PDA

View Full Version : Matching kan colour....



gadIs8
04-05-06, 02:15 PM
hello everybody..

nak tanya ni.. color HIJAU ni, match dgn colour ape ekk...

Contonhnye, nak cat dinding ruang tamu...ader 3 /4 dinding kan, let say, 2 of 3 nak cat color hijau tu, 1 of 3 tu nk boh color ape ekk?? suggest me pls... nak cat umah ni.. :hehe:

Eastine_amilin
05-05-06, 11:16 AM
Kaler umah East ijau..epal ..separuh ijau separuh East wat kaler peach(atas)

pastu sebahagian ruang tamu east mix caler ijau tu dgn kuning jdi ijau dia "keras"sket..

tgh2 East taruh border kaler tanah dia putih berbunga ijau kecik2...

Ni main taram jer campur2 dah lekat kat dinding nmpak cantik plak...sape2 dtg umah East tya gak dpt ideal mana macing kaler mcm tu,east kata "macing taram"..heheh

p/s-ini kes tak ade ideal yg profesional ler nih..

LavendeR
05-05-06, 11:30 PM
Ceriakan Rumah Anda (http://www.behr.com/behrx/inspiration/fashionable_1.jsp)
http://www.behr.com/images/inspiration/f1_content4.jpg

mami_jarum
06-05-06, 10:37 AM
bilik budak lelaki plak korang cadangkan colour aper ek!...:)

Eastine_amilin
06-05-06, 01:10 PM
Budak lelaki tu tuk anak anak ler ye?(bapak budak-suke ati dia ler...Meroon ok gak)

Klu East anak lelaki east kaler oren

yg ppuan warna ijau serta pink...

Megabytes
09-05-06, 03:05 PM
~hijau ngan cream cam match jer ...tak pernah buat lagi..

nurmiey
09-05-06, 03:48 PM
~hijau ngan cream cam match jer ...

tsunade
09-05-06, 10:46 PM
hijau gelap dengan hijau muda ... sgt2 match ... gi kat paint atau nippon ... ada contoh pada padanan warna ....

Eastine_amilin
10-05-06, 09:45 AM
hijau gelap dengan hijau muda ... sgt2 match ... gi kat paint atau nippon ... ada contoh pada padanan warna ...

MMG LAWA..RUMAH EAST DAH BUAT...RASA AMAN DAMAI DAN FRESH JE !

MaszMelati
10-05-06, 09:52 AM
kalo aku la..hijo aku padankan ngn kuning..
kuning tu bknla kuning pekat..kuning cream gitu...

obelicks
10-05-06, 10:16 AM
pengaruh warna...

http://www.colormatters.com/entercolormatters.html


hello everybody..

nak tanya ni.. color HIJAU ni, match dgn colour ape ekk...

Contonhnye, nak cat dinding ruang tamu...ader 3 /4 dinding kan, let say, 2 of 3 nak cat color hijau tu, 1 of 3 tu nk boh color ape ekk?? suggest me pls... nak cat umah ni.. :hehe:

Depends la..
tengok Hijau ko tu macamana..

ada macam nak match sama ada harmoni ke contrast ke..
tone dan sebagainya..

kalau kat sekolah dulu ada belajar pasal roda warna.. leh pilih warna apa yang sesuai.. mengikut citarasa..

http://www.owlnet.rice.edu/~psyc351/Images/ColorWheel2.jpg

kalau contast maybe merah merun pilihan yang baik..
kalau nak harmoni maybe kuning atau biru.. atau nak tone.. pun boleh gak.. hijau muda atau tua...

tgk la hijau tu hijau macamana..

the best way pilih jenis warna yang sama kalau dari ici ambik ici gak kalau matex ambik matex sebab kadang cat nih warna kat buku nampak elok dah buka tak elok pulak..

LavendeR
10-05-06, 10:30 AM
a'kum,

selain dari pemilihan kaler, ada lagi faktor lain yg mempengaruhi kaler yg korang pilih, antaranya :

1- Lighting - Jumlah sebaran cahaya dalam ruang tu...kengkadang warna yg dipilih dah match...cantek...tapi oleh kerana cahaya dari luar tak banyak masuk, bilik tu tetap akan nampak malap & tak bermaya.

2- Hiasan - gambar, bunga, langsir, almari dan sbgnya juga mempengaruhi bilik anda...let say...major kaler dah cantek (hijau+krim)...tiba2 langsir plak tak match...gambar plak tak "cool"...warna bunga & pasu tak blend...akhirnya bilik nampak serabut.

3- Susun atur - "flow" yg tidak "smooth" juga akan menenggelamkan keceriaan kaler dalam bilik...tak tau la ada org suka duk dalam bilik yg penuh dgn barang...hehehe

sekian dulu tips yg tak seberapa,

pendek kata "blending" is the best way to get the best result....

tudung biru
10-05-06, 02:20 PM
Ceriakan Rumah Anda (http://www.behr.com/behrx/inspiration/fashionable_1.jsp)
http://www.behr.com/images/inspiration/f1_content4.jpg

sweet gmbr nih..tp pencahayaan kna bagus

ChEf_N|3aM
11-05-06, 01:29 AM
bilik.. tido romantik... penggunaan warna coklat atau marron mengikut tone gelap dan terang .. pastu pencayaan pun kena malap.. sikit.. hehhe... susun atur perabot jangan lah serabot sangat... sampai nak sumbat dlm bilik tido... kat atas.. katil letak frame gambar yang sedap mata memandang....

pastu letak cd/mp3 player pasng lagulagu yang leh relaxkan minda... pastu letak aircond sebiji ... sure lelap tido lena...

nak tambah romantik lagi... letak ler lilin lilin wangian tu... seblum tido pasang ler kejap.. kasi wangi dulu bilik... dah nak tido baru padam... kang terbakar lak rumah

penggunaan langsir juga boleh meningkatkan mood anda... so pilih ler langsir tingkap yang sesuai dan match ngan tema romantik anda..... :hehe:

pixie_gurl
12-05-06, 02:56 PM
merah dan hitam combination lawa tak???
macam rumah dhani Dewa dekat Indonesia ..

lawa kan ..

LavendeR
12-05-06, 09:21 PM
merah dan hitam combination lawa tak???
macam rumah dhani Dewa dekat Indonesia ..

lawa kan ..Merah & Hitam kedua2nya bersifat keras/heavy...maybe amat sesuai dgn dhani yg bersifat "rock/metal"...maybe plak tak sesuai dgn org yg berjiwa lembut...

so, masing2 dgn "taste" masing2...itu lah kehebatan "perbezaan" yg ALLAH ciptakan dlm diri manusia...

Mungkin apa yg kita suka, org lain tak suka dan apa yg org lain suka, kita plak tak suka...pandai2 la "blend" antara kesukaan kita dgn kesukaan org lain kalau dah hidup berumah tangga nanti.

just my 0.25 dinar

Katerina
29-05-06, 12:33 PM
hijau.. for me boleh kenakan ngan kuning air... cokolat lembut... or white...

kalau aku.. aku prefer green+white... nice gile!

azmi77
19-01-07, 10:28 AM
Kalau ada sesiapa yg nak mengecat rumah dan nak beli cat. Saya boleh bantu, saya ada kenal supplier cat JOTUN. Boleh dapat murah...

JOTUN jenis MAJESTIC selalunya RM120++ kat kedai... kawan saya jual RM80 je, apa2 warna....

klu berminat sms saya ye 0192657741

makacih...

izhani
19-01-07, 11:12 AM
hijau kuning.......

osagi_kechik
19-01-07, 12:15 PM
hijau kuning lawa matching..dah pernah tgk contoh tuh

ibnusina8791
19-01-07, 12:59 PM
pegi SINI (http://www.icipaints.com.my/MYDLX/Dulux.jsp)

pastu klik colour schemer.... pastu try laaa, tgk mana yg berkenan di hati...

Hairanaz
19-01-07, 02:54 PM
hehehe...saya sekarang ni tgh projek mengecat rumah.....ruang tamu saya buat kaler ijau...(actually Lime fuzzy/ker...fizzy...gitu laa...cat Nipppon) nad kaler kuning air.....bilik anak pon kuning air gak.....

nanti saya upload gmbr kat sini yer...