PDA

View Full Version : [Handling & Suspensions] absorber minyak/gas



adyza
11-07-05, 07:42 PM
assalamualaikum....pertanyaan...
saya nak tau apekah kombinasi terbaik utk mendapat keselesaan pemanduan... ade org kata depan pakai minyak belakang pakai gas? tapi saya mcm musykil laa pulak...sbb kalu belakang pakai gas tak ke melantun lantun kalu naik sorang? sbb kerekteristik gas punya abs ni dia suka menendang balik kan?

sifoo.. tolong jawab ek... tq!

FunctionX
11-07-05, 08:35 PM
Absorber fungsinya untuk kawal rate rebound (berapa laju spring menganjal balik) dan compression (berapa laju spring terkompres) spring.

Kalau takde absorber yang boleh jadi milkshake tu... lepas bump ajer tergoyang-goyang kereta.

Gas dan minyak ni cuma cara pembinaan absorber.
Absorber gas atau minyak takde beza kalau rate rebound dan damping absorber tu sama.


Kebanyakan high-end absorber menggunakan gas.

meziey
11-07-05, 10:25 PM
sy depan pakai gas + minyak (APM)..
dan blakang pakai gas.. ok jer..
takder masalah..

EpeT
12-07-05, 08:03 AM
aku gune depan blakang gas.. monroe reflex.. ok jer.. tp keras skit.. :hehe:

xpthrone
12-07-05, 10:52 AM
blakang pakai gas la... keras sket... baru best layan corner...

Chinozie
12-07-05, 12:20 PM
kalooo betul2 nak pasang...cari company yg ade wat roadtest utk suspension diaorg...
cth mcm APM, Titan dsb...diaorg akan tanya rate yg koo nak berdasarkan kehendak koo...biar mahal asalkn puas ati... :D

adyza
12-07-05, 03:29 PM
ader tanya satu wokshop tuh.
kayaba RM450 - 4 btg (oil)
improve comforter (kalo tak silap namanya) - 4 btg - RM600++ (gas) [ader org kena RM650]
GAB absorber (rasanya yg adjustable kut) - 4 btg - RM600 [ada org kate GAB msia made pakai 3 bulan dah bocor]

cemana ek pendapat kenkawan?
member cadang amik absorber depan pakai oil, blkg pakai gas.
kalu boleh mmg nak yg paling elok dan sesuai, n boleh pakai lama.

kancil 850 sport spring mugen

Matlie
12-07-05, 04:08 PM
Aku punya dua2 pakai gas... kayaba gas depan belakang.

FunctionX
12-07-05, 05:17 PM
kawan tu nak setup apa ?

setup yg utk rendahkan keter saja tunjuk-tunjuk (nak lowered tapi masih comfy) tak sama ngan setup yg rendahkan keter untuk handling.

Nak senang pergi tengok Titan ada offer apa utk kancil... ada gak member sekolej yg pakai kat kenari dia, puas hati nampak.. dah setahun lebih menten jer.. tapi rege ada mahal sket ler...

adyza
12-07-05, 06:54 PM
hehe..
makin byk survey.. makin byk baca.. pasal absorber n suspension nih, makin penin plak jadinya.

apa beza shock absorber? adjustable absorber?
gas? oil?
katekan kalo amik contoh kayaba, kayaba yg pakai gas, kayaba yg pakai minyak (normal la kan), apa namanye ek?

mcm APM, ader APM performax.. err.. APM apa lagi..

kalo GAB cemana? ternampak name GAB ni sebenarnye dlm majalah KERETA, GAB adjustable absorber - sesuai utk kereta yg gunakan sport spring.
n baru baca tadi, kalo pakai Kayaba RS plak, takleh pakai dgn sport spring sbb Kayaba RS ni akan merendahkan kereta sebanyak 30mm drp kedudukan asal. Kayaba RS ni pakai minyak kan?

kalo org kate tu dia mension dia pakai 2 in 1.. minyak n gas... meaning dia apa arr?

TQ!

tyco
13-07-05, 01:15 AM
shock abs tu merujuk kpd absorber le, tapi dlm konteks ni yg tak boleh adjust rate of rebound & compression, manakala adjustable boleh kita adjust rebound & compression dia. Gas & oil tu medium yg digunakan dlm absorber(atau lebih spesifik lagi dlm pressure tube dlm absorber) utk jadi bhn yg memperlahankan pergerakan spring, so tak melompat2. Ada gak yg pakai gas & oil sekali dlm sistem nya, tapi selalunya gas pd tekanan rendah, banding dgn mono-tune gas only absorber, ha yg ni gas pd tekanan lebih tinggi.

Chinozie
13-07-05, 11:22 AM
absorber - penyerap...
shock absorber - penyerap hentak...

so...shock absorber kalau definasi utk keta...diaorg guna utk...benda dia bawah nie...

http://www.gerep.com/Media/Stoss1.gif

utk motor...

definasi dia org lain lak...skali ngan spring...

http://graphics.globalhobby.com/gallery/149360.jpg

ok tu shock absorber...kekadang org guna ayat lelain...tp itu ape yg aku tau aaaa...kaloo salah betulkan laaa...


utk definasi adjustable absorber...yg nie aku rase adjust kelembutan ade aaaa...soft hard...tp kaloo adjustable suspension ade aaaa...

http://www.upimports.com.au/UPI_Parts/Pics/Suspension/Suspension_02.jpg

pastu adejustble suspension nie ade lg byk rate n kelas dia...yg nie lebih detail...nanti kaloo ade mase aku sambung aaa :D

FunctionX
13-07-05, 03:00 PM
shock absorber nama penuh untuk absorber....


absorber menatang yang macam teleskop tu...
spring tu sendiri paham la.....


pasang kat motor atau keter takde beza pun namanya....

edit : chess... salah bodo... :D

Chinozie
13-07-05, 03:06 PM
shock absorber nama penuh untuk absorber + spring assembly....


loooo...nie dah di panggil suspension...

baca definasi niee...

http://www.answers.com/shock+absorber&r=67

ekzos_pipe
13-07-05, 03:15 PM
suspension system dalam bahasa malaysia... jeng jeng jeng ... sistem gantungan.. eh betul ke?

Chinozie
13-07-05, 03:21 PM
- ekzos_pipe

hahahah tah...aku pong tak tau...:D

- FunctionX

abis tu kenapa bebudak motor byk cakap...
"absober aku dah kong..."

sebaliknye...kenape dia tak cakap...
"suspension aku dah kong"

:D :D

betul tak...haaaa...aku pong dulu main motor gak...tp kejap jelaaaaa...mak aku bising...dia suruh aku pakai keta :D

FunctionX
13-07-05, 05:08 PM
eheheh... silap bodo pulak, takpe, belajar dari kesilapan :D



nozie : pasal yang kong biasanya absorber, bukan spring. Yang seal gas dan atau minyak kat dalam tu pun... o-ring ngan seals yg diperbuat dari getah.. dah lelama pakai retak dan bocor la abs tu... :D

Absorber yg KO tu motor tetiba rasa macam kuda tu.... langgar bump ajer macam naik jungkang-jungkit...

Chinozie
13-07-05, 06:39 PM
eheheh... silap bodo pulak, takpe, belajar dari kesilapan :D



nozie : pasal yang kong biasanya absorber, bukan spring. Yang seal gas dan atau minyak kat dalam tu pun... o-ring ngan seals yg diperbuat dari getah.. dah lelama pakai retak dan bocor la abs tu... :D

Absorber yg KO tu motor tetiba rasa macam kuda tu.... langgar bump ajer macam naik jungkang-jungkit...

takpe takde hal...aku pong camtu gak...blaja dari kesilapan...

yup betul absober selalu yg kong...sbb byk moving parts...
seal yg tak tahan...pastu tak getah nk cover btg absorber yg berkilat tu...asyik kena air pasir air pasir...bercalar, pastu minyak kuar kat situ...so kena jaga mcm korang jaga dry-shaft gak...tgk getah cover dia...


hahahah EX5 blkg dah goyang mcm kuda sbb bushing absorber dia yg selalu kong...commen prob utk EX5... :D

MzH82
16-07-05, 01:34 PM
nape derang cakap absorber aku kong, bukan suspension aku kong?

suspension terdiri dari banyak bahagian, terutama kereta. cam motor, suspension lebih merujuk kepada coil spring & absorber.Tetapi kereta, ia jg merangkumi lower arm, strut bar, rollover bar dan sebagainya. jadi, yg slalu kita sebut adalah detail masalah. lain la kalo lower arm bengkok contohnya, sure kita cakap "lower arm aku bengkok aa", bukan "Suspension aku bengkok aa.."

p/s:kalo ada salah mintak dibetulkan.
::: :waduh: :::

Chinozie
16-07-05, 01:48 PM
muehhehe...mmg aaaa...kita selalu main sebut je kot...
takkan nk cakap detail bahasa teknikal kot...

"abg pomen, saya punya suspensii..bermasalah, lalu telah membuatkan bushing lower arm belah kanan saya rosak...lantas chamber degree saya telah berubah kepada +20 lalu memakan sebelah tayar saya"

kuang kuang...muehhehehhe camtu keee nk cakap :D