PDA

View Full Version : Bearing tayar?



solje
27-09-04, 11:46 AM
Kekawan,
Camner nak tahu bearing tayar dah rosak dan patut kena tukar? Pakcik ada antar kat bengkel dan dapat macam2 pendapat. Masalah kete pakcik ialah bila bawak ramai penumpang (banyak muatan), tayar berbunyi cam bunyi kipas terutama bila lalu selekoh. Satu pomen tu siap suruh tukar empat2 tayar. Dia gerenti hilang sumer problem. Ada member kata mungkin sebab bearing? Ada pendapat? Thanks.

Chinozie
27-09-04, 12:02 PM
bearing...
i) bunyi berdegung...
ii) cuba tukar tayar n tgk camne effect dia...

jeck keta koo...
pastu goyangkan tayar kiri kanan...kalau goyang...bearing laa tuu...
pastu pusing tayar...dgr ade bunyi yg kurang menyenangkan tak...

gar
27-09-04, 12:05 PM
betul cakap chinozie tuh...bearing tak mahal mana aih...bergantung kepada jenis bearing ko nak guna

solje
27-09-04, 12:51 PM
Kalau bearing tu harga sekitar berapa? Ni kes kete waja ni. Bahaya tak kalau problem camtu sebab ingat next weekend nak balik terengganu ni. Ingat petang ni nak jumpa pomen balik.


betul cakap chinozie tuh...bearing tak mahal mana aih...bergantung kepada jenis bearing ko nak guna

Chinozie
27-09-04, 01:32 PM
hmm...nak ikutkan kena tukar...
sebab takut bearing tu mkn shaft...kalau makan shaft kau akan nampak tayar koo jalan dulu...heeee...(tayar tercabut pastu jln lg laju dari keta kooo)

solje
27-09-04, 01:38 PM
hmm...nak ikutkan kena tukar...
sebab takut bearing tu mkn shaft...kalau makan shaft kau akan nampak tayar koo jalan dulu...heeee...(tayar tercabut pastu jln lg laju dari keta kooo)
Biar betul Chinozie. Tu cam citer kartun je ataupun cam citer rombongan cik kiah. Maaf kalau bertanya. Shaft tu bukan ke utk tayar depan je. Drive shaft rasanya. Org kata kalau rosak, bila pusing steering ke kanan or ke kini, dia menjerit cam kaldai. Ada betul ke?

Chinozie
27-09-04, 01:47 PM
Biar betul Chinozie. Tu cam citer kartun je ataupun cam citer rombongan cik kiah. Maaf kalau bertanya. Shaft tu bukan ke utk tayar depan je. Drive shaft rasanya. Org kata kalau rosak, bila pusing steering ke kanan or ke kini, dia menjerit cam kaldai. Ada betul ke?

shaft yg pegang bearing tu lee...tu drive shaft lain...

solje
27-09-04, 03:01 PM
shaft yg pegang bearing tu lee...tu drive shaft lain...
Ada possible tak tayar bising sebab tayar tak rata. Ni pomen baru je cakap.

Chinozie
27-09-04, 03:11 PM
cuba pinjam rim member koo...tgk ade beza ke tak...

reloader
27-09-04, 04:32 PM
Method paling berkesan, ikut cam Chinozie bgtau awal2 tu. Cabut rim, pusingkan "hub" yg kita kunci rim tu... dgr ada bunyik "shrek..shrek" or takde. Goyang hub tu kiri kanan kalau ada rasa "gap", sepatutnya dia fix elok. Kalau konfem x de tanda2 td, baru cek pada sport rim or tayar.

Bunyik taya x rata mmg ada,taya jenis lembut pun ada develop bunyik bising, tp lain dr bunyik bearing haus, kalau dah biasa ngan masalah camtu bleh kenal, yg blum penah kena mungkin susah nak determine bunyik tu.

Nak drive jauh kalau bearing x teruk lg maybe ok, tp kalau dah teruk.. tayar bleh jem. kalau x jem pun kereta akan guna minyak lebih sebab pusingan roda ketat pun bleh terjadi. Saya bgtau ni atas pengalaman sendiri, dedua bearing blakang keta dah penah tukar, dan bebaru blah kiri blakang dah kong plak... :)

shrek
28-09-04, 05:59 AM
aku tukar bearing belakang(wira 1.3gli)..rm75...aku beli terus bearing dgn set dia skali....mean just cabut center nut...then tukar terus..so takyah hogeh hogeh ketuk bearing....pastu sumbat smula bearing...leceh...

mmi_088
10-10-06, 12:50 PM
aku tuko bearing belakang (kelisa) - dua side RM120. (mahai ka? - satu side rm60 la)

sebelom tuko, da g tanya 4 bengkel, semua kata bearing (bunyi dengung cam chinozie ckp) ..... lepas tuko ... mmg da takde itu bunyi ....

mito7
10-10-06, 01:48 PM
Kekawan,
Camner nak tahu bearing tayar dah rosak dan patut kena tukar? Pakcik ada antar kat bengkel dan dapat macam2 pendapat. Masalah kete pakcik ialah bila bawak ramai penumpang (banyak muatan), tayar berbunyi cam bunyi kipas terutama bila lalu selekoh. Satu pomen tu siap suruh tukar empat2 tayar. Dia gerenti hilang sumer problem. Ada member kata mungkin sebab bearing? Ada pendapat? Thanks.

tu antara tanda2nya...........

dah kena tukar tu.......

achique
10-10-06, 02:32 PM
nak tumpang sat. aku dah tuko tayar aku dua bijik.
huh terbang RM300 - tayar YOKOHAMA. ok la kut.
------------------

bearing ni aku tak pasti lagik. nak kene chek gak nie.
aku tak reti nak define bunyik2 yg korang cakap tu laaa.
kang aku bunyikkan ikot style lain plak.
demo tape takde ke?

:gilos:

a_creep
10-10-06, 02:50 PM
nak tumpang sat. aku dah tuko tayar aku dua bijik.
huh terbang RM300 - tayar YOKOHAMA. ok la kut.
------------------

bearing ni aku tak pasti lagik. nak kene chek gak nie.
aku tak reti nak define bunyik2 yg korang cakap tu laaa.
kang aku bunyikkan ikot style lain plak.
demo tape takde ke?

:gilos:

rm300? mahai gak tayar kenari ni erk...rm150 sebijik...
tak pun mesti bagus punya tayar ni...brand pun yokohama...

demo tape takde..skrg kiter pakai cd..hehe:tokjoget:

r2d2
11-10-06, 01:46 AM
aku gaser pun bearing k0 nak k0ng...
ataupun brake/disk pad ada pasir...
x pun bush arm k0 dah nak kaput...

rexprimo
11-10-06, 08:53 AM
aku tuko bearing belakang (kelisa) - dua side RM120. (mahai ka? - satu side rm60 la)

sebelom tuko, da g tanya 4 bengkel, semua kata bearing (bunyi dengung cam chinozie ckp) ..... lepas tuko ... mmg da takde itu bunyi ....

ko tuka kat area mane? aku tuka rm80 je 2 belah tayar blkg (rm40 each)....

sbb2 bearing kene tukar :
- muatan yg berat
- sport rim yg berat
- gris kat bearing dh mkn abis so bunyi berdengung tu asal bunyi ball bearing bergesel
dgn housing/casing bearing (besi vs besi)........... salah satu sbb ialah kotor/berpasir

setakat ni je knowledge yg aku tau pasal bearing nih....

http://www.hondaminitrail.com/gifs/Bearing.jpg
:comotbin:

tetikus
11-10-06, 09:38 AM
rex, tu bearing honda ke? model apa? sepasang rm80? murah tuh..kat mana ko buat?

rexprimo
11-10-06, 01:44 PM
rex, tu bearing honda ke? model apa? sepasang rm80? murah tuh..kat mana ko buat?

errr.....rm80 tu bearing kete kecik aku kelisa......bearing honda tu for display je.......:::

Humairah
11-10-06, 01:58 PM
bearing prob sbb overload penumpang /muatan erk?

rex ko tukau bearing ko ...kete dah bape km?

sajer nak tau....tak relate ngan kete aku pun......

rexprimo
11-10-06, 02:08 PM
bearing prob sbb overload penumpang /muatan erk?

rex ko tukau bearing ko ...kete dah bape km?

sajer nak tau....tak relate ngan kete aku pun......


time tu dh 86k dh.....tp x de kene mengena pon dgn milage kete......ni kes berat beban tayar berpusing nih.........:D

cth cm kerusi ofis yg leh berpusing tu......cuba kalo org yg berat giler dok atas tu, mesti kerusi tu susah nk pusing n berbunyi......in the end jem terus n xleh pusing......

cmtu le lebih kurang nye konsep bearing tu rosak / berbunyi......cuma bearing kete kat tayar / rim / hub tu posisi dia melintang......kalo kerusi tu menegak posisi dia.....:::

Humairah
11-10-06, 02:22 PM
ok...tq rex....kete aku tak overload kot.......bese naik sensorang ja......

tetikus
11-10-06, 02:50 PM
errr.....rm80 tu bearing kete kecik aku kelisa......bearing honda tu for display je.......:::

aiseh..igtkan utk honda tadi..gigil la jugak kepala lutut bila tgk rege rm 80 je td..hhehe..:hehe:

shah
11-10-06, 03:45 PM
berapa mileage kete kau..................kalau baru lagi jarang bearing rosak.....tapi boleh jadi jugak......kau punya bunyi kat mana belakang ke depan.........kau check tayar dulu tengok ada gelembung ke tak?rata ke tak?bagi alingment atau balancing dulu..........pastu tengok ada perubahan.......kalau waja biasalh mahal sikit.....kalau empat-empat lagi la plak................yang depan susah nak buka........kalau ikut upah pun depan mahal..........so kau pk lah.........

rexprimo
11-10-06, 06:22 PM
selalu yg dpn jarang coz the wheel is support by front drive.....yg jd besenye kat blkg le........ngikut jeee......:::

mmi_088
11-10-06, 08:18 PM
ko tuka kat area mane? aku tuka rm80 je 2 belah tayar blkg (rm40 each)....



aisey ... iyer ke ... aku tuko kat pandan, satu row ngan Mc D ... apa nama kedai tu .... nanti aku cari balik resit ....

tp sebelom tu, aku tanya kat kedai spare parts, dia na jual kat aku RM85 ... chet ... then kena pasang sendiri/upah org lagik .....

time aku tuko bearing tu, 75ribu KM .... tp ni takde kaitan kot ngan bearing, aku selalu drive sorang jea....

shah
12-10-06, 08:33 AM
WUIHHHHHHHHH 75 dah tukar bearing............emmmm check tayar la tengok apa yang patut rotate tayar dulu ke.

mmi_088
12-10-06, 05:28 PM
aku baru buat balancing, check camber balik ngan tayar tu. da rotate.

then da tanya 3-4 worksyop before tuko. kire aku puas hati la lepas tuko, walaupon lepas tau rege ... terasa panas sikit ... hehehe

shah
13-10-06, 12:43 AM
emmmm ok la tu walaupun mahal janji berbaloi..........next time kira ok.......aku pun sama gak baru 3x ulang alik hulu langat ke kuala klawang habis bearing belakang........nasib baik la belakang...kalau depan....high cost sikit la........

a_creep
15-11-06, 12:47 PM
nak tanya sikit...
kalau bukak tayar..
pas tu skru yg ikat rim tu bergoyang-goyang kalau kita pegang..
ade masalah bearing ke??
ke benda tu memang mcm tu....

dan87
19-11-13, 09:55 AM
Nak tau apa mslhnya bearing tayar kereta depan sebelah kanan saya asyik rosak saje...dlm sbulan tu dah 6 kali tukar??apa masalahnya tu yek??susah lh camne ganti balik2..for info tayar depan sebelah kanan saya tu pernah kena langgar..

CheeDee
20-11-13, 10:15 PM
Bagi la kitorang tengok kete tu..Nie takde kete camner nak bagitau...:)


Sent from my aPapong using Ciditalk!