PDA

View Full Version : honda city 2003 or waja 2006



nura
13-05-06, 11:15 AM
hai..

kalau nak beli kete..which one better?

dari aspect..

fc
qc
handling.

JiBam98
13-05-06, 01:24 PM
Jenama....Honda laaa..
Quality...Honda Laaa
Value of money....Honda laa...hehehe

ali
13-05-06, 02:03 PM
honda....

honda..

tapi kalo nak patriotik...waja lah...

ehehe

MUfanz
13-05-06, 04:26 PM
city lama bentuk seperti iron pakaian....
tp waja 2006 guna enjin campro.....

apa kata letak agi satu choice...= Perdana V6 2006..:D

localhost
13-05-06, 05:58 PM
aku vote honda la..

city tu fuel memang jimat ambik Idsl punya engine...,
bentuk tuu...ahhh..ko kena masukan bodykit dia...pastu pasang spoiler belakang....sure cun melecun dari waja...

nura ......better ambik honda value for ur money.....hahhahaha

aku pun pakai honda ...kihkih....hasut ni hasut

ali
13-05-06, 06:13 PM
waja campro =enjin yg basic ..

honda city=vtec+isdi ...power n jimat FC..

huhu

azradiza
13-05-06, 06:43 PM
definitely honda laa nura...
for city, fc wise, u can save alot...idsi punye laa.. from my experience, full tank is about rm70(ni ada lagik belen minyak dlm tank)... and u can go up to 550km... this is for city driving, and speed between 60-90 km/h...plus some jem here and there time pegi keje and balik keje... besides, interior wise, city is much much nicer compare to waja... tak gitu kengkawan... :D

tebu
13-05-06, 11:30 PM
honda la...

honda

honda

honda EX5.. :eegeli:

fa|thz|LeR
14-05-06, 04:00 PM
honda aaaa. hehehe. kalau ko semangat waja, beli la waja. hehehe.

:D

e191
15-05-06, 10:48 AM
HONDA THE POWER OF DREAMS >> betul ker?? my 2 cents...

Chinozie
15-05-06, 11:13 AM
Fizikal
- i go for Waja...sbb pelik skit aaa aku tgk Honda City nie...

Power
- ntah leee...tp City FC dia bagus...

Maintainance
- lebih kurang, CONTOH waja kerap rosak, part murah so kerap repair...honda jarang rosak tp harga humangai...in the end same jeee...depends camne kita jaga...

2nd Hand Value
2006 n 2003...
Honda n Proton...cuba aaa bezakn bape yg dapekk...

tp for me honda is way too expensive...
ntah leee...biarlaaa
pepandai aaa koo pikir...dah besar kan...:D :D

good luck...

SixShot
15-05-06, 11:17 AM
Aku memang nak vote honda... tapi.. memandangkan pilihan yg ko letak tu HONDA SETERIKA sekenhen.. aku asa ko angkat WAJA aje laa.. kurang skit sakit mata...

mito7
15-05-06, 11:26 AM
Aku memang nak vote honda... tapi.. memandangkan pilihan yg ko letak tu HONDA SETERIKA sekenhen.. aku asa ko angkat WAJA aje laa.. kurang skit sakit mata...

honda seterika pun aku rasa, jauh lebih baik dari waja......... :hehe:

memang rupa honda city tu kurang menarik....... tapi dari segi lain ianya baik.......

SixShot
15-05-06, 11:44 AM
Yup.. I'm talking about rupanya MITO... and also.. thus far.. aku blom lagi laa dengar bad comment pasal 2nd generation CAMPRO engine.. soo rasanya engine to engine comparizon (idsi - campro).. lebih kurang sama laa.. its just the aksesori quality that make the different... afterall nura is considering buying a 2nd hand city.. biasanya sekenhand car ni.. aksesorinya torn apart laa skit.. tu lom kire facts yg selalunya ppl tak change car unless ada problem selain a 3 years old honda car dah void warranty and 2 years free maintenance offer..

tudung biru
15-05-06, 11:56 AM
honda.....waja design dahla tak cntik

honda go go honda

ehehe

comel_80
15-05-06, 12:01 PM
hondalah best..
waja x suka

SixShot
15-05-06, 12:09 PM
Honda city design lagi cantik dari waja ke ?... mna dah hilang citarasa ko fir ?.. hahaha.. exterior terrible.. interior honda city pon +- proton gak.. lowest range honda...

kesimpulannya kat sini.. baik laa ko simpan det lebih sikit nura.. angkat civic or jazz or stream or oddessey.. kalau ko nak angkat honda laa... but not city (south east asian market only).. you'll live to regret your choice..

ekzos_pipe
15-05-06, 12:40 PM
realiti kat malaysia la kan, kalau setakat baru kerja 3-5 tahun, goverment lak tuh, kalau nak pakai honda payah le. keadaan skrg nih hanya lebih memihak utk pakai kereta kebangsaan aje, sedan paling kuat pun wira. Angkut waja ke gen2 ke bayar bulan2 parah.. Tapi kalau ada modal lebey, go for civic la yang 1.8 tuh 110k lebey. As for me, firstly kena tgk berdasarkan kemampuan. Kalau ikut keperluan ni mmg la kita perlukan sebuah kereta yang mantap, FC bagus, corner baik bla bla bla, tapi batas dia kemampuan.

MUfanz
15-05-06, 01:12 PM
civic baru tuh RM110K ka.....???....
civic mmg mabeles......


*sapa ckp honda seterika tuh cun mmg mata dia ada yg tak kena....

EpeT
15-05-06, 02:33 PM
honda jazz jgn angkat ler.. harap mahei je .. tp sempit.. hehe
baik angkut Estima ker :hehe:

SixShot
15-05-06, 02:40 PM
tu dia owner Honda City tengah mengsmashkan bulu tangkis kat Jazz aku.. hehehe...

tengah kumpul det sehari sekupang laa nih mau angkat wish/stream... tapi Jazz gerenti bini aku tak setuju juai...

morpheuzneo
15-05-06, 03:03 PM
Aku memang nak vote honda... tapi.. memandangkan pilihan yg ko letak tu HONDA SETERIKA sekenhen.. aku asa ko angkat WAJA aje laa.. kurang skit sakit mata...

Ko panggil Honda Seterika.. aku panggei Honda Lipas..

hahah.. mmg tak lawa honda city yg model 2003 ni..

model baru ni lawa!!..

Kalau tanya aku.. baik laa ko amik Waja..

dari segi handling.. Waja memang puas hati.. (ni cakap dari pengalaman ni.. bukan dengo..dengo.. )

Boot Space... sah-sah Waja bleh bawak 2-3 karung durian.. Honda? Sekarung setengah aje..

Spare part? cam Chinozie tulis ler.. murah ler.. ada 2-3 jenis kualiti lagi.. nak ori? nak taiwan? seme ada..

maintenance tak susah ler waja ni.

shrek
17-05-06, 09:11 PM
honda ada reputasi....kalau nak tgk gaya....WAja menang sket....hmmm...honda mcm aku ckp ada reputasi....rupe civic baru kureng sket...pelik bin ganjil....tapi engine dia 2x better than waja....aksesori tambahan better than waja...dan byk kelebihan dari segi handling(waja pun ok gak geometri suspension dia....cume barang murah....Bushing....shock absorber...coil spring quality.....etc)

long term...aku pergi waja....harga murah dan berbaloi...honda....boleh makan pasir aku....fuel pump la contoh...beza je la harga....tak pun aircond fan,...jauh beza....dan jgn lupe....short term punye item mcm filter.....brek pad.....timing belt...etc...honda boleh consume byk dr WAJA...

Overclocker
17-05-06, 10:13 PM
Dulu mak aku pakai waja. Rosak sana. Rosak sini. Benda remeh temeh. Tp buat sakit hati. Tgh aku drive dari SP ke Penang. Sampai kat toll dengar bunyi 'gedegang!' aku toleh belakang kot-kot terlanggar aper2 ker. Takde pulak. Baru nak tutup tingkap lepas touch and go, jem! dari SP sampai Penang, drive tak tutup tingkap. Rupanya gear power window tu patah dan jatuh, tu pasal bunyi 'gedegang!'

Dalam sejarah hidup aku mengenali kereta, dgn wajalah aku mula tahu yang tempat buka pintu dari luar tu bley patah. 2 kali pulak tu. aiyakk

Bulb lampu depan. lebey kurang 1-2 bulan sekali terbakar. kena tukar.

Ada lagi la 1-2 benda yg mak aku tak puas hati. Minyak pulak mcm hirup sup dari mangkuk. punyalah pelahapnya...ha ha

Tahun lepas. Tukar amik Honda City vtec.

Walaupun mahal sikit, tp feedback mak aku - puas hati. Dan lega dpt let go waja. FC wise, full tank lebey kurang RM70 (utk 1.92sen seliter petrol) . Setakat ni belum ada masalah remeh temeh mahupun besar. Pecutan, sangat puas hati dgn engine vtec. Pendek kata aku gembira tgk mak aku puas hati dengan kereta Honda nih.

Boot space - honda city lagi besar dari waja sbb central fuel tank layout. tangki minyak ada kt bawah seat penumpang depan.

Economically, Reliability & Performance puas hati. My vote goes to Honda City...no doubt :)

localhost
18-05-06, 01:35 AM
bab cakap spare part memang la mahal..honda lagi dari waja...tapi kalau ko tukar...ehhh tengok la..berapa lama bule tahan....brek pad disk belakang civic aku pun..dah beratus....ah tapi..oke pe ..tahan..

FC plak..rm50 bule..pegi..350~400km(1.92sen)tengok la bawak cam ner..
kalau city IDSi lagi la..jimat....

Boot space...bak kata overclocker...ahhh nampak je kecik...tapi..kalau ko tengok betul2 besar..la...weh..

waja memang leceh skit...bab power window tuu memang problem..member aku punya waja pun patah benda alah tuu jugak..

c0r3dump
18-05-06, 09:13 AM
apa kata angkat Vios or Yaris (Baru je launch) hehe..


-TVCM-

KEciL_berbISA
18-05-06, 01:31 PM
hai..

kalau nak beli kete..which one better?

dari aspect..

fc
qc
handling.

FC : Honda City I-DSi/i-Vtec much more better than Waja Campro... City for city driving and h/way, while Waja Campro mostly for h/way (max. torque point tinggi, which means you have to frequently down during stop and go traffic, which translates to more fuel consumption)

QC : Biasa tak dgr orang bawak Waja komplen??? Ofis aku kat sebelah Proton Edar service center, selalu orang hantar Waja dan Gen-2 utk komplen, walaupun tak sampai 1st 1000km service.

Handling : Waja menang dalam kategori ni kalau lawan City 2003, tapi kalau lawan City 2006, neck to neck orang putih kata....

So, tepuk dada, tanya finance company...

reportez
20-05-06, 09:38 AM
bg aku hondala...
enjin mmg confirm tahan lamer punyer..
aku bukan nk kutuk keter waja pasal abg aku pun pakai waja cumer 2nd bach nyerlah...
aku ader jumper exect eon bahagian reka bentuk..
dier kater enjin campro nih still dlm testing tp dorang masukkan jgk pasal nk test n nk tengok tahap ketahanan enjin nih.....
soo pikirlah..
tp kalau dier tpu! aku pun kire tpu gaklah..soilah kalau tesalah info ek..
but honda is the best..

krizijau
20-05-06, 03:53 PM
double post. sorry

krizijau
20-05-06, 03:54 PM
pada aku pulak kalo ko tnya, confirm la waja memang bnyk masalah.. pasal jumlah waja lebeh bnyk dari city atas jalan raya... so secara tidak langsung komplain utk waja sure lagi banyak....
masalah waja yg biasa dari exp. aku: 1. handle pintu luar senang patah, esp utk pintu belakang (rm15 kat spare part, tu belum cat lagii..) 2. panel auto window senang patah (pasal panel ni dibuat dari plastik. kat atas panel ni jugak ada 4 roller, motor, rail tingkap- rm250~rm300 kat spare part) selalunya utk waja aku tak berani terus buka tingkap kalo lepas parking tengah panas, takut kalo barang2 atas panel ni patah...
3. tunning ECU keta ni senang lari (enjin Mitsui 4G... lebih2 lagi kalo start tak tunggu lampu ecu padam atau slalu dok hi-rev kat highway) ... kalo tuning enjin betul, keta ni memang jimat minyak... bole la lawan FC city tuh...
ni jer masalah umum pada waja... lain-lain masalah adalah kes terpencil.. dan utk pengetahuan korang... lancer 1.6 yang baru ni pun pakai enjin yg ada pada waja... so mitsui sdri pakai enjin lama.... pastu kalo korang nak barang bley tahan lama, beli laa parts ori atau ori-imitation, jangan ler pakai barang tiruan....
masalah yg ada pada city :aku tak tau, tak pernah test drive... takder member pakai...

pasal enjin campro pulak... enjin tu sbnarnya enjin jenis sport, so slalu kena bawak hi-rev laa pasal powerband dia takat 3000rpm ke atas... kalo bawak slow2 memang keta tak pegi.... lagipun kalo korang dengar enjin campro nie enjin testing ker, enjin tak siap ker... tuu semua tipu jer... enjin campro yg ada pada gen-2, waja baru skrg nie adalah version 'campro rip-off' ini adalah utk merendahkan kos pengeluaran jer... enjin versi campro (yg ada cam profile tu) memang wujud... tapi tatau ler bila p1 nak start produce....

lagi pon aku dengar srm dah nak launch minggu depan.... tah bilaa laa... naza dah 2 model, yaris pun kuar minggu nie. hei....berapa lama daaa....

nura
27-05-06, 11:11 PM
menarik tul korang punya pendapat..ok aku dalam proses nak let go dah waja 2003 aku ni..minggu depan tunggu berita samada pembeli punya loan lulus ke idak...lepas tu baru fikir nak angkut kete ape...tapi..aku cam kearah nak amik honda city 2006 jek....idsi..minyak jimat...pasang body kit.peh cun la jadi kete ni....honda city 2003 pelik skit design dia..tak berkenan sangat....tapi nak jual waja ni pun dah lelah...mujur ade orang nak beli..tu pun aku rugi gak..ok apa kata review semua..honda city 2006?....tapi mahal gak ek kete ni.....peh..mau bulan bulan 800 ni...eh kalu aku amik gen 2...yang full spec tu ok tak...abs..airbag...dan lether seat...em....tapi takut lak enjin campro ni makan minyak kuat..aku nak cari kete jimat minyak..cam idsi tuuuuu

KEciL_berbISA
29-05-06, 08:43 AM
menarik tul korang punya pendapat..ok aku dalam proses nak let go dah waja 2003 aku ni..minggu depan tunggu berita samada pembeli punya loan lulus ke idak...lepas tu baru fikir nak angkut kete ape...tapi..aku cam kearah nak amik honda city 2006 jek....idsi..minyak jimat...pasang body kit.peh cun la jadi kete ni....honda city 2003 pelik skit design dia..tak berkenan sangat....tapi nak jual waja ni pun dah lelah...mujur ade orang nak beli..tu pun aku rugi gak..ok apa kata review semua..honda city 2006?....tapi mahal gak ek kete ni.....peh..mau bulan bulan 800 ni...eh kalu aku amik gen 2...yang full spec tu ok tak...abs..airbag...dan lether seat...em....tapi takut lak enjin campro ni makan minyak kuat..aku nak cari kete jimat minyak..cam idsi tuuuuu

Proton masih belum dapat menyelesaikan masalah daya ketahanan dan kelasakan (betul ke ayat aku ni) kereta Gen-2. Banyak sangat kelemahan dan masalah... Aku pernah jumpa member aku kat pusat servis Proton (sebelah ofis je), bawak Gen-2 hitam... So, aku tanya la dia, buat servis ke? Jawab dia, servis apanya, mileage aku baru 500 km, power window problem, pintu belakang kanan tak boleh bukak (bukan masalah Child-Lock ye), air cond tiba2 padam... To be on the safe side, sekiranya dalam budget, ambik le Honda City tu... Latest info, parents biras aku, naik Honda City dari Sungai Petani ke KL minyak hanya RM37. Aku sendiri pun tak percaya, tapi itu le yang berlaku...

SixShot
29-05-06, 09:37 AM
Proton masih belum dapat menyelesaikan masalah daya ketahanan dan kelasakan (betul ke ayat aku ni) kereta Gen-2. Banyak sangat kelemahan dan masalah... Aku pernah jumpa member aku kat pusat servis Proton (sebelah ofis je), bawak Gen-2 hitam... So, aku tanya la dia, buat servis ke? Jawab dia, servis apanya, mileage aku baru 500 km, power window problem, pintu belakang kanan tak boleh bukak (bukan masalah Child-Lock ye), air cond tiba2 padam... To be on the safe side, sekiranya dalam budget, ambik le Honda City tu... Latest info, parents biras aku, naik Honda City dari Sungai Petani ke KL minyak hanya RM37. Aku sendiri pun tak percaya, tapi itu le yang berlaku...


Maleh nak sembang laa... bagi aku masaalah accesories nih lebih kepada nasib.. just because proton banyak on the road.. korang nampak proton aje laa byk problem... udah gie spent time dekat honda service center ?... those gearbox, power window, lampu masuk air and etc turut banyak berlaku pada kereta honda.. especially to the lowest grade of em all... "Honda City"... got a couple of mates driving em... 1 regret buying it for all the problems while the rest satisfied... just like me.. My Gen 2 give me zero problem but my Jazz often asked for fine tuned.. its all bergantung on your luck... talk about engine power.... heh.. unmodified vs unmodified... Bring on the City 2003 nor 2006... I can and will beat em with my Gen 2 anytime... Been there.. Done that... as for fuel consumptions.. at current price rate... Gen 2 campro could travel 465KM per RM65.. how much different can City does ?.. 470+KM per RM65.. banyak ke beza ?...

trew
29-05-06, 11:56 AM
"dari Sungai Petani ke KL minyak hanya RM37" mcm mana lak "470+KM per RM65"? rasa2nya SP ke KL ada la dlm 400 KM lebih gak...

leh je honda city beat gen.2... tapi gen.2 1.3 auto la :D

(saja je mencelah... aku bwk kancil je :D)

wassalam.

SixShot
29-05-06, 12:33 PM
tatau laa about kawan dia trew.. but budak sebelah ni kata dia just balik Alor Setar last weekend.. filled city dia full tank of petrol = RM75 sampai Alor Setar balance minyak tak sampai 1/5 of tank (bawah last takuk before E).. and Jln Duta to Alor Setar distance : 400.5 km.

trew
29-05-06, 12:35 PM
tatau laa about kawan dia trew.. but budak sebelah ni kata dia just balik Alor Setar last weekend.. filled city dia full tank of petrol = RM75 sampai Alor Setar balance minyak tak sampai 1/5 of tank (bawah last takuk before E).. and Jln Duta to Alor Setar distance : 400.5 km.

budak sebelah tu main WOT sepanjang jln kot :D sah2 vtec ni...

banding kancil trew dgn civic bini trew, civic tu lg jimat... sebab kancil tu selalu WOT :D

wassalam.

nura
08-06-06, 09:36 AM
nak tanye..sabtu lepas aku dah letgo waja aku gan use car..aku dah settle kan full settlement balance dengan use car ni....aku sign la borang jpj3 tu.tukar nama...borang jual kete dan ade dua tiga borang lagi...aku tanye kete ni kene serah bila..dia cakap...kene serah hari ni..sebab nanti kene bawak puspakom dan buyer baru nak tgk(loan buyer baru dah lulus) dan nak baiki mana patut...aku cakap takleh ke serah bila dah tukar nama dan full settlement dah disettlekan?..dia cakap tak leh..memang prosidur camni..so dengan agak cuak..aku serahkan kete aku kat use car...tarikh matang full settlement adalah 9.7.06...so ni dekat 5 hari dah..dia cakap minggu ni co. dia akan anta invois ke maybank untuk full settlement tu...then.minggu depan tukar nama kat jpj...ok geng..aku masih cuak ni...apa tindakan aku perlu buat...perlu aku ke jpj balik check nama aku dah tukar ke dalam geran..dan g maybank check dah settle ke full settlement tu...cuak aku..kete takde dalam tangan..dan tukar nama masih dalam proses...em..memang ni ek proses biasa dalam jual beli kereta?....aku nak settle cecepat..nak angkut kete lain ni...

SixShot
08-06-06, 09:49 AM
call bank and ask....

2One
19-06-06, 03:25 PM
apa ni susah2...i strongly recommend go for VIOS. Better than those yg vote city or waja...best FC, better performance, sporty n value for money

-TVCM too-