PDA

View Full Version : flywheel dan clutchplate



wufi
21-03-05, 06:33 PM
:salam:

1. apa tue flywheel dan clutchplate?? utk hape sebenonyee?

2. kalu masuk gear 1 atau 2, RPM meter akan turun mendadak dengan lajunye, adakah ini disebabkan clutchplate dah kong??

2. boleh ke masuk clutchplate dari 1.3 ke 1.5 atau 1.6?

3. flywheel, aku bese laa pakai semua yang standard, jika nak tuko performance flywheel utk kete wira 1.3, flywheel maanakah yang sesuai?? harga yang sedang2 dah laaa... hehe..

FunctionX
21-03-05, 09:29 PM
:salam:

1. apa tue flywheel dan clutchplate?? utk hape sebenonyee?

flywheel transmit power dari enjin ke clutch. Clutch pulak disambung ke driveshaft, driveshaft transmit ke cv joint, dari cv joint pergi ke tayar pulak.



2. kalu masuk gear 1 atau 2, RPM meter akan turun mendadak dengan lajunye, adakah ini disebabkan clutchplate dah kong??


rpm memanglah akan turun bila upshift..... adeeeiii...

tanda clutch plate kong ialah bila rpm naik tapi km/h tak naik....



2. boleh ke masuk clutchplate dari 1.3 ke 1.5 atau 1.6?


tengoklah, tapi kalau kereta stended boleh rasanya... tak dijamin takkan ada clutch slip, sebab ko nak masukkan clutch plate yg asalnya utk enjin yg 'kurang kuat' kepada enjin yg 'lebih kuat'.




3. flywheel, aku bese laa pakai semua yang standard, jika nak tuko performance flywheel utk kete wira 1.3, flywheel maanakah yang sesuai?? harga yang sedang2 dah laaa... hehe..

ni tatau... hua hua... bengkel yg aku pergi pun bengkel stended, takde power mower punya... tak reti nak rekemen.

tapi dimaklumkan bahawa jika anda menggunakan flywheel yg lebih ringan dari yg asal, kesannya sebegini :

1) pecutan ber+ best
2) idle tak berapa ngam (kalau cam timing (atau valve timing la kata lainnya) tak di edjas.. biasanya adjustment ialah meng-advance-kan exhaust valve outlet beberapa darjah. senang-senang buat sumer sekali terus sumbat aftermarket "performance" camshaft)

xpthrone
21-03-05, 10:38 PM
flywheel dari keter yang cc besar biase nye lagi berat... cube la skim flywheel stended... bagi ringan... tapi ingat... bile flywheel dah ringan, top speed akan di ragut sikit...

reloader
21-03-05, 11:04 PM
flywheel dari keter yang cc besar biase nye lagi berat... cube la skim flywheel stended... bagi ringan... tapi ingat... bile flywheel dah ringan, top speed akan di ragut sikit...

Iyepp.. lightened flywheel dapat lebih "pickup" tp akan mengorbankan "top speed". Kalau layan traffic light leh try, tp kalau layan highway .. pikir2 dulu sebelum menipiskan flywheel anda .. :bestweh:

gar
22-03-05, 08:41 AM
:salam:

1. apa tue flywheel dan clutchplate?? utk hape sebenonyee?

2. kalu masuk gear 1 atau 2, RPM meter akan turun mendadak dengan lajunye, adakah ini disebabkan clutchplate dah kong??

2. boleh ke masuk clutchplate dari 1.3 ke 1.5 atau 1.6?

3. flywheel, aku bese laa pakai semua yang standard, jika nak tuko performance flywheel utk kete wira 1.3, flywheel maanakah yang sesuai?? harga yang sedang2 dah laaa... hehe..


1.flywhell adalah mende yang cam gigi gigi tuh....clutch plate adalah mende yang diletak diantara flywhell dan presure plate....bila tekan clutch...presure plate akan tekan clutch..seterusnya clutch akan tekan flywheel...baru gear bleh masuk

2.kalau rpm turun mendadak tu..ko masuk gear lembab ar....guna short shifter kalau tanak rpm jatuh banyak..tanda clutch dah kong...rpm naik..keto tak jalan..

3.boleh aje..kawan saya masuk set flywheel siri 1.8..clutch 1.8...tapi flywheel keno skim siket la..kasi ringan....itu presure plate...pi custom buat double presure....


*itu aje komen tipu dari saye :tokguling

Chinozie
22-03-05, 08:53 AM
hahahah jawapan anda sudah pun terjawap dgn baik skali...
kalau tak paham angkat tangan...:D

comat
22-03-05, 11:30 AM
aku pun buat macam tu jugak..... beli satu flywheel supertouring pastu kawinkan dengan clutch plate 1.6..... kos flywheel dalam rm80-rm120. clutch plate pulak dalam harga rm190-rm230.... tapi flywheel tu kena skem sikit. aku buang dalam 1 kg.... lupa lak.... labour to charge dari rm80-rm120... tengok susah la.... yang flywheel ko tu pegi la skem sendri.. kalau bengkel antor pegi skemkan, jawabnyer makap lebeh lagi....

r2d2
22-03-05, 11:41 AM
aku pun buat macam tu jugak..... beli satu flywheel supertouring pastu kawinkan dengan clutch plate 1.6..... kos flywheel dalam rm80-rm120. clutch plate pulak dalam harga rm190-rm230.... tapi flywheel tu kena skem sikit. aku buang dalam 1 kg.... lupa lak.... labour to charge dari rm80-rm120... tengok susah la.... yang flywheel ko tu pegi la skem sendri.. kalau bengkel antor pegi skemkan, jawabnyer makap lebeh lagi....


apsal skim skit ajerk??? :hehe:
kasi skim tgglkan dlm 4.x kg jerk...
baru rasa skit naik naik genting cam berjalan jerk....

comat
22-03-05, 11:45 AM
apsal skim skit ajerk??? :hehe:
kasi skim tgglkan dlm 4.x kg jerk...
baru rasa skit naik naik genting cam berjalan jerk....

bukan ape..... pomen tu kate tak payah bebanyak... nanti top ilang.... :malaysia:

ekzos_pipe
22-03-05, 11:49 AM
aku pun buat macam tu jugak..... beli satu flywheel supertouring pastu kawinkan dengan clutch plate 1.6..... kos flywheel dalam rm80-rm120. clutch plate pulak dalam harga rm190-rm230.... tapi flywheel tu kena skem sikit. aku buang dalam 1 kg.... lupa lak.... labour to charge dari rm80-rm120... tengok susah la.... yang flywheel ko tu pegi la skem sendri.. kalau bengkel antor pegi skemkan, jawabnyer makap lebeh lagi....

haah same le kat keta saga yg ekzos pakai lani, asalnya clucth plate out, tapi dah alang tuko.. so up grade le sket... tapi berapa berat buang skim flywheel tak tau la pulak(owner buang berapa ntah), tapi banding 1.5 standerd punya set ngan yg upgrade punya seriesss lagi syokk le pikap dia... terasa kelainan...

comat
22-03-05, 12:00 PM
haah same le kat keta saga yg ekzos pakai lani, asalnya clucth plate out, tapi dah alang tuko.. so up grade le sket... tapi berapa berat buang skim flywheel tak tau la pulak(owner buang berapa ntah), tapi banding 1.5 standerd punya set ngan yg upgrade punya seriesss lagi syokk le pikap dia... terasa kelainan...

memang best........ memang pokai....... bile dah laju jangan lupa upgrade brake pulak.... karang tak boleh berenti susah la pulak..... :muzikk:

ekzos_pipe
22-03-05, 12:37 PM
memang best........ memang pokai....... bile dah laju jangan lupa upgrade brake pulak.... karang tak boleh berenti susah la pulak..... :muzikk:

alhamdulillah keta tuh dah memang dah ade disk brek belakang pastu servo upgrade pakai keta nissan hape ntah beso semacam je.. ekzos tau pake je spec2 dia nih tak tau sangat daaaa.. tp ok aa brek dia cuma keta tuh top dia tak le mana sngt pikap je ok le sket.. tapi la ni malas dah tekan kuat2 pedal minyak.. nak sep minyak aaaa... :nangis:

comat
22-03-05, 12:52 PM
tul tu..... skang nie minyak mahal.... mungkin tak lama lagi aku kombet enjin pakai enjin 4g93T berasaskan air........ so tak yah pakai minyak... tak pun pakai kabait aje...

gar
22-03-05, 02:55 PM
dah off topic....nih.....hehehe...

Chinozie
22-03-05, 02:58 PM
koo nie biarlaaa...dah jumpa proton same proton...jd syok aaa jd nye...at least cita diaorg bersambungan...
cam aku gak kekadang...
cam koo takde jeee...heeee...

gar
22-03-05, 03:00 PM
hehehe....ekjos memang la...die hard proton.......ekjos..kasi upgrade la itu proton....

r2d2
22-03-05, 03:04 PM
bukan ape..... pomen tu kate tak payah bebanyak... nanti top ilang.... :malaysia:

mmg diakui t0p ilang.... tp bleh kaber balik pakai rim bes0... 16" atau 17"
cam kes aku lak... lantak ler sama t0p... janji senang nak 0bertake kete...
f/wheel aku skarang tggl lebih kureng 4.5 kg jerk.... t0p mmg MATI... huaahhhh....

gar
22-03-05, 03:14 PM
flywheel saya std jek

ekzos_pipe
22-03-05, 03:17 PM
hehehe....ekjos memang la...die hard proton.......ekjos..kasi upgrade la itu proton....

hehehe itu je yg mampu (pinjam plak tuh nak upgrade ke hape-lani nak survive je)..... tapi jauh dilubuk hati ini perasaan ku terhadap nissan tak pernah terpadam.. hua hua hua

gar
22-03-05, 03:50 PM
hehehe..nissan ni best ke? sapa budak nissan sini? nak belajar bleh?

Chinozie
22-03-05, 03:53 PM
nissan...
turbo paling best dan senang di modified serta keta paling famous kat japan...
sebab kebanyakannya model keluaran nissan adalah FR...dan keta FR laa paling sesuai dimodified...sebabkan...

secara kimia :D :D
- bila koo tarik ngan tolak mane lg senang...mesti aaa tolak...betul tak...

r2d2
22-03-05, 04:06 PM
x abis2 SECARA KIMIA apadaaa????????

gar
22-03-05, 04:09 PM
betui..tapi....tolak ni...gear satu..suka u turn..tu yang tensen..walaupun lsd....tensen aku.....



*aku nak jual injektor rb20det...sesuai utk gsrT yang nak modi...meh la..rege memurah dah la

Chinozie
22-03-05, 04:18 PM
betui..tapi....tolak ni...gear satu..suka u turn..tu yang tensen..walaupun lsd....tensen aku.....



*aku nak jual injektor rb20det...sesuai utk gsrT yang nak modi...meh la..rege memurah dah la

aik...ade LSD tp leh u turn...ade LSD kee takde LSD tu...

mane satu koo nye nieee...???

1-Way, 2-Way, 1.5-Way

Some manufacturers make LSD's in different configurations and are commonly classified as 1 way, 2way, and 1.5 way. This designation reflects the design of the cam groove which enables the LSD to function differently under different loads. A 1 way differential means that the cam is shaped in such way as to have positive lock only when accelerating. The 2 way is constructed in a way to have positive lock motion in either acceleration or deceleration. The 1.5 way is a new term used to describe the 2 way cam which enables different lock up rates during the two directional forces. The 1.5 distribute positive lock stronger under acceleration than when decelerating. The 1.5 way can provide more forgiving balance when braking than a full 2 way setup, although it is less effective for true racing applications, it provides easier operation for beginners in throttle off conditions. It is also effective for front drive cars which need extra stability during braking.

kee yg nie...

Helical LSD

Helical-type limited-slip differentials offer several advantages over the clutch-type or viscous LSDs. Viscous limited-slip units tend to wear out after extended use, as their oil is heated and reheated until it degrades, rendering the unit ineffective. Clutch-type differentials provide good off-the-line traction, but the 50/50 stability that's beneficial in a straight line is not so desirable when a vehicle is turning. The helical-type limited slip provides better durability and performance when it's needed most: while turning. Unlike an open differential, which shifts power to the wheel with less grip, the helical LSD constantly shifts the bias toward the wheel that has more traction.

Under straight-line acceleration, power remains evenly split between the wheels. While cornering (e.g. accelerating out of a turn), the helical LSD directs power away from the inside wheel and toward the outside wheel, allowing the driver to begin accelerating earlier and exit the turn at a higher speed, without losing traction in the process.

r2d2
22-03-05, 04:26 PM
hahahaaa.... LSD utk u turn kut..... hahahaaa....

gar
22-03-05, 04:27 PM
lsd bang.....tarik lebih memang u turn....tensen betui.....takkan le saya tatau lsd ke idak.... :)

Chinozie
22-03-05, 04:41 PM
lsd bang.....tarik lebih memang u turn....tensen betui.....takkan le saya tatau lsd ke idak.... :)

dah tu kenape ade lsd leh u turn...
ke lsd koo dah prob...leaking keee...minyak tak cantik keee...nak kena serbis kee...sebab lsd selalu berfungsi mase koo tarik ngan u turn...tu pun tgk lsd camne koo pakai...cuba baca kat atas tu...

ke tayar sebelah botak sebelah ok...heeee

LSD kat keta mane??? A31 ekkk

r2d2
22-03-05, 04:51 PM
aku rasa mmg ada LSD masa bl0m pasang kut... masa nak pasang bebdk d0k kembas ler itu LSD....
tue pasal jd LSD U TURN...

Chinozie
22-03-05, 04:52 PM
aku rasa mmg ada LSD masa bl0m pasang kut... masa nak pasang bebdk d0k kembas ler itu LSD....
tue pasal jd LSD U TURN...

heee...mungkin gak...mcm kes owner lama keta aku aaaa...kaloo tak dah berLSDD daaa...:D

novacliffs
22-03-05, 05:01 PM
[.. pasang LSD kat tayar belakang kot.. kekekekkekee...]

comat
22-03-05, 05:09 PM
aku pun budak nissan.... tapi side mirror nisan la.....b13....he....he....he.... :senaman:

gar
23-03-05, 09:11 AM
memang la lsd saya kat belakang..hehehe......hehehe..comat.....side mirror masuk kat proton yerrr

comat
23-03-05, 12:11 PM
memang la lsd saya kat belakang..hehehe......hehehe..comat.....side mirror masuk kat proton yerrr

yap....kena tebuk satu lobang.... memang cun... tapi sekarang nie belum cat lagi... baru aje pasang..... member pasangkan... kembang la dada sikit bile kuar kete..... :tokjoget: :tokjoget: :tokjoget:

gar
23-03-05, 02:50 PM
hehehe..boleh lipat ke idak?

comat
23-03-05, 03:10 PM
hehehe..boleh lipat ke idak?

yap.... :tokjoget: cuma tak wiring sekali dengan alarm sebab takde relay... kalau ade relay bile onkan alarm dia lipat....( tu kate wireman aku la.... tipu dia tipu la aku...) :bestweh: cuma switch dia tak selawa mmc yang boleh pasang kat wira la....

p/s : macam dah sambar lama je gar....heee....heee....heee

gar
23-03-05, 03:24 PM
kat aku ada satu set....siap relay...hurm..relay yang pomen tu cakap..memang betul....tap wire..tapi tak digalakkan....aku tadak kete proton ar nak pasang..takkan nak pasang kat iswara mak aku kot.....

comat
23-03-05, 03:39 PM
berapa market price kat penang gar.... door panel yang ade power window controller tu ko ade tak.... minat la nak pakai barang2 yang dah nak pupus nie....

gar
23-03-05, 03:44 PM
aku dapat mende alah ni...1 year ago aku rasa...ada dalam stor umah aku....rm 180 kot.... door panel fiore ek ko nak? hurm..hari tu besa jumpa..tapi toke tu nak suh amik sekali pintu la

comat
23-03-05, 03:48 PM
mana aku nak sumbat pintu tu..... yang jual armrest tu aje takde ke....

gar
23-03-05, 03:52 PM
tu la pasai...nandakadore betui..hari tu member aku nak pi beli stereng momo dok kat fiore tu...toke tu suh angkat sekali desbod...ya auw auw betui lah.....hurm...arm rest ek..nanti aku try riki..hang nak warna pedia? koko ka?

ekzos_pipe
23-03-05, 05:31 PM
cantek la gar hang tolong pi tanya sekali rege barang dalaman fiore/saga sekali, ekzos ade patahkan le bebarap barang dalaman kete saga le.. aiseh nak bagi tau tak tau nama, mmm ala plastik pillar tgh ngan bumbung dalam tuh.. aiseh plastik tuh kalau hang drebar.. tgh kanan pandang atas.. dia kita border ngan bumbung dalam keta .. cess bengogn ape ntah aku kata nihh.. nanti la ekzos bagi gambar..

vtecinside
24-03-05, 08:47 AM
http://i3.photobucket.com/albums/y54/insidevtec/vr6flywheel.jpg
http://i3.photobucket.com/albums/y54/insidevtec/HKS-twinplateclutch.jpg

ni haaaaa

comat
24-03-05, 11:51 AM
lawa nyer flywheel...... untuk keta ape nie....

FunctionX
24-03-05, 04:44 PM
kalau datang dari peminat witek mestilah untuk kereta sibik.....