaft....manetau still prob lg ke.....coz bila driveshaft x ok....kete akan gegar pd satu takat kelajuan dan seterusnya coz itu limit max......

Matlie
02-10-03, 07:26 PM
Kiriman asal oleh badakcipan
aper lagik aku nak buat nih?...

kereta:
wira 1.3 a/b
rim 15"

masalah:
kete gegar bila cecah 100-120 km/h

yg sudah di cek dan baiki:
alingment
balancing
camber
arm sumer suda tengok tada papa still ok


Aku dah kena dua kali problem yg sama mcm nih. Dulu kancil aku, pakai tak sampai 6 bulan, tetiba kereta rasa gegar bodi. Sebab yg gegar tu bodi, aku suspect problem kat tayar belakang. So aku berulang kali buat balancing, depan sekali aku buat tapi problem sama jerk. Last2 aku tukar tayar depan, then problem solved. Rupa2nya tayar kereta, kalau balancing tak okey dia akan gegar stering. Tapi kalau tayar yg problem, dia gegar bodi.

Kedua, semalam. Lepas aku tukar tayar baru, bawak lebih 80km/j rasa gegar bodi. Aku pegi buat on wheel balancing, tp problem sama jerk. Masa tu baru apek tu tunjuk kat aku, bila pusing slow kita tak nampak dia punya "bonjol" tayar, tapi bila spin laju sikit, then permukaan tayar jadi mcm "lonjong". Itulah problemnya. Tapi esok tokey tu suruh pi tukar tayar lain.

So cuba kau tukar tayar lain dulu.

Nak check senang jerk, tukarkan satu dgn tayar spare dan try bawak. Aku rasa mesti satu dr tayar kau tu ada problem.

710res
03-10-03, 09:28 AM
salam....

rim 15........

kamu pakai spacer?

kamu pakai spring sukan?

bole jawab dulu soklan aku tak?

badakcipan
03-10-03, 09:44 AM
Kiriman asal oleh 710res
salam....

rim 15........

kamu pakai spacer?

kamu pakai spring sukan?

bole jawab dulu soklan aku tak?

tak de spacer
spring stended + absorber stended

clubman
03-10-03, 10:01 AM
body gegar ...........mmmmmmm semua org dah bagitau kemungkinan yg wujud ..........ko punya stering ada byk freeplay tak ....kadang2 bila stering box ko rosak pun blh jadigak ..cuba check tgk ....

Kakaroct
03-10-03, 10:31 AM
aku pon pernah kena cam Matlie, siap tukar eksober tp still stereng gegar. So aku try tukar tayar kebetulan ndak jalan jauh.
Then problem solve. Pening kepala aku pikir apa masalh dia.
Rupanya tayar jer. Tayar tu dah makan tak sama.

badakcipan
03-10-03, 11:36 AM
tak pe aku cek tayar yg berusia tak sampe sebulan tuh...

stereng tak de la free gila2 stended pnyer freeplay

Matlie
07-10-03, 10:59 AM
Kiriman asal oleh badakcipan
tak pe aku cek tayar yg berusia tak sampe sebulan tuh...

stereng tak de la free gila2 stended pnyer freeplay

Sedikit info utk dikongsi bersama.

Aku baru beli tayar bridgestone premio 60 14" utk wira aku. Seperti yg aku cakap, bila bawak lebih 80km/j kereta aku gegar satu bodi. Aku dah gantikan dgn tayar baru then problem tu aku kira dah solved walaupun sebenarnya kadang2 aku masih dpt merasakan gegarannya, tapi jauh lebih baik dari sebelumnya. Utk pengatahuan semua, aku pernah menggunakan tayar ini dua tahun lepas dan prestasinya tidak mengecewakan.

Bila aku check balik, production week utk tayar aku yg rosak dan tayar yg aku gantikan itu adalah sama iaitu week 24, year 2003. Jadi kepada sesiapa yg bercadang utk menukar tayar baru dgn menggunakan jenama ini, sila elak dari menggunakan tayar yg production week nya seperti diatas.

710res
07-10-03, 11:14 AM
Kiriman asal oleh badakcipan
tak de spacer
spring stended + absorber stended

assalamualaikum budak cipan...

hmm... susah nak trace problem ni... tapi mungkin jugak masalah tayar... tayar 1 bulan tu ape brand...

aku nak tanye lagi, dah berape lame tuka rim 15" tu?

kalo dah lame, aku tak tahu la, mungkin jugak sebab rim tu dah terlalu berat sampaikan tak mampu nak bawak... sebab configuration kereta dah berubah dari segi ketinggian dan handling di mana rim dah besau, taya pun dah lebau, tinggi sikit dr stended... ini mungkin jugak menjadi simptom penyakit yg di alami kini...

walaubagaicamne pun, tu cume pendapan aku yg cetek ilmu pengetahuan ni... maaf la kalo aku silap ek... ;)

nasihat aku cume satu, tuka rim 14" atau stended balik, kalo nak pakai 15 jugak, mungkin kene beli abs atau spring utk rendahkan sikit utk kempali pd ketinggian asal (bukan lowered) tapi aku tak pasti boleh ke tak...

syabi
27-07-10, 11:25 AM
salam...saya pun ada masalah gegar juga bila 100kmj tpi below 100 ok...n bawa lebih 110kmj ok.....kt 100kmj gegar...rexprimo kalu masalah driveshaft dia sampai limit n keatas gegar kn?100 keatas........isau plak gbox ni...

rexprimo
01-08-10, 10:19 AM
salam...saya pun ada masalah gegar juga bila 100kmj tpi below 100 ok...n bawa lebih 110kmj ok.....kt 100kmj gegar...rexprimo kalu masalah driveshaft dia sampai limit n keatas gegar kn?100 keatas........isau plak gbox ni...

mcm mslh ko tu rasanya balancing or tayar.....buat balancing n check tayar condition....

ok cmni utk gegar disebbkan gearbox malfunction ni jarang2 terjadi .......so aku rasa better kita check basic prob yg leh watkan kete tu gegar masa drive :

- kalo masa bwk gegar skit n makin laju makin kuat gegar (especially dashbod) > check absorber (leaking/x main/mati), rasa lebih ketara bila langgo bump or lopak kecil

- kalo masa drive gegaran terasa pd kelajuan tertentu shj > check balancing rim (bengkok minor) & keadaan tayar (bengkak/mkn sblh)

- kalo masa korner terutamanya masa buat pusingan U bunyi 'keletak2' > check drive shaft

- kalo masa bwk perlahan di jalan x rata bunyi 'keletuk' n rasa loose pd tayar > check bushing absorber n drive train (joint upper arm/lower arm/tie rode end etc)

yg tu setakat yg aku tau n leh kongsi...kalo ada salah minta betulkan.....tq

Chuy4 4ng3L
01-08-10, 10:33 AM
penah terjadi kat member.. pomen kata siap kena wat oberhaul..
last2 abah aku cek, tayar bengkak...
tukar tayar, satel...

zamreda
01-08-10, 10:34 AM
kadang2 klau disk brek tu 'gelung" pon masalah gak......

suma tayar hendaklah di balancing sebenarnya....

rexprimo
01-08-10, 10:38 AM
penah terjadi kat member.. pomen kata siap kena wat oberhaul..
last2 abah aku cek, tayar bengkak...
tukar tayar, satel...

perrrghhh.....x agak2 pnye pomen......mane punye mazhab dia ikut tu.......giloss.....hahahaha :::

Chuy4 4ng3L
01-08-10, 10:44 AM
^^ tau takpe.. sebab dia tgk member aku tuh pompuan.. pastu tatau ape2.. dia ingat leh tipoo lah...

kyousuke
01-08-10, 11:56 AM
^^ tau takpe.. sebab dia tgk member aku tuh pompuan.. pastu tatau ape2.. dia ingat leh tipoo lah...

pantang betul haku kalau dgr org pompuan yg kene...mentang2 la die tak tau pape...

back to the topic...kete aku disk brek ok...taya semi-slick...driveshaft dah kong...kalau bwk laju2 ape jadi...tercabut tak driveshaft tuh...

zamreda
01-08-10, 08:44 PM
penah terjadi kat member.. pomen kata siap kena wat oberhaul..
last2 abah aku cek, tayar bengkak...
tukar tayar, satel...

tu pomen setakat sekolah rendah tu.....mmg suma kata oberhaul2...

badakcipan
03-08-10, 03:18 PM
pantang betul haku kalau dgr org pompuan yg kene...mentang2 la die tak tau pape...

back to the topic...kete aku disk brek ok...taya semi-slick...driveshaft dah kong...kalau bwk laju2 ape jadi...tercabut tak driveshaft tuh...

boleh jadi jugak cabot...

off topik... pernah jadi kat member aku naik perdana V6... tgh speeding tetiba kereta senget pastu main drift2 plak tuh... sekali tengok stud blakang pasang tak kuat... aduhhhh... tayar masuk longkang besar...

hairi
14-08-10, 04:27 AM
salam.. . cuba cek nukel disc baring tayar. kalau baring nukel dah longar pun blh jadik. sy tuka nukel disc yang lain baru hilang gegar 100km-120km.

bakri444
17-08-10, 02:55 AM
complete info bab tayar..nmpak mudah tp fuyyoooooo banyak yg bersangkut paut,sampai tayar botak pun blh jd mcm2 hal...nasib baik que ada member keje kedai tayar,que anta je kat dia,solve suma prob que.