PDA

View Full Version : :: ProduK PenjagaaN KuliT MukA YanG KoranG GunA ::



Slash
02-06-06, 08:59 AM
Meh kita share pulaks tentang 'produk penjagaan kulit muka'

:: Dah berape lama korang menggunakan produk penjagaan kulit berkenaan?
:: Kesesuaian produk dengan kulit korang? Hasilnya? Satisfaction ?
:: Tentang bagaimana menggunakan produk berkenaan?
:: Budget korang utk pembelian produk penjagaan kulit muka?



Haku menggunakan produk 'Clinelle' sejak Nov 2005. Takde saper² yg sajes kat haku utk guna produk 'clinelle' ni. Haku sendiri yang tingin nak cuba pasal dah lama sgt guna hazeline and ZA & nak try produk lain. First taim beli kat 'SASA' dan memula tu haku cuma beli Cleanser, Toner & Moisturizer. Then, haku rasa produk ni sesuai dgn kulit muka haku, kemudiannya haku beli pulaks "enhancement product". Btw, kulit haku ni agaks sensitif jugaklah, kalo dah guna satu produk tu, haku kena guna produk yang tu je & tak leh nak campur² dgn produk² lain. Apa yang pasti walau sebizi mana pong haku, haku akan ambik sedikit masa utk menjaga & memastikan kulit muka haku mendapat penjagaan yang sepatutnya. Haku tak budget part² nak beli coz kalo abih atau dekat² nak abis jerk haku terus beli jerk.. :D Haku pakai produk ni kira lama/tahan jugaks la dalam 2-3 bulan mcm tu.


3 Step Skincare routine

i) Deep Cleansing Gel (100ml)
:: Gentle, Soothing & Soap-Free
:: Suitable for all skin types, especially dry/sensitive skin

Directions: Apply over face and neck. Gently massage into the skin with wet fingers. Rinse with water. Use every morning and night. Use daily as part of the Clinelle's 3-step skincare routine: Cleanse-Tone-Moisturise. (RM 26.80)

OR

ii) Caring Milk Cleanser (100ml)
:: Gentle, Soothing & Deeply Cleanses
:: Suitable for all skin types, especially oily, acne-prone & combination skin

Directions: Wet hands, face and neck. Squeeze a small amount onto hands and foam lightly into a lather with water. Gently massage onto the skin. Rinse with water. Use every morning and night. Use daily as part of the Clinelle's 3-step skincare routine: Cleanse-Tone-Moisturise. (RM 26.80)


iii) Purifying Toner (200ml)
:: Purifies, Soothes & Hydrates
:: Suitable for all skin types, even sensitive skin

Directions: After cleansing, moisten cotton pad with Toner and smooth over face and neck with gentle upward strokes. Use every morning and night. Use daily as part of the Clinelle's 3-step skincare routine: Cleanse-Tone-Moisturise. (RM 27.80)


iv) Moisture Glow (50ml)
:: Moisture-Boosting, Natural Glow & Non-Greasy
:: Suitable for all skin types, even sensitive skin

Directions: After cleansing and toning, apply onto entire face and neck in upward strokes. Use every morning and night. Use daily as part of the Clinelle's 3-step skincare routine: Cleanse-Tone-Moisturise. (RM 35.80)


"Enhancement Product"

v) Skin smoothing Scrub (50ml)
:: Suitable for all skin types, even sensitive skin)

Directions: After cleansing, apply onto wet hands and gently scrub face and neck. Rinse with water. Use one to three times a week, as needed. Follow with Clinelle SnoWhite Mask, Toner and Moisturizer for brighter complexion. (RM 22.80)


vi) Snowhite Mask (50ml)
:: Brightens, Hydrates & More Radiance
:: Suitable for all skin types, even sensitive skin; Ideal for pigment-prone, blemish-prone and dull skin conditions)

Directions: Apply to cleansed face and neck. Leave on for 5-10 minutes before rinsing off with water. Follow with Clinelle-Moisturiser. (RM 58.80)

vii) Moisture Booster (20ml)
Directions : Twice a day, apply to cleansed face and neck in upward strokes. Pump the fluid onto palm and apply on the dehydrated skin areas. Follows with Clinelle-Moisturiser and Persoanlised Enhancement products.
(RM 68.80)


viii) Eye Bright (15ml)
:: Defy Eye Bags, Dark Circles & Wrinkles
:: Suitable for all skin types, even sensitive skin

Directions: After cleansing and toning, apply a thin layer on the outer eye area using your fingertips. Gently massage in circular inward motion until cream is fully absorbed. Follow with Clinelle-Moisturiser. Use every morning and night.
(RM 42.80)

ix) LMS Cream- Line Management Series Cream (30ml)
:: Suitable for all skin types, ideal for fine lines
:: C and E to improve skin texture and firmness
Directions: Twice a day, apply to cleansed face and neck in upward strokes. Gently massage onto the skin. Follow with Clinelle Moisturizer and Enhancement products. (RM 48.80)


x) Blemish Clear (15ml)
:: Suitable for all skin types, ideal for acne-prone skin

Directions: Apply directly onto affected spots after cleansing. Can be used day and night. (RM 25.80)

Anis_Zulfikah
02-06-06, 09:44 AM
anis pun guna clinelle juga sbb anis ni kulit muka sensitif kata pharmacist kat Apex pharmacy tpt anis beli produk ni. mmg berkesan. muka anis yg mengelupas sbb kering dan kurang air jadi lembap semula dan yg paling penting clinelle punya produk ni mmg menghalang jerawat dari tumbuh kat muka. anis pernah guna dua jenis produk utk kulit sensitif yg mmg buat jerawat tak tumbuh kat muka tp dua2 mahal - clinelle ngan sebamed. dua2 produk ni doktor/pharmacist yg suggest pd anis utk kulit sensitif.

clinelle ni ada anti-codemogenik (ye ke ejanye gini) yg menghalang pertumbuhan jerawat selain takde kaler, takde bau. mmg puas hatilah! :hehe:

Adreen
02-06-06, 09:55 AM
ish kura..
klu tak cumel jugak muka ko aku tatau la.. hehe

Safi pembersih muka chap timun - dalam RM7-8
-- tader gamba la pulak, chap tak glamer tader gambar kat dlm pakcik gugel :D --
simple je produk ni, ada sari mentimun, so muka rasa sejuk je lepas aku tenyeh kat muka.
tak rasa tegang ke pekejadah, skip toner pun takpe.

Safi apricot scrub - dalam RM10-12
http://www.era.fm/oap/04/safi_balqis/images/p03.jpg
pakai 2-3 kali seminggu, elak pakai klu muka naik dot-dot, nanti dot-dot tu lagik besar.
better than chap St Ives tu, dan aku pakai chap St Ives tu dah 10 tahun kot, tapi safi definitely better than that brand.

Safi UV WHite pekejadah toner - RM7-8
http://www.era.fm/oap/04/safi_balqis/images/p04.jpg
oho, my feberet toner.
aku dah pakai every chap evelebel.. loreal, J&J (boikot J&J tau!), blablabla, tapi hasilnya tak best chap nih.
tapi botoi kecik sebulan bleh abis, tapi no problem kat mydin RM6.40 je
tader alkohol bende alah nih, so tader kering ke pekejadah, tepek tepek ngan jari takyah pakai bende alah cotton pad tu pun takpe.. kasik sejuk muke.

Olay Total Effect - RM35-45
http://images.shopping.msn.com/img/6/2928/14/661921.jpg
oh aku dah pakai produk Olay (dulu nama dia Oil of Ulan) sejak aku kecik sebesar tin milo lagi sampai besar mak gajah nih, so dah terbiasa pakai segala mak bapak tok nenek produk dia.
everything aku dah pakai, tapi bila dah lanjut usia ni, aku setel dengan Total Effect nih, all-in-one, ok la sebab sebotol ni 2-3 bulan tahan, kulit pun tader la naik dot-dot ke frekels mcm masa aku muda-muda dulo.
senang citer, jimat duit aku.
TAPI, bukan sumer org seswai ngan produk Olay tau.
klu nak beli, make sure tanya akak kat farmasi watson tu dia ada sample ke tak, ambik sample dulu, jgn pakai taram beli jer.

Olay Total Effect Serum - dalam RM40++
http://pics.drugstore.com/prodimg/137679/200.jpg
untuk pakai malam atau pun dlm umah bile muka rasa kering je.
lagi satu aku tenyeh kat mata sebab dah la mata aku kecik, bengkak lak tu.
ok la fungsi dia sama dengan Krim_di_atas, cuma letak siikit je..
mahai wwooo...



aku tader duwet nak beli mahal-mahal, beli murah pun ok jer yg penting tgk ingredents kat belakang tu ada apa.
dok tenyeh muka ntah hape-hape la masuk dlm kulit pun kita tatau.

Anis_Zulfikah
02-06-06, 10:08 AM
teringin gak anis nak cuba total effect ni, tp takut tak sesuai cam kata adreen, hancur lak muka mak nak...

achique
02-06-06, 10:34 AM
Pencuci Muke - Neutrogena (RM15+)
dah pakai since study sampai skang, so far ok laaa
takde rasa simptom2 tak seswai ker apa ker, sebbaik gakla muke aku ni
jenis tak sensitif....
http://i3.photobucket.com/albums/y66/achique/facialcleanser.jpg

Toner - Neutrogena (RM15+)
Toner ni pon, gepren aku yg ajar soh pakai, kalu tak mmg mati2 guna
pencuci muke jer... takde nak gune mende alah ni.. so far aku pakai ok jer aarr
kadang2 terskip tu biasa laa kan, nak rushing ker hapa ker.. :D
http://i3.photobucket.com/albums/y66/achique/toner.jpg

Scrub - St. Ives (RM10+ tak sure bape reger dia)
st. ives ni pon aku dah guna lama gak, since takde ler susah sgt nak carik produk nie
so far stok mmg ada jer, ok gak laaa..
http://i3.photobucket.com/albums/y66/achique/scrub.jpg

produk2 lain macam krim malam, krim2 tambahan tu aku tak guna dan tak praktik
so juz guna mende2 basic ni jer laahh
tapi kadang tu skip gak, kadang sampai terlupe, sbb mende ni penting sebenonya
paling tak pon tepek bedak jer , bedak sejuk ker bedak cuticura ker pon boleh

:D

Byha
02-06-06, 10:35 AM
hohoh... sker ar topik camnih...

aku pakai cleanser, toner, day cream, nite cream dr brand yg samer... biofair...
masa tu ramai org komplen kulit muker aku nih gelap so aku pun brusaha la nak kasik cerah sket... sket je ar... kang putih sgt bbelang lak muka aku...
rege satu set x sampai rm100 kalo ada ofer kat guardian... thn ar pakai 3 bln...
dah pakai nak dekat 2 thn ar...
ok besh sbb nampak ar kulit aku makin sekata tanpa menggelupas & kulit pun x nampak merah²/nipis... pastu jewawat pun mcm susah nak naik...

http://i2.tinypic.com/11gk7c2.jpg

cleanser pun selang seli dgn loreal purezone...
pakai nih waktu mlm je ar... biofair cleanser tu pakai skali waktu pg jek...
belas inggit kot rege dia... thn ar pakai bbln²...
start pakai 2004... masa tu dpt free pegi cleo career workshop...

http://i2.tinypic.com/11gkdmx.jpg

toner kalo mlm hari aku pakai yg nih... clearasil...
yg biofair nyer toner aku pakai siang jek sbb pakai b4 day cream biofair kan...
x leh pakai slalu sbb mcm menyengat ar... lg pun kaler biru dia pekat semcm ar...
rege pun x sampai rm10... jrg pakai jd tahan lama ar... lgpun nih 1st bottle...
aku nak terai yg adreen nyer ar... safi uv white eh...

http://i2.tinypic.com/11gk6zm.jpg

pastu lepas buang mekap aku pakai scrub nih... st ives medicated...
sekali sehari jek pakai... sbb kengkadang aku beli dpt scrub yg kasar kan...
rege x ingat ar... tp kalo beli time watson/guardian ofer dpt ar murah...
aku start pakai sejak zaman blajo lg... tingat kat beshfren aku zam... sama² gi beli scrub kat watson...

http://i2.tinypic.com/11gk6x5.jpg

nak tido mlm lak kena ar pakai eye cream... nivea q10...
bwh mata ku sudah kedut da...
utk elak makin kedut maka aku pakai nih...
sbb tgk mcm besh & harga plg ok... nih 1st tube...
dulu aku pakai brand fair & lovely... x bagus ar... jadik cam bintil² minyak bwh mate aku... sib baik x byk...

http://i2.tinypic.com/11gk41h.jpg

blk langkawi aritu aku beli produk gamat byk la jgk...
ada aku beli bedak sejuk gamat...
besh pulak sbb bau dia wangi...
aku x penah pakai bedak sejuk... saje je terai...
jd aku alternate ar pakai dgn nite cream biofair...

gambo x de lak... x glemer ar... rm10 utk 3 botol...


kesimpulan:
muker aku ok ar...
cuma kulit bminyak x dapek tulun ar... sedia²kan la j&j facial blotter...

Anis_Zulfikah
02-06-06, 10:41 AM
tp kan, korang tau tak apa kesan SLS dalam pencuci muka pada kulit ye, cam dalam pencuci muka SIMPLE, Simple pun takde kaler takde warna tp ada SLS, ye ke SLS ni sebabkan barah? setau anis SLS ni agen pembuat buih... sesape yg tau?

Eastine_amilin
02-06-06, 10:57 AM
KORANG caya tak product ni akan mengakibatkan kesan sampingan di kemudian hri?

bukan dekat muka korang,tapi kat bayi atau menyebabkan kanser

East ada p buat rawatan muka kat salon kecantikan ZAI BEAUTY tu..kat situ dia tunjuk ler gambo2 mangsa2 produk di pasaran nih..

dia kata punca2 dpt anak cacat dan diri kita sdiri dpt kanser adlah berpunca dri pemakaian prodok kecantikan yg kandungan kimia dia berlebihan...

Kesan tu bukan dpt sekarang tapi akan dtg..

Seriau gak tgok contoh2 mangsa2 kosmetik nih...

East pakai PRODok dia je mmg mahal sket tapi dek kerna muka east ni dulu ada masalah dan lepas dpt rawatan dri dia ok..tu yg terus pakai

Anis_Zulfikah
02-06-06, 11:55 AM
apa bhn utama produk zai beuty ni? sape pengasasnye?

Nagas
02-06-06, 12:08 PM
waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaoooo~ takut jer tgk pempuan guna bende ni mcm2.... huhu~ nagas gna biore for men ekekekeekkeek.... tu jer kot...

Adreen
02-06-06, 12:43 PM
sumer produk ada risiko nyer cikpuan_East.
sendrik tanggung risiko la
dan advertising tactics ni ada byk, termasuk la scare tactic.
:D

eyy org_atas, jgn tak hengat laki ni tak jaga muka, ada member aku laki brg dia pakai lagi byk dari brg yg aku pakai.
takut lak aku tgk koleksi dia :D

misscordelia
02-06-06, 02:06 PM
Saya pakai L'Oreal Anti-Ageing. :D

Pencuci Muka - Visible Result Anti-Ageing (RM21.00)

http://www.loreal-skin-care.co.uk/images/visiblemousse.jpg

Dah pakai ni sejak 2 thn yg lepas. Yang best dia 2 in 1, facial n scrub.


Toner - Visible Radience Toner (RM19.00)

http://www.loreal-skin-care.co.uk/images/visible.jpg

Untuk bersihkan muka dari makeup pun aku guna benda alah ni selain nak lembapkan kulit.


Pelembap + Anti Ageing - Visible Regular (RM35-39)

http://www.loreal-skin-care.co.uk/images/results.jpg

Pelembap. Kengkadang guna as a foundation gak. :hahaha:

Eastine_amilin
02-06-06, 02:39 PM
anis..

tgok kat web site www.zai beauty.com.my

adalah info kat situ..

ADREEN,ye mmg cam gitu ler..semua produk ada kesan sampingan tapi klu dah melampau smpi bleh kandungan cacat di buatnyer..tu kes naya...

Hati2 memilih produk terutama yg tuk memutihkan wajah....

Slash
02-06-06, 02:59 PM
anis..

tgok kat web site www.zai beauty.com.my

adalah info kat situ..

ADREEN,ye mmg cam gitu ler..semua produk ada kesan sampingan tapi klu dah melampau smpi bleh kandungan cacat di buatnyer..tu kes naya...

Hati2 memilih produk terutama yg tuk memutihkan wajah....


Sori guys, tujuan haku bukak topik ni bukannya nak diskas pasal kesan² sampingan sstu produk penjagaan kulit. Haku cuma harap sumer yg posting kat sini leh share sstu ttg produk yg digunakan & plz refer 1st posting haku yang bold kaler merah & seterusnya posting² No.2, No.3, No. 5, No.6, No.10 & No. 12. Btw, kalo korang nak diskas tentang kesan² sampingan produk penjagaan kulit sila la bukak thread yang berlainan (atau search thread in case thread sedemikian pernah ada sebelum ni) & kat situ u're free to shares ur info about dat matterz... orait ??

Byha
02-06-06, 03:26 PM
ha'ah alang² tu bleh ar share produk yg bahye sgt tu...
nak tau jgk...
prevention is better than cure kan...


aku mau share nih...
kadang² aku pakai bende alah nih utk hilangkan jerawat...
adik aku ar sebenarnya pengguna setia...
kulit dia mmg cantik ar...

http://bdbazar.com/nshop/images/balm_nixoderm_small.jpg


ps: kalo gini aku mau tukar pakai produk gamat je ar...

paNavia
05-06-06, 06:27 PM
hoyo.. bab penjagaan muka laa yg plg aku lemah sekali..
sbb kulit aku ni sensitif.. silap pakai je naik mcm2 benda...
yg pastinya, aku cuma sesuai pakai produk2 tradisional..

mula2 dulu muka aku teruk sgt..
pastu ada makcik mana ntah sesat jual set resdung ni masa study..
aku pakai benda tu elok plak.. byk sgt kurang sampai kwn2 pun puji..
pastu aku lost contact number makcik tu, dh x continue pakai sbb xtau mana nk beli.. benda tu semua dia buat sendiri...

then aku pakai citra ayu, pun kurang sket jerawat2 kt muka aku..
plus kulit cerah sket.. tp apesal ntah aku malas nk stick kat produk tu..
sebab susah nak cari kot..

pastu aku penah pakai biofair kejap tp pencuci muka je..
not bad laa..

cam skang ni aku br tukar guna mustika ratu..
and so far, aku rasa sesuai laa pakai mustika ratu ni..
bleh laa...
lgpun tak mahal, satu set utk kulit jerawat/berminyak dlm rm25 je..
kalo beli kat mydin leh dpt less lagik..
selamat duit aku.. hehe...

Byha
05-06-06, 07:18 PM
aku pun mls jgk dolu² :hehe:
punya la malas sampai abah aku dok komplen muka aku...
mak abah aku nyer muka 2² elok... takde jewawat...
jadiknya dlm seminggu nak cuti sekolah... masa tu dok asrama kan...
aku rajin ar cuci muka 2-3 kali sehari...
hasilnya balik jb je muka aku dah ok ar...
abah aku pun puji...
dia tatau aku punya la maleh dlm tempoh 2 bln kat skolah :hahaha:

masa tu pakai oil of ulan... la nih dah jadik oil of olay...
masa tu ramai kengkawan pakai cleanser oil of ulan nih...
kunun pengaruh kwn ar...

bila dah masuk u lg ar mcm² pakai...
asal bleh beli je sumer nak terai...
sib baik ar muka x teruk sgt...
brand ponds, olay, loreal, safi, gervene, mcm² ada la sumer terai dah...
x elok kan?..

masa degree muka aku jadik byk jewawat ooo...
beshpren aku, zam, masa tu punyer ar komplen muka aku...
ye le muka dia elok payah nak singgah jewawat...
jadiknya masa tu kaya sket aka dpt det loan, aku pi beli set nutrimetics...
sampai la ni aku pakai... tp cuma almond & hunny scrub ngan mineral mask dia je ar...
sbb masa tu ada kwn aku tetiba jadik byk jewawat sbb tuko pakai cleanser gamat... natural source pun kengkadang org leh kalah gak...
jadiknya kwn aku nih pakai ar nutrimetic & cepat ar muka dia elok...
gitu la jgk dgn aku... tp aku x rasa cepat ar... mkn masa jgk...

aku beli 2 set sebenarnya...
set 1... tea tree... cleanser, toner & moisturiser... khas utk kulit jewawat...
set 2... apo ntah klasifikasi dia... ada cleanser, scrub, mask, clear skin (cream jewawat + skin regulator)...
sumer nih nak dkt rm200 ar... tp ok ar sbb bleh thn 6-12 bln...
pakai dia sket² je... tp kena rajin ar...

cara dia...

pagi²...
cuci muka dgn tea tree cleanser...
basahkan kapas & titikan 2-3 titik tea tree toner... sapu rata kat muka...
ratakan tea tree moisturiser...

mlm²...
cuci muka dgn tea tree cleanser...
cuci muka dgn cleanser satu lg...
basahkan kapas & titikan 2-3 titik tea tree toner... sapu rata kat muka...
ratakan clear skin kat problem area...

2kali seminggu...
cuci muka dgn tea tree cleanser...
pakai scrub rata²...
bilas & cuci lg dgn tea tree cleanser...
ratakan mask... biar kering dlm 10 minit...
bilas & cuci lg dgn tea tree cleanser...
basahkan kapas & titikan 2-3 titik tea tree toner... sapu rata kat muka...
ratakan tea tree moisturiser...

mak aih... punya la leceh...
akak yg jual tu siap bg note lg tu... tp berbaloi ar...
pastu la ni alhamdulillah muka aku ok la... kira puas hati la...
cuma nak dekat peot tu ada la timbul sebijik dua jewawat...
taknak dah esek tuko² produk... yg tu... yg tu je la...

sekian :hehe:

ChEf_N|3aM
05-06-06, 09:49 PM
nak tanya laki leh pakai ke? macam Olay Total Effect & Olay Total Effect Serum nie?

Byha
06-06-06, 08:45 AM
aku rasa bleh la...
ada kwn laki aku pakai hazelin snow & fair n lovely lg...
aku tgk muker dia makin ok je...

yg penting... seswai dgn kulit muka :hehe:

sweethoney
06-06-06, 09:51 AM
aku ni pun suka gak tukar2 produk..konon2 muka aku jadi bahan eksperimen :p..nasiblah kulit muka aku kira ok..takde byk masalah sgt...jerawat pun 1-2 butir je duk hinggap muka aku..memula masa belajar aku pakai Mustika Ratu Puteri..my mum yg belikan..then rasa puas aku belik Johnson N Johnson...pun tak lama..aku pakai plak Nivea..kemudian tukar plak brand Ponds', kemudian tukar plak pakai brand Neutrogena...blum sempat habis beli plak barangan Nutri Metics...huhu...then pakai L'oreal Whitening sampailah sekarang..tak nak tukar2 lg..L'oreal Whitening dah seswai ngan aku..aku beli complete set..memula pakai L'oreal Whitening Cleanser , then segarkan muka ngan Toner, kemudian pakai Whitening Moisturizer For Day...kalau malam pakai Whitening Moiturizer For Night..pastu utk hilangkan bintik2 hitam buleh pakai L'oreal Whitening Spot Corrector

ChEf_N|3aM
06-06-06, 10:09 AM
camne nak tau kulit kite sesuai ke idak ngan produk nie?

Byha
06-06-06, 11:43 AM
cam trial & error jgk la...

kalo kulit jenis sensitif... kira kalo kulit ko senang naik rash & iritated, tumbuh jewawat, etc bila pakai produk ttentu...
nak tau kena test ar sket kat kulit...
kdg² kat kedai tu ada trial... sapu ar kat bhgn dlm lengan, blkg tinga ke... tunggu dlm 12 jam kot kalo xsilap...
pastu tgk ar... kalo ok je insya allah boh kat muker nnt ok la...

kalo aku... aku nyer kulit jenis bminyak...
minutes after tepek bedak pun dah start bminyak...
kalo pakai produk mahal² cam shiseido, lancome baru ok ar..
tp aku sgt kedekut... bleh belik umd ooo sebotol tu...

cam aku kan x leh pakai jenis krim... sbb sgt bminyak...
jadik aku pakai losyen... kurang ar sket...
aku x pakai yg oil free sbb xde yg menepati citarasaku :hehe:


ohohoh... tingat dedulu...
satu sbb aku sker tuka² prod...
kan ada jual trial/travel set kan...
yg kecik² tu jual dlm rm19.90...
aku sker sgt beli...

ha chef... kalo bkenan nak terai bleh gak amik set camnih...
tp bkn selalu ada...

Adreen
06-06-06, 11:45 AM
aku tgk muka ko dah ok jer 'byha.
'hani aku tak tengok lagi muka ko close-up.. gamba pun sumer jarak jauh jer so takleh komen :D hehe

oh aku tak penah pakai barang indon mustika ratu ke citra ayu ke yg berayu-ayu tu.
paling mahai aku penah pakai loreal kot, zaman blajar dulu taim lebeh kaya dari skang.
ok la, tapi tak tahan la sebab loreal ni takleh pakai sejenis jer, kene pakai whole set.
giler ah aku kasik itu tokey watson ngan guardian kaya taim tu. haha

paNavia
06-06-06, 12:17 PM
cam trial & error jgk la...
ohohoh... tingat dedulu...
satu sbb aku sker tuka² prod...
kan ada jual trial/travel set kan...
yg kecik² tu jual dlm rm19.90...
aku sker sgt beli...


sama la kita.. sbb tu aku dok tukar2..
cpt terpengaruh aku ni.. :hehe:

Byha
06-06-06, 12:47 PM
adreen...
muka aku ok sbb sblom amik gambo aku dah tachap :hehe:

nana...
ada kwn aku dia bukan takat beli yg trial set nih...
full zise set pun dia beli...
pastu pakai kejap jek...
sampai penuh atas meja solek dia...

org² watsons & guardian tuh sumer dah kaya-raya dgn det aku time blaja dulu jgk ar... hahaha...

ChEf_N|3aM
06-06-06, 01:55 PM
hahaha ooo aku baru paham hehee...

Chinozie
06-06-06, 02:44 PM
kalooo tuk luaran...
complete..tapi yg nie utk cuci kesan2 degil
http://partners.drivewerks.com/catalog/images/drivewerks/Zymol/bigkit.jpg

yg nie tuk luaran gak...tapi yg nie utk kulit yg lembut...
http://www.car-laser.com.tw/products/pd-2120022001349-thumb1.jpg

deep cleansing...
http://www.wb-brandstaetter.at/images/Fahrzeugpflege/Autosol%20Metallpolish.jpg

tuk permukaan yg hitam mcm rambut
http://www.formula1polish.co.nz/images/products/ACF216.jpg

kaloo time tgh PANAS nie elok aaa pakai benda nie...
http://www.4x4wire.com/toyota/maintenance/tacoma_4runner_30k/longlife_coolant.jpg

wahahahahahahaha...ingat korang jeee ade...
aku pun ade aaaa...tuk darling i buat mase nie

Chinozie
06-06-06, 03:14 PM
wahahahaha...yea laaa
korang duk sibuk2 bubuh product yg korang pakai...
me pun nk tunjuk gak...:D :D

MaszMelati
06-06-06, 03:19 PM
elehhhh...x lawak pon...:p

Slash
06-06-06, 03:25 PM
wahahahaha...yea laaa
korang duk sibuk2 bubuh product yg korang pakai...
me pun nk tunjuk gak...


Uiks,

Alang² dah posting produk turk, kalo boleh boh lerk skalik bape harga & camne cara nak pakai!

SixShot
06-06-06, 03:26 PM
aku guna ayor magic aje..... bini aku pon guna ayor magic... tapi dia punya mahal... aku punya plak bill datang bulan bulan +- 10 ringgit sebulan...

miss_comot
06-06-06, 03:26 PM
hehe, kertas pasir gune x chin????
hik hik!!!

dulu comot gune loreal...
muke ok jek..licin pon licin gak...

pas btunang gatal pakai sendayu tinggi...

"so far so bad"....huk huk!!!!!! huk huk!!!!! :nangis:

naiffusDamha
06-06-06, 04:56 PM
aku sama cam dream..........tapi mrs aku mahai la...........MMA...........

raZZol©
09-06-06, 06:26 PM
aku guna PONDS oil control ..
ok tak?
sbb aku baru jer pakai.....
ada saper2 pernah pakai......?

Byha
12-06-06, 09:39 AM
penah pakai dulu...
botol putih, label biru... ponds oil control lotion...
texture dia ringan... tp hujung hari bminyak jgk muka aku... tp kira lambat ar dr biasa...
aku seswai pakai produk nih sbb muka aku ok xde jewawat... sbb stengah produk bleh jadikan muka lbh bjewawat...
tp sbb xde spf aku x teruskan pakai...

tsunade
12-06-06, 10:01 PM
er ... tumpang lalu ek ... citer pasal produk ni ... rasanya byk sgt bazir duit coz selalu beli produk satu set .. alhamdulillah muka x de pape masalah tp cuma berminyak kat t zone dan liang roma terbuka ... alhamdulilah muka licin cam kulit telur tp biasaler x penah puas dgn kulit muka ...
1st pakai loreal set whitening ....
pastu kulit mudah terbakar dan ada belak ...
then pakai satu set ponds beauty warna pink ...
mula2 ok pastu lama2 x jadi ... belak muka ttp ada ... kulit senang terbakar ...
then pakai loreal t zone warna biru lak satu set ...
mula2 ok tp farmasist tu kata kulit combination .... berminyak di t zone ...
tukar lagi pakai clinelle time kat tunang ...
main bola jaring ...
beli set trial pet clinelle ...
mmg elok ... tp ttp x puas hati kulit gelap sbb terbakar ...
pakai sunblock pun x jadi ....
then pakai bio essence ...
alhamdulilah ... menjadi cerah ler sekejap
then masa tu cuti semester ...
pastu smbg belaja muka terbakar balik ...
bio essence mula x menajdi ....
mama marah byk kali tukar produk ...
so skang cuti x nak pakai pape ...
nak bagi kulit berehat dari sebarang bahan kimia ...
cuma pakai bedak sejuk ...
tp nanti maybe akan pakai set clinique ...
hadiah hantaran kawin nanti ..
heheheh ...
so ada dlm 2 bulan lbh mama bg guna dia punye produk ...'
punya ler suka ...
nak beli x mampu ...
tiap2 hari start 2 hari dah till my wedding
share mama nyer skII ...
so far so goood

Byha
13-06-06, 09:06 AM
aku pun cam ko jgk tsunade...
sonang sgt ar tbakar kolit aku nih...
jadiknya kena ar pakai sunblock...
kalo hr² biasa aku pakai ar moisturiser yg ada sunblock...
kalo aku xtif outdoor cam gi jenjln tu kan aku pakai sunblock...
aku sker sunplay... sbb x bminyak & besh...

tp aku perati... even pakai sunblock kulit jadik gelap jgk...
tp x la tbakar dgn teruk... & kulit pun senang pulih...
tp kena rajin reapply ar... wpun sunblock tu waterproof...

tudung biru
13-06-06, 10:54 AM
kulit alhmdullilah ok..je...cuma takleh guna produk tak tentu arah
suka sgt pncuci loreal..sgt bagus
cuma skg, mslhnya kulit f1R gelap dr tunang la
tunang putih laks :p

Salimah
13-06-06, 01:24 PM
Masa skolah dulu guna Hazeline Snow.
Skrg..guna produk Olay & Nivea je.
Tak de campur2 dgn yg lain. Takut la

paNavia
13-06-06, 02:57 PM
aku rasa bleh gak pakai olay total white buat ganti sunblock..
sbb selama ni bila aku ada game kat luar or nk kena berjemur, aku pakai mende alah tu je.. and kulit aku x terbakar sgt.. pastu aku notice kulit aku x jd berbelang + maintain cerah je.. sesuai ngan aku kot.. ngan org lain tatau la..

hoho.. cma promote olay je..

achique
14-06-06, 10:47 AM
Produk Pure & Mild - agak baru kut, kat watson or mane2 farmasi pon ada
baru guna 2 kali, pon kadang2 skip.. aku guna toner & moisturizer..
agak lembut arrr, tak bau wangi sangat, lebih kepada produk clinical..
bau ubat........ harga tu dalam RM15++ for each hehe.. :D

http://i3.photobucket.com/albums/y66/achique/pm2.jpg

http://i3.photobucket.com/albums/y66/achique/pm1.jpg

ermasha
14-06-06, 01:24 PM
aku pkai dewajah sejak 1999 smpai skang x tukar2....aku rs prod ni mmg sesuai utk kulit aku kot.....aku pkai yg normal set:
Pencuci rm40
toner rm30
day cream rm60
night cream rm60

wlaupun prod ni mahal gak tp aku rs bbaloi sbb smua tu tahan smpai 6,7 bln kcuali night cream tu. kena hbskan dlm ms sbln. kl tak dia btukar kale n x blh pakai lgi.... tu yg jnuh skit.dlu time study tunggu dpt loan br aku beli.kiranye sempt la smpai 6 bln baru dpat loan lg utk sem berikut tu.....skang aku mnggur tp nasibla dah kwin ada org tgung....so aku x la risau lg pasai nk beli dewajah... lg satu aku suka prod ni sbb dia guna ektrak bunga n buah2. lg satu kl korang pkai prod pastikan kat botol dia tu ada benda ni MAL pastu 8 angka pastu ada K. ni djamin x bhn yg mmudaratkan....

wkh22
14-06-06, 03:22 PM
wan pakai skincare set dr Herbalife.
mmg best, muka licin n lembut jer...nmpk glowing, whitehead dh xder, jeragat dh kurang.

tinky2
14-06-06, 06:09 PM
Hi,

Aku baru start guna Sure Seri product dari Sureco...Sure Seri nie tak guna bahan kimia..bahan utama,minyak biji anggur yang banyak kandungan vitamin E...vitamin E bagus utk kulit kan?...Yang penting product nie halal....
Thanks..