PDA

View Full Version : Passport ke Sabah dan Sarawak



21Halim
11-04-04, 04:32 PM
Rakyat Malaysia tinggal di Semenanjung pergi ke Sabah dan Sarawak masih guna passport lagikah?

Siapa ada maklumat terkini?
Malas nak tanya imigresen.

yati
11-04-04, 06:21 PM
Sarawak:

bagi sesiapa yg tidak mempunyai passport, bole guna IC @ Mykad jer....sampai jer kat imigresen, jgn lupa isi borang dulu then gi kaunter n tunjukkan IC @ Mykad n borang yer :)

bagi yang ada passport, takperlu tunjuk IC @ Mykad lagi sbb dah ada passport n jgn lupa isi borang yg sama...:)

bagi anakČ yang belum ada IC @ Mykad, sila bawa surat beranak yer :)

Sabah : tak pasti but rasanya sama gak kot

yati
11-04-04, 06:24 PM
oh ya,

bagi sarawakian yang hendak pegi ke sarawak, sampai kaunter imigresen, tunjuk IC @ Mykad atau passport jer & tak perlu isi apaČ borang ....

bagi sabahan yang hendak pegi ke sabah, rasanya sama gak kot spt di atas :)

visiOn
11-04-04, 10:23 PM
tak payah pasport pon...isi borang je...kalu mau pakai paspot pon buleh tak yah isi borang..itu saja...seperti kata yati..:D

EpeT
12-04-04, 07:54 AM
isi borang jer.. jgn tak bawak ic lak.. kang kene anto balik filipin kang ker kalimantan ker.. kihkih... :hehe:

grimlock
12-04-04, 06:10 PM
borang tu jangan bg ilang plak...borang tu kira cam paspot 1 muka...simpan borang tu...masa nk kuar dr serawak ko kena tunjuk kat imigresen tu....dia akan cop utk kuar lak...

kalo ilang borang tu jenuh nk bersoal jawab lak...

21Halim
13-04-04, 12:43 PM
Terima kasih!
Tapi borang tu ada di mana pulak?

visiOn
13-04-04, 01:02 PM
borang tu ada kat imigresen tu...lepas turun kapal terbang kene lalu imigresen kan...aa before tu ada kat dia letak kat tepi..ni kat sarawak yg aku habaq ni..heh..sabah mungkin sama kot..

yati
13-04-04, 09:02 PM
betul laa kata vision tu....

if kat s'wak....borang ada kat kaunter before imigresen nya kaunter...jgn lupa isi nanti penat jer beratur ...if tak jumpa gak borang tu....tanya ler .. :)

kat sabah...sama laa kot :)

ungu
13-04-04, 09:32 PM
Assalamualaikum..

Kat sabah sama jugak. Boleh isi borang kat kaunter imegresen. Tapi jangan hilangkan borang tu sebab bila nak keluar sabah kena tunjukkan borang tu lagik. Kecik je borang tu.

nurul_123
16-04-04, 02:54 AM
hmm..
setau aku kan..
nih pengalaman aku maser duk sabah dululah..
kat sabah xyah isi borang aper..cam semenanjung gak..
cumer kat sarawak jer..biler lalu imegresen tu..dia akan
suruh isi borang..sekejap jer selesai..

beetlero
27-04-04, 07:34 PM
[i]Kiriman asal oleh nurul_123
[B]hmm..
setau aku kan..
nih pengalaman aku maser duk sabah dululah..
kat sabah xyah isi borang aper..cam semenanjung gak..
cumer kat sarawak jer..biler lalu imegresen tu..dia akan
suruh isi borang..sekejap jer selesai..

tul tuh...kat sabah takyah susah-susah cari borang...even ada task force pon tak kan kene tangkap punye...tak kene check ic dan tak kene tanya passport..kat sabah semuanya mudah..

myth
06-05-04, 12:18 PM
borang tu bukan valid utk 3 bulan jek ke??? kalau org semanjung nk bekerja di sarawak... maksudnyer menetap lama di sarawak bukan kena guna passport gak ke???

yati
06-05-04, 09:20 PM
assalamualaikum...

memang valid utk 3 bulan..but bole renew balik kat imigresen...if keje sana...ada permit keje utk org semenanjung... :) kalau tak silap la :)

jenna079
28-08-05, 11:57 AM
Halo Halo

Sesiapa tahu jika sarawakian boleh renew passport kat KL atau mesti balik ke Sarawak untuk buat paspot baru - tukar old pasport ke new ones with the "chip"? Dan berapa lama untuk buat new paspot?

terima kasih...

j

loki
01-09-05, 07:28 AM
Sesiapa tahu jika sarawakian boleh renew passport kat KL atau mesti balik ke Sarawak untuk buat paspot baru -
AKu takde jawapan walaupun dah rujuk dalam http://www.imi.gov.my


tukar old pasport ke new ones with the "chip"?
Setau aku semua pasport Malaysia dah ade "chip" dan takde option untuk taknak pasport takde "chip"


Dan berapa lama untuk buat new paspot?
Proses permohonan pasport mengambil masa 3 hari waktu bekerja.


Sebarang pertanyaan atau aduan boleh dikemukakan ke:
Ibu Pejabat Imigresen Malaysia,
Arasl 1-7 (Podium),
Blok 2G4,Precint 2,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62550 Putrajaya,
Wilayah Persekutuan
Tel:03-88801000
Fax:03-88812000

Diharapkan dapat membantu.

svarsgaard
08-09-05, 10:12 PM
Wah!! mudah jek... hengatkan cerewet...

phrozen
07-10-05, 03:31 PM
kalau kat sarawak dah takyah isi borang dah...tunjuk mykad nanti dia print borang.simpan jangan kasi ilang.nanti balik kena tunjuk balik kat imigrisen
kalau kat sabah certain tempat mcm sandakan,kena isi borang imm 114 tu manually.kena simpan jugak borang tu.kang tak boleh balik kang.
kalau nak senang pakai pasport aje..tapi rugi la page kat pasport tu
Ic lama still kena isi borang untuk sabah n sarawak.
boleh tinggal not more than 3 month.tpi kalau duk sabah gi la labuan kejap.dapat cop baru balik...)

tyco
14-10-05, 06:33 AM
AKu takde jawapan walaupun dah rujuk dalam http://www.imi.gov.my


Setau aku semua pasport Malaysia dah ade "chip" dan takde option untuk taknak pasport takde "chip"

Diharapkan dapat membantu.

Sebenarnya ada lagi paspot msia yg tak pakai chip, tapi hanya boleh dpt dpd pejabat kedutaan luar negara utk kes2 tertentu. Ni pakai paspot lama tu, tapi hanya laku utk tempoh 2 thn je tak salah saya. Cthnya mcm utk anak yg lahir kat luar negara, etc2. Balik msia bila cukup tempoh then kena tukar yg chip punya balik.

PianKoon
19-12-05, 01:03 AM
Dah lama tak gi Borneo. Gi Kuching dulu thn 2004, gi KK & Tawau thn 2004. Mase tu aku isi borang je utk hal imigresen. Takde la nk risau pape pon, maklum la kakitangan GLC hehe. Tp time tu tgh hangat psal bird flu, tu yg kena scan tu :D

arin
19-12-05, 01:21 PM
kalau kat sarawak dah takyah isi borang dah...tunjuk mykad nanti dia print borang.simpan jangan kasi ilang.nanti balik kena tunjuk balik kat imigrisen kalau kat sabah certain tempat mcm sandakan,kena isi borang imm 114 tu manually.kena simpan jugak borang tu.kang tak boleh balik kang.
kalau nak senang pakai pasport aje..tapi rugi la page kat pasport tu
Ic lama still kena isi borang untuk sabah n sarawak. boleh tinggal not more than 3 month.tpi kalau duk sabah gi la labuan kejap.dapat cop baru balik...)

betul la apa yg phrozen ckp atas ni..arin baru gi sarawak bulan lepas...senang je prosedurnya..hehe..comey nyer lahaii airport kuching :hehe: tapi tunggu ah 5 taun lagik..baru la setanding mcm klia..muehehe..:D