PDA

View Full Version : Wiring rumah ..



gogsard
02-12-04, 03:47 PM
Allo geng,

Tahniah kat Tok Muda sebab mengadakan bilik baru nie.

Topik nie pon ada kena mengena ngan dekorasi rumah gak .. bagaimana nak sorok wire2 dan wall soket yg terkeluar tuh.

Akoo mencari sesiapa yg boleh tunjuk ajar pasal wiring rumah nie. Rancangan akoo ialah nak tambah tiga 3 pin wall soket dan juga 1 soket akond. Takat nak sambung buat parallel wiring tu memang boleh cuma nak tahu cara yg terbaik dari segi fusing, load karen, wire apa jenis nak pakai and etc ..

Malas nak suruh org buat .. semuanya wang ..

KLue
02-12-04, 04:05 PM
nak buat sendiri tak tau. Tapi kontraktor kata kalau nak tambah satu soket, rm90. Memang mahei. tapi bab bab electric ni takut seh nak buat sendiri :tolong:

SixShot
02-12-04, 04:26 PM
nak tambah soket ke hape ke... takpe... cuma make sure FIUS pemintas kat rumah hang tuh buleh kaber kadar laluan elektrik for 2/3 soket perfuse... most of old house guna 1 soket perarea.. cuma lately aje they uses.. 1 fuse persoket plus 1 fuse for lighting and etc etc etc... dia charge RM 90 ?.. maknanya cost equipment dia around RM40 ler tuh.. upah biasanya sekali ganda dari cost bila wat wiring... nak contact ?.. takde.. hehehe

JumplaGoss
02-12-04, 05:24 PM
gogsard...aku rasa baik ko cari contractor yg bertauliah la...mmg le kena keluar fulus sikit...tapi bagi aku..no compromise on safety! drp rumah terbakaq...

takpe la..kalau takde budget buat sikit2...lama2 cantik la....
bukan apa..kami ni semua sayang kat hang..tak mau ada member2 kat BDN ni kena electric shock...

gogsard
02-12-04, 10:25 PM
dreamlord,

maksud ko nie "FIUS pemintas kat rumah hang tuh buleh kaber kadar laluan elektrik " is ampere dia ker ?

mito7
08-12-04, 12:44 PM
kalau wiring kecik2, sikit2 aku boleh buat sendiri..... tapi kalau besar2 tak berani aku....

sothye
08-12-04, 03:18 PM
tak ayah a gogsard... cukup la hang tau camne nak buat.. bagi org wiring buat.. tapi hang tgk dia buat supaya dia tak ketuk

chatid
16-12-04, 12:47 PM
aku pun tengah upah orang buat wiring ni, budak kampung aku jugak. aku kaw tim dgn dia 1 soket rm50, yg senang2 tu kira cincai lah. memandangkan aku buat byk boleh lah kira murah sikit.

Kalau ko nak bagitau cepat, by this week dia settlelah kat rumah aku tu. Kalau nak interview dia dulu pun boleh hehe.

Kontraktor part time yg buat rumah aku ni pun budak satu kampung jugak, save kos

mito7
16-12-04, 01:27 PM
kalau buat sendiri lagi jimat kos..... aku setakat nak tambah plug/soket, lampu boleh la tambah sendiri.

gogsard
16-12-04, 03:22 PM
mito,

skang nie akoo ada socket. akoo nak tambah lagi satu camna ? boleh just tarik -ve, +ve and ground dari soket yg sedia ada ker ?

mito7
16-12-04, 04:21 PM
mito,

skang nie akoo ada socket. akoo nak tambah lagi satu camna ? boleh just tarik -ve, +ve and ground dari soket yg sedia ada ker ?

kalau soket/plug senang....... tarik ke ikut neutral, wayar hidup dan wayar bumi...... kalau lampu, lain sikit....... neutral kena pergi neutral kat lampu lain.

skang ni upah wiring dah mahal, sebab harga cabel naik, puncanya harga besi naik, minyak naik.......

cabel satu gulung naik banyak.

aku ni basic elektrikal ada la sikit2....... tapi jarang buat.....

gogsard
16-12-04, 04:27 PM
kalau soket/plug senang....... tarik ke ikut neutral, wayar hidup dan wayar bumi...... kalau lampu, lain sikit....... neutral kena pergi neutral kat lampu lain.


tak paham la mito utk plug .. apa wayar nak tarik ke neutral tuh ? bukan sama ke macam lampu ?

mito7
16-12-04, 04:35 PM
macam mana aku nak terangkan.....

kalau nak tambah plug..... tarik je dari plug yg ada........ ada 3 wayar tu...... habis cerita........ kalau bab wiring dia tak panggil +ve atau -ve......

dia panggil wayar hidup (live-betul ke aku eja), wayar nuetral dan bumi. kalau lampu. konsep dia sama, tapi lampu ada suis......

bagi lampu, neutral boleh sambung ke mana2 lampu punya neutral......

kalau tak paham juga, ntah le aku pun tak pandai nak terangkan macam mana.....


+ve, -ve untuk DC macam bateri...... kalau rumah AC......

gogsard
16-12-04, 04:59 PM
camnie ke mito :mentari:

http://putrahosting.com/shared/plug.png

mito7
16-12-04, 05:15 PM
camnie ke mito :mentari:

http://putrahosting.com/shared/plug.png

yes...... betul tu.... memang mudah...... tapi kena pastikan betul2 mana wayar hidup dan mana wayar neutral.... kalau tak meletup nanti..... :D

sothye
16-12-04, 05:57 PM
uish macam senang je.. rasa cam nak buat sendiri la pulak.. heheheh.. silap2 nnt hangus apartment taman mas sepang :-)

gogsard
16-12-04, 06:58 PM
hang tau tak bab2 main fius nie mito ? satu fius boleh berapa soket or berapa banyak equipment nak pakai ?

mito7
17-12-04, 09:34 AM
hang tau tak bab2 main fius nie mito ? satu fius boleh berapa soket or berapa banyak equipment nak pakai ?

aku pun dah tak baper ingat.... fius lampu dengan soket/plug berbeza....

lampu tak silap 10amp.... soket 16amp.....

aku ingat 1 fius lebih kurang 3 plug.... lagi kurang lagi bagus. aku pun tak pasti sangat. saper yg tau tolong betulkan. biasanya kita main belasah je.... tapi risiko sikit.

Eric Tiong
18-02-05, 08:51 AM
:belasah: :belasah: aku bab wiring ni ader takut sikit sbb da kena karan dua tiga kali, sengal wooo...tapi kalu takat psang mentol/lampu, suis, tukar plug, sorok wire tu belasah sendiri la...tapi kalu nak drill elok pakai wire de :belasah: tector ...pernah aku drill kuar api pulak sbb kena wire kat dlm wall/ceiling...

bani
19-08-05, 01:08 AM
assaalmulaikum

heheh kalu suma nak buat sendiri

mati laa aku yang but kerja kerja wiring nii

bani
19-08-05, 01:17 AM
ko nak wiring acon..2.5 mm cable ko tarilk terus kat db
hijau (bumi) hitam (nuetral)merah(life). yang merah ko intall kat fius
yang hitam dekat neutral link . yang hijau kat hijau laa>>pas tu..kalau ko naknak pakai dol starter..dari db tu ko pegi kat dol stater.. dari dol stater tu gi kat acon ..
kalau ko nak tambah plug ko luping jerr kat plung ko tuu.. ko bukan nya pakai benda benda yang panas..
nak suruh wayer pakai kasing 1 inci..kalau nak pasang acon panggil aku hehehhe....bagi laa aku duit sikit

ReeN
14-09-05, 04:08 PM
Tapi kontraktor kata kalau nak tambah satu soket, rm90. Memang mahei. :tolong:
ni harga soket yg wiring dia masuk dlm dinding ke tampal luar je?
kalau yg kena korek dinding tu, campur harga tampal & cat sekali ke?

bani,
harga ko tarik satu wiring berapa?
cuba bagi quot. kat sini, kalau utk pasang lampu gate tarik ke rumah (wire masuk dinding + cat balik).. berapa?

takumi86
28-09-05, 02:57 PM
kalau rm90 tu, selalunyer yg tanam kat dinding laa..
aku buat dulu dlm rm70 jer, dah regular customer ngan mamat tu.. :)

kalau cat putih, diorang akan cat sekali, kalau kaler lain, korang belikan cat,
diorang catkan...

Qibtiah
08-03-06, 10:47 AM
Salam Sejahtera kalian semua......

saya sedang melakukan servay harga wiring untuk rumah baru saya....
Apa pendapat kalian mengenai harga dibawah ?

Pindah meter TNB + tukar kpd wire bersaiz besar skit : RM850
Tukar papan utama yg kat dalam rumah tu kepada baru, tambah dr 30mp kpd 60mp : RM700
1 point lampu : RM45
1 soket : RM70
1 point kipas : RM50
1 fius for cooking hob : RM150
1 point for Aircond : RM160
fius for water hilter : RM150

mr orange
30-01-07, 07:45 PM
kalau korang nak wat banyak, better upah orang.. tapi kena careful.. aku dah terkena dulu ngan cina bodoh bahlul.. so rosak jer wiring aku, last2 aku kenal this sabahan guy (muslim la), dia buat baru ok.. dia ikut proper specs laa.. cina bukit ni mcm **** jer wat wiring, hentam keromo.. hampesh nyer cina2 bodoh ni..

kalau nak aku introduce mamat ni.. just let me know k..

morpheuzneo
31-01-07, 06:48 AM
astaga.. rajin betul mr. oren ni godek thread lama.. :D

thread asal di buka oleh rakan aku Gogsard ni pada tahun 2004..

last orang tanya pada mac tahun lepas.. , dan oren jawab tahun 2007..

aku rasa Qibtiah sedang tidur dgn selesanya.. dgn aircond baru dia.. yg dia dah pasang tahun lepas.. :D

sothye
04-02-07, 02:06 AM
haha.. tu lah morph... masa awal2 bilik anjung seri bukak, thread ni dah ada. kalu tak silap aku gogsard siap ada lukis wiring contoh guna paint (tapi skrg dah xnampak dah)... ;-)

bravo mr oreng!

ryfareast
01-05-07, 01:39 PM
apa salahnya korang jawab la apa yg dia tanya
boleh junior2 bincang.net kongsi pengalaman
senior2 tolong2 la apa yang korang tahu.hahah

sawi
01-05-07, 11:43 PM
apa mito bgtau tu amat benar..

1 fius di dinding utk socket biasanya 16amp... kalo blh jgn lebih 3 plug...

utk lampu ikut spec lampu jgk..kalau lampu biasa... 10amp..6amp pun blh...

tapi...bukan takat kena tgk maximum ampere...tp kena tgk jenis cable.. cable pun ada size... cable utk lampu tak sesuai utk socket..nnt panas n boleh cair + litar pintas + kebabom...rumah anda jadi abu...

bab wayar ni kena hati2...kadang2 ada kontraktor nak murahkan kos... wiring socket guna wayar utk lampu... kalau kebetulan socket tu kita guna utk on tv jer...tak ada la kesan... tp kalau kebetulan plug tu buat letak cerek..periuk nasik ke... sambung pulak extension plug lg...tu yg selalu jadi litar pintas... fuse box dkt meter terbakar..meletup..

utk air-cond lain pulak size cable mengikut hp aircond..aircond 1hp - 1.5hp blh guna cable sama utk socket..tp utk 2hp ke atas kena cable besar n tebal lagi.

pasal nak tambah sendiri socket...boleh guna banyak cara...
paling selamat beli je extension socket... kalau nak buat sendiri kena dapatkan lakaran...karang tak pasal2 kebabom...

mharry
22-08-08, 01:52 PM
Aku pun ade buat kerje wiring nie sikit2. Freelance je...So sape2 yang minat nak tau rega boleh pm aku ye. Aku bagi rega murah2 je.

erlena_kamarul
18-09-08, 08:43 AM
sesapa yang buat wiring ,boleh bagi contact no. I nak quotation utk buat wiring.
call i segera.

erlena_kamarul
18-09-08, 08:46 AM
Aku pun ade buat kerje wiring nie sikit2. Freelance je...So sape2 yang minat nak tau rega boleh pm aku ye. Aku bagi rega murah2 je.

call atau sms saya 019-3647303
saya di seri kembangan / puchong

erlena_kamarul
18-09-08, 08:47 AM
kalau korang nak wat banyak, better upah orang.. tapi kena careful.. aku dah terkena dulu ngan cina bodoh bahlul.. so rosak jer wiring aku, last2 aku kenal this sabahan guy (muslim la), dia buat baru ok.. dia ikut proper specs laa.. cina bukit ni mcm **** jer wat wiring, hentam keromo.. hampesh nyer cina2 bodoh ni..

kalau nak aku introduce mamat ni.. just let me know k..


boleh bagi no contact mamat yang dinyatakan di atas

NAZIRAN1979
18-09-08, 09:28 AM
Aku pasal wiring rumah dah memang biasa wat.
Nak cerita satu persatu susah sikitlah. tapi aku adaer satu nasihat (tips)
Kalau nak pasang soket tuk air cond elok nya pakai soket 30amp. Buat satu MCB kat DB (distribution bord) khas tuk air cond nyer. janagn kacau lain. Kalau tak pon wat satu lagi DB tuk 3phase (kalau air cond guner lebih dari 2 Hp).
Tuk soket biasa tarik jer dari maner2 life and then buat wiring tuk neutral dan earth.
Pasal wayar jangan risau pakai bisa jer tapi tuk air cond kenner yang besar sikit.
Nak terang payah lah kalau tunjuk ok aku leh buat.....