PDA

View Full Version : Floppy (A)



siyajob
14-10-04, 11:48 PM
:gegile: ..kekawan, boleh tolong tak...ada masalah sikit dgn i punya floppy (A)...PC ni i baru beli, tapi bila masuk disket kat floppy A tu keluar message " Please insert a disk into drive A :-" dia tak boleh baca pulak apa yg ada dlm disket...cam mana ye...i malas nak hantar dgn kedai tmpt i beli tu..dah lah jauh...tinggi plak tu..tkt 10....kot-kot kat sini ada ramai yg boleh tolong... :rolleyes:

winterwish
16-10-04, 06:18 AM
cable terbalik? selalu masalah nih kalau ade prob. ngan cable.

mito7
16-10-04, 11:06 AM
cable terbalik? selalu masalah nih kalau ade prob. ngan cable.

cuba try test uji...... .. .. ... .. .. ....

siyajob
17-10-04, 11:32 PM
cable yang mana satu ???!

winterwish
18-10-04, 01:35 AM
cable yg kaler kelabu belang2 tu. ade split kat hujung die.

mito7
18-10-04, 04:11 PM
ada 2 cable je..... yg kecil tu power cable..... yg leper tu..... cuba terbalikkan.

sLumsCum
18-10-04, 06:51 PM
Kalau terbalik boleh cucuk ke? Biasa kalau jadi macam tu senang je. Floppy drive tu rosak. Kena tukar baru. Biasa lerr kalau pc pasang siap.

nokai
19-10-04, 06:03 PM
biasanya kalu kabel terbalik.. lampu kat floppy disk drive tu akan menyala aje sepanjang masa..

siyajob.. aku rasa kepala floppy disk drive tu dah kotor la.. kena cuci dulu.. mungkin disket yg ko guna sebelum nie dah kotor..

siyajob
19-10-04, 10:46 PM
sejak aku beli PC ni 2 bulan lalu, aku pernah cuba sekali dua je masukkan disket kat dlm floppy tu...pertama sekali aku masukkan disket baru nak save dokumen yg aku taip....PC ni kata...suruh masukkan disket, wal hal disket dah masukpun kat dalam, aku try disket yg dah ada dokumen kat dalam tu, pun sama juga dia tak boleh baca...aku rasa memang ada yg tak betul ngan part pc aku yg kedai tu pasang...jangan-jangan memang dia pasang yg dah rosak....tak pa lah, nampaknya mau tau mau aku kena hantar balik juga ngan kedai tu minta dia check sendiri...kalau tak ok juga aku minta dia tukar baru....!

Pasal cable tu, aku tengok-tengok kalau nak terbalikkan...memang tak boleh masuk punya.....pasal yg hujung dkt port dgn yg hujung lagi satu tu memang tak sama.

Wbgpun, terima kasih banyak-banyak kerana tolong aku..next time kalau aku ada kemusykilan aku pasti kembali lagi ke sini....TQ. :mengarut: