PDA

View Full Version : Petua Halau Burung Merpati??



Mac Weng
11-05-06, 11:17 AM
assalammualaikum kawan...

aku ada masalah kat umah aku ni.....byk burung merpati dok bertenggek..kalo tenggek jerk takpe la...ni melepas sepah2 lak tu...tension giler....tiap2 minggu nak kena cuci....dah la umah flat...nak sidai baju kat luar pon cam ape jerk rasa....so sape2 ada petua ke nak halau burung2 ni supaya tak singgah umah aku....

*** ehhss..betui ke aku post kat sini..mod kalo salah tolong ubahkan...

SixShot
11-05-06, 11:50 AM
pasang net laa bai... yg sangkut tuh.. sembelih bikin gulai...

Mac Weng
11-05-06, 11:52 AM
kekeke...masalahnya nak pasang net tu yg takleh ....takde dinding atas nak sangkut...kalo ada pon tinggi nak mampus...tu yg tanya petua2 lain tu...

hieroplant
11-05-06, 12:29 PM
rendam nasik lebih2 tu dalam clorox.pastu gaul sama nasik biasa.letak tempat dia biasa datang.

seriab
11-05-06, 12:40 PM
pernah tgk tak orang2 kat sawah padi tu .....tapi x kan nak letak org2 kat brada kan ..sooo guna sikit imiginasi ..apa kata ko letak benda gantungan yg dibuat dari buluh tu yg ...apa nama tah ...cantik gak tu ..bila angin goyang ja terus di kelaurkan bunyi ketong ..ketong ..ketong .....lari la burung tu ...

sawi
11-05-06, 03:42 PM
rendam nasik lebih2 tu dalam clorox.pastu gaul sama nasik biasa.letak tempat dia biasa datang.


then apa jadi kat burung tu...mabuk @ mati... ishh

hieroplant
11-05-06, 07:13 PM
selalu mati.kalau nak cara bertamadun sikit guna la macam dreamlord cakap.pasang net.dulu aku kat bendang pasang net atas bendang lepas musim mesin padi setel.burung2 macam jenis parrot tapi kecik tu selalu sangkut sebab nak makan balance beras yang tercicir bawah net tu.

Mac Weng
11-05-06, 09:01 PM
emm...semua cadang pasang net yer....masalahnya pasang net agak mustahil skit la...tu yg tanya petua selain tu...kalo pasang yg bunyi2 cam mengacau org2 sebelah lak....lain2 petua....meh2...tension ni...

hieroplant
11-05-06, 10:53 PM
tuba je la mac weng.kasi umpan baik punya

Mac Weng
12-05-06, 12:30 AM
kaakkaka...memang cadang camtu...tapi sian la plakkan....takpe...time kasih semua....kalo ada ape2 petua lagi hopefully korang leh kasi tau ler yek...aduh..lusa sabtu nak membersihkan lagi....ceh...

MUfanz
12-05-06, 12:40 AM
drpd ko dok melanguk jer dpn pc.....
elok jugak laa buat keje tuh.....


*umah ko jer ke burung tu sker bertenggek..??...umah jejiran sebelah takde...??

Mac Weng
12-05-06, 12:42 AM
ada la jugak kot...kekke tapi ape aku peduli umah org lain...kekekeke baik aku kasi clear akunya umah dulu....

hieroplant
12-05-06, 12:44 AM
kekadang bila tuba sekor nanti yang lain akan insaf.dia takkan melepak situ dah.kena korban sekor la jugak.

MUfanz
12-05-06, 01:00 AM
takde laa....mungkin jejiran sebelah ada cara nak halau merpati tuh...
mana tau diorg guna teknologi gelombang bunyi ka...manusia tak dgr......tp merpati dgr bulih putus urat tinge...

kekekee

SMaCK
12-05-06, 11:43 AM
ganas² idea dari hieroplant ni......:D

seriab
12-05-06, 12:21 PM
ada lagi satu cara ..tapi kejam la sikit...ko kena letak bangkai burung merpati buat dua tiga hari kat situ ...tapi....entah aku kurang suka cara ni ...nampak sgt berperikebinatangan ....bukan ada pasai ada cara lain lagi ....apa kata ko gantung ja beg2 plastik kat situ ..atau pon benda yg memantulkan cahaya ..cam cermin kecil ka ..


tapi kalau nak lebih advance sikit , sains teknologi punya cara, ko letak movement detector pastu sambung kan la dgn loceng ka ..lampu ka .tangan tipu ka ...dia merpati tenggek ja kat situ semua benda tu terus bergerak ..lari la merpati tuuuuu

ali
12-05-06, 01:14 PM
letak minyak kat temapt dia bertenggek tu...jadi bila licin...burung ni akan tergelincir...jatuh..

ehehe..

..

x pun letak gam tikus...pastu time derang bertenggek je...mesti lekat...time tu ko tangkap la buat gulai...buat ala2 taza ke..nando...sedap giler..

...

x pun ko upah la budak2 jepun tuh jg area rumah ko...halau burung2 tu kalo ada

...

x pun ko letak minyak ular sawa...burung cium je bau ular tuh...kompem lari..

..
.

Mac Weng
12-05-06, 09:30 PM
ahahaah pandai la ko ali....leceh la pakai2 gam ke minyak ni...kang abis umah aku kan...dah la kecik...nak sidai2 baju semua kan kena leceh lak...pastu mana aku nak cekau minyak ular sawa tu...ko carik utk aku la....pastu ko post kat aku.....

esok aku ingat nak try letak plastik la...try kalo takleh gak emmm....tak tau ler...racun kot..ngeh..ngeh..ngeh

SixShot
15-05-06, 11:15 AM
ular sawa ?.. ko mintak kat chinozie.. pembekal tuh dia nih... hahaha

Mac Weng
15-05-06, 11:36 AM
huhuhuhu betui gak tu....kang aku pm dia la....skang ni dah masuk 3 hari aku taruk plastik kat berenda umah....agak memberansangkan sbb tak mai burung ...tapi tu sbb aku ada kat umah....tgh tunggu dan lihat dlm seminggu ni ....berjaya ke idak..

Chinozie
15-05-06, 11:48 AM
ular sawa...
nama dia "chueeyy"
semalam terlepas jap dlm rumah...
tgh leka main game, skali tgk ade benda besau menjalar...terkejut aku...hahahah...

i) tgk ape punca dia lepak situ...kaloo ade "kedai kopi atau gerai (makan)"...hapuskn sumber makanan tersebut...
ii) dia tengek jee koo jirus air...saje kasi dia tension...
iii) tebang tempat dia bertenggek tu...hahahahah...
iv) tak pon SMS ketua Merpati tu, suruh lepak tempat lain...

A) i dan ii
B) i, ii dan iii
C) ii dan iii
D) semua dia atas

SILA BULATKAN GUNA PENSEL 2B...

sebol
26-12-06, 03:10 PM
assalammualaikum kawan...

aku ada masalah kat umah aku ni.....byk burung merpati dok bertenggek..kalo tenggek jerk takpe la...ni melepas sepah2 lak tu...tension giler....tiap2 minggu nak kena cuci....dah la umah flat...nak sidai baju kat luar pon cam ape jerk rasa....so sape2 ada petua ke nak halau burung2 ni supaya tak singgah umah aku....

*** ehhss..betui ke aku post kat sini..mod kalo salah tolong ubahkan...

Sapu gris kat tempat dia lepak

Mac Weng
26-12-06, 04:50 PM
emmm....aku ada pakai satu ubat nak halau merpati hari tu.....ok la dlm 2-3minggu....pastu dtg balik...pandai jerk merpati tu...siap tendang2 lagi tu ubat yg aku beli tu......hampeh.....tapi skng ni takde dah...sbb sejuk kot...selalu jadi masalah bile musim panas n bunga ler.....

sebol ==> nanti aku try la...bile ada balik....tapi tak kotok ke gris...aku sidai baju kat balcony umah ni...

2009
27-12-06, 08:22 PM
emmm....aku ada pakai satu ubat nak halau merpati hari tu.....ok la dlm 2-3minggu....pastu dtg balik...pandai jerk merpati tu...siap tendang2 lagi tu ubat yg aku beli tu......hampeh.....tapi skng ni takde dah...sbb sejuk kot...selalu jadi masalah bile musim panas n bunga ler.....

sebol ==> nanti aku try la...bile ada balik....tapi tak kotok ke gris...aku sidai baju kat balcony umah ni...

Mac Weng,
Musim bunga ye? Cuba la lastik burung-burung tu sambil kau dok lepak lihat pemandangan musim bunga... Hahaha...

Bapak kawan aku lastik anjing jiran time petang-petang... skrg anjing tu dah tak berani buat bising lagi... Hehehe...

2009
p/: Nak best, lastik pakai ball bearing...

Nagas
28-12-06, 01:43 PM
erk... bukan chinozie nye dah kiok ker??? huhuhu~

mr_oshio
22-02-07, 03:07 PM
ko bg burung2 tu mkn jauh dari umah ko...wat selama 2 mggu,nnti xder la dia siggah kt umah ko lg..

zasrul1978
29-03-08, 01:24 PM
salam semua..

dah setahn dah thread ni tapi aku up balik sebab ada masalah yg sama mcm tuan punya tanah..

hampah kelapa punya burung.. dia hinggap kat grill beranda dan melepaskan najis sesuka hati.. memang dasar tak sekolah. pastu masalahnya pulak, takde pulak dia port dekat rumah2 lain, jiran2 sebelah.. rumah aku jugak jadik mangsa..

jadik, mintak tolong kengkawan semua kalau ada sesapa yg boleh bagi tips yg terbaru ke? dah ada org cipta alat utk menghalau burung ke? huhuhuhu...