PDA

View Full Version : cluth plate iswara/wira 1.3/1.5 convert ke kluth plate wira 1.8



acong
06-12-03, 10:52 PM
hii saudara saudari, saya ada jumpa satu bengkel kereta yg pomennya boleh modify cluth plate wira/iswara 1.3/1.5 tukar dengan kluth plate 1.8 wira, pick-up nya jangan dipersoalkan la, seolah olah anda rasa macam bawa kereta 1.6 rasanya.
adelah, flyweelnya kena dimodify sikit tampa menukar cover gearboxnya. lepas tu sistem breknya kena ubah la sikit samada tukar master brek pum atau tukar dish brek evo atau vr4.

ARe-BeaR
07-12-03, 05:58 AM
Malaysia Boleh... heheheh... :)
ada kedai bleh buat clutch plate racing lagik.... :)

ekzos_pipe
08-12-03, 09:37 AM
memang terbukti malaysia boleh.. cumanya pastikan ongkossssnya menepati citarasa.. jika tidak.. hanya lelehan air liur sahaja.. :)

masuk je la heavy duty plate - adelah dalam RM 800++
tak pun triple plate - RM 1000 and above
snack plate - RM8.90

acong
09-12-03, 09:19 PM
harga nya tak lebih rm700 tetapi tak termasuk tukar brek system le, tukar dish brek 2nd hand vr4 atau evo harganya rm150, depan sahaja tau. kalu nak tukar drum brek kat belakang tu harganya rm 350.

rexprimo
09-12-03, 11:09 PM
Kiriman asal oleh acong
hii saudara saudari, saya ada jumpa satu bengkel kereta yg pomennya boleh modify cluth plate wira/iswara 1.3/1.5 tukar dengan kluth plate 1.8 wira, pick-up nya jangan dipersoalkan la, seolah olah anda rasa macam bawa kereta 1.6 rasanya.
adelah, flyweelnya kena dimodify sikit tampa menukar cover gearboxnya. lepas tu sistem breknya kena ubah la sikit samada tukar master brek pum atau tukar dish brek evo atau vr4.

membe aku daqh wat 3 tahun dulu...iswara a/b masuk clutch plate n flywheel putra......pickup kaw2 nyer......top pun leh cecah dlm 200kmh kalu kena dgn tune nyer......aku dh try dh.....workshop kat nibong tebal.....

NSX
19-12-03, 07:28 AM
rexprimo,
apesal lambat bagitau :))

rexprimo
19-12-03, 03:40 PM
Kiriman asal oleh NSX
rexprimo,
apesal lambat bagitau :))

dah ada cite dh dlm thread sblm ni.....tp org x caya.....so aku diam je laaaa.......mungkin aku terover story kot.....but it's the reality.......hehehehe......

acong
19-12-03, 09:45 PM
workshop aku kat petaling jaya. pickup gear satu memang terangkat, boleh buat spin , jangan tak percaya. aku suka buat spin bila lepas bayar tol kat highway

rexprimo
20-12-03, 12:22 AM
Kiriman asal oleh acong
workshop aku kat petaling jaya. pickup gear satu memang terangkat, boleh buat spin , jangan tak percaya. aku suka buat spin bila lepas bayar tol kat highway

hehehehe....that's right.....setakat nak spin tu kekacang je.....nak doughnut pun leh pe......:D

NSX
20-12-03, 11:11 AM
kete standard pon leh spin gak. tapi tak de la sampai satu atau lapan pusingan lengkap @ 360.

ape efek kalau slalu buat spin? aku bayangkan timing belt putus je :hehe:

rexprimo
23-12-03, 12:48 AM
Kiriman asal oleh NSX
kete standard pon leh spin gak. tapi tak de la sampai satu atau lapan pusingan lengkap @ 360.

ape efek kalau slalu buat spin? aku bayangkan timing belt putus je :hehe:

effect kat :
driveshaft
clutch plate
gearbox
tayar
dlll....

bese aaa nak wat giler poket pun mesti gila byk duit oooo....

Chinozie
23-12-03, 10:27 AM
tukar dulu ecu racing.....buang cut off dulu baru best.......mahal mmg mahal tp power......ECU... ECU... ECU.....tak yah nak main technical stuff....main electronic stuff dulu....

ekzos_pipe
23-12-03, 10:42 AM
-off topic sket

nak lagi best jugak.. adjust poket, bikin kasi penuh... baru ble upgrade kaw kaw punya..... amacam?

NSX
25-12-03, 12:04 AM
main ECU macam kat filem shuto kausuko trail. <-- (o/t : ni episod initial-D jgk ke? kat cd aku tak de plak tercalit perkataan initial-D. )

org kat sinun cakap enjin karburator tadak ECU. nak main ECU mendenye...

acong,
worksyop ko kat mane? senang cite ape nama worksyop tu? barang tu sume ade kat kedai ko ke? aku tengok kos semua tu dah dekat ngan rega enjin la.

disk brake tu sama saiz ke? boleh masuk ke ngan tayar & rim stok yg standard? caliper tak yah tukar ke? bley letak cover BREMBO.

barang2 yg ko sebut tu semuanya sesuai tak ngan engine VR4? in-case la. lepas tukar bende tu semua, rasa nak tukar engine plak.

acong
29-12-03, 09:30 PM
workshop tu kat tepi rumah pomen dia je, kat taman medan petaling jaya tau ker,

acong
29-12-03, 09:45 PM
tentang harga, susah la aku nak kata, sebab pomen tu yg letak harga, harga kluth plate baru 1.8 wira/putra dah rm 350.00, tukar flyweel recon 1.8 dah rm 90. lepas tu batang flyweel tu nak di modify buat di kedai mechines engineering . batang flyweel tu adalah buat baru panjang sedikit, special order, dah harga rm 90 juga. minyak gear box havyduty dah rm 90 upah dan lain lain, selepas siap, kena buat aligment tayar dan cember pulak, sebab dia dah buka batang aszober sebab senang nanti dia nak keluarkan batang flyweel tu.
akhir sekali lepas siap jangan lupa buat cember dan aligment tau

rexprimo
29-12-03, 11:10 PM
Kiriman asal oleh acong
tentang harga, susah la aku nak kata, sebab pomen tu yg letak harga, harga kluth plate baru 1.8 wira/putra dah rm 350.00, tukar flyweel recon 1.8 dah rm 90. lepas tu batang flyweel tu nak di modify buat di kedai mechines engineering . batang flyweel tu adalah buat baru panjang sedikit, special order, dah harga rm 90 juga. minyak gear box havyduty dah rm 90 upah dan lain lain, selepas siap, kena buat aligment tayar dan cember pulak, sebab dia dah buka batang aszober sebab senang nanti dia nak keluarkan batang flyweel tu.
akhir sekali lepas siap jangan lupa buat cember dan aligment tau


membe aku yg wat tu ckp sumer sekali modal dlm rm8++.00, lebih kurang rm900 le gak......

NSX
31-12-03, 11:57 PM
banyak gak barang yg ko sebut tu, agak2 2-3 hari le tu baru siap.

aku kantoi sket bab jln2 yg tak pernah tempuh nih. tapi tak pe, boleh redah je ...

kos tu dekat2 sama ngan Athlon 64 :D. kene pilih gak ni, utk pc ke utk kete ...

PaperA4
01-01-04, 01:04 PM
Acong...
Tukar bebenda nie ader grentee ker????... banyak bebeno yang nak kene tukar seram lak aku dgar....... klu tukar cluth 1.8 jer
boleh ker x payah tukar flywheel.. lagi satu kos untuk nak pasang disc brake belakang tuk wira 1.5 baper ekkkkk????

PaperA4
02-01-04, 11:30 AM
maner acong nie.....

Chinozie
02-01-04, 11:39 AM
haaa...tula korang cian kan.....front wheel, nak tukar gearbox byk benda nak kena buka.......
guna rear wheel lg best....senang je nak turun gearbox.......nak drifting pun syokk.....
best siut......mcm takukai lakss...takpung tengoku....har har.....

acong
07-01-04, 12:23 AM
tak lama la nak tunggu tukar semua tu, lebih kurang 4 jam je kalau semua barang sudah siap order.
pomen tu dah mahir la, dah berpuluh kereta dia buat.
mula mula ko bincang dulu dengan pomen, lepas tu selepas setuju nak buat dan setuju tentang harga, dia akan order dulu barang barang yg hendak dibuat terutama batang flywheel yg kena buat special order.
lepas tu tetapkan tarikh yg dia senang nak bikin kereta ko,
tunggu 4 jam je.

rexprimo
10-01-04, 10:16 AM
Kiriman asal oleh PaperA4
Acong...
Tukar bebenda nie ader grentee ker????... banyak bebeno yang nak kene tukar seram lak aku dgar....... klu tukar cluth 1.8 jer
boleh ker x payah tukar flywheel.. lagi satu kos untuk nak pasang disc brake belakang tuk wira 1.5 baper ekkkkk????

better tukar flywheel kalu xnak clutch abis cepat coz flywheel iswara berat so bila kita guna clutch yg 'ringan n cepat tangkap' (sori xtau nak explain secara teknikal), mestilah bersesuaian dgn flywheel clutch plate iswara standard 'agak berat' n mmg sesuai dgn flywheel standard tp utk clutch plate 1.8 better guna flywheel yg 1.8 gak......tq

*lg 1 lepas pasang mesti kene tune blik beb...baru leh dpt pickup yg sebetulnyer n top speed....tp pastikan pomen kedai tu bebetul mahir...klau x mesti kuat minyak, top xder @ pickup xder, n mcm2 lg prob.

r2d2
23-01-04, 03:50 PM
bg aku elok jgn x buat... baik buat... hahahahahaa......... tp cuma ada sikit jerk feel dia...

rexprimo
25-01-04, 02:59 PM
Kiriman asal oleh r2d2
bg aku elok jgn x buat... baik buat... hahahahahaa......... tp cuma ada sikit jerk feel dia...


depend laa kete cc bpe yg ko wat.....kalu setakat 1.3cc + tuning ngam + part baru + karborator = mmg terasa nyer....tp kalu setakat 1.6cc, 1.5cc tu leh le tahan gak cuma kureng skit aaaa tu pun tgk la tuning cmner......