PDA

View Full Version : hah!!!! parut.....



eh_nor
16-12-04, 07:31 PM
macam mana nak hilang parut
-gigitan nyamuk
-jerawat
-kudis
-dll

Nagas
16-12-04, 08:23 PM
gunalah brgn gamat............ sapu jer air gamat tu... minum sket sah hilang............. dulu pun ada satu cara lg..... guna kulit kayu manis.... kasi parut kat blakang ****** lesung.... pastu letak air sket.... pastu sapu kat muka.....

nana
16-12-04, 09:51 PM
beli cream kat farmasi kalo tanak gune cara tradisional, tanya org kat framasi tu ade laa kot.. :D

EpeT
17-12-04, 12:36 PM
guna rosehip oil.. ilangkan parut... tp mahai ler.. tak silap aku ler.. :hehe:

tudung biru
17-12-04, 01:38 PM
jerawat guna OXY
tgk kesesuaian muka

Nagas
17-12-04, 02:43 PM
erk.......................... oxy..... tu tgk kulit gak jenis apa... ada yg takleh terima....

eh_nor
17-12-04, 02:57 PM
arkkk....
tak lalunya nak minum ayer gamat tu.!
tapi takpelah kalau mujarab.

salma
13-01-05, 12:43 PM
boleh juga gunakan Debella Aloe Vera Jelly. Memang sangat mujarab untuk pelbagai jenis masalah kulit. parut, kudis, jerawat, gigitan binatan dan sebagainya. Juga sebagai losyen untuk disapu di ketiak, untuk mengelak bau, juga pada kulit yang kering. boleh juga menghilangkan kesan2 hitam dan garisan2 hitam yang terdapat di sekitar ketiak, leher dan dibawah pelipat.

iklan tidak dibenarkan

nana
16-01-05, 12:30 AM
kalo utk jerawat kat muka, try gune tea tree oil. me gune berkesan gak la :D

yina_lanaa
06-04-05, 03:53 PM
guna mederma.beli kat farmasi

salmy
06-04-05, 04:03 PM
:salam:

niece mi mmg jenis berjerawat.. mi belikan rojer sapuan.. stakat nih okey jer.. mahal skit drpd oxy lar.. kali pill lagi mahal.. mi belum belikan dia... nanti nak try jugak.. biar muka niece mi licin berseri mcm telur dikupas :D

Ezza
06-04-05, 04:08 PM
utk kesan jerawat..selalunye aku pakai cream safi je
memang ilang sih

muntill
19-04-05, 05:20 PM
boleh juga gunakan Debella Aloe Vera Jelly. Memang sangat mujarab untuk pelbagai jenis masalah kulit. parut, kudis, jerawat, gigitan binatan dan sebagainya. Juga sebagai losyen untuk disapu di ketiak, untuk mengelak bau, juga pada kulit yang kering. boleh juga menghilangkan kesan2 hitam dan garisan2 hitam yang terdapat di sekitar ketiak, leher dan dibawah pelipat.

utk keterangan lanjut, email:
salma_1509@hotmail.com

kat mana saya buleh dapat Debella Aloe Vera Jelly ni? berapa harganya? buleh tak i guna pada baby yg berusia 5 bulan? :bomm:

azrida nani
20-04-05, 04:28 PM
eh nor..
cuba try amway nyer produk untuk parut (tapi aku tak penah la guna....:D)
tau pun sebab makcik aku penah kena air panas..
lepas guna lotion amway.. bole hilang parutnyer..
harganya pun tak mahal... dalam rm20++...
Cubala ek... :)

greentea
11-05-05, 11:00 AM
jangan makan kicap :D

tak tau betol ke tak.... my pren yg kata laaa

nuur
12-05-05, 10:23 AM
kalau parut jerawat, kisar anggur merah dalam lima biji..(buang biji) dgn segelas susu segar yang dibeli kat supermarket...pastu minum...dalam masa seminggu akan nampak kesannya...cubalah!kalau boleh minum setiap hari...

shazwa82
16-05-05, 12:54 PM
jerawat guna OXY
tgk kesesuaian muka

kalau OXY tengok pd kesesuaian gak....tapi kalau nak ilang kan parut...
bole gak guna kulit kayu manis kulit kayu manis tue
di gosok kat lesung batu bersama sedikit air....sebelum tdo..... insyaallah ia akan ilang

DorAeMonBesT
10-06-05, 02:51 AM
jangan makan kicap :D

tak tau betol ke tak.... my pren yg kata laaa


ibu aku pernah gak kata..kalau ader luka2 tu..elakkan dari makan kicap..
hurmm..tak tahu lah pula.. apa kandungan dlm kicap tu yg bleh buat bekas luka tak hilang..........
tapi memang betul lah..
elakkan makan kicap..InsyaAllah takder bekas luka..:hehe:

ladybird
05-07-05, 03:55 PM
Assalammualaikum......

Kalau beli losyen,mederma dan fade out ok juga tetapi lambat nak hilang kesan parut, tapi kira oklah utk parut yang nipis agar tak kelihatan.

Kena guna agak lama bergantung kepada kulit kita bertindak balas dan jenis parut tu..kena rajin sapu la kalau tak rajin cam mana nak hilang parut tu.

Apa pun bergantung pada usaha kita sendiri...cara tradisional pun ok kalau nak try macam sapu air kulit kayu manis di kawasan parut..tapi jgnla sapu kuat-2 nanti terluka pula sb kulit kayu manis ni "tajam" boleh melukakan kulit yang sensitif. pas tu tunggu dlm beberapa minit basuh kasi bersih......

Tapi berhati-2 manalah tahu kalau kulit kita ni alergik ngan kulit kayu manis.(saya alergik)

aliyna
08-07-05, 02:59 PM
parut baru macam jahitan bersalin tuh... after a few days liyna letak topical gel gamat..
pastuh kalau ada jerawat nak soh surut tuh tepek ngan asam jawa soh sejuk sket..

tapi parut dah lama liyna tgh try Nu Age... tak baru jek try 17 peket...
parut lum rasa diff... tapi kulit setat gebu sket..
parut yg kehitaman start fade...
orang kata lepas 90 packets leh byk perubahan ...

alamatnye parut ditangan kanan dek kena oven masa nak bakar fish n chip tahun 1996 ni bila nak hilang tak tau ler... acik tgh try ler nih... tungguuuu....

Ezza
18-07-05, 11:50 AM
adoi baru kena chickenpox...
abih muka berparut

siap lekuk2 lagi..ada ke produk bagus leh naikkan balik tempoat yg lekuk2 tu?

Nurashila
18-07-05, 02:05 PM
aiseh.....camna boleh lekuk2? ini mesti gatal tangan tarik kuping betul tak? parut lekuk ini akan kekal tp pernah dengar dlm wanita hari ini, boleh buat suntikan kolagen tapi mahal sikit ler adik oi atau rajin2 le makan jeli gamat....

nak pesan sesiapa yg kena chicken pox jgn kena hujan wlupun demam dah baik bagi masa dlm 3-4 bulan n jangan tarik kuping yg hampir kering dimuka, biar dia kering sendiri. sayang nanti duit hantaran jadi kurang lak becoz wajah ada lekuk2.........jgn mare akak gurau jer....

Ezza
19-07-05, 09:12 AM
apa? KEKAL?
TIDAK TIDAK TIDAK

jeli gamat tu sapu je takleh? makan tak menyelerakan la teringat kan ibu2 gamat tu...

Nurashila
19-07-05, 11:31 AM
makan lebih baik dari sapu. better buat awal2 coz dia baru nak menjadi. nanti kalu dah tua cam akak nih ... tak der maknanya......(eh i belum tua lagi )

sapu ader jugak, itu akak biasa buat utk hilangkan parut hitam jerawat yg kecik2 or kena gigit semut ker, anak kena ruam ke. mmg mujarab ler. tapi parut c.pox akak tak pernah cuba.....tapi pernah gak bagi kat neighbour yg mmg tengah naik c.poxnya. ok ler jugak lagipun kat badan jer so tak da saper nengok pun.....

cuba ler cari kat pasaran or toko ubat jenama luxor. nama ubat topical jel.

deida
20-07-05, 01:08 PM
Haa aku pon baru ingt la makcik ezza,
kwn aku kata.. guna rosehip dr cosway tu ok gaks!
Tp aku tak penah try sbb menda tuh minyak.. aku dok minat! :p
Alah.. ko guna je la cosmoderm 3000 @ cosmoderm 1000 yg aku syorkan tu.
Tgk.. duit syiling kat kaki aku yg itam legam tu jd kaler kelabu dah.
Tak lama lg.. comey la kaki aku turk.. ngehehe.. ops!

zila_zain
20-07-05, 02:05 PM
hmm..3 hari lepas ada jerawat dr dlm dok bengkak jer...pastu, tgnku yg gatal ini telah menekannya selalu, sehingga ia membengkak...dan semalam, telahku picit segala isi yg ada..skang, tgh berkuping..paling nyampah nak tunggu dia tercabut parut tu...lg satu, kompom bertanda itam jer muka ku yg comei ini pasni :) ada ke antara korang yg seangkatan ngan habit aku ni.....?

iLusi
22-07-05, 10:59 AM
... cuba ler cari kat pasaran or toko ubat jenama luxor. nama ubat topical jel.

topical jel ni mmg baguih.. sapo beminat nk dpatkan leh contact i..

sori mod.. iklan sket.. :)

:malaysia:

wkh22
02-08-05, 08:16 AM
ramai yg ambik Nu Age kata kulit makin gebu dan halus. ada sorang akak tu..dah 2-3 bulan ambik Nu Age ni...nampak makin cantik kulit dia...umo dah nak masuk 40an. parut2 dah tak nampak...klau nak cuba, mai la..pm saya...:)

cinderella
02-08-05, 10:47 AM
Haa aku pon baru ingt la makcik ezza,
kwn aku kata.. guna rosehip dr cosway tu ok gaks!
Tp aku tak penah try sbb menda tuh minyak.. aku dok minat! :p
Alah.. ko guna je la cosmoderm 3000 @ cosmoderm 1000 yg aku syorkan tu.
Tgk.. duit syiling kat kaki aku yg itam legam tu jd kaler kelabu dah.
Tak lama lg.. comey la kaki aku turk.. ngehehe.. ops!


cosmoderm 3000 @ cosmoderm 1000 ...
mana nk dpt kan?.. dan berapa RM?
dh lama ke awak pakai
tima kasih deida

paprikcampurr
03-08-05, 06:09 PM
tetiap hari tenyeh la kulit pisang..pisang aper tk kira lar...tp lebih mujarab kalu kulit pisang bekas org lain kupaskan....

paprikcampurr
03-08-05, 06:18 PM
tetiap hari tenyeh lar kulit pisang....lebih mujarab kalu kulit pisang org lain tlg kupaskan....

paprikcampurr
03-08-05, 06:21 PM
kalu kena chickenpox and tknk ada parut,jgn lar biarkan muka / bdn kena air ujan... :)

msekman
08-08-05, 10:52 PM
Cuba yg ni jugak:

Bekas parut yang berwarna hitam selalu mengganggu penampilan kita. Usahlah bimbang, ada cara untuk menghilangkannya. Ambil sebiji ubi kentang dan kukus dan apabila sudah masak, lumatkan hingga halus dan tempelkan pada parut tersebut. Biarkan hingga kering dan bekas parut itu akan hilang dengan sendirinya. Amalkan sehingga kesan parut hilang.

msekman
08-08-05, 10:53 PM
YAAAAYYYY!!! dah 25 posting!! Selamat aku...heheheheh :P

Nurf
02-09-05, 11:29 PM
amik lidah buaya..amik dia punya lendir..pastu sapu kat muka(tempat berparut)

Pu3Feesya
03-09-05, 09:36 AM
ni semua leh ilangkan parut eksiden tak?

ANGAH1966
04-09-05, 03:24 PM
Cubalah petua yg murah dan tak perlu keluar byk modal dulu. Kalau tak berkesan juga cuba cari MEDERMA di farmasi.

Ain _syaoran
04-09-05, 04:25 PM
tonyoh ngan kulit pisang jer!! :hehe:

spurs
11-10-05, 03:24 AM
gunelah sabun pegaga HPA.bagus utk ilangkn jerawat.if u want,just inform me.

Mrs_Z
13-10-05, 12:15 PM
Ermm Parut...saya Baru Ni Pun Byk Giler Tumbuh Jerawat....
Try Mcm2..last Gi Guardian Farmasi...dia Bg Krim Khas Utk Parut ..mengandungi 14,000 I.u. Mmg Ok Giler...dlm 3 Ari Dah Nampak Efektifnya..disamping Tu Gak Leh Le Try Mkn Vitamin E Dan A...ok

paprikcampurr
13-10-05, 05:01 PM
kiter pernah try guna mederma tu...tp hampehh......buang duit jer..langsung tk berkesan..tp tak tau la kalu org lain pakai ada kesannyer...

paprikcampurr
13-10-05, 05:10 PM
kalu nak ilangkan parut bleh la gunakan lulur tradisional ataupun skrub ker...blh la buang kulit2 mati...nipiskan parut2 yg hitam ker...pakai la 2,3 kali seminggu...skrg kan berlambak kt pasaran lulur mcm2 jenis..lulur mustika ratu la...lulur putri binari la..try la...kulit jadik lembut cm baby you !!!!! :) :) :)