PDA

View Full Version : Master Pump Brake Stopper



Chinozie
27-01-05, 02:06 PM
Korang pernah dengar tak benda nie...

nie salah satu contoh...aku pasang kat keta aku...tp custom made bebudak aku...RM25 sahaja (kaloo model keta lain aku tak tau aa harge dia)...tp kalau utk model keta lain...keta wat ukuran, harga lain skit aaaaa...sebab nak wat modul baru...

fungsi :
1) tak kasi master brake pump bergerak semasa heavy braking, bila tak bergerak cengkaman brek lg kuat...
2) memperbaiki rase ketika membrek...
3) terbaik utk kaki lari, serta semasa brek kecemasan...

http://www.zerotohundred.com/forums/uploads/post-8-1102942303.jpg

badakcipan
27-01-05, 02:17 PM
kat belah mana pasang?...

rexprimo
27-01-05, 02:18 PM
haaaaaa yg ko cite tu kan??
kedai nyr katne??
teringin gak aku nk try...
tp aku budget kalo pasang mende ni ada x rasa cm kita guna drum brek...........
tekan2 terus lekat terus.....

Chinozie
27-01-05, 02:30 PM
mende nie member aku pasangkan...tgk lokasi gak aaa...
dia duduk kat gombak...
tp korang kaloo nak pasang kena bg tau aku aa model keta ape korang pakai...

haaa tgk dulu iklan kat bawah tu...aku tlg iklankan jeee...tp kaloo ade setakat pertanyaan simple2 aku leh tlg jawapkan n tanyakan...

P/S: kebanyakan model yg dipasang adalah utk keta Toyota (SVT), tetapi utk keta lain boleh dipasang jugaa...

http://www.zerotohundred.com/forums/uploads/photo-1427.jpg

badakcipan
27-01-05, 02:34 PM
maksud aku dia bolt on trus kat servo brek ker?...

gar
27-01-05, 02:37 PM
dari apa yang aku paham kat mende alah ni....satu skru diikat terus kat chasis kete..dan satu lagi di sendal kat master pump.....

Chinozie
27-01-05, 02:39 PM
haaaa...betul satu kat chasis...satu lg kat master pump...
skru kat master pump tu leh adjust mengikut kedudukan master pump...

gar
27-01-05, 02:42 PM
hehehe....kira castam made la nih..hurm....tak bahaya ke chinozie...sebab ye la kan....mende brake brake ni kalau kastam made tak tentu hala...bahaya bang....

ampmeter
27-01-05, 02:43 PM
http://www.zerotohundred.com/forums/uploads/post-8-1102942303.jpg[/QUOTE]

aku cam benda ni......mana curik fire extinguisher hanger ni? lepas ni habis la semua hanger hilang.......apa pun......org melayu mmg kreatif....syabas! :malaysia:

Chinozie
27-01-05, 02:48 PM
mende bahaya...aku sendiri dah pakai...
aku sendiri dah teruji kewibaan dia...

mase tu aku kat federal highway cruising 115km/h ...lane kanan...
TETIBA...15m depan aku ade lori ngan perdana dah eksiden...aku brek emergency sempat 10m sebelum aku join ngan eksiden tu...

yg peliknye, mase aku brek emergency tu...takde bunyi "eeeeeettttttt" membuang keee, berasap kee tayar...haaaa kan effective nama nye tu...

pasal...A-FPR nie lak dah byk keta dah dimasukkan, Toyota - supercharger, SilverTop ...Waja, Honda...

Chinozie
27-01-05, 02:49 PM
http://www.zerotohundred.com/forums/uploads/post-8-1102942303.jpg

aku cam benda ni......mana curik fire extinguisher hanger ni? lepas ni habis la semua hanger hilang.......apa pun......org melayu mmg kreatif....syabas! :malaysia:[/QUOTE]

muhehehhe...Rahsia Kerajaan...

e191
27-01-05, 03:05 PM
mende ni cammane die function???

rexprimo
27-01-05, 03:15 PM
mende ni cammane die function???


fungsi :
1) tak kasi master brake pump bergerak semasa heavy braking, bila tak bergerak cengkaman brek lg kuat...
2) memperbaiki rase ketika membrek...
3) terbaik utk kaki lari, serta semasa brek kecemasan... :tapir:

gar
27-01-05, 03:25 PM
ok la tu........kira selamat......hehehe...thanx !

e191
27-01-05, 04:14 PM
master pump tu leh gerak2 ke?? kala kite brek??? makner nyer mende 2 just perlukan braket n skru panjang je la kan.. pas2 kite ikat die kat mane2 supaye die stay???

Chinozie
27-01-05, 04:25 PM
master brake tu akan bergerak bergantung kepada force koo tekan brek...
lg kuat lg byk dia bergerak...
tp kena pasti jgn terlalu kuat...itu yg perlu ade adjustable skru...

e191
27-01-05, 04:42 PM
ooooo bende 2 leh gerak2 rupenyer.... tp smalam aku check mende 2 ikat kat piring wane itam 2 kan.. da ikat cammane leh gerak2 lak mende 2??

r2d2
28-01-05, 10:03 AM
tp kalu aku dah sedia ada abs mcmana plak... :gegile:

gar
28-01-05, 10:08 AM
tp kalu aku dah sedia ada abs mcmana plak... :gegile:


riak le..hahahaha....... :hehe:

r2d2
28-01-05, 10:17 AM
bukan riak... cuma p0y0, berlagak dan sekutunyer ajerk... heheheheheee.........
jgn mareeee genggg.....

gar
28-01-05, 10:20 AM
hehehe........weh.....sapa ada nak tolak hks fcd memurah....r2d2 ada kaki tak? ...

r2d2
28-01-05, 10:24 AM
hehehe........weh.....sapa ada nak tolak hks fcd memurah....r2d2 ada kaki tak? ...

x ada ler geng... lg pun kengkawan aku x suka main gadget... di0rg suka main ecu trus... L0W PR0FILE... x nampak apa2 p0n gadget... tp semua termaktub dlm ecu ajerk... :hehe: :hehe: :hehe:

gar
28-01-05, 10:30 AM
fcd pun tak nampak.......ecu utk kete saya...2-2 dah di modi....hehehe.....tapi saya tetap ngan safc....fcd ni member saya nak....sebab nak masukkan kat b8....

Chinozie
28-01-05, 11:38 AM
x ada ler geng... lg pun kengkawan aku x suka main gadget... di0rg suka main ecu trus... L0W PR0FILE... x nampak apa2 p0n gadget... tp semua termaktub dlm ecu ajerk... :hehe: :hehe: :hehe:

heeee...ecu mmg org byk nak main termasuk aku...tp on-kos nye fulamak...heee

tp kalau gadget, bg pendapat aku laaa...pendapat org lain lantak aaa...heee, ko setting keto kau kau tambah gadget utk tgk kesedapan kooo...cara pemanduan koo...walaupun tak power tp maybe ade certain org dia cenderung kearah serta kesedapan sendiri...


fcd pun tak nampak.......ecu utk kete saya...2-2 dah di modi....hehehe.....tapi saya tetap ngan safc....fcd ni member saya nak....sebab nak masukkan kat b8....


riak le..hahahaha....... :akuketuk: <--- muhehehhe kena balik...tuin tuin tuin

e191
28-01-05, 12:10 PM
hihihi :hehe: .............

Chinozie
28-01-05, 12:44 PM
haaaa mlm nie aku nak gi lepak ngan bebudak aku, nanti aku jumpa skali mamat yg buek brake stopper tu...sape nak ikut jom aaaa...selain tu mamat nie dia leh wat quick shifter n fuel regulator...

kitaorg lepak dekat2 area taipan subang...so sape nak tgk proses pemasangan menatang tu...dtg aaa...call laa aku...

bkn ape sebab satu tlg melayu same melayu, dua benda nie murah dan effective...

MALAYSIA BOLEH...!!!

gar
28-01-05, 03:20 PM
cisss....terkena plak aku ngan chinozie..weh..stereng tanak bukak rege lagi ka

Chinozie
28-01-05, 03:30 PM
cisss....terkena plak aku ngan chinozie..weh..stereng tanak bukak rege lagi ka

muehhehehe...tak dpt aaa...

tp aritu ade cina nie nak tolak kat aku stereng baru yg jenis terkuar skit...mcm akunye patern terkuar tp 3 spoke...takde brand aaa...RM200...tgk aaa kalooo aku jumpa cina tu nanti aku ambil kan gambar dia...

gar
29-01-05, 09:07 AM
okeh...tadak brand? tanak le..saya nak yang ada brand...ya auw auw

e191
29-01-05, 10:37 AM
steering yg tekeluar sket ek? cam ralli ke? ari 2 member aku p beli kat bentong(hakat) sparco-150 jek.. die kate steering kat sane branded n sume bawah 150.. aku p usha afkat 2.. memang murah pun.. cth side mirror lipat wira nyer baru 130 complete set

reloader
29-01-05, 10:55 AM
fcd pun tak nampak.......ecu utk kete saya...2-2 dah di modi....hehehe.....tapi saya tetap ngan safc....fcd ni member saya nak....sebab nak masukkan kat b8....

Apsal dia x angkat RSM 2nd je Gar? Bukan RSM pun bleh buang speed limiter cam ko cakap dulu? Kalu RSM ada budak nissanclub nk tolak 2nd dalam RM450++ kot.

p/s: btoi ke aku nye pendapat tu aa? Kekkeke :D

e191
31-01-05, 09:25 AM
chinozie.. steering aku cakp tu 3 kaki (sparco).. bukan ade kat aku.. tp member aku angkat kat hafkat kat bentong.. c2 steering 2 sume murah2...

Chinozie
31-01-05, 01:18 PM
ade gambar tak...???
kaloo cun esok gak aku runner...
bentong bkn jauhpun...leh layan coner kat sane...muehhehe...

e191
31-01-05, 02:25 PM
gambar aku takde la.. tp lepas bayar tol second.. ade simpang masuk kanan.. masuk kanan terus smpi simpang tiga.. pas 2 kiri... terusss jek.. sambil 2 pandang seblah kiri ko.. afkat 2 seblah kiri... tp aku tak kompem la steering 2 ade lagi.. kang sia2 jek hang p... membazir tenaga dan 30 hengget(toll n minyak)

Chinozie
31-01-05, 02:45 PM
haaaa...lepas tol, masuk kanan...ikut jln mane nie...
bkn ikut karak keee...lepas tol masuk kiri...pastu sampai simpang 3 nak gi town masuk kanan ke...???

e191
31-01-05, 03:27 PM
eh silap lak aku..tebalik.. aku fail sket kiri kanan nih... betul la 2.. pas ko masuk kanan nak ke town 2 ko perati jek seblah kiri ko.. kompem kiri... ade hafkat.. satu kecik satu besar.. yg besar blakang yg kecik 2.. ko kene slow2 tau kalau tak telepas.. hakat 2 seblum sgt2 ke town.. selamat melayan kona baring di karak... jgn smpi tekene roadblok.. ari 2 mase balik ade roadblok.... lagi satu... brakestopper nih buleh diy tak?? aku nak cuba la...

Chinozie
31-01-05, 04:00 PM
aku rase bole DIY...
cari besi yg sesuai...tgk kedudukan 1) master brake pump koo 2) koo nak lekatkan stopper tu kat mane...

pastu dua benda asas...
i) tempat nak lekatkan dia, nak kena pastikan dia kukuh dan tak bergerak...
ii) skru utk adjust kan tahap ketahan yg dikehendaki...

tools yg aku rase perlu...
i) grinder n driller...

muhehehehe...senang je tu...
selamat berjaya...

e191
31-01-05, 04:15 PM
tengkiu.. akn aku usahakan .. kalau tak jadi kite wat sesame kat gath.. hehehe

gar
02-02-05, 08:48 AM
Apsal dia x angkat RSM 2nd je Gar? Bukan RSM pun bleh buang speed limiter cam ko cakap dulu? Kalu RSM ada budak nissanclub nk tolak 2nd dalam RM450++ kot.

p/s: btoi ke aku nye pendapat tu aa? Kekkeke :D



fuh..mahal tu bang...kawan aku nak jual rsm blue screen rm 550 jek

reloader
02-02-05, 11:47 AM
fuh..mahal tu bang...kawan aku nak jual rsm blue screen rm 550 jek

Ehhh gar.. .RSM Blue Screen tu yg baru ke 2nd-hand? Yg aku bgtau tu 2nd-hand punye.. kalau baru murah giler bebeng ler... :p

r2d2
02-02-05, 12:23 PM
umang.... RM550 tambah skit jerk bleh dpt SAFC....

gar
02-02-05, 02:50 PM
dia guna 3 hari jek..heheh..dah bukak...sebab tak compatible ngan kete dia..wiring tak dapat..hahahahha..

e191
03-02-05, 08:35 AM
aku pun rase nak pakai safc la.. kalau seken bape ek??? aku engar kalau setting sume ngam buleh dapat +-10 hp kan???

gar
03-02-05, 08:36 AM
ye la..tapi nak set tu yang tensen..silap set -ve +ve ... sure tensen enjin ko

reloader
03-02-05, 12:07 PM
aku pun rase nak pakai safc la.. kalau seken bape ek??? aku engar kalau setting sume ngam buleh dapat +-10 hp kan???

Untuk dpt full power output dr kete kalau pakai S-AFC ni, setau dr pembacaan aku kena buat dgn Dyno-test skali. Yg ni konfem dpt ekstrak kaw2 punye kemampuan enjin dgn x merosakkan komponen & ecu. Sbb computerised. :D Tp nk kna spare modal ajele ... :D $$$$$

e191
03-02-05, 12:27 PM
bak kate r2d2.. kalau ade keping lebey....

tyco
03-02-05, 01:39 PM
tak masalah servo brace ni, mmg bagi good feel & braking lebih responsive skit, tak rasa mcm 'angin' je. Tapi itu sebahagian dpd cara nak perbaiki brake system la, cara2 lain spt:

-braided brake fluid hose
-tukar pad ke yg berkualiti
-tukar disc yg ventilated/slotted kalau masih tak puas hati.

badakcipan
03-02-05, 02:23 PM
sistem gantungan yg betul pon mempengaruhi braking distance ;) hehehehhehe

Chinozie
03-02-05, 03:02 PM
tak masalah servo brace ni, mmg bagi good feel & braking lebih responsive skit, tak rasa mcm 'angin' je. Tapi itu sebahagian dpd cara nak perbaiki brake system la, cara2 lain spt:

-braided brake fluid hose
-tukar pad ke yg berkualiti
-tukar disc yg ventilated/slotted kalau masih tak puas hati.

uiitttt...tadaaaaa...haaa...pekabar...
lama tak singgah... :D

gar
03-02-05, 03:12 PM
hello bro tyco..lama tak nampak