PDA

View Full Version : Honda civic 1.6



Taxi
09-10-03, 02:45 PM
aku plan nak tukar kete.
kalau ada sape2/saudara mara nak jual kete honda bagitau laa.
kalau boleh spec mcm kat bawah ni laa.

Honda Civic 1.6 Auto
EFI/EK/etc
Year 98 ke atas
V-tech atau tak vtech tak kisah.
Budget: 55K(logik ke tak?) kalau boleh murah lagi bagus... hahahaa...

Takde ke kete honda murah2, mana mahu cari ha?? aku ni nak pakai honda tapi budget takde sebenarnya.

fed up dah guna kete buatan malaysia nih...

visiOn
09-10-03, 02:58 PM
beli la honda rx baru tu..perghh meleleh ayaq liuq tengok...:D
harge errr RM109,000

Kakaroct
09-10-03, 03:03 PM
try tgk iklan kat sini..Honda civic EK
siap ader gambar lg..

http://www.bincang.net/forum/showthread.php?threadid=34570

ARe-BeaR
09-10-03, 06:32 PM
alamak aiii taxi ada ke nak jual EK RM55...??? hmmm ada kot tapi kena carik ler dan bukan VTec ler.... Ari tuh ada EK local model tapi thn 96 bukak Rm52k.... ko nak 2 pintu ker 4 pintu....??? Alang2 main honda trus main VTec ler bang baru ler best... Main EG ler....

r2d2
09-10-03, 08:13 PM
ek rm55k x dpt bang..... kalau ex5 leh dpt byk.... eg9 ada branie ka..... sudah kombet manual maaaaaaa........

Taxi
10-10-03, 10:53 AM
ex5 v-tech aku dah ader... hahhahahha
adoiiii.... kalau 55k tak dapek.. hmmmm....
terpakselah pakai kete buatan malaysia boleh 1/2 tahun lagi

kalau loan utk used car berape % interest ?????
berape tahun max????

Taxi
10-10-03, 10:55 AM
apa beza EF, EG, EK? aku tak dapek nak beza physical dan batin dia... ada sape expert kat sini.....

EG9 tuh bape harga???

JiBam98
10-10-03, 12:34 PM
Jangan pakai kereta daaaa...pakai aje basikal...selamat ...tak yah bayar minyak...

ARe-BeaR
10-10-03, 06:13 PM
ok... EF, EG, EK tuh semua recond punyer masuk darik japan.... ok kita tgk utk 2 pintu punyer yeak...
EF = org panggil honda bullet [lamppu petak]
EG = Honda dolphine [lampu ada bentuk sket]
EK = Honda bull dog [lampu crystal]

So darik situ ko bleh ler sama kan dgn yg 4 pintu punyer keluarga dia... kalau main EG plak, eg. EG8 and EG9 tuh keta 4 pintu. Beza dia VTec dan cc... EG8=1.5cc dan EG9=1.6cc... dan 2 pintu EG6=EG9 cuma pintu jeklain EG6 2 pintu... sama gak ngan EG3 dan EG4... Dan kalau utk keluarga EF dan EK plak dia lain lak... EF9 ada yg 2 dan 4 pintu sama gak macam EK2, EK3 ada 2 dan 4 pintu.. tapi EK9 2 pintu jek dan engine dia adalah 1.6 VTec TypeR... dan kalau local model plak sama jek bentuk cuma engine dan lelain accessories tak de... hmmm...

Ok ari tuh aku ada EG9 manual nak tolak... RM51 thn 93/97 tapi dah let go ler... dah ada org ambik... harga EG dalam lingkungan tuh ler... loan kalau dalam range 10 thn senang lagik ler nak buat tapi kalau thn 91 tuh kena cari member ler tapi bleh gak buat... loan keta import nih tak bleh dapat tinggi... interest 5.5%...

Okeh may be ada yg main honda lain bleh tolong terang lagik kot..

reloader
11-10-03, 11:01 AM
Tanya Bank Muamalat hari tu, dia cakap BMMB buat loan utk semua jenis keta. Utk yg terpakai mesti umur 5 tahun ke bawah jerk... utk buatan luar malaysia, interest 4.5 - 5%.

MzH82
11-10-03, 09:00 PM
welkam to da japanese club.... hehehe... jgn mare pengguna kereta tempatan.... heheeh :::

member aku, mak dia penah beli honda ferio (EG), 1.6 (Vtec) auto, dalam rm 70k kalo x silap... itu imported dr jepon. sumer manual, label ker per ker kat keter tu sume tulis jepon... siap ada mini disk player agi... cuma kat mesia ni jarang owang pake mini disk nih...

sekadar bagitau pengalaman member.... :waduh:

ARe-BeaR
12-10-03, 03:12 AM
yeap.... keta recond darik jepun kalu baru masuk mmg ler ada tulisan jepun... sticker jepun pun ada lagik.. hehehe...

Taxi
13-10-03, 02:31 PM
berape byk pintu daaa... tq Bear for the info.
tapi takpe... semangat nak tukar ke kereta import tu ader...
cuma implementation takdak... dgn kata lain duit tarak tapi ada hati mau pakai honda.

satu lagi aku nak tanya:
Engine V-tech nih apa kelebihan nya? Apa beza dgn i-Vtech dan engine biasa....

ARe-BeaR
13-10-03, 06:35 PM
hmm.... no hal Taxi... engine VTec ka...??? hehehe... VVT actually... VTec utk Honda punyer technology, VVTi utk Toyota punyer teknologi, Mivec utk Mitsubishi dan etc2 lagi ler VVT nih kat memasing punyer manufacturer...

710res
14-10-03, 10:42 AM
V tech penggunaan teknology Valve la...

cam TZM, bile bukak valve jer, mencanak pegi nye... camtu la konsep lebih kurang...

cyrus77
03-06-05, 09:30 AM
kalau maintenance utk eg9 camne?
brp normal servis, spare part,etc?
igt ada duit nak angkat 1 la..
pernah bawak sohc vtec auto..tu pun dah rasa best jer.
ni lak kalau dohc vtec manuall..huhhuu

nak angkat keta proton xyakin la.
member aku angkat gentolak, 1 week pastu masuk bengkel..cam siot laa

r2d2
03-06-05, 01:15 PM
aku pun d0k carik gak nie.... heheheheee.........

ekzos_pipe
03-06-05, 02:21 PM
bukan kereta tempatan ni syok mmg syok tapi selalunya down payment kena tinggi.. cuma skrg ni dgr ceta interest dah bawah 5% tapi kalau tak salah keta tak lebey 10 tahun le.. takper jgn terburu2.. relek2 kalau nak beli kereta nih.. duit nak kuar bnyk, silap beli menyesal kena tunggu setahun dua bagi abis bayar interest, baru ble lego.. kalu tak ble kena kuar duit lagi bile nak jual keta tuh..

cadangan offf topic:
Myvi tak minat ka? ada vvt gak.. minyak save, bodykit toyota nanti musti ade punya.. lawo oo.. takat 1.5, 1.6 standerd pikap mmg ble kena punya ngan Myvi nih.. power to body weight ratio dia..

bazet
03-06-05, 02:54 PM
Sapa nak EG9, 45k ( ori eg9 )......................adik ipar aku mau jual

ekzos_pipe
03-06-05, 02:56 PM
bazet tahun berapa punya EG9?....................

sp3d2
05-06-05, 06:26 PM
beli myvi yak nak ker.enjin baguih tuh

revomatrix
05-06-05, 10:36 PM
hari tuh ada kuar EK-9 kat autoworld.com.my ...price dalam 80-90 K

kebanyakan versi Honda EK 2-doors sekarang banyak yang convert bodykit kepada
EK-9..dan aku pun tak sure sama ada yang aku tengok hari tuh EK-3 atau EK-9 sebab harga dalam 60K

mmg mahal gak ..tapi sure puas hati ...sebab EK-9 Type-R versi Initial D nyer

cyrus77
06-06-05, 09:14 AM
Sapa nak EG9, 45k ( ori eg9 )......................adik ipar aku mau jual

aah, tahun apa?
kaler apa?
manual/auto?
loan arrangeable tak?

tetikus
09-06-05, 04:39 PM
kalau maintenance utk eg9 camne?
brp normal servis, spare part,etc?
igt ada duit nak angkat 1 la..
pernah bawak sohc vtec auto..tu pun dah rasa best jer.
ni lak kalau dohc vtec manuall..huhhuu

nak angkat keta proton xyakin la.
member aku angkat gentolak, 1 week pastu masuk bengkel..cam siot laa

kos servis biasa je utk doch vtec...minyak hitam castrol magnatec RM60, oil filter = rm20 +/-, upah rm10, so tak abih seratus. Timing belt, bearing dan seangkatan, baru rm300 siap pasang (tgk kedai). Harga spare part lak, subjektif, tp tak lari jauh mana harganya. depends pada brg wear and tear parts.

ncik mat
10-06-05, 08:25 AM
Sapa nak EG9, 45k ( ori eg9 )......................adik ipar aku mau jual


mau jual EG9.... apa pasai? mau apgred ker EK ker? hehe.... sayang wooo.....

revomatrix
10-06-05, 03:28 PM
sapa ada EK-9 2-doors ..nak jual ..kasi tau aku ..bukan EK-3 of EK-4 tau ...

cyrus77
10-06-05, 04:42 PM
ek9 mmg 2 doors...ek4 ada 2 doors or 4doors.. :D

revomatrix
10-06-05, 08:33 PM
sekarang nih ....banyak sangat kereta Honda EK yang di convert kan ...EK-4 to EK-9 bodykit ..macam tak asli jer ..diorang suka make-up EK-4 diorang kepada EK-9 ...tahu laa diorang tuh tak de duit nak beli EK-9 ..but at least ..kena laa kekalkan keaslian body ...aku pun tengah cari EK-9 nih ...kalau dapat engine B18C atau B16A pun ok gak ..kena tengok balik spec lengkap EK-9

cyrus77
13-06-05, 09:05 AM
ek9 asal bkn enjin b16b ke?

tetikus
13-06-05, 09:09 AM
ek9 = b16b
dc2/5 = b18c / b18cR

xpthrone
13-06-05, 09:22 AM
dc5 bukan K20A ke..?

tetikus
13-06-05, 12:20 PM
dc5 bukan K20A ke..?

aah...dc5 k20a..

tersilap hehehe..sori..

vtecinside
15-06-05, 02:07 PM
eg tak smart...pakai EK la tak pon EX...cun siot..
tak pon s2000 engine f20c...
integra 1.8
crx 1.6...banyak pilihan..
tapi tengok poket gak ler

linuxlah
19-06-05, 03:15 AM
ok... EF, EG, EK tuh semua recond punyer masuk darik japan.... ok kita tgk utk 2 pintu punyer yeak...
EF = org panggil honda bullet [lamppu petak]
EG = Honda dolphine [lampu ada bentuk sket]
EK = Honda bull dog [lampu crystal]

So darik situ ko bleh ler sama kan dgn yg 4 pintu punyer keluarga dia... kalau main EG plak, eg. EG8 and EG9 tuh keta 4 pintu. Beza dia VTec dan cc... EG8=1.5cc dan EG9=1.6cc... dan 2 pintu EG6=EG9 cuma pintu jeklain EG6 2 pintu... sama gak ngan EG3 dan EG4... Dan kalau utk keluarga EF dan EK plak dia lain lak... EF9 ada yg 2 dan 4 pintu sama gak macam EK2, EK3 ada 2 dan 4 pintu.. tapi EK9 2 pintu jek dan engine dia adalah 1.6 VTec TypeR... dan kalau local model plak sama jek bentuk cuma engine dan lelain accessories tak de... hmmm...

Ok ari tuh aku ada EG9 manual nak tolak... RM51 thn 93/97 tapi dah let go ler... dah ada org ambik... harga EG dalam lingkungan tuh ler... loan kalau dalam range 10 thn senang lagik ler nak buat tapi kalau thn 91 tuh kena cari member ler tapi bleh gak buat... loan keta import nih tak bleh dapat tinggi... interest 5.5%...

Okeh may be ada yg main honda lain bleh tolong terang lagik kot..

Setahu linuxlah
EF = Honda Mayat keluaran tahun 88-91
EG = Honda Bullet keluaran tahun 92-96
EK = Honda Dolphine keluaran tahun 97-99

Kalau nak vtec biar dohc vtec aka "vtec besar". Yang sohc punya tu acah aje...bukan performance engine...so memang tak power. Model2 yang setahu linuxlah yang vtec besar adalah EF9 ( dua pintu ), EG6 ( dua pintu), EG9 ( 4 pintu ), EK4 ( 2 pintu dan 4 pintu) dan the ultimate EK9 ( 2 pintu )

Bentuk keta2 nie kalu pandan gitu-gitu memang nampak macam sama..tapi kalu anda pandang dengan nafsu HONDA ...nampak lain. Bumper lain, spoiler lain, tail light dan interior lain. Tu pasal la kedai potong boleh carik makan...pasal org yang beli keta HONDA local pi beli parts2 yang cun nie.

Kalau EK9 turun sampai harga 50K linuxlah pun nak.

revomatrix
19-06-05, 10:16 PM
Kalau EK9 turun sampai harga 50K linuxlah pun nak.

aku pun nak kalau dapat harga 50K-60K ...

ARe-BeaR
21-06-05, 03:08 AM
hmmm.... honda mayat tuh sblm vtec punya version... belakang straight... tp lantak ler itu panggilan org2 kat mesia nih... mayat ler bullet ler etc2....

betul ker EF9 tuh Vtec besar..??? what do u means by VTEC BESOR..??? tulisan VTEC tuh besar darik tulisan DOHC kan..??? harq,harq,harq... itu ler asal nya nama tuh... pomen2 mesia nih bg nama sendiri jerk... kalau ikut code engine.. B16A, B16A2.. beza nya kepala piston lain sket... so compession lain ler...

EK9 nak turun sampai Rm50k..??? hmmm aku rasa tak payah ko tunggu ler... melambak budak2 yg ada duit nak carik original EK9 TypeR tuh tp tak dapat... bukan nyer diorang tak de duit tapi susah nak dapat yg original... sedang kan harga tinggi pun diorang sanggup beli... tak byk masuk kat mesia nih... tuh pasal ler diorang fed up then convert to 99 specs... so darik situ market value susah la mau jatuh....

:: tuh ler yg aku tahu... kalua salah betul kan...

linuxlah
21-06-05, 01:01 PM
hmmm.... honda mayat tuh sblm vtec punya version... belakang straight... tp lantak ler itu panggilan org2 kat mesia nih... mayat ler bullet ler etc2....

betul ker EF9 tuh Vtec besar..??? what do u means by VTEC BESOR..??? tulisan VTEC tuh besar darik tulisan DOHC kan..??? harq,harq,harq... itu ler asal nya nama tuh... pomen2 mesia nih bg nama sendiri jerk... kalau ikut code engine.. B16A, B16A2.. beza nya kepala piston lain sket... so compession lain ler...

EK9 nak turun sampai Rm50k..??? hmmm aku rasa tak payah ko tunggu ler... melambak budak2 yg ada duit nak carik original EK9 TypeR tuh tp tak dapat... bukan nyer diorang tak de duit tapi susah nak dapat yg original... sedang kan harga tinggi pun diorang sanggup beli... tak byk masuk kat mesia nih... tuh pasal ler diorang fed up then convert to 99 specs... so darik situ market value susah la mau jatuh....

:: tuh ler yg aku tahu... kalua salah betul kan...

Kat mesia enjin yang masuk kebanyakanya engin JDM bukan USDM. Yang B16A1 B16A2 tu engin-engin USDM. Kat mesia engine B16Axxxx. xxxx tu boleh jadi apa2.


Pasal vtec besar tu ..cuma nama panggilan jugak la macam mayat,bullet and stuff...

ARe-BeaR
21-06-05, 06:06 PM
:) ;)

B16A - Si - Original dalm EF8 (CRX) & EF9
B16A2 - SiR - E6, E9,EK4
B16Axxxx >>>> xxxx tuh no series engine... setiap engine ada no berlainan... mcm ak no chasis...

puaka_biru
21-06-05, 07:28 PM
Aku rasa B16A, B16A1, B16A2 tuh..code engine vtec jer..
which is B16A1 is newer than B16A.. seterusnya kuarlak B16A2...bla..bla..
start dari EF/CRX, EG pas tu EK..

r2d2
22-06-05, 12:14 AM
apa daaa....
B16 jerk....
mana nak campak B18 ker B20 ke....

ARe-BeaR
22-06-05, 11:13 AM
B18C-R kalu bleh campak semua engine seketul dalam engine bay..
B20 plak kalu... ambik block jerk ler.... hehehe....

r2d2
22-06-05, 04:32 PM
B18C-R kalu bleh campak semua engine seketul dalam engine bay..
B20 plak kalu... ambik block jerk ler.... hehehe....


jgn ikut are-bear.... dia BER-UANG...

puaka_biru
22-06-05, 05:47 PM
wuyooo...B18CR ngan B20B main campak2 jer...
campak seketul kat aku leh..ekekeke