PDA

View Full Version : Radiator bocor!!



JiBam98
21-05-06, 07:50 PM
aku tengok tangki isi air radiator hampir kering...tengok kat bawah tu keluar air..macamana nak repair benda niii..ada cara dia tak..?

ekod
22-05-06, 09:18 AM
maybe cover kat bawah dh retak...kalau boleh tampal di tampal....kalau tak tukar je baru...aku tukar cover bawah kenela rm130 campur upah pasang

tiextri
22-05-06, 11:39 AM
bawak kedai radiator...buat chekup.
memang bocor bawah...dan boleh jadi juga ada bocor kat tempat lain lagi.

kalau tak kritikal........dan boleh pulak buat welding....so blanje tak mahal. siap depa servis lagi.

kalau tuko capping je.....harga macam ekod kata tu. lebih kurang la.

kalau enjin perfomance....baik cari 2 layer or 3 layer punya. nak murah cari kat kedai potong....nak selamat beli baru.

bagus ko servey macam ni dulu....kekadang kedai yg x berhati perut ni suka sembelih org.

Chinozie
22-05-06, 01:01 PM
yaaaa...
mula2 tau dulu harga radiator 2nd hand bape harga...pastu baru hantar kedai gi check...

kaloo nk check sendiri kat mane bocor dia...
first gi beli coolant yg warna hijau tu, isi dln tank...pastu tgk kat mane coolant warna hijau tu kuar...

radiator 3 layer...adeekkk...ARC nye keee ??? keee aftermarket ???
heee...aku pakai aluminium single layer...takde beza byk pong...:D :D...
pasni nk kena try double layer aluminium lak...
ARC nye korang tau tak bape harga ??? mahai tak...???

tiextri
22-05-06, 07:56 PM
mahai la bang.

1 layer pun dah perlukan 3 layer duit seratus, kalau yang barunye. ko congak je la barape untuk 3 layer. ada brand pulak tu.

Chinozie
23-05-06, 09:23 AM
yea keee...heee...
aritu single layer aluminium pong dah RM220...huuu
nie lak 3 layer...kaloo tuk keta aku 2 layer ade...harga lebey kurang tp biasa nye aaaa...bkn aluminium...

e191
23-05-06, 11:02 AM
bwk g kedai radiator dulu..kalau bleh repair, repair lah.. kalo tak leh aku ade dabel layer.. sesuai tuk wira 1.6 dan ke atas.. kebawah pun bleh jugak...complete ngan kipas airkon ngan kipas radiator.. buleh la call aku kat 0172361009...

ps.. bukan nak JUAL BELI kat cni.. tp nk tolong kawan2 sep duit...

gar_new
30-05-06, 08:58 AM
aha...kalau kos repair tu tinggi..pi beli kat kedai botoi ja

r2d2
30-05-06, 10:07 AM
kalau bleh repair lg... k0s kurang dari RM100... termasuk cuci/servis skali... klu tuk0 c0ver atas pun sama gak rege dia tu kt pandan indah ler... mmg kedai nie d0k rapair radiat0r jerk... menda lain dia0rg x tau wat...
klu cari 2nd hand pun l0m tentu "sihat" lg radiat0r tu... tgk nasib gak!!!

tiextri
30-05-06, 10:32 AM
nasihat ....kalau radiator dan seangkatnya dah mula leak....segera atasi masalah tersebut sebab tekanan dalam sistem penyejukan ni tinggi. 0.9bar untuk kereta biasa-biasa. Kebarangkalian air mendidih nak menyembor amat tinggi.

jibam....ko dah pi buat repair ke blum..? Sila update.

Chinozie
30-05-06, 01:58 PM
dia dah ambil ARC nye radiator...:D :D :D

tiextri
30-05-06, 02:51 PM
amboii............sekali arc....

rexprimo
09-06-06, 10:39 AM
aku tengok tangki isi air radiator hampir kering...tengok kat bawah tu keluar air..macamana nak repair benda niii..ada cara dia tak..?

pe yg aku tau...

- cover bwh radiator dh crack
- hose bocor
- nat flush radiator dh kaput or thread dh kong

2 sen je yg aku mampu kasi.... :malaysia:

JoeJambul
25-02-11, 02:44 PM
As salam,

r2d2... pandan indah sebelah mana kedai repair radiator tu...
sy dok kosas... radiator dh bocor ni kering kontang dah air tu... huhu..