PDA

View Full Version : TV rosak



MUfanz
31-10-05, 11:20 PM
suara ada...gambar takde..
apa yg rosak ekk..?
ada pengalaman tak pasal nii??
kalau hantar repair mahal tak??

mito7
07-11-05, 09:15 AM
selalunya repair dalam RM80 macam tu...... elok cari kawan yg tau repair...... murah sikit.....

modal repair tv bukan mahal pun...... kadang modal 30, 40 sen je.......

MUfanz
08-11-05, 07:50 PM
yup...
mmg kekdg repair guna screw driver jerr....
aku ada member yg tau repair..tp skrg dia dah merantau tmpt lain..
kalo dulu papahal cari dia jerr...huh

tu payah skit...
kalo antar kedai cina mau kena rm80-rm150...huh

damak
09-11-05, 02:10 PM
Hem .. kalau tak silap model tv yang lama yang rosak tu perintang yang bewarna putih nampak macam kotak panjang .. sebab benda tu selalu terputus apa bila terlalu panaslah :)

Kruger
01-01-06, 07:14 PM
Hmm.....tuh aku rasa skrin dier rosak kot! alaa.....beli jer yg baru....heheheeh......

emy
01-01-06, 07:23 PM
tv umah aku baru baiki...problem cam kau lah...anta kedai lah sbb mana ada kenal member2 yg baiki tibi...macam mito ckp..dlm rm 70 - rm 80..aku anta 2 tibi..boleh plak dlm masa yg sama rosak 2,2...yg first kedai tu charge rm 80...tibi yg kedua..dia charge rm 65 sbb mak aku ckp.."ala tokey kasi diskaun la..saya sudah anta 2 tibi maaa..."

punca kerosakan?fius rosak katanya..so ganti baru..sbb tibi lama..

MUfanz
06-01-06, 05:47 PM
<rm100..??..ok laa
esok gak aku gi antar....

morpheuzneo
06-01-06, 06:18 PM
kalaau tak tahu repair tv.. jgn berani-berani coba2.. nak cucuk sana.. cucuk sini.. kang jadi cam aku.. terlentang sorang2 terusik capacitor.. mati sebelah badan rasanya.. terkelenjat sorang2..

biarkan orang yg pakar aje buat.. abis cerita.

zarif
06-01-06, 09:04 PM
Ko nih xabis2 psl TV ko! beli jer larr yg TV LCD tuh baru RM3 ribu lebey!!! apedaaaa......

MUfanz
07-01-06, 12:40 AM
kalaau tak tahu repair tv.. jgn berani-berani coba2.. nak cucuk sana.. cucuk sini.. kang jadi cam aku.. terlentang sorang2 terusik capacitor.. mati sebelah badan rasanya.. terkelenjat sorang2..

biarkan orang yg pakar aje buat.. abis cerita.
kah kah.....
yg hang usik pakai tgn sape suruh.....ngeh..ngeh..

-----------

haii mr zalip.....lu ckp tak selupa bikin.....

BrAsiL_GiNgA
07-01-06, 12:48 PM
aku rase tv ko rosak sebab plug tv ko tuh salah wayar kot....tah˛ wayar bumi ko letak kat wayar neutral ke....xpun fius dier rosak.....ekkeke....pepandai je aku nih...

kalo rosak, antar je kt kedai boon yin...sana manyak murah maaaa....

ncik mat
11-01-06, 10:03 AM
dh setel lom problem nko nih mupan? :D

penah belaku kat tv opis abg aku... die ckp problem die IC jerk... psl die blm tukor mycard lg... hehe.. x laa IC die yg sbbkn kaler x kluar... so.. die p jln pasar... beli replacement IC then tukor sndr jerk... save la skit... tp jgn la pandai2 lak... abg aku tuh mmg die amik cos elektronik dulu... so die tau laa...:D

bani
17-02-06, 02:16 AM
Hmm.....tuh aku rasa skrin dier rosak kot! alaa.....beli jer yg baru....heheheeh......
kut tb gambar dah takde tu hehhehe karbon dia dah abiss nak ganti tiub yang kat belakang monitor tu mahal weii agakehlaaa lobih baik boli yo baru :gegile:

tudung biru
17-02-06, 09:16 AM
emm..tgk gaks probnyerrr
kdg2 mahal kdg2 ok je
anta kedai la tnya

tv fir dulu....gmbr ada sora tak ada..ehehe

EpeT
17-02-06, 10:56 AM
pasang astro ler bang..x pun mitv.. bole gak aku numpang tgk.. hehe.. eh.. betui ka topik aku riplai nih :hehe:

SixShot
17-02-06, 10:56 AM
terer laa ko.. TV boleh tukar jadi radio... hahaha.. tube dah rosak tu kot.. buang beli baru aje laa.... TV dah murah... kalau yang rosak tu plasma ke.. LCD tv ke lain crita laa bang...

Salimah
17-02-06, 11:23 AM
Dulu masa tv lama cam tu la. Monitor dia. Sedia je la rmm100-200. Betul pun sekejap. Belik tv baru, puas hati. Yg lama bagi kat bibik, suh dia tengok, kalo tak dia kacau aku nye tv.

MUfanz
17-02-06, 11:26 AM
mat...masalah aku belum setel...sbb aku mls nak setel....haha

epet....hang silap bilik ni...mamai kaa..??..

dream...kalo repair tak smpai RM100....baik antar repair ye dak....
beli baru paling murah 21" RM400.......


*dah lama gak aku buka thread ni...nak masuk 3bulan upanya tv aku tersadai kat luar nun....

yzd
11-11-06, 03:32 AM
murah je.. x sampai RM100..

MaszMelati
15-11-06, 01:06 PM
tv klo rosak...belila baru..
xyah repair..sb bila repair dia akn rosak balik..
org yg repair tv aku sndri yg cakap:D
tv skrg x mcm tv zmn dlu...tahan lama.
skrg ini punye brg klo rosak...tong sampahla jwpnye...

tv aku yg rosak aritu ..kne ketuk selang 20 min
pastu ilang gmba..pastu jdlah radio:D

MUfanz
15-11-06, 01:29 PM
uittss...pejam celik....dah setahun tv aku tersadai kat luar.......
memula ada suara takde gmbr......arituh try...nak on pun tak bleh.....

hahahaaa

bijan76
28-11-06, 10:25 AM
kalo tv tu gambo dia melenkung kat kiri kanan apsal aaa???

slique
28-01-07, 02:30 AM
nak tanye gak

kalo tv aku ade gambar tapi takde suare. tapi kalo main ps2 ade plak suare ngan gambar. ape plak problem tu?

MUfanz
28-01-07, 04:20 AM
aiyyaa....sini takde pomen tv laa.....

aku syorkan....kumpul duit beli LCD tv

solar_youth
28-01-07, 12:29 PM
skang tv pon dah murah.better beli baru terus

slique
28-01-07, 02:24 PM
ala tv lcd dah ade 2.. hehe

Seman
28-01-07, 03:05 PM
aiyyaa....sini takde pomen tv laa.....

aku syorkan....kumpul duit beli LCD tv

Pomen ada. Cuma agak rumit nak terangkan cara-cara untuk baikinya.
Kalau ada suara, gambarnya tak ada ... itu menunjukkan ada kerosakan di bahagian 'video'nya. Kerosakan boleh disebabkan resistornya terbakar atau condessornya dah bocor.

Lagi pun nak repair kena ada alat peteri dan sebagainya.

Apa pun boleh baca di sini ...http://www.repairfaq.org/sam/tvfaq.htm

mr_oshio
28-02-07, 11:06 AM
kalu rosak mcm tu ntar kt kdai bru rm60...jgn cuba repair sniri dh..bahaya takut terkena letrik event suis sume dh tutup...

izaan91
31-07-13, 04:20 PM
tv saya rosak lepas jatuh. suara ada gmbr xda mcm radio da

DatukM
31-07-13, 04:22 PM
susah nk tgk mupang reply lebih dari 3 line

rimau_kumbang
31-07-13, 05:18 PM
tv saya rosak lepas jatuh. suara ada gmbr xda mcm radio da
Tv paparan cecair kristal ke tv tiub sinar katod?

Powered by RimauTalk 4

MUfanz
01-08-13, 03:15 PM
suara ada...gambar takde..
apa yg rosak ekk..?
ada pengalaman tak pasal nii??
kalau hantar repair mahal tak??

TV ko yg mana rosak ni ?

serius tak ingat

Atmi_Raniya
01-08-13, 03:23 PM
alang2 dh up thread klasik ni, nk Tanya la juga pasal x pernah lagi tv lcd or led saya rosak w/pun ada yg dh lebih 2-3 thn.

bape kos? kalau yg pernah repair tu citer la sikit.:)

tv crt saya tau ler pasal pernah di repair dek takde gambar..

DarkEmperor
01-08-13, 03:29 PM
tv x pernah lagi hantar repair...
but kalau monitor lcd tuh pernah lah....
problem backlight ade tapi xde gambar...
kene RM100 je...

tv x tau la same harge ke idak...

Lang
14-08-13, 09:20 AM
Adui g jea anta warranty. Kalau takde warranty suh je depa check tanya berapa kos.

Kalau mahal sangat beli je TV baru...

Bagus la budak yang up thread ni...jimat thread...gune pakai yang lepasnye thread lol