PDA

View Full Version : (Tutorial) Pertanyaan & Permasalahan Mengenai PSP



Pages : 1 [2]

phillee
02-03-07, 10:56 AM
ok thanks..
pasal cpu speed tu cmner ye?

Bahar
02-03-07, 11:29 AM
Kenapa dengan CPU speed? Anyway, overclocking akan cepat habis bateri. :)
Saya jarang overclocking kecuali untuk game Ratchet and Clank - Size Matters sebab tanpa overclocking, game ini tak jalan. :)

phillee
02-03-07, 11:50 AM
ooo. kesan dia cuma cepat habis bateri je la...
ok. saye suka overclocking sbb lebih laju bila run game..
thanks...

dominiqueX
06-03-07, 12:14 AM
Salam...



2.XMB 2 ape??

XMB tu "Xross Media Bar". Menu yang ada kat PSP tu yang leh gerak horizontal and vertical tu dipanggil XMB. GUI system yang dideveloped oleh Sony and truly most incredible creation dari derang. Mula derang implement dari PSX. Now banyak dah product derang guna XMB. Hope that help.

pekwky1
12-03-07, 09:41 AM
boleh tolong saya. saya dah download burnout dominator tapi tak boleh main game tu. psp system saya 3.10OE-A'. boleh tolong bagitau setting yang betul supaya saya boleh main game tu.

phillee
12-03-07, 04:15 PM
custom firmware ver baru ada lg x,dah lama x dngr citer...

Bahar
13-03-07, 09:09 AM
boleh tolong saya. saya dah download burnout dominator tapi tak boleh main game tu. psp system saya 3.10OE-A'. boleh tolong bagitau setting yang betul supaya saya boleh main game tu.
Saya tak ada masalah load Burnout Dominator. Setting saya yang berbeza hanyalah CPU speed set ke 266 sebab untuk main Ratchet & Clank. :)


custom firmware ver baru ada lg x,dah lama x dngr citer...
Firmware terbaru dari Sony adalah version 3.11. Mengikut Dark_Alex, berbezaan antara 3.10 dan 3.11 hanyalah PSX emulator je. So, Dark_Alex tak keluarkan custom firmware baru tapi hanya keluarkan plug-in for 3.10OE untuk load 3.11 PSX emulator.

pekwky1
14-03-07, 01:28 PM
dah boleh main. saya lupa nak ubah configure untuk disable umd. terima ksih kerna membantu. kalau cpu speed 266mhz adakah ia kuat makan bateri ?

Bahar
14-03-07, 03:50 PM
kalau cpu speed 266mhz adakah ia kuat makan bateri ?
Yup dan kalau main PSP lama, PSP akan rasa panas sikit. Tu yang saya tak overclock sampai ke 333Mhz. Tanpa overclock CPU speed, game Ratchet & Clank tak boleh load. Habis game ini nanti, akan balik ke 222Mhz. :D

phillee
15-03-07, 03:26 PM
saye main SOCOM us seal navy tapi berat dan tersekat2,so saye overclockan ISO speed 333mhz dan main sampai 5-6 jam sehari...so far ok..

blue
02-04-07, 04:42 PM
Sony dah realease System Software 3.30.
apa yang best sangat 3.30 ni?

Ninja
02-04-07, 05:12 PM
Sony dah realease System Software 3.30.
apa yang best sangat 3.30 ni?
http://www.bincang.net/forum/showthread.php?t=71104&page=22

blue
09-04-07, 12:05 PM
satu daripada my psp yang rosak hari tuh dah repair.......
tukar dia nyer board kat dalam..

yang masalahnyer, bila nak multiplayer,searchin' other psp, dengan tetiba dia restart. try banyak game dah...ingatkan kerosakan cso/iso. tapi pasal the other psp ok. maknanyer board tu rosak or apa ek??

atau board baru tak ngam ngan wifi kat dalam tuh.

huhhuhu...

damak
09-04-07, 01:24 PM
satu daripada my psp yang rosak hari tuh dah repair.......
tukar dia nyer board kat dalam..

yang masalahnyer, bila nak multiplayer,searchin' other psp, dengan tetiba dia restart. try banyak game dah...ingatkan kerosakan cso/iso. tapi pasal the other psp ok. maknanyer board tu rosak or apa ek??

atau board baru tak ngam ngan wifi kat dalam tuh.

huhhuhu...

Kalau macam tu nampak ada masalah dekat hardware aje mungkin wifi device tu ada masalah .. dah cuba browsing internet guna wifi tak ? kalau browse internet guna wifi ok aje mungkin tu masalah pada firmware .:hehe:

blue
09-04-07, 01:58 PM
tapi send pict dari psp ke psp pon tak bleh..
macam mana tu?
fw rosak atau psp tu rosak?

damak
09-04-07, 02:03 PM
Dah cuba browse internet guna wifi tak ? kalau masalah dia restart memang tu confirmlah board tu ada masalah dengan wifi.

Ninja
09-04-07, 03:58 PM
satu daripada my psp yang rosak hari tuh dah repair.......
tukar dia nyer board kat dalam..

yang masalahnyer, bila nak multiplayer,searchin' other psp, dengan tetiba dia restart. try banyak game dah...ingatkan kerosakan cso/iso. tapi pasal the other psp ok. maknanyer board tu rosak or apa ek??

atau board baru tak ngam ngan wifi kat dalam tuh.

huhhuhu...
Aku suspect MAC address untuk PSP ko, tak match dengan Wi-Fi motherboard.. aku pernah dengar pasal problem nie.. try search Google.

blue
10-04-07, 02:45 PM
Dah cuba browse internet guna wifi tak ? kalau masalah dia restart memang tu confirmlah board tu ada masalah dengan wifi.

wifi tak bleh.dah antar kedai yang tukar board tuh. suruh dia solve mende nih. tengok lar apa dia buat nanti.
:cedih:

phillee
10-07-07, 02:41 PM
haii...

assalamualaikum

nak tanya kawan2 semua..


boleh ke kalo saya nak upgrade psp saya dari ver 3.10 ke ver 3.40?

kalau bole macam mana caranya?
sapa bole tolong tunjukkan tak?
thanks

JaWs
23-10-07, 04:28 PM
askum.....nk tanye sket bleh?kalau game format cso nak save kat folder mane?memory stick skg yg paling bsr brape gb??n brape harge die??10q..

damak
23-10-07, 04:51 PM
haii...

assalamualaikum

nak tanya kawan2 semua..


boleh ke kalo saya nak upgrade psp saya dari ver 3.10 ke ver 3.40?

kalau bole macam mana caranya?
sapa bole tolong tunjukkan tak?
thanks

Kalau duduk KL boleh saya tolong buat kan kalau luar dari kl susah lah sikit :) , kalau nak tunjuk cara takut nanti salah buat brick pulak psp nanti.


askum.....nk tanye sket bleh?kalau game format cso nak save kat fol der mane?memory stick skg yg paling bsr brape gb??n brape harge die??10q..

Kalau CSO file copy kedalam Folder ISO sahaja, Memory stick yang paling besar 4 GB kalau copy punya leh dapat 230.00 kalau Ori macam scandisk 4GB RM450.00 kalau nak murah beli pc fair aje leh dapat RM 380.00.:peace:

JaWs
23-10-07, 05:08 PM
ooo..thanks....hrge UMD bape skeping??sbnrnye aku br je beli psp smlm..aku xbape tau agi r psl psp nie..kite bleh kcik kn size game yg kite save dlm memory stick x??
10q..

Lang
23-10-07, 09:18 PM
Wah JaWs dah beli PSP tahniah.

Aku sampai skang tak beli lagi dok usha dan pinjam member jer. Member aku ade suh upgred ver psp die, tapi tak berani takut hancus.

Ape bagus kalu upgred ver baru? Cite skill kelebihannye? TQ

Byha
24-10-07, 09:38 AM
ooo..thanks....hrge UMD bape skeping??sbnrnye aku br je beli psp smlm..aku xbape tau agi r psl psp nie..kite bleh kcik kn size game yg kite save dlm memory stick x??
10q..welcome to the club jaws :peace:

harga umd?.. aku pun dah lama x beli umd... her her her...
kalo yg br dlm rm140+-...
nak beli 2nd pun takde masalah... lg murah...


kalo nak kecikkan game setakat neh convert iso ke cso...
ada setengah game leh jadik lag...
tp tgk la camner, takde masalah sbb processor speed leh adjust...

JaWs
24-10-07, 08:30 PM
Thanks Fox n Byha..ape fungsi UMD 2??aku xtau r..cmne care nk convert format game iso ke cso 2??lg satu,wifi 2 ape??10q smue..

Haaaaa...aku nk tanye lg bleh??earphone psp biase ngan psp slim laen ke??10q bery2 much....

Byha
25-10-07, 09:57 AM
fungsi umd?.. camner tu?..
dedulu kala umd kene ada br leh main game*ahem...
skrg tidak lg...

kalo fanatik satu2 game tu beli la umd, support industri game psp... mcm ninja sensei & lxamana damak...

yg cso tu ko leh donlod terus...
nak convert leh ler google/toren cso converter...
aku lama dah x guna mende alah neh...
sensei & senpai kat sini leh rekomen tak converter yg besh...

earphone x pasan la pulak... tp leh jek sumbat apa2 earphone dlm slim tu, jack dia kan sama...
baik ko gi test kat kedai, musti dorang bg punya...

tp smlm aku gi sony dia boh dummy psp slim, tokleh la nak bukak2 & godek2...
eh, terjatuh hati la pulak kat slim... tp gwe sayang phat baby gwe :jelir:

sickerz
26-10-07, 11:18 AM
Tumpang tanyer!!! Antara PSP Fat Ngan PSP Slim yang mana lebih bagus???
Then PSP Slim fullset RM900.00 okehy tak harga tu???
Den Baru Nak beli psp nih!!!budget pon dah ader!!!

damak
26-10-07, 04:24 PM
Thanks Fox n Byha..ape fungsi UMD 2??aku xtau r..cmne care nk convert format game iso ke cso 2??lg satu,wifi 2 ape??10q smue..

Haaaaa...aku nk tanye lg bleh??earphone psp biase ngan psp slim laen ke??10q bery2 much....

Kalau macam masuk google cari UMDgen dekat situ ada tunjuk ajar dari mula hingga akhir :) ..

Yang bab WIFI tu kalau nak buat internet connection tanpa wire sama ada guna router untuk connect internet atau main game bersama kawan - kawan secara on atau offline internet.


fungsi umd?.. camner tu?..
dedulu kala umd kene ada br leh main game*ahem...
skrg tidak lg...

kalo fanatik satu2 game tu beli la umd, support industri game psp... mcm ninja sensei & lxamana damak...

yg cso tu ko leh donlod terus...
nak convert leh ler google/toren cso converter...
aku lama dah x guna mende alah neh...
sensei & senpai kat sini leh rekomen tak converter yg besh...

earphone x pasan la pulak... tp leh jek sumbat apa2 earphone dlm slim tu, jack dia kan sama...
baik ko gi test kat kedai, musti dorang bg punya...

tp smlm aku gi sony dia boh dummy psp slim, tokleh la nak bukak2 & godek2...
eh, terjatuh hati la pulak kat slim... tp gwe sayang phat baby gwe :jelir:

Datin byha mana tahu benda ni sebab dia ambil dari kawan - kawan dia aje, kalau Jaws macam tu minta aje dekat datin byha semua game yang dia ada kan senang.


Tumpang tanyer!!! Antara PSP Fat Ngan PSP Slim yang mana lebih bagus???
Then PSP Slim fullset RM900.00 okehy tak harga tu???
Den Baru Nak beli psp nih!!!budget pon dah ader!!!

Bagi saya psp slim ni lagi bagus cuma casing dia aje kurang menarik sebab terlalu nipis dan mudah merekah bila terjatuh kalau load game dia laju dari psp fat dan psp slim boleh sambung ke TV (tapi cable kena beli berasinganlah).

JaWs
26-10-07, 05:52 PM
He3..thanks damak..jgn mrh yee che Byha..wifi ade jual kt ne??

Ooo..thanks Byha..best x gune psp phat 2 Byha??

JaWs
27-10-07, 03:09 PM
Askum..nk tanye sket bleh x??psp aku buat hal lar..xleh copy game iso n cso..hr tu bleh..skg bile aku copy je mule2 bleh pstu die ckp data error(cyclic redundancy check)..ade sesape bleh tolong x??10q......

sickerz
27-10-07, 04:52 PM
thanks..damak!!!

hahaha.. nampaknyer jadik lar.. aku nak amik psp slim kali ni!!! hohoho

damak
30-10-07, 03:25 PM
Askum..bleh tanye sket x?psp aku buat hal r..xbleh copy game iso n cso..hr tu bleh..skg bile nk copy je mule2 bleh pstu die ckp data error(cyclic redundancy check)..ade sesape bleh tolong x??10q.........

mungkin file tu dah rosak cuba download file lain .. kalau tak pun windows system dah pening, kalau nak tengok windows system tu pening ke tidak cuba copy dari hard ke ke pen drive ke atau external hdd, kalau keluar msg yang sama system windows tu ke reinstall balik.

JaWs
31-10-07, 11:05 PM
Ooo..kalau copy kat pendrive bleh..file 2 rosak r kot..tp byk gak game yg aku copy jd cmtu..bkn sbb psp ke??lg 1 aku nk tanye..waranty psp 2 kire resit yg kdai yg kite beli 2 ke??ke ade waranty lain?10q smue....

Byha
01-11-07, 10:08 AM
He3..thanks damak..jgn mrh yee che Byha..wifi ade jual kt ne??

Ooo..thanks Byha..best x gune psp phat 2 Byha??gimme a slim & i'll compare :sengih:

wifi tu built in, ada switch kat sisi kiri...
carik la mana2 ada hotspot mcm timezone ke, leh ler connect ke internet...
nak multiplayer pun guna kaedah nih...

beli jek, slim ke phat ke...
baca manual sampai lunyai...

damak
02-11-07, 05:19 PM
Ooo..kalau copy kat pendrive bleh..file 2 rosak r kot..tp byk gak game yg aku copy jd cmtu..bkn sbb psp ke??lg 1 aku nk tanye..waranty psp 2 kire resit yg kdai yg kite beli 2 ke??ke ade waranty lain?10q smue....

Resit tu memang warranty dekat kedai itu sahaja, ada kedai warranty paling cepat 6 bulan dan paling lama pun 1 tahun, sebelum beli kena tanya warranty berapa lama :P supaya tak kena tipu :tido:.

sickerz
05-11-07, 01:28 PM
smlm eden dah angkat PSP slim.. N insyallah esok akan sampai!!!
bleh join korang sume plak ek!!!

Byha
05-11-07, 04:31 PM
welkam to the psp club sickerz :peace:

nnt bg la review pengalaman dgn slim neh yer...

sickerz
05-11-07, 08:05 PM
thanx che byha...
eden udah x sabo nak tunggu esok!!!

sickerz
09-11-07, 12:26 AM
tompang tanya???
converter aper skang yg bagus utk convert video???

Fazyman
13-11-07, 12:21 PM
Pengumuman den dah boli psp selepas 2 syawal nasib baik ada geng budak bincang tolong tunjuk ajar terimo kasih den ucapkan kepadanya.. Den gunakan convert video pakai software 3gp boleh di muat turun dekat qj.net kalau nak butiran dio leh tengok Tokan sini (http://files.pspupdates.qj.net/cgi-bin/cfiles.cgi?0,0,0,0,18,1749)

Kalau pakai firmware 3.03 keatas Tokan sini pulok (http://pspupdates.qj.net/3-03-OE-B-tweaks-custom-ini-for-3GP-Converter-v0-34/pg/49/aid/78877)

Kalau yang lain tak dapat den nolong ye..

sickerz
14-11-07, 01:44 AM
Wuih!!! fazyman, Ang bli fat k slim???

Fazyman
14-11-07, 11:47 AM
den boli psp fat ajo sebab slim ringon macam tak puas nak pogang maso bermain.

Sicker kou mosti ambil slim betoi tak ?

Byha
14-11-07, 12:19 PM
welkam to the club fazyman...
dah brapa byk game abis dah?..
btw, gwe nyer phat.. too phat yall... hehe :sengih:

Fazyman
14-11-07, 12:44 PM
welkam to the club fazyman...
dah brapa byk game abis dah?..
btw, gwe nyer phat.. too phat yall... hehe :sengih:

Terimo kasih byha oii , den lamo tak masuk sibuk habiskan game maklumlah internet kawasan den terok nak buat macam mano kalau komplen mereko buat dek aje... buat masa ni den dah habiskan game lama untold legend dan MGS ops memang best nak tunggu msg ops plus macam damak cakap tu .. semalam den berjaya habiskan game baru crash mungkin nak den main simpson lopas ni :ngurat:.

Byha
14-11-07, 03:09 PM
dok mana neh tenet terok, konfem peminat umd neh, syabas syabas inspektor sahab :peace:

ko pun sama eh main crash... sker giler aku game tu...
simpson psp camner eh?.. aku dah terai yg ps3 nyer hampes susah giler...


.:byha tambah:.
refer post sub #296...
meh ler fazyman, lepas ke sblom muvi tu leh lepak2 sama...
nak multiplayer pun leh, meh ler...
sempat lg nak join tu...

sub_zero
14-11-07, 04:06 PM
apekata join movie gathering ni fazyman & lain2..
anjuran sensei psp kita..

utk lebih lanjut bleh tgk kat
http://forum.pspfans.net/index.php?showtopic=768&st=0

sickerz
14-11-07, 06:38 PM
yer!!! aku amik slim jer!!!
saper kat sini dok main game Manhunt 2???

damak
15-11-07, 02:51 PM
apekata join movie gathering ni fazyman & lain2..
anjuran sensei psp kita..

utk lebih lanjut bleh tgk kat
http://forum.pspfans.net/index.php?showtopic=768&st=0

Saya dah join jumpa ahad ni di Times Square nak lawan game apa sub ?


yer!!! aku amik slim jer!!!
saper kat sini dok main game Manhunt 2???

Saya main game ni yang dah hack punya video memang kejam gila tak sesuai untuk budak bawah 18 tahun, dengar kena ban dekat US api tak tahu lah macam mana pulak boleh di pasarkan juga.

sickerz
16-11-07, 10:24 AM
pergh!!! ang dapat game manhunt2 yang dah ada plugin ilangkan censored punya!!! mana nk cari plugin ilangkan censored tu hah???

JaWs
19-11-07, 10:36 AM
Askum..nk tanye sket bleh x?ebook bleh msk dlm psp kn?cmne nk mskkn??nk ltak dlm folder pe?

Byha
19-11-07, 10:58 AM
kalo pakai homebrew bookr boh kat mana2 pun bley...

sickerz
26-11-07, 11:50 PM
hohoho.. eden dah abis main manhunt 2....
em.. ebook guna utk aper???

damak
30-11-07, 11:24 AM
em.. ebook guna utk aper???

Kalau nak baca file dalam bentuk pdf manatahu nak baca buku cerita tak perlulah bawa buku tebal - tebal hanya bawa psp sahaja.

JaWs
30-11-07, 01:56 PM
nk gune homebrew 2 cmne?ade sesape bleh ajarkn x??

Byha
30-11-07, 02:44 PM
cth yg nih kan http://dl.qj.net/Bookr-v0.7.1-PSP-Homebrew-Applications/pg/12/fid/9424/catid/151

folder homebrew itu, copy dlm folder PSP/GAME...
copy ebook format txt/pdf/text only html kat mana2 folder seswai...
run kat xmb Game>Memory Stick...

JaWs
01-12-07, 03:51 PM
10q byha..i lap u!he3..kalau hombrew lain kene copy kt folder mane??

Byha
02-12-07, 03:54 PM
ur welcome...
homebrew lain pun folder yg sama jugak... dh terai ke bookr tu, jaws?..

JaWs
02-12-07, 05:42 PM
thanks byha..dh try tp xjd r..byha bg care ngan detail lg bleh x??10q byha..

damak
03-12-07, 02:50 PM
thanks byha..dh try tp xjd r..byha bg care ngan detail lg bleh x??10q byha..

Jaw boleh saya tahu kamu pakai firmware berapa sekarang ?

saya pakai hebrew setakat ini tak ada masalah pulak mungkin yang kamu pakai yang lama hanya support firmware 1.5 sahaja kot? ..

Cuba Jaws tunjuk mana path folder kamu letak hebrew tu kalau salah boleh saya betulkan.

JaWs
21-12-07, 06:05 PM
dh boleh dh..10q smue..........

Lang
27-01-08, 04:01 PM
Takde sape nak review PSP SLIM & LITE?

Sapa ade beli TV Tuner cun tak?

damak
28-01-08, 12:34 PM
dh boleh dh..10q smue..........

You're welcome :peace:


Takde sape nak review PSP SLIM & LITE?

Sapa ade beli TV Tuner cun tak?

Saya dah test psp slim memang best ringan , boleh cucuk tv yang kurang cuma cover dia macam tak berapa tebal macam psp lama.

TV tuner tu tak sesuai pakai dekat malaysia, sebab frekuansi Japan berbeza dengan malaysia:tensi:.

Lang
28-01-08, 08:22 PM
^ arghhhhhh nape tak same arghhh

brock_lesnar
06-03-08, 11:31 AM
Nak tumpang tanya sikit, baru-baru ni aku try main GTA Liberty City Stories (format ISO, dibeli kat kedai game) tapi apesal tak keluar sound langsung ye? Aku pakai firmware 3.71 m33-4. Harap boleh bantu. TQ.

damak
07-03-08, 11:53 AM
Nak tumpang tanya sikit, baru-baru ni aku try main GTA Liberty City Stories (format ISO, dibeli kat kedai game) tapi apesal tak keluar sound langsung ye? Aku pakai firmware 3.71 m33-4. Harap boleh bantu. TQ.

dah cuba game lain ada keluar sound tak? kalau game lain ada sound mungkin game GTA tu diorang rip tak betul kot mungkin file sound lupa nak copy kedalam ISO:lampi:. Kalau nak game ni saya leh kongsikan guna rapidsharelah :ahha:, kenapa tak update aje 3.90 m33 :tanya:

brock_lesnar
08-03-08, 11:53 AM
dah cuba game lain ada keluar sound tak? kalau game lain ada sound mungkin game GTA tu diorang rip tak betul kot mungkin file sound lupa nak copy kedalam ISO:lampi:. Kalau nak game ni saya leh kongsikan guna rapidsharelah :ahha:, kenapa tak update aje 3.90 m33 :tanya:

Game lain ok je takde masalah. Aku tak update 3.90 m33 sebab orang kata 3.90 kurang stabil. Aku pun x sure tang mana yang kurang stabil tu.

Err, kalau boleh share link rapidshare tu pun apa salahnya.

Lang
25-03-08, 06:59 PM
Kome ada tak site tuk muat turun game PSP?

damak
26-03-08, 08:56 AM
Kome ada tak site tuk muat turun game PSP?

kamu nak cari game apa ? cakap dekat saya kalau ada nanti saya akan upload dekat rapidshare nanti :setan:..

Lang
26-03-08, 09:48 AM
^ Tah ler. Game ape ek yang best?

Baru beli PSP. Dulu pinjam membernye jer :D

damak
27-03-08, 08:46 PM
^ Tah ler. Game ape ek yang best?

Baru beli PSP. Dulu pinjam membernye jer :D

selamat datang ke psp world , kalau nak main terkini download God Of War game ni bagi 5/5 bintang lah ... kalau nak main old school main space invanders extreme :setan:...

Lang
28-03-08, 10:59 PM
Damak ader problem tak god of war tue?

Stuck lak lagi sket nak abis nie....

Tanye
Version firmware mana paling ok? Saya masih gune 3.71 m33 dan tak taw camne nak upgred...

Lang
12-04-08, 01:50 PM
Aku baru jer up firmware ke 3.80m33-2.

Aku dapati atau secara tak sengaja terjumpe ade masalah kat config dalam dos pada menu eboot.pbp

Bile aku cube tekan PSP akan boot terus bukakan psp dan error nie kuar the game could not started (80010002).....< tesion lak aku hahahaha so far aku leh main game lg...

KerNel
23-04-08, 10:35 AM
salam semua, aku nie baru jerk beli psp slim sabtu lepas and semalam dah "heng" hehehehe... so disini ade beberapa benda yang aku tak faham

1)IRShell pebende shell scripting tau ler aku...

2) camana aku nak install themes yg pakai flash kalau themes biasa dorang pakai .PTF kan ni yg pakai file .CTF dan lagi satu tak salah aku file .XMB kot...

3) camana nak upgrade ke firmware 3.9 bcos ader yg ckp firmware 3.9 nie ade yg x stabil (cam upgrade kernel linux plak :P) skang nie pakai firmware 3.8

harap sgt2 rakan2 di BDN leh tolong sebelum PSP aku ******* dan lagi satu syabas to BDN dah byk improve....

Bahar
23-04-08, 12:26 PM
1)IRShell pebende shell scripting tau ler aku...
IRShell (http://www.irshell.org/) adalah homebrews (3rd party software) untuk replace PSP menu. Dia support multitask. For more info, click here (http://www.irshell.org/wikishell/index.php?title=About)


2) camana aku nak install themes yg pakai flash kalau themes biasa dorang pakai .PTF kan ni yg pakai file .CTF dan lagi satu tak salah aku file .XMB kot...
.PTF & .CTF tak perlu flash ke dalam PSP. *.PTF themes boleh pakai built-in PSP themes application (setting -> themes setting). *.CTF kena install PRX plug-in, called CXMB (http://pspupdates.qj.net/CXMB-plugin-v3-1-now-with-3-80-CFW-support/pg/49/aid/116030), untuk enable themes tersebut.


3) camana nak upgrade ke firmware 3.9 bcos ader yg ckp firmware 3.9 nie ade yg x stabil (cam upgrade kernel linux plak :P) skang nie pakai firmware 3.8
Dari experience saya, 3.90 M33 more stable dari 3.80 M33. Untuk update, cuba baca forum ini: Click here (http://www.ipmart-forum.com/showthread.php?t=210291).

Lang
24-04-08, 04:20 PM
Leh tak kome share ngan hambe link tuk donload game psp...

3.90m33 lg stabil ek bahar. Leh kasi link Tuk CWcheat sekali :D
3.90m33 skang dah 3.90m33-3 rasenye...

Lang
28-04-08, 12:13 AM
Sape main Puyo Puyo Fever?

Asal tak leh save game nie. Die cakap memory stick is damange zzz padahal game lain leh jer...

Dabatusai
29-04-08, 08:03 PM
uik?
Puyo?
bkn ko main Patapon ke skg nih?

ade sesape yg baik ati bg link dL Tekken@KOF kalo ade ler
:thewave:

Lang
29-04-08, 08:48 PM
^ kekekeke patapon dah abis ler. Dah jumpe link. nnt nwa kasi...

hieroplant
29-04-08, 10:08 PM
hello guys.
sorry if tak boleh diskas piracy kat sini.
kawan aku punya phat psp brick.die pegi updet dari 3.90 ke 3.95. tak boleh main saved game dari memory card dah.
ni la kalau org telebeh bijak.haih.

Lang
30-04-08, 05:47 AM
Kalau brick anto kedai...
Kalau nk repair sendiri kene ado pandora bettry...

rizal
30-04-08, 06:29 PM
wei... psp fat lebih tahan dr psp slim ker?

Byha
30-04-08, 06:56 PM
kalo dah ganas, pakai apa pun x tahan jugak...
cam aku, ninja, damak, sub, bahar (sapo lg eh) psp phat sumer ok sampai la ni...

rizal
30-04-08, 10:17 PM
ada org ndak jual psp fat dia dan kelentong lebih tahan dr slim
ahhahahahaahha

detvadder
10-05-08, 09:16 AM
[quote=Ninja;1429211]http://img83.imageshack.us/img83/9509/psp18sn.gif
aku po nya psp ver 3.52 m33 ado masalah skit....nak on psp kena charge dulu dan cabut batri baru bleh on apapasal dea jd macam tuuu..... bleh kasi tau tak apa masalahnyaaa......satu lagy mcm mana nak remove pandora ponya software dlm psp......tima kasihhh
]

Rahemee_sama
28-05-08, 04:44 PM
aloha....
aku pengguna baru psp version 2000 (3.90 M33-3) beli second jer
ada soalan nak tanyer nie...

apabenda pandora sebenarnye?
mcm mane aku nak wat tema (theme) guna cxmb tu?
aku upgrade sendiri version 3.90 m33-3 tu.. ade kesan sampingan x?

Rumizu
05-06-08, 10:25 AM
pandora battery tu guna klu nak unbrick ko nye psp..
takde effect klu install sendirik.. tp perasan x dia dh ade internet radio? pastu kita dh blh guna skype thru psp

myxery
05-06-08, 10:53 AM
wei... psp fat lebih tahan dr psp slim ker?
dr segi physical nyer phat memang lg tahan dr slim sbb kerangka besi dalaman dia. Slim depa dh reduce kat kerangka besi nie utk kurangkan berat, salah satu contoh hg boleh tgk kt UMD door yg phat banding ngan slim.

Dgn kata lain antara phat ngan slim kalo dua2 hempas ke tanah dgn kekuatan yg sama yg slim terbarai lg teruk dr phat, tu jer...

Rahemee_sama
06-06-08, 10:07 AM
hello....
err... thanx rumizu... tp kurang jelas lg la.
skunk nie aku ada masalah lain pulaks..
semenjak aku masuk kan game diner dash kat psp aku..
bila aku on jer pada permulaan skrin dia jadi blur separuh....
skrin akan kembali kepada asal selepas 10saat dibiarkan.
baru terjadi pada aku minggu lepas.
sesiapa yg arif leh bantu x?
terima kasih..........

Rahemee_sama
06-06-08, 03:10 PM
aku punyer psp versi kurus...
kalo xmen satu jam..
bila on jadi separuh skrin jadi blur(mcm tv rosak la).....
tunggu 10 saat baru ok...
bila men xda masalah..
cume bila tutup pastu xmen lebih dari 1 jam...
dye jadi lik...
tlg la aku wahai saudara n saudari seklian...

Byha
06-06-08, 03:14 PM
ko dah terai remove game tu?..
camner?..

myxery
06-06-08, 03:19 PM
arksss... jgn h/w problem sudah...

Rahemee_sama
06-06-08, 03:27 PM
apebenda h/w laks nie...
tlg la aku..
nak men ffvii zack pun xde mud...
dah padam game diner dash 2..
still jadi jugak...

myxery
06-06-08, 03:33 PM
h/w tu hardware.... xpun hg pandora kan balik PSP tue

Lang
06-06-08, 03:35 PM
3.9 tak stabil waaa...aku tunggu 4.0 wuuu

Aku ada masalah kat certain game. Kadang2 hang and some game tak leh nak save game...

Rahemee_sama
06-06-08, 03:37 PM
seryes...
aku budak baru belajar...
naya aku...
aku pun baterry standard jer

Lang
06-06-08, 03:45 PM
^ G kedai downgred. Tapi kene la RM50....

Kalau ade pandora bettry downgred la sendiri...

3.80m33-5 aku rase paling stabil. Cume tak leh skype la...< bukan penah gune pong zzz

Rahemee_sama
06-06-08, 03:51 PM
ok juap aku tunjuk gmbr die...
http://bincang.net/forum/D:%5CDCIM%5C100MSDCF%5Cdsc00040

mcm mane nak add nie

http://D:%5CDCIM%5C100MSDCF%5Cdsc00040

aku try arr
http://D:%5CDCIM%5C100MSDCF%5Cdsc00042

xleh letak gmbr pulak....
ok model bateri aku...
psp-s110

Byha
06-06-08, 04:50 PM
ko nak boh gambo yer, ikut tutorial neh http://bincang.net/forum/showthread.php?t=78341

aku tgk link gambo ko tu dah salah, make sure extension mcm .jpg, .gif

kalo prob hang tu aku pun biasa gak, kalo main iso la...
aku copy balik mspd br dia ok, kadang tu problem kat iso, file x complete ke gitu la...
tp kal main ori game pun ada problem gak, mebi fw nyer masalah la...
senang upgrade jek lar, kalo gi kedai yg ko beli psp tu dia leh la wat apa yg patut, under waranti lagik kan?..

Rumizu
06-06-08, 05:04 PM
yup..
kdg2 game tu bila kita delete n masukkan blk dah ok le plak..
aku pernah gak hang 2 kali.. mmg ingt iso/cso tu kurap corrupt.. sekali copy blk ok je plak..

Byha
06-06-08, 05:18 PM
samada copy balik iso masuk dlm mspd atau donlod balik iso tu...
kalo ada psp member, leh ler test tgk...

myxery
07-06-08, 08:07 PM
tp aku suspect mcm mobo probs... kasi cuak sikit..

Byha
08-06-08, 11:38 PM
kalo mobo bawak pi kedai la, hopefully under warranty...

Lang
10-06-08, 10:13 AM
Aku ader main satu game nie die laging gilor. Kalau laging nie selalu kenape ek?

sistem ver. fw 3.90m33
game Monster Kingdom: Jewel Summoner
masalah laging gilor

myxery
10-06-08, 11:34 AM
biasa yg aku jumpa lagging sbb memory stick FAKE kualiti cipan ATAUPUN games yg hg donlot tu versi CSO yg compression xelok... try main yg file ISO, tp saiz dia besaq sikit la...

Lang
10-06-08, 11:49 AM
^ owh aku rase file cso tue. Game lain aku main ok jer. Game nie jer laging.

Godofwar masih hang kat tempat yang same heran aku.

myxery
10-06-08, 07:44 PM
god of war tue pun mesti cso kan?? tkr pakai iso jer bro... aku xska sgt file2 cso nie...

Lang
10-06-08, 08:13 PM
^ Iso brader...hang mase si kretos keja anak die. Pastu die keja tak jumpe.
Cut scene tunjuk pokok pastu hang....

Aku tengah main game nie Riviera The Promised Land...HANG JUGAK tesion tul...yang nie file cso

myxery
11-06-08, 12:45 AM
aku saspek memstik hang la dol... try tuko memstik lain...

Lang
11-06-08, 09:31 AM
^ sudah try la bro...game lain ok jerk dua game nie jerk buat hal...stuck kat tempat yang same...

Rumizu
11-06-08, 05:51 PM
nak tny 2 benda

1-cane nak main psx games kat psp eh? software ape nak guna?
2-cwcheat tu cane nak guna ek?

Lang
12-06-08, 01:44 AM
^ aku jawab soklan no.2

http://bincang.net/forum/showthread.php?t=83536

^ Guide yang aku buat tue agak kelam kabut. Baek ko usha utobe.

myxery
12-06-08, 10:36 AM
nak tny 2 benda

1-cane nak main psx games kat psp eh? software ape nak guna?
2-cwcheat tu cane nak guna ek?

game PS1 biasanya datang dalam bentuk Eboot.PBP, masukkan file eboot nie dalam folder PSP/GAME.. pastu main mcm biasa xpyh nk guna software2 pun... incase kalo ko nk rip game dr cd ps1 tue kne pakai software la, tp aku xingat la plak software apa,ada member pernah wat... biasanya aku donlot jer file yg org dh convert ke eboot tu...

Rahemee_sama
19-06-08, 11:47 AM
salam bro n sis...

aku punya psp jadi skrin blur separuh lg la.

bila hantar kedai xde jadi pulak..
mmber aku pegang pun ok jer..

dapat kat tangan aku jer terus jadi lik...

misteri tul la...

member aku ada psp jgak...

dia cas pakai charger dia..
dalam seminggu dia pakai... xpenah jadi pun problem 2...
korang rasa ada kene mengena ngan charger x?

cuma mintak pendapat dari yg arif....