PDA

View Full Version : WTS : Honda Civic Ferio



silentflute
07-09-04, 02:49 PM
A'kum... ni 4 pupu aku nak jual keter dia...

speknya lebih kurang :

model : honda civic ferio
tahun : 1992
enjin cc : 1.6 injection
trans : Manual 5 speed
Rim Sukan 15"
Casset Player
Lowered
Lokasi : SMK Pandan Mewah
Harga : RM36500.00 ono & nego
Kalau nak tengok kereta call aku - 0132531223

x kira laa abg² kee awek² ke... pakcik² kee nenek² ke.. mana yg ada interest call aku

tq

puaka_biru
07-09-04, 04:17 PM
henjen B16A ka abang?
ferionyer pukulan.... :D

gar
07-09-04, 04:19 PM
tuh la..kalau ferio mesti vtec .. kalau ex = single cam

ferio ni import nya...vtec

silentflute
07-09-04, 06:19 PM
mintak maaf... aku rasa bukan vtec... tapi 1.6 inj... aku x reti sangat pasal kete onda ni...

gar
07-09-04, 08:27 PM
kira ex la nih....heheheh...kalau ferio yang import..ada sunrup...

localhost
09-09-04, 08:43 AM
betoi la kalau ferio....EG9....model EG model import kalau EH model Local........... 1.6 injection single cam.... tak caya tanya Gar..dia memang otai.....kalau nak beli beli la model EG9 B16a vtec baru syoooookk..........beli kat silentflute pun ok ...lepas beli convert la ker ferio EG9...

vtecinside
09-09-04, 11:31 AM
takder gambar ker??nak tengok la macam maner jugak condition die..kalo lawa takkan cam tu rege die,kale die

silentflute
09-09-04, 01:12 PM
kalau nak tengok mai dtg pandan indah.... baru puas ati tgk live... aku x pandai nak buat attechment laa... jom aa kau banjer aku tea tarik... ok

vtecinside
09-09-04, 01:47 PM
aku rase engine vtec jugak cume VTEC kecik jer kot...tak same ngan VTEC type R..tapi aku rase EG,EH ngan EK memang berbeze...tapi EF,EX dan EH keter yang samer kot

rexprimo
09-09-04, 03:32 PM
:mendani: kalu nak best masuk je enjin K20AR ke H20A ke H22 ke....laaaaagi masyuk......heheheeh... :bengang:

puaka_biru
09-09-04, 05:23 PM
boleh lepas ker inspection JPJ kalo tukar dari 1.6cc ke 2.0cc ?
dia ader dia nyer kira2 kan?

Chinozie
09-09-04, 07:33 PM
muhehehhe...H22A Accord...
GAMBAR MANE...???

trew
10-09-04, 08:25 AM
kalau korang nak tgk EH3... tgk sini ha...

http://www.nsu-cars.ch/EH3.jpg

wassalam.

puaka_biru
10-09-04, 09:30 AM
spec honda..
cut n paste dari abang ni...


ARe-BeaR
Ahli Eksekutif Join Date: 6 May 2002
Location: KL
Posts: 661




--------------------------------------------------------------------------------

pasal honda nih aku rasa aku dah byk kalik terangkan kot....

EF, EG, EK, EH, EJ etc2 --- nama chasis jerk tuh
SR3, SR4 et2 ---- nama model....

VTec - D15B, B16A1, B16A2, B16B, B18C, B18C-R, H22A, K20A ---- Code engine....

Nak EG9...??? thn 91/96 Manual LSD sunroof... berapa mau..??? SiR tuh tak semestinyer EG9 jek... EG6 pun SiR, EK4 pun SiR gak...

kalau silap harap maaf.....



-----------------------------
-: Damn Kidd :-

If You Have ISO... Show It Off...!!!!

vtecinside
10-09-04, 11:45 AM
aku rase dari 1.6 ker 2.0 memang la salah...sebab JPJ bagi naik 300 cc jer dari engine asal..tapi kalo dah masuk sistem keselamatan kereta tu ok lengkap dah perfect mungkin JPJ bole kasi lepas kot..

gar
10-09-04, 03:10 PM
kalau local nya enjin zc single cam ja....tak biasa lagi saya jumpa vtec..jarang benor...setahu saya yang mai vtec single cam ni..yang jenis 2 pintu....saya panggil bullet..tatau la panggillan KL apa....kalau yang 4 pintu yang vtec selalu import..ada sunrup....wiper belakang....abs....


*penukaran enjin honda ni...1.6 orang kasi naik 1.8 ja...then kawin blok....heheh...sebab enjin accord bukan dicipta utk racing.....civic yang direka utk racing....

silentflute
10-09-04, 03:55 PM
wah ini dah masuk citer racing.... aku nak juall keterr... x dak sapa yg interest kaaa.... huaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

gar
10-09-04, 04:16 PM
opps..sori..kasi update sama silent

puaka_biru
14-09-04, 10:53 AM
kalau local nya enjin zc single cam ja....tak biasa lagi saya jumpa vtec..jarang benor...setahu saya yang mai vtec single cam ni..yang jenis 2 pintu....saya panggil bullet..tatau la panggillan KL apa....kalau yang 4 pintu yang vtec selalu import..ada sunrup....wiper belakang....abs....


*penukaran enjin honda ni...1.6 orang kasi naik 1.8 ja...then kawin blok....heheh...sebab enjin accord bukan dicipta utk racing.....civic yang direka utk racing....



EG8 - Vtec SOHC
EG9 - vtec DOHC

nokai
14-09-04, 09:31 PM
spec honda..
cut n paste dari abang ni...

ARe-BeaR
Ahli Eksekutif Join Date: 6 May 2002
Location: KL
Posts: 661

--------------------------------------------------------------------------------

pasal honda nih aku rasa aku dah byk kalik terangkan kot....

EF, EG, EK, EH, EJ etc2 --- nama chasis jerk tuh
SR3, SR4 et2 ---- nama model....

VTec - D15B, B16A1, B16A2, B16B, B18C, B18C-R, H22A, K20A ---- Code engine....

Nak EG9...??? thn 91/96 Manual LSD sunroof... berapa mau..??? SiR tuh tak semestinyer EG9 jek... EG6 pun SiR, EK4 pun SiR gak...

kalau silap harap maaf.....

-----------------------------
-: Damn Kidd :-

If You Have ISO... Show It Off...!!!!
tambah perisa sikit.. sorry ler silentflute.. tumpang topik ko sat.. ada sikit info pasal civic nie.. tapi yg nie hanya utk spec jepun aje la (atau utk versi import)

EG 2 doors
SiR II (EG6) - 1.6L DOHC VTEC + PGM-FI (B16A)
SiR (EG6) - 1.6L DOHC VTEC + PGM-FI (B16A)
VTi (EG4) - 1.5L SOHC VTEC + PGM-FI (D15B)
ETi (EG4) - 1.5L SOHC VTEC-E + PGM-FI (D15B)
MX (EG3) - 1.5L SOHC HYPER 16-Valve + Dual Carb (D15B)
EL (EG3) - 1.3L SOHC HYPER 16-Valve + Carb (D13B)


EG 4 doors (Ferio)
SiR (EG9) - 1.6L DOHC VTEC + PGM-FI (B16A)
VTi (EG8) - 1.5L SOHC VTEC + PGM-FI (D15B)
ETi (EG8) - 1.5L SOHC VTEC-E + PGM-FI (D15B)
MX (EG8) - 1.5L SOHC HYPER 16-VALVE + DUAL CARB (D15B)
EL (EG7) - 1.3L SOHC HYPER 16-VALVE + CARB (D13B)
RTSi (EH1) - 1.6L DOHC 16-VALVE + PGM-FI (ZC) <-- Real Time 4WD
RTX (EH1) - 1.6L SOHC HYPER 16-VALVE + DUAL CARB (ZC) <-- Real Time 4WD


EK 2 doors
VTi (EK3) - 1.5L SOHC 3 Stage VTEC + PGM-FI (D15B)
Ri (EK3) - 1.5L SOHC HYPER 16-VALVE + PGM-FI (D15B)
EL (EK2) - 1.3L SOHC HYPER 16-VALVE + PGM-FI (D13B)
SiR II (EK4) - 1.6L DOHC VTEC + PGM-FI (B16A)
SiR Race Base (EK4) - 1.6L DOHC VTEC + PGM-FI (B16A)
Type R (EK9) - 1.6L DOHC VTEC + PGM-FI (B16B)
Type R Race Base (EK9) - 1.6L DOHC VTEC + PGM-FI (B16B)


EK 4 doors (Ferio)
Vi (EK3) - 1.5L SOHC 3 Stage VTEC + PGM-FI (D15B)
Mi (EK3) - 1.5L SOHC HYPER 16-VALVE + PGM-FI (D15B)
ML (EK3) - 1.5L SOHC HYPER 16-VALVE + PGM-FI (D15B)
EL (EK2) - 1.3L SOHC HYPER 16-VALVE + PGM-FI (D13B)
Si II (EK4) - 1.6L DOHC VTEC + PGM-FI (B16A)
Si Race Base (EK4) - 1.6L DOHC VTEC + PGM-FI (B16A)
RTi (EK5) - 1.6L SOHC HYPER 16-VALVE + PGM-FI (D16A)

PakNdak
15-09-04, 10:05 AM
pening pakndak baca pasal honda nie.. banyak sangat info.. tak terhafal utk nak bercerita dgn kawan2 kat kedai kopi..

PakNdak
15-09-04, 10:08 AM
aikk terpost dua kali plak.. so pakndak edit post nie... honda civic ferio dgn honda civic v-tec benda yang sama ka?? konpius la plak nie.. ferio yang bonet tutup terus sampai ke bumper tue kan?? civic v-tec plak yang angin bleh masuk ikut radiatornya ruang tue.. gitu?? civic plak tak sama dengan city.. ishhh melilau dahhhh

trew
15-09-04, 03:15 PM
acura integra 4 pintu, RM56000.00

wassalam.

gogsard
15-09-04, 03:20 PM
WTS ? Windows Terminal Service ? :P

silentflute
16-09-04, 10:22 AM
huaa.... WTS = want to sell... WTB = want to buy... kalau WTF= pandai² laa

gar
17-09-04, 09:36 AM
aikk terpost dua kali plak.. so pakndak edit post nie... honda civic ferio dgn honda civic v-tec benda yang sama ka?? konpius la plak nie.. ferio yang bonet tutup terus sampai ke bumper tue kan?? civic v-tec plak yang angin bleh masuk ikut radiatornya ruang tue.. gitu?? civic plak tak sama dengan city.. ishhh melilau dahhhh



yang bonet katup tu ferio (import la)
yang pakndak dok cakap angin masuk tu ek kot...


tapi ek ngan ferio dua dua ni vtec :eegeli:

nokai
18-09-04, 07:08 PM
aikk terpost dua kali plak.. so pakndak edit post nie... honda civic ferio dgn honda civic v-tec benda yang sama ka?? konpius la plak nie.. ferio yang bonet tutup terus sampai ke bumper tue kan?? civic v-tec plak yang angin bleh masuk ikut radiatornya ruang tue.. gitu?? civic plak tak sama dengan city.. ishhh melilau dahhhh
pakndak nie betul ke x tau atau saje je wat soklan :D..
ferio tu utk civic 4 pintu aje..