PDA

View Full Version : landskap luar rumah



vtecinside
06-12-04, 09:04 PM
rumah aku rumah sebijik sebijik jadi banyak ruang kalo nak buat landskap kat keliling umah nie

buat mase nie aku ader la due kolam ikan....korang ader aper idea nak buat tak....

CupidOfLuv
06-12-04, 10:05 PM
:salam:

besh kan ada landskap umah sendirik.. tingin ah!!
nanti nak ada rumah yang bertanah la.. baru bleh berlandskap sepuas ati..
huhu.. besar citaČku.. :D
skrg taleh lagik sbb lom ada kemampuan.. hehe

LadyKay
06-12-04, 10:11 PM
leh buat rock garden....tapi kalau nak buat rock garden tu, kena tgk luasnyer kawasan di luar rumah....the type of fish yg vtec dok bela tu, ikan hiasan ke ikan biasa? kalau ikan hiasan, lebih sesuai kalau buat rock garden....or a small diorama....

MaszMelati
08-12-04, 10:37 AM
buat air terjun pon cantik gak kan??:D
pastu..kt bawah tu buat kolam ikan...

Katerina
08-12-04, 11:29 AM
buat sudut senaman.. letak yg batu2 boleh pijak tu.. bole jln ptg2..:) pastu buat tempat bbq.... fountain.. n tanam sedikit pokok2 bunga utk redupkan suasana...

tingat pula umah mertua aku:D rasanya semua yg aku sebut ada kt rumah dia... cedok idea seket...:D

mito7
08-12-04, 12:17 PM
rumah teres susah sikit nak buat lanskap. tempat sempit.....

sothye
08-12-04, 03:20 PM
buat mini-sungai keliling pusing satu rumah.. best gile.. sejuk je rumah.. mcm kat surau precint 9 ?? (kalau tak silap aku le)

chunli
09-12-04, 12:22 AM
:salam:

kolam? aku cadang bela teratai... eheh.. klu belum ada la...
ma feveretttt...

pastu klu rajin bertanam ngan mcm2 jenis pokok munge...

winterwish
09-12-04, 01:48 AM
kolam.. pastu ade pondok kecik tempat port lepak petang2.. uu best gile.
sothye, surau Precint 8 ade kolam keliling. bukan 9 :D

tudung biru
09-12-04, 10:22 AM
kalau fir nak..
ada pokok bonsai
pastu ada batu2 laut
dan ada tmn permainan kecik (sbb suka ngan budak2)
ada 2 set meje berbumbung yg boleh melepak..baca paper...minum ptg..

SixShot
09-12-04, 10:33 AM
kalau fir nak..
ada pokok bonsai
pastu ada batu2 laut
dan ada tmn permainan kecik (sbb suka ngan budak2)
ada 2 set meje berbumbung yg boleh melepak..baca paper...minum ptg..


Pekata kalau kite beli rumah berlamankan pantai terus ?.. for sure lagi bess kan ? cam kat pulau indah ke hape ke ?... nak dak fir ?

Katerina
09-12-04, 12:12 PM
tapi bahaya juga kalau buat air keliling rumah tu.. la ni zaman denggi... bahaya seh!

tudung biru
09-12-04, 12:30 PM
Pekata kalau kite beli rumah berlamankan pantai terus ?.. for sure lagi bess kan ? cam kat pulau indah ke hape ke ?... nak dak fir ?

pantai fir taknak..tp kalau nak bercuti fir nak..
sbb nnti kalau uat umah berlamankan pntai...ramai plak yg dtg nak menginap..
so pastu umah bukan umah lagi tp jd chalet plak.. :D

sothye
09-12-04, 07:41 PM
kolam.. pastu ade pondok kecik tempat port lepak petang2.. uu best gile.
sothye, surau Precint 8 ade kolam keliling. bukan 9 :D

hehehe... tau.. saje je..

MaszMelati
10-12-04, 10:26 AM
eh..eh...bole pulak dia mainČ...

kurma
10-12-04, 11:54 AM
ada kat mana ke aku nampak aritu.. tv ke majalah tah ek.. depan umah dia buat penuh kolam.. pastu nak masuk pintu umah dia kena lalu jambatan. Nampak sejuk.. cantik dan unik. Cuma takut bahaya utk budak2 la.. kot jatuh dlm tu main kejar2...
Kalau aku ada tanah luas kat umah.. buat satu port tanam sayur2 serai cili kunyit seme hehe.. blakang rumah kewl kot...

nana
11-12-04, 12:09 AM
kolam.. pastu ade pondok kecik tempat port lepak petang2.. uu best gile.
sothye, surau Precint 8 ade kolam keliling. bukan 9 :D

serius..
cam surau kat P8 ni mmg lawaaaaaaaaaaaaaaaaaa sgt!!..
rasa cam nak wat umah teros.. :gelaks:

umah auntie me depan pintu ade wat kolam.. cantik gak laa.. ade pokok2.. tp kine rajin bela pastu carefull gak mane tau bebudak dok main2 kang ade yg lemas.. ehehehe..

deida
13-12-04, 03:54 PM
~ kolam renang [hahah kalau besar le!]
~ kolam ikan + air terjun
~ buaian
~ meja utk baca buku ke lepak2 ke minum pepetang
~ padang [kalau besar gok le sbb umah aku ada padang mini]
~ rumput karpet [leh letak batu batan, wat urutan reflexi]
~ extra garage

Ehe sori ar, yg aku lists tu kat umah aku skang!

Yg lelain aku tatau.. wat tempat utk barbeque leh gak!

hrya
17-12-04, 09:36 AM
boh buaian, meja kecik utk rehat2 petang..kalau muat lagi, space utk bersenam..macam batu2 sungai tuh, main badminton ke...

chatid
17-12-04, 10:59 AM
fuyoo, ko rumah banglo ke deida, jeles jeles

Ibnu Syamil
17-12-04, 02:28 PM
kalau ada gambar landcape boleh hantar lagi best..boleh kongsi..

CupidOfLuv
18-12-04, 06:54 PM
kalo la dapat buat landskap camnih kat luar umah.. hehe
sejuk je rasa taman umah.. tp kena ada tanah luas la...
http://www.bharian.com.my/m/BHarian/BHimages/BMinggu/22lanskap1.jpg

---------------------
baru Cupid tau tak suma batu yang org guna utk landskap tuh batu ori.. ade gak daripada tepung.. contohnya...
http://www.bharian.com.my/m/BHarian/BHimages/BMinggu/22lanskap2.jpg

Bagi yang kurang arif mengenai ukiran batu atau kurang mampu juga kewangannya, biasanya mereka memilih kastard (ukiran menyerupai batu tetapi sebenarnya tepung) atau memilih simen yang membentuk ukiran.

----------------------
nih plak landskap yg simple.. ruang sempit pon boleh ada landskap kalo seswai dgn gayanya
http://www.bharian.com.my/m/BHarian/BHimages/BMinggu/12gurun3.jpg

Ibnu Syamil
20-12-04, 03:44 PM
kalau boleh buat taman siap dgn air terjun....sungguh nyaman
[/IMG]

Ibnu Syamil
20-12-04, 03:46 PM
kalau boleh buat taman siap dgn air terjun....sungguh nyaman

deida
20-12-04, 03:58 PM
fuyoo, ko rumah banglo ke deida, jeles jeles

Umah kg le chatid, bkn banglo! :p
Banjir aritu, kolam ikan ditenggelami banjir!
Abih ikan! :(

Lawa weh landskap yg cik cupid tampal tu! ;)

AlyNadz
23-12-04, 10:57 AM
ade air terjun...ade taman sayuran..bukan taman bunga tau....:hehe:

Slash
23-12-04, 01:04 PM
ade air terjun...ade taman sayuran..bukan taman bunga tau....:hehe:

dimane ader acu ... memang terserlah keindahannya .....

AlyNadz
23-12-04, 01:45 PM
dimane ader acu ... memang terserlah keindahannya .....


.........jugak kalau dmane ade farra.....mmg bahgia rumahtakbertangga iturk....ehehee....

CupidOfLuv
30-12-04, 04:52 AM
:salam:

skali tengok macam lawa.. skalik lg tgk.. macam serabut :D
apapon kalo ada taman di rumah slalunya meyejukkan mata yg memandang
http://www.bharian.com.my/m/BHarian/BHimages/BMinggu/28la1.jpg

kolam ikan di halaman umah inche.tataw...
http://www.bharian.com.my/m/BHarian/BHimages/BMinggu/28la2.jpg

eyn
31-12-04, 02:12 PM
~ kolam renang [hahah kalau besar le]

huhuhu aku teringat lak umah makcik aku... rumah dia takde lah besar sangat. tapi dia ada buat kolam renang kecik untuk anak2 buah dia mandi bila berkumpul kat umah dia... tapi sejak kitorang jarang berkumpul kat rumah dia, dan anak2 buah dia yang dah semakin membesar... kolam renang tu dah bertukar ke kolam ikan... bayangkanlah kolam renang yang agak besar tu jadik kolam ikan... huhuhhuuu ikan kaloi ngan ikan talapia pulak tu... aiksss lawaks arr makcik ngan pakcik aku tu... :gilos:

tapi aku pun suka cam *kay cakap... rock garden.. best!

*cupid... aku pun tingin nak wat gaks... Insya Allah... di hari muka... :)

azzI
13-02-06, 03:25 PM
Aswt,

Siapa ada ader idea utk pangkin (mcm kat kg biasa dok bwh pokok tu) ingat nak buat kat luar umah ler. Untuk relaks2 mlm tgk bintang & bulan :hehe: sambil mkn kropok & minum kopi...

Kalu boleh AzzI nak carai yg kayu klasik gitu... tapi lain2 material pun ok. Sesiapa yg ader gambar tu...... sudi2 lah kongsi dgn azzI yer.... Thanks

comel_80
13-02-06, 03:37 PM
dkt rumah comel..depan rumah ader kolam lps tu air dari tempayan mengalir dalam kolam
dalam ader ikan keli,talapia..
kalu xder ikan keli dah lama comel..berenang dalam tu..
:jotoslu:
:bangang:

miss_comot
15-02-06, 05:29 PM
rumah aku rumah sebijik sebijik jadi banyak ruang kalo nak buat landskap kat keliling umah nie

buat mase nie aku ader la due kolam ikan....korang ader aper idea nak buat tak....

hehe, kite tau prob awak coz uma kite pon sebijik-sebijik..nih ada idea kite cilok untuk idea awak ek... :hehe:

http://i39.photobucket.com/albums/e187/miss_comot/21b8cf12.jpg

Hiasan gaya nusantara baru atau neo nusantara yang mempersonakan

miss_comot
15-02-06, 05:33 PM
http://i39.photobucket.com/albums/e187/miss_comot/9c32a9b3.jpg

tmn leh duduk minum kopi n kopok lekooor, hehehe...
kat atas tuh ade kanopi...

miss_comot
15-02-06, 05:40 PM
http://i39.photobucket.com/albums/e187/miss_comot/17387e4a.jpg

hehe, leh jalan petang2..tapi keliling umah je la... :hehe: :hehe:

miss_comot
15-02-06, 05:43 PM
http://i39.photobucket.com/albums/e187/miss_comot/46b0b730.jpg

perasan x ade kelapa kat bawah2 tuh...
warrrrgh takat decoration je leh tahan la 2-3 hari, pastu xtahan aaaar..
je je jennnnnnng, sedap tuh!!!! :eegeli:

miss_comot
15-02-06, 05:45 PM
http://i39.photobucket.com/albums/e187/miss_comot/104.jpg

tmn yang ada unsur2 tradisional plak.... :)

miss_comot
15-02-06, 06:04 PM
Aswt,

Siapa ada ader idea utk pangkin (mcm kat kg biasa dok bwh pokok tu) ingat nak buat kat luar umah ler. Untuk relaks2 mlm tgk bintang & bulan :hehe: sambil mkn kropok & minum kopi...

Kalu boleh AzzI nak carai yg kayu klasik gitu... tapi lain2 material pun ok. Sesiapa yg ader gambar tu...... sudi2 lah kongsi dgn azzI yer.... Thanks

http://i39.photobucket.com/albums/e187/miss_comot/de3b685f.jpg

nih kira pangkin x??? :)

miss_comot
15-02-06, 06:06 PM
http://i39.photobucket.com/albums/e187/miss_comot/7432ef83.jpg

air terjun...tp xd rupa air terjun sgt, kira nih anak air terjun aaar...ahakkks!!!

miss_comot
15-02-06, 06:08 PM
http://i39.photobucket.com/albums/e187/miss_comot/24523de3.jpg

siap ader pelite tuhhhhh....

miss_comot
15-02-06, 06:14 PM
http://i39.photobucket.com/albums/e187/miss_comot/110.jpg

aksesori tambahan...

comel_80
16-02-06, 08:01 AM
http://i39.photobucket.com/albums/e187/miss_comot/7432ef83.jpg

air terjun...tp xd rupa air terjun sgt, kira nih anak air terjun aaar...ahakkks!!!
oklah janjimenenagkan fikiran yer

SixShot
16-02-06, 11:19 AM
gile betui laa korang.. khyalan macam laa korang laa ni dok makan guna sudu emas sekarang.. kalau income sekarang konsisten 5 figure a month leh la gak konsider.. ni do khayal ngan harap dapat pasangan kaya... nak bergaya ngan harta orang... hehehe.. logic skit please

miss_comot
16-02-06, 11:45 AM
gile betui laa korang.. khyalan macam laa korang laa ni dok makan guna sudu emas sekarang.. kalau income sekarang konsisten 5 figure a month leh la gak konsider.. ni do khayal ngan harap dapat pasangan kaya... nak bergaya ngan harta orang... hehehe.. logic skit please

hehe, jgn la marah2 wak :hehe: ...
ekceli nih sume sekadar idea pada sape2 nak decorate lanskap kat uma
xsemestinye tiru bulat2...
idea-idea nih leh diubahsuai ikut budget n kreativiti masing2..
neway, papepon kena ukur baju di badan sendiri kan.
lagipon topik pon berkaitan lanskap luar uma kan?
at least kite da tolong2 bg idea refer my idola si Mr. Eric tu... :kelakor:

satu g, prasan x..orang yg buka topik nih kate uma dia sebijik-sebijik
so space mmg le banyak...kite n kwn2 lain yg bg idea pon paham sbb umah kite pon camtuh gak..kat luar tu tanah ada, tp xd idea nak hias...

landskap luar uma nih bukan mbazir pd sape2 yg tau hargai keindahan alam semulajadi...
belek2 pokok, tgk air terjun, bela ikan n paling best lepak2 ngan family petang2 kat luar umah tu sambil minum kopi...huh, nyamannyeeee.....

kalo ada impian.."impian baik2" lak tu n ada rezeki dari Allah S.W.T.
insya-Allah akan tertunai...
tp kena la ada usaha..
sekian..