PDA

View Full Version : Honda Civic 1994 EXi



gogsard
19-07-05, 09:09 PM
Geng,

Ada ada minat satu keta Civic nie member gua nak tolak. Built 1993, register 1994. 1.6 EXi Auto. Milage dah 160k. And selling max RM34k. Tak tau akoo nie EG berapa.

Ada komen tak pasal keta nie ?

http://www.auto.vl.ru/catalog_photos/honda/civic_ferio/honda_civic_ferio_2985.jpg

MzH82
20-07-05, 01:29 AM
ada member da pake... EG9 oto, rim 16", original, stendet... baru lagi amik... 43K.
model ni ada dua jenis, EG, EH. EG assemble kat jepun, EH kat mesia.
ferio ni kalo x silap, samada EG8 atau EG9

(kalo stendet aa)
EG8:VTEC kecik (B16B), xde wiper n puting air blakang.
EG9:VTEC besar (B16A), kemungkinan ada sunrup(ikut spek owner asal nak cane), ABS, SRS, LSD.

So, obviously EG9 jauh lebih mahal dari EG8. n pakcik rasa yg ko dapat tu EG8 kot.
BTW, pakcik tetap nge musuh honda..... hidup TOYOTA....heheheheh

::: :waduh: :::

cyrus77
20-07-05, 08:57 AM
eg8 bukan pakai d15b je ke?? and ada yg vtec dan ada non-vtec??
dan setau aku eg9 pakai b16a...ek9 je pakai b16b..

trew
20-07-05, 09:14 AM
ada member da pake... EG9 oto, rim 16", original, stendet... baru lagi amik... 43K.
model ni ada dua jenis, EG, EH. EG assemble kat jepun, EH kat mesia.
ferio ni kalo x silap, samada EG8 atau EG9

(kalo stendet aa)
EG8:VTEC kecik (B16B), xde wiper n puting air blakang.
EG9:VTEC besar (B16A), kemungkinan ada sunrup(ikut spek owner asal nak cane), ABS, SRS, LSD.

So, obviously EG9 jauh lebih mahal dari EG8. n pakcik rasa yg ko dapat tu EG8 kot.
BTW, pakcik tetap nge musuh honda..... hidup TOYOTA....heheheheh

::: :waduh: :::

takkan la EG8 VTEC kecik lak tu enjin B16B... enjin EK9 tu :D

gogsard, civic pasang local ke pasang kat jepun? kalau pasang local enjin stendet ME16 (enjin ZC assemble kat malaysia) kalau pasang jepun kalau tak vtec mungkin ZC, mungkin B16A kalau yg vtec...

civic tu kalau local org panggil SR4...

wassalam.

gogsard
20-07-05, 09:26 AM
katanye nie pasang local ..

p/s : kereta budak2 jahat .. :hehe:

ekzos_pipe
20-07-05, 09:41 AM
loan ble pegi berapa eeehh?

SixShot
20-07-05, 10:44 AM
komen aku... kereta ni mantap bila dah masukkan VTEC beso.... loan boleh gie berapa... ? 26K lebih kurang @ 4 tahun.... ada kaki maybe leh dapat lebih.. interest rate quite high pasai dah lebih 10 tahun.. maybe lam 6 - 7 percent... but still a very good buy..

MaszMelati
20-07-05, 10:57 AM
kalo honda civic yg mata lampu tu besar sikit dr yg ni..
model apa lak 2 ek??:D ntah ler..bnyak sgt honda ":D

SixShot
20-07-05, 11:18 AM
Yang lampu beso sikit tu, 6th generation civic... also known as miracle... ada gak yang panggil goldfish.... range harga still at above 50K... keluaran pertama in mid 1995

cyrus77
20-07-05, 11:20 AM
kalo honda civic yg mata lampu tu besar sikit dr yg ni..
model apa lak 2 ek??:D ntah ler..bnyak sgt honda ":D

local made = EJ
Jap made = EK

am i rite??

gar
20-07-05, 12:26 PM
kalau 93.....selalu ni exi..bulan felio..dan loan boleh masuk 31500....bank islam boleh wat 7 tahun....dan ada sebijik kat tempat aku nak jual harga loan jerk..31500..oto juge...warna merah hati .... cam ne aku tau..sebab aku tanya tanya coz aku nak angkat kete baru...hehehe..tapi aku tak sangkut pada 4 pintu..aku sangkut pada 2 pintu..dan dah bayar deposit....kalau sapa nak kete 4 pintu tu..konteki aku..aku bawak pi kedai tu.....sport rim 16inci wooo..hehehe

gogsard
20-07-05, 01:46 PM
kalau 93.....selalu ni exi..bulan felio..dan loan boleh masuk 31500....bank islam boleh wat 7 tahun....dan ada sebijik kat tempat aku nak jual harga loan jerk..31500..oto juge...warna merah hati .... cam ne aku tau..sebab aku tanya tanya coz aku nak angkat kete baru...hehehe..tapi aku tak sangkut pada 4 pintu..aku sangkut pada 2 pintu..dan dah bayar deposit....kalau sapa nak kete 4 pintu tu..konteki aku..aku bawak pi kedai tu.....sport rim 16inci wooo..hehehe

ye ke gar ? akoo tanye bank islam arituh kata depa buat keta baru jek.

MzH82
20-07-05, 01:53 PM
heheheh.... sowwi banyak salah info... pakcik x pake honda dah... dulu ada pake SAY6 jap... pastu masuk gaung.... n ada kejap pake honda EX5 huhhuuuuu.....

::: :waduh: :::

kompak
20-07-05, 02:03 PM
EG8 pakai D15B coz dier 1.5 single cam VTEC
B16A, B16B @ enjin B-series...tu sumer refers to DOHC VTEC a.k.a VTEC beso


pasal SR4 @ SR3 tuh....kalo tak silap akoo lerr

SR4 = 4 doors - cth : EG9
SR3 = 3 doors - cth : EG6

kalo EXi..maknanya non-vtec laa
ala gog....simpan duit lebih skit...pastu beli terus EG9
lagi puas hati....takyah convert2 dah...

just my fren 1 cent..

cyrus77
20-07-05, 02:48 PM
maintenance eg9 banding dgn eg8 beza sgt ke dari segi kos???
loan berapa % ah dpt..keta 2nd biasanya tinggi...ish3...

gar
20-07-05, 02:56 PM
ye ke gar ? akoo tanye bank islam arituh kata depa buat keta baru jek.


ko pi tanya sendiri ke? hurm..tatau le aku gogsard oik..aku masa pi ushar kete tu....mamat used car(melayu) dia cakap bank islam..4.5 persen intrest... loan masuk 31500 .. kalau tak caye....mai sini aku tunjuk sama ko itu kete...Btw...bank mesti ada kawtim ngan used car ma....kalau personal pegi memang itu tak leh .. ini tak leh...bla bla bla :hehe:

alba
20-07-05, 04:59 PM
Keta ni canggih, enjin blok pakai aloy... Satu masalahnya thread screw kat block tu suka loose... Itu yang teman jumpa la... ada dua biji hadapi masalah yang sama... so kalau nak buka cylinder head kena berhati-hati betul... Jangan jadi macam satu pomen cina kat taiping berlagak dengan teman... teman tanya dia cana lu mau pasang thread baru kat block ni?... Kena turun enjin ke? Dia jawab, "tak payah turun enjin, wa repair pakai kung fu..." Haa, pakai kung fu la akhirnya keta kawan teman kena tukar enjin terus... keh, keh, keh

tetikus
20-07-05, 05:10 PM
welcome to the vtec world...ada beza between vtec besar dgn kecil..vtec besar b16a= 170 ps, gearbox hidraulik, kecil = 160 ps, gearbox cable type..dua-dua sama dohc vtec, b16a. Nak kenal, melalui tulisan vtec pada valve cover. kalo vtec besar, tulisan vtec lagi besar dari dohc, kalo kecil, vtec lagi kecil dari dohc. Enjin b16B/c/cr adalah kategori vtec besar 'r'..hehheh... vtec kecil ni generasi EF dan kejayaan teknologi vtec pada honda..dan besar ke kecil ke...yang penting..dua-dua best..

SixShot
20-07-05, 05:35 PM
tu yang kat belah kiri tu tayar dia dah tercabut ke ?.. hehehe... saje je tanya...

gar
21-07-05, 09:37 AM
kalau witek single cam pulak berapa hp ek?

FunctionX
21-07-05, 09:56 AM
single cam punya dlm 150ps ajer kot...


vtec sohc ngan "dohc kecik" ni main objective utk save minyak, power meningkat tu side effect jer.

SOHC vtec ngan "DOHC kecik" variable lift kat intake valve ajer... "DOHC besar" intake ngan exhaust valve.. :D

vfr800 ngan cb400 punya "vtec" cuma main bukak tutup intake valve sebijik jer.... takde variable lift...

kompak
21-07-05, 10:39 AM
maintenance eg8 & eg9
takde laa jauh beza pun...
2-2 kete honda...so expect cost yg sama laaa
apa2 kete pun...kalo pakai elok2...tak laa teruk bayar maintenance nyer

gog...bila nak beli itu civic????
jgn tunggu lama lama.....

gar
21-07-05, 11:16 AM
hehehe...tungguuuu sapa dapat dulu..hehehe

kompak
21-07-05, 11:59 AM
hehe...
gar..boleh tlg akoo cari part2 ferio tak??

tetikus
21-07-05, 12:00 PM
maintenance isu subjektif..boleh jadi mahal @ murah..kalo service dlm rm 100 je...tp kalo kos baikpulih atau upgrade, boleh pening kepala..aku baru kena mgu lepas..tukar gearbox standard non lsd, clucth plate, drive shaft kiri, service, skim flywheel, tukar myk hitam, oil filter, fan dan tune, total bil semua rm1.6k..itu utk vtec kecil b16a..kalo vtec besar, mau lebih rasanya sbb part lagi mahal...

cyrus77
21-07-05, 02:20 PM
maintenance isu subjektif..boleh jadi mahal @ murah..kalo service dlm rm 100 je...tp kalo kos baikpulih atau upgrade, boleh pening kepala..aku baru kena mgu lepas..tukar gearbox standard non lsd, clucth plate, drive shaft kiri, service, skim flywheel, tukar myk hitam, oil filter, fan dan tune, total bil semua rm1.6k..itu utk vtec kecil b16a..kalo vtec besar, mau lebih rasanya sbb part lagi mahal...

ok, kalau dari segi parts biasa je, mcm oil filter, timing belt, bla3... harga dia lebih kurang sama je ker?or mmg eg8/d15b dan eg9/b16a pakai parts yg sama jer?tapi yg aku dgr, bahagian suspension eg8 dan eg9 lain kan??sbb parts eg9 payah nak cari kat kedai potong

coz aku xminat nak modified..cuma nak pakai jer..tapi aku xde la lagi keta tu..heheh..baru nak usya2..tapi mmg berkenan ler dgn eg9...

gar
21-07-05, 02:41 PM
kompak..aku baru jek nak amik tau pasal honda nih

tetikus
21-07-05, 03:17 PM
ok, kalau dari segi parts biasa je, mcm oil filter, timing belt, bla3... harga dia lebih kurang sama je ker?or mmg eg8/d15b dan eg9/b16a pakai parts yg sama jer?tapi yg aku dgr, bahagian suspension eg8 dan eg9 lain kan??sbb parts eg9 payah nak cari kat kedai potong

coz aku xminat nak modified..cuma nak pakai jer..tapi aku xde la lagi keta tu..heheh..baru nak usya2..tapi mmg berkenan ler dgn eg9...


Aku tak sure sgt pasal tu..tp kalo pasal oil filter sama je..rm 20. timing belt lak, utk b16a kecik, rm 300 complete dgn bearing dan upah pasang. b16a besar, rasanya sama je..clucth plate, rm180. standard honda. aku tak tau sgt pasal enjin lain, tp rasanya, harga2 barang tuh tak jauh beza dgn harga b16a. tambah tolak je..suspension, rasa aku tak jadi masalah..byk aftermarket utk eg..cam aku pakai ef, so payah sikit la.. amik je eg9, harga mmg tinggi, tp worth it. make sure kalo seller claim eg9, ko tgk geran dan chasis betul2...takut kes tipu dan jugak takut terbeli keta potong sbb eg adalah salah satu model popular dlm kes potong2 camni...

tetikus
21-07-05, 03:48 PM
Off topic sikit..hehehe..ef gathering... :malaysia:

http://i9.photobucket.com/albums/a69/killgerms/EF_gang.jpg
http://i9.photobucket.com/albums/a69/killgerms/EF_gang2.jpg

Vtec Besau on eg.....
http://i9.photobucket.com/albums/a69/killgerms/big_V.jpg

Vtec Kecik on ef.....
http://i9.photobucket.com/albums/a69/killgerms/small_V.jpg

localhost
21-07-05, 04:54 PM
kalau nak pakai VTEC ko cari la VTEC EG6 kalau dapat yg ader LSD lagi bagus...hehhehe sama macam kete aku...
setau aku la
EG8 Vtec single cam 1.6
EG9 Vtec Dohc 1.6 (B16A) kalau type R B16B(cover head color merah)
EG6 Vtec (B16A)

beza Vtec kocik hp 160,vtec besar pulak 170 kalau nak tau EG6.EG9 Vtec besar la..EF vtec kecik...tengok kat manifold ada tulih PGM f1...kalau vtec besor tak tulih apa...kalau type R B16B manifold dia bulat sikit dari B16A.

B16a series ada tiga
B16AG1 model Ef
B16AG2 Model Eg
B16AG3 Model Ek..


tu la kot...serba skit...kalau salah maaf ye

puaka_biru
21-07-05, 05:08 PM
gambar kat atas tu ,

yg air intake kaler kuning tu vtec besar
yg air intake kaler itam tu vtec kecik

oit tetikus, ko budak2 EF nyer team ker? ko join hcoc ker hoc ?

tetikus
21-07-05, 05:18 PM
gambar kat atas tu ,

yg air intake kaler kuning tu vtec besar
yg air intake kaler itam tu vtec kecik

oit tetikus, ko budak2 EF nyer team ker? ko join hcoc ker hoc ?


intake kaler hitam tu, vtec besar punya..enjin tu dah rojak...kalo ko peratikan dua2, intake dia sama..dua-dua vtec besar punya intake....cam localhost ckp, kalo vtec kecik ada tulis pgm f1. aku takde aa gambo yg tuh...

Aku kenal sorang dua je budak2 ef.., tu pon kenal masa selit menyelit kat gathering...hcoc/hoc, emm...tu aku tak join la...ko pakai ef gak ke?

cyrus77
21-07-05, 06:09 PM
kalau kat chassis,camne nak kenal itu ori eg9, or convert??
ada tulis b16a gak ker?

kalau nak cek potong ke x, blh suruh puspakom cek je kan sblm beli..?

gar
22-07-05, 10:40 AM
hurm..tatau la bile loan nak lepas ni...sapa ada keje rhb main office kat KL oi..tlg nengokkan loan honda aku....eg :)

gar
22-07-05, 10:42 AM
jap jap lupe lak nak tanya....kod enjin untuk vtec single cam..vtec besar ni mula dengan apa ek????

puaka_biru
22-07-05, 11:47 AM
intake kaler hitam tu, vtec besar punya..enjin tu dah rojak...kalo ko peratikan dua2, intake dia sama..dua-dua vtec besar punya intake....cam localhost ckp, kalo vtec kecik ada tulis pgm f1. aku takde aa gambo yg tuh...

Aku kenal sorang dua je budak2 ef.., tu pon kenal masa selit menyelit kat gathering...hcoc/hoc, emm...tu aku tak join la...ko pakai ef gak ke?

huk ala.. tp apasal pakai head vtec kecik lak?
aku pakai eg, joint forum hoc.

cyruss,
original eg9 code chasis dia ada tulis EG9, kalo local model atau dah convert dia code chasis dia SR4.

puaka_biru
22-07-05, 11:50 AM
jap jap lupe lak nak tanya....kod enjin untuk vtec single cam..vtec besar ni mula dengan apa ek????

code engine vtec SOHC utk 1.5L = D15B, cth EG3, EG8
code engine vtec SOHC utk 1.6L = D16B, cth EJ( EK local model )

code engine vtec kecik ngan besar sama jer, B16A
variasi B16A ni byk, B16A1, B16A2 adalah code utk engine yg lebih baru dari B16A. Biasa boleh jumpa kat EK.
B16B hanya ada pada EK9 jer.

Chinozie
22-07-05, 12:23 PM
exkuz meeee...ade SEG nak lalu...
hahahahaha...lariii tuin tuin...

hahahaha...honda...Vtec eeekkk...nape kat malasia mahal kat tempat lin murah??? pernah tak korang terpikir...

Kita bezakan 1.6CC nye henjin...Honda B16A (Vtec) ngan Toyota 4AGE 20V (VVT)...dua2 N/A

Honda mmg terkenal ngan N/A dia yg cukup kuat...
tp...kena ingat henjin honda mmg kuat henjindia, tp tak realible...sebaliknye pada toyota tak kuat (tp bole dikuatkan)...tetapi realible...

sbb ape aku cakap camtu...sbb blok honda ringan pastu blok dia pakai slip...bila pakai slip...dia nipis so ade kemungkinan blok akan mudah retak kaloo salah setting...pernah kan korang dengar blok honda retak...toyota lak...blok dia lak pure metal...sbb dia pakai monoblock...maksudnye...blok tu dihasilkan dr seketul besi pure...tp blok dia mmg berat gila tp realible...

pastu nape Vtec lg kuat dr VVT...selain faktor berat...faktor camshaft lift...Vtec standard lg tinggi berbanding VVT standard...beza mm tah beza lupa lak...cara utk atasi bg Toyota adalah masukkan HighCam...

tak caya tanya tetikus...syhncro dia problem aku lak time tu miss gear 2...siot jerk...takpe2 lain kali leh test lg...tggu 3rd stage keta aku siap...:D

dua2 henjin nie bagus...ade pros n cons memasing...tp aku rase lebih pada honda lg...

tp kelemahan honda lak...tang turbo dia kureng skit...N/A mmg dia leh pegang pada kelas dia...

Toyota lak...dia tak byk kuarkan performance car, byk family car...tp skali kuar mmg tahan lama...cth Toyota Supra...bape tahun camtu jeeee...pastu pattern Toyota nie kurang menarik hahahahaha...lawa lg honda nye pattern...

byk laaaa pros n cons memasing...janji korang berpuas hati dgn citarasa memasing...no offend...PEACE...

gar
22-07-05, 02:55 PM
code engine vtec SOHC utk 1.5L = D15B, cth EG3, EG8
code engine vtec SOHC utk 1.6L = D16B, cth EJ( EK local model )

code engine vtec kecik ngan besar sama jer, B16A
variasi B16A ni byk, B16A1, B16A2 adalah code utk engine yg lebih baru dari B16A. Biasa boleh jumpa kat EK.
B16B hanya ada pada EK9 jer.

hurm...aku tgk kat geran kawan aku....vtec 1.6 single cam...engin no start ZC7798798 adakah ni nombor enjin utk siri DB16b???

puaka_biru
22-07-05, 06:17 PM
exkuz meeee...ade SEG nak lalu...

byk laaaa pros n cons memasing...janji korang berpuas hati dgn citarasa memasing...no offend...PEACE...

hahahaha.. tu dia mamat SEG kaler biru lalu...

aku agree dgn chinozi, ada pro and cons. aku suka toyota ni..
half cut pon murah..jauh beza rege dia ngan honda nyer..

satu hari nanti aku ndak gak rasa toyota ni.

puaka_biru
22-07-05, 06:24 PM
hurm...aku tgk kat geran kawan aku....vtec 1.6 single cam...engin no start ZC7798798 adakah ni nombor enjin utk siri DB16b???


member ko pakai kete apa? EG? EK?

engine D16B ni code dia start dari D16B xxxxxx .. sama cam B16A nyer code , B16A xxxxxx.
kalo code dia ZC bermakna tu bukan engine vtec, tu ZC nyer engine, local model pakai engine ni. Cth, SR4 nyer model 1.6 Efi SOHC, none vtec, engine code : ZC xxxxxxx.

Chinozie
22-07-05, 06:27 PM
hahahaha.. tu dia mamat SEG kaler biru lalu...

aku agree dgn chinozi, ada pro and cons. aku suka toyota ni..
half cut pon murah..jauh beza rege dia ngan honda nyer..

satu hari nanti aku ndak gak rasa toyota ni.

muhehehe...takpe2 kaloo nk cari aku leh tlg carikan...kengkawan nye hal...
tp skrang bebudak aku tgh ramai nk jual SEG...siap dah bikin nye...soo sape nak aku kasi no tepon mamat tu...koo call aaa sendiri... :D

tp weiiiii jgn aaa promote sgt...nanti ramai org nk pakai toyota...bila dah ramai harga barang naik nanti :D

lupa lak...nie link perbezaan VVT n Vtec...Bill Sherwood, ok aaaa mamat nie, borak ngan dia...tak kedekut ilmu...otai nie beb...nanti gi aaa tgk dia masuk MME kat sepang...

http://www.billzilla.org/vvtvtec.htm

Chinozie
22-07-05, 06:30 PM
member ko pakai kete apa? EG? EK?

engine D16B ni code dia start dari D16B xxxxxx .. sama cam B16A nyer code , B16A xxxxxx.
kalo code dia ZC bermakna tu bukan engine vtec, tu ZC nyer engine, local model pakai engine ni. Cth, SR4 nyer model 1.6 Efi SOHC, none vtec, engine code : ZC xxxxxxx.

http://www.raceseek.com/honda_specs.htm

betul keee...???

aku kureng paham skit...cth mcm B16A...B utk ape, 16 utk ape, A utk ape...

puaka_biru
22-07-05, 06:39 PM
http://www.raceseek.com/honda_specs.htm

betul keee...???

aku kureng paham skit...cth mcm B16A...B utk ape, 16 utk ape, A utk ape...


aku pon tak berapa faham gak code engine dia ni..yg aku paham cam ni ler..
B = model siri engine, D siries cth D15B, B siries cth B16A, H siries cth H22A..
16 = cc dia, 16 aka 1.6L, 18 aka 1.8L
A/B/C = A/C utk sir cth:B16A,B18C , B/-R utk type R cth: B16B, B18C-R

tetikus
22-07-05, 06:50 PM
huk ala.. tp apasal pakai head vtec kecik lak?
aku pakai eg, joint forum hoc.

cyruss,
original eg9 code chasis dia ada tulis EG9, kalo local model atau dah convert dia code chasis dia SR4.

O...ko pakai eg..janji honda..boleh share knowledge dengan ko ye..mesti ko dah pakai b16a kan..enjin yang kat ef tu mmg vtec kecik..tp intake manifold dah tukar pakai vtec besar punya...

Chinozie
22-07-05, 06:51 PM
aku pon tak berapa faham gak code engine dia ni..yg aku paham cam ni ler..
B = model siri engine, D siries, B siries, H siries..
16 = cc dia, 16 aka 1.6L, 18 aka 1.8L
A/B/C = A/C utk sir , B/-R utk type R

ooo...itu mcm kaaaa...
B -> D -> H ...makin tinggi makin besar laaa saiz hejin dia...???

tp aku tgk kat link nie...
http://www.superhonda.com/tech/honda_engine_codes.html

utk code depan ade byk, B, C, D, G, H, J, Z mcm2 aaaaa...mungkin utk model keta kot...

utk code blkg lak...

A - utk non-Vtec
B - utk Vtec 2.0cc kebawah...pastu ade SOHC atau DOHC
C - utk Vtec 2.0


kalooo salah tlg betulkan...



O...ko pakai eg..janji honda..boleh share knowledge dengan ko ye..mesti ko dah pakai b16a kan..enjin yang kat ef tu mmg vtec kecik..tp intake manifold dah tukar pakai vtec besar punya...

haaaaaa...aku tau dia pakai henjin ape...dia dah lama pakai...:D
keta dia special, aku suka tgk seat dia...complete tu...

tetikus
22-07-05, 06:53 PM
exkuz meeee...ade SEG nak lalu...
hahahahaha...lariii tuin tuin...

hahahaha...honda...Vtec eeekkk...nape kat malasia mahal kat tempat lin murah??? pernah tak korang terpikir...

Kita bezakan 1.6CC nye henjin...Honda B16A (Vtec) ngan Toyota 4AGE 20V (VVT)...dua2 N/A

Honda mmg terkenal ngan N/A dia yg cukup kuat...
tp...kena ingat henjin honda mmg kuat henjindia, tp tak realible...sebaliknye pada toyota tak kuat (tp bole dikuatkan)...tetapi realible...

sbb ape aku cakap camtu...sbb blok honda ringan pastu blok dia pakai slip...bila pakai slip...dia nipis so ade kemungkinan blok akan mudah retak kaloo salah setting...pernah kan korang dengar blok honda retak...toyota lak...blok dia lak pure metal...sbb dia pakai monoblock...maksudnye...blok tu dihasilkan dr seketul besi pure...tp blok dia mmg berat gila tp realible...

pastu nape Vtec lg kuat dr VVT...selain faktor berat...faktor camshaft lift...Vtec standard lg tinggi berbanding VVT standard...beza mm tah beza lupa lak...cara utk atasi bg Toyota adalah masukkan HighCam...

tak caya tanya tetikus...syhncro dia problem aku lak time tu miss gear 2...siot jerk...takpe2 lain kali leh test lg...tggu 3rd stage keta aku siap...:D

dua2 henjin nie bagus...ade pros n cons memasing...tp aku rase lebih pada honda lg...

tp kelemahan honda lak...tang turbo dia kureng skit...N/A mmg dia leh pegang pada kelas dia...

Toyota lak...dia tak byk kuarkan performance car, byk family car...tp skali kuar mmg tahan lama...cth Toyota Supra...bape tahun camtu jeeee...pastu pattern Toyota nie kurang menarik hahahahaha...lawa lg honda nye pattern...

byk laaaa pros n cons memasing...janji korang berpuas hati dgn citarasa memasing...no offend...PEACE...


hehehe..miss gear ye bang...takpe..takpe...synchro aku dah ok..nnt repeat balik hahahaha.....vrooooommmmmmmmmmmmmmmmm...... :hehe:

ARe-BeaR
22-07-05, 07:24 PM
SR3, SR4, SH3, SH4, SO etc2... - nih model....
EF, EG, EH, EK, EJ etc2.. - No chasis....

utk engine...
D - single cam
B - dohc (tak semesti nya vtec sbb B20 dkt crv bukan vtec but dohc..)
K - new generation engine with dohc (i-Vtec)... terbalik sket engine dia darik B series...
J, C, H - nih kureng pasti tp utk keta org tua hehehe... accord, oddeysy, legend, prelude... but C30A & C32A utk NSX....

no plak... 16 utk 1.6cc, 18 utk 1.8cc, 20 utk 2 liter etc2 ler...

huruf last tuh.... nih ikut sedap diorang jerk kot dkt honda.... tp dia ikut generation ler... besa mungkin dkt compression ratio utk huruf yg sama dan ubah huruf so akan beza dkt compression ratio dan juga stroke...
B16A - vtec kecik piston lain ngan vtec besar... gear pun lain... cable dan hydraulic...
B16B - nih dah type r... so stroke dan compression ratio beza..

tuh jerk aku tahu.... klau salah betul kan ler... :D

:: honda mmg tak pergi utk turbo... turbo or supercharger nih budak2 australia ngan us jerk rajin main... so teralih plak ke mesia.... dkt mesia maybe tak kuat vtec turbo nih sbb barang susah dapat beb dan mahal... so tak bleh nak tendang CR (compression ratio) tinggi2.... tuh jerk kot 1 cent opinion aku... ;)

tetikus
24-07-05, 11:03 AM
turbo on vtec....hmmm..kalo duit dah terlebih, aku rasa baik beli impreza je..dah siap turbo...apa-apa pon, bagi aku la, pakai NA lagi syok.main hi-rev..sblum aku rasa pakai vtec, mula2 tu, igt turbo je best (tak dinafikan G force turbo lagi best, mengigil kepala lutut..hehehe)...dulu aku nyaris2 nak beli lancer turbo..nasib baik owner tu bukan serious seller, hangin aku...last2 beli ef..bila dah rasa pakai vtec...hmm lazat...tp tula..kalo nak modi enjin dia, kos mmg tinggi sikit..tp pakai standard pun ok..buat sikit2 je...pon dah sedap..lagipun NA kalo pakai hari2, dari segi ekonomikal, lagi bagus dari turbo..aku pakai b16a vtec kecik..isi rm 48.20 ~ Rrm50, bole pegi 380 ~ 450 km...town driving..tiap2 hari ngadap jam kat federal..

localhost
24-07-05, 02:24 PM
Bak kata tetikus Vtec turbo memang besh tapi duit je penat...kat tempat aku ada EK9 Vtec Turbo.....fuhhhh..power....ada satu ari tuu aku ngan kawan2 aku makan roti canai kat gerai terkejut dengaq mamat tuu lalu...(Mamat tu tokeh kedai kete)
Teringin la juga nak letak turbo kat Vtec aku...kalau Vtec Supercharge pun OK gak..Tunggu ada modal hehehehhe

tetikus
25-07-05, 09:16 AM
tula localhost..kalo sen ada, dah lama jadi vtec jadian nih..hehehe.. org kata, main blok b20b pon syok gak..cuma not recommended for heavy footed. tp tu ikut kata org la, kalo buat engine tu betul2, takde masalah rasanya..entahlah...ada duit, semua boleh jadi...hahaha

gar
25-07-05, 10:32 AM
member ko pakai kete apa? EG? EK?

engine D16B ni code dia start dari D16B xxxxxx .. sama cam B16A nyer code , B16A xxxxxx.
kalo code dia ZC bermakna tu bukan engine vtec, tu ZC nyer engine, local model pakai engine ni. Cth, SR4 nyer model 1.6 Efi SOHC, none vtec, engine code : ZC xxxxxxx.


hurm..dia pakai kat body sr4...tapi enjin memang vtec single cam...hari tu dia tertinggal geran..aku tgk la..dia nya no enjin.. ZC XXXXXX .. tu yang aku tanya..... sebab aku tak besa tgk pun geran kete honda

Chinozie
25-07-05, 11:54 AM
tp Vtec Turbo nie mmg Honda sendiri kuarkan atau Pomen yg gatal tangan...???

tetikus
25-07-05, 11:56 AM
tp Vtec Turbo nie mmg Honda sendiri kuarkan atau Pomen yg gatal tangan...???

Pomen dah gatal nak kawin kot tp lom ada calon...last2 kawin kan vtec dgn turbo...muahahahah... :hehe:

Chinozie
25-07-05, 12:11 PM
Pomen dah gatal nak kawin kot tp lom ada calon...last2 kawin kan vtec dgn turbo...muahahahah... :hehe:

eleeeeee...tau aaa keta dah lepas bikin...
bila??? bila??? jom...mane...? muhehehehehe...

sorry aaa beb keta koo dah sihat...keta aku lak tak sihat :((

gar
25-07-05, 02:12 PM
hurm....vtec tebo memang syok dgr bunyik..tapi saya tak biasa tgk lagi yang berani tarik kaw kaw macam vtec biasa or turbo biasa....semua setakat gear 1 jek..bunyi..then..rilex...


*tak ke rugi namanya..abis banyak..nak tarik tak berani....ye la...kabooom..melayang berbelas belas ribu:)

tetikus
25-07-05, 02:38 PM
Biasanya org yang main vtec turbo, internal dia akan kuatkan dulu..piston, crank shaft, blockguard, valve, cam dan lain-lain akan ditukar..tu yg makan belas riban..kalo main enjin standard, biasanya, diaorg tak akan buat boost tinggi..kalo enjin standard, mmg bahaya, tp kalo internal dah buat, kurang bahaya (tp masih ada kemungkinan enjin nak tebabo). Tp N/A kalo kena gayanya, lagi power dr turbo..ada satu mamat, dia main underground. Vtec N/A, tp lawan dia turbo vr4 upgrade, still lagi ranking. Aku tak penah tgk, tp mmg ada..jadi benda2 camni, depend pada tuner.... :malaysia:

ARe-BeaR
25-07-05, 07:21 PM
pomen mesia semua gatal tangan punya... turbin original mesti nak tukar ke turbin besar... and so on ler... hehehe... yea tak...???

rasa nya budak vtec turbo jarang masuk kan blow off kecuali kalau dia pakai turbin yg harga mahal punya.... most important wastegate to them....

Vtec NA belasah VR4 upgrade..?? upgrade apo ler..??? sure dah rojak gegila kalau nak main drag h*r*m..... tuner mesia nih byk yg suker main rojak... :D

localhost
25-07-05, 08:26 PM
emmm...Vtec je dah cukup tak payah masuk teboo pun dah kuat...tapi main 300 meter je la...hehehhe lebih kena tapau ngan tebooo la plak...kalau nak main sangat main 200 kilo ke okies aa mau tebakaq injin teboo hehheh..ari tu ader la sekali Satria teboo tak tau le enjin ape dia pakai VR4 ke Gsr..kejar aku kat Plus Sungai petani...mau aku tekan minyak tak terkejar jugak mamat tuu...sungai petani sampai gurun...aku tekan out hehhe betiang-tiang kena tapau...ngan aku..bila aku dah slow...dia potong ushar aku semacam je...hehhe